orki11 10.06.05, 08:54 Pytam się wszędzie gdzie się da. Jakiej firmy pralke kupić czy Simens czy Whirlpool. Proszę pomóżcie i poradzcie co mam wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orki11 Re: Simens czy Whirlpool - chodzi o pralke 10.06.05, 11:16 w jednym ze sklepów tych mniejszych z AGD powiedziano nam, że w pralkach whirlpoola te elektroniczne elementy sa przylutowywane i jesli jakiś guziczek popsuje się to oni to odlutowują i to jest koszt ok. 150 zł, natomiast w Simensie ta elektronika jest jakoś cała zalakowana czy coś w tym stylu. I jesli padnie jakis guzik to trzeba wymieniac cała ta częśc a to jest koszt ok. 600 zł. Pani w tym sklepie powiedziął, ze oni mają kontakt z serwisem i wiedzą na bieżaco co się psuje najczęsciej i jai jest koszt naprawy. Teraz jestem w kropce, bo w innych sklepach powiedizano, zę Whirlpool jest bardzo awaryjny i ludzie narzekają na niego - to powiedział nam pracownik sklepu, kóry jednocześnie prowadzi komis urzadzeń AGD. Odpowiedz Link Zgłoś
orki11 Re: Simens czy Whirlpool - chodzi o pralke 10.06.05, 11:38 I jeszcze dodam, ze dowiedzieliśmy się, zę Whirlpool i Polar to ta sma firma ( i nawet znalazłam autoryzowany serwis Whirlpool - Polar. No i każdy wie, ze Simens i Bosch to tez ta sama firma. Odpowiedz Link Zgłoś
ognista_lisiczka Re: Simens czy Whirlpool - chodzi o pralke 10.06.05, 12:13 Nie wiem, czy rzeczywiście jest, tak jak piszesz, jeśli chodzi o te przylutowane elementy. Może zapytaj zayzayera na forum "Kuchnie i łazienki"? Z mojego doświadczenia wynika natomiast, że sprzedawcy niechętnie sprzedają Siemensa (jakkolwiek dziwnie to brzmi). Ja musiałam prawie wyrywać im tę pralkę! Strasznie chcieli mi wcisnąć jakieś Candy, czy inne badziewie, ale ja po Aristonie, po tym jak najpierw mi zalał całe mieszkanie, a następnie popsuł się nieodwracalnie, postanowiłam już nie kupować wynalazków. Whirpool to jakość porównywalna do A. i C. Poczytaj inne wątki. Zastanawiam się, czy to nie jakiś bałach z tym "guziczkiem". Jestem zwolenniczką teorii spiskowej zniechęcają Cię do Siemensa, bo od Whirpoola mają większą prowizję;-) Odpowiedz Link Zgłoś
orki11 Re: Simens czy Whirlpool - chodzi o pralke 10.06.05, 12:59 Niestety przy zakupie sprzętu bierze się pod uwagę dostępnośc i cenę elementów. I wszystko cacy jak się zpesuje na gwarancji, gorzej jest i tu się zaczynają schody, jak zepsuje się po gwarancji. I tak wiadomo, ze elementy do Simensa sa bardzo drogie (prawie połowa wartości pralki)i długo na nie tzreba czekać, natomiast Whirlpoola są tańsze i szybsze do zdobycia. Z tego co się zorientowałam czytając różne fory, że zarówno tej jak i drugiej firmy psują się, jak i pozytywne opinie na tema tych 2 marek. No i, ze lepszy jest Simens - to każdy powie, bo tak jest. Ale awaryjność i tu i tu się pojawia i w naprawach pogwarancyjnych lezy pies pogrzebany - Simens droższy, Whirlpool tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
dios Re: Simens czy Whirlpool - chodzi o pralke 11.06.05, 11:32 moze przykład inny. Kupujesz samochód. masz do wyboru toyote i fiata. zakładamy że maja takie same parametry. > Niestety przy zakupie SAMOCHODU bierze się pod uwagę dostępnośc i cenę elementów. > > I wszystko cacy jak się zpesuje na gwarancji, gorzej jest i tu się zaczynają > schody, jak zepsuje się po gwarancji. I tak wiadomo, ze elementy do TOYOTY sa > bardzo drogie (prawie połowa wartości SAMOCHODU ?)i długo na nie trzeba czekać, > natomiast FIATA są tańsze i szybsze do zdobycia. > Z tego co się zorientowałam czytając różne fory, że zarówno tej jak i drugiej > firmy psują się, jak i pozytywne opinie na tema tych 2 marek. No i, ze lepszy > jest TOYOTA - to każdy powie, bo tak jest. Ale awaryjność i tu i tu się pojawia > > i w naprawach pogwarancyjnych lezy pies pogrzebany - TOYOTA droższA, FIAT > tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ognista_lisiczka Re: Simens czy Whirlpool - chodzi o pralke 11.06.05, 12:43 No, ja mam toyotę. Od 7 lat. Klocki hamulcowe chyba nie kosztują połowy samochodu. A dotąd tylko je wymieniałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaj Re: Simens czy Whirlpool - chodzi o pralke 11.06.05, 21:22 Radzę z całego serca pralkę Bosha. To jest rewelacyjny sprzęt. Cicho chodzi, oszczędna, taka ładna biel, pierze i wiruje bardzo dobrze. Mam ją do dwóch lat i polecam, bo warto. Nie wiem czy to jest to samo co Siemens, jesli tak, to warto tę. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Simens czy Whirlpool - chodzi o pralke 12.06.05, 01:20 Elektrolux. Tak jak mi powiedziano lata temu w sklepie i dlatego ją wybrałam, chodzi bezawaryjnie już 5 lat! Odpowiedz Link Zgłoś