Dodaj do ulubionych

Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 20:30
Nareszcie jakąś dobrą wiadomość wyczytałam na GW:)
Obserwuj wątek
    • Gość: psyt Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.krak.tke.pl 11.07.09, 14:32
      A co to baba w brzuchem to już jakaś królewna :/
    • Gość: anna Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.rzeszow.mm.pl 11.07.09, 15:16
      Smutne, że musi się wprowadzać taka zasadę odgórnie, że ludzie sami z siebie nie
      wpadną na to. Niestety kapitalizm wprowadzony na dziko sprawił,ze nie widzimy
      drugiego człowieka, co w połączeniu ze wschodnią nieufnością sprawia, że często
      zachowujemy się niemiło. Mnie zawsze uderza w czasie pobytu za granicą
      grzecznosć i uprzejmość ludzi. Zawsze jestem przepuszczana w kasie jeśli mam
      tylko kilka produktów. Nie proszę nigdy o to, ale dla ludzi to jest oczywiste
      przepuscić jeśli mają pełen koszyk. Kiedyś aż mi było głupio,zaproponowała
      przepuszczenie kobieta z niemowlakiem i jeszcze jednym berbeciem plątajacym sie
      wokół. Kobieta widać, że po całym dniu pracy, zmęczona, a jednak kiedy zobaczyła
      tylko oliwę, wodę mineralna i jakaś przyprawę u mnie od razu zaoferowała
      przepuszczenie.
      • Gość: aja Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: 84.38.160.* 11.07.09, 15:43
        Mnie zawsze uderza w czasie pobytu za granicą
        grzecznosć i uprzejmość ludzi. Zawsze jestem przepuszczana w kasie jeśli mam
        tylko kilka produktów. Nie proszę nigdy o to, ale dla ludzi to jest oczywiste
        przepuscić jeśli mają pełen koszyk.

No proszę...
        • Gość: anna Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.rzeszow.mm.pl 11.07.09, 15:53
          Do takich zachowań społeczeństwo może dorośnie jeśli nasyci się już tym tanim
          konsumpcjonizmem. Bo póki co "nam się wszystko należy"(stąd brak szacunku dla
          ludzi którym płacimy za sprzedaż czy usługę- traktujemy ich z pogardą , bo
          płacimy), "jesteśmy najlepsi"(wszyscy jeżdżą zle samochodami i to nam należy się
          wszystko na drodze).
          • Gość: u Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.09, 16:24
            każda baba, w tym i ciężarny kaszalot drze mordę za równouprawnieniem to niech
            jedna z drugą postoi sobie w kolejce tak jak każdy facet musi stać.
            • Gość: anna Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.rzeszow.mm.pl 11.07.09, 16:49
              Akurat moje wpisy nie były o ciężarnych, ale to co napisałeś świetnie
              odzwierciedla postawę typowego Polaczka. Dziękuję za wpis potwierdzający moje
              opinie. Niestety.
    • Gość: komar Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: 188.33.109.* 11.07.09, 17:10
      Niektóre sieci handlowe, są jeszcze bardziej życzliwe wobec ciężarnych kobiet.
      Jak się tylko dowiedzą, że ich pracownica zaszła w ciążę, to robią wszystko żeby
      przestała u nich pracować. W końcu lekarze twierdzą, że w tym stanie najlepiej
      dużo wypoczywać.
      • Gość: anna Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.rzeszow.mm.pl 11.07.09, 17:27
        I to jest właśnie dziki kapitalizm, w którym nie liczy się człowiek. Małymi
        kroczkami ludzie jak widzę odchodzą od sieci handlowych na rzecz mniejszych
        sklepów. Bo w jednym normalne pieczywo, w innym dobre wędliny i mięsa, a jeszcze
        w innym warzywa w ogromnym wyborze (z opisanym dostawcą i odmianą). Wolę
        wspierać rodzinne interesy niż sieci, w których człowiek traktowany jest
        przedmiotowo.
        • Gość: komar Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: 94.254.232.* 11.07.09, 17:46
          W małych sklepikach wcale nie jest lepiej. Mnóstwo dziewczyn pracuje ma czarno,
          czas pracy niczym nieograniczony (no chyba, że wytrzymałością fizyczną), brak
          płatnych urlopów, ubezpieczenia zdrowotnego i wszystko za groszowe stawki. To
          się wciąż jeszcze zdarza.
          • Gość: anna Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.rzeszow.mm.pl 11.07.09, 18:02
            Wiem. Chodzi mi o takie rodzinne interesy, sklepiki , w których pracują rodziny.
            W innych przypadkach jest niestety tak jak piszesz. Człowieka traktuje się
            często przedmiotowo. Nie dosć,że pracodawca to robi to klient również.
            • Gość: ania Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.09, 18:23
              mnie siE ten pomysł podoba...kobieta w ciąży nosi przecież dziecko a
              to największy skarb...a ciąża nie zawsze bywa łatwa...pamiętam sama
              kiedy jechałam kiedyś z Gorlic do Rzeszowa autobusem(jakieś 2,5
              godziny), byłam w ósmym miesiącu ciąży i całą droge musiałam stać,
              stałam tyko ja i mój mąż reszta osób miała miejsca siedzące, dużo
              studentów jechało i każdy odwracał głowe żeby przypadkiem nie
              musieć mi miejsca ustąpić...i tak sobie stałam te 2,5
              godziny...ciąże miałam zagrożona i od trzeciego miesiąca powinnam
              była leżeć....szkoda gadać!!!
              • Gość: anna Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.rzeszow.mm.pl 11.07.09, 18:51
                To się aż w głowie nie mieści. Kompletne zdziczenie.
                Zdarza mi się często jezdzić autobusami do/z Warszawy. Tam chamstwo niektórych
                sięga zenitu. Zajmują od razu 2 miejsca i nawet jeśli nie ma wolnych miejsc
                udają, że tego nie widzą. I to chamstwo dotyczy wydawałoby się ludzi na
                poziomie, bo na drugim siedzeniu kładą ambitne książki i gazety. I zaczytują
                się, dysponując 2 miejscami, a jakiś młody chłopak siedzi na schodach.
                Większosć normalnych reakcji powinna wynikać po prostu z nas. Z grzeczności i
                przyzwoitości. A nie, że taki przepis . Ale dziczejemy. Nawet ci "na poziomie i
                wykształceni".
                • alexandra74 Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki 13.07.09, 10:46
                  I to chamstwo dotyczy wydawałoby się ludzi na
                  > poziomie, bo na drugim siedzeniu kładą ambitne książki i gazety. I
                  zaczytują
                  > się, dysponując 2 miejscami, a jakiś młody chłopak siedzi na
                  schodach.

Przepraszam, ale czy ksiązka (bardziej czy mniej ambitna) zapłaciła
                  za bilet autobusowy? Poprosić w takiej sytuacji o zwolnienie miejsca
                  lub zrobic to samemu. Chamowatych ludzi trzeba przywrócić do pionu
                  bo sami na ruszenie przedmiotu, a tym bardziej tyłka nie wpadną.
                  • Gość: anna Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.rzeszow.mm.pl 13.07.09, 20:36
                    Wszystko racja tylko kiedy ten chłopak usłyszał,że miejsce jest zajęte grzecznie
                    odpuścił. Za grzecznie. Inne miejsca były naprawdę zajęte. A panienka
                    rozczytująca się w Vargasie Llosa wyszła na jednego z największych chamów jakich
                    dane mi było widzieć w życiu.
                    • Gość: anna Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.rzeszow.mm.pl 13.07.09, 21:00
                      Taka praktyka jest też częsta w pociągach. Ludzie udają ,że miejsca zajęte i
                      ktoś z ciężkim bagażem przemierza kilka wagonów.
                      I niestety nie jest to jakiś "dres czy kark" tym chamem, a jakiś inteligent z
                      mądrą książką obok.
                      I jednak podróże kształcą, a pozory mylą...
                    • alexandra74 Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki 14.07.09, 08:09
                      wytłumacz mi proszę, co oznacza, że miejsce "jest zajęte". Czy to
                      jego/jej prywatny środek transportu? Bo nie kumam. Skoro autobus
                      jedzie z Warszawy gdzieśtam, zatrzymując sie po drodze na kilku lub
                      kilkunastu przystankach, to zajmujący "trzyma" to miejsce dla
                      wsiadającego np. na przedostatnim? Bo gdy autobus się nie zatrzymuje
                      po drodze to już w ogóle nie rozumiem problemu. Usiąść i tyle.
              • aniceman Oj "ania" ale kichę napisałaś!!! 12.07.09, 12:18
                Przykre, ale w takim razie po kie licho jechałaś 2,5 godz autobusem skoro miałaś
                leżeć? W takim razie narażałaś swoje dziecko i siebie na możliwość komplikacji
                bądź przedwczesnego porodu... Dziewczyno, cieszę się, że nic Ci się nie stało...
                a na polską elitę uczniaków i studenciaków nie licz, pierw zejdzie Ci schorowany
                emeryt. Przykre, ale prawdziwe.
                • Gość: ania Re: Oj "ania" ale kichę napisałaś!!! IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.09, 13:45
                  musiałam pojechać żeby założyć "pessar szyjkowy" na szyjke macicy( w
                  rzeszowie nikt tego jeszcze wtedy nie zakładał), a jechałam
                  autobusem bo niestety nie posiadałam wtedy samochodu...niestety
                  mamusia nie kupiła mi go, jeszcze zrype dostałam od jakiejś emerytki
                  że jej miejsca nie ustąpiłam wchodząc do autobusu...porażka !!to
                  była moja ostatnia podróż autobusem!!!
    • Gość: Lysy Strona bierna? IP: *.tktelekom.pl 13.07.09, 09:53
      już się czegoś takiego nie używa? :-O
      • Gość: anna Re: Strona bierna? IP: *.rzeszow.mm.pl 13.07.09, 20:51
        Faktycznie przez brak użycia właściwej formy tytuł brzmi dwuznacznie i wprowadza
        w błąd, bo jest błędny.
        • drewniany_pajacyk Re: Strona bierna? 13.07.09, 23:04
          Tytuł wcale nie brzmi dwuznacznie. Jest jednoznaczny i żadną miarą
          nie wynika z niego, że kobiety w ciąży są obsługiwane bez kolejki.
          • Gość: anna Re: Strona bierna? IP: *.rzeszow.mm.pl 13.07.09, 23:17
            Z tekstu wiemy o co chodzi, ale tytuł jest błędny. Ja już się przyzwyczaiłam do
            poziomu językowego dziennikarzy z dodatku rzeszowskiego GW, bo skoro jeśli
            ortografy się zdarzają od wielu lat to jakieś składniowe czy fleksyjne to pikuś.
            Tylko do licha to jest ich praca i za to im płacą. Ja czy Ty czy ktoś inny
            możemy "walnąć" sobie na forum literówkę czy błędy, ale jednak w takim tekście,
            za który komuś płacą to może razić.
    • Gość: yuu Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 23:51
      yuu
    • Gość: ciężarówka Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 11:52
      Jestem w siódmym miesiącu ciąży i przy obecnych upałach ciężko mi funkcjonować jak dawniej, a nikt mnie nie wyręczy z takich spraw jakimi są np.zakupy. Istnieją w dużych marketach m.in. Tesco kasy dla tzw. uprzywilejowanych, ale z doświadczenia wiem, że stoją przy nich wszyscy tylko nie uprawnieni.
      Myślę, że to kwestia kultury i mentalności ludzi, a może też ich bezmyślności. Uważam, że akcentowanie pewnych problemów społecznych, może zmienić coś na lepsze.
      Więcej empatii i to mnie tylko dla wobec kobiet "z brzuszkiem".
      • Gość: ona Re: Kobiety w ciąży obsługują bez kolejki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.09, 13:01
        Sama byłam świadkiem podobnie przykrej i żenującej sytuacji w Tesco. Kolejka do
        kasy dla uprzywilejowanych. Na sam początek tejże kolejki podchodzi mężczyzna z
        kobietą w widocznej, zaawansowanej ciąży. I tu następuje ogólne oburzenie ludzi,
        łącznie z niecenzuralnymi słowami w kierunku tych państwa. Facet jednak nie z
        tych co w kaszę dają sobie nadmuchać i nie popuścił pomimo ogólnego
        niezadowolenia kolejkowiczów. Przykre jednak ,że to co się należy "z urzędu"
        musi być egzekwowane w taki sposób.
        Podobne sytuacje mają miejsce w kolejkach "do 10 artykułów" ale to już inna bajka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka