Gość: Marcin Sołtys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 21:57 Co Wy na to? Kto w zamian? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cis-moll Re: Dymisja Smolija IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.04, 00:22 też się ciesze w zamian Pijarowski albo jakiś "młody lew" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dymisja Smolija IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.04, 00:42 By?oby najw?aĘciwsze ´´eby Pijarowski wróci?. Gdyby nie chcia? byç znów szefem niech wska´´e nast´pc´. Z pewnoĘciŕ si´ nie pomyli. Ja osobiĘcie z "m?odych lwów" widzia?bym Jana Mi?osza Zarzyckiego...jest rewelacyjny.Ale uwa´´am ´´e najpierw musi wróciç Pijarowski-nale´´y mu si´ to przynajmniej za sposób w jaki zosta? zmuszony do odejĘcia. Pytanie co z Lidiŕ- nietrafiony wybór Smolija jest jej grzechem g?ównym (czyt. ci´´´kim)- moim zdaniem to wystarczajŕcy powód do dymisji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Dymisja Smolija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 08:59 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=188&w=10285071&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C-dur Re: Dymisja Smolija IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.04, 13:30 Proponuję panią Bogusławę Orzechowską z Operetki.To będzie strzał w dziesiątkę.Operetka nie wiadomo ile pociągnie a pani Bogusia musi mieć jakieś zabezpieczenie.Przecież z samej uczelni człowiek nie wyżyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Sołtys Re: Dymisja Smolija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 14:44 Sprowadzenie dobrego dyrektora artystycznego powinno zalatwic sprawe "kiepskiego programu" Filharmonii. Pytanie brzmi: jak do swojego "bledu" (Smolij) powinna ustosunkowac sie Geringerowa? Pewnie przemilczy sprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cis-moll Re: Dymisja Smolija IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.04, 21:35 żadnych kobiet z operetki nie chcę widzieć w filharmonii! to już wolę Smolija... (to było do C-dura) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chórzysta Re: Dymisja Smolija IP: *.amuz.wroc.pl 22.01.04, 16:16 Tylko raz śpiewałem pod ręką Smolija. Na moje szczęście pierwszy i ostatni raz. To co on wyprawiał na podjum to mieszanka czegoś zupełnie nam obcego. To coś przyjechało z USA i naszczęście juz odchodzi. Niech sobie dalej będzie "najlepszym dyrygentem młodego pokolenia w dziejach USA". Lepiej dyrygują moi młodsi koledzy z pierwszego roku Wydziału Edukacji Muzycznej na wrocławskiej Akademii Muzycznej!!!Pijarowski wracaj!!! Uratuj honor Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Dymisja Smolija IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.01.04, 17:58 Nareszcie, o wiele za późno!!! Powrót Pijarowskiego do czasu odejścia Geringerowej jest niemożliwy.Żaden artysta nie zniesie wchodzenia w politykę repertuarową a ona lubi rządzić! Szkoda. Młodego lwa też byłoby szkoda bo straci połowę energii na użeraniu się z dyrekcją a to jest nieuniknione.Konludując po Smoliju powinna odejśc Geringerowa a potem trzeba uzdrowić sytuację. Pani Bogusia niech zostanie szefem Operetki oczywiście pod odejściu Kościelniaka.Ufff, porządziłem ale może to są tyklko marzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ren Re: Dymisja Smolija IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.04, 01:57 Kto teraz? proste najlepiej zrobić konkurs co tam konkurs - casting!.Kto wie czy gdzieś nie ukrywa sie muzykant-menager który natychmiast podniesie,jak że dziś wysoką rangę wrocławskiej filharmonii na niebotyczne wyżyny (Ilość koncertów rodzinno-szkolnych conajmniej podwoji).Koniecznie w komisji konkursowej muszą zasiadać luminarze zarządzjący wroclawską kulturą: Ryk,Kocięba i Broda. Przecież to dzięki im i ich usilnym staraniom mamy "złote lata" wrocławskiej kultury: 1.Teatr Muzyczny (operetka?)- kolejki widzów,biletów nie można dostać, 2.Teatr Polski - j.w. artystyczne wydarzenie,goni następne,widownia pęka w szwach 3.Filharmonia - chyba tylko Gewandhause, albo NYF może równać się, zwłaszcza, że amerykańskie siły nadały mu światowy sznyt.Recenzje -palce lizać 4.Teatr Pantomimy - po śmierci mistrza H.T. dopiero się rozwinął i zadziwia zoologów. 5.Teatr Lalek - umacnia przyjań Polsko-Czeską z naciskiem na czeski film: nikt nic nie wie... 6.Opera - grała już na placach, parkach, ulicach,w hotelach, garażach, na dachu,na barce na Odrze ...pozostały niezagospodarowane jeszcze tylko kanały (kanalizacja) Ślęża,lotnisko i zajezdnia tramwajowa.Następne proponowane inscenizacje to w Hali targowej -Halka, Traviata na tratwach,Nabucco - w Parku Szczytnickim - na bukach,klonach i wiązach,Gioconda w Luwrze,albo innej miejskiej galerii,Poławiacze pereł na basenie olimpijskim itd. 7.Festiwal Wratislavia - muzyczny śmietniczek złego smaku, na którym obok wspaniałych artystów pojawiają się tacy, dla których publiczny występ juz jest zaszczytem. 8.Kuuuurtyyynaaa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Sołtys Re: Dymisja Smolija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 10:54 Z ta Opera to masz swieta racje:). Gdy juz skoncza remont glownego budynku (za 20 lat...), nikomu nie bedzie sie chcialo chodzic na "zwykle" inscenizacje. Michnik przyzwyczaila juz widzow do rozmachu i nietypowych pomyslow. A co do castingu, moze nie jest to wcale taki zly pomysl? Pod warunkiem, ze w komisji zasiedliby sami specjalisci. Kto powiedzial, ze wsrod mlodych nie znalazlby sie utalentowany kandydat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojcek Re: Dymisja Smolija IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.04, 12:40 Najlepiej zrobić casting w Barze.To jest już sprawdzony we Wrocławiu pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matrix Re: Dymisja Smolija IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 03:18 Jak to miło popatrzeć, kiedy wszyscy są zadowoleni... Ktoś coś wspominał o p. Pijarowskim? A co takiego, khm, khm zrobił ten pan dla Filharmonii? Jakichże to doskonałych solistów słuchaliśmy za jego kadencji? A może program był niezwykle atrakcyjnie dobrany, obfitujący w same hity? Jakoś nie mogę sobie przypomnieć..A może chcielibyśmy więcej takich "wspaniałych" płyt jak V Symfonia Czajkowskiego w wykonaniu Filharmonii Wrocławskiej pod dyrekcją pana P.? A może orkiestra była za jego czasów na światowym poziomie, tylko przez ostatni okres się stoczyła? Hmm, a może pan P. błyskał jakimiś rewelacyjnymi posunięciami marketingowymi? Skoro było tak dobrze, to czemu nie krzyczeć jeszcze: Nesterowicz wróć ! PS To jest kopia listu, który wysłałem też na sąsiednie forum, bo nie chce mi się dwa razy pisać tego samego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Sołtys Re: Dymisja Smolija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 15:44 O sprawie nie jest specjalnie glosno. Ciekawe, czemu... A casting w Barze to rzeczywiscie blyskotliwy pomysl:). Frytka dobra na wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Dymisja Smolija IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.04, 00:12 JeĘli nie Pijarowski to kto? JeĘli myĘlisz Matrix ´´e znalezienie dobrego szefa artystycznego to taka prosta sprawa to spójrz co si´ dzieje dooko?a (filharmonie w Opolu, Wa?brzychu, Zielonej Górze, Poznaniu, Katowicach).Za Pijarowskiego by?a to druga orkiestra filharmoniczna w kraju (po narodowej). Stety i niestety.Czy marketingowo,finansowo,reperuarowo i artystycznie wyglŕda to teraz lepiej-niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matrix Re: Dymisja Smolija IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.04, 01:46 Po pierwsze kolego, to ustaw sobie kodowanie, bo cholernie ciężko się czyta takie posty. Po drugie: Nie myślę, że znalezienie dobrego szefa artystycznego to prosta sprawa. To bardzo trudne, ale to nie mój problem. Poza tym denerwuje mnie bezkrytyczne uznawanie tego co było za świetne i gnojenie tego co jest teraz. W ten sam sposób można powiedzieć, że "za komuny było lepiej" i jeszcze: "Gierek wróć". A na koniec: chyba zapomniałeś o NOSPRze z Katowic....Kwintet z Rzeszowa też się podciągnął za Wojciechowskiego. Więc uważaj na to co mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Dymisja Smolija IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.04, 02:32 ?eby jeszcze reszta z Rzeszowa si´ podciŕgn´?a-nowi muzycy zza wschodniej granicy mile widziani.Nospr i Sin.Varsovia nie sŕ ork. filharmonicznymi i rzŕdzŕ si´ innymi prawami. Nie twierdz´, ´´e za Pijarowskiego by?o Ęwietnie ale nie przypuszcza?em ´´e dalej mo´´e si´ to tak n´dznie potoczyç.Obawiam si´ ´´e znalezienie nowego szefa na poziomie przynajmniej Pijarowskiego to b´dzie problem i niestety jest to te´´ mój problem choç nie pracuj´ w filharmonii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MANUS Re: Dymisja Smolija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 13:31 Ludzie! Skończcie z tymi konkursami!Wybitne osobowości artystyczne nie stają do konkursów; je się zaprasza i z nimi się negocjuje. Dopóki będziemy mieć Panią "Dyrektor Generalną", na wybitnego szefa artystycznego Filharmonii Wrocławskiej i "Wratislavii Cantans" nie mamy co liczyć. Żadna - podkreślam ŻADNA - wybitna osobowość nie zechce się podporządkować dyktatorskim ambicjom i manipulacjom pani Geringer.Zwalniająć Mariusza Smolija ( który już dawno na to zasłużył) odwróciła od siebie uwagę. A przecież ten prowincjonalny, amerykański "maestro" był jej wynalazkiem. I nie łudźmy się; wybitnego dyrygenta (szefa artystycznego) nie pozyskuje się w drodze konkursu. Czy możecie sobie wyobrazić, że do takiego konkursu stają - na przykład - Kord, Maksymiuk,Strugała i Powolny?! A kto ich będzie oceniać? Może panowie Broda i Ryk z panią Geringer dla ozdoby? I może jeszcze z sympatycznym skądinąd hrabią Dzieduszyckim, któremu zawsze i wszystko się podoba?! Pani Geringer będzie intensywnie szukać wybitnych osobowości na całym świecie i daje sobie na to - jeśli dobrze pamiętam - trzy miesiące.Obiecywała to na konferencji prasowej. To piramidalna BZDURA i z góry wiadomo czym te "poszukiwania" się zakończą; kolejną wersją Mariusza Smolija. Ergo: Baba z wozu, koniom lżej. I od tego trzeba zac zącząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Sołtys Re: Dymisja Smolija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 21:48 Nie mowmy "hop"... Rzeczywiscie, mala szansa, ze Geringerowa sciagnie wielkie nazwisko, ale z drugiej strony - moze przy okazji uda sie wypromowac kogos zupelnie nieznanego, a przy tym utalentowanego? Na dymisje szefowej raczej bym nie liczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ren Re: Dymisja Smolija IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.04, 01:27 Widzę, że nareszczie ktoś coś zaczyna kumać. Jasne,że nie było by tych problemów z Czerczuk, Smolijem, Geringer,Kościelniakiem i kim tam jeszcze...gdyby nie choroba i to z przerzutami na którą zapadła władza. Ta choroba to arogancja, a przerzuty to niekompetencja i nepotyzm.Przecież lepiej obsadzić na stanowisku serwilistyczną artystyczną miernotę - cwaniaka,kombinatora (menager!)niż niepokornego z dorobkiem twórcę,a w razie kompromitacji zasłaniać się castingiem czy też komisją. To autorytety zasiadające w komisjach z ich nazwiskami mają swym blaskiem przyćmić głupotę decydentów!Przecież to co teraz mamy to kultura nie twórców, czy artystów,ale urzędników i ich politycznych mocodawców i to za równo z lewa jak i z prawa. I oni (urzędnicy) w życiu nie odpuszczą, bo nareszcie kasa jest dla nich!, a nie dla jakiś tam posiadaczy odrobiny talentu. I tu jest pies pogrzebany, bo innym, aby być zauważanym, najczęściej pozostaje tylko obrzucanie się błotem i nieustanne bicie piany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prima Re: Dymisja Smolija IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.04, 14:12 Bardzo mi sie podobają Twoje wypowiedzi ren! Gdyby tak ludzie z władzy zaczeli myslec! ale nasze niedoczekanie! Lidusia i tak zrobi swoje a o jej rezygnacji możemy tylko snić! Pozdrawiam wszystkich sympatyków hibernacji na całym swiecie. czesć! Odpowiedz Link Zgłoś