Dodaj do ulubionych

remont przedpokoju

08.07.05, 11:12
jestem w trakcie remonu mieszkania i nie mam na razie zdjęć, ale od wielu dni
z zainteresowaniem oglądam Wasze mieszkania i czytam opinie. Mam nadzieję, że
mi też coś doradzicie.
1. Czy przy dwójce rozbrykanych dzieci i wielodrzwiowym przedpokoju tapetować
czy malować?
2. Jeżeli zdecydowałabym się malować - kolor baaaardzo rozbielona kawa lub
beż, to czy jedną scianą (krótszą)można pomalować na ciemną czerwień, ładnie
podświetlić i powiesić na niej zdjęcia lub obrazki? Na tej ścianie nie ma
żadnych drzwi.
Zaraz po remoncie postaram się wkleić zdjęcia
Obserwuj wątek
    • nikanor2 Re: remont przedpokoju 08.07.05, 11:31
      Uzasadnij tylko dlaczego i skąd ta nieodparta chęć pomalowania sciany na
      czerwono? Widziałas gdzies podobne wnetrze czy ktoś ci doradza ?
      • gabon32 Re: remont przedpokoju 08.07.05, 12:09
        chiałabym przełamać monotonnię przedpokoju. Na tej ścianie zawsze wisiało duże
        lustro, ale nie wyglądało to ciekawie. Przedpokój jest duży - ok. 9 m2 i ma 7
        drzwi. Stoją w nim dwie wnękowe stare szafy, z którymi muszę jeszcze trochę
        wytrzymać. Może macie pomysł na przemalowanie lub oklejenie?
        • margie Re: remont przedpokoju 08.07.05, 12:17
          a moze zamiast rozbielonej kawy daj ecru? I wtedy sciane na te ciemna czerwien?
          Bedzie bardzo ladnie, ejsli obrazki i zdjecia dasz w jasnych ramkach. szafy
          mozesz spokojnie pzremakowac, tylko naoierw zmatowic powierzchnie. Sa specjalne
          farby do malowania drewnianych powierzchi, efekt bedzie bardzo ladny. A co ejst
          na podlodze?
          • gabon32 przedpokój 08.07.05, 12:35
            przy jaśniutkich ścianach - ecru, musiałabym ten przedpokój malować co pół
            roku. Moi chłopcy czasem grają tam w piłkę i sama wiesz, jak potem wyglądałyby
            ściany.
    • dziaadek Re: remont przedpokoju 08.07.05, 12:47
      Ja na twoim miejscu pomalowalabym przedpokoj w calosci na ciemna czerwien i
      oczywiscie farba zmywalna. Sama mam 2 dwoje rozbrykanych dzieci i pomalowalam
      przedpokoj na dosyc ciemny oliwkowy kolor (pierwotnie maial byc czerwony ale
      nie znalazlam odpowiadajacego mi nuansu)i oczywiscie farba zmywalna. Minal rok
      i ciagle jest ok. Zdecydowalam sie na ciemny kolor bo nie odwazylabym sie na
      ten kolor w salonie. Poniewaz w przedpokoju mam duzo bardzo ladnych
      snieznobialych drzwi i mnostwo starych rycin wyglada to naprawde super.
      Przedpokoj to troche nasza wizytowka, pierwsze wrazenie kazdego kto nas
      odwiedza, dlatego warto zadbac o to pomieszczenie. A poniewaz w nim nie zyjemy
      to mozna sobie pozwolic na mocne kolory.
      • gabon32 Re: remont przedpokoju 08.07.05, 12:56
        a doświetlasz jakoś ten przedpokój? Nie jest za ciemny?
        • dziaadek Re: remont przedpokoju 08.07.05, 13:03
          mam 3 lampy (zwisajace i 100 watt kazda) na suficie i wystarcza.
    • kinguch Re: remont przedpokoju 08.07.05, 13:04
      Może lepiej jakiś dobry rodzaj farby najpierw wybrać a potem myśleć o kolorach,
      ja proponuje farbę lateksową firmy OPTIVA po prostu rewelacja, łatwo się zmywa,
      więc nawet przy jasnych kolorach jest czyściutko! Myśmy pomalowali taką farbą
      przedpokój, a wiadomo jak to bywa w przedpokoju, dodatkowo mamy psiaka, który
      niestety jak go przyprze to leje na ścianę :) więc potrzebowaliśmy czegoś
      naprawdę zmywalnego! Mamy pomarańczowy przedpokój i nie ma juz problemu z
      siuśkami, szmatka, trochę płynu do naczyń i po sprawie! Dodatkowo nasz pokój z
      komputerem pomalowaliśmy na delikatniutki róź farbą z nomi(lateksową,w pudełku
      nomi)! Także super się sprawdza nie ma żadnego problemu, doskonale się zmywa! I
      mimo jasnego koloru od roku nie ma żadnego zabrudzenia, co przy wcześniej
      pomalowanym tym pokoju na kolor biały zwykłą farbą nie było możliwe!
    • luana2 Re: remont przedpokoju 08.07.05, 14:01
      Na stronie www.dyrup.pl jest opcja "Maluj swój dom myszką" - można przetestować
      kolory na zdjęciach swojego domu. Właśnie zamierzam spróbować.
    • mmww1 Re: remont przedpokoju 08.07.05, 14:43
      Jeżeli chlopaki graja w przdpokoju w piłkę to może faktycznie przemaluj cały
      na ciemną czerwień. Ja mam cały przedpokój pomalowany na "karmazynowy przyplyw"
      Duluxa - bardzo przyjemny, nie narzucający się kolor. Teraz mój przedpokoj jest
      najbardziej efektownym i najprzyjemniejszym pomieszczeniem w mieszkaniu. I
      mimo, że jest długi, ma ciemną podłogę itd. wcale nie jest za ciemny.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=24423732
    • elgre Re: remont przedpokoju 18.07.05, 14:12
      Czy pomalowałaś już przedpokój, czy pytanie nadal jest aktualne?

Pozdrawiam

E.
      • gabon32 Re: remont przedpokoju 18.07.05, 15:27
        pytanie nadal aktualne, bo jutro jadę kupić fabę lub farby. Wiem, że niechętnie
        udzielacie rad bez zdjęć mieszkań, ale w moje mieszkanie wygląda teraz jak po
        przejściu 2 tornad remont przedpokoju, łazienki, WC), ale mam w przedpokoju
        dwie wnęki, a nie mam kasy na zrobienie szaf w tej chwili. Może macie jakieś
        pomysły? Jak tylko wyjdą panowie od remontu - powklejam zdjęcia.Już nie mogę
        się doczekać, żebyście mnie trochę pokrytykowały...
        • elgre Re: remont przedpokoju 18.07.05, 17:00
          My, w starym mieszkaniu, w przedpokoju mieliśmy wieszak na ścianie logga i z
          tej serii półkę na buty:
          tinyurl.com/8s6ku
          Po przeprowadzce, po tym jak rozstałam się z szafą wnękową, wieszak
          wykorzystałam we wnęce na wszystkie ciężkie zimowe płaszcze (w pokrowcach), do
          tego były tam dwie komody, (też z poprzedniego mieszkania), a nad nimi
          kartonowe pudełka na półkach ściennych. Zostało nam jeszcze trochę miejsca do
          zagospodarowania, więc wstawiłam tam ramy antoninus z koszami, też w pokrowcach
          (ikea). Wszystko zasłoniłam zasłonami w kolorze ciemnoczerwonej ściany z
          sąsiedniego pomieszczenia przy wejściu. Zasłony wisiały na naciągniętej
          metalowej lince, na suficie 4 punkty świetlne. Rozwiązanie prowizoryczne, ale
          praktyczne. W dodatku później, kiedy kupiliśmy już szafy, wszystko z wnęki
          udało się jakoś sensownie zagospodarować: ramy z koszami i pudełka wstawiłam do
          szaf, komody powędrowały do sypialni i do pokoju dzieci. Półki też na jakiś
          czas zostały wykorzystane do przechowywania zabawek. Dodam tylko, że te
          wszystkie rzeczy były białe i po odsłonięciu zasłony wyglądało to całkiem
          dobrze, a potem łatwo było zagospodarować w innych częściach mieszkania.
          Teraz do zasłonięcia wnęki można wykorzystać np. tkaninę-panel na szynach
          kwadrant
          - ciekawe rozwiązanie, chociaż myślę, że przy częstym używaniu tkanina może
          wysuwać się z ram:
          tinyurl.com/dve7r

Można też wykorzystać rolety, np.
          tinyurl.com/aluhe
          chociaż ta jest półprzezroczysta, ale przecież są też dziesiątki innych w
          innych sklepach.
          Są to oczywiście propozycje na rozwiązania tymczasowe.
          Warto jednak pomyśleć o tym, żeby rzeczy, których użyjesz do takiego
          rozwiązania, były w miarę solidne i funkcjonalne, aby potem wykorzystać je
          gdzie indziej, żeby pasowały do reszty twojego mieszkania - ja tak uważam, bo
          nie lubię wyrzucać pieniędzy, a nie zawsze można kupić od razu wszystko to, co
          nam się podoba i co byśmy chcieli mieć.

Pozdrowienia

E.
    • elgre Re: remont przedpokoju 18.07.05, 16:10
      Witaj,

Jeśli chodzi o kolory, to wg mnie druga Twoja propozycja jest bardzo ciekawa.
      Sama miałam ciemno-czerwoną ścianę (przy drzwiach wejściowych), jasną podłogę i
      troszkę ciemnobrązowych bądź czarnych dodatków, czarno-białe fotografie. W
      korytarzu połączonym z tą ścianą, prowadzącym do sypialni i pokoju dzieci, ale
      już w głębi mieszkania, był ciemno-brudny róż (nie jestem pewna, czy Ruby
      Fountain 3, ale napewno kolor nazywał się tak samo jak kolor ciemnoczerwny).
      Było ciekawie. Potem losy korytarza były bardzo różne. Teraz ścianę przy
      wejściu przemalowaliśmy na kolor - Chalky Downs - kawa z mlekiem (ale ciemna),
      reszta zostaje tak jak była plus odrobina białej ceramiki i też jest dobrze.
      Korytarz jest do przemalowania - jego losy się ważą.

A tu moje propozycje:

1. Czerwień i ecru - Cuttlebone

tinyurl.com/7uhsa
      2. Hot Paprika 2 i Salisbury Stones 6, ale wszystkie kolorki z tej propozycji
      są bardzo interesujące, Bramble Moor 3 - jest tu trochę mylące, oglądałam go na
      próbniku i tam jest to zielonobeżowy kolorek

tinyurl.com/b3d6r
      3. Coś bardzo interesującego i "na czasie", czerwieni tu nie ma, ale mi
      podobałoby się połączenie Wicker Dream, Roman White i Ice Storm - podobałoby
      się, ale nie wiem w jakich proporcjach, a może zamiast ice storm rdzawa
      czerwień.

tinyurl.com/byjxt
      Czerwienie radzę wypróbować na próbkach papieru i powiesić na ścianie w
      miejscu, gdzie ten kolor ma być.

O wnęce pomyślę i coś podeślę

Pozdrowienia

E.
    • elgre Re: remont przedpokoju 18.07.05, 16:13
      Ostatni link odnosi się do pierwszej propozycji.
      • gabon32 Re: remont przedpokoju 19.07.05, 08:16
        bardzo dziękuję za pomysły, elgre. Dziś kupujemy farby. Ściany będą w kolorze
        kawy z mlekiem, a jedna czerwona. Czyli tak jak od początku myślałam. Z szafami
        będą musiała kombinować. Jutro środa, może zagram w Totka...Majenkir, sądzisz,
        że ktoś chiałby oglądać szare, szpachlowane ściany i do połowy położoną glazurę
        w łazience?
        • elgre Re: remont przedpokoju 19.07.05, 09:27
          Życzę Ci udanych zakupów i szczęścia w Totku. Jak już wszystko zrobisz,
          koniecznie prześlij zdjęcie.
          Pozdrowienia

E.
          • maybelline1 Re: remont przedpokoju 21.07.05, 11:09
            mam jedna rozbrykana :)... wlasnie kupilismy (wieksze) mieszknie i tu juz bez
            zwracania uwagi na dziecko pomalowalam na jeden kolor i to na bardzo jasny.
            Odradzam tapete- podrapana i pomazana ze sladami raczek wyglada tak samo jak
            pomalowana farba, tyle ze dochodzi koszt tapety, a gwarantuje po roku
            przedpokoj bedzie wymagal kolejnego remontu ..az do skonczenia przez dzieci
            okolo 8-10lat. Co do kolorow proponowanych przez Ciebie- to zastanow sie, po
            kilku dniach/tygodniach dzieci tak urozmaica mieszkanie, ze po co cudowac z tak
            intensytnymi kolorami- a czerwony- to plachta na byka i na dzieci tez :)
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka