Dodaj do ulubionych

odświeżenie parkietu...pomocy!

05.06.05, 15:06
...jestem przed remontem...jak myslicie: do nowoczesnego wnętrza
(aluminium,czerwień), jaki kolor będzie najodpowiedniejszy??(chodzi mi o
bejcę-jasny czy ciemny???)Drewno położone jest w "jodełkę" i jedna płytka ma
długość ok10cm....czy proces odświeżenia podłogi jest długi???z tego co
wiem, wyglada tak: cyklinowanie, odkurzenie pyłów, bejca, lakier....w jakim
czasie się to rozkłada??....mat czy połysk...jakie są Wasze spostrzeżenia w
tej materii??...
Obserwuj wątek
    • maggie14 Re: odświeżenie parkietu...pomocy! 06.06.05, 18:33
      to jeszcze zależy od tego jak duże jest to wnętrze ( im mniejsze tym jaśniejszy
      kolor podłogi)ale jak słyszę nowoczesne wnętrze to widzę ciemną nawet barzdo
      ciemną podłogę w kolorze gorzkiej czekolady, to chyba może być bejca w kolorze
      palisandru ale nie jestem pewna czy będzie odpowiednio ciemna. Jasne podłogi
      pasują barzdiej do stylu tzw. wiejskiego i neutralnego. Ja osobiście preferuje
      mat(jest "cieplejszy") ale jeśli wnętrze jest naprawdę w stylu high tech to
      wybrałabym raczej połysk, albo półmat...tak chyba półmat.
      Ile trwa cyklinowanie nie wiem - kilka dni na pewno, ale pamiętaj - najpierw
      cyklinuj a potem maluj.
      Powodzenia
      • aankaa Re: odświeżenie parkietu...pomocy! 06.06.05, 19:15
        cylinowanie, lakierowanie trwa (w zależności od wielkości mieszkania, stopnia
        jego "pustości") 1-2 dni. Kolejne 9-10 to utwardzanie się lakieru - w tym
        czasie lepiej wynieść się z domu (bo i tak nie powinno się nic stawiać ani
        kłaść na podłodze). No, chyba że nie przeszkadza Ci spanie w wannie :)
      • aspidistra parkiet..... 06.06.05, 19:27
        ....zajął wszystkie pomieszczenia.....nie dotyczy kuchni(szare matowe kafle),
        sąsiadującej z jadalnią(gdzie parkiet jest i zostanie)i łazienki.....duży pokój
        ma ok20m2....zastanawiałam się nad "wycieniowaniem" podłogi, ale boję się, że
        bedzie zbyt dużo barwnych elementów, bo mam zamiar zrobić przecierkę w kolorach
        czerwieni,pomarańczu, na ścianie....hmmmm...mat lub jak mówiłas pół-mat
        napewno, a co do koloru?..nie wiem :)
        • maggie14 Re: parkiet..... 06.06.05, 21:03
          rzeczywiście podłogi raczej nie cieniuj bo może być za kolorowo - lepiej zeby
          jeden element był jakiś charakterystyczny bo wtedy przyciągnie wzrok - jak
          zrobisz "zbyt wiele" to pomniejszysz efekt. Przeglądnij numery dobrego wnętrza
          tam mają naprawdę dużo pomysłów - może cię zainspirują.
          Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka