Dodaj do ulubionych

Lekarze rezygnują, rząd ich straszy

IP: *.nat.rsk.pl 31.05.07, 18:54
Tak ostry strajk i reakcja lekarzy to jest odpowiedź na aresztowania za
łapówki i korupcję. Dopóki nie aresztowano lekarzy to nie narzekali a teraz
boją się kopertówek i stąd presja na podwyżki tak drastyczne.Widać gołym
okiem co ich zabolało.Nie spodziewałem się tego po tak wykształconych
ludziach.Ale pieniądz nie śmierdzi jak mawiali starożytni rzymianie.
Obserwuj wątek
    • Gość: hguio Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.07, 19:43
      Doskonale - czy którys z panów doktorów umie kłaśc płytki bo szukam fachowca -
      potrzebuję tez człowieka do prac porządkowych
      • Gość: medyk Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: 84.38.160.* 31.05.07, 19:47
        ja płyki sobie położę, ale ciekawe czy będziesz taki wesoły jak dopadnie cię
        choroba i np. wymagał będziesz operacji
        • Gość: er Odczepcie sie od lekarzy!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 89.174.66.* 31.05.07, 21:50
          Lekarze strajkują i im wolno , a wy nieuki nie ubliżajcie nikomu tylko piszcie
          prawdę . Wszystkich obrażacie wyzywacie i wszystko wam sie nie podoba.
          Ubliżacie rządowi ,prezydentowi i nikt dla was nie jest autorytetem.
          Zastanówcie sie nad swym losem i dalszym życiem .
        • olias Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy 01.06.07, 13:49
          wtedy się robi normalnie - trzeba płacić i już. Jak dotychczas.
      • olias Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy 01.06.07, 13:48
        nic z tego. Zamierzają zgłosić się do MTU Aero Engines, akurat bedą Niemcy
        inwestować z Strefie koło Jasionek.
        Wstępnie przyjęli że chirurdzy będą spawać, anestezjolodzy - tokarki
        numeryczne, inni do zapowiadanego działu Badania i Rozwój.
    • sceptyk31 Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy 31.05.07, 19:46
      Myślę że się mylisz. Oczywiście każdy kto się leczy ma lepsze i gorsze
      doświadczenia z lekarzami. Ja myśle że tzw. średnia jest przyzwoita, ja nie
      spotkalem się z sytuacją by ktoś cokolwiek mi sugerował za leczenie, i lekarze
      podwyżki powinni dostać. Oczywiście korupcję trzeba ścigać, ale nie tak się to
      robi jak ludzie Kamińskiego . Każdy - nawet lekarz nie lubiany przez Ziobrę i
      obecną wlasdzę o ironio - ma prawo do poszanowania jego godności nawet wtedy
      gdy ma już zarzuty. Bo kodeks karny zawiera zakmniety zestaw kar, nie ma tam
      kary poniżania kogokolwiek .
    • Gość: pulo Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 20:16
      I czas najwyzszy NIECH MI KTOS POKAZE BIEDNEGO LEKARZA K.......wa same wille
      samochody najnowsze u mnie w bloku mieszka to co dwa lata samochód zmienia dwa
      domy i mieszkanie za co sie pytam to ma i jeszcze mało
      • Gość: giga Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: 81.219.8.* 31.05.07, 20:23
        Ja Ci mogę pokazać.
      • olias może oszczędny taki? 01.06.07, 13:50
    • Gość: zeno Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: 217.96.23.* 31.05.07, 21:00
      dla przykładu, sprawdzcie dziennikarze czym jeździ i dokąd jeździ Szramik i jak
      mieszka. Tylko tyle. Mizerny ginekolog, któremy z patrzenia na... pomieszało
      się we łbie
    • Gość: hardeus Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.debica228.tnp.pl 31.05.07, 21:06

1. Lustracja majątkowa strajkujących
      2. Kasy fiskalne w prywatnych gabinetach
      3. Zakaz bezpłatnego korzystania z szpitalnych urządzeń do celów prywatnej
      praktyki
      4. W razie szantażu społeczeństwa wyjazdem do leczenia anglików - zakaz powrotu
      do Polski
      5. Zwrot kosztów studiów wg. stawek w państwie do którego lekarz chce uciec.

Oto moje postulaty dla strajkujących - skoro Wy jesteście tacy biedni i
      macie Polske i Polaków w d.
      Swoją drogą zachód dobrze myśli - tu inspiruje fale strajków i ściąga
      lekarzy z Polski do siebie :) zero kosztów a jakie korzyści .

• leszlong Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy 31.05.07, 21:12
        No tak to wstrętny Zachód inspiruj i judzi lekarzy. To już było za Gomułki,a
        teraz powraca za Gomułki reaktywacja (podtytuł Kaczyński). Lekarze chcą
        pracować, ale nie za te stawki. Nie wszyscy mają prywatne gabinety. Widziałeś
        prywatną praktykę anestezjologa, chirurga, kardiochirurga albo onkologa? Za
        drogie jest leczenie, aby samemu opłacić prywatnie dla większości ludzi np.
        leczenie nowotworu.
        • Gość: hardeus Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.debica228.tnp.pl 31.05.07, 21:31
          W takim razie dlaczego Ci lekarze którzy mają prywatne gabinety też strajkują i
          szantażują społeczeństwo wyjazdem na zachód ? Powinni strajkować tylko lekarze
          tych specjalności, którzy nie mają prywatnych gabinetów. Jeżeli spełniony by
          były moje wyżej wymienione postulaty to z uzyskane pieniądze z kas fiskalnych
          itp. poszłyby właśnie dla Was i dla całej służby zdrowia.
        • Gość: leon gabinety IP: *.telgam.pl 31.05.07, 22:41
          no co jak co ale anestezjolog przy glupiej asyscie np u dentysty bierze 300 zeta. poza tym gabinety ich tak dobrze prosperuja bowiem kieruja do nich pacjenotw ze szpitala. wowczas moga uczciwie powiedziec, ze nie biora w pracy. koperte dostaja w prywatnym gabinecie
          • Gość: efd Re: gabinety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 02:51
            Gość portalu: leon napisał(a):

> no co jak co ale anestezjolog przy glupiej asyscie np u dentysty bierze 300
            zeta.

to zróbim konkurencję i zacznij robić te głupie asysty po 250 zeta tłuczku.
        • olias Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy 01.06.07, 14:45
          "Lekarze chcą pracować, ale nie za te stawki"
          wiesz co? wcale nie uważam siebie za gorszego specjalistę od przecietnego
          lekarza ze specjalizacją. I bardzo bym chciał dostać 30% podwyżkę jaką dostali.
          I wiesz co - mam ten sam problem co oni - też chciałbym pracować za pensję z
          Holandii, czy Niemiec. Ale jeszcze lepiej gdybym mógł doatać 10 x więcej.
          Albo 100 x. Od jutra.
          A najlepiej od 1999 r.
          Przecież oni wiedzą że nie mogą nagle zarabiać "po europejsku", z pn na wtorek.
          Więc o co tu chodzi?
          • Gość: ... Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.chello.pl 01.06.07, 14:59
            Ale lekarze nie chcę zarabiać tyle co w innych krajach UE! Chcą zarabiać RELATYWNIE tyle samo.
            • Gość: Mela Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 16:12
              Każdy chciałby zarabiać relatywnie tyle co na zachodzie: nauczyciele,
              policjanci, pielęgniarki, górnicy .... Jakoś nikt z nich nie zarabia tyle. W
              takim kraju żyjemy. I niestety nie prędko się to zmieni.
              • Gość: mike Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.leed.cable.ntl.com 13.06.07, 19:04
                a wiesz dlaczego tak jest?
                bo zyjemy w kraju bardzo socjalnym sa wysokie podatki ktore ograniczaja rozwoj
                bzdurne przepisy i olbrzymia biurokracja
                jaka jest recepta? wystarczy zmniejszyc podatki zlikwidowac zus oraz sporo czesc
                biurokracji ktora pochlania olbrzymie sumy naszych pieniedzy.
                jesli sami bedziemy wydawac te same pieniadze na prywatna sluzbe zdrowia szkoly
                itd bedzie sie nam lepiej zylo! proste szkoda ze nikt nie zwraca uwage na
                przyczyny...
          • Gość: leszek Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: 84.38.160.* 01.06.07, 21:00
            olias powiedz mi ile zarabiasz i jakim jesteś specjalistą ( w jakiej
            dziedzinie )
      • Gość: obiektywna Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.tvkdiana.pl 01.06.07, 18:03
        aż miło czytac tak mądre postulaty tyle w tym prostych rozwiązań a same strzały
        w dziesiatke popieram
    • Gość: Wiem Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 21:25
      Bardzo dobrze że rezygnują. Dzięki temu "młodzi" po studiach bedą mieli
      możliwość zrobienia specjalizacji. Przecież to normalne że ludzie ceniacy sie
      wyżej zwalniają się z pracy jeżeli owa praca nie odpowiada więc niech nie
      biadolą, takie są prawa rynku. Pozdrawiam.
      • Gość: rzeszowianka Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.160.unknown.vectranet.pl 31.05.07, 21:49
        A ja podziwiam ich solidarność.Natomiast dowcipnisia z propozycją ułożeniua
        kafelek zapewniam,że wiele wykształconych osób potrafi zrobić także i
        to.Odwrotny kierunek jest raczej niemożliwy.
        Zawsze można zamiast na prywatną wizytę u lekarza wydać pieniądze na mecz piłki
        nożnej.Piłkarze nie mają powodu do narzekania na zarobki/tyle,że zdrowia ci nie
        przywrócą/.
        • Gość: Pacjent Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.informel.pl 31.05.07, 22:42
          Rzeszowianka to fakt że lekarz może sam ułożyć sobie płytki, ale zwykły
          śmiertelnik jak ja umie czytać i w obecnej dobie kiedy jest taki dostęp do
          internetu i zwykły posadzkarz może dowiedzieć się co mu dolega wystarczy tylko
          dokładnie i wnikliwie poczytać artykuły czy znaleźć odpowiednie strony medyczne
          i sam człowiek może sobie postawić trafną diagnozę.
          • Gość: kika Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: 84.38.160.* 31.05.07, 23:58
            ha ha ha
          • Gość: cichy Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.rzeszow.mm.pl 01.06.07, 07:24
            No masz racje, jestes genialna - internet - szybka i trafna diagnoza -
            nastepnie sama sobie robisz tomografie, bo instrukcje obslugi znajdujesz tez w
            internecie, nastepnie kupujesz w kiosku Ruchu zestaw MALY CHIRURG i sama sobie
            robisz operacje, bo jak co wyciac tez znajdujesz w internecie. No super pomysl
            Ty ........... Gratuluje!!!
          • Gość: ja tego nie potraf Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.19.165.15.osk.enformatic.pl 12.06.07, 19:39
            zazdroszczę inteligencji to jeszcze się zoperuj i wypisz sobie receptę jak
            jesteś taka samodzielna
      • Gość: qula007 Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.68.92.239.mielec92.tnp.pl 31.05.07, 23:59
        tylko jak ci młodzi mają się wyszkolić skoro braknie mistrzów. Czytać knigi
        można także w domeczku
    • Gość: top Dokładnie tak samo uważam. IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 31.05.07, 22:24
      Wcześniej jakoś nie protestowali a dopiero po ostrym zabraniu się za łapówki w
      służbie zdrowia środowisko zaczęło protestować. Pewnie niektórzy pierwszy raz
      zobaczyli swoje paski z wypłatą bo wcześniej na takie drobne nie patrzyli:)
    • Gość: tyr Obsatwiam że wymiękną! IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 31.05.07, 22:32
      Za 3 miesiące będą wycofywać te swoje podania i skończy się ta udawana
      solidarność lekarska.
      • Gość: mike Re: Obsatwiam że wymiękną! IP: *.leed.cable.ntl.com 31.05.07, 23:25
        buhahaha hardeus chyba sie w glowke uderzyles...
        ""1. Lustracja majątkowa strajkujących
        ....
        4. W razie szantażu społeczeństwa wyjazdem do leczenia anglików - zakaz powrotu
        do Polski
        5. Zwrot kosztów studiów wg. stawek w państwie do którego lekarz chce uciec.""

1. moze wszystkich zaczniemy lustrowac? o co ci chodzi prawo do strajku ma
        kazdy. kazdy rowniez moze sie zwolnic. chyba ze chcesz lustrowac kazdego
        strajkujacego. prawo jest rowne dla wszystkich.
        4. szantaz spoleczenstwa? nie maja obowiazku pracy chyba ze chcesz ich
        przywiazac za noge..brak slow
        5. o ile mi wiadomo w edukacja jest bezplatna ale to dobry moment aby byla
        platna dla wszystkich, zakończylibyśmy wieczne studiowanie na takich kierunkach
        jak socjologia, marketing czy pedagogika po ktorych i tak nie ma pracy. to
        glownie absolwenci tych szkolek niedzielnych wyjedzaja ale niedlugo zaczna i
        lekarze (masowo)

to chyba stalin o ile sie nie myle wprowadzil cos takiego jak publiczna sluzba
        zdrowia i zmusil ich do pracowania za darmo. wiadmo jest ze jest to nieefektywne.
        tylko prywatna sluzba zdrowia prywatne ubezpieczenia zlikiwodwanie nfz rozwiaze
        problem. szkoda ze nikt nie widzi problemu.
        lekarze dostana podwyzki ale zaplacicie wszyscy bo rzad podniesie wam podatki to
        zamkniete kolo...

hardeus socjalizm przemielil ci mozdzek w trociny.
      • Gość: ... Re: Obsatwiam że wymiękną! IP: *.chello.pl 01.06.07, 00:44
        Skończy się to tak:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=63128426&a=63131478
        Życzę zdrowia.
        • Gość: mike Re: Obsatwiam że wymiękną! IP: *.leed.cable.ntl.com 01.06.07, 00:56
          tak wlasnie bedzie lekarze dostana tyle ile chca. mamy juz kolejny podatek w
          postaciz wiekszonego OC. zwiekszony ma byc podatek od sprzedazy mieszkan. wiec
          spokojnie panstwo ukradnie wszystkim wiecej by dac temu kto najwiecej
          protestuje. socjalizm.
          • Gość: ... Re: Obsatwiam że wymiękną! IP: *.chello.pl 01.06.07, 01:02
            Czy Ci się to podoba, czy nie - kończą się czasy pracy lekarzy za stawkę osoby z wykształceniem gimnazjalnym (10zł/h)
            • Gość: ... Re: Obsatwiam że wymiękną! IP: *.chello.pl 01.06.07, 01:08
              Zresztą to nie będzie strajk - to będzie zwolnienie się z pracy!
            • Gość: Mela Re: Obsatwiam że wymiękną! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 16:10
              Nie widać żeby zarobki lekarzy równe były zarobkom osób z wykształceniem
              gimnazjalnym.
    • Gość: observ Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 07:35
      jak biorą żle ,jak nie biorą i upominają się o lepsze pensje żle , jak tylko
      lekarze coś robią zaraz im wypominają domy ,samochody. jak murarze podnieśli
      przez zimę stawki o prawie 50 % to wszystko w porządku bo taka koniunktura ale
      jak lekarz chce zarabiać więcej to zdzierca,konował ,zaślepiony mamoną. jeśli
      lekarz ma stawkę godzinową jak pomocnik murarza to się upomina o podwyżkę i ma
      do tego prawo a przede wszystkim ma rację.nie zgadza sie na takie warunki pracy
      to się zwalnia .i co ? to też jest niegodne,niehumanitarne?
    • Gość: pacjent Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.de.ibm.com 01.06.07, 11:40
      No cóż, ostatnie stwierdzenie bodajże Pana Szramika - ".. mamy swoje
      gabinety ...", bez komentarza ...
      • Gość: mar07 Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: 194.126.210.* 01.06.07, 12:14
        A może tak przy każdej wizycie u lekarza w gabinecie życzyć sobie wystawienia
        rachunku za wykonaną usługę..??
      • Gość: ja Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 18:36
        No i co z tego młotku, że mają prywatne gabinety. Nikt Cię nie zmusza, żebyś do
        nich chodził. Niech opiekuńcze państwo zapewni Ci dostęp do leczenia. Przecież
        płacisz składki.To, co mają lekarze, to tylko ich sukces. Szkoda ci młotku?
        Lekarzom życzę wytrwałości.
    • grizzlyman Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy 01.06.07, 16:15
      NO MONEY - NO SURGERY
      • Gość: M Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.junet.se 01.06.07, 18:57
        Popieram lekarzy. Ile jeszcze mozna uskuteczniac ten socjalistyczny wyzysk za smieszne pieniadze. Wiecie, kiedy zmienil sie ustroj? Ile jeszcze maja czekac, pracowac za pol darmo, i poswiecac pieniadze, ktore im sie naleza, a wszystko w imie niewlasciwie pojetego dobra Polski czy pacjentow. Strajkowac ma prawo kazdy, zwolnic sie z pracy rowniez. Z szantazem to sie znowu komus pojecia kompletnie pomylily. A propozycje ktoregos tam geniusza a propos lustracji, zwrotu kosztow ksztalcenia itp. - rece opadaja, szkoda w ogole klawiatury.. Co wiecej, nieliczni studenci medycyny planuja po studiach pozostac w tym chorym kraju i funkcjonowac w tak patologicznych warunkach. Sam zrobilbym dokladnie to samo. Maja moje pelne blogoslawienstwo na wyjazd. Dosc okradania. Z samego ukladania plytek ten kraj do przodu nie pojdzie. Zniechecajac i pozbywajac sie tych najlepiej przygotowanych daleko nie zajedziemy. Lekarze dzialaja w ramach prawa - i niech w ramach tego prawa zrobia wszystko zeby dostac swoje pieniadze. Powodzenia.
        • Gość: specjalista Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.07, 20:04
          Jeden z niewielu oddających prawdę wpisów. Właśnie rezygnuję po 14 latach z
          pańszczyzny w szpitalu publicznym. O brak pracy i pacjentów się nie martwię.
          Nigdy nic nie brałem i ganiałem tych, którzy uważali, że doktorowi trzeba dać,
          a ktorzy tak chętnie teraz wypisują bzdury o dochodach lekarzy. Ciekawe, kto
          będzie leczył tych mądrali, gdy zachorują i będa chcieli leczyć się za darmo..
          Na ogłoszenia o poszukiwaniu chętnych do pracy dawnaych przez dyrekcję szpitala
          nikt się nie zgłasza...
          • Gość: Andrzej Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.rzeszow.mm.pl 02.06.07, 03:21
            I to jest najlepsza i jedyna droga !
            Po zeszłorocznych strajkach i wyszarpaniu z trudem i nerwami raptem koło
            300zł/m-c (brutto, spec II) po 3 tyg strajku w szpitalu (kurcze, na 1 książkę
            ledwo to starcza przecież!) zrobiłem to samo - olałem to. Zwłaszcza po
            kłamstwach ze strony ministra , o ileż to moje wynagrodzenie wzorsło.
            I wiesz co - wszystkie weekendy wolne, wszystkie popołudnia wolne, wszystkie
            święta , długie weekendy wolne, noce w domu, a pieniązków kilka x więcej niż
            poprzednio zapieprzając etat+dyż bez zejścia+przych (podkreślam słowo
            WSZYSTKIE - dla większości ludzi może to nic nie znaczy, jest to normalne i nie
            wyobrażają sobie, że może być inaczej, ale dla dyżurujących niewolniczo lekarzy
            jednak to moze być trudne do wyobrażenia). Mogłoby być więcej, ale więcej nie
            chce mi się pracować, wolę robić to wypoczęty - korzyś obopólna - pacjenta i
            moja.
            Aż dziwnie tak po 8 latach zastanawiania się, kiedy będzie czas spotkać się ze
            znajomymi , rodziną , czas na własne hobby , naukę, na cokolwiek. Od początku
            pracy tego nie miałem , trzeba się na nowo do normalności przyzwyczjać - ale to
            przyjemne przestawienie :) . Wszystko legalnie, rachunki, konkursy itd. bez
            łaski i układów.
            Lekarzy w tym kraju jest za mało i brak pracy nam nie grozi, ale nie będzie to
            oczywiste dopóki sami będziemy pozwalać się wykorzystywać i sami sobą pomiatać
            zapieprzając w 3 miejscach za 3x niższe stawki (a aktualne propozycje rządu
            próbują jeszcze bardziej zmusić do większej ilości pracy za te same stawki! -
            wierzyć się nie chce w tą bezczelność!) znosić obelgi i poniżanie próbami
            wciskania brudnych banknotów przez brudnych pacjentów, szamotać się z pijakami
            którym "ku...a sie należy!!!" choć podatku i składki w zapitym życiu nie
            opłacili itd. Gdy przestaniemy - zadziała rynek i to wystarczy.
            Wypowiedzenia i stawianie swoich warunków, to jedyna droga. Budowlańcy nie
            strajkują, po prostu reagują na popyt, róbmy to samo.
            Skąd na to pieniądze ? - a co nas to obchodzi? to nie nasze zmartwienie, może
            lepszy system podatkowy? może ubezpieczenia prywatne, może mniej pomysłów typu
            świątynie opatrzności, może opodatkowanie państwa w państwie (choć tego chyba
            nikt się nie odważy zrobić), no chyba że zdrowie obywateli mają rządzący gdzieś
            daaaleko.
            Powodzenia na nowej _wolnej_ drodze!

• Gość: sss Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.19.165.21.osk.enformatic.pl 02.06.07, 11:48
              ciekawe czy tacy cwani bedziecie jak religa zlikwiduje 300 szpitali , wreszcie
              wtedy zacznie dziaalc rynek najpesi lekarze dostana wysokie kontrakty , konowaly
              na bezrobocie , mam nadzieje ze tego dozyje :)
              • Gość: Andrzej Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.rzeszow.mm.pl 02.06.07, 13:09
                Religa jednym podpisem zmniejszy ilość chorych ? dobre, to byłby wyczyn :)
                Znikną jakieś szpitale ? - powstaną inne - szpitale/szpitaliki/poradnie jak
                zwał tak zwał - rozejrzyj się co się dzieje już teraz, gdy są problemy z
                dostępnością do państwowych 'ośrodków leczenia' - powstają prywatne inwestycje
                i lekarze tam odchodzą. Spójż na WSS w Rzeszowie - ilu specjalistów odeszło w
                ostatnich paru latach - czy na bezrobocie ? zapewniam , że nie.

ps. nie wiem jakie cwaniactwo widzisz w tym co napisałem ? uważam że opisana
                sytuacja służy pacjentom, nie tylko lekarzom.
                Naprawdę chcesz być leczony przez umęczonego, niemyślącego bo niewyspanego, nie
                mającego czasu na naukę, sfrustrowanego, niezadowolonego ze swojej pracy
                lekarza ? ja komuś takiemu samochodu do wymiany oleju bym nie oddał. Kierowca
                TIR'a czy autobusu ma obowiązek wypoczynku (i bardzo dobrze), sądzisz że
                odpowiedzialność lekarza jest mniejsza? że jego błąd będzie miał mniejsze
                konsekwencje ? - a lekarz ustawowo ma obowiązek pozostania w pracy po dyżurze!
                (na szczęscie zdaje się, że te zapisy ustawy kończą swój żywot) po czym aby
                jakoś w miarę godnie żyć albo spełnić wymogi specjalizacji leci do kolejnej
                pracy. Gdzie tu cwaniactwo w dążeniu do ograniczenia takich praktyk (ale nie
                zakazami) do normalności i przyzwoitych warunków pracy?
                • Gość: M Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.junet.se 02.06.07, 13:39
                  Czytajac rozne dyskusje o strajkach mozna zauwazyc jedna charakterystyczna rzecz: na ogol nie padaja sensowne merytoryczne argumenty przeciwko lekarzom, a znakomita wiekszosc negatywnych postow to prymitywne pyskowki, swiadczace o braku znajomosci realiow i najczesciej elementarnych lukach w wyksztalceniu. Pelne sa przy tym pomyslow i pogladow tak glupich, ze ustosunkowywanie sie do nich jest wrecz niezreczne. Popyt na profesjonalne uslugi lekarzy jest i zawsze bedzie. Mozemy debatowac, ale dzialanie wolnego rynku udowadnia kto ma racje. Nikomu bezrobocie w tej profesji nie grozi. Plytki moze klasc kazdy glupi, leczyc nie.
                  • Gość: Filip Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 15:06
                    ....płytki może kłaść każdy głupi ,leczyć nie....
                    I dlatego marysia zbyrowska za pare miesięcy skończy medycyne...
                  • Gość: sss Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.19.165.21.osk.enformatic.pl 02.06.07, 16:56
                    to wy lekarze uwazacie sie za swietnie wyksztalconych , bez luk , tylko czy to
                    swietne wysztlacenie powoduje ze rownie swietnie wykonujecie swoja prace ?
                    watpie . Skonczenie studiow medycznych podobnie jak prawniczych czy inzynierkich
                    jescze nie daje glejtu na bycie swietnym fachowcem . Popyt na uslugi lekarskie
                    owszem bedzie tyle ze coraz mniejszy na uslugi amatorow. Pozakladajcie spolki
                    akcyjne , wykupcie i wybudujcie prywate szpitale i placic VAT, wystawiac
                    faktury, placic PIT , i przedewszystkim wtedy ponosic pelna odpowiedzialnosc za
                    skutki swojej pracy . Te dobre i te zle . Pracujecie dobrze szpital zarabia i
                    pracownicy tez. Pracujecie zle , nie ma pacjentow i jest bankructow tudziez
                    procesy o odszkdowania. Nigdy sie an to nie zgodzicie. A czy to sie komus podoba
                    czy nie w polsce szpitali jest zdecydowanie za duzo. Religa nie musi
                    rozporzadzeniem zmniejszac liczby chorych. Religa musi zlikwidowac chore
                    podmioty. Jakim stopniem beszzcelnosci wykazuja sie lekarze z gorzowa. 2000
                    pracownikow szpitala a 600 pacjentow . to jest rynek ? To jest patologia z
                    podatkow spoleczenstwa. Jaką pacjenci maja pewnosc ze wysokie zarobki lekarzy
                    spowoduja z nie tzreba bedzie dawac w lape ? Wydaje sie ze takiej pewnosci nie
                    ma , dlatego spoleczenstwo nie popiera tego strajku. Byloby niesprawiedliwoscia
                    generalizowanie ze wszyscy lekarze dorze zarabiaja i ze wszyscy to medyczni
                    amatorzy , jednak z uporem maniaka wasze srodowisko broni takich ludzi co
                    rzutuje na wasza generalna ocene . Na podsumowanie : Podczas prawie rocznego
                    strajku lekarzy w izraelu spadla smiertelnosc w tym kraju , wiec moze warto
                    strajkowac i w polsce ? :)
                    • Gość: Andrzej Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.rzeszow.mm.pl 02.06.07, 19:49
                      Skończenie tych studiów oraz zdanie egzaminów, później egz. specjalizacyjnych,
                      o których złożoności , ogromie wysiłku koniecznego do dopuszczenia do nich, o
                      zakresie wymaganej wiedzy najwyraźniej nie masz pojęcia, oczywiście nie
                      gwarantuje _świetnego_ wykonywania pracy, ale myslę że gwarantjuje to na
                      odpowiednim poziomie. Oczywiście że lekarze są różni, mają gorsze i lepsze dni -
                      jak wszyscy, to nie roboty, nie bardzo tylko wiem jaki MY mamy wpływ na
                      system wynagradzania - choćby taki jaki proponujesz. Co - mam powiedzieć -
                      cholerka, dziś nie dałem z siebie wszystkiego, oddaję dniówkę (nie wiem, może
                      proboszczowi). Mamy wpływ w sposób jaki już podałem - podawanie swoich stawek i
                      podejmowanie pracy po ich zaakceptowaniu. Oczywiście lepsi, o deficytowych
                      spec. podają je wyższe , to normalne.
                      A w strajku w tej chwili chodzi o płace _minimalne_ - te postulaty - 2x czy 3x
                      średnia krajowa to minimum, lepsi oczywiście bez przeszkód mogą zarabiać 10-20-
                      100x więcej i ten Twój postulat będzie spełniony - w tym widać się zgadzamy.
                      Ale lekarz musi _startować_ od pewnego minimum i nie może to być to co jest
                      teraz.
                      Co do łapówek , rzekomego unikania opodatkowania, czy unikania
                      odpowiedzialności - wiesz o taklich przypadkach ? to je zgłaszaj do
                      odpowiednich organów. Pamiętaj tylko, że oszczerstwo i kłamstwo ,
                      upublicznianie nazwisk i swoich widzimisie bez poparcia opinią sądu czy
                      biegłego, może mieć odpowiednie konsekwencje prawno-finansowe w stos do
                      oczerniającego.

• Gość: sss Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.19.165.21.osk.enformatic.pl 05.06.07, 19:29
                        nie ustosunkowales soe do faktow bo sa one nie wygodne, tak tez postepujecie z
                        pacjentami, strasznie , klamastwo, szantaz, buta. m Malo przykladow lapowek ?
                        poczytaj tu na forum swiarzutkie doniesienia. Przypomne tylko lekarzy z
                        jaroslawia , jaska lezajaka rzeszowa . I sa to tylko tzw telewizyjne przypadki.
                        Szkoda czasu na dyskusje z demagogiem. Puenta jest jedna : PAVULONIK :)
                    • Gość: mar07 Re: Lekarze rezygnują, rząd .... super pomysł IP: 194.126.210.* 04.06.07, 08:18
                      To jest tak oczywiste, że aż niemożliwe do zrealizowania w naszym kraju
                      Prywatni przedsiębiorcy tak już mają dlaczego lekarze mają byc traktowanmi
                      inaczej???
    • artipb Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy 02.06.07, 16:39
      Pensje dla lekarzy - proszę bardzo - niech to nawet będzie 8000 brutto dla
      lekarza ze specjalizacją, ale w ślad za tym dalsze zmiany to jest:

1)restrykcyjne przestrzeganie czasu pracy - jeśli pan doktor zaczyna o 8 i
      kończy o 14, to faktycznie ma w tym czasie być w pracy;
      2)kasy fiskalne + kontrole skarbówki w gabinetach prywatnych .Łącznie z
      prowokacjami. Za niewystawienie rachunku kasy za wizytę kary skarbowe takie,
      żeby to się naprawdę nieopłacało;
      3) zakaz dostępu do sprzętu "państwowego" dla pacjentów prywatnych - jeśli
      lekarzowi w prywatnym gabinecie brakuje jakiegoś sprzętu diagnostycznego, niech
      zapłaci za badanie szpitalne;
      4) wysoko płatne kontrakty w służbie publicznej, ale w ślad za tym kary za
      niewywiązywanie się z usług ( nieobecność w godzinach ujętych w kontrakcie);
      5) koszyk świadczeń gwarantowanych - proszę bardzo. Ale w ślad za tym
      likwidacja składek zdrowotnych, jedynie jakieś groszowe OC na leczenie
      powypadkowe i szpitalne ( wszelkie drogie w leczeniu choroby+porody), dla
      pracujących obowiązek wykupienie OC na tzw. podstawową opiekę zdrowotną lub
      płatność z własnej kieszeni za porady związane z grypą, przeziębieniem, bólem
      głowy + paluszka. Większość firm ubezpieczeniowych mając gwarancję
      comiesięcznych wpływów w takiej wysokości, w jakiej ma je budżet państwa,
      zapewniłoby nam złote poręcze przy łóżku w razie choroby;
      6)ewetualnie obowiązek pracy w kraju dla absolwentów medycyny - powiedzmy trzy
      lata za średnią krajową - to więcej niż teraz. Jeśli mi pracodawca płaci za
      kształcenie, to właśnie taki cyrograf podpisuję, jeśli państwo płaci ciężkie
      miliony za kształcenie lekarzy, to powinni mieć z tego tytułu jakieś
      zobowiązania. Przy okazji młodzi zrobiliby staże, z którymi teraz mają problemy.

Tym sposobem chyba wszyscy byliby zadowoleni - pacjenci i uczciwi lekarze, a ta
      część, która ssie kasę z pięciu źródeł, bierze kopery, a pecjenta w końcu
      pleców niech płacze.
      3)
      • Gość: rzeszowianka Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.160.unknown.vectranet.pl 03.06.07, 00:45
        Nie ma pieniędzy na specjalistykę,której zrobienie kosztuje bebechy.Dostałam
        ulotkę z małopolskiego i wyliczaja w niej,że np.za operację ratujacą życie
        lekarz dostaje 45złotych,za poradnię kilka złotych,choć np.trwa ona godzinę i w
        ciągu dnia pracy nie mozna przyjmować kilometrowych kolejek.Niech dadzą
        kontrakty ale niech za nie płacą!
        I wreszcie odnosnie kpin rozmaitych fachowców od "małych poradników
        internetowych",czy układania płytek:nic nie stoi na przeszkodzie,zebyście się
        leczyli sami.Może zresztą konstytucja zmieni i to.Najwyzszy czas,by kazdy
        dobrowolnie płacił swoja składkę,czy tez opłacał sobie lekarza sam,bez
        obowiazku narzuconego odgórnie.Wtedy koszt kształcenia medycznego będzie miał
        przełozenie na ceny usług.na razie nijak to się do siebie ma i rzeczywiście
        warto pomysleć o tych plytkach albo pisarstwie w internecie zamiast kontaktu z
        chorym.
        • Gość: konrad Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 09:12
          Jestem zwolennikiem indywidualnych kont ubezpieczonego.
          Wrzucanie skladek do ,,wspólnego wora,,to czysty socjalizm---jedni korzystają
          pełnymi garściami dla innych brakuje bo lwią część przejadją urzędnicy NFZ.
          Zaistniała obecnie sytuacja strajkowa jest wynikiem zachwiania istniejącego od
          60lat niepisanego paktu o nieagresji między państwem a lekarzami.
          Do tej pory państwo marnie płacąc lekarzom pokornie godziło się na istnienie
          szarej strefy usług madycznych ,powszechnie stosowane przez pacjętów ,,dowody
          wdzięczności,, bezpłatne korzystanie z sprzętu państwowego.
          Spektakularny ruch ministra Ziobry udowodnił lekarzom że czas ich absolutnej
          bezkarności mija.
          Na wolnym rynku liczy się;jakość, cena,dyspzycyjność.
          Tylko tyle i aż tyle.
          Dobrzy fachowcy chętnie poddadzą się weryfikacji rynku, gorszym pozostanie
          układanie płytk chociaz tam reguły rynku obowiązuja od dawna i też trzeba
          wykazac sie chęcią do pracy.
          • Gość: mike Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.leed.cable.ntl.com 03.06.07, 10:40
            W pełni sie zgadzam. Tak powinno być.
          • Gość: obserwator Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 16:06
            Tak się składa ze mam w rodzinie dwóch lekarzy , też znam ich kilku lekarzy i powiem krótko to są niedorajdy życiowe czasami ich wiedza nawet medyczna jest nic nie warta. Dobra pielęgniarka niejednego lekarza przewyższa wiedza i umiejętnościami. Oni tylko umieją robić kasę.
            • Gość: Sawa Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 16:09
              Moze ty ich nie rozumiesz, bo jestes laikiem. Najwiecej na medycynie znaja się
              ludzie , którzy nie wiedzą nawet gdzie jest nerka czy watroba.
            • Gość: chirurg Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 19:28
              no to masz pecha , ale rodzina ma coś ze sobą wspólnego, więc może staniesz
              przed lustrem i
              • Gość: . Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.junet.se 03.06.07, 19:54
                Rodzina najwyrazniej patologiczna
            • Gość: ULA Re: Lekarze rezygnują, rząd ich straszy IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 04.06.07, 19:57
              TO JEST PRAWDA
              • Gość: mike chcecie wszscy wiecej zarabiac???? IP: *.leed.cable.ntl.com 13.06.07, 00:25

recepta jest bardzo prosta wystarczy przeczytać artykuł i sie zastosować:)

www.upr.org.pl/main/artykul.php?strid=1&katid=76&aid=5611
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka