Dodaj do ulubionych

MPK jak za PRL-u

24.08.03, 15:54
Chciałem dzisiaj sobie kupić bilet tygodniowy. Poszedłem do kasy MPK na ul.
Grottgera, a tam nieczynne, bo mają przerwę od 12,45 - 13,10. Dosłownie jak
za dawnych czasów, dobrego socjalizmu... Jak w dzisiejszych czasach można
robić przerwy... Chyba jeszcze MPK w naszym mieście jest monopolistą...
Podobnie ma się sprawa z biletami okresowymi, w których trzeba ręcznie
wypisywać swoje dane, a okres ważności biletu również jest wypisywany
długopisem... Jesteśmy w końcu w czasach powszechnego używania komputerów...
Apropo MPK testuje krótkiego (10 m) Solarisa. Mam nadzieję, że nie zaczną
kupować takich małych "kiszek", w których będzie wielki tłok... Najpierw
ograniczają kursy, później wprowadzą jeszcze krótkie autobusy.
Obserwuj wątek
    • adasieczek Re: MPK jak za PRL-u 24.08.03, 17:19
      Pisze się a propos
      A gdzie jeździ ten krótki Solaris? Na jakich liniach???
      • slavres Re: MPK jak za PRL-u 24.08.03, 21:05
        W piątek na 0B, w sobotę na 36, a dzisiaj na 15.
        • adasieczek Re: MPK jak za PRL-u 24.08.03, 21:55
          No a na jutro, tj. poniedziałek bądź wtorek?
        • chris1970 Re: MPK jak za PRL-u 25.08.03, 08:09
          dziś jeździ na linii nr 8.
          Wydaje mi się, że taki mały autobus jeżeli jest tańszy w eksploatacji, to
          mógłby jeździć po Rzeszowie na trasach, na których nie ma zbyt dużo pasażerów.
          Dla mnie osobiście zagadką są niektóre linie autobusowe typu: 38 i 31. Po co to
          31 kursuje dosłownie 5 razy dziennie? Czy 23 nie mogłaby zajeżdżać do tych
          wodociągów w Zwięczycy? Podobnie i 3 oraz 33 mogłyby w godzinach szczytu
          podjechać po pracowników wodociągów. Likwidując 31 zyskuje się jeden autobus i
          dwóch kierowców dziennie do obsługi innych tras, gdzie ten wóz bardziej by się
          przydał.
          To takie moje przemyślenia, specjalistą od transportu nie jestem więc mogę być
          w błędzie.
          • slavres Re: MPK jak za PRL-u 25.08.03, 16:07
            To jest prawda z tym 31,38. Na szczęście już coś zrobiono z 38, że jeździ do
            Matuszczaka tylko 2 razy dziennie... A likwidując 31 zyskuje się tylko jednego
            kierowcę. Apropo dlaczego kierowcy Bisówek dostają połowę stawki pensji za
            czas w którym nie pracują? czyli miedzy godzinami ok. 8 do ok. 13?
    • Gość: dysafor Re: MPK jak za PRL-u ? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.03, 22:53
      slavres napisał:

> Chciałem dzisiaj sobie kupić bilet tygodniowy. Poszedłem do kasy MPK na ul.
      > Grottgera, a tam nieczynne, bo mają przerwę od 12,45 - 13,10. Dosłownie jak
      > za dawnych czasów, dobrego socjalizmu... Jak w dzisiejszych czasach można
      > robić przerwy... Chyba jeszcze MPK w naszym mieście jest monopolistą...
      > Podobnie ma się sprawa z biletami okresowymi, w których trzeba ręcznie
      > wypisywać swoje dane, a okres ważności biletu również jest wypisywany
      > długopisem... Jesteśmy w końcu w czasach powszechnego używania komputerów...
      > Apropo MPK testuje krótkiego (10 m) Solarisa. Mam nadzieję, że nie zaczną
      > kupować takich małych "kiszek", w których będzie wielki tłok... Najpierw
      > ograniczają kursy, później wprowadzą jeszcze krótkie autobusy.

Piszmy, piszmy. W MPK pieniądze, niemale zresztą, biorą za to, żeby słuchać
      naszych pomysłów.
      Moze więc, Luby Mój Przewoźniku:

1. Zamiast radosnego napisu na Twojej stronie www, że w budowie, dać link do
      strony, gdzie się już od pół roku co najmniej netowy rozkład jazdy znajduje?

2. A może by tak już nie wystawiać pasażerów na targanie wątpliwościami i
      pytanie równie jak oni zorientowanych współprzystankowiczów, jak autobus w
      sobotę kursuje: jak w "dni robocze" czy jak w "święta" i zrobic porządek ze
      wszystkimi rozkładami jazdy w Rzeszowie, z podziałem na rubryki rozkładu jazdy
      jak Pan Bóg przykazał: tj. na dni robocze, soboty i na święta?

3. A może by tak przestać kleić do szyb na miniaturowych karteczkach we wakacje
      informacje o zawieszonych kursach, tylko te kateczki zebrać na format rozkładu,
      zafoliować jak rozkład i włożyć do gabloty z innymi rozkładami?

4. O nie śmiem uniżenie prosić, ale może by na Wszystkich Świętych porozstawiać
      na "liniach specjalnych" na przystankach dodatkowe słupki z rozkładami jazdy
      tychże, zeby ktoś czekając pół godziny na "pospieszny" autobus nie upuścił
      sobie doniczki z chryzantemą na nogę i byście nie musieli odszkodowania komuś
      płacić? A gdyby tak jeszcze Ktoś Ważny Bardzo zauważył, że pospieszny, 2x
      droższy od innych autobus to wcale nie ten, co ma czerwoną literkę na tablicy a
      zatrzymuje się na każdym przystanku, i raczył zarządzić, zeby ważne w nich były
      bilety sieciowe, a opłata wynosiła tyle co na innych liniach... Ba, jeśli
      komukolwiek zależy w Rzeszowie na odtłoczeniu korków pod cmentarzami w tamtym
      dniu, to może nawet - o racz mi wybaczyć mą śmiałość mój Dobrodzieju - wzorem
      miast innych warto te linie bezpłatnymi uczynić?

Dobrą wiarą powodowany, proszę o wybaczenie zbytniego zuchwalstwa mego,
      zawartego w liście niniejszym, życząc nadal wysokich poborów i takichż samych
      dotacji z kasy miasta.
      • slavres Re: MPK jak za PRL-u ? 25.08.03, 00:11
        Zgadzam się w pełni z tymi propozycjami, a do Adasieczka, to nie mam pojęcia
        na jakich liniach będzie jeździć w poniedziałek, wtroek. Nie pracuje w MPK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka