Gość: ewwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 21:03 Proszę podać dokładne dane fundacji, czy mona przekazać 1% podatku? p.s. wspaniałe wiadomości, wspaniali ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: staszek Ryś będzie miał protezę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.09, 10:10 To bardzo dobra wiadomość, to biedne zwięrzę tyle wycierpiało przez podłych ludzi. Takim szubrawcom co zakładają wnyki i tym podobne narzędzia tortur życzę aby kiedyś sami wycierpieli tyle co ten kociak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Ryś będzie miał protezę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 19:35 tu jest wszystko: aukcje.nasza-klasa.pl/item554671319.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vet Ryś będzie miał protezę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.09, 20:31 Oczywiście brak kończyny na pewno obciąża pozostałe elementy układu ruchu, ale musimy pamiętać o tym że mamy do czynienia ze zwierzęciem dzikim. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo że proteza nie zostanie przez zwierzę zaakceptowana, a dodatkowo wszelkie czynności związane z jej dopasowaniem bardziej negatywnie odbiją się na zdrowiu rysia niż obciążenie stawów i kręgosłupa. Wynika to z tego że wszystkie te czynności (choćby ze względów bezpieczeństwa lub ograniczenia stresu zwierzęcia) będą musiały być wykonane pod narkozą. Efektem tego może być niewydolność nerek, wątroby, a także zmiany zwyrodnieniowe w centralnym układzie nerwowym, a należy pamiętać że jest to zwierzę po poważnym zabiegu operacyjnym więc ryzyko jest dużo większe. Dlatego myślę że jeżeli ponowie doktorzy rzeczywiście mają na względzie dobro rysia, któremu podobno z tak wielkim oddaniem ratowali życie, a nie chcą jedynie zaistnieć w mediach, to powinni głębiej się nad tym zastanowić i zabiegu zaniechać. Głupio by było gdyby zwierzę skrzywdzone już raz przez człowieka zostało wykorzystane do doświadczeń które mu życia nie przedłużą a jedynie dostarczą dużo stresu i cierpienia. Wiem z doświadczenia że w przypadku psów i kotów które z rożnych przyczyn musiały mieć amputowane kończyny (często zwierzęta bardzo masywne) świetnie adoptowały się do nowej sytuacji uzyskując bardzo dobra możliwość poruszania się i często w dobrym zdrowiu dożywają sędziwego wieku. Reasumując nie wszystko co dobre jest dla człowieka i dobre jest z jego punktu widzenia pozytywnie wpływa na zdrowie zwierzęcia i o tym panowie lek. wet. powinni pamiętać zanim umieszczając tak informację w prasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Ryś będzie miał protezę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 07:14 Popieram kolege weta. Prowadzenie uporczywej terapi i eksperymentowanie na żywym organiżmie powoduje u rysia permanentny stres porównywalny z tym kiedy zakleszczony był w wnykach. Odpowiedz Link Zgłoś
aimm Re: Ryś będzie miał protezę 22.02.09, 09:13 Podpisuję się pod tym postem, myślę dokładnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rel Ryś będzie miał protezę IP: *.tvkdiana.pl 21.02.09, 07:19 Dla rysia znajdzie sie fundusz na protezę. Po co? By jakiś pseudonaukowiec mógł pochwalić się "swoim geniuszem". Taka proteza pochłonie koszty wykonania operacji u kilkorga ciężko chorych dzieci. Ale dla dzieci zabraknie, dla rysia się znajdzie. To tego zwierzęcia nie uczyni szczęśliwym. Być może nawet będzie bardziej cierpiało. Ot, wyrzucanie społecznych pieniędzy na widzimisię jakichś oszołomów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch azora, Re: Ryś będzie miał protezę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 08:04 Dajcie kase a pokaże wam co potrafie. Bankierzy wydrenowali już nam kieszenie. Teraz pora na subtelniejsze formy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ryś będzie miał protezę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 09:30 Uważam że oszołom zrobił z tego biednego zwierzęcia kalekę... a co w tym złego że ktoś chce mu pomóc? jeśli znajdą się chętni którzy wpłacą pieniądze to dlaczego nie spróbować? nam ludziom wszystko się należy, a zwierzęta możemy krzywdzić bez konsekwencji, w końcu jesteśmy najważniejsi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Ryś będzie miał protezę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 10:01 Umówmy się co do jednego. Z protezą czy bez ryś skazany jest do końca życia na wegetacje w ochronce. To piękne i dumne zwierze już nigdy nie będzie mogło poczuć smaku wolności. Proteza nie poprawi komfortu życia a wręcz przeciwnie bedzie dla rysia ciałem obccym którego stale będzie próbował sie pozbyć. Zaniechajmy więc tej uporczywej terapi bo nie poprawi ona dobrostanu rysia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrrr Re: Ryś będzie miał protezę IP: *.tczew.net.pl 22.02.09, 10:13 jesli pracuje mam prawo wydac pieniadze na co chce, wole wplacic te piniedze na tego Rysia, niz na jakiegos bezdomnego. sory to moje piniedze. to jest tylko 1500 funtow co to jest? fundjace zbierajace na dzieci zarabiaja dla iebie miesiecnzie 10 razy tyle. Odpowiedz Link Zgłoś