Dodaj do ulubionych

Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij

26.12.01, 18:29
Czas zlikwidować małe ,nieudolne województwa,które potrzebne są tylko
zatrudnionym tam urzędnikom.Jeżeli jesteś za dużym i silnym województwem
małopolskim ze stolicą w znanym na całym świecie Krakowie - klinij.
Obserwuj wątek
    • jaslanin Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij 26.12.01, 18:33
      No to jeszcze sobie kliknę.
      PS . Secesji nie czytałem bo i tak w nią nie wierzę, tzn by była możliwa.Wierzę
      natomiast w nowy , z małą ilością województw , administracyjny podział kraju.
      • Gość: crimen Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 10.1.2.* 26.12.01, 20:34
        Za redukcją województw idzie redukcja powiatów.Zostaną cztery, w
        Rzeszowie ,Przemyślu, Krośnie i Tarnobrzegu.Popierasz Jaślaninie?
        • shadok Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij 26.12.01, 20:47
          Jeśli już to likwidacji ulegną małe powiaty, takie jak Brzozów czy Strzyżów,
          ale na pewno nie Jasło, czy Mielec.
          • Gość: crimen Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 10.1.2.* 27.12.01, 01:49
            Drobny patriotyzm regionalny.Dlaczego Mielec i Jasło mają zostać.Przeczytaj
            facet symulacje ekonomiczne na ten temat.W tak biednym regionie samodzielnie
            może funkcjonować maksymalnie cztery powiaty.Was nie ma.Może wiecej
            konsekwencji w tym co się mówi.A poza tym zanim zaczniecie pierdolic głupoty,
            przygotujcie się merytorycznie do dyskusji.
            • Gość: sam Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 192.168.5.* 16.01.02, 00:32
              jeśli tak to wśród tych 4 na pewno nie powinno być Tarnobrzega - przecież to
              miasto jest nie większe od Mielca i wcale nie bogatsze
    • shadok Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij 26.12.01, 19:26
      Popieram!!!!! Z całego serca!!!!
      • Gość: Jaslok Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.proxy.aol.com 27.12.01, 00:44
        oczami wyobrazni widze jak to jasielskie zadupie zostalo zaorane i w tym
        miejscu rozciaga sie pieknie obsiany lan przenzyta przeciety sciekiem pod nazwa
        jak sie ten sciek nazywa?
        • Gość: Ibiza Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 192.168.1.* 27.12.01, 10:23
          I znowu miłośnicy rzeszowa okazali się bardzo kulturali ;-)
          • Gość: crimen Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 10.1.2.* 27.12.01, 10:30
            To spór na uczucia , czy argumenty? Tych ostatnich nie mogę dostrzec ;-*
        • Gość: Reformat Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 192.168.1.* 27.12.01, 10:34
          Na secesje byłem obojętny. Na brednie nie tracę czasu. Ale jak drugi raz
          dochodzi do czegoś takiego to uznaje, że nie można takich idiotów tolerować.
          Dlaczego akurat podkarpackie? Może, dlatego, że jacyś debile dla zaspokojenia
          ambicji chcą zmienić województwo? Ale oczywiście oni są takimi realistami
          przecież po połączeniu trzeba zlikwidować nierentowne powiaty Mielecki i
          Jasielski. Ale po inteligentnej reformie tych kretynów nic nie stałoby się z
          ich powiatami, ale Strzyżow i Brzozów zostały by zlikwidowane. Może, dlatego,
          że ni brały w całej tej żenującej rebelii udziału. Ale ktoś dobrze powiedział,
          że tylko powiaty największe, czyli: Rzeszowski, Krośnieński, Przemyski i
          Tarnobrzeski mogłyby nadal istnieć. Dlatego uspokójcie się i idźcie lepiej na
          Krakowskie forum, może tam ktoś was poprze(ktoś normalny).
          • Gość: Polka Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.01, 15:01
            Generalnie Polacy lakna zachodnich pieniedzy,zachodnich inwestycji,zachodniej
            opieki ,zachodnich sposobow tworzenia miejsc pracy, chca zyc kosztem innych
            przy niewielkim udziale wlasnym.Dlaczego wiec mielczanie czy jaslanie
            (niektorzy) nie mieliby probowac przetransformowac ta idee na wlasne podworko
            i starac sie "cyckac" wojewodztwo malopolskie skoro rzeszowskie jest albo za
            biedne albo nie daje sie "doic".
        • Gość: ab Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.stella.net.pl 16.02.02, 08:38
          Pszenżyto pisze sie przez "SZ" nieuku (od pszenica).
    • Gość: rzech OD RZESZOWIANINA!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.stacje.agora.pl 27.12.01, 17:11
      Jaślaninie! A w czym bedzie bardziej wydolne woj. jezeli stolica bedzie Krakow
      a nie Rzeszow? Co ma nazwa czy stolica do wydolności? Chyba tylko tyle, ze w
      Krakowie prawie nikt by nie wiedzial gdzie Twoja "piekna" miejscowosc lezy, a w
      Rzeszowie to przynajmniej wiedzą i troche lubią Jasło!!!!
      • malopolanin Re: OD RZESZOWIANINA!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.12.01, 18:07
        Gość portalu: rzech napisał(a):

> Jaślaninie! A w czym bedzie bardziej wydolne woj. jezeli stolica bedzie Krakow
        > a nie Rzeszow? Co ma nazwa czy stolica do wydolności? Chyba tylko tyle, ze w
        > Krakowie prawie nikt by nie wiedzial gdzie Twoja "piekna" miejscowosc lezy, a w
        >
        > Rzeszowie to przynajmniej wiedzą i troche lubią Jasło!!!!

Mie chciałem się mieszać w tem wasz międzypowiatowy spór, bo do Rzeszowa nic nie
        mam, skoro nie macie nic przeciw secesji Jasła i Mielca. Ale muszę zareagować :
        OŚWIADCZAM, ŻE JA MAŁOPOLANIN Z KRAKOWA WIEM, GDZIE JEST JASŁO, MAŁO TEGO WIELU
        MOICH ZNAJOMYCH WIE I TYLKO JEDEN Z NICH WYPOWIADAŁ SIĘ O JAŚLE NIEPOCHLEBNIE. MY
        W KRAKOWIE LUBIMY JASŁO: KIEDY TO DO WAS DOTRZE, SZANOWNI RZESZOWIACY
        Z uszanowaniem dla Galicji wschodniej
        • Gość: Tom Re: OD RZESZOWIANINA!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.77.14.* 28.12.01, 10:31
          Wg. krakowian i warszawiaków : Jasło i Krosno są w Bieszczadach - spotkałem się
          z wieloma atykułami w prasie centralnej z umieszczeniem tych miast j.w.
        • Gość: rzech Re: OD RZESZOWIANINA!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.stacje.agora.pl 28.12.01, 11:39
          O co mi chodzi?
          PO prostu uważam, iż lepiej Jasłu czy Mielcowi być w woj. które zna te miasta,
          w jego stolicy mieszka wielu ziomków, stolica leży b. blisko, i w
          ogóle "naturalnie" leżymy w jednej krainie geogr. A nie za wszelką cenę odcinać
          się od swojego regionu i dążyć do metropolii, które o wszystkich
          swoich "niemieszkańcach" wyrażają się z pogardliwie!
        • Gość: mr Re: OD RZESZOWIANINA!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.elektron.ds.polsl.gliwice.pl 01.09.02, 20:18

>
          > Mie chciałem się mieszać w tem wasz międzypowiatowy spór, bo do Rzeszowa nic
          ni
          > e
          > mam, skoro nie macie nic przeciw secesji Jasła i Mielca. Ale muszę
          zareagować :
          >
          > OŚWIADCZAM, ŻE JA MAŁOPOLANIN Z KRAKOWA WIEM, GDZIE JEST JASŁO, MAŁO TEGO
          WIELU
          >
          > MOICH ZNAJOMYCH WIE I TYLKO JEDEN Z NICH WYPOWIADAŁ SIĘ O JAŚLE
          NIEPOCHLEBNIE.
          > MY
          > W KRAKOWIE LUBIMY JASŁO: KIEDY TO DO WAS DOTRZE, SZANOWNI RZESZOWIACY
          > Z uszanowaniem dla Galicji wschodniej
          Ilu masz znajomych o podobnych poglądach 750 tysięcy? ,ogół mieszkańców Krakowa?
    • Gość: Marsjan Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 193.193.69.* 27.12.01, 21:51
      Jestem przeciw. Jakos tak bardziej moje miasto kojarzy mi sie z Podkarpaciem i
      Rzeszowszczyzna niz z Malopolska.
      • kolor Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij 27.12.01, 22:26
        tak, a Rzeszuff do Lwowa i po ptokach.
    • Gość: slavres Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.pm.mielec.ptc.pl 27.12.01, 22:35
      Nie mogę zrozumieć Waszej nienawiści do Rzeszowa. Co Wam da Kraków? Chyba samą
      satysfakcję z nazwy MAŁOPOLSKA, a może to, iż będziecie mieli inną literkę w
      tablicy rejestracyjnej KJSAxxxG. Apropo wypowiedzi Reformata, popieram go i
      proponowałbym Wam zapytać na Forum Krakowa czy chcą tam Was i czy wiedzą gdzie
      leżycie na mapie?
      • Gość: BLACK Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.jaslo.sdi.tpnet.pl 28.12.01, 22:17
        Człowieku !!! Kto tu mówi o nienawiści ?? Ja nie mam nic do Rzeszowa, ale chcę
        aby Jasło było częścią województwa młopolskiego. Tylko i aż tyle.
        pozdro dla Rzeszowa.
    • Gość: m_z_r Gorąco popieram! IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 27.12.01, 23:40
      Jako rodowity rzeszowanin jestem za tym, by Jasło odłączyć od Rzeszowa.
      Może wtedy kreatury pokroju Rzońcy, wyniosą się do Krakowa.

Zliwkidujcie województwo podkarpackie. Ten skarlały twór Maryjana i
      Ciesielskiego.

Rzeszów i tak swoją pozycję lidera regionu utrzyma, czy sie to
      różnym "reformatorom" podoba czy nie. A Mielec i Jasło zdziadzieją do reszty!

Popatrzmy na położenie geograficzne (Mielec - Rzeszów = 60 km, Jasło - Rzeszów
      = 70km - a ile macie kochani do Krakowa? Szerokiej i długiej drogi!).

Już widzę z jaką radością Krakusy przyjmują Jaślan i Mielczan na UJ-oty i inne
      uczelnie. Tak Was lubią..., że chyba za samo pochodzenie - bez egzaminu przyjmą!

Z pewnością łatwiej Jaślanom i Mielczanom będzie zdobyć pracę w Krakowie niż w
      Rzeszowie. Na dodatek tańsze tam są mieszkania i koszty utrzymania ;-)
      O bepieczeństwie nie wspomnę.

Szerokiej drogi.
      Spływajcie i przestańcie wypisywać durnoty.
      • Gość: Reformat Re: Gorąco popieram! IP: *.dami-rz.pl 28.12.01, 00:59
        Kolor mielecki śmieciu. Idź z ta bandą ideologistów na swoje forum. Tak jak
        sami do mnie powiedzieliście nie zaśmiecaj nam forum. Swoje problemy i kąpleksy
        do Krakowa. Tam wasi zbawcy wstawią się za wami i poprą w tym, co robicie. A ty
        m_z_r zlikwiduj swój kretynizm, a nie nasze województwo. Zlikwidować można
        powiaty mielecki i jasielski. I nigdzie nie pisałem, że nie podoba mi się to, z
        Rzeszów jest najbogatszym i najprężniej rozwijającym się miastem regionu. Więc
        niech buntownicy wbija sobie do malutkich główek, że na zawsze zostaną w
        województwie podkarpackim, chyba, że zostanie przeprowadzona nowa reforma
        administracyjna.
        • Gość: Dobry Re: Gorąco popieram! IP: *.kuratorium.krakow.pl 28.12.01, 10:37
          Gość portalu: Reformat napisał(a):

> Kolor mielecki śmieciu. Idź z ta bandą ideologistów na swoje forum. Tak jak
          > sami do mnie powiedzieliście nie zaśmiecaj nam forum. Swoje problemy i kąpleksy
          >
          > do Krakowa. Tam wasi zbawcy wstawią się za wami i poprą w tym, co robicie. A ty
          >
          > m_z_r zlikwiduj swój kretynizm, a nie nasze województwo. Zlikwidować można
          > powiaty mielecki i jasielski. I nigdzie nie pisałem, że nie podoba mi się to, z
          >
          > Rzeszów jest najbogatszym i najprężniej rozwijającym się miastem regionu. Więc
          > niech buntownicy wbija sobie do malutkich główek, że na zawsze zostaną w
          > województwie podkarpackim, chyba, że zostanie przeprowadzona nowa reforma
          > administracyjna.
          Wszedłem na inne forum z rzeszowa i co widzę?
          Znowu ten bezmózgi Reformat.
          Szlachecki tylko że po Polsku pisać nie umie: Kompleksy sie pisze przez "OM"
          Kretynie.
          Będę Ci wytykał twoje błedy dalej, jak coś znjadę. Nie osmieszaj siebie i
          rzeszowa i lepiej nie wypowiadaj sie juz na forum. Albo wcześniej poczytaj trochę
          książek - najlepiej słownik ortograficzny.
          z poważaniem Mieszkaniec Krakowa

• Gość: Georghe Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 195.205.114.* 28.12.01, 07:40
      Nic nie mam do Rzeszowa, ale uważam że miejsce Jasła jest w Małopolsce !!!
      • Gość: trigger Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 28.12.01, 08:22
        Gość portalu: Georghe napisał(a):

> Nic nie mam do Rzeszowa, ale uważam że miejsce Jasła jest w Małopolsce !!!

A może na Słowacji? Województwo Poprad czeka!

• Gość: Irek GLOS KRAKOWIANINA !!!!!!! IP: *.stacje.agora.pl 28.12.01, 12:07
          Przypatruje sie tej waszej dyskusji i jedno co moge powiedziec to to, że im
          mniejsza miejscowość czy wieś to bardziej ciągnie do Krakowa, Poznania,
          Warszawy... Tylko nie rozumiem dlaczego?
          Byłem raz w Mielcu i powiem tyle, ze drugiej Nowej Huty nie potrzebujemy (bez
          obrazy), w Jaśle bylem ze trzy razy - toche ładniejsze(przynajmniej są
          pagórki) - ale naprawdę mamy bliżej do Zakopanego! Nie obrażajcie się ale
          naprawdę nie rozumiem po co chcecie przyłączyć się do nas - tylko po to żeby
          mówić, że się mieszka w małopolskim - przecież tak myslą tylko powaznie
          zakompleksieni (a nie chciałbym tak o Was pomyśleć). jeżeli chodzi o codzienne
          sprawy to przecież taka zmiana wiązała by się z samymi problemami (np. wybór
          szpitala, sprawy w urzędach...) - no chyba, ze nie chodzicie do lekarzy, nie
          rodzicie dzieci w szpitalach, a spraw urzędowych nie załatwiacie.
          Przesyłam pozdrowienia spod Wawelu mając nadzieję, ze pozostaniecie w swoim
          pięknie brzmiącym województwie. Irek.
    • Gość: Tom Re: Jasło w powiecie Gorlickim ? IP: 213.77.14.* 28.12.01, 10:35
      W końcu Gorlice są większe i mają większy urząd powiatowy.
      • Gość: Reformat Re: Jasło w powiecie Gorlickim ? IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 28.12.01, 12:08
        A wytykaj mi krakus. Tylko nie płacz później, że za dużo masz pracy. Sam robisz
        błędy idioto. Kretynie katolicki oszołomie. Rzeszów pisze się z dużej, gubisz
        ę, ą, pisze się ośmieszaj, a nie osmieszaj. Popatrz się na wypowiedzi kolora,
        do niego nie masz nic, ponieważ jesteś tak samo głupi jak on. I jak ci
        przeszkadza to, że wypowiadam się na forum w moim rodzinnym mieście, to tez źle
        o tobie świadczy. Może ty lubisz „podróżować, ale ja nie. Więc nie dziw się jak
        zobaczysz moje opinie. I sam sobie kup słownik ortograficzny.
      • georghe Re: Jasło w powiecie Gorlickim ? 28.12.01, 13:49
        tom:
        Gorlice liczą sobie 30 tys. mieszkańców; Jasło 40 tys.
        to tyle w tym temacie...
        • Gość: trigger Re: Jasło w powiecie Gorlickim ? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 28.12.01, 13:58
          georghe napisał(a):

> tom:
          > Gorlice liczą sobie 30 tys. mieszkańców; Jasło 40 tys.
          > to tyle w tym temacie...

Nie wiedziałem, że to aż tak małe miasteczka.

• Gość: Tom Re: Jasło w powiecie Gorlickim ? IP: 213.77.14.* 03.01.02, 08:56
            Nawet jeszcze mniejsze niż ci się wydawało - do tego traci się po 45min żeby je
            przejechać bo na ulicach dominują furmanki i pędzenie bydła przez jezdnię bo
            chodniki wąziutkie i stada się na nich nie mieszczą (szczególnie w Jaśle). Np.
            do Zakopca albo Szczawnicy opłaca się jechać przez Duklę i Żmigród (wyjeżdża
            się za Gorlicami).
    • Gość: Irek GLOS KRAKOWIANINA !!!! IP: *.stacje.agora.pl 28.12.01, 12:09
      Przypatruje sie tej waszej dyskusji i jedno co moge powiedziec to to, że im
      mniejsza miejscowość czy wieś to bardziej ciągnie do Krakowa, Poznania,
      Warszawy... Tylko nie rozumiem dlaczego?
      Byłem raz w Mielcu i powiem tyle, ze drugiej Nowej Huty nie potrzebujemy (bez
      obrazy), w Jaśle bylem ze trzy razy - toche ładniejsze(przynajmniej są
      pagórki) - ale naprawdę mamy bliżej do Zakopanego! Nie obrażajcie się ale
      naprawdę nie rozumiem po co chcecie przyłączyć się do nas - tylko po to żeby
      mówić, że się mieszka w małopolskim - przecież tak myslą tylko powaznie
      zakompleksieni (a nie chciałbym tak o Was pomyśleć). jeżeli chodzi o codzienne
      sprawy to przecież taka zmiana wiązała by się z samymi problemami (np. wybór
      szpitala, sprawy w urzędach...) - no chyba, ze nie chodzicie do lekarzy, nie
      rodzicie dzieci w szpitalach, a spraw urzędowych nie załatwiacie.
      Przesyłam pozdrowienia spod Wawelu mając nadzieję, ze pozostaniecie w swoim
      pięknie brzmiącym województwie. Irek.

• Gość: FRIK Re: GLOS KRAKOWIANINA !!!! IP: *.stacje.agora.pl 28.12.01, 15:18
        > Byłem raz w Mielcu i powiem tyle, ze drugiej Nowej Huty nie potrzebujemy (bez
        > obrazy), w Jaśle bylem ze trzy razy - toche ładniejsze(przynajmniej są
        > pagórki) - ale naprawdę mamy bliżej do Zakopanego!

BRAWO, BRAWO, BRAWO!!!!
    • Gość: Kenny Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 28.12.01, 14:03
      Zacutuje Piłsudskiego: " A my Was w dupie mamy". Co ja rzeszowianin mam
      wspólnego z Krakowem? Nic, i tak było zawsze, i tak pozostanie. Każdy myślący
      człowiek wie, że przy takim położeniu geograficznym, oraz przy takim rozwoju
      miasta na tle regionu, Rzeszów musi być miastem wojewódzkim. Szkoda tylko, że
      to województwo zwie się podkarpackie, bo jak wiadomo Rzeszów na podkarpaciu nie
      leży, ale cóż tak bywa...
      • Gość: Reformat Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 28.12.01, 14:49
        Brawo wreszcie kogoś mądrego cytujecie. Likwidacja tego województwa jest
        niemożliwa ze względów gospodarczych. Z resztą jak sobie wyobrażacie podział
        Podkarpackiego. Może zwolennicy likwidacji napiszą, jakie miasta, pod jakie
        województwo by trafiły. Bo można mówić „likwidujcie Podkarpacie” i tak robicie.
        I co zlikwidujecie je, ale dalej nic. Co może Ukrainie oddacie? Nie macie nawet
        pomysłu jak te ziemie rozdzielić. Dzięki Bogu ktoś z Krakowa napisał, że nie
        chcą Mielca I Jasła. Może to ostudzi zapały tych idiotów.
      • Gość: Reformat Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 192.168.1.* / 213.76.164.* 28.12.01, 14:50
        • Gość: bety UWAŻAJ. IP: *.elektron.ds.polsl.gliwice.pl 29.06.02, 16:22

> Dzięki Bogu ktoś z Krakowa napisał, że nie
          > chcą Mielca I Jasła. Może to ostudzi zapały tych idiotów.

Kolego
          Jestem z mielca i nie powiem żebym kochał krakusów. Pozatym nie wiem czy cały
          Mielec chce się odłączyć od Rzeszowa. Jest grupa ludzi co tak piszą ale nie
          jestem pewiem czy coś zrobią.
          Przedewszystkim nie zgodzią się zebyś obrażał mieszkańców Mielca wyzywając ich od
          idiotów. Popatrz pierw na siebie i oceń czy ty się do tej grupy społecznej czsami
          nie zaliczasz. A tak na przyszłość to daj sobie spokuj z takimi gadkami bo szkoda
          cie czytać. Pozdrawiam
      • Gość: Reformat Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 28.12.01, 14:51
    • Gość: mjot Re: Powiaty... IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.01, 20:09
      Ja chyba troszeczkę obok tematu...
      Czytam: te powiaty by zostały tamte pewnie by zlikwidowano...
      Minęło już troszkę czasu od wdrożenia reformy administracji!
      Czy ktoś ze „znawców tematu” jest w stanie wymienić mi jakiekolwiek plusy
      wynikające z istnienia powiatów? Mam na myśli zwykłych deptaczy, nie notabli
      czy zaspokajanie jakichś śmiesznych, drobnomiasteczkowych ambicji!

Najniższe ukłony!
      Nieświadom M.J.
    • shadok Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij 28.12.01, 22:47
      Jeszcze raz sobie kliknę za likwidacją. A co mi tam :)))
      • Gość: m_z_r Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 29.12.01, 00:40
        Jeszcze raz powtarzam.
        Jako rzeszowski patriota uważam, że pomysł likwidacji województwa
        podkarpackiego nie jest taki głupi.
        Pokażcie mi choć jedną korzyść płynąca z tego, że Rzeszów jest stolicą
        województwa.
        Ja widzę same złe strony.
        Rzońca ma coraz głupsze pomysły i coraz więcej kosztuje utrzymanie jego
        urzędników i rajców (ostatni bal w Łańcucie tego przykładem).
        Miastu zabrano najlepsze budynki na biurowce związane z administracją
        wojewódzką.
        Musimy znosić desanty jasielskie, krośnieńskie, przemyskie, mieleckie i inne
        takie. Mieszkań dla rzeszowian coraz mniej... Korki na ulicach, że ręce
        opadają. Jakiś idiota cywilizuje nas na siłę tzw. "szykanami" na drogach, bo mu
        się wydaje, że nada to naszym drogom wojewódzkiej powagi.
        A pieniędzy z faktu, że Rzeszów jest stolicą województwa tyle co kot napłakał.
        A w mordę, z takimi korzyściami!

I Ty "Reformat", czy jak Ci tam, nie będziesz mi tu wygadywał głupot.
        Wiesz co to Paniaga?
        Co "Małpi Gaj" i gdzie to było na Cwajga?
        Chodziłeś na Lisą Górę kąpać się w Wisłoku (nie w tej brei, która tam teraz
        płynie)?
        Wiesz gdzie były: Czekaj, Drabinianka, Budy i Ruska Wieś?
        Jak nie wiesz, to spadaj na drzewo gówniarzu i mi nie podskakuj!
        • Gość: slavres Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.pm.mielec.ptc.pl 29.12.01, 12:34
          Jak tak pragniesz starej Paniagi, Małpiego Gaju, kąpieli w Wisłoku to proponuje
          Ci się przenieść gdzieś do lasu. W końcu chyba idziemy (probujemy iść) z
          postępem i każde cywilizowane miasto się rozwija. A jak faktycznie chcesz
          zastoju i klimatów z lat 70 - tych to może nie do lasu jak napisałem, a
          przenieś się do Tarnowa lub Katowic.
          A piszesz jakie mamy korzyści z tego, że jesteśmy miastem wojewódzkim? nawet
          same delegacje z Krosna czy Jasła zostawiają kilka złotych w naszym mieście. A
          popatrz na Przemyśl, Tarnobrzeg lub do sąsiadów, na Tarnów, Zamość... Stracili
          status miast wojewódzkich i sie ufsteczniają w rozwoju.
          Dlatego proszę Cię, skoro uważasz się za prawdziwego patriotę lokalnego nie
          wypisuj takich bzdur.
          A przy okazji Nowego Roku życzę nam, mieszkańcom Rzeszowa, a przede wszyskim
          samemu Rzeszowoi dużo nowych inwestycji, zalewu środków finansowych do budżetu,
          a przede wszystkim wyboru z prawdziwego zdarzenia Rady Miasta, Zarządu i
          Prezydenta.
          • Gość: Reformat Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 29.12.01, 16:26
            Powiem krótko jeb się m_z_r. Sam idź na drzewo i nie proponuj innym
            sprawdzonych przez ciebie metod. I sam nie podskakuj. Kompromitujesz tylko
            nasze miasto. Ono było, jest i będzie stolicą województwa, czy ci się to podoba
            czy nie. Dlatego weź tych mielczan, jaślan i tego krakowskiego debila i razem
            wyjedźcie sobie do Amazonii. Ale jest racjonalne wytłumaczenie twego
            kretynizmu. Może kąpałeś się w tym ścieku(Wisłoku) i dlatego zaczynasz
            majaczyć? Te wszystkie nazwy dziwnie kojarzą mi się z demokracja ludową.
            • Gość: m_z_r Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 29.12.01, 21:03
              Te wszystkie nazwy znajdziesz idioto w przepięknej książce "Tamten Rzeszów"
              Franciszka Kotuli. I zaręczam Ci, że są one starsze od Twoich prapra...dziadków
              i powstały między XV a XIX wiekiem.
              Sądząc po wielkiej ilości błędów ortograficznych, poziomie logicznym
              przeprowadzonych wywodów oraz kulturze osobistej to Slavres i Reformat są
              gówniarzami z podstawówki.
              Więc nie wypada mi uczestniczyć w dyskusji na takim poziomie.
              Spadam stąd.
              I nie radzę mi więcej wchodzić w drogę, bo mam znajomości u belfrów!
              • Gość: Reformat Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 30.12.01, 00:12
                Uznajesz mnie za jakiegoś gnojka, bo ci za skórę zalazłem na tym forum tak?
                Przyznaj się. Nie proszę cię o dyskusje. Nie będę tracił czasu, na idiote.
                Jednego mniej. Ale sam sobie zaprzeczasz, bo twoja następna opinia będzie
                grożeniem mi. Napisałeś w niej, że mnie pozwiesz do sadu. Ale podobno w
                dyskusje ze mną się nie wdajesz. I nie strasz mnie swoimi znajomościami, bo mam
                je głęboko w d***. A może nie dorastasz do mnie poziomem, i dlatego nie wypada
                ci prowadzić ze mną dyskusji?
                • Gość: m_z_r Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 30.12.01, 08:26
                  Nie ciebie do sadu (chyba, że do sądu dla nieletnich) tylko Telewizję DAMI,
                  która daje Ci dostep do internetu.
                  • Gość: Reformat Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 30.12.01, 08:56
                    Ludzka głupota jest bezgraniczna. Musiałbyś tez pozwać Telekomunikacje Polską
                    S.A. Ona udostępnia TVK Dami swoje łącza. A taki proces nie ma sensu. TVK Dami
                    umożliwia mi jedynie korzystanie z internetu, i nie ma wpływu na to, co robię.
                    Dlatego nie błaźnij się z tymi procesami tylko wytrzeźwiej.
                    • Gość: PIERRE Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 30.12.01, 11:38

> Ludzka głupota jest bezgraniczna. Musiałbyś tez pozwać Telekomunikacje Polską
                      > S.A. Ona udostępnia TVK Dami swoje łącza. A taki proces nie ma sensu. TVK Dami
                      > umożliwia mi jedynie korzystanie z internetu, i nie ma wpływu na to, co robię.
                      > Dlatego nie błaźnij się z tymi procesami tylko wytrzeźwiej.

HAHAHAHA ŚWIETE SŁOWA REFORMACIE
                      POZA TYM MYŚLĘ, ŻE TAK NAPRAWDĘ WSZYSCY KORZYSTAJĄCY Z USŁUG DAMI SAMI CHĘTNIE BY
                      JĄ DO SĄDU POZWALI ZA JAKOŚĆ USŁUG.
                      • Gość: Reformat Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 30.12.01, 12:15
                        A i jeszcze Gazetę PL. W końcu to oni publikują moje opinie. Gwarantuje ci, że
                        nikt poważny się tym nie zajmie. Taka na przykład Wirtualna Polska umożliwia
                        komentowanie każdego wydarzenia, ale gdy w komentarzu jest za dużo wulgaryzmów
                        i obrazy religii, mniejszości narodowych, wtedy takie coś nie jest dopuszczane
                        do publikacji. A na forum można pisać własne zdanie, choć tez do pewnych granic
                        nietolerancji. Ale jak na razie administracja nie usunęła, zadnej mojej opinii.
                        Oni szanują wolność słowa i potrafią ja odróżnić od czysto nietolerancyjnej
                        wypowiedzi, w której np. nawoływałbym do linczowania ludności pochodzenia
                        żydowskiego. Pewnie dalej twierdzisz, że trzeba TVK Dami, Mnie i kilka innych
                        instytucji. Ale na dowód swojej niewinności masz tu kodeks Forum. I naucz się
                        go debilu.

Regulamin Forum Gazeta.pl

1.
                        Agora SA udostępnia swoim użytkownikom możliwość bezpłatnego uczestniczenia w
                        Forum Gazeta.pl w celu wymiany informacji, komentarzy i opinii na różne tematy.

2.
                        Dostęp do serwisu Forum Gazeta.pl posiadają wszyscy użytkownicy publicznej
                        sieci Internet. Ci z użytkowników, którzy założyli uprzednio konto w serwisie
                        internetowym Gazeta.pl mogą używać na stronach Forum Gazeta.pl zarezerwowanych
                        dla nich loginów.

3.
                        Uczestnik Forum Gazeta.pl publikuje swoje komentarze i opinie wyłącznie na
                        własną odpowiedzialność. Agora SA nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za
                        treści zamieszczane przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl.

4.
                        Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl
                        treści sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej,
                        etnicznej, czy też propagujących przemoc.

5.
                        Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl
                        treści uznanych powszechnie za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i
                        naruszających zasady Netykiety.

6.
                        Niedopuszczalne jest również umieszczanie przez uczestników na łamach Forum
                        Gazeta.pl przekazów reklamowych.

7.
                        Agora SA zastrzega sobie prawo do usuwania treści, o których mowa w pkt. 4, 5 i
                        6 niniejszego regulaminu, jak również prawo do blokowania uczestnictwa w Forum
                        Gazeta.pl w stosunku do osób naruszających w sposób notoryczny postanowienia
                        pkt. 4, 5 i 6 regulaminu.

8.
                        Agora SA dołoży wszelkich starań w celu zapewnienia prawidłowego działania
                        Forum Gazeta.pl oraz udzieli pomocy w rozwiązywaniu problemów dotyczących jego
                        funkcjonowania.

9.
                        Agora SA zastrzega sobie prawo do wyłączenia stron Forum Gazeta.pl z treści
                        serwisu Gazeta.pl bez podawania przyczyn takiego działania.

10.
                        Regulamin niniejszy obowiązuje od momentu jego opublikowania. Agora SA
                        zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w niniejszym regulaminie. Wszelkie
                        zmiany stają się obowiązujące w momencie ich opublikowania na tej stronie.

I co dalej mnie chcesz pozywać?
                        • Gość: lola Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 30.12.01, 18:05

> Oni szanują wolność słowa i potrafią ja odróżnić od czysto nietolerancyjnej
                          > wypowiedzi, w której np. nawoływałbym do linczowania ludności pochodzenia
                          > żydowskiego>

ha, a kto pisal w ktoryms z postow , ze najlepiej byloby spalic wszystkich zydow?

sam sobie zaprzeczasz, slonko:*

i wez sie w koncu za ta ortografie
                          i nie zarzucaj mi bledow, tzn pisania wszystkiego z malej litery i bez ogonkow,
                          bo tak pisza wszyscy w sieci,co wcale nie swiadczy o braku inteligencji itd, tak
                          jest po prostu o wiele szybciej i wygodniej, a na niektorych chatach czy np. ircu
                          polskie znaki niektorym sie nie wyswietlaja, a co do linuxa( to bylo poruszone w
                          jakims temacie) to plebs go nie uzywa, bo jego obsluga wymaga pewnej znajomosci,
                          czego z pewnoscia nie wymaga windows
                          z powazaniem twoja lola
                          • Gość: Reformat Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 30.12.01, 21:45
                            Ja nie pisałem, że plebs używa Linuxa, a szlachta Windosa. Tam moja droga
                            chodziło o to, że gość zarzucał mi błędy ortograficzni i to, że nie jestem
                            szlachcicem. Wtedy ja mu odpowiedziałem, że to on kaleczy nasz język nie
                            dodając charakterystycznych liter typu „ę”, czy „ą”. Dlatego chce wyjaśnić, że
                            gdy ktoś znaków diakrytycznych nie używa, niech innym błędów ortograficznych
                            nie zarzuca. Bo sam je popełnia, ale na mądrego chce wyjść tłumacząc się, że to
                            strata czasu wciskanie klawisza „alt”. Sprawa chyba wyjaśniona
                            • Gość: lola Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 30.12.01, 23:05
                              bo to jest strata czasu, wejdz sobie na jakikolwiek chat i zobacz, czy
                              ktokolwiek uzywa "ogonkow", chyba ze chat to zbyt plebejskie miejsce dla
                              ciebie, misiu
                              • shadok Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij 30.12.01, 23:16
                                Język polski bez ogonków obejść się nie może. Wszak polacy nie gęsi...
                                I nie mów, że wciśnięcie jednego klawisza więcej sprawia aż tyle kłopotów.
                                Bywam czasem na czatach i wierz mi, że zdecydowana większość tam obecnych
                                pisze poprawnie.
                                pzdr
                                • Gość: Reformat Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 31.12.01, 00:05
                                  To akurat prawda. Stwierdzenie, że na czatach nie używa się polskich liter
                                  staje się nieaktualne, powoli, ale tak jest.
                                • Gość: Lola Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 31.12.01, 15:49
                                  shadok napisał(a):

Wszak polacy nie gęsi...

W porządku.Będę pisała z ogonkami ( Chociaż na początku mojego "istnienia" w
                                  sieci za ogonki wyrzucono mnie z jednego z kanałów na ircu, a na czacie onetu
                                  wszyscy mówili, żebym pisała "normalnie") Ale w takim razie niech np. Reformat
                                  nie robi błędów ortograficznych, bo zdarzają mu się często i do tego szczególnie
                                  rażące. A wracając do cytatu Mikołaja Reja:" iż Polacy nie gęsi, iż swój język
                                  mają" ciekawa jestem kiedy Polacy zrozumieją, iż słowo gęsi nie odnosi się do
                                  Polaków, a do języka( język gęsi-gęgot, nie dający się zapisać, Rej stwierdził że
                                  tak nie jest, język polski jest melodyjny i należy pisać w ojczystym
                                  języku).Pozostawiam to pod rozwagę.
                                  Pozdrawiam
                                  Lola
                                • Gość: Lola Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 31.12.01, 15:53
                                  Aha, i Polacy pisze się z dużej litery.
    • Gość: mjot Ogólnie... IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.01, 12:06
      Czytam sobie i czytam...
      Jedni postrzegają Rzeszów jako źródło ich nieszczęść i uosobienie zła i
      ciemnoty!
      Inni widzą w Rzeszowie pępek świata i same plusy aż dziw bierze, dlaczego świat
      nie korzysta z tak wspaniałego wzorca? Zachwycają się potęgą Rzeszowa i dziwią,
      że mieszkańcy innych regionów nie są w stanie zlokalizować położenia
      geograficznego ich metropolii!

„Każdy sądzi po sobie”! Zrobię to i ja.
      Mnie naprawdę nie dziwi fakt, że przeciętny Polak określi położenie Przemyśla,
      Mielca, Jasła czy Dębicy a z lokalizacją Rzeszowa ma kłopoty. Zawsze
      słyszałem: „to gdzieś między Dębicą a Mielcem?”, „Ach to koło Łańcuta!” albo
      wręcz „Bieszczady”. Rzeszów w szarości swojej absolutnie niczym się nie
      wyróżnia. A przecież nikt nie powie, że Nowa Huta leży w Krakowie. Wiedza -
      gdzie faktycznie leży Rzeszów- tak naprawdę do niczego nie jest społeczeństwu
      potrzebna. I śmiem sądzić, że tak już pozostanie. Zawsze tereny te określane
      były którąś tam z kolei literą w alfabecie, nie z powodów jakiegoś tam
      sprzysiężenia różnych złych sił a ze względu na stan faktyczny.
      W czasach, gdy i ja nie wiedziałem gdzie leży Rzeszów, ludzi stąd
      traktowano dość specyficznie, ewentualnie dopuszczano ich do łask. Oni
      natomiast przyjmowali to bez oporów a jeżeli już protestowali to jakoś zupełnie
      nieudolnie. Chodzi mi o to, że po piwo leciał łyk rzeszowski a nie np.
      mieszkaniec jakiejś Milówki.
      W całym tym przydługim wywodzie chodzi mi o to, że na obraz miasta, regionu
      ma wpływ nie tylko historia (z którą w Rzeszowie kruchutko) i położenie
      geograficzne, ale przede wszystkim tubylcy! Jeśli ktoś z zewnątrz przejrzałby
      lokalne forum (szczególnie ostatnio), te kalumnie, inwektywy próby obrażenia
      wszystkiego, co się rusza, zarysowałby mu się jedyny możliwy obraz –hołota i
      polskie piekiełko! A od czegoś takiego lepiej z dala! Jednak małych śmiesznych
      ludzi „ci u nas dostatek”!

Co do województwa. Likwidacja jest bez sensu (choć do nazwy mam pretensje)!
      Natomiast zlikwidowałbym od ręki wszyściutkie powiaty stawiając na gminy
      samorządne i samostanowiące!

Przepraszam za przydługi „elaborat”.
      Najniższe ukłony!
      Element napływowy M.J.
      • Gość: des Re: Ogólnie... IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 03.01.02, 08:34
        Gość portalu: mjot napisał(a):

> Czytam sobie i czytam...
        > Jedni postrzegają Rzeszów jako źródło ich nieszczęść i uosobienie zła i
        > ciemnoty!
        > Inni widzą w Rzeszowie pępek świata i same plusy aż dziw bierze, dlaczego świat
        >
        > nie korzysta z tak wspaniałego wzorca? Zachwycają się potęgą Rzeszowa i dziwią,
        >
        > że mieszkańcy innych regionów nie są w stanie zlokalizować położenia
        > geograficznego ich metropolii!
        >
        > „Każdy sądzi po sobie”! Zrobię to i ja.
        > Mnie naprawdę nie dziwi fakt, że przeciętny Polak określi położenie Przemyśla,
        > Mielca, Jasła czy Dębicy a z lokalizacją Rzeszowa ma kłopoty. Zawsze
        > słyszałem: „to gdzieś między Dębicą a Mielcem?”, „Ach to koło
        > Łańcuta!” albo
        > wręcz „Bieszczady”. Rzeszów w szarości swojej absolutnie niczym się
        > nie
        > wyróżnia. A przecież nikt nie powie, że Nowa Huta leży w Krakowie. Wiedza -
        > gdzie faktycznie leży Rzeszów- tak naprawdę do niczego nie jest społeczeństwu
        > potrzebna. I śmiem sądzić, że tak już pozostanie. Zawsze tereny te określane
        > były którąś tam z kolei literą w alfabecie, nie z powodów jakiegoś tam
        > sprzysiężenia różnych złych sił a ze względu na stan faktyczny.
        > W czasach, gdy i ja nie wiedziałem gdzie leży Rzeszów, ludzi stąd
        > traktowano dość specyficznie, ewentualnie dopuszczano ich do łask. Oni
        > natomiast przyjmowali to bez oporów a jeżeli już protestowali to jakoś zupełnie
        >
        > nieudolnie. Chodzi mi o to, że po piwo leciał łyk rzeszowski a nie np.
        > mieszkaniec jakiejś Milówki.
        > W całym tym przydługim wywodzie chodzi mi o to, że na obraz miasta, regionu
        >
        > ma wpływ nie tylko historia (z którą w Rzeszowie kruchutko) i położenie
        > geograficzne, ale przede wszystkim tubylcy! Jeśli ktoś z zewnątrz przejrzałby
        > lokalne forum (szczególnie ostatnio), te kalumnie, inwektywy próby obrażenia
        > wszystkiego, co się rusza, zarysowałby mu się jedyny możliwy obraz –hołot
        > a i
        > polskie piekiełko! A od czegoś takiego lepiej z dala! Jednak małych śmiesznych
        > ludzi „ci u nas dostatek”!
        >
        > Co do województwa. Likwidacja jest bez sensu (choć do nazwy mam pretensje)!
        > Natomiast zlikwidowałbym od ręki wszyściutkie powiaty stawiając na gminy
        > samorządne i samostanowiące!
        >
        > Przepraszam za przydługi „elaborat”.
        > Najniższe ukłony!
        > Element napływowy M.J.

Jak więc przeciętny Polak określa położenie Mielca lub Dębicy?

• Gość: bazyl Re: Ogólnie... IP: *.telefony.com.pl 03.01.02, 10:31
          To obok Tarnowa .
          • Gość: trigger Re: Ogólnie... IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 03.01.02, 11:22
            Gość portalu: bazyl napisał(a):

> To obok Tarnowa .

A gdzie jest Tarnów?
        • Gość: JaN Re: Ogólnie... IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.02, 16:17
          Wg. mnie to wygląda tak:

hmm.. Dębica??? - "A to tam gdzie te opony robią"
          Mielec - "To tam robili samoloty??"

;)))
    • Gość: AndyP Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.devs.futuro.pl 03.01.02, 16:10
      jaslanin napisał(a):

> Czas zlikwidować małe ,nieudolne województwa,które potrzebne są tylko
      > zatrudnionym tam urzędnikom.Jeżeli jesteś za dużym i silnym województwem
      > małopolskim ze stolicą w znanym na całym świecie Krakowie - klinij.

Pomysł jest przedni, ale dlaczego Kraków. Przecież Kraków nie może równać się z
      Warszawą, jeśli wziąć pod uwagę ilość miejsc pracy, przemysł, siedziby firm,
      ośrodki badawcze i bliskość urzędów centralnych. Więc, zlikwidować wszystkie
      województwa i ustanowić jedno stołeczne pokrywające całą Polskę. Notabene z
      Krakowa do Warszawy jest tylko 2,5 godz. pociągiem (z Przemyśla do Krakowa jest
      ok. 4 godzin) więc przyłączmy Małopolskę do Mazowsza.

AndyP
      • osssa Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij 03.01.02, 16:35
        Gość portalu: AndyP napisał(a):

> jaslanin napisał(a):
        >
        > > Czas zlikwidować małe ,nieudolne województwa,które potrzebne są tylko
        > > zatrudnionym tam urzędnikom.Jeżeli jesteś za dużym i silnym województwem
        > > małopolskim ze stolicą w znanym na całym świecie Krakowie - klinij.
        >
        > Pomysł jest przedni, ale dlaczego Kraków. Przecież Kraków nie może równać się z
        >
        > Warszawą, jeśli wziąć pod uwagę ilość miejsc pracy, przemysł, siedziby firm,
        > ośrodki badawcze i bliskość urzędów centralnych. Więc, zlikwidować wszystkie
        > województwa i ustanowić jedno stołeczne pokrywające całą Polskę. Notabene z
        > Krakowa do Warszawy jest tylko 2,5 godz. pociągiem (z Przemyśla do Krakowa jest
        >
        > ok. 4 godzin) więc przyłączmy Małopolskę do Mazowsza.
        >
        > AndyP

AndyP ,
        jesteś WIELKI !
        Tylko takie rozwiązania mają głęboki sens .

Klikam na Twoją propozycję !

:))))))))))))
        pozdrawiam.

• Gość: Ika Re:Likwidować można lecz po co? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 13.01.02, 17:23
      Zachodnie powiaty naszego województwa są bardziej związani emocjonalnie i
      kulturowo z Krakowem. Jak chcą nie powinno się im w tym przeszkadzać i
      wyzywać.Oni po prostu chcą żyć lepiej albo przynajmniej mieć taką nadzieję.
      Natomiast likwidacja naszego województwa jest iracjonalna.
      Jak wszystkim wiadomo stanowimy rejon biedoty.Wszyscy chcą nam pomagać.A to
      Śląska i Mazowiecka Kasa Chorych chętnie dzieli się swymi pieniążkami na opiekę
      nad naszymi chorymi.Wszyscy chcą nam współczuć przy cyklicznych powodziach.Cały
      kraj chce zatrudniać naszych absolwentów naszych uczelni na intratnych
      stanowiskach.Organizacjom humanitarnym dajemy szerokie pole do działania.
      Jesteśmy pewnym i stabilnym dnem innych województw w każdym rankingu.
      Jesteśmy w pełni samowystarczalni.Byt umysłowy zapewnia nam Uniwersytet
      bazujący na sprawdzonej lokalnej kadrze naukowej byłej WSP zasłużonej dla
      regionu w produkcji umysłowej miernoty-cykl prawdopodobnie będzie kontynuowany.
      Myśl techniczna stoi na przyzwoitym poziomie,lecz wszyscy dbamy o to by nie
      miała możliwości samorealizacji.Osiągnięcia w innych dziedzinach mamy też
      bardzo duże.Ostatni szczyt naszych możliwości to serek ziarnisty lokalnej
      mleczarni nota bene wielki plagiat mej babci/robiła go na cztery sposoby/
      W myśleniu perspektywicznym też jesteśmy dobrzy-chce się nam budować pałac dla
      urzędników w Rzeszowie,monomentalny pomnik co prawda z gipsu w
      Przemyślu,wysepki w drogach lokalnych pod budowę autostrady i wiele innych
      podobnych marzeń.Oczywiście bardzo liczymy na wszystkie fundusze pomocowe z
      Unii jeżeli chcą abyśmy byli strefą buforową ze wschodem.
      Ale za to jesteśmy bardzo dobrzy ludzie.Wszysto traktujemy bardzo poważnie a
      szczególnie pracę,choć szczęśliwi jesteśmy jak jej nie mamy ażyć się da.
      Władzę też mamy kochaną byle była daleko od nas a takie atrybuty spełnia.
      Niech żyje Nasze Województwo-innego takiego nie znajdziemy nawet ze świecą.
    • Gość: ratymir Likwidacja woj.podkarp. - nie popieram IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.02, 19:37
      Najprościej likwidować. Najtrudniej coś stworzyć. A wiadomo ze tworzeniem
      zajmuja sie ludzie kreatywni, z pomyslami i ambicja. "Jaslanin" do nich z
      pewnoscia nie nalezy. A skoro uwazasz ze woj. malopolskie jest takie wspaniale
      to sie tam przeprowadz. Mysle ze jest to prostsze w wykonaniu niz likwidacja
      województwa podkarp.
      • shadok Re: Likwidacja woj.podkarp. - nie popieram 13.01.02, 21:25
        Ktoś myślący inaczej jest w Waszych oczach od razu bez pomysłu, ambicji i
        kreatywności. Gratuluję sposobu myślenia ;-) I nie mam zamiaru przeprowadzać
        się do innego miasta. Urodziłem się w Jaśle, tu mieszkam i pracuję. Jest mi tu
        dobrze! I chciałbym jak najlepiej dla mojego miasta, które od wieków było
        związane z Krakowem. Wystarczy poczytać. Mam nadzieję, że kiedyś wszystko
        wróci do normy.
        I popatrzcie drodzy Rzeszowiacy, kto tak naprawdę popiera wasze województwo.
        Jedynie Dębica jest za. Czy to nie daje do myślenia?
        • malopolanin Re: Likwidacja woj.podkarp. - nie popieram 13.01.02, 21:35
          A ja ponownie potwierdzam, że Kraków chętnie przyjmie Jasło i Mielec pod swe
          skrzydła. Co do likwidacji województwa - pożyjemy, zobaczymy.
          Pozdrawiam
          • Gość: JaN Re: Likwidacja woj.podkarp. - nie popieram IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.02, 22:49
            A ja ponownie stwierdzam, że nowych rozbiorów nie bedzie ;)
        • ratymir Re: Likwidacja woj.podkarp. - nie popieram 15.01.02, 20:57
          shadok napisał(a):

> Ktoś myślący inaczej jest w Waszych oczach od razu bez pomysłu, ambicji i
          > kreatywności. Gratuluję sposobu myślenia ;-)

Wybacz. W koncu pomysl likwidacji wojewodztwa to wspanialy wyraz kreatywnosci i
          ambicji. Jesli nie wiesz to kreatywnosc (jak sama nazwa wskazuje) oznacza
          umiejestnosc tworzenia.

> I nie mam zamiaru przeprowadzać
          > się do innego miasta. Urodziłem się w Jaśle, tu mieszkam i pracuję. Jest mi tu
          > dobrze! I chciałbym jak najlepiej dla mojego miasta, które od wieków było
          > związane z Krakowem. Wystarczy poczytać. Mam nadzieję, że kiedyś wszystko
          > wróci do normy.
          > I popatrzcie drodzy Rzeszowiacy, kto tak naprawdę popiera wasze województwo.
          > Jedynie Dębica jest za. Czy to nie daje do myślenia?

Daje do myslenia. Pozostali maja to w dupie. I oto chodzi. Szkoda czasu na takie
          bzdury.

• Gość: slavres Re: Likwidacja woj.podkarp. - nie popieram IP: 80.244.129.* 15.01.02, 22:25
          Hi tylko Dębica?
        • Gość: MR Re: Likwidacja woj.podkarp. - nie popieram IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 18:16
          shadok napisał(a):

> Ktoś myślący inaczej jest w Waszych oczach od razu bez pomysłu, ambicji i
          > kreatywności. Gratuluję sposobu myślenia ;-) I nie mam zamiaru przeprowadzać
          > się do innego miasta. Urodziłem się w Jaśle, tu mieszkam i pracuję. Jest mi
          tu
          > dobrze! I chciałbym jak najlepiej dla mojego miasta, które od wieków było
          > związane z Krakowem. Wystarczy poczytać. Mam nadzieję, że kiedyś wszystko
          > wróci do normy.
          KRAKÓW ZAWSZE PROWADZIŁ I BĘDZIE PROWADZIŁ EGOCENTRYCZNĄ POLITYKĘ WOBEC TERENÓW
          NASZEGO WOJEWÓDZTWA.
          A oto podam Ci kilka znaków ,,działalności''Krakowa wobec Podkarpacia.
          W latach kiedy koleje podkarpackie należały do Południowej DOKP w Krakowie
          Zagórz miał poważne kłopoty z utrzymaniem tras Zagórz-Krościenko i Zagórz-
          Łupków.Kolejarze z Zagórza starali sie o utworzenie przejść granicznych w
          Łupkowie i Krościenku.Dyrekcja centralna PKP w Warszawie pozytywnie wypowiadała
          się na temat utworzenia owych przejść granicznych ale Południowa DOKP w Krakowie
          blokowała to przedsiewzięcie( o tym wiem na podstawie rozmów z jednym z
          kolejarzy z Jasła).Inny kolejarz tym razem z Zagórza mówił że Krakowska DOKP
          niegdyś chciała zamknąć nawet linię Stróże-Jasło-Zagórz.
          Każde województwo ma swój Kolejowy Zakład Przewozów Regionalnych.Wraz z
          likwidacją województwa Podkarpackiego w parze poszłaby likwidacja
          Podkarpackiego Zakładu Przewozów Regionalnych w Rzeszowie.Oznacza to zagładę
          wszystkich linii Podkarpacia za wyjątkiem tras Kraków-Przemyśl i Przeworsk-
          Rozwadów.Wobec tego wszyscy lub prawie wszyscy kolejarze z Twojego kochanego
          Jasła idą na bruk zostając bez środków do życia.Kraków wychodzi z założenia
          że po co utrzymywać połączenia z Bieszczadami jak bliżej mamy do Zakopanego i
          Krynicy? Zapytaj się kolejarzy z Jasła czy optują za taką normą kiedy groziłaby
          degradacja albo nie daj Boże całkowita likwidacja węzła PKP w Jaśle.Wątpię żeby
          oni tęsknili tak za przynaleznością do Krakowa tak jak ty kiedy groziłoby im
          zwolnienie z przyczyn wyżej przeze mnie podanych.
          Druga sprawa to sprawa Uniwersytetu w Rzeszowie.Decydenci z Krakowa byli do
          samego końca przeciwnikami utworzenia Uniwersytetu w Rzeszowie.W ogóle byli i
          są dalej przeciwnikami rozwoju akademickiego w
          Rzeszowie.Dzięki rzeszowskim uczelniom ludzie z biedniejszych rodzin mogą się
          wykształcić
          Proponuję Ci przeprowadź ankietę w swoim ukochanym Jaśle ile osób stać na
          studiowanie w królewskim Krakowie?
          > I popatrzcie drodzy Rzeszowiacy, kto tak naprawdę popiera wasze województwo.
          > Jedynie Dębica jest za. Czy to nie daje do myślenia?
          Może większość towarzystwa internetowego jest za likwidacją województwa
          przeprowadź ankietę wśród wszystkich mieszkańców Podkarpacia to dowiesz się ilu
          jest za likwidacją.Wątpię żeby Powiaty typu Sanok czy powiat Bieszczadzki z
          którego do Krakowa jest ponad 300 km chciały należeć do Małopolski.
          Pozdrawiam
    • Gość: macc Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 10.0.217.* 13.01.02, 23:38
      Witam!
      Czytam tą dyskusję i zastanawiam się nad jej sensem, zresztą widzę że nie
      jestem sam. Można zaobserwować ciekawe zjawisko: dumny
      Rzeszów, "stolica" "metropolia" "centrum regionu" "najdynamiczniej rozwijające
      się miasto regionu" oraz "wieś" "prowincja" "miasteczka" "głupcy" "a kto was
      tam bedzie chciał" itp. Język też o czymś świadczy moi drodzy. A potem ktoś
      zastanawia się jak to jest, że Rzeszów nie budzi sympatii pośród mieszkańców
      innych miast regionu. Może państwo z Rzeszowa powinni się zastanowić z czego
      wynika ten "nadzwyczajny" rozwój waszego miasta? Chyba z tego że jesteście
      stolicą administracyjną regionu, centrum decyzyjnym i ośrodkiem władzy,a
      władza zwykle dba o siebie i o swoje najbliższe otoczenie. Gdyby Rzeszów był w
      woj. Małopolskim to nie istniałby powód dla którego miałby się rozwijać
      szybciej niż podobny do niego Tarnów (czyli mówiąc szczerze :nie rozwijać się)
      Prywatnie lubie Rzeszowian, ale nie lubie Rzeszowa jako samego miasta, bo jest
      brzydki i bez wyrazu (choc rozumiem Was że trzeba kochać miasto w którym się
      żyje) Irytuje mnie, kiedy muszę tłumaczyć znajomym "gdzie to jest" , Rzeszów
      jako miasto bez historii ściągnął taką złą sławę na cały region, któremu na
      dodatek wybrano nielogiczną i ahistoryczną, nic nie znaczącą nazwę. Z
      tego "Podkarpacia" ludzie śmieją się do dziś. Nie wiem komu przeszkadzała
      Małopolska Wschodnia, że niby wschód ma negatywne konotacje i że sytuowałoby
      to region w podległości do Krakowa. Straszna bzdura. Jednak z perspektywy
      byłego mieszkańca Przemyśla chyba wolałbym aby rozwijał sie ośrodek oddalony
      ode mnie o 80 , a nie o 300 km. Zapewne kluczem do zadowolenia wszystkich
      byłby zrównoważony rozwój calego regionu, nie zdajecie sobie sprawy z tego że
      ludzie widzą jak ich miasta cofają się w rozwoju i z bezsilności popadają we
      frustracje i gniew. Poza Rzeszowem na Podkarpaciu nie dzieje się zupełnie nic
      i uwierzcie mi, nie zależy to tylko od lokalnych władz Jasła czy Mielca, bo
      one też są często bezsilne.
      Prywatnie od początku jestem za 8-9 wielkimi województwami, uważam że taki
      system ma największe szanse na prawidłowe funkcjonowanie, bez tworzenia
      zdemoralizowanej kasty urzędników funkcjonujących dla samego istnienia i
      opłacanych z pieniędzy nas wszystkich. Musiałaby temu towarzyszyć redukcja
      powiatów, może nie do 4 ale do 8-10. I prosze nie interpretować tego jako
      jakiejkolwiek antypatii do Rzeszowa, bo takiej nie ma.
      Ale zeby to miasto kojarzyło się z czymś Polakom i godnie reprezentowało
      region, musi upłynąć jakieś 500 lat, a nie chce mi się czekać :-)
      Mam wrażenie, że taki system zapewniłby w miarę zrównoważony rozwój wszystkim.
      Ale powtarzam w sytuacji takiej, jaka jest wolę że coś się dzieje w Rzeszowie,
      niż gdyby miałoby się dziać tylko w Krakowie. Więc jeśli likwidacja
      Podkarpackiego, to tylko razem z Lubuskim, Kujawsko-Pomorskim, Warmińsko-
      Mazurskim, Świętokrzyskim i Opolskim...
      Pozdrawiam was wszystkich i życzę więcej tolerancji i wzajemnego zrozumienia.
      macc.
    • Gość: Daniel Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 146.101.149.* 31.01.02, 03:15
      Oczywiscie,ze popieram.Praktycznie trudno znalezc jakies plusy przemawiajace za
      istnieniem tego arcydziela...czy znajdzie sie ktos kto potrafi wymienic
      chociazby jedna "korzysc" (moze byc niematerialna) jaka z woj.podkarpackiego
      maja jego miszkancy? Nie chodzi mi oczywiscie o korzysci krewnych i znajomych
      krolika (czytaj:Rzoncy, Zajaca i im podobnych)
      • Gość: MR Re: LIKWIDACJA TO NIC DOBREGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.elektron.ds.polsl.gliwice.pl 03.09.02, 02:13
        Gość portalu: Daniel napisał(a):

> Oczywiscie,ze popieram.Praktycznie trudno znalezc jakies plusy przemawiajace
        za
        >
        > istnieniem tego arcydziela...czy znajdzie sie ktos kto potrafi wymienic
        > chociazby jedna "korzysc" (moze byc niematerialna) jaka z woj.podkarpackiego
        > maja jego miszkancy? Nie chodzi mi oczywiscie o korzysci krewnych i znajomych
        > krolika (czytaj:Rzoncy, Zajaca i im podobnych)
        Trudno może Tobie dostrzec ale ja widze duże plusy jakie zwolennicy likwidacji
        województwa dostrzegą I DOCENIĄ dopiero jak faktycznie nasz region bezpowrotnie
        pójdzie w zapomnienie.Ale wtedy już będzie za późno na jego odratowanie.
        Jako rzeszowianin z pochodzenia wcale nie popieram machlojek rzeszowskich
        urzędasów ale mniejsza z tym.Zwróć uwagę ilu stać na studiowanie w Krakowie czy
        Lublinie albo jeszcze dalej w głębi naszego kraju.Mam znajomych w
        Rzeszowie,Łańcucie i Przemyślu którzy jedynie mogą pomarzyć o studiach w
        królewskim krakówku czy gdzie indziej poza naszym województwem.Nieraz spotkałem
        się z opinią że mieszkańcom z naszego województwa (nawet i zawziętym wobec
        Rzeszowa Przemyślanom)zdecydowanie trudniej dostać się na krakowskie uczelnie
        niż ludziom z Małopolski.A o tym ile osób studiuje na dwóch głównych uczelniach
        w Rzeszowie tj.Uniwersytet i Politechnika wystarczy co roku popatrzyć na
        frekwencję ubiegających się o przyjęcie. Zawsze są one oblężone.
        Z likwidacja województwa pójdzie też i likwidacja tych uczelni co Ci jestem w
        stanie udowodnić i za chwile to zrobię.A co za tym idzie? Co z ludźmi którzy
        studiują bądź planują głównie z przyczyn ekonomicznych naukę w Rzeszowie?
        Powiesz ze pójdą gdzie indziej , tylko za co? Skutkiem likwidacji ww.uczelni
        jest znaczne obniżenie na tych terenach poziomu intelektualnego a nie daj Boże
        nawet i wtórny analfabetyzm jaki był w XIX wieku. Wiele osób z podrzeszowskich
        miejscowości a i nie tylko powie swoim dzieciom trudno nie stać mnie na
        utrzymanie cię na studia w Krakowie musisz iść orać pole.Jesteś za takim
        rozwiazaniem ? czy Twoje poglądy rzeczywiście są z myślą o tych z uboższych
        rodzin? czy widzisz jakieś upodobanie w hipermaraźmie na tych terenach?
        Bo ja żadnego.A tak będzie na wypadek przyłączenia nas do Krakowa.Krakowska
        inteligencja wcale się tym nie zmartwi mówiąc: wasz problem.
        Dlaczego uczelnie zostałyby zlikwidowane?
        Uniwersytet w Rzeszowie został utworzony przy dużym udziale parlamentarzystów
        z Podkarpacia którzy raczej są przychylni rozwojowi ośrodka akademickiego w
        Rzeszowie.Warszawa raczej(tj.Rada główna szkolnictwa wyższego) utrudniała
        powstanie Uniwersytetu. Do dzisiaj nawet utrudnia rozwój tej uczelni celowo
        obcinając dotacje na jej rzecz.Ze środków jakie zostały w bierzącym roku
        przeznaczone z budżetu państwa na jej rozwój nie orzymała ani złotówki.
        Jednak podkarpaccy parlamentarzyści moga i to skutecznie wesprzeć tą uczelnię
        starajac się o środki dla niej w Rządzie Polskim.Na wypadek przyłączenia nas do
        Województwa Małopolskiego grupa posłów składających się z nowej dużej Małopolski
        (jaka się śni zaślepionym secesyjnym harcownikom)będzie zdominowana przez ludzi
        z obecnej Małopolski którzy na ogół przychylni są krakówkowi.Mało kto wówczas
        będzie wstawiał się za rzeszowskimi uczelniami. Uniwersytet wtedy może sobie
        pomarzyć o dotacjach z MEN.Rządowi nic wtedy nie będzie stało na przeszkodzie
        aby konsekwentnie i stopniowo obcinać dotacje dla zarówno Uniwersytetu jak i
        Politechniki Rzeszowskiej co nieuchronnie doprowadzi je do likwidacji.Będzie
        miał wtedy sojusznika jakim jest królewski krakówek który zawsze prowadził i
        będzie prowadził rabunkową politykę wobec tych terenów.Jakie bedą tego
        konsekwencje to już wcześniej wspomniałem.
        Zarówno Ty jak i grupa zwolenników likwidacji województwa dostrzegacie
        tylko bogactwo Małopolski wraz z Krakowem i jego bogatą historią na czele.
        Ja oprócz tego dostrzegam również zagrożenia wynikające z racji traktowania
        tych ziem przez krakusów.Poczytaj sobie inne wypowiedzi mojego autorstwa w tym
        wątku mówiące o innych konsekwencjach przyłączenia nas do Małopolski.Szkoda że
        ty jak i cała reszta zwolenników secesji czy też likwidacji Podkarpacia nie
        dostrzegacie lub nie chcecie dostrzec tego problemu.
        Oczywiście powiesz że najlepiej za przeproszeniem rozpieprzyć to całe
        rzeszowskie dziadostwo ale czy różniłbyś się wtedy od tych co budowali Rzeszów
        rzekomo ograbiając cały region? To pytanie dotyczy również i pozostałych
        ,,likwidatorów podkarpacia'' którzy tak żywo i zdecydowanie wypwiadaja się na
        tym forum nie mając najczęściej o pewnych sprawach zielonego pojęcia.Do was
        wszystkich WIELCY LIKWIDATORZY PODKARPACIA pasuje przysłowie że PODŁY PTAK
        KTÓRY NA SWE GNIAZDO SRA.
        Pozdrawiam.
    • Gość: flip Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.p.lodz.pl 02.02.02, 15:28
      Jestem za.
    • Gość: kichot Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 13:26
      masz hasła jak cham z Jasła
      • georghe Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij 05.02.02, 13:52
        Niechaj Cię o to nie boli głowa,
        mały człowieczku, buraku z Rzeszowa.....
    • Gość: melo Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.rsk.pl 14.02.02, 23:47
      Masz chyba człowieczku jakies kompleksy? Ale jestes z Jasła i cie to
      usprawiedliwia.Moze jakis mandat dostałeś w Rzeszowie, albo ktoś nie chciał
      wziąć od ciebie łapówki????
      Nie wiem czy wiesz z czego słyną Krakowianie, ale na pewno nie ze swojej
      szczodrości.........szczególnie wobec tak popularbej miejscowości jak Jasło.
      A gdy Krakusowi śni się wyjazd w górzyste tereny to wjeżdża na Zakopiankę.....
    • Gość: X-man Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.lezajsk.sdi.tpnet.pl 15.02.02, 15:01
      Oczywiście, ze województwo podkarpackie należy zlikwidować. Jak wynika z
      wyliczeń ekonomistów Polskę "jest stać" na 8 do 10 województw. W pierwszej
      kolejności ześ winny być zlikwidowane te najsłabsze do jakich Podkarpacie bez
      wątpienia należy. Poza tym Rzeszów zawsze był i jest symbolem zaściankowości i
      kulturalnego zacofania. W żaden sposób nie spełnia swojej roli integrującej
      społeczność lokalną, bo żeby taką rolę spełniać trzeba być dużym miastem a nie
      zapyziałym, ledwo 160 tyś. miasteczkiem w południowo - wschodniej Polsce,
      choćby bez tearu z prawdziwego zdarzenia. Dyskusja czy ma to być "województwo
      rzeszowskie" czy jakiekolwiek inne nie ma znaczenia. Problem nie leży w nazwie.
      Jako mieszkaniec północnych obszarów tego woj. chetnie swoją regionalną
      stolice widziałbym w Lublinie. Resztę powinien wziąść Kraków. Amen.
      • shadok Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij 16.02.02, 15:05
        Z tych 160 tys. mieszkańców dużą część stanowią studenci. Wg szacunków jest
        ich w Rzeszowie ok. 40 tys. Kiedyś w "Rzepie" czytałem, że Rzeszów powinien
        mieć co najmniej 400 tys. mieszkańców by być znaczącym dla regionu miastem.
        • Gość: Yahagi Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.02, 16:23
          A ja jestem przeciw
        • Gość: kai Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 08:13
          shadok napisał(a):

> Z tych 160 tys. mieszkańców dużą część stanowią studenci. Wg szacunków jest
          > ich w Rzeszowie ok. 40 tys. Kiedyś w "Rzepie" czytałem, że Rzeszów powinien
          > mieć co najmniej 400 tys. mieszkańców by być znaczącym dla regionu miastem.

Shadok, twoja głupota mnie poraża. 160 tys. to osoby na stałe zameldowane i
          mieszkające w Rzeszowie. Wśród nich jest oczywiści pewna grupa studentów. Reszta
          z tycz 40 tys. to osoby przyjeżdzające na studia z małych miasteczek takich jak
          np. Jasło czy Mielec.

• shadok Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij 18.02.02, 20:32
            Niech ci będzie oświecony rzeszowianinie. Ale to i tak nie zmienia faktu, że
            jesteście za małym miastem. Likwidacja tego województwa przyniosłaby same
            korzyści. Popatrz na wypowiedzi mieszkańców innych miast. Praktycznie
            większość widziałaby stolicę gdzie indziej.
            Pozdrawia cię głupi mieszkaniec małego miasteczka
            • Gość: mr Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.elektron.ds.polsl.gliwice.pl 06.09.02, 00:11
              shadok napisał(a):

> Niech ci będzie oświecony rzeszowianinie. Ale to i tak nie zmienia faktu, że
              > jesteście za małym miastem. Likwidacja tego województwa przyniosłaby same
              > korzyści. Popatrz na wypowiedzi mieszkańców innych miast. Praktycznie
              > większość widziałaby stolicę gdzie indziej.
              > Pozdrawia cię głupi mieszkaniec małego miasteczka
              Może w Twojej teorii większość.
      • Gość: szumi Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.02, 23:52
        Jako mieszkaniec Przemyśla czuję się bardziej związany z Krakowem i to właśnie
        miasto widział bym chętniej jako stolicę województwa, a województwem tym
        powinno być województwo Małopolskie a nie jak dotychczas Podkarpackie.
        Ponaddto do Rzeszowa niechęć wyssałem z mlekiem matki jak wielu mieszkańców
        mojego pięknego miasta któro jest marginalizowane przez rzeszowskich urzędasów
        zarówno wojewódzkich jak i samorządowych którzy najchętniej do Rzeszowa
        przenieśli by wszystko co jeszcze w Przemyślu zostało.
        Po likwidacji województwa z siedzibą w Rzeszowie zakończono by ten "rozbiór"
        ponieważ kraków jest metropolią a nie tak jak rzeszów dąży do tego kosztem
        pozostałych miast w naszym województwie.
        • Gość: MR Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.elektron.ds.polsl.gliwice.pl 02.09.02, 00:34
          Gość portalu: szumi napisał(a):

> Jako mieszkaniec Przemyśla czuję się bardziej związany z Krakowem i to
          właśnie
          > miasto widział bym chętniej jako stolicę województwa, a województwem tym
          > powinno być województwo Małopolskie a nie jak dotychczas Podkarpackie.
          Czy to ma być poważny powód rzekomej likwidacji podkarpackiego?
          > Ponaddto do Rzeszowa niechęć wyssałem z mlekiem matki jak wielu mieszkańców
          > mojego pięknego miasta któro jest marginalizowane przez rzeszowskich
          urzędasów
          Wyssałeś z mlekiem matki sam się przyznając że nie jest to Twoje prywatne zdanie
          tak jak wielu mieszkańców Przemyśla , którzy nie pamiętają lat 1945-75 kiedy
          Przemyśl był w Województwie Rzeszowskim.Jak widać te bajki są przekazywane w
          Przemyślu z pokolenia na pokolenie.W Przemyślu mówi się nawet że Rzeszów przed
          wojną był wielkości Radymna(2000 mieszk.)co jest guzik prawdą po wówczas
          Rzeszów liczył 41 tys.Proponuję poczytać historię Rzeszowa.
          > zarówno wojewódzkich jak i samorządowych którzy najchętniej do Rzeszowa
          > przenieśli by wszystko co jeszcze w Przemyślu zostało.
          A co zrobił Przemyśl dla swojego województwa w latach istnienia Województwa
          Przemyskiego?
          Dlaczego władze byłego województwa przemyskiego
          w przeciągu 24 lat istnienia waszego województwa:
          1) nie ściągnęły funduszy na odrestaurowanie Zamku w Krasiczynie,który
          jest odrestaurowany tylko w 20 procentach a reszta zamku popada do dzisiaj w
          ruinę?
          2)nie dołożyły wszelkich starań żeby forty Twierdzy Przemyśl zostały
          zagospodarowane?
          3)nie zrobiły nic aby przemyska starówka została odrestaurowana ? Ulice
          Franciszkańska i Kazimierzowska dawno powinne być obłożone kostką brukową i
          miec stylizowane latarnie,kamieniczki przy obydwu ulicach oraz w Rynku dawno
          powinne być odnowione.
          Owszem za istnienia województwa został wybudowany jedyny w Przemyślu kryty
          basen i w ogóle jakikolwiek basen bo innego w waszym mieście nie ma.
          Basen ten ma maksymalną głębokość 1,6 m i nie ma trybun dla widzów.
          A w zaściankowym Rzeszowie są już cztery kryte pływalnie o maksymalnych
          głębokościach od 2 do 4 metrów i planuje się budowę dwóch kolejnych.
          W waszym mieście został również odrestaurowany dworzec PKP widziałem że perony
          są obłożone kostką brukową .Perony 1 i 2 są pokryte dachem a na każdym są
          tablice wizualne.Podobnie w tunelu i głównym holu dworca.Nie mniej jednak wasz
          dworzec jest tak piękny dzięki funduszom pochodzącym z banku światowego.A
          dlaczego peron 3 nie został wyremontowany? Dlaczego władze waszego miasta nie
          zadbją o to?
          Ponadto mojego ojca w technikum elektrycznym w Przemyślu
          uczył nauczyciel maszyn elektrycznych
          który chciał zakładać sieć linii tramwajowych w Przemyślu jak to się skończyło?
          Został wyśmiany przez przemyskich decydentów.Może powiesz że to wina Rzeszowa
          co?
          Zgadzam się w pewnym sensie Przemyśl został pokrzywdzony przez Rzeszów ale to
          było w latach 1945-1975 do utworzenia województwa przemyskiego.A co zrobił w
          latach istnienia województwa Przemyśl dla siebie?Takich hoteli jak niedawno
          oddany
          hotel ,,Gromada''powinno w tych latach byc wybudowane co najmniej cztery.
          Wówczas Przemyśl zdominowałby dzisiaj Podkarpacie w turystyce mialby też
          tramwaje jakby plany budowy sieci zostały poważnie potraktowane.Na szczeblu
          centralnym zastanawianoby sie wówczas gdzie ulokować stolicę naszego województwa
          w Rzeszowie czy w Przemyślu.Niech teraz drodzy przemyślanie nie mają pretensji
          do Rzeszowa o to że lata istnienia województwa przemyskiego zostały zmarnowane
          przez przemyskich decydentów.TYM RAZEM PRZEMYŚL SIĘ SAM POKRZYWDZIŁ!!!!!!

> Po likwidacji województwa z siedzibą w Rzeszowie zakończono by ten "rozbiór"
          > ponieważ kraków jest metropolią a nie tak jak rzeszów dąży do tego kosztem
          Ř pozostałych miast w naszym województwie.
          Nic wam nie pomoże królewska metropolia jeśli nie zniknie w Waszej mentalności
          Niedbalstwo , brak gospodarności i pieniactwo.Poza tym Nowy Sącz i Tarnów też
          straciły na znaczeniu tracąc status województwa. Kraków również drze tylko do
          siebie. Każde miasto wojewódzkie w Polsce ma zawsze lepiej niż pozostałe.
          Poza tym jakoś brak województwa nie przeszkadza Wam w odrestaurowywaniu
          starówki.
          Więc przestań wciskać ciemnogród że Rzeszów was krzywdzi , bo nie obraź się
          ale Twój post to nic innego jak pieprzenie głupot o karabinach maszynowych.
          Mimo wszystko pozdrawiam
      • Gość: MR Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.elektron.ds.polsl.gliwice.pl 26.08.02, 21:44
        Gość portalu: X-man napisał(a):

> Oczywiście, ze województwo podkarpackie należy zlikwidować. Jak wynika z
        > wyliczeń ekonomistów Polskę "jest stać" na 8 do 10 województw. W pierwszej
        > kolejności ześ winny być zlikwidowane te najsłabsze do jakich Podkarpacie bez
        > wątpienia należy. Poza tym Rzeszów zawsze był i jest symbolem zaściankowości
        i
        > kulturalnego zacofania. W żaden sposób nie spełnia swojej roli integrującej
        > społeczność lokalną, bo żeby taką rolę spełniać trzeba być dużym miastem a
        nie
        > zapyziałym, ledwo 160 tyś. miasteczkiem w południowo - wschodniej Polsce,
        > choćby bez tearu z prawdziwego zdarzenia. Dyskusja czy ma to być "województwo
        > rzeszowskie" czy jakiekolwiek inne nie ma znaczenia. Problem nie leży w
        nazwie.
        >
        > Jako mieszkaniec północnych obszarów tego woj. chetnie swoją regionalną
        > stolice widziałbym w Lublinie. Resztę powinien wziąść Kraków. Amen.
        A co myślisz że jak Twój kochany Leżajsk będzie podlegał pod Lublin a reszta
        pod Kraków to na tych terenach będzie kraina miodem płynąca?
        Należy zadbać o to aby Rzeszów i całe Podkarpacie przestały być symbolem
        zaściankowości i zacofania ale to dużo zależy od inwencji twórczej naszego
        podkarpackiego społeczeństwa której nie widać wśród towarzystwa internetowego
        na tym forum.Nie sztuka coś zniszczyć zlikwidować sztuka coś utworzyć aby
        służyło to ogólnemu dobru mieszkańców naszego województwa.Jako rodowity
        rzeszowianin nie bronię bezdusznych urzędasów z miasta i województwa.Też mi się
        nie podoba brak jakichkolwiek działań które mogłyby zaradzić postępującej
        degradacji województwa.Nie mniej jednak w przeciwieństwie do Ciebie jestem
        zdecydowanie za utrzymaniem Podkarpacia.Nie daj Boże jak dojdzie do jego
        likwidacji to wróci na te tereny biedota galicyjska.Jeśli jesteś za likwidacją
        Podkarpacia to znaczy że jesteś za hiperdziadostwem jakie wróci na te tereny.
        Dlatego dalsza polemika z Tobą jak i pozostałymi zwolennikami secesji nie ma
        sensu i każdy Twój komentarz do tego to będzie tylko Twoim problemem.
        Ja tobie również mówię:Amen.
      • Gość: tytus Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: 212.106.189.* 17.09.02, 17:22
        Gość portalu: X-man napisał(a):

> Oczywiście, ze województwo podkarpackie należy zlikwidować. Jak wynika z
        > wyliczeń ekonomistów Polskę "jest stać" na 8 do 10 województw. W pierwszej
        > kolejności ześ winny być zlikwidowane te najsłabsze do jakich Podkarpacie bez
        > wątpienia należy. Poza tym Rzeszów zawsze był i jest symbolem zaściankowości
        i
        > kulturalnego zacofania. W żaden sposób nie spełnia swojej roli integrującej
        > społeczność lokalną, bo żeby taką rolę spełniać trzeba być dużym miastem a
        nie
        > zapyziałym, ledwo 160 tyś. miasteczkiem w południowo - wschodniej Polsce,
        > choćby bez tearu z prawdziwego zdarzenia.
        Znalazł się Pan z 15 tysięcznej metropolii Leżajsk.W Rzeszowie są dwa teatry
        m.in Teatr im.Wandy Siemaszkowej w którym odbywają się ogólnopolskie spotkania
        teatralne.Pochwal się przyjacielu lepszym teatrem w Twojej aglomeracji.

>
        > Jako mieszkaniec północnych obszarów tego woj. chetnie swoją regionalną
        > stolice widziałbym w Lublinie. Resztę powinien wziąść Kraków.
        Tak tylko wbij sobie do głowy raz na zawsze że w takiej sytuacji niewiele z nas
        (czyli całego Podkarpacia) zostanie bo im dalej do większego miasta tym
        gorzej dla całego regionu.
        Pozdrowienia
        • Gość: gamoń Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.rsk.pl 17.09.02, 18:18
          Lublin to dopiero wiocha. Co ma wspólnego wielkość miasta
          z jego poziomem i statusem. Patrz na Warzszawe (50%
          buraków) Kraków (robole z Nowej Huty) Rzeszów to jedno z
          najszybciej rozwijających się miast w Polsce (choć też
          ciągle wiocha), w którym przed 2 wojną żyło kilkanascie
          tysiecy ludzi. Ach szkoda gadać. Cała ta kłótnia o dupe
          obić.
          • Gość: MR Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.elektron.ds.polsl.gliwice.pl 17.09.02, 23:31
            Gość portalu: gamoń napisał(a):

> Lublin to dopiero wiocha. Co ma wspólnego wielkość miasta
            > z jego poziomem i statusem. Patrz na Warzszawe (50%
            > buraków) Kraków (robole z Nowej Huty) Rzeszów to jedno z
            > najszybciej rozwijających się miast w Polsce (choć też
            > ciągle wiocha), w którym przed 2 wojną żyło kilkanascie
            > tysiecy ludzi. Ach szkoda gadać. Cała ta kłótnia o dupe
            > obić.
            Małe sprostowanie do tej wypowiedzi Rzeszów tuż przed wybuchem wojny liczył 41
            tys.mieszkańców o tym pisze m.in na mapach Rzeszowa gdzie jest umieszczana
            równiez i historia miasta.
    • Gość: 123 Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.pp.rzeszow.pl 18.02.02, 16:02
      Leczenie malomiasteczkowych kompleksow sfrustrowanych ludzikow.
    • Gość: porto Re: Likwidacja woj.podkarp. popierasz ? - kliknij IP: *.kolbuszowa.sdi.tpnet.pl 23.02.02, 12:48
      jaslanin napisał(a):

> Czas zlikwidować małe ,nieudolne województwa,które potrzebne są tylko
      > zatrudnionym tam urzędnikom.Jeżeli jesteś za dużym i silnym województwem
      > małopolskim ze stolicą w znanym na całym świecie Krakowie - klinij.

> Zdecydowanie tak !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka