Gość: Joanna IP: *.exbud.com.pl / 10.40.23.* 18.08.03, 13:16 Czy ktoś z Was wie w jaki sposób Krzyż Maltański stał się herbem Rzeszowa? Prosze o pomoc!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asta Re: herb Rzeszowa IP: *.rzeszow.mm.pl 18.08.03, 23:42 Szlachta go powiesił na pomniku ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: herb Rzeszowa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.03, 13:21 :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
o666o Re: herb Rzeszowa 19.08.03, 05:21 Gość portalu: Joanna napisał(a): > Czy ktoś z Was wie w jaki sposób Krzyż Maltański stał się herbem Rzeszowa? > Prosze o pomoc!! NO SAM BYM CHCIAŁ WIEDZIEĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: herb Rzeszowa IP: 213.77.14.* 19.08.03, 14:55 Gość portalu: Joanna napisał(a): > Czy ktoś z Was wie w jaki sposób Krzyż Maltański stał się herbem Rzeszowa? > Prosze o pomoc!! Bynajmniej nie maltański a "kawalerski". W XV wieku..., Na czerwonym tle... trzeba pogrzebać w literaturze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: herb Rzeszowa IP: *.exbud.com.pl / 10.40.23.* 20.08.03, 12:47 Grzebię w internecie - i nie znalazłam nic... :-( Jeśli możesz coś mi podpowiedzieć - będę bardzo wdzięczna (nie szukam faktów, tylko ogólnego zarysu do opowiadamia znajomym, którzy maja do mnie przyjechać). Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elekon Re: herb Rzeszowa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.03, 16:26 Gość portalu: Joanna napisał(a): > Grzebię w internecie - i nie znalazłam nic... :-( > Jeśli możesz coś mi podpowiedzieć - będę bardzo wdzięczna (nie szukam faktów, > tylko ogólnego zarysu do opowiadamia znajomym, którzy maja do mnie przyjechać). > Z góry dziękuję! Krzyż maltański (kawalerski) był w herbie właścicieli Rzeszowa. Być może ktoś z nich był kawalerem maltańskim i stąd on się tam znalazł. Herb ma historię niemal tak długą jak dokumentowana, 650 letnia historia miasta. Historycy przypuszczaja, że herb Rzeszowa sięga swoim początkiem roku 1427 i wystawcy drugiego w młodej wówczas historii miasta przywileju donacyjnego Piotra Kmity Lunaka, zięcia Jana Pakosławica Rzeszowskiego, pierwszego właściciela Rzeszowa. Problem był i jest z barwłą tła herbu, która się zmieniała. Trudno podobno jest ustalić jak była pierwotnie; wiadomo, że za czasów zaborów tło było początkowo niebieskie. Potem, po uzyskaniu przez Galicję autonomii zostało zmienione na czerwone, nawiązujac do naszych, polskich barw narodowych i takie zostało do roku bodaj 1973, kiedy ponownie zmieniono je, ponoć w wyniku badań naukowo- historycznych, na niebieskie, jakim jest ono do dziś. Dziś jednak, znowu naukowcy od heraldyki twierdzą, że pierwotnie herb mógł być jednak czerwony, ponieważ na litografiach i odciskach pieczęci miejskich w tle użyte są pionowe kreski, symbolizujące wówczas umownie kolor czerwony. Z drugiej strony nie jest to pewnik, gdyż czerwień mogła pojawić się w herbie maista dopiero za czasów Lubomirskich (XVII wiek), których herb, Śreniawa był na polu czerwonym. Polecam też literaturę. Zwięźle jest to opisane w książeczce "Dzieje Rzeszowa do roku 1914" autrostwa Jana Malczewskeigo, wydanej nakładem Muzeum Okręgowego w Rzeszowie w roku 1985. Oprócz tego w księgarniach jeszcze powinien być do dostania Pęckowski "Dzieje Rzeszowa do końca XVIII wieku" (to przedruk wydania z 1913 roku), a w bibliotekach pierwszy tom współczesnego wydania "Dziejów Rzeszowa" z tomem pierwszym z roku 1987. Tam na pewno będzie coś i o herbie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksC Re: herb Rzeszowa IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 17:55 heh mojrzeszowski herb to porazka... krzyz odmalpowany od tego ktory sie znajduje nad przemyskim niedzwiadkiem! najlepszy herb na podkarpaciu ma Przemysl i to nie podlego watpiwosciom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: herb Rzeszowa IP: *.pul.tke.pl 21.08.03, 00:56 Ooo jakiś pieremyślianin się odezwał. Człowieku my tu rozmawiamy na poważne tematy a ty jak masz jakis problem to porozmawiaj z Rychem z Przemyśla... . A wracając do głównego tematu. Z tegoco pamietam z początku lat 80-ych to nad wejściem do banku PKO BP na 3-go Maja herb Rzeszowa jest(był?)na czerwonym tle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: herb Rzeszowa IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 10:24 Gość portalu: ksC napisał(a): > heh mojrzeszowski herb to porazka... krzyz odmalpowany od tego ktory sie > znajduje nad przemyskim niedzwiadkiem! najlepszy herb na podkarpaciu ma > Przemysl i to nie podlego watpiwosciom Wiadomo, że herbem Przemyśla jest miś, bo one tam po ulicach spacerują ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: herb Rzeszowa IP: *.exbud.com.pl / 10.40.23.* 21.08.03, 06:36 Wielkie dzięki za podpowiedzi!! Nie spodziewałam się aż takiego odzewu... ;-) Pozdrawiam wszystkch Forum-owiczów!! Odpowiedz Link Zgłoś