08.05.05, 22:36
czy moglby ktos pokazac jak urzadzil wiatrolap jestem wlasnie na tym etapie
chcialabym cos podpatrzec,bardzo prosze.
Obserwuj wątek
    • wilma.flinstone Re: wiatrolap 09.05.05, 16:32
      A co to jest wiatrolap? Do lapania wiatru? A po co sie lapie wiatr?

PS A tak nawiasem mowiac, to nie ma jak meski glos na forum! My tutaj o
      firaneczkach, wazonach, pierdulach, a tu prosze - wiatrolap! ;-))))))))))))
      • mimbla_x Re: wiatrolap 09.05.05, 16:35
        onegdaj mowilo sie na to "sień"
        • wilma.flinstone Re: wiatrolap 09.05.05, 16:40
          A, no to, panie dziejku, trzeba bylo tak od razu...!
      • ggosiaa Re: wiatrolap 09.05.05, 20:37
        Wilmo wiatrolap tak jak mowisz sluzy do lapania wiatru. Gdybys od razu miala z
        zewnatrz drzwi zalozmy do korytarza a z korytarza nie bylo drzwi do salonu (tak
        jak u mnie) to w momencie kiedy ktos wchodzi do domu bardzo sie wychladza
        pomieszczenie, a tak to wchodzisz pierwszymi drzwiami do wiatrolapu (lub sieni
        jak kto woli) sciagasz buty(zakladamy, ze masz tam kaloryfer) powietrze sie
        ociepla i wchodzisz do korytarza, nie wychladzajac pomieszczen w srodku.

P.S. Wiatrolapu jeszcze nie mam urzadzonego ...:(
        • nnike Re: wiatrolap 09.05.05, 23:56
          Albo ja się nie znam, albo to jest jakieś pomieszanie pojęć.
          Wiatrołap nigdy nie miał ani drzwi, ani tym bardziej okien.
          Był to zwykle daszek, może jakieś boczne ścianki, żeby wiatr nie hulał i na
          głowę się nie lało :)
          Jeśli było to pomieszczenie zamknięte, nazywało się sień właśnie, ganek lub
          weranda, w ostateczności przedpokój.
          Póki co, ja na razie mam sień, a będę miała w tym miejscu taras, a potem nie
          wiem już co. Chyba jednak przedpokój? ;)
          • mimbla_x Re: wiatrolap 10.05.05, 08:38
            rzeczywiscie tak kiedys bylo, ale teraz mowi sie "wiatrolap" wlasnie na to male
            zamkniete pomieszczonko tuz za drzwiami wejsciowymi
          • ggosiaa do Nike 11.05.05, 00:25
            domy.interia.pl/dom.php?p=a&aid=184
    • pimpusia77 Re: wiatrolap 10.05.05, 10:46
      Nie wiem jakiej wielkości planujesz ten wiatrołap. Ale na pewno umieściłabym tam
      malutki stoliczek i krzesełko (krzesełko do zdejmowania butów, a stoliczek xeby
      w trakcie zdejmowania butów położyć na nim torebkę. Albo jak na przykład
      listonosz przyniesie przesyłkę, żeby na stoliczku podpisać mu odbiór). Na pewno
      umieściłabym tam wieszka na okrycie wierzchnie i koniecznie parasolnik, żeby
      mokrego parasola do domu nie wnosić. No i naturalnie jakąś półeczkę na buty.
      • devila Re: wiatrolap 10.05.05, 12:55
        pimpusia77 napisała:

> Nie wiem jakiej wielkości planujesz ten wiatrołap. Ale na pewno umieściłabym ta
        > m
        > malutki stoliczek i krzesełko (krzesełko do zdejmowania butów, a stoliczek xeby
        > w trakcie zdejmowania butów położyć na nim torebkę. Albo jak na przykład
        > listonosz przyniesie przesyłkę, żeby na stoliczku podpisać mu odbiór). Na pewno
        > umieściłabym tam wieszka na okrycie wierzchnie i koniecznie parasolnik, żeby
        > mokrego parasola do domu nie wnosić. No i naturalnie jakąś półeczkę na buty.

Mysle, ze to dobry pomysl, przyklad wiatriolapu - oznacza Windfang (niem.)

mitglied.lycos.de/grawebau/images/310eingang_windfang.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka