Gość: mdomin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.07, 20:20 Polecam: Jan Łopuski "Losy Armii Krajowej na Rzeszowszczyźnie", wyd. Spotkania 1990 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AdamM Ciepliński - WiNny bohater IP: *.nm.e-zet.pl 02.10.07, 20:23 Tylko panowie literaci i scenarzyści - nie róbcie legendy cukierkowatej, dolorystycznosentymentalnej,romantycznomeskanistycznohagiograficznej. Bo wyjdzie z tego nie postać prawdziwa, z krwi i kości, tylko szeleszczący papier. Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Ciepliński - WiNny bohater 02.10.07, 20:42 "...nam nie chodzi o pokazanie nieudanej akcji, tylko o to, co kazało Cieplińskiemu iść z motyką na słońce, po swoich ludzi, o to, co nazywa się honorem - tłumaczy Zajdel." W dzisiejszych, pragmatycznych, czasach coś takiego nazywa się inaczej. Mnie przeraża natomiast kultywowanie obrazu Polaka-bohatera szarżującego konno na czołgi. Nie odpowiada mi taki patriotyzm. Przykro mi, ponieważ młodzież ma wpajane, że tylko śmiercią można okupić miłość ojczyzny. Uczmy ich raczej pozytywistycznej 'pracy u podstaw', bo tylko w ten sposób mogą stać się prawdziwymi obywatelami Europy. Wersja 'polskiego patrioty' uczyni z nich pariasów, podobnych swoim dziadom i ojcom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruudi Re: Ciepliński - WiNny bohater IP: 212.38.200.* 04.10.07, 18:01 Jedna rzecz mal49( która Cię przeraża )! - proszę, nie pisz bzdur o "Polakach-bohaterach szarżujących na czołgi", bo ( pewnie bezwiednie, chcą zaakcentować swoje stanowisko ) przyczyniasz się do podtrzymywania głupiego stereotypu, który nie ma nijakiego potwierdzenia w fakatch historycznych. Kiedyś na temat "szarż ułanów na czołgi" - zresztą na łamach Forum - polemizowałem z niejakim M.Maciejczykiem. Co do pozytywizstycznej "pracy u podstaw" z młodzieżą - mimo całej złożoności, nazwijmy to zagadnienia - jestem jak najbardziej za. Tyle, że można być światłym i nowoczesnym obywatelem Europy, będąc Polakiem pamiętającym o "Tych, Którzy śmiercią okupili miłość Ojczyzny". Jedno z drugim może iść w parze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herubin Ciepliński - WiNny bohater IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.07, 22:23 Dziekuje za ten artykul. Ja takze nie wiedzialem kim byl Cieplinski a teraz juz wiem i na pewno bede opowiadal kim byla i co zrobila dla kraju osoba ktorej nazwiskiem nazwana jest nasza najszersza ulica:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek19541 Ciepliński - WiNny bohater IP: *.171.43.3.crowley.pl 02.10.07, 22:56 o ironio losu.Syn komisarza politycznego z milicji broni faszysty z WIN!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wac Re: Ciepliński - WiNny bohater IP: 89.174.107.* 03.10.07, 07:41 Ile ty masz lat człowieku 16 ? Czy może jesteś absolwentem WUMLu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Ciepliński - WiNny bohater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 10:05 Jest takie miejsce w Rzeszowie gdzie każdy wie kto to jest Ciepliński. Na osiedlu Krakowska Południe mieści się szkoła o imieniu tego bohatera. Od lat wystawiane sa piękne szkolne akademie na którą radzę się wybrać może dowie się pan czegoś nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Ciepliński - WiNny bohater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 14:55 to zapytac uczniow tej szkoly o patrona,jakis teatr byl w tv o powstaniu ,co otym sadzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Ciepliński - WiNny bohater IP: 71.194.111.* 03.10.07, 17:14 Miałem zaszczyt chodzić do II LO w Rzeszowie z synem Ł.Cieplińskiego - Andrzejem.Pamiętam co ten chłopak przechodził a był to początek lat 60-tych.Był szykanowany przez władze ale się nigdy nie skarżył bo był zastraszany.Przez to był chorowity i nie był w stanie chodzić systematycznie do szkoły.Wiem tylko,że raz nie przeszedł do następnej klasy co było wielkim zaskoczeniem dla wszystkich bo był bardzo zdolnym i b.dobrym uczniem.Nikt z nas wtedy nie wiedział jakie były prawdziwe tego powody.Niedługo po maturze zmarł.Nie znam przyczyny jego śmierci a jeśli ktoś zna to proszę o informację.Mieszkał z matką przy obecnej ul.Ks.Jałowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Ciepliński - WiNny bohater IP: *.centertel.pl 03.10.07, 23:01 Historia tego okresu jest bardzo powikłana , nasza wiedza w tym temacie jest bardzo ograniczona ze względu na brak prawdziwych dokumentów, są one w posiadaniu tylko jednej strony. Strona ta osadzając w 1944r rezydentów ,kierowników wszystkich szczebli decyzyjnych, dopuszczała się różnych kamuflaży łącznie ze zmianą nazwisk.Wszystkie działania na podstawie dostępnych dokumentów mogą być chybione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OJOJ Re: Ciepliński - WiNny bohater IP: *.nm.e-zet.pl 04.10.07, 20:22 "Rzeszów jest wolny, ale więzienia są pełne. Aresztowań jest więcej niż za Niemców, w zamku siedzi około 200 AK-owców. " Czy to zdanie pochodzi od p. redaktor czy od scenarzysty? Zresztą obojętne - jest głupie, jest idiotyczne, jest debilne. Tak można komiks streszczać o kapitanie Żbiku, albo odcinek filny o pancernych i psie. Tylko debil może tak napisać: Rzeszów jest wolny (czytaj: wyzwolony przez sowietów), ale więzienia są pełne. w zamku siedzi około 200 akowców. No i ci Niemcy nie byli przez 5 lat tacy straszni (ukryta pochwała? szyderstwo?) - nie byli tacy dobrzy jak "oni" którzy przyszli po nich: aż tylu Polaków nie siedziało w więzieniu. STUKNIJCIE SIĘ REDAKTORKO. HISTORIA GDZIEŚ OBOK PRZESZŁA PANI INTELEKTU. I ZWYKŁE POCZUCIE PRZYZWOITOŚCI TEŻ NIEOSIĄGALNE. Odpowiedz Link Zgłoś