olutka75 11.11.06, 11:45 Mam salon 28 m i trwają teraz spory o wielkość LCD- czy 32 czy 37 cali, co o tym myslicie? Mi podobalby sie wieksz,a le mój mężus twierdzi, ze 37 to za duzy do naszego pokoju...i bądź tu mądrym... a jakie wy macie tv? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kreatywni Re: Jak duzy telewizor LCD? 11.11.06, 12:49 No moim zdaniem 37 to minimum! A ja po długich obserwacjach mieszkań i telewizorów znajomych, rodziny i znajomych rodziny itp. wybrałam plazmę 40 cali. Pokój mam mniejszy od Twojego. Ogólnie to wydaje mi się, że rozmiar telewizora to w dużej mierze przyzwyczajenie... Odpowiedz Link Zgłoś
zoneo Re: Jak duzy telewizor LCD? 11.11.06, 15:41 ja mam lcd 37 cali w salonie o pow 50 m.kw. więc mysle ze bylby do Ciebie za duzy najlepiej zróbcie np. z kartonu ekran i postawcie bedziecie mniej wiecej wiedziec jak bedzie to wygladalo bo w sklepach to wydaja sie mniejsze (szczegolnie jak stoją przy kolosach ponad 42 cale) wiem z wlasnego doswiadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
gregman77 Re: Jak duzy telewizor LCD? 13.11.06, 14:25 a ja slyszalem ze n aplazmie przy dluzszym wyswietlaniu jaskrawego elelemtnu na ekranie po dluzszej chwili zostaje slad na matrycy... prawda to? Odpowiedz Link Zgłoś
shmoo Re: Jak duzy telewizor LCD? 13.11.06, 14:38 przeciez te wszystkie plazmy i LCDmają FATALNĄ jakość obrazu! Do tego im większy tym na ogól bardziej zdeformowany obraz... zupełnie nie mogę pojąć dlaczego to kupujecie!! CZY WY NIE WIDZICIE w sklepach tych rozmazanych obrazów i pikseli?? Odpowiedz Link Zgłoś
zoneo tak... 13.11.06, 15:09 to prawda ze na plazmie czesto zostaja obrazy na stale albo sa przez dluzszy czas ja mam 37 lcd i jakosc jest bardzo dobra ale oczywiscie ja mam salon 50m.kw. i nie siedze od razu przed nim i jest super efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
edek1919 Re: tak... 13.11.06, 19:43 nie mozna kupic zbyt duzego LCD do niewielkiego pokoju. (tzn. im wieksza przekatna ekranu tym dalej musisz siedziec) jezeli bedziesz za blisko to po 30 min rozboli cie glowa i nie bedziesz mogla ogladac. a co do plazmy to wspolczuje.. za 2, 3 lata sie wypali i trzeba bedzie kupowac cos nowego. ale tak to jest jak ktos kupuje zeby zablysnac przed znajomymi.. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Jak duzy telewizor LCD? 13.11.06, 22:51 na początek wypożycz sobie (klasyczny) tv 14', na 2-3 miesiące jak stwierdzisz, że potrzebujesz _własnego_ - kup niewiele większy po kilku tygodniach stwierdzisz, że to, co oglądasz (i za co płacisz) to ... i przejdzie Ci ochota na kupowanie LCD 32/37 cale Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Re: Jak duzy telewizor LCD? 14.11.06, 08:32 Moj salon ma pow. 24 m2 i stoii w nim 32 calowy TV CRT, na obraz patrze z odleglosci ok. 5 metrow i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
czarga Re: Jak duzy telewizor LCD? 14.11.06, 12:47 Wielkość telewizora nie zależy bezpośrednio od wielkości pokoju, tylko od odległości z jakiej będzie się oglądało oraz od jakości sygnału telewizyjnego. Im lepszy sygnał np. HDTV tym większy powinien być ekran. Przy odległości około 3 metrów od ekranu dobrym rozwiązaniem będzie 32cale, przy większej odległości można kupić 37 lub 42 cale. Jeżeli sygnał będzie z kablówki nie najlepszej jakości to na LCD będzie widać wszystkie niedoskonałości obrazu. Plazma lepiej sobie radzi z sygnałem z kablówki. Generalnie telewizory LCD potrzebują bardzo dobrej jakości sygnału. Porównanie obu technologi jest na przykład tutaj: www.panasonic.com.pl/technologie/?id=11 Więcej o telewizorach plazmowych i LCD tutaj: www.hdtv.com.pl/forum/ Odpowiedz Link Zgłoś
caltha5 Na jakiej wysokości? 14.11.06, 13:50 To ja zadam pytanie: na jakiej wysokości powinien stać telewizor? Obecnie większość nowoczesnych mebli ma bardzo niskie szafki rtv. Teraz telewizor stoi na szafce wys 60cm, a ta nowa będzie miała tylko 37cm wysokości. Czy wygodnie ogląda się się tv bliżej podłogi? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mchmiel21 Re: Na jakiej wysokości? 14.11.06, 14:49 Kwestia gustu ze stawianiem telewizorów wysoko lub nisko... narzucili to projektanci ale dodatkowo dochodzi moim zdaniem duzy problem telewizorów LCD ... wiekszy kąt patrzenia z góry powoduje słapszy efekt negatywowania kolorów ciemnych. Na matrycach LCD najgorzej wygląda obraz ogladany pod kątem "od dołu" ... najwięcej wtedy negatywów. Pozatym jak lezysz to i tak obniżasz głowę na niższy poziom. mchmiel Odpowiedz Link Zgłoś
zoneo Re: Na jakiej wysokości? 14.11.06, 17:22 ja mam lcd na 80cm wysokosci a zwykly telewizorek na wysokosci zaledwie 28cm i powiem ze dobrze sie oglada :) tak nisko ale lcdeka nie wyobrazam sobie miec na podlodze :) Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: Jak duzy telewizor LCD? 14.11.06, 15:03 Tak się składa, że jestem szczęśliwą posiadaczka LCD 32 cale - zasada jest prosta - im z większej odległości będziesz oglądać, tym większy telewizor - bo, jak sobie kupisz 32 cale do małego pokoju, gdzie z bliska będziesz ogladać - to nie warto, bo zobaczysz jedynie piksele. U mnie 32 cale dobrze wyglądają z odległości 3 metrów. Acha i sprawdź w sklepie, ale nie na filmie odtwarzanym z DVD, tylko z telewizji, bo DVD jest zawsze lepszej jakości i nie jest mialrodajny obraz. Co do plazmy - to najlepszy obraz jest, gdy masz zaciemnione mieszkanie. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
kreatywni o wysokości 15.11.06, 08:56 Moim zdaniem najlepiej będzie jeżeli telewizor postawisz (powiesisz) na wysokości wzroku. Jeżli to z jakis powodów jest niemożliwe to lepiej umieścić go niżej niż wyżej. Łatwiej i przyjemniej ogląda się telewizję nie zadzierając głowy do góry :-) Odpowiedz Link Zgłoś
olutka75 Re: o wysokości 15.11.06, 18:01 Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Chyba zdecydujemy sie na 37 cali, bo odleglośc kanapy od tv wynosi ok 5m. A jeśli chodzi o wyskokość, to doradźcie na jakiej oglada sie najlepiej... ktos wspomniał o 80 cm..., ale liczy sie to od podłogi do dolnej krawędzi tv, tak? Jeszcze pytanie co do jakości obrazu. Podobno na zwykłej antenie nie będzie odbierał dobrze..., kablówki nie mamy, a ktoś doradzał nam antenę cyfrową, co powiecie na ten temat? Pozdrawiam. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: o wysokości 15.11.06, 21:59 mnie się wydaje że to tak jak z monitorem z reguły patrzy się na 1/3 ekranu od górnej krawędzi img149.imageshack.us/my.php?image=yej3.jpg usiądź na kanapie tak aby mieć na odpowiedniej wysokości oczy (powinno sie patrzeć lekko w dół, nigdy w górę) i gap przed siebie :) a potem dostosuj do tego wysokość szafki pod tv Odpowiedz Link Zgłoś