rozczarowana-torunianka co słychać w kulturze 30.08.12, 00:15 Strategia dla rozwoju kultury w Toruniu niby opracowana ale mocno krytykowana Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 30.08.12, 22:32 strategia dla Torunia a eKultura dla dla Bydgoszczy i Torunia Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 30.08.12, 23:23 Ja bym proponował wydłużyć Skyway i przyozdobić światełkami całe miasto :D Ale skoro Bella wbija na sponsora, to kto wie :D Strategia dla kultury... Jak znam życie, będzie kłótnia. Czyli niekulturalne rozmowy o kulturze :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 31.08.12, 21:20 Słusznie, pierwsza propozycja dla Strategii kultury: - Skyway powinna być wydłużona w kierunku MilkyWay. kolejne? Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 01.09.12, 00:28 Później trzeba by zrobić porządek z csw. Na razie najlepiej by się nadawało do zabawy w ganianego. A to nie o to chyba chodziło, kiedy stawiano potężną bryłę za 40 baniek. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 02.09.12, 22:10 porządek z CSW? Ale zburzenie tego miejsca do "ganianego" będzie kosztowało ze 20 baniek;) Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 02.09.12, 22:44 No dzie, max 5 baniek, a to i tak cena z kosmosu :) Ale doprecyzujmy: nie porządek z CSW, a w CSW ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 03.09.12, 22:02 no przecież było z csw, a to kosztowne jest, gdyż to nie tylko zburzenie murów, ale i... o zgrozo zbiorów o wartości... nie śmiem nawet podjąć próby szacunku. Natomiast od porządku w scw są chyba jakieś sprzątaczki/sprzątacze, a to faktycznie nie kosztuje zbyt dużo Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 03.09.12, 22:39 Zbiory o wartości... hmm... potłuczone szyby, porozrzucane kartony czy wiszące świetlówki faktycznie muszą nielicho kosztować :P No to te sprzątaczki mogłyby wymieść wszystkie te "arcydzieła" :] Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 03.09.12, 23:56 A takie rzeczy już się zdarzały Między innymi, przed paru laty jedną z plenerowych rzeźb Amerykanina Richarda Nonasa wywieziono na złomowisko, ponieważ uznano, że to zaśmiecające teren pozostałości po jakiejś budowie lodz.gazeta.pl/lodz/2029020,35153,11117974.html Taką teraz mamy sztukę nowoczesną, na której się nie znamy:(;) Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 04.09.12, 19:46 Łodzianie. Zapraszamy do nas :) Przy okazji mogliby poobklejać nam autobusy i tramwaje po swojemu :) www.joemonster.org/art/16607/_Zawiera_zawartosc_nowa_akcja_w_Lodzi www.joemonster.org/art/18987/_Zawiera_zawartosc_ciag_dalszy_znanej_akcji_ Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 04.09.12, 21:54 to jak ostatecznie ma brzmieć drugi punkt strategii kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 06.09.12, 00:28 "Powiew świeżości, czyli wielkie wietrzenie w CSW" :P Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 06.09.12, 21:49 wietrzenie w CSW jako element Strategii? No czemu nie. Ale jest jeden problem jeszcze. Jak zacznie się owo wietrzenie od nowego roku, to przez te duże okna może wpaść sporo śniegu, a wtedy będziemy tam mieć sporo bałwanów. I jak to się będzie komponowało z tą nową strategią? Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 06.09.12, 22:37 Idealnie. Roztapiające się na wiosnę bałwany, symbolizowały będą odchodzącą "sztukę" :P Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 07.09.12, 22:16 to dopiero będzie performens! Tylko nie jestem pewna czy te duże okna się otwierają. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 08.09.12, 00:03 Jak się nie otworzą, to się im pomoże ;) Trzeba mieć tylko plan na "zamknięcie" :P Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 08.09.12, 23:12 Nie, zamknięciem nie musimy się martwić. Tego nie wpisuje się do strategii. Tym nie się martwią już inni. To mamy 2 punkty w strategii. Nieźle. Kolejny? Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 09.09.12, 00:06 Kolejne dwa winny być autorstwa torunianki, tak mi się cosik wydaje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 09.09.12, 18:29 Nie, no co Ty! Źle Ci się wydaje. Przecież jak ja tworzę Strategię to moją rolą nie jest wymyślanie co być powinno, tylko wykorzystanie pomysłów innych, pomarudzenie, odrzucenie, wybranie, lekkie przerobienie i... to co najważniejsze, podpisanie się pod efektem i skasowanie. To do roboty, nie wymigiwać się. Następne pomysły proszę:D Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 09.09.12, 22:45 O, to dobre. Niemniej coś tak czułem, żeby nie dzielić się tutaj moim najlepszym pomysłem. I w tej sytuacji już, nawet za dwie tony bananów, się nim na pewno nie podzielę :P To co tam w tej Strategii słychać? :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 10.09.12, 23:10 I co byś zrobił z 2 tonami bananów? To byś miał dopiero problem z utylizacją tych zgniłek;) Natomiast takiego podejścia można się było spodziewać. Wszyscy to robią. Trzymają swoje pomysły w ukryciu, a potem marudzą, że nikt ich nie chce realizować. A jak można realizować coś o czym nie ma się zielonego pojęcia? Tym sposobem do naszej strategii trzeba będzie dodać różne takie frazesy, które sobie przepiszemy z innych strategii. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 10.09.12, 23:22 Najsłabsza próba wymuszenia wyjawienia pomysłu, jaką czytałem :P Hah, brzmi to jakby moje pierdu-pierdu w klawiaturę miało odmienić toruńską kulturę :P Banany bym zjadł oraz bym porozdawał. Zamroziłbym. Nauczyłbym się robić dżem. Zrobiłbym z nich sok. Później bym się zastanawiał co zrobić z drugą toną. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 12.09.12, 01:04 a skąd domniemanie, że to była próba wymuszenia wyjawienia pomysłu? Przygotowując strategię mamy swoje własne pomysły (może bardziej realizatorów) także, które z powodu niemrawości środowiska będziemy realizować tak czy siak. Bardziej TAK. A te banany.... nie, z bananów dżem session? Sok? Mrożonki? A cóż to za pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 12.09.12, 23:33 A bo często mnie tak podchodzisz :P Niemrawość środowiska. To jest ciekawe. Czyli właściwie dla kogo ta strategia, skoro środowisko niemrawe? No to bardzo dobrze wietrzenie csw się w to wszystko wpisuje. Ja się tam nie znam, ale oglądając to z boku mam wrażenie, że środowisko tylko usilnie stwarza pozory czegokolwiek-robienia, czyli właściwie by się zgadzało. Hmm... pomysły bananowe na zagospodarowanie 2 ton owoców :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 14.09.12, 21:04 strategia dla kogo? dla urzędu oczywiście a jeżeli chodzi o podchodzenie to jak do tego doszedłeś więc kolejne punkty strategii czym powinny być wypełnione? Jaki jest ten najważniejszy pomysł, który bez ujawnienia skończy życie w szufladzie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 15.09.12, 00:06 Jednak urząd może mieć wytyczne, ale sam z siebie kultury tworzył nie będzie. Doszedłem do tego metodą obserwacji :P Najlepiej, żeby kolejne punkty strategii były wypełnione wytycznymi, prowadzącymi toruńską kulturę ku rywalizacji z czołowymi ośrodkami kulturalnymi w kraju i za granicą. Strategia winna czerpać garściami z bogatego dziedzictwa kulturowego miasta, zestawiając to jednocześnie ze współczesną silną pozycją Torunia na mapie ośrodków uniwersyteckich kraju. Takie połączenie gwarantuje miastu bogatą ofertę imprez plenerowych oraz festiwali, tak bardzo potrzebnych mieszkańcom oraz licznym turystom przebywającym w Toruniu, bądź specjalnie przybywającym widzom na wyżej wspomniane atrakcje. Strategia powinna umiejętne łączyć siły toruńskiego urzędu miasta, instytucji kulturalnych oraz organizacji pozarządowych, by wspólny ich głos umacniał markę miasta Torunia, jako godnego odwiedzenia ośrodka kulturalnego. Jednocześnie należałoby rozdzielić kompetencje wyżej wspomnianych podmiotów, tak by zajmowały się sprawami ważnymi, ale będącymi w ich zasięgu. Owocna współpraca tychże instytucji, z wyraźnym rozróżnieniem ich ról, wzmocniona podstawowymi i najważniejszymi elementami strategii może i powinna przynieść Toruniowi znaczny rozwój życia kulturalnego w przestrzeni najbliższych kilku lat. Haha, pijar mamy opracowany. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 20.09.12, 22:48 skoro jest pijar to już jest coś. właśnie na forum narzekają, że zoo nie ma pijaru. A czy zoo można wpisać do strategii kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: co słychać w kulturze 21.09.12, 23:10 kultura z 50% przeceną w tym tygodniu;) Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: co słychać w kulturze 21.09.12, 23:47 No właśnie kurczę. A ja jeszcze tego nie przejrzałem. Aaaaaa! Zoo nie nadaje się do strategii. Odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Jesień 23.09.12, 23:15 Pierwszy dzień jesieni a lato niepożegnane główny dzisiejszy topic to ślub jakiejś Oli. A czy to jedna Ola na świecie co do ślubu poszła??? Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Jesień 25.09.12, 00:51 ciepło się robi, a ma być jeszcze cieplej Zoo do strategii kultury się nie nadaje. szkoda, byłby jeden punkt więcej. A prawdę mówiąc nie wiem czy słuszne jest to odrzucenie, jeżeli przypomnimy sobie słynnego Congo www.youtube.com/watch?v=uvzGV3LnWIE Te obrazy zoologiczne nasze CSW na najwyższą półkę by postawiło. I te chyba też;) www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=VQYEVQ4w7nw&NR=1 www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=hz4CFAOY0R8 Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Jesień 26.09.12, 23:44 Zgodnie z przypuszczeniami Lato odchodzi jesienią Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Jesień 27.09.12, 23:05 no i faktycznie jesień nadeszła Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Jesień 30.09.12, 19:44 tu święto ulicy a w stolicy.... transparenty, transparenty, flagi, flagi i żądania a w Gdańsku urodziny Wałęsy Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Jesień 03.10.12, 19:41 sezon na kasztany, a w sklepach ich nie uświadczysz Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Jesień 04.10.12, 23:41 ciepło się znowu zrobiło więc grzać zaczęli Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: Jesień 05.10.12, 22:47 "Jak to jest, że nieoczekiwanie Centralne ogrzewanie tak splata mi się z przemijaniem Przekleństwa cedzę przez zęby, jest na co cedzić Kiedy jesień mnie nachodzi bez zapowiedzi" :) A na poletku politycznym zmiana warty? Uwielbiam newsy gw, które muszą o tym napisać i starają się przy tym jak najbardziej umniejszać sukcesy PiSu. Nie to, że sam jestem tej partii gorącym zwolennikiem, ale tak mnie wkurza ten żenujący poziom dziennikarstwa, że aż musiałem po raz kolejny o tym tutaj napisać :] Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Jesień 07.10.12, 22:00 "Do dziś trudno tak na wstępie orzec" Polityka polityką, a tu Wolszczan walczy o Nobla. Życzymy sukcesu. Gdyby dostał to UMK będzie się nim chwalił, chociaż wcześniej go wywalił;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Noble i Nike 08.10.12, 20:04 Nobel z medycyny zapewnia produkcję ludzi A nagroda Nike dla człowieka, który lubi żyć i stosuje zasadę ""Pisz, ale też trochę żyj. Pisz, ale nie zapomnij o życiu, tak szybko mija. Pisz, lecz korzystaj z życia, bo nie warto go tracić (....) Jest czas pisania i czas istnienia, tu jeszcze czeka na ciebie las, tam morze (...). Nie da się oddzielić obu porządków: ciała od zdania. Nie da się żyć bardziej, pisać mniej..." Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Noble i Nike 10.10.12, 21:15 Nobel nas ominął. Szkoda. Może jednak w przyszłym roku się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Noble 11.10.12, 19:57 Nobel literacki dla krainy wódki ale nie naszej pozytywne jest to, że większe krainy wódki są od naszej, a u nas coraz mniej trunków procentowych się pija podobno Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Noble 12.10.12, 22:50 no właśnie zdawałoby się, że w takim dziele trudno byłoby nas przebić, a jednak... straciliśmy palmę pierwszeństwa;) Nie będziemy jednak z tego powodu płakać, tym bardziej, że dzisiaj udało nam się dostać Pokojową Nagrodę Nobla! A że jest to nagroda zbiorowa to jak ktoś obliczył na głowę wypada 0,7 grosza. Nie wiem tylko czy chodzi o nasz grosz, czy Eurogrosz, czyli Eurocent. I co tu zrobić z takim groszem, jak już trafi na konto? Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: Noble 13.10.12, 03:00 Nie no, pierwszeństwo zawsze mieli Rosjanie, ale my im deptaliśmy konsekwentnie po piętach. Z tą nagrodą, to ja mam wrażenie, że to jest jakiś kiepski żart. Hmm... grosz na konto oszczędnościowe i do emerytury będzie już złotóweczka :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Na dessce do prasowania pisana 13.10.12, 20:23 racja, palmy pierwszeństwa nie mieliśmy jednak. A dzisiaj nagrodę Kościelskich dostał Andrzej Dybczak za książkę "Gugar", którą podobno, z braku biurka, pisał na desce do prasowania. Gratulacje! Teraz to może nawet komputer już sobie kupić, chociaż wysokość nagrody nie jest aż tak imponująca, jak noblowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka skoki 15.10.12, 22:15 skoczył facet z dużej wysokości i świat z zapartym tchem to oglądał. W czasie tak długiego skoku obejrzał sobie Ziemię i stwierdził, że jest mała. Teraz czekamy aż ktoś skoczy na taką wysokość do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: skoki 15.10.12, 22:23 Powinien skoczyć bez spadochronu, prosto do basenu. Wtedy byłby szał :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka szał 15.10.12, 23:18 szału można dostać w tym bajecznym miejscu, jakim jest Zaczarowana Kraina Puchatka przy Alei Lipowej we Wrocławiu. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12674128,Zwiazywali_dzieci_pieluchami_i_becikami__W_prywatnym.html?lokale=torun Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka niepokonani? 16.10.12, 21:26 Mieliśmy dziś pokonać Anglików. Ale się nie udało bo.... nie chcieli grać. Tak się bali? I zwalili wszystko na deszcz:P a dach przecież niby mamy nad stadionem Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: niepokonani? 17.10.12, 22:26 i chyba byliśmy lepsi ale jako gospodarze potraktowaliśmy gości po przyjacielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: niepokonani? 17.10.12, 22:38 Fantastyczny mecz naszych. Szkoda, że nie wygrany, ale tak to się właśnie gra przeciwko wielkim piłkarzom - wyjdzie im jedno kopnięcie i od razu dupa ;) Walczyli jednak wspaniale - taką drużynę chciałbym oglądać zawsze! A takich newsów, jak o tym żłobku, nie chciałbym czytać nigdy. Jak zwykle uważam, że tym przestępcom powinno się robić dokładnie to samo, co oni robili innym. Plus jeszcze jakieś zdrowe obicie. Autentycznie, niektórzy się chyba nie nauczą szacunku dla drugiego człowieka, jeżeli im samym się w porę gęby nie przerysuje :/ Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka przerysowanie;) 19.10.12, 21:46 czyli że przestępcy należy taki portret przerysowany zgotować, żeby popamiętał? Ja bym bez przerysowania ich pokazywała w telewizji, a nie z paskami na oczach. a nam tu w Toruniu zabytek się nadpalił. Stąd też korki dzisiaj były jeszcze większe niż w "normalne" piątki. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: przerysowanie;) 19.10.12, 22:05 Haha, dokładnie. Należy im robić takie karykatury, że aż im się głupio zrobi. Dobrze, że tylko nadpalił. Chociaż ciekawe jest to, że zapalił się dach, który był właśnie remontowany. Rzec by się chciało, że pracownikom robota paliła się w rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka dobrze i źle 21.10.12, 18:07 wniosek taki, aby zbyt szybkich pracowników sobie na głowę nie brać, lepiej już niech im się ta robota w rękach nie pali. Na razie bezpieczne wobec tego są nasze autostrady. A dziś po zapowiedzi słonecznej niedzieli, ani na chwilę słońca nie uświadczyliśmy bo mgła je zakryła dokładnie i całe niebo. A gdzie indziej z nieba ryby leciały i to na głowy prosto. Jakiś kłapiący dziobem je upuścił i stracił na zawsze. deser.pl/deser/1,111857,12710545,Nauczycielka_zostala_ranna__Prosto_z_nieba_spadla.html I smutne wieści, Przemysław Gintrowski, jeden z bardów okresu Solidarności zmarł. Jeden z jego utworów wciąż aktualny www.youtube.com/watch?v=-_uZ4S7YAzs Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: dobrze i źle 21.10.12, 22:48 Jakie autostrady? Hah, jedni znajomi też wciskali mi te prognozy i proponowali posiadywanie w terenie. Ja nie wiem, trochę czasu mi jeszcze zajmie, żeby wszystkim wytłumaczyć, żeby porzucili pogodynki telewizyjne i przerzucili się na internetowy ICM :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: dobrze i źle 22.10.12, 22:38 a w Internecie pisali o chmurach w płatach. A może w opłatach. Wszystko jedno. A poza tym o młodych źle piszą. Dzisiaj o tym, że są bez pracy, bo nie umieją mówić i pisać wyborcza.biz/biznes/1,100896,12714023,Specjalisci_twierdza__Mlodzi_sa_bez_pracy__bo_nie.html wczoraj ktoś pisał, że nie zatrudnia absolwentów bo niczego nie potrafią. A absolwenci mają po kilka fakultetów i pracy nie mają. Oni też niczego nie potrafią? Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: dobrze i źle 22.10.12, 22:57 Hah, dobre podsumowanie widnieje w czołówce tego artykułu :D Absolwenci faktycznie są do niczego. Wiem to po sobie :P A ciut poważniej, z tym systemem edukacji już niedługo wymłócimy z młodych ludzi ostatnie strzępy inteligencji. Naprawdę, to już czas najwyższy coś z tym zrobić. Ja już kiedyś wrzucałem tutaj ten materiał (albo na mejla?). Nie pozostaje mi nic innego, jak ku przypomnieniu wrzucić raz jeszcze. Sam co jakiś czas chętnie do tego wracam :) www.youtube.com/watch?v=msE-ktwSuR4&feature=player_embedded Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: dobrze i źle 27.10.12, 22:06 ciekawe, ciekawe. A poza tym. Kultura na pierwszym miejscu. A Lato już zupełnie na ałcie, przyszła zima, z zimą Boniek. Całkiem sympatyczny gość, który mówi "Nie znoszę człapania, narzekania i leżenia na tapczanie przed telewizorem przez pół dnia, Nie pędzę przez życie 200 kilometrów na godzinę, ale 110-120 wyciągam na pewno" I świetnie. Oby więcej było takich w różnych miejscach to może zaczęłoby być normalniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: dobrze i źle 28.10.12, 00:12 Ojej, jeżeli w terenie zabudowanym, to oby było takich jak najmniej :P Ja żart oczywiście, bardzo dobry człowiek na to stanowisko. Oby tylko "związkowi" nie próbowali go "wyprostować". Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka prawie listopad 30.10.12, 20:35 Sandy sieje spustoszenie w Njujorku U nas rewelacje - kolejne - w sprawie katastrofy smoleńskiej. a poza tym zimno i Wszystkich Świętych już wkrótce Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: prawie listopad 01.11.12, 00:47 Wszystkich Świętych już teraz. Tradycyjnie uruchamiam sprawdzony schemat. Jadę z samego rana i omijam wszelakie tłumy i korki. Będzie raczej zimnawo. A popołudniem nawet jakieś kroplo-mżawki mogą być. Średnio sympatyczna pogoda na bieganie po cmentarzu. Jak to bardzo mądrze moja babcia stwierdziła - to święto powinno być w lato :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka listopad 01.11.12, 21:00 No i zaczął się listopad tymi kroplo-mżawkami Ale nie zagasiły one zniczy, których tysiące zapłonęły na grobach. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: listopad 01.11.12, 23:22 Ajjj, ludzie przejmują moją taktykę. Już od samiuśkiego rana tłok i gwar na cmentarzach. Przez nich będę musiał wstawać jeszcze szybciej, cwaniaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: listopad 02.11.12, 22:12 im więcej osób przejmie Twoją taktykę tym lepiej dla mnie;) Ale jak naprawdę będzie to okaże się dopiero za rok. A dzisiaj jakoś tak smętnie było przez cały dzień. Pogoda jakby zaduszna. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: listopad 03.11.12, 23:14 Wysyp talentów, odcinek 15 - tenis. I nagle cały naród zna się na tenisie, jak na robieniu jajecznicy. Magia kurde :P Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: listopad 04.11.12, 23:10 a czy zrobienie jajecznicy jest aż tak proste?:D Przyspieszona edukacja nie jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: listopad 06.11.12, 00:18 Śmiem twierdzić, że jeszcze kilka dni temu było o wiele prostsze od wyjaśnienia podstawowych zasad gry w tenisa ;) Ja nie mam nic przeciwko kibicowaniu wybijającym się rodakom i dzięki temu poznawaniu nowych dyscyplin. Mnie to denerwuje, że wszyscy od razu są ekspertami, a dodatkowo dziennikarze rozdmuchują sprawę, domagając się zwycięstw od teraz już zawsze. Przerabiamy to wszystko co jakiś czas: Małysz, Jędrzejczak, Kubica, Lewandowski, a teraz Janowicz. Nawet przed chwilą widziałem artykuł, w którym dziennikarz się zastanawiał, dlaczego świeżo wybranym objawieniem sezonu nie został Polak, tylko ktoś inny? No dlaczego? No jak to być mogło? I wymyślił, że głosowanie mogło odbyć się przed lub w czasie turnieju w Paryżu. No klapki na oczach :P Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka 11.11 11.11.12, 17:18 Klapki na oczach, dziury w mózgu itp.;) Sondaż uliczny wykazuje, że większość Polaków nie ma pojęcia jakie wydarzenie dziś świętuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: 11.11 12.11.12, 23:24 To smutne. Tak samo smutne jest, że tak mało osób jest w stanie poświęcić godzinkę ze swego jakże "zabieganego" życia, by chociaż przez chwilę uczestniczyć w obchodach. Zanikają nam jakby patriotyczne wartości. Niedobrze. Bardzo niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: 11.11 13.11.12, 23:17 a bo widzimy głównie w spory polityczne, które toczą wybrańcy narodu stąd Naród przestaje się w cokolwiek włączać i odwraca się plecami do oficjalnych działań. A jak się włącza, to ... lepiej aby nie;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka dobra rada 14.11.12, 18:55 książki warto czytać, Podwójnie warto bo może zdarzyć się niespodzianka deser.pl/deser/10,128835,12856126,Na_wysypisku_znalazl_ksiazke__w_ktorej_bylo_20_tys_.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: dobra rada 15.11.12, 23:29 O, to dopiero zachęta! Ja w końcu się przełamałem i od tego roku zacząłem wprowadzać w życie plan w miarę regularnego czytania książek. Czekam zatem na "niespodziewane dofinansowanie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: dobra rada 17.11.12, 21:35 plany dobrze mieć, jeszcze lepiej jest, gdy udaje się je realizować. A w prasie dyskusji o metropolii ciąg dalszy, badania warszawskie wskazują na wzrastający egoizm/egocentryzm młodych Polaków i gap generation Pawlak przegrał wybory we własnej partii Małysz znowu w mediach, ale nie z nartami tylko z herbatą, a na dworze coraz zimniej jest, szczególnie po zmierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: dobra rada 17.11.12, 23:43 > plany dobrze mieć, jeszcze lepiej jest, gdy udaje się je realizować. No kurczę! ;) Właśnie zabieram się za kolejną knigę. Ma pełno stron, więc trochę czasu minie nim się przekonam, czy są tam jakieś pieniądze, czy nie. Będę jednak próbował. Do skutku! > A w prasie dyskusji o metropolii ciąg dalszy, Nahaha, metropolia. Dwóch wiecznie skłóconych ze sobą, niedorozwiniętych miast. Dobrze, że to tylko nasze regionalne wojenki, bo jakby świat zobaczył co się tu wyprawia, to byśmy musieli się spalić ze wstydu. > badania warszawskie wskazują na wzrastający egoizm/egocentryzm młodych Polaków 'Nie wydaje mnie się'. Na pewno ogólnie problemem tego świata stają się podstawowe zasady kultury i dobrego wychowania. Trudno jednak nie przyznać racji tym, którzy stanowią, że kto jak kto, ale starsi to zdecydowanie tych zasad nie przekazują. Śmigam sporo mzk i zdecydowana większość młodych ustępuje starszym. Zdarzają się ludzie, którzy twardo siedzą, ale ogólna średnia jest świetna. Natomiast co istotne - na palcach jednej ręki mógłbym policzyć spory, które były wywoływane przez młodych, a na porządku dziennym są za to awantury, wszczynane przez wiecznie niezadowolonych starszych. Tutaj pozwolę sobie nawet zacytować moją babcię: "ja sama jestem stara, ale nienawidzę starych ludzi". Ona również twierdzi, że częstokroć są najzwyczajniej w świecie chamscy. Ja, posiłkując się moimi obserwacjami, niestety to potwierdzam. > Pawlak przegrał wybory we własnej partii No w końcu :P > Małysz znowu w mediach, ale nie z nartami tylko z herbatą, A bułka? A banan? > a na dworze coraz zimniej jest, szczególnie po zmierzchu Takim lekkim mrozem wieje faktycznie. To wciąż jednak jest cieplucho, jak na listopad. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka różności różniste 20.11.12, 21:46 Na czytanie chwilo nie mam czasu, ale może powinnam chociaż przekartkować kilka książek w celu znalezienia fortuny. Tylko one wprost z księgarni są, a tam chyba kasy mają, w których kasę trzymają. W sprawie obserwacji tramwajowo/autobusowych to też chyba mam jednak odmienne zdanie od tych sondaży. Ale my tu na prowincji to wiadomo, nie nadążamy za trendami;) Małysz jak nie skacze to i nie je tylko pije;) A najnowsze nowości to akcja ABW. Za oknem całkiem znośnie, cieplej niż kilka dni temu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: różności różniste 20.11.12, 23:57 Hmm, trzeba kupować książki razem z kasami. Ta akcja ABW to dopiero początek. Wpadają kolejni: vader.joemonster.org/upload/qyv/512_916705739e8de361450_53638062639186.jpg Niesamowicie ciepło. A ludzie w czapkach i szalach O_o Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: różności różniste 23.11.12, 23:41 oj, ciepło, ciepło, a nawet gorąco, ale gdzieś na innych kontynentach;) weekend nadchodzi, a nawet się zaczyna złotą żabę zawieźli do Bydgoszczy Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: różności różniste 24.11.12, 19:53 Pic de Bugarach, albo inaczej - nomen omen - Pech de Bugarach przygotowuje się na oblężenie chcących uniknąć końca świata. Wypada mieć tylko nadzieję, że ten Pic to pic na wodę, a pech dla tych co uwierzą Majom, którzy dla nas taką przyszłość przewidzieli Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: różności różniste 25.11.12, 21:56 Ciekawe, ciekawe. Ludzie jak sobie coś wkręcą, to koniec, więc i tak się tam dostaną ;) Po czym rozjadą się do domów. Powinni ich jeszcze później jakoś oznaczać przy wyjściu, żeby wszyscy mogli się z nich pośmiać :D Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: różności różniste 25.11.12, 22:18 naznaczą się sami. Będą poobijani i z siniakami. Każdy z nich będzie chciał pierwszy wdrapać się na ten Pic, który jest Pechem. A u nas 20 Camerimage trwa. W Bydgoszczy, w Operze Nova. Chyba to jest dobre miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: różności różniste 26.11.12, 23:32 To nie jest wystarczające rozwiązanie. Ja też co jakiś czas z siniakami chodzę, ale to nie znaczy, że chowam się w górach przed końcem świata :] Jak zwykle jednak przy okazji tego festiwalu, forumowicze trzy razy się zastanowią, czy aby na pewno jest to dobre miejsce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: różności różniste 27.11.12, 22:14 forumowicze mogą się zastanawiać;) Dobrze, że p. Żydowicz się nie poddaje i pokonuje wszystkie trudności. A dziś popadało sobie Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: różności różniste 02.12.12, 00:10 No i tak pada coraz częściej. Cieszą się z tego tylko ci, którym przyjdzie nam most stawiać :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: różności różniste 03.12.12, 22:03 i coraz zimniej się robi. Chyba jakąś czapkę na głowę trzeba założyć Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: różności różniste 04.12.12, 00:28 Nie lubię czapek. Raz, że po prostu nie lubię. Dwa, niszczy mój znak rozpoznawczy :P Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: różności różniste 04.12.12, 22:33 A któż lubi czapki? No chyba że artyści latem. Popadało dzisiaj lekko na biało. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: różności różniste 05.12.12, 22:31 Hah, zacne! :) Tak sobie już drugi dzień pada. Zima? To już ten czas? Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka grudzień 07.12.12, 23:49 Mikołaj rozdawał prezenty, ale chyba nie wszystkim;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: grudzień 09.12.12, 21:02 coraz zimniej, coraz więcej śniegu, a na Kamczatce wulkan się uaktywnia. A u nas sukces studentki, chyba brunetki, która została wice-miss. Do Świąt coraz bliżej, czas na prezenty, ale czy warto je kupować jak przed Świętami ma być koniec świata? Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: grudzień 09.12.12, 22:38 Piękna jest! Przynajmniej po tych zdjęciach z gazety.pl wnosząc :) Oczywiście, że warto. Z pieniędzy i tak pożytek żaden, a wymyślanie prezentów też może sprawiać frajdę, jak się człowiek dobrze postara :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka 12.12.12 12.12.12, 20:22 Czasami zdarza się taki układ, następny taki za tysiąc lat;) Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: 12.12.12 14.12.12, 00:32 To średnia wiadomość, biorąc pod uwagę, że świat nam się kończy za tydzień :P Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: 12.12.12 14.12.12, 23:02 Niedługo święta. Nadchodzi czas Jasełek :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: 12.12.12 16.12.12, 17:33 tak, im bliżej Świąt tym cieplej:) Ciekawe co będzie jutro. Gdyby się tak ochłodziło.... lepiej oby nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: 12.12.12 16.12.12, 22:04 Może być całkiem śmiechowo w środę. I tak aż do piątku. To pewnie o to chodzi z tym końcem świata, że ludzie się pozabijają na lodzie :] A później przyjdzie ocieplenie i kolejny rok święta z błotem, zamiast śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: 12.12.12 14.12.12, 23:08 no fakt, ale za tysiąc lat to moglibyśmy to oglądać z pozycji mumii, gdyby panowała moda na mumifikowanie, ale teraz to raczej grozi nam kremowanie;( A świat się już skończył, administrator chce czytać pocztę prywatną i domaga się zgody na to. Czas się wycofać z tego medium;) Ale jeszcze sprawdzę, czy to on się nie wycofał z takich bezecnych żądań:P Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka dementi 20.12.12, 00:20 żądanie zgody na dzielenie się prywatnymi wiadomościami z adminem to chyba raczej na pewno były działania hakerskie. Szczęśliwie nie kliknęłam gdzienietrzeba, poczta działa normalnie. A poza tym szaleństwo przedświąteczne... Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka moda 20.12.12, 22:41 Podobno wymyślono jakieś stroje na koniec świata. A może one są z końca świata? Tak, czy inaczej, jakoś ubrać się trzeba jutro. Najlepiej chyba ciepło, gdyż zaczyna wracać Zima, które trochę odpuściła. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: moda 20.12.12, 23:01 Jest nadzieja! To mogą być więc białe święta! Trzymajmy kciuki! :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Białe Święta 23.12.12, 21:41 Wesołych Świąt, ale nie tylko wesołych Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: Białe Święta 23.12.12, 23:45 Nope, nie uda się. Taką nadzieję pogoda zrobiła dzisiaj wieczorem. A jutro tak brutalnie ją zniszczy i zrobi wielkie błoto. Szkoda :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: Białe Święta 30.12.12, 21:41 Wolny poniedziałek, dobre sobie :P A z tym nadejściem nowego roku to wielu ma spore problemy. Strzelają mi tu od kilku dni. Żeby to jeszcze jakieś ładne było, ale najwięcej to to tylko huku robi. Jak mnie denerwują tacy głupi ludzie :P Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka 2013 01.01.13, 17:29 I zaczął się Nowy Rok. Całkiem nieźle. Trochę fajerwerków było, całkiem ładnych, serwowanych z umiarem. Pogoda niezła. Zaprowiantowanie także. Oby tak dalej.... Szczęśliwego 2013 roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka a tymczasem 02.01.13, 22:27 Piernikowa aleja gwiazd nam się powiększyła o jakąś Koroniewską, podobno. Noooo, gwiazda olbrzymia zajaśniała:P Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: a tymczasem 07.01.13, 00:37 To dziwne, że jeszcze nie wpadli na to, że trzeba honorować jedną osobę na rok. Ruszyli z kopyta i dosyć szybko zaczęły się "gwiazdy" kończyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: a tymczasem 07.01.13, 23:59 "gwiazdy się kończą"? no, niektóre się kończą, przygasają. Taka kolej rzeczy. Ale nowe powstają. Gwiazd zabraknąć nie powinno w przyrodzie;) Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: a tymczasem 08.01.13, 00:37 Gwiazd "w przyrodzie" nigdy dosyć. Są cudowne! Gorzej z tymi "w ludziach" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka gwiazdy i serduszka 13.01.13, 22:04 Koniec świata przetrwała także Orkiestra, która gra już 21 rok. Licytowane są serduszka i złota gęś nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: gwiazdy i serduszka 18.01.13, 00:57 Takie zimno to nie zimno. Dzisiaj dopiero lekko chłodniej się zrobiło i będę musiał odkurzyć kurtkę-zimówkę. Trochę "sypnie" w weekend mrozem, ale ogólnie zima delikatnie bardzo nas traktuje :) Chociaż taki stan rzeczy jak się dzieje przez ostatni tydzień, niemalże dwa, można nazwać zimą idealną w sumie :) Biało, a zarazem przyjemnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: gwiazdy i serduszka 22.01.13, 23:23 "sypnęło" mrozem i śniegiem. A wydawało się, że prawdziwa zima to już tylko wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: gwiazdy i serduszka 22.01.13, 23:24 Ale sypnęło od serca. Aż tramwaje stanęły. Co prawda dlatego, że ktoś źle zaparkował, ale zawsze :P Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka zasypało na biało 23.01.13, 23:48 i hałdy śniegu widać na chodnikach - te niesprzątnięte i te usypane ze śniegu drogowego. A nasze drogi jakby węższe się zrobiły. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: zasypało na biało 24.01.13, 00:47 Kurczaki, leży to białe i leży, a ja ciągle nie mam kiedy się na sanki wybrać :) A to może zacząć znikać po weekendzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: zasypało na biało 29.01.13, 23:45 już nie leży, już spływa. dobrze byłoby, aby wszystko spłynęło zanim mróz toto zetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: zasypało na biało 02.02.13, 23:42 spłynęło, wiatr trochę osuszył i znowu popadało w końcu luty mamy więc nawet więcej śniegu i mrozu się spodziewamy Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: zasypało na biało 08.02.13, 00:56 A dzie tam, nie spodziewamy się ;) Ale zima odpuszczać zamiaru nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka gorąco na szczycie 09.02.13, 00:54 w walce o kasę unijną poszło całkiem, całkiem Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka karnawał 10.02.13, 20:57 kończy się karnawał. Pączki zjedliśmy, teraz śledzik i sypanie głów popiołem.... a na drugiej półkuli posypało śniegiem. I to jak! Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: karnawał 14.02.13, 00:37 Dużo tych pączków? Dużo tych śledzików? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Zima reaktywacja! 19.02.13, 00:52 Śnieży! Prószy! Mrozi! Bieli! Ja tu już raczej zimę żegnałem. Przepraszam, kto tym dowodzi? Można z kierownikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Zima reaktywacja! 19.02.13, 23:46 Dzisiaj to dowodzi Kopernik, oczywiście. I to wszystko przez niego, kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka specjalny dzień 21.02.13, 21:32 Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: specjalny dzień 22.02.13, 01:13 O, to ciekawe, że akurat w taki dzień wielu radnych... zaniemówiło. Obawiam się o tę salę, której budowę "klepnięto". Chciałbym takiego obiektu w Toruniu, ale chyba nie za taką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: specjalny dzień 23.02.13, 23:50 ale my musimy mieć wszystko największe, no może nie największe, ale większe od rzeczywistego zapotrzebowania. A to kosztuje. Skoro dajemy radę z CSW - duuuuży gmach dobrze (choć nie powiem ładnie) wygląda - to Jordanki też warte są swej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: specjalny dzień 24.02.13, 02:12 CSW prezentuje się świetnie! Tylko chyba zapomniano zaprosić jakichkolwiek ludzi do środka. Mam nadzieję, że z salą nie powtórzą tego błędu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: specjalny dzień 01.03.13, 00:13 Wreszcie słoneczny dzień nastał! I od razu się poprawiły nastroje. Stoch mistrzem świata nawet został. A w Watykanie czekamy na biały dym z komina. Ale jeszcze trochę to potrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: specjalny dzień 03.03.13, 19:42 w Lizard Kingu bawili się policjanci ale skończyło się dla nich mniej zabawnie. A my będziemy mogli brać duże pożyczki w bankach, mimo że ponad 2 miliony pożyczkobiorców ma kłopoty z ich spłacaniem. W sporcie deszcz medali. W Watykanie puste okno. Czekamy na biały dym. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: specjalny dzień 04.03.13, 00:22 Bawiący się państwo "co to nie my". Wprost "uwielbiam" takich ludzi... Yeah! Pożyczki! Faktycznie powinniśmy ich więcej brać, bo te banki coś jakby mizerniutkie takie :P Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 8 marca 08.03.13, 22:50 Drogim Paniom życzymy wszystkiego najlepszego :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: 8 marca 12.03.13, 21:20 oh! Panie zaspały i nie podziękowały;) Ale miło widzieć takie życzenia raz od wielkiego święta:) dziękujemy Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka wciąż jeszcze marzec 16.03.13, 17:58 Nowy papież szybko został wybrany. Stoch wygrywa jak kiedyś Małysz Śnieg wciąż widoczny, ale zaczyna się topić I dnie coraz dłuższe Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Rozmowy o Zmierzchu 28.03.13, 21:40 Długo nie zmierzchało. I nie wiadomo czy tak długo trwał dzień czy noc... Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Wielkanoc 29.03.13, 21:39 Wielkanoc ze śniegiem.. Chłodniejsza od Bożego Narodzenia w tym roku... Mimo to Wesołego Alleluja i malowanego jajka Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Wielkanoc 30.03.13, 21:02 Nie dość, że Wielkanoc ze śniegiem to jeszcze krótsza o całą godzinę.... tak to jest jak rok ma 13 na końcu:) Mimo to w Święta świętujemy pisanki zjemy kalorii nazbieramy, trochę sobie poodpoczywamy a we wtorek koniec przyjemności powrót do rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: Wielkanoc 02.04.13, 00:54 Pierwszy raz w życiu w Wielkanoc bawiłem się w odśnieżanie. Kosmos :) Kalorie zbieramy dalej - mazurków sporo jeszcze zostało :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Wielkanoc 07.04.13, 00:40 chyba już koniec odśnieżania. Śnieg sam się topi. Szczęśliwie słońce wreszcie przestało się ukrywać za chmurami. Oby nie zatopił żadnych domów w tym roku. A kalorie..... jeszcze są w nadmiarze Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Wiosna 13.04.13, 21:59 Spóźniona, ale wreszcie przyszła. I może zostanie do lata Interesujący Festiwal Sztuki Faktu zakończył się w Toruniu. Tylko dlaczego w Baju? Trochę to przypomina działania kaczki dziwaczki .... Raz poszła więc do fryzjera: "Poproszę o kilo sera!" Tuż obok była apteka: "Poproszę mleka pięć deka." Z apteki poszła do praczki Kupować pocztowe znaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: Wiosna 13.04.13, 23:28 Pewnie dlatego, że w nowej naszej sali jest jeszcze "przejściowe-chwilowe" ze ścianami i sufitem ;) Spóźniona i tylko przelotem. Jak nam sypnie tym latem teraz z kolei, to znowu nie będziemy wiedzieli, jak się pozbierać :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Wiosna 16.04.13, 21:11 prawie "sypnęło" latem. 20 stopni na termometrze było. Jeszcze o tej porze jest 17 stopni. Poza tym samoloty nam spadają, jak donosi Gazeta, ale ludzie przeżyli, na szczęście. Gorzej mieli ci w Bostonie. Szaleńców coraz więcej i coraz większymi możliwościami destrukcji dysponują. Świat chyli się ku upadkowi. Na szczęście Kim zadowolił się tylko pogróżkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: Wiosna 17.04.13, 00:05 Szok gorąc :D Ludzie, zaskoczeni takim ciepłem, tradycyjnie już mają kłopoty, żeby wiosną odkleić się od zimowych kurtek ;) Ten świat nie może upaść, bo chyba tak naprawdę nigdy na dobre nie wstał. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Świata wzloty i upadki 19.04.13, 22:49 Jak to świat nigdy nie wstał? A skąd w nim tyle piękna, tylu wspaniałych ludzi?;D Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: Świata wzloty i upadki 23.04.13, 01:48 Staram się cieszyć pięknem życia i nim samym, ale całe to piękno jest zupełnie nieproporcjonalne do możliwości ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Świata wzloty i upadki 25.04.13, 23:38 piękna za dużo zatem czy za mało? O możliwości pytać nie będę;) A dziś cieszono się w mieście i powiecie, a nawet w województwie samym, jako że władze najwyższe do nas zjechały, to i owo pooglądały, pochwaliły i odjechały. Zdjęć dużo. Jedno całkiem zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: Świata wzloty i upadki 27.04.13, 22:22 Za mało zdecydowanie! Zabawne zdjęcie? A które? Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka majowo 01.05.13, 22:55 To święto pracy przeżyliśmy. Teraz dzień odpoczynku i kolejne święto przed nami. a potem zaraz weekend, a więc jak zwykle nieźle się zaczyna, a na dodatek słonecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: majowo 02.05.13, 22:51 kolejne święto zakończone - Święto Flagi. Podobno jacyś chłopcy ukradli jedną flagę bo chcieli z nią sobie poświętować. Niestety, złapano ich, flagę odebrano, grzywną ukarano. No i jak tu świętować? Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: majowo 03.05.13, 03:11 Wywieszać barwy! Wywiesiłaś torunianko? :) Tak sobie oglądałem okna, balkony i fasady i specjalnie szaleństwa nie było. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: majowo 08.05.13, 00:40 no jakby to powiedzieć nie wywiesiłam, barwy zszarzały i do wywieszenia się nie nadawały. Ale dziś barwne korowody się zaczęły (choć oficjalne dopiero od 9 mają być) i matury a poza tym szkoda gadać Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: majowo 09.05.13, 00:18 A to dlaczego szkoda gadać? Fakt, że zrobiło się gorąco i lada moment się wszyscy usmażymy, ale do tego jeszcze chwila :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: majowo 12.05.13, 00:01 nie, no aż tak gorąco nie jest. Popadało przecież trochę, a nawet chyba jeszcze popaduje sobie Gorąca jest natomiast dyskusja nt. jakiejś kładki. Gorąco też było na jakimś trawniku, gdzie brylowali biało ubrani i nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: majowo 14.05.13, 01:42 Więcej deszczu! Mniej alergii! Juuhuuu! :D Gorąco na trawniku? Tam to musiał być dopiero przenikliwy chłód Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: majowo 15.05.13, 20:31 I połowa maja prawie za nami. Google się rozwija Google z dopalaczem Już się zaczynam bać co to się będzie działo ze stronami Gazety;) Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: majowo 16.05.13, 02:29 Gazeta przy nowinkach Googla wygląda jak producent chińskich podróbek innowacyjnych produktów z Europy ;) Niby wprowadza to samo, ale przepuszcza to przez filtr beznadziejności. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: majowo 22.05.13, 00:49 piękna metafora. postaram się zapamiętać. A poza tym trochę się działo. Było gorąco, potem się ochłodziło tak, że spadł grad i to wielkości kurzych jaj. Nie do śmiechu było tym, których dopadł. w całym świecie ludzie na jedną noc przenieśli się z domów do muzeów. Ciekawe na jakich eksponatach ułożyli sobie posłania. A u nas, na dużym telebimie w samym centrum Torunia most stawiali. Nawet o tym w telewizorze gadali. Tylko dlaczego mówili, że to drugi most w Toruniu? A co stało się autostradowym? Rozebrali? Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: majowo 26.05.13, 21:20 wciąż dość chłodno Dziś Dzień Matki. Na Rynku znowu trawę rozkładali co mnie niezmiennie zdumiewa i irytuje. To już chyba wolę wożenia drzewa/drewna do lasu. Ciekawam ile to kosztuje i kto za to płaci (łącznie ze sprzątaniem po imprezie). Kilka dni temu na cyfrę przeszliśmy. Obraz wyraźniejszy w telewizorach, ale program ten sam. Głównie powtórki. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: majowo 28.05.13, 23:33 Hmm... ta trawa chyba jednak jest później jakoś wykorzystywana, a nie hop do kosza po jednym dniu. Ciekawy temat w sumie. Niemniej skoro piknik pod wybitnie ekologicznymi hasłami prowadzony pzr.org.pl/8czerwca2013/ , to chyba i z trawą nie będzie jakichś rewelacji :) Mnie bardziej irytuje to, że w tym roku trawę rozwiną dwa razy. Po co to komu? Pozytywną rzecz robili 'pozarządowcy', to im miacho pozazdrościło. To jest dopiero dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka czerwcowo 04.06.13, 01:00 nie, trawa za darmo na rynku nie wyrosła, choć mogłaby, ale po co. Samorządowcy jej tam nie posiali. dostali na to dotację od miasta, a z tego co kiedyś tam zasłyszałam to miasto im tę trawę rozkładało i sprzątało także. I to wydaje mi się marnotrawstwem funduszy, których przecież podobno brak. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: czerwcowo 06.06.13, 23:33 A teraz na trawę można się było zapisać i otrzymać swoją działkę po wszystkim. Jakkolwiek to brzmi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: czerwcowo 09.06.13, 01:26 zapisać się na zadeptaną trawę? Pomysłowość organizatorów nie ma granic. Ciekawe ile osób wciągnęło się w tę grę;) Załatwiłeś sobie taki dywanik do sypialni? Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: czerwcowo 09.06.13, 22:51 Żywą trawę do domu? Jeszcze spać na niej? No już naprawdę... :P Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: czerwcowo 09.06.13, 23:17 jeżeli ta z Rynku oferowana do wysprzątania (odpłatnie??) była jeszcze żywa to żywą oczywiście, no bo jakżeż można byłoby uśmiercić z wyrachowaniem żywą istotę;) A na trawie się nie śpi tylko poleguje i je śniadania, jak rozumiem. A więc spanie odpada, obiady i kolacje także nie byłyby zgodne z zasadami. Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: czerwcowo 11.06.13, 00:23 A mi się już kimać na trawce zdarzało. I co teraz? :) Niemniej na tej trawie z rynku wyspać się nie będę miał przyjemności. Poszła, jak się okazuje, w dobrym celu do Radomska - tam sobie wyłożyli boisko do piłki. fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/941394_470047246421200_1087823652_n.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: czerwcowo 20.06.13, 23:43 trawka schnie w tych upałach. Ale nadchodzą burze więc może i deszcz będzie Czerwiec się kończy. Nowe katarzynki się pojawiły Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: czerwcowo 22.06.13, 00:24 Ho ho, jakie burze? Bez szans :P Już się pojawiły? Przybywasz torunianko z przyszłości? :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: czerwcowo 22.06.13, 16:44 burze były, i to jakie! Ale nie u nas. Jak się okazuje wiele rzeczy nas omija. Ale nie ominęło nas lato. Jest, co widać. I nie omijają nas imprezy. Miasto świętuje. Ale wczoraj, jak sobie przechodziłam przez Rynek występy jednej Pani cieszyły się umiarkowanym powodzeniem. 3, słownie: trzy osoby ją dopingowały swoją obecnością. A śpiewała ładnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: czerwcowo 23.06.13, 23:43 Wciąż gorąco nawet na burzę się zanosiło ale gdzieś się rozpłynęło Miasto wciąż świętuje Bogdan Hołownia też Powoli zmierzch zmierzcha limit się kończy chyba Odpowiedz Link Zgłoś
kolabor86 Re: czerwcowo 27.06.13, 00:13 Chwila oddechu. Zdaje się jednak, że od jutra powoli wraca wszystko do szeroko pojętej normy. A wspomniane święto muzyki było totalnie do odbytu. Trzy godziny szukałem bębniarzy i nic. Program został sporządzony dla samej radości jego sporządzania najwidoczniej :) Odpowiedz Link Zgłoś