wonalim 13.06.05, 08:21 Chcialabym zrobić kuchnię u stolarza z drewna. Mam mozliwość zrobić ją z jesionu lub olszyny.Moje pytanie to, czy taka kuchnia sprawdza sie w praktyce? Jakie sa wady i zalety? Najbardziej chodzi mi o trwałość i praktyczność. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolek995 Re: Kuchnia z drewna, opinie 14.06.05, 15:25 Jeśli drewno będzie pokryte dobrym lakierem to nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
maggie14 Re: Kuchnia z drewna, opinie 14.06.05, 17:39 mam kuchnie z drewna - zamamwiałam u stolarza według mojego projektu - mam grube blaty z miękkiego dewna - klejone.Jak na razie - ponad rok - sprawuje się idealnie-jest to na pewno zasługa lakieru - położyłam 4 warstwy matowego lakieru, nawet koło zlewu nie ma żadnych oznak zużycia. Nie można oczywiście wbijać noży w blat czy kroić bezpośrednio na blacie - takie eksperymenty to wytrzymuja chyba tylko kamienne blaty.Według mojej oceny to wygląd i funkcjonalność na 5. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wonalim Re: Kuchnia z drewna, opinie 15.06.05, 07:40 A z jakiego drewna macie tą kuchnię? Odpowiedz Link Zgłoś
maggie14 Re: Kuchnia z drewna, opinie 15.06.05, 09:39 Głupia sprawa, ale nie pamiętam - na pewno jasne i miękkie (bo obawiałam się tej miękkości), nie wiem czy nie sosna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pawel698 Re: Kuchnia z drewna, opinie 15.06.05, 09:54 Raczej napewno sosna, blaty sosnowe stosuję się raczej na wyraźne życzenie klienta. Trzeba sobie zdawać sprawe, że jest to materiał bardzo podatny na uszkodzenia mechaniczne. Lepszym rozwiązaniem byłby blat brzozowy, dreno dużo twardsze . Z tym lakierem to racja , że dzięki niemu blat jakoś wytrzymóje, teraz można kupić naprawde dobre lakiery. Ale mając blat z miękkiego drewna , trzeba zawsze o tym pamiętać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wonalim Re: Kuchnia z drewna, opinie 15.06.05, 13:42 Ja mam do dyspozycji drewno z olszyny lub jesionu. Blat zrobilabym raczej sztuczny. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel698 blat 15.06.05, 14:15 Zastanów się nad blatem z korianu. Bardzo wytrzymały, nawet jak go zarysujesz (co nie jest prostą sprawą) to możesz ryse zapolerować. Odpowiedz Link Zgłoś
wonalim Re: Kuchnia z drewna, opinie 16.06.05, 10:14 Pierwszy raz słyszę o takim drewnie.Jest zapewne niepolskie i bardzo drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel698 Re: Kuchnia z drewna, opinie 16.06.05, 14:57 Pisałeś że nie będziesz robił blatu z drewna , więc poleciłem ci korian .Jest to taka mieszanka granitu z tworzywem sztucznym. To jest tworzywo plastyczne i możliwe do wymodelowania , więc jakbyś np. chciał zrobić wygięty blat ,to można. Korian raczej nie należy do tanich blatów (szczególnie w warszawie).Ale jak poszukasz to znajdziesz taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
labirynt Re: Kuchnia z drewna, opinie 17.06.05, 15:13 korian to tworzywo - coś w rodzaju konglomeratu. można z niego robić zlewozmywaki, więc miałabyś "komplet" - zlewozmywak i blat z jednego materiału. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel698 Re: Blat 17.06.05, 15:36 Korian troche kosztuje, ale alternatywnym i dużo tańszym roawiązaniem jest tzw. STARON , praktycznie to samo co korian. Cena metra bieżącego staronu to około 1000-1200 zł. Korianu około 2000 zł. Nie wiem czy co do korianu podałem dobrą cene ,ale chyba dużo się nie pomyliłem. Odpowiedz Link Zgłoś