Dodaj do ulubionych

program do projektowania mebli

12.07.05, 08:52
koleżanka ma dobrego stolarza, ale tylko odtwórcę pomysłów. facet jest dobrym
wykonawcą, ale brak mu pomysłów, nie rysuje.
a ja mam pomysł na szafkę do przedpokoju, tylko, ze ja też nie z tych
rysujących i do tego wzrokowiec o ograniczonej wyobraźni:(
czy jest jakis programik, w którym mogę pokombinować z moimi pomysłami
mam kilka opcji i ciężko mi się zdecydować.
będę wdzięczna za podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • pishor Re: program do projektowania mebli 12.07.05, 14:23
      Najprostszy (czytaj najszybszy w nauce) będzie tu chyba PRO 100 firmy ECRU
      (bodajże z Krakowa)- do projektów samych szafek idealny. Ale z tego co pamiętam
      w wersji demonstracyjnej (darmowej)nie ma możliwości zapisywania swoich
      projektów (choć mogę się mylić :)).
      • zzzytkaaa Re: program do projektowania mebli 13.07.05, 09:19
        bardzo Ci dziękuję, wszczynam poszukiwania:)
    • zzzytkaaa link 13.07.05, 09:36
      www.ecru.pl/demos.php
      tu znajduje się ten program
    • aspidistra Re: program do projektowania mebli 13.07.05, 10:38
      hmmmm...zawsze mozesz wykonać rysunek sama.....w zalezności od tego jak duży to
      bedzie mebel, w skali bądź nie. Widoki z przodu,z boku, z tyłu, do tego
      wymiary, kolorystyka i gotowe!powodzenia!
      • zzzytkaaa Re: program do projektowania mebli 14.07.05, 10:38
        wiesz...ja baaaaaaaaaaaaardzo kiepsko rysuję.
        mam stare pseudo projekty, ale juz nie wiem o co w nich chodzilo (nie no,
        przesadzam, aj wiem - mazz nie wie:(
        • aspidistra Re: program do projektowania mebli 14.07.05, 12:23
          nie rozumiem!!...jak mozna kiepsko rysować od linijki??:DDD...no chyba, że
          jakies formy rzeźbiarskie, to faktycznie możesz mieć kłopot! Weź kartkę
          papieru, przelicz skalę i heja! Obierz sobie skalę np. 1:5 (co oznacza, że
          jeden centymetr na rysunku, to pięc centymetrów w rzeczywistości.....jeśli to
          jest krzesło i ma 110cm to dzielisz to na 5 i wychodzi: 22cm wysokości krzesła
          na rysunku) i rysuj!!!!Zacznij od widoku z boku, potem z przodu i z
          góry....wpisz wymiary i zrobione!!!! dasz radę to nie jest trudne!
          • aspidistra Re: program do projektowania mebli 14.07.05, 12:24
            najłatwiej bedzie na papierze milimetrowym!!!!...a co zrób mu na złość!!!!
          • zzzytkaaa Re: program do projektowania mebli 14.07.05, 14:46
            o jejku, wiem co to jest skala i że można rysować od linijki.
            ja bym chciała tak mieć to przygotowane jak te projekty w sklepach itd,
            kombinacja kolorów, jakies dodatki itp
            • aspidistra Re: program do projektowania mebli 15.07.05, 00:33
              echhh...to przepraszam!koniecznie chciałam pomóc!:DDDDD projektowanie mabla na
              kompie, to nie jest prosta sprawa....ale jest inny sposób (hehehe) Mozesz
              zrobić prototyp w skali, nawet z takiego samego materiału, w jakim chciałabyś
              go zobaczyc....
              • pishor Re: program do projektowania mebli 15.07.05, 00:46
                E tam . Meble na kompie to cienizna.Kwestia programu - ot co.
                • aspidistra Re: program do projektowania mebli 15.07.05, 01:16
                  pytanie brzmi jaki program polecasz????...skoro cienizna... :D
                  • zzzytkaaa Re: program do projektowania mebli 15.07.05, 11:23
                    DZiękuję za pomoc!!!
                    pokombinuję ...
