Dodaj do ulubionych

Gdzie było getto w Rzeszowie ?

IP: *.intertele.pl 12.05.08, 12:43
Jak w temacie chciałbym wiedzieć gdzie znajdowało się dokładnie
getto w Rzeszowie. Jaki rejon i czy mieszkało w tym gettcie dużo
Żydów ? Mam też pytanie gdzie w Rzeszowie jakieś koszary miał
Wehrmacht (pisze koszary bo gdzieś musieli tu chyba stacjonować),
czy w Rzeszowie miało siedzibę SS i wreszcie czy to prawda, że w
obecnej komendziej Policji w Rzeszowie naul. Jagiellońskiej siedzibę
miało Gestapo ? Za informację z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • niya Re: Gdzie było getto w Rzeszowie ? 12.05.08, 12:55
      odpowiem Ci tak, www.google.pl :), po coś te wyszukiwarki zrobiono nie?

tu jest czyjaś praca na ten temat i o dziwo sa tam wszystkie pytania postawione
      przez Ciebie? pewnie masz zadanie domowe z historii co? :P

64.233.183.104/search?q=cache:h-DrsESaoEIJ:www.jewishinstitute.org.pl/pliki/edukacja/3/17.doc+getto+rzesz%C3%B3w&hl=pl&ct=clnk&cd=11&gl=pl&client=firefox-a
      to wersja html ściagnij sobie pracę i poczytaj
      • anickk Re: Gdzie było getto w Rzeszowie ? 12.05.08, 13:11
        Ja dodam od siebie jeszcze czytelnie, biblioteki, o internecie nawet
        nie wspomnę, w końcu mamy ogromne możliwości odnośnie pozyskiwania
        informacji;) tym bardziej, że Twoje zapytanie jest bardzo obszerne.
        W oczekiwaniu na odp innych forumowiczów warto ten czas poświęcić na
        własne poszukiwania, poza tym niestety opinie internautów mogą nie
        byc zgodne z prawdą no chyba, że akurat trafisz na pasjonatów albo
        historyków, pozdrawiam
      • Gość: Gringo Re: Gdzie było getto w Rzeszowie ? IP: *.intertele.pl 12.05.08, 16:18
        W google jakoś nie mogę nic wyszukać o SS, Gestapo i Wehrmachcie
        tzn. o ich siedzibach w Rzeszowie to po pierwsze. Po drugie nie
        potrzebuję tego do szkoły, bo szkołe skończylem już dawno. Po
        trzecie na tym linku który podałaś nie ma nic prócz zarysu lekcji
        ktora dotyczy Żydów w Rzeszowie - pisze tam tylko co uczniowie będą
        mogli się dowiedzieć na danej lekcji i w jakiej literaturze można
        poczytać coś więcej. Po czwarte napisałaś "i o dziwo sa tam
        wszystkie pytania postawione przez Ciebie?" jakie wszystkie ?
        Przeczytaj dokładnie bo pytałem o SS, Gestapo i Wehrmacht, a z tego
        co wiem to nie mieli oni nic wspólnego z żydami (poza końcówka wojny
        kiedy to nawet były jednostki SS żydowskie). Tak więc podsumowując
        jak nie wiesz nic na dany temat to się nie wpisuj i nie pisz
        farmazonów o szukaniu w google.
    • Gość: Tom Jest książka F. Kotuli IP: *.171.192.19.crowley.pl 12.05.08, 13:30
      o Żydach rzeszowskich w niej można znajeźć odpowiedź na powyższe
      pytania. Książka dostępna jest w księgarni na Sobieskiego i zapewne
      w muzeum.
      • anickk Re: Jest książka F. Kotuli 12.05.08, 13:39
        Gość portalu: Tom napisał(a):

> o Żydach rzeszowskich w niej można znajeźć odpowiedź na powyższe
        > pytania. Książka dostępna jest w księgarni na Sobieskiego i
        zapewne
        > w muzeum.

Jest dużo publikacji o Żydach, nie tylko książka Kotuli w końcu
        Rzeszowszczyzna w tamtym czasie była niemal bastionem Żydów, na
        prawdę nie jest trudno zdobyć informacje z tego tematu;)
        • Gość: Gringo Re: Jest książka F. Kotuli IP: *.intertele.pl 12.05.08, 16:07
          Całe forum ;-) po co sie wpisujecie jak nie umiecie udzielić
          odpowiedzi ? To, że w książkach trzeba poszukać to też wiem ameryki
          nie odkryliście ale ja nie chcę czytać 100 stron na temat getta
          tylko interesuje mnie jedynie w jakim dokładnie miejscu było to
          getto i znalzłem odpowiedź na forum historycznym - zamiast pisać o o
          bibliotekach i ksiązkach o Rzeszowie ktoś napisał w krótki sposób
          gdzie znajdowało się getto.
          Co do pozostałych pytań o Wehrmacht, SS i Gestapo to także oczekuję
          od kogoś odpowiedzi gdzie się znajdowały ich przybytki w Rzeszowie.
          Z góry dziękuje za podpowiedzi, że w książkach znajdę - jesli macie
          takie rady to nie piszcie wcale.
    • Gość: Ara Re: Gdzie było getto w Rzeszowie ? IP: 87.239.0.* 12.05.08, 18:27
      images.google.pl/imgres?
      imgurl=www.deathcamps.org/occupation/pic/bigrzeszowmap.jpg&img
      refurl=www.deathcamps.org/occupation/rzeszow%
      2520ghetto.html&h=1313&w=1359&sz=319&hl=pl&start=203&um=1&tbnid=N1deS
      0A3DgsmIM:&tbnh=145&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Drzeszowskie%2Bgetto%
      26start%3D200%26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3Dlang_pl%26sa%3DN

Troszkę cierpliwości i poszperania w googlach wystarczy.
      Pozdrawiam
      • Gość: Gringo Re: Gdzie było getto w Rzeszowie ? IP: *.intertele.pl 12.05.08, 22:36
        Ara dzięki ale żaden link nie działa :-)
        • Gość: Ara Re: Gdzie było getto w Rzeszowie ? IP: 87.239.0.* 13.05.08, 16:35
          Jeszcze raz: www.deathcamps.org/occupation/rzeszow%
          20ghetto.html

może teraz będzie działać.
          • Gość: Gringo Re: Gdzie było getto w Rzeszowie ? IP: *.intertele.pl 13.05.08, 17:17
            Dzięki Ara bo są na tym linku informacje ktore mnie interesują na
            tyle co rozumiem bo angielski rozumiem słabo. Lepiej gdyby tekst był
            po hiszpańsku jak nie ma po Polsku ale to nie Twój problem tylko
            mój, że słabo znam angielski. Dziękuje jeszcze raz za link.
            • piotrzr proszę tu poszukać - jest też coś 13.05.08, 18:27
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45535&w=56262476
              albo tu - jest to o"żydach w strzyżowie" ale też i spory fragment właśnie o
              gettcie rzeszowskim i jego likwidacji (nawigacja strzałkami w dole strony)

www.gim20.krakow.pl/publikacje/zydzi/r2/1.htm

• piotrzr plan getta w Rzeszowie 13.05.08, 18:29
                www.gim20.krakow.pl/publikacje/zydzi/r2/img6d050.jpg
                • Gość: Gringo Re: plan getta w Rzeszowie IP: *.intertele.pl 13.05.08, 20:58
                  Dzięki za te linki. Zdjęcia z Rzeszowa których nie widziałem, dużo
                  wiedzy na temat żydów z naszego regionu. Chopie spisałeś się na
                  medal :-) a może wiesz gdzie ten nieszczęsny Wehrmacht, SS i Gestapo
                  miały siedziby w Rzeszowie ? Pytam bo te jednostki także mnie
                  interesują, a nigdzie nie mogę znależć informacji na ich temat.
                  Babcie mojej żony ma prawie 90 lat i z nią to się już nie da
                  dogadać, a szkoda bo mieszkała przed wojną, w czasie okupacji, po
                  wojnie i obecnie w Rzeszowie. Pytałem ją i coś opowiadała o tym jak
                  żydzi leżeli na ulicach Rzeszowa nieżywi o żołnierzach niemieckich
                  ale mieszają juz się jej fakty i tak prawde mówiąc to nic się nie
                  dowiedziałem. Tzn. wiem jedno jak nigdy przy mnie nie przeklina to
                  jak zaczyna temat o ukraińcach i o tym co robili w czasie wojny to
                  od razu sypią się sku..syny. Jakoś o żołnierzach niemieckich tak
                  nie mówi. Swoją drogą mój dziadek opowiadał mi, że jak do jego wsi
                  weszły wojska niemieckie to normalnie się zachowywali, codziennie
                  myli się i golili, a jak wojska radzieckie weszły ich wyzwalać to
                  jeden wielki syf, bród i non stop pili. Moja babcia opowiadała jak
                  nie wiedzieli co to mydło i próbowali je jeść. A mój pradziadek jako
                  ułan został złapany w 1939 roku i przeznaczony do transportu
                  (prawdopodobnie tam gdzie dostawało się kule w łeb). Był nawet w
                  pociągu i kto mu pomógł ? Żołnierze Wehrmachtu. Dzięki temu przeżył
                  ukrywał się cała wojnę - później głównie przed Niemcami ale do końca
                  swojego życia nie opowiadał jacy to Niemcy byli źli tylko jak
                  nienawidził Rosjan. Od razu zaznaczam, że nie ejstem miłośnikiem
                  hitlerowskich Niemiec tylko po prostu interesuje mnie gdzie mieli
                  swoje jednostki czy budynki w Rzeszowie. Rozpisałem się :-) i
                  jeszcze raz dziękuje za linki.
                  • piotrzr Re: plan getta w Rzeszowie 14.05.08, 17:49
                    Gość portalu: Gringo napisał(a):

a może wiesz gdzie ten nieszczęsny Wehrmacht, SS i Gestapo
                    > miały siedziby w Rzeszowie ? Pytam bo te jednostki także mnie
                    > interesują, a nigdzie nie mogę znależć informacji na ich temat.

Eee tam - idziesz na totalną łatwiznę:) Wermacht siedział pewno we wszystkich
                    koszarach ( na "szukamy Polski" znajdziesz m.in zdjęcie jakis pododziałow
                    szwabskich na placu przed dzisiejszą halą Waltera, bataliony policji Schutzmanów
                    siedziały m.in na obecnej Grunwaldzkiej w obecnej siedzibie Uniwerku i chyba na
                    Hofmanowej, dzielnica niemiecka to m.in dzisiejsza jagiellońska pomiędzy 3 maja
                    a obecną lisa kuli, siedziba Ehausa - to oczywiście dworek naprzeciwko parku,
                    Gestapo - to dzisiejsza siedziba miejskiej policji na jagiellońskiej ale też
                    pewno kamienice w okolicach zamku - siedziby okupacyjnej starostwa i więzienia
                    itd itd

Strasznie nie lubię namolnych ludzi co chcieliby tak wszystko "kawa na ława" bez
                    szukania :)
                    Pozdrowienia
                    • anickk Re: plan getta w Rzeszowie 14.05.08, 19:42
                      piotrzr napisał:

> Strasznie nie lubię namolnych ludzi co chcieliby tak
                      wszystko "kawa na ława" bez szukania :)

Weź pod uwagę fakt, że może zainteresowany poprostu sam nie potrafi
                      sobie poszukać tych informacji;)
                      • piotrzr Re: plan getta w Rzeszowie 14.05.08, 19:57
                        Przeprasza za mój poprzedni post - poniosło mnie.
                        Tu mała próbka co można znaleźć na internecie - wojsko hitlerowskie na zbiórce w
                        koszarach przy obecnej ulicy Dąbrowskiego.

www.szukamypolski.com/data/media/781/pinczow_017.jpg
                        A zdjęć z ghetta też można wyszukać na necie sporo - po prostu google nie bolą :)
                        Pozdro
                        • Gość: Gringo Re: plan getta w Rzeszowie IP: *.intertele.pl 14.05.08, 21:24
                          Dzięki piotrzr za link i już więcej nie pytam o nic jeżeli sprawia
                          to taka trudność.
                      • Gość: Gringo Re: plan getta w Rzeszowie IP: *.intertele.pl 14.05.08, 21:22
                        I po jaki ch... anick znowu sie odzywasz nie na temat. Znowu
                        próbujesz mi dopieprzyć zamiast coś wnieść do tematu. Może znowu Ci
                        przeszkadzał helikopter policyjny i wyładowujesz swoje frustracje ?
                        • anickk Re: plan getta w Rzeszowie 15.05.08, 10:01

> I po jaki ch... anick znowu sie odzywasz nie na temat. Znowu
                          > próbujesz mi dopieprzyć zamiast coś wnieść do tematu.

Ty jesteś jakiś nadpobudliwy, wyluzuj troszkę, poza tym to przecież
                          prawda, że sam nie umiesz szukać, więc chyba się nie pomyliłam, bo
                          trudnośc szukania sprawia póki co kłopot ale tylko Tobie, nie
                          pozdrawiam
                          • piotrzr fotki na zgodę 15.05.08, 13:37
                            zdjęcia zrobione zostały w rzeszowie przez wybitnego fotografa
                            niemieckiego - zdjęcia artystyczne, wręcz piekne. Tyle że zrobione
                            przez zaknięciem ghetta a fotografowane "obiekty" - piekne dziwczyny
                            zydowskie /zwroć uwagę na opaski, książki pod pachami i jeszcze
                            beztroskie uśmiechy/ i starzy Zydzi to są jakby obserwowane
                            potencjalne ofiary przez kata upajacego się swą przewagą i
                            doskonałym aparatem fotograficznym.
                            Nie wiem czy fotograf-artysta autor "Im Ghetto Rzeszow /Rzeszow,
                            1940/" Max Kirnberger zabił jakiegoś Zyda - dla mnie w tej roli -
                            był i katem i ofiarą - gdyż jako artysta musial być na tyle świadomy
                            co losy swych "modeli"

www.dhm.de/lemo/objekte/pict/ba108221/index.jpg

www.bh.org.il/Links/images/02653106.JPG
                            • Gość: Gringo Re: fotki na zgodę IP: *.intertele.pl 15.05.08, 18:52
                              Dzieki za link. Tutaj zdjęcie tego samego autora z getta
                              rzeszowskiego:
                              www.dhm.de/magazine/fotografen/kirnberger84.html
                              • piotrzr Re: fotki na zgodę 15.05.08, 19:00
                                Tu jeszcze jeden ciekawy artykuł na temat ghetta rzeszowskiego i kilka zdjęć.
                                Mnie najbardziej wstrząsnęło zdjęcie zrobione na rogu ulic dzisiejszych -
                                Pułaskiego i Dojazd Staroniwa - Zydzi idący na rampę kolejową w drodze na śmierć
                                w Bełżcu

www.holocaustresearchproject.org/ghettos/rzeszow.html
                                • Gość: scpt Re: fotki na zgodę IP: 84.38.160.* 15.05.08, 21:15
                                  to i ja coś dorzucę

www.bagnowka.com/media/ww/4/50/53Bozena%20373.jpg
                                  www.bagnowka.com/media/ww/4/50/165Bozena%20160.jpg
                                  www.bagnowka.com/media/ww/4/50/

• Gość: Gringo Re: fotki na zgodę IP: *.intertele.pl 16.05.08, 00:19
                                    Jaka to obecnie ulica:

www.bagnowka.com/media/ww/4/50/53Bozena%20373.jpg

i to:

www.bagnowka.com/media/ww/4/50/2410000%20099.jpg
                                    chodzi mi coś po głowie ale za cholere nie wiem gdzie te miejsca się
                                    znajdują :-)
                                    • piotrzr Re: fotki na zgodę 16.05.08, 16:55

> Jaka to obecnie ulica:
                                      >
                                      > www.bagnowka.com/media/ww/4/50/53Bozena%20373.jpg

To chyba brama ghetta na ulicy Mickiewicza - idąc od strony starego
                                      cmentarza.Widoczna po prawej stronie kamienica - stojąca na rogu Gałęzowskiego.
                                      śledząc plan getta i rozmieszczenie bram można się zresztą zastanowić - ale
                                      widoczna w tle kamienica stała gdzieś w okolicach dzisiejszego placyku z
                                      ubikacją na Mickiewicza.
                                      Inne bramy znane mi ze zdjęć to np na ul. Okrzei (na wysokości placyku za
                                      Urzędem Miasta - bo obecna Kopernika była już w gettcie.
                                      W jednej z książek Kotuli jest zdjęcie tej bramy z obdartym, wynędzniałym Żydem
                                      z getta.Z pozostałymi zdjęciami jest problem - chyba są poblokowane na
                                      "bagnówce" tak jak na szukamypolski
                                      • piotrzr Re: fotki na zgodę 16.05.08, 17:29

www.bagnowka.com/index.php?m=ww&g=zoomi&gal=4&img=2411
                                        kolejne zdjęcia - tu chyba z ulicy 3 maja ( gdzie oczywiście zydzi byli
                                        doprowadzani tylko do prac porządkowych
                                        • Gość: scpt ghetto w Rzeszowie IP: 84.38.160.* 16.05.08, 18:01
                                          macie tu coś jeszcze

www.zchor.org/searching/schwarzer.htm

In the Occupied Rzeszów – until the Liquidation of the Ghetto
                                          In Rzeszów they lived in 14 Galezowskiego Street (one level houses that exist no
                                          longer) with another Jewish family of four persons – together 13 persons in one
                                          room and a kitchen. The Schwarzer parents died in May 1941 - Malka from heart
                                          disease on 27th, Mechel from typhoid on 29th (see the unique Jewish death
                                          records in the State Archives and USC office in Rzeszów). Maybe their burial
                                          places could be identified in the new Jewish cemetery at Czekaj district, as the
                                          locations are known, but the map of the cemetery cannot be found at the moment…
                                          And a major part of the grave stones were used by the Nazi to pave Chopin Street…
                                          The children were moved to Szpitalna 1, part of what soon became the “smaller
                                          ghetto” (which was liquidated first). Adela remembers Nazis coming with dogs to
                                          the market place on Fridays. Their task was to catch some Jews – for the city to
                                          be “cleaned”, but they did not dare select the victims: they left it to the
                                          dogs. The Jew who was sniffed by the dog, was taken for elimination. As is known
                                          from history of the Holocaust in Rzeszów, its ghetto was closed on January 10th,
                                          1942, with 12,5 thousand Rzeszów Jews, who in June were joined by a similar
                                          number of Jews from the vicinity. The 19 years' old Adela was included in a
                                          forced labour group who worked at the local railway station. Her work was to
                                          unload wagons with coal, wood and sand. She also dug ditches, helping one tall
                                          woman, Jewish professor who could not manage with her job.

In the spring 1942 Adela together with her forced labour group was sent by the
                                          Nazi to work at Biesiadka camp. SHE NEVER SAW HER SISTERS AND BROTHERS AGAIN. A
                                          gleam of hope is sustained in Adela because some women from Rzeszow who came to
                                          Czestochowa labour camp told her that her youngest sister Amalia was hidden in a
                                          litter-box from the Nazi during the deportations.
                                          What happened in Rzeszów in the succeeding months is supposed to be the climax
                                          and focus of this story because then the fates of the Schwarzer siblings were
                                          determined, and of them we know nothing. Various sources give varying numbers
                                          and places of exterminations.
                                          Here is knowledge that all of them would agree about: the Jews of Rzeszów and
                                          those brought to the Rzeszów ghetto from the surroundings were exterminated
                                          following a number of deportations which started in July 1942 (Tuesday 6/7th:
                                          the smaller, southern ghetto; Thursday 10th, Monday 14th: Kopernik St.,
                                          Tannenbaum St., elderly people and the Jewish hospital; Friday 19th). All
                                          deported groups were marched to the Staroniwa railway station at Rzeszów. From
                                          there they reached two possible destinies: they were either murdered at the
                                          Belzec death camp or at the Forest near Glogów Malopolski (some call it Rudna
                                          Forest).
                                          The number given for the Jews killed at Belzec in the July action is 14,000. In
                                          his unique diary Stanislaw Kotula writes that the Glogów Forest was place of
                                          extermination of mainly elderly and sick Jews. The number given for those
                                          victims varies from 2 to 6 thousand.
                                          On August 7th the remaining women with the children were gathered (by a Nazi
                                          deceit) and brought to Pelkina, and later to Belzec (more than 1000). On
                                          November 15th 1942 there was another extermination transport to Belzec taking
                                          life of 2000 Jews. It left ca 3000 Jews in the southern ghetto, which now became
                                          divided into ghetto A east to Baldachowska St. with forced labour workers, and
                                          ghetto B west to Baldachowska, called by the prisoners schmeltzgetto (“melting
                                          ghetto”) – ie ghetto for Jews designated to be killed.

• Gość: Gringo Re: ghetto w Rzeszowie IP: *.intertele.pl 16.05.08, 21:17
                                            www.deathcamps.org/occupation/pic/bigrzeszow17.jpg
                                            www.deathcamps.org/occupation/pic/bigrzeszow13.jpg
                                            www.deathcamps.org/occupation/pic/bigrzeszow29.jpg
                                            www.deathcamps.org/occupation/pic/rzeszow31.jpg

• Gość: scpt Re: ghetto w Rzeszowie IP: 84.38.160.* 18.05.08, 16:09
                                              Tak więc to był obszar ulic -na zachód od dzisiejszej Targowej, na południe od
                                              sobieskiego, z całą Gałęzowskiego, , Tannenbauma (okrzei) z bramą w jej połowie
                                              , Mickiewicza ( pomiędzy Rynkiem a Gałęzowskiego) ,Słowackiego,Dekerta,
                                              szpitalna , Joselewicza, obszar starego cmentarza zydowskiego - czyli na
                                              południe od dzisiejszej ul. Piłsudskiego, cała Baldachówka
                                              A centrum ghetta z posterunkiem policji zydowskiej stanowił Plac Garncarski.
                                      • Gość: teddy Re: fotki na zgodę IP: 195.245.213.* 19.05.08, 09:16
                                        To zdjęcie to brama getta na Słowackiego (widok od dzisiejszego Rynku) - budynki po prawej stronie stoją w niezmienionej formie (można sprawdzić). W tle budynek nieistniejący - dzisiaj ul .Słowackiego idzie prosto.

Drugie zdjęcie, o które pytacie to plac Wolności (częśc kamienic istnieje do dzisiaj).

Bawiłem się w lokalizacje zdjęć na planie Rzeszowa i nie chwaląc się znalazłem wszystkie. Najwięcej czasu zabrało mi znalezienie miejsca opisanego w albumie przez żołnierza niemieckiego jako zburzone domy w rzeszowie. Znalzłem je....w Przemyślu. Ale zabawa była fantastyczna
    • Gość: komaki Re: Gdzie było getto w Rzeszowie ? IP: *.rzeszow.mm.pl 18.05.08, 22:12
      Jest taki półgodzinny film z 1929 r. o Żydach z Kolbuszowej Głogowa
      i Rzeszowa...
      • Gość: scpt Re: Gdzie było getto w Rzeszowie ? IP: 84.38.160.* 22.05.08, 11:36
        www.deathcamps.org/occupation/pic/bigrzeszow13.jpg
        ten zestaw zdjęć to oczywiście okolice placu Ofiar getta. Widać niedokończony
        późniejszy Dom kolejarza
        • Gość: scpt marsz śmierci IP: 84.38.160.* 22.05.08, 21:14
          zdjęcie z drogi Zydów do transporu śmierci - róg ul. Dojazd Staronia i Pułaskiego

www.ushmm.org/uia-cgi/uia_doc/query/14?uf=uia_iGhjFI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka