Gość: aaa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.03, 21:16 Hehe. Jak zawsze uczciwe wzory do naśladowania przez młodzież, która ostatnimi czasy biedaków molestuje. Pewnie zaraz zawyją, że to z powodu "niskich" pensji i morderczej ilości pracy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dyrek Re: Nauczyciele kupują sfałszowaną dokumentację a IP: 217.97.144.* 19.10.03, 22:12 Zastanawiam się gdzie są dyrektorzy, czy wogóle sprawdzają co nauczyciel powkladał do takiej teczki. Czy nie jest im wstyd że jego nauczyciel oszukał. Jest sprawą oczywistą, że pierwszym ogniwem kontroli jest dyrektor. Sam przeglądałem dziesiątki teczek i moi nauczyciele po prostu wiedzą, że nie mają szans na oszukiwanie. Po za tym zbiurokratyzowanie awansu przechodzi ludzkie pojęcie. Czas pracy komisji jest zły. Komisje pacują w pełnym upale w lipcu, wtedy gdy myśli się tylko o urlopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbra Re: Nauczyciele kupują sfałszowaną dokumentację a IP: *.snet.net 20.10.03, 01:41 Czyżby??? Ilu masz nauczycieli ? Siedmiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki dyplomowana Re: Nauczyciele kupują sfałszowaną dokumentację a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.03, 22:25 Nie dziwię się, że nauczyciele kupują. Szkoda czasu bo dyrektorzy wolą zatrudniać starzystów. Samorządowcy też, bo taniej i mniej problemów. Więc po co ten kilkuletni wysiłek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UCZCIWOŚĆ? CZY MEN WYPOWIEDZIAŁ SIĘ CHOCIAŻ RAZ NA TEMAT IP: *.ipt.aol.com 20.10.03, 05:13 ŚCIĄGANIA? WRĘCZ PRZECIWNIE! CO MEN ZROBIŁO Z FIRMAMI SPRZEDAJĄCYMI MINI-ŚCIĄGI? Ściąganie na maturach, to norma- dyrekcja jest najbardziej zainteresowana w tym procederze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Nauczyciele kupują sfałszowaną dokumentację a IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 20.10.03, 07:57 Zawsze twierdziłem,ze nauczyciele to NAJBOGATSZA grupa zawodowa w Polsce ! Stać ich na kupowanie "makulatury" do awansu, stać ich na różne kretyńskie "studia podyplomowe" itd. Zero potrzeb poznawczych liczy się tylko "kwit", pieniądze nie są ważne. W przeciwieństwie do gościa "Luki dyplomowanej" nie dziwię się, że dyrektorzy wolą zatrudniać stażystów, niż "fachowców" z kupionymi kwalifikacjkami (Luki też chyba do takich należy skoro walneła takiego byka ortograficznego - napisała stażystów przez "rz" - wstyd !) Może ktoś wreszcie napisze coś nt. poziomu tych różnych pozal się Boże "studiów podyplomowych". Z tego co wiem większość z nich jest prowadzona przez "uczonych", którzy sami jeszcze wiele muszą si ę nauczyć. Czy zdarzyło sie Wam żądać zwrotu pieniędzy za "badziewie" jakim was uszczęśliwiono na tych "studiach" ? xyz - stażysta (broń Boże dyplomowany) Odpowiedz Link Zgłoś
odpady_selektywne Re: Nauczyciele kupują sfałszowaną dokumentację a 20.10.03, 08:13 Wypada się zgodzić z tym twierdzeniem. Zatrważające, że ci "fachowcy", podnoszący nieustannie swoje "kwalifikacje", przekazują tą swoją pseudowiedzę następnym pokoleniom w sposób zupełnie bezkarny. Czy zauważyłeś xyz-cie, że dyrek też wali błędy aż miło??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atton Re: Nauczyciele kupują sfałszowaną dokumentację a IP: *.smlw.pl / 10.1.9.* 20.10.03, 14:02 to są prawa rynku. Mozna kupić: -swiadctwo maturalne -prace licencjackie -prace magisterskie a teraz również teczki do awansu. wcale się nie dziwię Ale nie lubię ogólników - mam pytanie ilu dokładnie nauczycieli zostało za to ukaranych. Co innego oferta w internecie, a co innego przedstawienie takiej teczki przed komisją. A gzie był dyrektor - on też powinien odpowiadać, że akceptuje rożne bzdury. Niestety rónież pracuję w szkole i dyrektor w ogóle nie sprawdza co jest w teczkach. Nauczyciele uprawiają radosna twórczość - bo papier wszystko przyjmie. Np. z forum dyrektorów Vulkana: "Podejmę trud częstszego słuchania, wyciągania wniosków z doświadczeń innych bardziej doświadczonych nauczycieli i działaczy środowiskowych" Uczestniczenie w pracach organów szkoły - uczestnictwo w radach pedagogicznych Określenie swoich mocnych i słabych stron - autorefleksja;-) "Działania na rzecz integracji środowiska lokalnego")i ... jako jedno z działań mam: "Założenie hodowli myszek australijskich" Na pytanie, jakie metody stosuje nauczyciel najczęściej na swoich lekcjach usłyszeliśmy: "Różnorodne: aktywizujące, pobudzające i mieszane". W "dzieleniu się wiedzą i doświadczeniem..." było zdanie: "Wygłosiłem referat metodą warsztatową". Nauczyciele niczym nie różnią się od reszty społeczeństwa - MENiS stworzył możliwość podwyzki pensji tylko poprzez stopnie awansu - więc każdy robi tak jak potrafi. Jedni ciężką pracą inni oszukują - ale przykład idzie z góry. Większość społeczeństwa uważa nauczycieli za nieudaczników zyciowych pewnie i tak jest. Ja uwazam jednak za osoby naiwne - bo zamiast robić awans ( marnowanie czasu , papieru - kosztem uczciwej pracy z uczniem ) lepiej poszukać dodatkowej pracy. Reforma doprowadziła do tego, że młodzież uczy się j. polskiego, wf, religi no i może języków obcych. Ale czy wszyscy będą humanistami. Niedługo ci uczniowie bedą szukać korepetycji - ponieważ szkoła z trudem przygotuje do matury na poziomie podstawowym. Do szkół wyższych wchodzi wyż - więc będzie walka o 1 miejsce na dobrych kierunkach studiów. Dużej szkody społeczeństwo nie poniesie gdy będziemy mieli źle wykształconych humanistów, ale niemozna obniżać poziomu na studiach medycznych, politechnikach - chyba że chcemy być tylko tanią siłą roboczą dla zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jano Re: Nauczyciele kupują sfałszowaną dokumentację a IP: 81.15.189.* 20.10.03, 19:26 to nieuczciwe ze strony gazety pisać że nauczyciele kupują przecież istnienie takiej firmy nie świadczy o kupnie dokumentacji zresztą sam robiłem awans i jest niemożliwe sfałszowanie wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ministrant Re: Nauczyciele kupują sfałszowaną dokumentację a IP: 81.190.15.* 20.10.03, 19:59 To teraz wiem dlaczego nauczyciele domagają się podwyżek swych pensji. Potrzebują kasy na dokształcanie (ha ha ha) i kupno papierków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Nauczyciele kupują sfałszowaną dokumentację a IP: 213.25.103.* 21.10.03, 16:13 Otóż wygląda to tak z uwagi na luki w systemie, dokumentacja składana w Kuratorium na nauczyciela dyplomowanego jest w całości oddawana nauczycielowi.Wiadomo więc, że następnie można ją powielać bo kto pamięta co w tej dokumentacji było u poprzednika. Najwiecej przekrętów robią dyrektorzy szkół którzy poświadczaja nieprawdę.Zapominając, że to jest przestępstwo. Podpisują za zgodność z oryginałem rozmaite kserokopie, bądź wykonanie przez nauczyciela rozmaitych programów które w rzeczywistości nigdy nie były realizowane w Ich szkołach. Dokumentacja po przeglądnięciu przez komisje zwrócona więc nikt nigdy nie jest w stanie sprawdzić co w niej było.A więc pole to przekrętów nieograniczone. Plan rozwoju składany u dyrektora to też jedna fikcja bo też mało który dyrektor go na bieżąco śledzi. O ile w szkołach podstawowych jeszcze jako tako jest to analizowane to w średnich jest to jedna wielka fikcja. Ale jak to nie ma tak być skoro np. dyrektor ( wicedyrektor) ocenia prace nauczyciela u którego następnie pracuje w jego szkole prywatnej w tym samym budynku itp, itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Nauczyciele kupują sfałszowaną dokumentację a IP: 213.25.103.* 22.10.03, 18:13 Gość portalu: obserwator napisał(a): > Otóż wygląda to tak z uwagi na luki w systemie, dokumentacja składana w > Kuratorium na nauczyciela dyplomowanego jest w całości oddawana > nauczycielowi.Wiadomo więc, że następnie można ją powielać bo kto pamięta co w > tej dokumentacji było u poprzednika. Najwiecej przekrętów robią dyrektorzy > szkół którzy poświadczaja nieprawdę.Zapominając, że to jest przestępstwo. > Podpisują za zgodność z oryginałem rozmaite kserokopie, bądź wykonanie przez > nauczyciela rozmaitych programów które w rzeczywistości nigdy nie były > realizowane w Ich szkołach. Dokumentacja po przeglądnięciu przez komisje > zwrócona więc nikt nigdy nie jest w stanie sprawdzić co w niej było.A więc pole > > to przekrętów nieograniczone. Plan rozwoju składany u dyrektora to też jedna > fikcja bo też mało który dyrektor go na bieżąco śledzi. O ile w szkołach > podstawowych jeszcze jako tako jest to analizowane to w średnich jest to jedna > wielka fikcja. Ale jak to nie ma tak być skoro np. dyrektor ( wicedyrektor) > ocenia prace nauczyciela u którego następnie pracuje w jego szkole prywatnej w > tym samym budynku itp, itd.... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Re: Nauczyciele kupują sfałszowaną dokumentację a IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 22.10.03, 19:18 Nieuczciwość w nauce i edukacji to u nas niemal standard ulatwia karierę www.naukowcy.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś