Dodaj do ulubionych

Woskowanie mebli

05.01.07, 10:18
Drogie forumowiczki,

zwracam się do Was jako znawczyń tematu :) błagam powiedzcie jak długo meble śmierdzą po woskowaniu, bo właśnie uczyniłam ten
zabieg z moją półką i już drugi dzień jak stoi na klatce bo smród jest koszmarny. Może coś nie tak zrobiłam? Człek z Castoramy
polecił mi pastę woskową, którą zakupiłam. Powiedział, że meble po 2 godzinach są do użytku :(
Radźcie niedoświadczonej.

Pozdrawiam
mag_ma :)
Obserwuj wątek
    • zielony_listek Re: Woskowanie mebli 05.01.07, 10:27
      Ja uzywałam wosku Starwaxa Antiquaire w paście, zapach byl krótko i jak dla
      mnie, to raczej przyjemny. Taki miodowy :-)
      Stół wczesniej bejcowałam, a między bejcą a woskiem uzyłam utrwalacza do bejc
      (tez Starwaxa), on zamyka pory drewna, może dlatego u mnie wosk nie wniknął az
      tak głęboko jak u Ciebie i krócej waniał.
      A dobrze wypolerowałaś?

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • mag_ma74 Re: Woskowanie mebli 05.01.07, 11:06
        Wypolerowałam dobrze, przynajmniej tak mi się wydaje :) a pasta woskowa chyba również Starwaxa jest barwiąca i może stąd ten tak długo utrzymujący się zapach?

Pozdrawiam
        mag_ma
        • alewe Re: Woskowanie mebli 05.01.07, 12:50
          Ja z racji,że balkonu nie posiadam woskuje w łazience...otwieram okno po
          wszystkim i juz po jakis dwóch godzinach mogę mebel wstawic spowrotem do
          pokoju...Też uzywam Starwaxa....moze to kwestia dibrego wywietrzenia
          pomieszczenia i mebla?
          • mag_ma74 Re: Woskowanie mebli 05.01.07, 13:13
            Woskowałam w kuchni przy szeroko otwartym oknie, wietrzone było kilka godzin i dlatego nie wiem co jest nie tak.

Pozdrawiam serdecznie
            mag_ma
        • oranjepolska Re: Woskowanie mebli 17.10.13, 14:31
          Do woskowania używaj wosku w kolorze jak najbardziej zbliżonym do koloru drewna. Jeżeli chcesz zmienić kolor mebli to zabejcuj je przed woskowaniem. Jeżeli użyjesz zbyt ciemnego wosku może on w nieciekawy sposób przebarwić drewno.
          Z tego co widziałam w specyfikacji Starwax wosk w paście ma w składzie rozpuszczalniki naftowe. Może lepiej użyj pasty, która zawiera terpentynę. Problem z zapachem zniknie.
      • lesnyczlowiek Re: Woskowanie mebli 17.01.07, 22:11
        Coś chyba jest z tym woskiem... Wosk,no chyba, że ma sztuczne (szkodliwe)
        domieszki, powinien ładnie pachnieć i wsiąknąć w kilka godzin. Może temperatura
        nie ta...?
        Pozdrawiam:)

sculptor.blox.pl/html
        • mag_ma74 Re: Woskowanie mebli 18.01.07, 11:14
          Właśnie z tym woskiem jest coś nie tak, zapewne zawiera sztuczne domieszki a na puszce nie ma nic napisanego na ten temat, facet który mi go polecił też słowem nie wspomniał :( no ale już po fakcie, pierwsze woskowanie a tu taka szkoła :)

Pozdrawiam serdecznie
          mag_ma :)
    • extravirgin Re: Woskowanie mebli 06.01.07, 00:29
      Pewnie użyłaś wosku na bazie terpentyny!!! U mnie przez kilka dni meble
      wydzielały okropny zapach.
      • mag_ma74 Re: Woskowanie mebli 06.01.07, 12:09
        Pasta woskowa Syntilor właśnie sprawdziłam, ale na opakowaniu nie ma nic na temat składu napisane :( ale pewnie masz rację, poczekam jeszcze kilka dni i zobaczymy... oby sąsiedzi wykazali się wyrozumiałością i cierpliwością dla moich eksperymentów, które na klatce teraz stoją i smrodzą :):)

Pozdrawiam serdecznie
        mag_ma
        • zielony_listek Re: Woskowanie mebli 06.01.07, 14:54
          mag_ma74 napisała:

> Pasta woskowa Syntilor właśnie sprawdziłam, ale na opakowaniu nie ma nic na
          tem at składu napisane :(

Syntilor to chyba jakościowo dobre produkty.
          Nie mam puszki po Starwaxie żeby sprawdzic czy też z terpentyną, pamiętam tylko
          że był na bazie wosku pszczelego.

Pozdrawiam
          zielony_listek
    • la.mujer.loca Re: Woskowanie mebli 06.01.07, 12:57
      Chyba duże znaczenie mają też "osobnicze" skłonności. Też używam Starwaxa i
      rodzinie nie przeszkadza, a mnie od razu głowa boli i długo czuję zapach.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Woskowanie mebli 14.01.07, 00:15
        la.mujer.loca napisała:

> Chyba duże znaczenie mają też "osobnicze" skłonności. Też używam Starwaxa i
        > rodzinie nie przeszkadza, a mnie od razu głowa boli i długo czuję zapach.
        Witam,
        Niestety,smród jest z terpentyny.Jak można było kupić terpentynę balsamiczną z
        Garbatki koło Radomia to wosk się w niej rozpuszczał,ale z tamtych czasów zotała
        tylko nazwa.Produkt o tej nazwie (na etykiecie)z orginałem nic wspólnego nie
        ma.W butelce mieszanina zlewek benzyny,terpinu i ??? wszystkigo co śmirdzi farbą
        olejną.Kiedyś można było kupić terpentynę balsamiczną z syberji,ale teraz nie
        ma.Ja z tego powodu nie woskuję podłóg.Zostały same syntetyki.
        • zrobionezdrewna Re: Woskowanie mebli 03.10.13, 13:00
          Opisany problem ewidentnie wskazuje na obecność terpentyny w wosku. Musisz uzbroić się w cierpliwość i zaczekać aż zapach się ulotni. Najlepsze są woski na bazie pszczelego miodu - są to naturalne produkty, które mają bardzo przyjemny zapach a po całkowitym wchłonięciu w drewno są praktycznie bezwonne.

www.zrobionezdrewna.pl
          • oranjepolska Re: Woskowanie mebli 17.10.13, 15:23
            > Opisany problem ewidentnie wskazuje na obecność terpentyny w wosku. Musisz uzbr
            > oić się w cierpliwość i zaczekać aż zapach się ulotni. Najlepsze są woski na ba
            > zie pszczelego miodu - są to naturalne produkty, które mają bardzo przyjemny za
            > pach a po całkowitym wchłonięciu w drewno są praktycznie bezwonne.

Woski na bazie wosku pszczelego też zawierają terpentynę. Nie mogą składać się z samego wosku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka