Dodaj do ulubionych

torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje bydgoska

06.05.10, 14:42
JAk co roku, tygodnik Polityka opublikował listę 500 najlepszych
polskich firm.

>>>Wśród „pięćsetki” jest też 19 przedsiębiorstw z województwa
kujawsko-pomorskiego. Najliczniej reprezentowane są na niej firmy z
Torunia. Jest ich aż 9. Są to: Grupa Kapitałowa Torfarm
sklasyfikowana na 24 miejscu, Toruńskie Zakłady Materiałów
Opatrunkowych SA (132.), Krajowa Spółka Cukrowa SA (136.),
ThyssenKrupp Energostal SA (168.), CPP Toruń-Pacific (182.), RUG
Riello Urządzenia Grzewcze (361), Grupa Kapitałowa Apator (432.),
Nova Trading SA (433.) oraz Janus SA - dystrybutor alkoholi (441.).

Znacznie słabszą reprezentacją na liście „500” może poszczycić się
Bydgoszcz - znalazły się na niej jedynie Pojazdy Szynowe PESA (286.
miejsce i Centrostal, który zamyka całą stawkę.

9 do 2 buhahaha, potega bydgoskiej gospodarki jest obrazem potegi
całej Bydgoszczy. Dwie firmy w zestawieni ma równiez Włocławek, wy
nasza POTĘGO GOSPODARCZA REGIONU.

równie optymistyczne jest to, że:

>>> Spośród 9 firm z Torunia na liście „500”, aż 6 poprawiło swoje
lokaty w stosunku do 2008 r., zaś w przypadku firm z Bydgoszczy PESA
utrzymała swoje miejsce, natomiast Centrostal spadł z 322. pozycji
na koniec „pięćsetki (178 pozycji !!!)”.

Torun się rozwija, torunska gospodarka kolejny rok wykazuje wyższość
nad bydgoską ledwo zipiaca reliktowa namiastka gospodarki.

zródło- Nowości
Obserwuj wątek
    • jarek_milczarek Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 06.05.10, 15:07
      Rzeczywiście, należy się z tego cieszyć, ale niekoniecznie tak
      wywyższać, że niby tacyśmy mocni. Pamiętajmy, że wymienione firmy
      mają zasięg ogólnopolski czy nawet międzynarodowy, i z pewnością nie
      wszystkie ich nakłady ponoszone są w Toruniu.

Czy nasze miasto zachęca - jak skutecznie? - inwestorów do
      lokalizacji swoich firm w Toruniu? Czy choćby wymienione firmy
      planują rozwój w granicach naszego miasta? Dopiero to świadczy o
      pozycji gospodarczej każdego miasta.

Bo to co jest dzisiaj, jutro jest zwykle nieaktualne, a docelowo
      dotyka nas, mieszkańców.

• kid_cassidy Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 06.05.10, 15:17
        nikt nie odbiera bydgoskim do bycia ogólnopolskimi firmami czy
        miedzynarodowymi.
        Sa ciency, to juz kolejny rok. Ale w gebie, o cudownosci swojej
        gospodarki (lokomotywy regionu hehehe) to fiufiu, długoby słuchac
        • tor_nister Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 06.05.10, 15:45
          Nie czytasz co on pisze? Chodzi mu o to, że w tych naszych firmach pracują
          głównie mieszkańcy innych miast i województw. Torunianie z tej "potęgi" niewiele
          mają. Bydgoskie firmy zatrudniają głównie mieszkańców regionu i takie są dla nas
          najcenniejsze. Co z tego że spółka cukrowa stoi tak wysoko skoro w Toruniu chyba
          cukrowni nie ma. Ba nawet nagazynu dużego nie ma. A już niedługo biuro przenoszą
          do Warszawy i tyle będziemy mieli z tej firmy. Nie oszukujmy się Pacyfic i
          fabryka środków higienicznych jest w Toruniu jedna. Cała firma mimo iż biura ma
          u nas zatrudnia zdecydowanie więcej ludzi w innych miastach. Jaki z tego pożytek
          dla Torunia i dla zmniejszenia bezrobocia? Tak więc ranking owszem godna
          pozycja, ale po płytszej nawet analizie to nie jest słodko kolego
    • tor_nister niestety nie mamy się czym podniecać 06.05.10, 16:04
      To, że mamy mądrych ludzi w Toruniu to fakt ale nie ma się co podniecać tymi
      firmami bo one nie zatrudniają głównie w Toruniu. To nie są pracodawcy.

Thyssen z siedziba zarządu w Toruniu
      cytat ze strony:
      "Nasza szeroka oferta dostępna jest z magazynów centralnych i magazynów
      oddziałowych zlokalizowanych na terenie całego kraju. Główne centra logistyczne
      znajdują się w Warszawie, Poznaniu i Dąbrowie Górniczej. "
      i tam ludzie mają pracę nie u nas

Torfarm w Toruniu zatrudnia garstkę pracowników i daje pracę w całej Polsce:
      www.torfarm.com.pl/inwestor/o_firmie/historia

Nestle to spółka warszawska z fabryką jedną z wielu w Toruniu
      www.nestle.pl/kontakt.aspx?CategoryID=9
      Nie mamy się co podniecać tą "potęgą" Te firmy nie dają zatrudnienia w Toruniu
    • szlachcic Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 06.05.10, 17:52
      kid oczywiscie kpi z bydgoszczan, niby kpienie z kogos jest beeee ale w tym
      przypadku ja go rozumiem.
      poczytajcie sobie posty bydgoszczan i zrozumiecie wszystko
      jednym zdaniem "Bydgoszcz to gospodarcza potega majaca wplywy daleko daleko za
      granicami Bydgoszczy"
      Prawda jest inna, bydgoska gospodarka jest slaba
      zeby bylo jasne nasza tez, bo jak poprzednicy napisali tylko czesc tych naszych
      firm jest w regionie
      Niestety na lepsza gospodarke nie mamy co liczyc poki prezydentem bedzie
      towarzysz gospodarz
      • borba_1 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 06.05.10, 18:21
        No widzicie i tak właśnie zapracowujecie na własną opinie. A wy dziwicie się że Polacy mówią na was toruniewo i ciemnogród.

Tylko ludzie o bardzo niskiej wiedzy lub poczuciu swojej wartości mogą wyciągnąć tak absurdalne wnioski jakie wyciągnął Kid.

Nie ma co tu rozpisywać się o sile gospodarczej dwóch miast bo wszyscy widzą jak jest. Wystarczy tylko powiedzieć hasło most a wszyscy wiedzą że wiąże się ono jednoznacznie z biednym Toruniem.

Co do rankingu uwzględnia on tylko firmy z siedzibą w danym mieście a nie faktyczny stan posiadania jednostek gospodarczych.
        Wystarczy wymienić chociażby taką firmę jak Jutrzenka która jest Bydgoską firmą.
        Kid uwierzę tobie w to napisałeś jak Toruń wybuduje most za własne pieniądze. A do tego czasu Toruń dla Bydgoszczan i nie tylko będzie małym biednym miastem, którego mieszkańcy codziennie rano udają się do Bydgoszczy do pracy.
        Pozdrawiam i życzę dobrego samopoczucia.
        • szlachcic Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 06.05.10, 18:34
          > Tylko ludzie o bardzo niskiej wiedzy lub poczuciu swojej wartości
          >mogą wyciągnąć tak absurdalne wnioski jakie wyciągnął Kid.

ty i tobie podobni glupole za to z faktu ze torun ma 205 tys a byd
          360tys wyciaga wnioski ze torun to miasteczko a byd to metropolia
          z tego mamy ze metropolie sa mieksze od miasteczek o 1,7 razy
          na moje robisz z kolegami z siebie durnia

a kid tylko z was kpi

PS Jutrzenka nie jest bydgoska firma o ile wiem
          • marcioo30 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 06.05.10, 19:04
            > PS Jutrzenka nie jest bydgoska firma o ile wiem
            Jeśli cała twoja wiedza jest taka jak powyżej, to lepiej się nie wypowiadaj więcej na tematy o których masz zerowe pojęcie.
            • frych47 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 06.05.10, 19:19
              Trzeba do tej Polityki wysłać maile dlaczego pominęli jeszcze morską potęgę
              gospodarczą kraju, szlachcic wie o co chodzi bo kiedyś dokładnie to wszystkim
              objaśniał.
            • szlachcic Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 06.05.10, 19:46
              Jutrzenka Holding S.A.
              62-860 Opatówek
              ul. Zdrojowa 1
              • bederyk Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 06.05.10, 20:49
                Jutrzenka siedzibę zmieniła, ale w Bydgoszczy rozbudowuje się.
                PS. Warszawka przejmie Cukier i co to będzie?
                • szlachcic Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 07.05.10, 07:09
                  > PS. Warszawka przejmie Cukier i co to będzie?

przeciez napisalem wczesniej ze torunska gospodarka tez slaba
                  ale czepiac sie mozesz dalej, powodzenia
                  a co do jutrzenki to sprawa jest taka, fabryki Sharpa w Ostaszewie
                  tez mozesz uwazac ze polskie ale ja mimo wszystko uwazam je za
                  japonskie
                  PS To ze Jutrzenka ma fabryke w Bydgoszczy to oczywiscie bardzo
                  dobrze
                  • borba_1 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 07.05.10, 09:43
                    Szlachcic nieraz naprawdę mam wrażenie że masz bardzo niski poziom inteligencji.
                    Jutrzenka jest bydgoską firmą bo powstała w Bydgoszcz i nadal ma tu 3 zakłady a
                    buduje 4 zakład. Jutrzenka także oprócz Bydgoszczy nie ma swoich zakładów.
                    Natomiast ma zakłady przejęte wraz z wykupem innych firm. Przymierza się także
                    do przejęcia Wedla.
                    Sharp byłby toruński gdyby ta firma powstała w Toruniu ale chyba z tego co wiem
                    to tak nie było chociaż znając mentalność Torunian to mogę się mylić.
                    Zresztą Sharp nie jest w Toruniu.
                    • szlachcic Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 07.05.10, 11:05
                      > Jutrzenka jest bydgoską firmą bo powstała w Bydgoszcz

czy Fabwel jest torunska firma?
                      byl torunska jest warszawska
                      • muvon200 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 07.05.10, 12:00
                        Szlachcic, ustalmy jedno. Siedziba firmy to miejsce które jest zarejestrowane w
                        sądzie lub ewidencji działalności gospodarczej. W przypadku dwóch firm KSC i
                        Jutrzenki co widać? Jutrzenka zatrudnia w Bydgoszczy setki osób, KSC całe ...
                        biuro :) i to z cała już pewnością na niedługo w związku z przenosinami. Oni się
                        przeniosą i nie zostanie ani jedno miejsce pracy w Toruniu. Jutrzenka przeniosła
                        siedzibę a fabryki zostały w Bydgoszczy. Tak więc ani Ty nie masz racji ani Twoj
                        dyskutant. Nie liczy się gdzie jest zarząd. Może być nawet w Pekinie. Dla miasta
                        liczą się miejsca pracy i nowe technologie dzięki którym pracownicy zdobywają
                        wiedze i doświadczenie i stają się potencjalnymi pracownikami nowych firm z
                        branż hitech. Jedna taka firma potrafi wygenerować kilka lub kilkanaście innych.
                        No wiesz przecież to. Do pakowania podpasek albo płatków nie trzeba
                        wykwalifikowanych pracowników. Do utrzymania zakładu owszem ale ilu? i jak
                        wysoka to technologia sklejania wiskozy i papieru lub smażenia płatków?
                        Proponuję Ci także przeanalizowanie struktury dochodów torunian. Nie wygląda to
                        na dynamicznie rozwijające się miasto z wysoko kwalifikowanymi kadrami. coś tam
                        tez z tymi zarobkami inaczej jest niż pisaśeś. Argumencik uleciał
                        czytaj
                        • muvon200 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 07.05.10, 12:03
                          podkreślam nie o liczby chodzi a o strukturę
                          • szlachcic Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 07.05.10, 22:12
                            muvon200 napisał:

> podkreślam nie o liczby chodzi a o strukturę

podaj mi cytat albo cos co bedzie argumentem na to ze mowilem ze
                            wole KSC niz Jutrzenke, ze KSC jest sukcesem miasta, ze ta 500 to
                            sukces torunia, ze jestesmy od kogokolwiek lepsi
                            muvon, cytat albo wyjdziesz na durnia
                            • muvon200 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 07.05.10, 22:53
                              > podaj mi cytat albo cos co bedzie argumentem na to ze mowilem ze
                              > wole KSC niz Jutrzenke

A może Ty dasz cytat w którym ja mówiłem że Ty wolisz ... Nic takiego nie
                              napisałem.
                              Tłumaczyłem Ci że niepotrzebnie wyjechałes z tym adresem
                              Jutrzenki. Porównałem dwie firmy i ich znaczenie dla mieszkańców miasta. jedna
                              z siedzibą na wsi druga w mieście. Pokaząłem, że to akurat o niczym nie świadczy
                              • szlachcic Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 08.05.10, 11:06
                                > A może Ty dasz cytat w którym ja mówiłem że Ty wolisz ... Nic
                                takiego nie napisałem

to co piszesz w tym watku jednoznacznie to sugeruje
                                zawsze lepiej jest jak szefostwo jest w Toruniu czy Bydgoszczy a nie
                                w Psiej wolce z kilku wzgledow
                                • marcioo30 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 08.05.10, 14:08
                                  > zawsze lepiej jest jak szefostwo jest w Toruniu czy Bydgoszczy a nie
                                  > w Psiej wolce z kilku wzgledow
                                  dla każdej firmy njważniejsza jest kasa - a można ją zaoszczędzić jak się siedzibę firmy zarejestruje w koziej wolce i tam przeniesie zarzad
                                • muvon200 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 09.05.10, 11:48
                                  > to co piszesz w tym watku jednoznacznie to sugeruje

No właśnie po to sprowokowałem taką odpowiedź z Twojej strony.
                                  Odpowiem Więc na Twoje pytanie cytatem

> to co piszesz w tym watku jednoznacznie to sugeruje

Dokładnie zawsze tak jest gdy mówisz "ależ ja tego nie powiedziałem daj cytat"
                                  mimo że wyraźnie sugerujesz to swoimi wypowiedziami. Tak jest w bardzo wielu
                                  wątkach. Ojciec Tadzio też nigdy nie mówi o pieniądzach tylko o "wsparciu bożego
                                  dzieła" choć wiadomo, że o kasę chodzi.
                        • szlachcic Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 07.05.10, 22:10
                          dyskusja muvon z toba jak zwykle nie ma sensu
                          wiec powiem krotko, podaj mi cytat w ktorym mowie ze ta 500 mowi o
                          sukcesach torunia czyli KSC to sukces miasta
                          Powiem wiecej, pisze w tym watku ze jestesmy slabi i to o niczym nie
                          swiadczy
                          ale ty betonowy czlowiek i tak nie rozumiesz
                          wiec czekam na cytat

PS Cieszy mnie jednak to ze przyznales mi racje ze racji tej nie ma
                          moj oponent
                          czekam wiec na cytat muvon
              • marcioo30 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 06.05.10, 20:52
                Jutrzenka dawno temu powstała w Bydgoszczy - jakiś czas temu kupiła Goplane i powstał holding właśnie z siedzibą w Opatówku, a w Bydgoszczy są jeszcze 3 zakłady produkcyjne Jutrzenki :)))))także szlachcic nie ośmieszj się już więcej :)))
          • borba_1 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 06.05.10, 23:20
            205 Tyś.??
            I znowu wypowiadasz się o rzeczach o których myślisz że coś wiesz.
            Trudno tak wejść na stronę urzędu i sprawdzić.
            Toruń ma 193 tyś.
            www.torun.pl/index.php?strona=mi_ludnosc
          • frych47 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 07.05.10, 05:41
            szlachcic napisał:

> ty i tobie podobni glupole za to ze torun ma 205 tys

Jak policzysz przyjezdnych studentów i to jeszcze podwójnie.
            • jarek_milczarek W pewnym momencie można się zmęczyć wzajemnym 07.05.10, 09:22
              opluwaniem...

A potraktujmy sprawę następująco - skoro dojeżdżam do pracy do
              sąsiadów, to znaczy, że tam znalazłem lepszą pracę niż u siebie i
              zabieram dobrze (względnie dobrze) płatną pracę właśnie sąsiadom.

Czyli jestem takim Konradem Wallenrodem. W takim razie chwałą jest
              praca w tym drugim mieście:)

• tor_nister błazen KID tradycyjnie deklasuje błaznów z Bydy 07.05.10, 10:13
      Kid nie rozumiesz, że robisz obciach mieszkańcom Torunia? Z Twoich wpisów
      wynika, ze jesteśmy małym, zawistnym narodkiem, umiejącym z 300 miejsca w
      rankingu zrobić wielki sukces. Czy wiesz co o nas myślą ludzie spoza układziku?
      Ja mogę się tylko domyślać. tak więc proponuję za Sienkiewiczem "Kończ waść.
      Wstydu oszczędź"
      • kid_cassidy [...] 07.05.10, 10:43
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • muvon200 Re: błazen KID tradycyjnie deklasuje błaznów z By 07.05.10, 11:23
        hahaha świetny pomysł na tytuł postu :)
    • muvon200 kid porównaj strukturę zarobków, usiądź i płacz 07.05.10, 11:50
      czy gdybyś czytał strukturę zarobków w Toruniu nie wiedząc, że to o to miasto
      chodzi napisałbyś, że to chodzi o duże prężne rozwijające się miasto Toruń? To
      na jakąś wiejską gminę ze studiem telewizyjnym wygląda. Żadnej wysokiej
      technologii, żadnej nowoczesnej gałęzi przemysłu. Urzędnicy zarabiają więcej od
      pracowników przedsiębiorstw. nie pisze tego by coś tam udowadniać tylko żeby
      wykazać jak idiotyczne sa wnioski pana KIDa
      • muvon200 Re: kid porównaj strukturę zarobków, usiądź i pła 07.05.10, 11:52
        tu link do struktury
        • vojnik Re: kid porównaj strukturę zarobków, usiądź i pła 07.05.10, 14:33
          cos niecos w temacie wysokosci zarobkow w Bydgoszczy i Toruniu wg
          sektora publicznego i prywatnego

zrodlo

przecietne miesieczne wynagrodzenia brutto za 2008

ogolem : Bydgoszcz- 2.973,85; Toruń - 3.038,58
          sektor publiczny : B - 3.298,74; T - 3.322,97
          sektor prywatny : B - 2.730,89; T - 2.824,66
          przemysł, budownictwo : B - 2.899,86; T - 2.911,58
          uslugi rynkowe : B - 2.777,42; T - 2992,06
          uslugi nierynkowe : B - 3.296,97; T - 3.253,84
          • borba_1 Re: kid porównaj strukturę zarobków, usiądź i pła 07.05.10, 14:48
            A czy możesz podać dane z powiatu toruńskiego i bydgoskiego.
            Chcielibyśmy zobaczyć jaką to lokomotywą regionu jest miasto Toruń.
          • bederyk Mamy rok 2010 07.05.10, 19:50
            2008 to juz historia
            • vojnik Re: Mamy rok 2010 07.05.10, 20:43
              jasne ;)
              zapodaj wiec jakies info z danymi za 2009...
              hmm... moze roznica jest jeszcze wieksza ;)
              • borba_1 Re: Mamy rok 2010 07.05.10, 21:18
                No ja też chętnie zobaczę tą różnicę.
                To jak doczekam się danych z powiatu toruńskiego i bydgoskiego czy nie.
          • arafat11 Re: kid porównaj strukturę zarobków, usiądź i pła 12.05.10, 22:57
            ogolem : Bydgoszcz- 2.973,85; Toruń - 3.038,58

a niedawno co niektorzy piali z zachwytu, ze zarobki w toruniu o
            300zl brutto wieksze...
            A TERAZ SIE OKAZUJE, ZE SA WIEKSZE ALE O DWADZIESCIA PARE ZLOTYCH...

za to bezrobocie sporo wieksze...
    • pan_twojego_pana Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 07.05.10, 11:58
      jedno jest ciekawe - lokacja w Toruniu najbogatszych firm, miliony
      turystów zostawiających miliony euro, uniwersytet ściagający studentów
      z całej Polski przywożących do Torunia pieniądze z miejsca
      zamieszkania a pomimo tego ciągle budżet niższy niż poprzemysłowego z
      szalejącycm bezrobociem Sosnowca, ciągłe skomlenie o wszelki
      sponsoring, np. mostu - wychodzi raczej na to że toruńska gospodarka
      to wyjątkowa cienizna, mając takie atuty to wręcz Toruń powinien być
      kołem zamachowym całego Regionu podczas gdy nawet nie jest kołem
      zamachowym dla swojego powiatu ziemskiego który jest biedniejszy o
      kilka klas od powiatu ziemskiego bydgoskiego - jak to jest?
      przechlewacie wszystkie te pieniądze czy to wyjątkowa nieudolność w
      zzarządzaniu?
    • frych47 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 08.05.10, 18:06
      Kto taki kid tu wciska.
    • arafat11 Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 13.05.10, 13:33
      a kilku tysieczna pakosc deklasuje torun...
      bo ma firme w pierwszej setce....
      • 200ml_gratis Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 13.05.10, 16:07
        Więc Pakośc deklasuje Bydgoszcz, która mimo wielkosci i
        wspaniałości, o której można tu (i w innych watkach poczytać), jest
        tam, gdzie jest.
        • heniekstar Re: torunska gospodarka tradycyjnie deklasuje byd 13.05.10, 21:01
          Jesteś prosty w budowie jak kij do hokeja :). Nie zajarzuyłeś że koleś
          chciał pokazać bezsensowność wyciągania takich wniosków jak te osły
          wyżej na podstawie rankingów? Noo nie zrozumiałeś bo masz zwyczajnie
          zbyt ubogą wersję systemu operacyjnego w głowie. Tylko podstawowe
          operacje we/wy i nic więcej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka