jezykozwierz 06.05.09, 22:07 Jestem na etapie projektowania wnętrza salonu łączonego z jadalnią. I pojawił się problem. Jak rozwiązać rozmieszczenie światła. Dać dwa żyrandole? Jeden nad kanapą a drugi nad stołem? Czy to pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alba27 Re: dwa żyrandole? 06.05.09, 22:26 Mam taki sam dylemat. Salon będzie prostokątny, po jednej stronie będzie część wypoczynkowa i kominek a po drugiej stronie jadalnia. 2 żyrandole wydaje mi się, że nie pasują (może się mylę?), i wymyśliłam, że nad stołem jadalnianym będzie wisząca lampa a w części wypoczynkowej będzie jakaś duża stojąca + jakieś kinkiecki z boku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rewe Re: dwa żyrandole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 12:07 Ważne, żeby WAM się podobało. A czy modne nieistotne Odpowiedz Link Zgłoś
al9 absolutnie nie 12.05.09, 13:06 żyrandol to rozwiązanie sprzed 200 lat Kiedy żródło światła było drogie i instalowano jedno w pokoju Salon powinien byc oświetlony kilkoma źródłami BOCZNYMI Kinkiety, lampy stojące, lampy do czytania, oswietlenie grafik czy obrazów Lampa z góry najwyzej nad stołem.. al Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: absolutnie nie 13.05.09, 10:54 sprzed 200 czy nie, to ty tak uważasz a ważne jest co się komu podoba i co sie sprawdzi. Moim zdaniem dużo zależy jaka jest wielkość pomieszczenia. Ja także mam częściowo połączony salon z kuchnią /widoczny jest tylko stół w przejściu miedzy pomieszczeniami/ i w takim układzie sam salon ma tylko ok 20 m kw. i jest to, moim zdaniem, zdecydowanie za mało na taka różnorodność oswietlenia jaka proponujesz, panowałby zbytni rozgardiasz i chaos. Ja urządzając swoje pomieszczenia trafiłam w jakims sklepie wnętrzarskim na serię oswietleniową idealną do takiego właśnie układu. Jedna lampa to listwa oswietleniowa z dwoma zwisajacymi klosikami nad stół, druga lampa to cos w rodzaju żyrandola, prostokatna podstawa z kilkoma identycznymi klosikami na krótkich prętach. Wszystko idealnie współgra, ma lekką forme i nowoczesny design a mimo to lampa przy kanapie /nad stolikiem/ spełnia funkcje tradycyjnego żyrandola. Oprócz tego przy zestawie wypoczynkowym stoi lampa podłogowa do czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: absolutnie nie 13.05.09, 11:29 a tu masz przykładową serię, pierwszą z brzegu, jaką znalazłam, widzę zresztą, że są tu bardzo różne serie lamp, poprzeglądaj www.super-swiatlo.pl/Seria-Tokio-Krem_k_341.html moja jest zupełnie inna, Odpowiedz Link Zgłoś
0panpawlik Re: dwa żyrandole? 04.06.13, 12:16 Hej. Mój kolega posiada coś w stylu właśnie salonu połączonego z kuchnio/jadalnią. Pewnie dziwnie to brzmi. Żyrandol moim zdaniem odpadam, wydaje mi się że zajmuje za dużo miejsca, mimo że wisi pod sufitem. On ma coś w stylu kilku jakby lamp, zamontowanych w kilku miejscach. Używa naturalnie tych, których chce, włącznik ma zamontowany ścianie więc jest to wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
lelejek Re: dwa żyrandole? 27.06.13, 10:50 Jeśli pomieszczenie jest długie dwa żyrandole (niepunktowe źródła światła pod sufitem) jak najbardziej się sprawdzą. Odpowiedz Link Zgłoś