Dodaj do ulubionych

NIE BIAŁY SUFIT

29.06.05, 14:55
Czy mógłby mi ktoś podać linki gdzie znalazłabym aranżacje wnętrz z kolorem
sufitu innym niż biały. Niebawem będę malować pokój (w kolorze łosoś-
pomarańcza) na poddaszu a ponieważ są tam skkosy i inne ścięcia nie
chciałabym tego podkreślać kolorem białym tylko jakoś inaczej ale nie wiem
jak.
Obserwuj wątek
    • elgre Re: NIE BIAŁY SUFIT 29.06.05, 15:18
      Kolejny raz na tym forum podaję, wg mnie rewelacyjną stronę, gdzie możesz
      wybrać sobie w zakładce "my project" własne wnętrze (są też skosy) i pomalować
      je wybranymi wcześniej kolorkami (z zakładek inspiracion, colours).
      Jestem właśnie w trakcie malowania własnego mieszkanka, korzystaliśmy z farb
      Duluxa (trochę śmierdzą niestety), korzystałam również z ich kalkulatora do
      wyliczania, ile farby należy kupić - działa rewelacyjnie.

www.dulux.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/HomepageView?storeId=10752&catalogId=10051&langId=-1

Pozdrowienia

E.
      • joannaszym Re: NIE BIAŁY SUFIT 29.06.05, 15:29
        Faktycznie super stronka. Zła jednak jestem, ze kompletnie nie potrafie z tego
        korzystac (nie znam angielskiego). w kolorach poprostu mozna sie zakochac
        • elgre Re: NIE BIAŁY SUFIT 29.06.05, 15:55
          Może pomogę Ci troszkę:

1. zacznij od pierwszej zakładki "Inspiracion", tam masz 3 możliwości:
          - be inspired by colour - tu możesz zobaczyć propozycje w podziale na
          podstawowe zestawy kolorów,
          - get the look - tutaj masz wnętrza wystylizowane, w stylu klasycznym oraz
          contemporaty looks, tutaj masz wnętrza w modnym wydaniu,
          - latest trends - ostatnie trendy.
          Nie przejmuj się nie musisz tego czytać, chociaż jest tam sporo ciekawych
          informacji, podziwiaj obrazki, a jeśli któryś Ci się spodoba, wybierz go
          myszką, najedź na napis u dołu "add to ..." dzięki temu zapamiętasz go w swoim
          podręcznym notatniku, tak samo postępujesz z próbkami kolorów, w opcji "show
          me ..." możesz obejrzeć ten konkretny kolor w zestawieniu z innymi kolorami w
          wydaniu stonowanym, harmonijnym i kontrastowym.
          2. w zakładce "our colours" (na żółto) - masz paletę kolorów w podziale na
          kolory podstawowe i ich odmiany. Tutaj też możesz dodać je do swojego notatnika
          lub obejrzeć w zestawieniu z innymi.
          3. kiedy już wybierzesz to co Ci się podoba, idziesz do zakładki "my projects"
          i tam musisz się najpierw zarejestrować - przycisk "register" (właściwie to
          można to zrobić na początku - warto), tam spyta Cię o tytuł, imię, nazwisko,
          adres, miasto, kraj, kod pocztowy - który chyba pominęłam, e-mail, login -
          musisz sobie wymyśleć i hasło, potwierdzasz hasło, wybierasz przycisk "submit".
          Tam wybierasz rodzaj pokoju, możesz popróbować wszystkiego, napewno się
          zorientujesz, potem styl, potem na dole
          • elgre Re: NIE BIAŁY SUFIT 29.06.05, 16:01
            A tu za szybko wysłałam i proszę ciąg dalszy:

na dole w zakładce "my cuttings" masz swoje zapamiętane próbki, a w drugiej
            zakładce "starters" masz kolory podstawowe z rozwinięciem - też się
            zorientujesz. Na górze po lewej stronie: powiększasz obrazek, zmieniasz styl
            pokoju (ale nie rodzaj), czyścisz pokój z kolorów, cofasz ostatnią zminę, jest
            jeszcze pomoc, drukowanie i zapamiętanie (w zapamiętaniu masz opcję "plan now"
            gdzie możesz to powyliczać - ale tylko dla farb duluxa - jeżeli będziesz
            chciała wyliczać - to daj znać - ale może to nie będzie konieczne).

Pozdrowienia i wspaniałej zabawy

E.
        • lublinianka2 Re: NIE BIAŁY SUFIT 29.06.05, 16:20
          Mam pytanko co do tej stronki.Dlaczego nie mogę stworzyć swojego konta?Chociaż
          uzupełniłam wszystkie pola z gwiazdkami?
          • elgre Re: NIE BIAŁY SUFIT 29.06.05, 16:25
            Napewno nie wypełniłaś jakiegoś pola, jaki jest komunikat?
          • elgre Re: NIE BIAŁY SUFIT 29.06.05, 16:35
            Może podałaś nieprawidłowy e-mail, albo w potwierdzeniu hasła wpisałaś coś nie
            tak - ja przed chwilką zarejestrowałam się drugi raz wypełniając również
            wyłącznie pola z gwiazdką.
        • trzydziestoletnia Dulux.pl 30.06.05, 19:12
          Nie wiem czy na polskiej stronie sa podobne funkcje, ale sprobuj zajrzec na:
          www.dulux.pl/
          • elgre Re: Dulux.pl 01.07.05, 11:34
            Niestety, na tej stronie nie ma tylu możliwości, ale też warto zajrzeć.

Pozdrowienia

E.
    • onnanohito Re: NIE BIAŁY SUFIT 29.06.05, 15:39
      mój sposób na sufity - ton jasniejszy niż kolor ściany, mam bardzo niskie
      mieszkanie i wygląda to rewelacyjnie - w ten sposób mam pomalowany groszkowo -
      zielony korytarz i żółtą kuchnie i żółty pokój tzw. mały

polecam
    • margie Re: NIE BIAŁY SUFIT 30.06.05, 10:15
      No topomaluj sufit na kolor scian. Wnetrze wtedy wyda sie wieksze i bardziej
      pzrestronne.
    • elgre Re: NIE BIAŁY SUFIT 01.07.05, 11:57
      Sporo informacji na temat kolorów w pomieszczeniach jest też w gazecie:

dom.gazeta.pl/czterykaty/0,60225,2360175.html (Odmień swoje mieszkanie!)

Ja uważam, że ciekawy efekt jest wtedy, gdy sufit jest o kilka tonów jaśniejszy
      (czyli prawie biały, ale jednak stanowczo nie) od koloru ścian - jest to
      również bezpieczne rozwiązanie jeśli chodzi o harmonię w pomieszczeniu, wtedy
      masz też więcej możliwości operowania kolorami dodatków. Jeżeli natomiast
      ściany są kolorowe, ale jasne - to sufit może być w takim samym kolorze jak
      ściany, ewentualnie w kolorze innym, ale harmonizującym, natomiast napewno w
      tym samym natężeniu. Jeżeli natomiast masz problem z za niskim lub za wysokim
      pomieszczeniem do zajrzyj do linku, który przesyłam - są tam ciekawe
      podpowiedzi.

A tu jeszcze jeden link ze strony, o której pisałam kiedyś:

www.dulux.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/DuluxPopularColoursCmd?storeId=10752&langId=-1&catalogId=10051&hueId=Orange

A tu ciekawe połączenie kolorów - wg duluxa na czasie (mi też się podoba):

www.dulux.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/ArticleView?storeId=10752&catalogId=10051&langId=-1&name=i_feminine_edge

Pozdrowienia

E.
    • majenkir Re: NIE BIAŁY SUFIT 01.07.05, 13:51
      A czy malowanie sufitu innym kolorem niz bialy nie zaciemnia pomieszczenia? bo
      my mamy wszystkie w najbielszej bieli ;).
      • elgre Re: NIE BIAŁY SUFIT 01.07.05, 15:47
        Uważam, że nie - my zawsze mieliśmy białe sufity, wyglądały poprawnie, ale były
        grzeczne i "bezpłciowe" (nie wiem, czy to dobre słowo). Poza tym biały sufit
        jest przeważnie chłodny i wcale nie musi współgrać z kolorami ścian itd., ale
        też wiele zależy co jest na oknach - czy zasłony, firany, rolety, żaluzje np.
        drewniane - jeżeli są tam jakieś kolory, to światło wpadające do pomieszczenia,
        przepuszczane przez te materiały oświetla sufit, nadając mu przyjemny (bądź
        nie) koloryt. Więc wszystko zależy. Pewnie, że osobiście nie zdecydowałabym się
        na sufit o wyraźnym kolorze, ale biel przełamana kolorem dominującym w
        pomieszczeniu lub na ścianach wygląda super. Ostatnio, gdy zdecydowaliśmy się
        odnawiać nasze mieszkanie udało mi się nawet przekonać mojego męża, który był
        bardzo sceptycznie nastawiony do pomysłu i gdy zobaczył efekt końcowy nie
        żałował, dziwił się nawet dlaczego wcześniej nie zastosowaliśmy takiego
        rozwiązania.

Pozdrowienia

E.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka