Dodaj do ulubionych

Szpajza - deser śląski

IP: 213.192.80.* 19.05.06, 11:16
Na niedzielny deser zrobiłam jednolitą szpajzę cytrynową, przyrządziłam w
łatwiejszy sposób: miksując zastygającą galaretkę cytrynową z jajkami ubitymi
z cukrem, na wierzchu posypałam drobno startą skórkę cytrynową.
Pycha!
Obserwuj wątek
    • Gość: mixsar Re: Szpajza - deser śląski IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 24.05.06, 20:54
      pycha polecam
    • Gość: teresa Szpajza - deser śląski IP: *.system-net.pl 04.08.07, 22:19
    • Gość: teresa Szpajza - deser śląski IP: *.system-net.pl 04.08.07, 22:20
      zamiast jajek można ubić śmietanę

• Gość: teresa ze śląska Szpajza - deser śląski IP: *.system-net.pl 04.08.07, 22:25
      ubić śmietanę i jajka4 osobno dodać spirytus kakao i żelatynę wszystko połączyć
    • Gość: Karolina Szpajza - deser śląski IP: *.netblok.pl 04.02.08, 16:38
      Ten deser wygląda i smakuje wspaniale. Niestety nie jest on dla
      każdego.
      • Gość: ... Re: Szpajza - deser śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.08, 00:32
        Nie wiem jak on smakuje jeszcze nigdy nie próbowalam :(( , ponieważ
        nie daliście zdjęcia ani przepisu!!! Może jak bym chociaz fote
        widziala to bym zrobila , bo by mi sie pewnie spodobalo!!! A nie
        wiecie co debilami jesteście!!!
    • Gość: Karolina Szpajza - deser śląski IP: *.netblok.pl 04.02.08, 16:38
      Ten deser wygląda i smakuje wspaniale. Niestety nie jest on dla
      każdego.
    • genova51 Re: Szpajza - deser śląski 18.08.08, 12:05
      Jestem ze Śląska i każdy uroczysty obiad w mojej rodzinie kończył się właśnie
      taką szpajzą. W wypadku dużej uroczystości, jak wesele, komunia itp. szpajzy są
      o różnym smaku: cytrynowa, wiśniowa, czekoladowa. Ja jej dotąd nie robiłam, ale
      wiem, że daje się jajka, nie śmietanę.
    • Gość: ewka Szpajza - deser śląski IP: *.range86-162.btcentralplus.com 19.01.09, 13:50
      taka szpajze ostatnio mialam okazje jesc na swojej pierwszej komunii swietej (
      15 lat temu) teraz sama ja przyrzadze! nie moge sie doczekac! niezapomniany smak
    • Gość: Krystyna Re: Szpajza - deser śląski IP: *.mikolow.net 28.03.09, 19:55
      mam pytanie!
      z ilu jajek i z ilu galaretek robilas ta szpajze??
      z gory dziekuje za odpowiedz
    • Gość: beznickova To NIE jest przepis wegetariański IP: *.chello.pl 16.06.09, 09:38
      Dlaczego deser z żelatyną jest w kategorii "przepisy wegetariańskie"?
    • Gość: Dorota Szpajza - deser śląski IP: *.multi-play.net.pl 26.08.09, 14:26
      deser jest z żelatyna, więc trudno powiedzieć, żeby był
      wegetariański!
    • Gość: wege to nie jest wegetariańskie - żelatyna IP: 195.42.249.* 23.12.09, 11:41
      Każdy kto wie z czego jest żelatyna, wie też, że to nie jest deser
      wegetariański. Wegetarianizm to nie tylko wywalenie kotleta z
      talerza, ale odrzucenie wszystkich produktów pochodzącego z mięsa /
      kości. kopyt itd.
    • Gość: Karolina Szpajza - deser śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 09:53
      okropny deser naprawdę jest paskudny
    • Gość: Elizja Re: Szpajza - deser śląski IP: *.238.77.34.ip.abpl.pl 14.04.10, 12:17
      Ja dzisiaj robiłam po raz pierwszy szpajzę i nie wyszła! :(
      Nie mam pojęcia, co zrobiłam źle, ale stawiam na żelatynę.
      Na opakowaniu było napisane, aby 6-8 łyżeczek namoczyć w szklance wody odlanej z
      litra, pozostałą wodę zagotować i wlać namoczoną żelatynę. Zrobiłam z połowy
      porcji (czyli z pół litra odlałam ćwierć szklanki etc.). Dziwiło mnie, że pół
      litra wody mam wlewać do tej masy z jajkami etc. skoro wcześniej pisano, aby
      uważać przy łączeniu utartych żółtek z ubitymi białkami, aby piana nie opadła.
      Na koniec sok z cytryny i roztopione w wódce kakao także nie chciały się
      połączyć z masą i sie rozwarstwiły.
      Poradźcie, co zrobiłam nie tak, bo strasznie mnie to gnębi.Taki prosty deser :/
      Pozdrawiam :)
      • Gość: rozana Re: Szpajza - deser śląski IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 19:13
        Wg mnie, popełniłaś błąd w związku z żelatyną. Wystarczy 4 łyżeczki namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody- jak napęcznieje- rozpuścić. I to właśnie łączyć z masą. To wszystko. Spróbuj jeszcze raz. Powodzenia
        • Gość: Elizja Re: Szpajza - deser śląski IP: *.238.77.34.ip.abpl.pl 15.04.10, 12:37
          rozana - dziękuję ślicznie za odpowiedź :) Jestem osobą mocno początkującą w
          tych sprawach i wszystko przez moje niedoświadczenie.
          Czy mogłabyś mi powiedzieć czy żelatynę namoczoną w 1/4 szklance zimnej wody mam
          rozpuścić w tej masie z jajkami etc. czy jeszcze w czymś innym?
          Będę próbować raz jeszcze, nie można się poddawać :)
          Dziękuję z góry i pozdrawiam :)
          • Gość: rozana Re: Szpajza - deser śląski IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 18:06
            Żelatynę zalewasz zimną wodą- ma napęcznieć, stanie się podobna do piasku. Następnie garnuszek z napęczniałą żelatyną stawiasz do drugiego, większego z wrzącą wodą i mieszając czekasz aż się rozpuści. Jak przestygnie wlewasz ją do masy z ubitych, puszystych jajek- czyli na sam koniec. Ubijasz jeszcze chwilę żeby się dobrze połączyło i przekładasz deser nie zwlekając do pucharków, bo szybko tężeje. To bardzo proste- w ten sam sposób ubić możesz śmietanę ( np do ciasta ) z dodatkiem żelatyny, jest wtedy puszysta i nie podchodzi wodą. Powodzenia i pozdrawiam.
            rozana :)
            • Gość: Elizja Re: Szpajza - deser śląski IP: *.238.77.34.ip.abpl.pl 15.04.10, 22:17
              Teraz już rozumiem:)
              Ogromnie dziękuję, rozano, za cierpliwe odpowiedzi :)
              Pozdrawiam, wszystkiego dobrego :)
    • on-czyli-ja Re: Szpajza - deser śląski 30.07.10, 13:08
      Mhm, warto byłoby spróbować:)
    • Gość: alka1 Szpajza - deser śląski IP: 62.61.41.* 17.10.10, 23:48
      szpajza jest na liście produktów tradycyjnych woj. pomorskiego. Zobaczcie: www.minrol.gov.pl/index.php?/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych
      • Gość: Asia Re: Szpajza - deser śląski IP: *.hsnqu1.dynamic.dsl.tele.dk 15.12.11, 00:54
        Następna osoba, która nie potrafi czytać, problem z czytaniem szerzy się w kochanej Polsce coraz bardziej:
        -woj. pomorskie:
        www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-pomorskie/Szpajza-cytronszpajza-deser-jajeczny-krem-jajeczny
        -woj. śląskie:
        www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-slaskie/Szpajza-cytrynowa-krem-cytrynowy
        to tak w gwoli ścisłości.
    • Gość: pao Szpajza - deser śląski IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.11, 15:42
      ten deser ne jest wegetariański - żelatyna!!!
    • Gość: Beata_i_James Szpajza - deser śląski IP: *.cdma.centertel.pl 04.04.11, 20:41
      Witam! Dzisiaj z żoną przyrządzilismy sobie SZPAJZĘ. Powiem wam, że nawet dobra była, a biorac pod uwage fakt że oboje jestesmy wegetarianami to lepiej trafić nie moglismy. Smaczny kogiel mogiel w połączeniu z wódką i kakao, a wszystko polane smaczniutką żelatyną. Pozdrawiamy i polecamy:) Beata i James
    • Gość: lasiczka85 Szpajza - deser śląski IP: *.play-internet.pl 27.05.11, 14:31
      jestem ślązaczką od urodzenia i szpajzę znam lepiej niż cokolwiek! i jestem oburzona jeżeli któś twierdzi że jest to wegetariańska potrawa i że można dodać do niej śmietanę lub galaretkę bleee ohyda co najwyżej można tego użyć do ozdoby chociaż też nie wiem po co jeśli sama w sobie jest naprawdę wyśmienitym deserem. I odkąd pamiętam w mojej okolicy królują szpajzy cytrynowe,kakaowe i zwykła biała zazwyczaj przekładane nawzajem bez jakichkolwiek dodatków gdyż one tylko psują smak! a konsystencją przypomina ptasie mleczko więc polecam wszystkim tym których podniebienia są wymagające.
    • coix Żelatyna nie jest produktem wegatarniańskim! 12.10.11, 08:17
      Żelatyna nie jest produktem wegatarniańskim! Tym smaym więc danie z jej udziałem równiez takie nie będzie.

Żelatyna– naturalna substancja białkowa pozyskiwana z kości i chrząstek zwierzęcych.

pl.wikipedia.org/wiki/Żelatyna
      • przeprawa Re: Żelatyna nie jest produktem wegatarniańskim! 13.10.11, 13:44
        zamiast żelatyny mozna uzyc Kuzu albo skrobii kukurydzianej :)

webowiec.pl/news/sitemap.php
      • Gość: Yan51 Re: Żelatyna nie jest produktem wegatarniańskim! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.12, 14:42
        Ale agar stosowny w cukiernictwie jest roślinny! Nie trzeba używać żelatyny odzwierzęcej!
    • Gość: elkotleto Szpajza - deser śląski IP: *.laguna.net.pl 12.11.11, 15:31
      w wielki misce jedyn smak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: jopek Szpajza - deser śląski IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.11, 07:51
      Mówią że teramisu to jest włoski deser przecież Szpajza jest całkiem podobna tylko bez serka
      maskarione.Można pokombinować.
    • limes1 Szpajza - deser śląski 20.11.11, 13:43
      Jaki śląski, jak Kaszubi od wieków jedzą citronszpajze, przyrządzany na uroczyste okazje. No i kaszubski to język, a śląski - nie
      • Gość: znaffca Re: Szpajza - deser śląski IP: *.ists.pl 26.11.11, 10:34
        Mieliśmy trochę związków z Niemcami, czyż nie? A kaszubszczyzna jest językiem od niedawna i nie za Twoją sprawą, jak mniemam.
      • Gość: Schlesier Re: Szpajza - deser śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 15:50
        Boże, to zamieść przepis na citroszpajze - deser kaszubski i po sprawie...
        A już uwaga zakompleksionego Kaszuba o jezyku w przepisach kulinarnych to absurd.
        W dodatku merytorycznie nieprawdziwy. Bo śląski to równiez język, nie "uznawany" chyba jedynie w Polsce. Podobnie jak kaszubski.
        Kontynuując tę błazenadę na kaszubską modłę powinienem zakończyć: No i Ślązacy to naród a Kaszubi nie... :)
        • Gość: Asia Re: Szpajza - deser śląski IP: *.hsnqu1.dynamic.dsl.tele.dk 15.12.11, 00:49
          W 100% się zgadzam.
      • Gość: Asia Re: Szpajza - deser śląski IP: *.hsnqu1.dynamic.dsl.tele.dk 15.12.11, 00:43
        Tak dla porównania:
        www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-slaskie/Szpajza-cytrynowa-krem-cytrynowy
        www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-pomorskie/Szpajza-cytronszpajza-deser-jajeczny-krem-jajeczny
        pomorskie tradycje pomorskimi, śląskie śląskimi, koniec i kropka.
      • Gość: Asia Re: Szpajza - deser śląski IP: *.hsnqu1.dynamic.dsl.tele.dk 15.12.11, 00:47
        A co do języka - cóż z tego, że kaszubski ma miano języka, skoro większość Pomorzan go nie używa, bo go nie zna. Nie to co na śląsku, gdzie gwarę śląską pielęgnuje się w każdym domu, gdzie nawet ludzie nie pochodzący z śląska są w stanie posługiwać się nim.
      • Gość: Slunsok Re: Szpajza - deser śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.14, 00:14
        bo poloki zatwierdzili jynzyk kaszebki? Slunski jynzyk tuz tuz
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka