Dodaj do ulubionych

MZK - paradoks

17.11.05, 09:44
Może ktoś mi i jeżdżącym ze mną pasażerom wyjaśni taką rzecz:
Dlaczego tramwaje nr 2 kursujące między 8-9 rano jadą do Elany z jednym
wagonem, a te jadące tylko do Wschodniej mają 2 wagony??

W tym jednym wagonie stłoczona jest młodzież licealna, starsi ludzie, często
o kulach, matki z dziećmi, bo przecież tramwaj staje przy Citomedzie.
Jesteśmy stłoczeni jak bydło, ludzie się wkurzają. Czy w MZK w ogóle myśli
się o pasażerach, czy ktoś tam ma odrobinę wyobraźni, czy motorniczy nie
zglaszają takiego stanu rzeczy?
Czy mi się zdaje czy na Wschodnią jeździ mniej osób niż do Elany? Zdaje się,
że MZK tego nie widzi i ma nas w .....
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: MZK - paradoks IP: *.petrus.com.pl 17.11.05, 12:43
      ollka2 napisała:

> Może ktoś mi i jeżdżącym ze mną pasażerom wyjaśni taką rzecz:
      > Dlaczego tramwaje nr 2 kursujące między 8-9 rano jadą do Elany z jednym
      > wagonem, a te jadące tylko do Wschodniej mają 2 wagony??
      >

Od dawna mnie to zastanawia.Na dłuższą trasę, gdzie jeździ więcej pasażerów, puszczają 1 wagonik ,a do Wschodniej 2?
      To bez sensu.

> Czy mi się zdaje czy na Wschodnią jeździ mniej osób niż do Elany?

Dobrze Ci się wydaje.Tak właśnie jest.
      Dziwne to.
    • Gość: jan Jada z 1, a wracaja z 2? Po drodze fabryka wagonow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 13:18
      Jada z jednym, a wracaja z 2? Po drodze fabryka wagonow :-)
      • Gość: Karol Czas pomyśleć o tańszych biletach IP: 83.238.146.* 17.11.05, 13:59
        Tramwaje w Toruniu powinny stanowić podstawowy środek komunikacji miejskiej.
        Mamy dobrze utrzymane , dwutorowe trasy tramwajowe a władze MZK ograniczają
        kursowanie tramwajów. Dlaczego nie ma całodziennego połączenia tramwajowego
        Kraszewskiego , Kościuszki i Dworca Wschodniego z Rubinkowem ? Jeśli 2 z Elany
        jeździ mniej pasażerów to zmienić jej trasę ( np. Elana - Dworzec Wschodni -
        Kościuszki - Warneńczyka - Uniwersytecka - Wały - pl. Rapackiego - Chopina -
        Bydgoska - Sienkiewicza - Broniewskiego - Reja - Bydgoska z częstotliwością co
        12-15 minut ). Do Merinotexu też nie ma już tłumów , więc 1 niech dojeżdża do
        Reja . Nowa linia niech połączy Merinotex przez Broniewskiego , Kraszewskiego ,
        Odrodzenia , Warneńczyka , Kościuszki , Dworzec Wschodni , Wschodnią z
        Rubinkowem.
        • Gość: V Re: Czas pomyśleć o tańszych biletach IP: *.icpnet.pl 17.11.05, 21:05
          Pomyslow na zmiane trasy tramwajow bylo juz kilka. Swego czasu nawet ktorys
          felietonista w Nowosciach prezentowal swoja koncepcje. Problem jest jeden -
          tramwaje majac narzucone przez torowiska trasy, sa mniej dogodne, autobusem
          mozna niemal spod kazdego domu odjechac. Dlatego tramwaje powinny miec atut
          czyniacy je konkurencyjnymi - czas przejazdu. Teraz nawet w godzinach szczytu
          autobus ma podobne czasy przejazdu. Dlaczego? Bo tramwaje a) jezdza powoli, nie
          wiem dlaczego, ale na niektorych odcinkach sie slimacza - moze potrzebny remont
          torowisk b) stoja na swiatlach koszmarnie dlugo - priorytet dla tramwajow to
          powszechnie znana i stosowana rzecz, niestety nie w Toruniu, c) bo ma za gesto
          przystanki.
          Gdybym mogl przejechac ze Skarpy do pl. Teatralnego w 10 minut, ZAWSZE wybralbym
          tramwaj, chociaz mam kilka minut spaceru. Tramwaj jedzie minut ~18, wiec wole
          jechac 15 minut linia 22 do NOT, poniewaz odjezdza spod domu. Tramwaj to nie ma
          byc komunikacja zastepcza. To ma byc lider, ktory w korkach nie stoi, swiatel
          sie nie boi i smiga ile fabryka dala.
        • Gość: ya nie szalej IP: *.torun.mm.pl 17.11.05, 22:54
          >Do Merinotexu też nie ma już tłumów , więc 1 niech dojeżdża do
          >Reja .

i tak na wydzial mam jeden tramwaj co 20 minut wiec nie szalej z tym odcinaniem. nie zapomnij ze niektorzy MUSZA tam dojechac, tam dalej sie pracuje a co niektorzy studiuja.
      • jakub_lauder Re: Jada z 1, a wracaja z 2? Po drodze fabryka wa 17.11.05, 14:16
        Ech..... przeciez wiadomo, ze teraz mamy dwa rodzaje tramwajow. Takie co jada
        do Elany i do Wschodniej, oraz takie co jada do Reja i do Merinotexu :-)
        Moznaby inaczej nawet je ponumerowac, zeby Torun mial 4 linie tramwajowe :-)
    • Gość: ja Re: MZK - paradoks IP: *.tvk.torun.pl 17.11.05, 18:57
      MZK nie stac aby 2 wagony jechaly caly czas do Elany bo ich i miasta na to nie
      stac.
      Dlatego wlasnie za 680 milionow powstaje SKM
    • Gość: a Re: MZK - paradoks IP: *.petrus.com.pl 03.12.05, 15:45
      W dniu otwarcia GP jeździły składy.
      • Gość: a Re: MZK - paradoks IP: *.petrus.com.pl 03.12.05, 15:46
        W dniu otwarcia Galerii Copernicus kursowały składy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka