Dodaj do ulubionych

Psychiatria się zbuntowała

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.08, 19:41
To istny dom wariatów. Jak padną te szpitale to chorzy zostaną wyrzuceni na
ulicę i wtedy będzie wesoło.
Obserwuj wątek
    • panczar Psychiatria się zbuntowała 08.12.08, 01:11
      Psychiatria - zarówno "szpitalna" jak i "ambulatoryjna" w tym /naszym/ regionie to istny SKANSEN. Marne pieniądze proponowane przez NFZ to konserwacja tego peerelowskiego skansenu, ale z drugiej strony nawet "kupa" pieniędzy wydana na ten skansen jedynie go utrwali. Niestety brak tu pomysłu na jakiekolwiek myślenie o koniecznych zmianach - szkolenie i wymiana personelu /bo nie wszyscy są reformowalni/, skrócenie okresu niezbędnej hospitalizacji, rehabilitacja pacjentów, opieka środowiskowa na jakim takim poziomie, terapia rodzin i pomoc rodzinom osób z zaburzeniami psychicznymi. Strajkiem czy buntem to co jest można jedynie konserwować i utrzymywać psychiatrię na poziomie merytorycznym przełomu XIX/XX wieku. Po 35 pięciu latach pracy w tej branży i na jej "obrzeżach" myślę, że sensownych zmian w tej dziedzinie raczej chyba nie doczekam
      • Gość: p.c. Re: Psychiatria się zbuntowała IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 08.12.08, 03:00
        Warto wyrwać choć kawałek dla najbardziej potrzebujących - stąd moja inicjatywa
        terapii dla "młodych dorosłych" i dzięki firmie "MEDYK" można poprowadzić za
        pieniądze podatnika /NFZ/ terapię dla "młodych dorosłych". Korzystający - to
        najlepsi z "przeżywających kryzysy osobiste /neurotycy/ wchodzący świadomie w
        dorosłą dojrzałość" /na ogół wykształceni, wrażliwi i niedostosowani - wielu z
        nich nieświadomych własnego potencjału próbowało się zabić - to doprawdy cudni,
        wartościowi ludzie w których warto inwestować publiczne /NASZE WSPÓLNE PUBLICZNE
        PIENIĄDZE/ .
        Póki to możliwe, to trzeba to robić - ale za chwilę ubezpieczyciel globalny -
        NFZ może powiedzieć temu przedsięwzięciu NIE, bo brakuje pieniędzy dla
        "chronicznych wariatów", których trzeba izolować od "zdrowego społeczeństwa".
        Chore jest myślenie kolegów i koleżanek psychiatrów i psychologów o zdrowiu
        psychicznym tzw. "społeczeństwa", ale tą chorobę z mojego doświadczenia leczy
        się najtrudniej - może nieuleczalna?
    • Gość: p.c. Re: Psychiatria się zbuntowała IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 08.12.08, 03:38
      Co rozumiesz pisząc "będzie wesoło" - podejrzewam, że próbujesz powielać jakiś
      durny stereotyp osoby z zaburzeniami zdrowia psychicznego - nie bardzo wiem czyś
      prymityw, a może prowokator. A może nie rozpoznajesz, że wiele bliskich Ci osób
      boryka się z problemami zdrowia psychicznego, choć nie koniecznie afiszują się z
      tym wśród bliskich, a może Ty za chwilę, gdy życie da Ci w d...., jak
      gdyby.....nie wiem co...?. W razie czego jeśli uważasz, że najważniejsze jest
      uniknięcie "etykiety"...... to doprawdy niewielki będziesz miał wybór. Jeśliś
      TWARDZIEL i choćby nie wiem co nie skorzystasz z pomocy '..... to współczuje
      .... i cześć Twojej Pamięci.
      • Gość: bolo Re: Psychiatria się zbuntowała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 07:30
        Wyjaśniam, że pisząc "będzie wesoło" nie powielam żadnego stereotypu. Po prostu
        oznacz to, że ludzie ci zostaną bez opieki.
        Tak więc daruj sobie swoje podejrzenia. Rozumiem, że w Twoim środowisku "będzie
        wesoło" w takim kontekście koszarzy się jednoznacznie z czymś innym. Serdecznie
        współczuję. Nam nadzieję, że jest to uleczalne.
    • Gość: zenon Psychiatria się zbuntowała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 23:44
      W czasach, gdy odchodzi się od masowych długich hospitalizacji osób
      psychicznie chorych. Gdy mamy coraz lepsze leki (zarówno tabletki
      jak i iniekcje) i tak naparwdę coraz mniej osób powinno być na długo
      zamykanych w szpitalu. Tych szpitali jest zresztą u nas za dużo. Ale
      oczywiście u nas szpitale musza walczyć o swoje, bo się biją, że
      zamkną te skanseny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka