jacek1f 20.07.11, 15:49 dodam tylko jedno: jesli chcemy miec taki prawdziwszy smak wiśniówki, to 1/3 wiśni zostawmy z pestkami, albo dosypmy garstke pestek do sloja, jak zalejemy alko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marian Wiśniówka IP: *.ip.netia.com.pl 20.07.11, 18:50 Ja zostawiam wszystkie wiśnie z pestkami i to daje specyficzny smak wiśniówce. Tzw "moc końcowa wiśniówki" zależy od ilości wlanego alkoholu. Dla 1kg wiśni daję 0,5 litra spirytusu. Końcowy efekt to łagodny likier około 15 - 20 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ericj1 Wiśniówka IP: *.chi.clearwire-wmx.net 20.07.11, 21:02 Moje doswiadczenia mowia ze pestkowanie jest dobre ale jak juz wisnie sa zmacerowane i uzywamy je do np ciast. Ta ilosc kwasu pruskiego co sie niby wytworzy jeszcze w wisniowce, mnie nie zabila a wisniowki robie od laaaat!. Proponuje rowniez pestkowke. Pestki z wisni + cukier zalewam 75% spiritusem i odstawiam na 6 mcy. Wodka marzenie tylko 75% silna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ericj1 Wiśniówka IP: *.chi.clearwire-wmx.net 20.07.11, 21:20 Jeszcze raz ja. Proponuje SUPER nalewke na owocach kiwi!!!! Przedojrzale owoce po obraniu ze skorki zasypuje cukrem w stosunku 3:1 Po 2 - 3 dniach dodaje silny spiritus a po 3 miesiacach mamy super!! podkreslam super nalewke, druga po wisniowce w mojej hierarchii! Mozna dodac wanilie i imbir, ale tego nie robie. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: Wiśniówka 20.07.11, 22:06 Ja robię wiśniówkę wg starego przepisu z Kuchni Polskiej. Wiśnie z pestkami zalewam spirytusem i odstawiam na 7 dni. Następnie zlewam spirytus a wiśnie zasypuję cukrem i pozostawiam na co najmniej 3 tygodnie, aż rozpuści się cukier. Syrop zlewam do spirytusu, a wiśnie płuczę podgrzaną wodą. Wodę zlewam do spirytusu i odstawiam na 1 m-c. Wiśniówka jest super i bardzo aromatyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Wiśniówka IP: *.tel.tkb.net.pl 07.09.11, 19:08 Pestki wiśni zawierają kwas cyjanowy, szkoda zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poławiacz wiśni Re: Wiśniówka IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.12, 16:52 "Owoce świetnie nadają się do ciast z kremem" Hmm... Ja tam wolę je skonsumować bezpośrednio, że tak powiem. Działanie tych drobniutkich owoców bywa piorunujące. Odpowiedz Link Zgłoś