                  • pishor Re: program do projektowania mebli 15.07.05, 14:48
                    Pytanie brzmi o jakich projektach rozmawiamy? Jeśli o takich jak w tym wątku to
                    PRO 100 w zupełności wystarczy (jego zaletą jest to ,że nawet laik sobie z nim
                    poradzi).Chociaż ja pracuję na zupełnie innym :))
                    • aspidistra Re: program do projektowania mebli 15.07.05, 15:15
                      czyli.....chyba, że to jakaś słodka tajemnica! ;DDDD
                      • pishor Re: program do projektowania mebli 15.07.05, 15:26
                        Skądże znowu .Pracuję na Arconie :))
                        • maybelline1 Re: program do projektowania mebli 19.07.05, 22:52
                          guzik prawda ze sie tak wyraze. Pro100 do niczego sie nie nadaje. Ni troche nie
                          oddaje tego co chcemy uzyskac. Arcon natomiast- ma swoja biblioteke mebli
                          (pojemna)lecz niezbyt ciekawych - i jest bardziej do "domków" i ogólnej
                          aranzacji a nie do projektowania mebli. Osobiscie uznaje kartke i olówek.
                          Pozdrawiam
                          • pishor Re: program do projektowania mebli 19.07.05, 23:11
                            Korzystanie z gotowej biblioteki Arcona.. no cóż ja tego nie robię.To dobre dla
                            mało wymagających "odtwarzaczy". Od wersji 5,0 jest tam opcja projektanta
                            płyty.Trochę zacięcia i...Wprawdzie problemy sprawiają elementy gięte ale i to
                            jest do obejścia. Co do PRO 100 - polecałem go gdyż jest PROsty w obsłudze.Ja
                            sam na nim nie pracuję gdyż dla mnie zawsze był za PROsty :))
                            • dyzjaczek Re: program do projektowania mebli 20.07.05, 00:42
                              Pro100 i Arcon nie sa programami designerskimi :) i do projektowania mebli się akurat mało nadają. Najlepsze sa programy, które po wymodelowaniu bryły same wygenerują wszelkie rzuty dla wykonawcy - ale te, niestety kosztują :(. Chyba, że u pirata - ale to wstrętne przestępstwo :)
                              • maybelline1 Re: program do projektowania mebli 20.07.05, 11:20
                                hmm... to podaj nazwy programików, Kupilam mieszkanie, mebluje sie teraz,
                                jestem wymagajaca i meble robie za zamówienie- przedalby sie programik do
                                mebli, na Arconie ...to nie jest tez to o co mi chodzi..
                              • pishor Re: program do projektowania mebli 20.07.05, 21:41
                                Cóż , każdy wierzy w to co chce.Arcon nie jest programem designerskim? Może.
                                Chociaż ja na nim projektuję od kilku dobrych lat. I to nie tylko wnętrza ale
                                również meble. Czyli - można. Wystarczy odrobinę chęci i oderwanie się od jego
                                gotowej i (przyznaję to ) kiepskiej biblioteki.Być może nie jest to program
                                idealny do projektowania mebli ale też nie polecałem go w swoim poście. Mówiłem
                                o programie PRO 100 , który dla laika , a taka osoba (bez urazy)poruszyła ten
                                temat, wydaje się być stosunkowo najłatwiej przyswajalnym i jednocześnie w
                                zupełności wystarczającym (nie sądzę żeby w temacie posta chodziło o jakieś
                                szczególnie skomplikowane meble). Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie żebyśmy
                                wszyscy dowiedzieli sie jakie są te programy ".. które po wymodelowaniu bryły
                                same wygenerują wszelkie rzuty dla wykonawcy ..."
                                jamula.w.interia.pl
                                • maybelline1 Re: program do projektowania mebli 21.07.05, 10:49
                                  .. NIE UKRYWAM ZE JESTEM AMATORKA JESLI CHODZI O ARANZACJE WNETRZ I
                                  PROJEKTOWANIE MEBLI, (MAM WIECEJ WSPOLNEGO Z KONSTRUKCJAMI INZYNIERSKIMI
                                  (WYKSZTALCENIE), JEDNAKZE LUBIE TO I TERAZ MAM POLE DO POPISU, REMONRUJE I
                                  MEBLUJE MIESZKANKO- WIEC PROSZE O POMOC :( POZDRAWIAM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka