Dodaj do ulubionych

Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do my...

12.12.09, 12:20
Pseudomoądrale po gimnazjum w filozofów się zabawiają, niech się lepiej
zastanowią nad islamizacją Europy, za kilkadziesiąt lat tych dwóch młodzieńców
nie będzie mogło nosić długich włosów, a ta przemiła panienka wyjść sama z
domu i chodzić w spodniach.

Wtedy powalczą o prawa i wolności, skoro teraz im źle.
Obserwuj wątek
    • Gość: Qwadrat Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.chello.pl 12.12.09, 12:26
      A pewnie jak ona i oni za kilka lat będą chcieli wziąć ślub, to najlepiej w
      kościele, w przepięknej scenerii itp. Dzieci tez ochrzczą.
      • Gość: ja Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.09, 13:54
        > A pewnie jak ona i oni za kilka lat będą chcieli wziąć ślub, to najlepiej w
        > kościele, w przepięknej scenerii itp. Dzieci tez ochrzczą.
        Część katolików też jest za usunięciem symboli religijnych z instytucji
        państwowych. To jest kwestia dojrzałości - część wierzących nie traktuje symbolu
        swojej religii jak kibolskiej wlepki którą trzeba znakować teren.
        • Gość: Raf Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 79.110.196.* 12.12.09, 13:58
          > Część katolików też jest za usunięciem symboli religijnych z instytucji
          > państwowych.

Takich katolików jak Bortnowska czy Turnau? :)
          • Gość: ja Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.09, 14:12
            > > Część katolików też jest za usunięciem symboli religijnych z instytucji
            > > państwowych.
            >
            > Takich katolików jak Bortnowska czy Turnau? :)
            Pisałem o katolikach którzy wypowiadali się na forach z ograniczonym dostępem
            poświęconych wierze. Na pewno katolicyzm nie nakazuje umieszczania symboli
            swojej religii wszędzie, więc katolik ma prawo nie zgadzać się na umieszczanie
            krzyż w instytucjach państwowych.

Nie wiem jakimi katolikami są Turnau lub Bortnowska i nie mi ani tobie to oceniać.
          • Gość: nubo Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.12.09, 14:48
            I wiara nie była dla nas tematem tabu. Dlatego zakwestionowaliśmy jej
            dogmaty. A kiedy zaczyna się je poddawać logicznej krytyce, muszą upaść

A może po prostu oni mało na temat tej wiary wiedzą albo wydaje im się, że coś
            wiedzą?
            Niestety z nauczycielami katechezy jest podobnie jak z innymi - większość do
            niczego, potrafi tylko zrazić do przedmiotu, nie przekazuje wiedzy...
            • Gość: skorpion13 Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 17:38
              Jeżeli nazywasz zbiór mitów i legend zawarty w ST i NT plus dogmaty ukute przez
              kolejne sobory - wiedzą.
              Gratuluję wiedzy.
          • Gość: grr Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.12.09, 23:38
            a to tacy katolicy postepuja niezgodnie z nauczaniem swoich guru, ktorzy nakazuja ewangelizowac, ewangelizowac i jeszcze raz ewnagelizowac, ogniem i mieczem ewangelizowac!
    • kreto-zwierz Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 12.12.09, 12:27
      nie pseudo-mądrale, tylko młodzi ludzie, którzy walczą o swoje i potrafią to
      uzasadnić.
      • kalam07 Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 12.12.09, 12:30
        zwłaszcza ten neopoganin który chce świętować przesilenie zimowe
        • Gość: ja Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 78.8.136.* 12.12.09, 15:22
          teraz filozfuje bo TVN juz sie nimi intersuje "gwiazdy" z siebie robia a w Wigile slodko siada do stolu i beda sie dzielic oplatkiem zatem powidam ateista jak w "Misiu" dzieli sie wtedy "jajaeczkiem " :P
          • Gość: grr Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.12.09, 23:47
            a ty pewnie zasiadziesz do tej wigilii w sasiedztwie staro-poganskiego wynalazku w postaci choinki, ktora ni jak sie ma do mitow i legend zawartych w starym i nowym testamencie.
            mi osobiscie wcale nie przeszkadza uczestnictwo w wigilii i lamanie sie oplatkiem. doskonala okazja zeby urzadzic uroczysta kolacje w gronie rodziny i powspominac stare dzieje. a ze akurat 24 grudnia? no coz, taka tradycja :)
        • kreto-zwierz Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 12.12.09, 16:25
          tak cie bardzo to drażni, że ktoś może wyznawać innego boga/bogów, niż jeden,
          jedyny, właściwy, katolicki? ba, nawet mówić o tym głośno i publicznie? chce
          świętować przesilenie zimowe, jego prawo, zwłaszcza, że mówi, że robi to w domu,
          a nie w PUBLICZNEJ szkole.
      • Gość: Raf Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 79.110.196.* 12.12.09, 13:30

> nie pseudo-mądrale, tylko młodzi ludzie, którzy walczą o swoje i potrafią to
        > uzasadnić.

Sam taki byłem w ich wieku, więc podchodzę do nich z tolerancją... Młodość i
        bunt mają swoje prawa, ale z tego się wyrasta.

Obowiązkiem dyrekcji szkoły jest ignorować tego typu wyskoki, gdyż dorośli nie
        mogą się uginać przed żądaniami niedoświadczonych, mało znających świat osób...
        Szkoła, podobnie jak rodzina, porzebuje pewnej hierarchii. Demokrację to sobie
        ćwiczcie na innym polu.
        • Gość: Pfff Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 08:33
          Skostniałeś i chcesz żeby cały świat skostniał razem z Tobą?
        • Gość: Eka Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 14:27
          Nie mogą uginać się przed mało znającymi świat młodymi osobami?!!
          A Ty chodziłeś kiedyś do szkoły za granicą?! Wiesz, jak tam traktuje
          się uczniów i jak liczy z ich zdaniem? Szanuje? Nie mam oczywiście
          na mysli szkół koranicznych,bo z tego co piszesz wnoszę, że taki
          zamordyzm w nauczaniu byłby Ci bliższy i właściwszy? Wymuszanie
          tzw. "szacunku dla starszych" znanymi nam w Polsce metodami?
        • vito3 Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 13.12.09, 16:15
          kiedys myslalem ale mi przeszlo
        • Gość: grr Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.09, 00:08
          mlodzi to z tolerancja? a do starych myslacych tak jak oni jak podchodzisz? z rizga? z politowaniem? a moze najchetniej bys ich widzial na stosie? he? :P
      • Gość: kaśka Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.media4.pl 12.12.09, 13:53
        Jasne;-) ich argumenty są strasznie "dojrzałe". I niby nie spodziewali się, że
        zainteresują tym media...he he he. Ciekawe dlaczego dopiero teraz doszli do
        wniosku, że krzyż w szkole jest be, a wczesniej Go poprostu nie zauważali.
        • Gość: grr Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.09, 00:17
          oj, czytanie ze zrozumieniem lub z uwaga... po lebkach przelecialas ten wywiad, prawda? a jest tam w pewnym miejscu czarno na bialem, ze krzyze im juz wczesniej "przeszkadzaly" ale dopiero wyrok europejskiego trybunalu gdzies tam ;) dal im realna podstawe do realnych dzialan, kapujesz? :) pozdrawiam rodaczke katoliczke! ;)
    • Gość: Liściopad Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 12:45
      beczka śmiechu, wspaniała rozrywka czytać ten wywiad w sobotę rano :))
      ciekawa jestem tak btw jak się świętuje przesilenie zimowe? czy przypadkiem nie przy choince i karpiu?
      a tekst o powieszeniu rybki darwina mnie zabił :D
      • Gość: Stefan Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.as.kn.pl 12.12.09, 13:07
        Ha ha ale popatrzcie jak oni wyglądają :D
        Tej laski to nikt nie dotknie nawet pijany taka brzydka,a tych dwóch facetów :D
        facetów? oni wyglądają jak zombie:]
        Widać życia nie mają w koncu do 14 LO i pierdoły im do głowy przychodzą. Ale ja
        zrobił bym inaczej głosowanie wszystkich uczniów w szkole jawne kto chce krzyże.
        Jeżeli większość jest za to ściągamy ale ludzi którzy głosowali na TAK ściągania
        krzyży, muszą oficjalnie odejść z kościoła katolickiej - apostoza, czy jakoś tak
        się nazywa. I muszą przyrzec że nie wezmą ślubu kościelnego...
        • Gość: Ojciec Ateusz Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.09, 14:38
          W ramki sobie oprawię Twą światłą wypowiedź.
        • Gość: mni Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 79.110.200.* 12.12.09, 20:54
          Jak się nie ma nic do powiedzenia, to się jedzie po wyglądzie. Jesteś katolikiem, nie mylę się?
          • Gość: Pfff Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 08:35
            Jak się nie ma nic do powiedzenia to się jedzie po wyznaniu, nie mylę się?
            • jsw Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 13.12.09, 08:43
              Jak się jedzie po wyznaniu to znaczy, że się ma w dupie to co inni mają do powiedzenia
          • Gość: lux Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 80.50.54.* 13.12.09, 14:10
            ale jak widać wygląd ma znaczenie:)
        • Gość: igielka Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 80.65.174.* 13.12.09, 10:54
          twoj poglad to poglad katolika,pelen madrosci, wrazliwosci i milosci
          blizniego!Dlatego wielu z nas nie chce symbolu religii w przestrzeni
          publicznej.Moze bys poza katechizmem przeczytal jakas
          ksiazke,pomyslal ze jednak konstytucje trzeba pzrestrzegac....
          • Gość: grr Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.09, 00:14
            daj spokoj, on nie mysli, on wierzy...
        • vito3 Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 13.12.09, 16:19
          Gość portalu: Stefan napisał(a):

> Ha ha ale popatrzcie jak oni wyglądają :D
          > Tej laski to nikt nie dotknie nawet pijany taka brzydka,a tych
          dwóch facetów :D
          > facetów? oni wyglądają jak zombie:]
          > Widać życia nie mają w koncu do 14 LO i pierdoły im do głowy
          przychodzą. Ale ja
          > zrobił bym inaczej głosowanie wszystkich uczniów w szkole jawne
          kto chce krzyże
          > .
          > Jeżeli większość jest za to ściągamy ale ludzi którzy głosowali na
          TAK ściągani
          > a
          > krzyży, muszą oficjalnie odejść z kościoła katolickiej - apostoza,
          czy jakoś ta
          > k
          > się nazywa. I muszą przyrzec że nie wezmą ślubu kościelnego...
          a ty mi stefan wygladasz na idiote
        • Gość: grr Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.09, 00:12
          takie male polowanko na czarownice? doslownie i w przenosni, he? :P
      • Gość: Lorka Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.09, 13:17
        przesilenie zimowe? a niech świętuje co chce i jak chce! i nic Ci do tego, Mnie
        również nic do tego,
        " Godło w klasie oznacza, że szkoła jest państwowa. Krzyż, że jest kościelna. A
        konstytucja gwarantuje nam neutralność państwa. "
        Niech więc katolicy własny dom obwieszją krzyżami i niech biegają do kościoła
        tak często jak zechcą, muzułmanie niech czczą Allaha i czytają Koran, Żydzi -
        swojego Jahwe,i świetują szabas,Jom Kippur itd,
        Jeśli tego w końcu nie uznamy to pozostaniemy zapyziałym, ksenofobicznym krajem,
        w porównaniu do którego Iran jest oświeconą demokracją.
        • Gość: Raf Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 79.110.196.* 12.12.09, 13:27
          > Niech więc katolicy własny dom obwieszją krzyżami

Katolicy będą obwieszać krzyżami gdzie im się tylko spodoba. Nic Ci do tego.

> Jeśli tego w końcu nie uznamy to pozostaniemy zapyziałym,
          > ksenofobicznym krajem

Proszę o dowody na wyjątkową ksenofobię w Polsce...

> ,
          > w porównaniu do którego Iran jest oświeconą demokracją.

...co ślina na język przyniesie :-)))
          • tomek854 Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 12.12.09, 13:35
            Gość portalu: Raf napisał(a):
            > Proszę o dowody na wyjątkową ksenofobię w Polsce...

Proszę:
            > Katolicy będą obwieszać krzyżami gdzie im się tylko spodoba. Nic Ci do tego.
            • Gość: Raf Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 79.110.196.* 12.12.09, 13:54
              Zatem ksenofobia to według ciebie niczym nie skrępowane prawo do pokazywania
              symbolu swej religii? Mnie uczono, że to niechęć do obcych, ale cóż, widocznie
              ja mam jakieś przestarzałe definicje...
              • Gość: ja Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.09, 14:14
                > Zatem ksenofobia to według ciebie niczym nie skrępowane prawo do pokazywania
                > symbolu swej religii?
                Budynki nie mają swojej religii.
                • krasnalzgrilla Antykrzyżowa wojna Zuzanny Niemier 12.12.09, 14:24
                  forum.fronda.pl/?akcja=pokaz&id=3052875

www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/niemier.html

images.google.pl/images?hl=pl&q=Niemier&lr=lang_pl&um=1&ie=UTF-8&ei=f5gjS7bTMs30_Aahta2dBA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CBwQsAQwAw
              • gorol22 Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 12.12.09, 16:17
                Oj masz przestarzałe definicje !!
                I do tego z prawa kanonicznego z przed II Soboru Watykańskiego !!
                Taki z ciebie OŚWIECONY KATOLIK !!
              • Gość: skorpion 13 Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 17:46
                Przecież owi obcy mogą być wyznawcami innej religii. Krzyże będą im jasno
                ukazywać to, że są obywatelami gorszej kategorii. To jest właśnie jedna z postaw
                ksenofobicznych.
                I jakaś taka... odzwierzęca. Psy też obsikują swój teren....
          • krasnalzgrilla Kim byli ich rodzice....Zuzanna N., Tomasz Ch. ... 12.12.09, 14:03
            Gość portalu: Raf IP: 79.110.196.* napisał(a):

> Proszę o dowody na wyjątkową ksenofobię w Polsce...

Ksenofobia (gr. ξένος
            ksenós - obcy, gr. φόβος phóbos - strach, czyli strach przed obcymi) - niechęć,
            wrogość, lęk wobec obcych, przesadne wyrażanie niechęci wobec cudzoziemców.

Często źródłem ksenofobii jest bezkrytyczne podejście do stereotypów etnicznych.
            Ksenofobia może dotyczyć wszystkiego, co wiąże się z obcokrajowcami, osobami
            nieznanymi, innymi pod pewnymi względami.

Pojawienie się ksenofobii towarzyszy zazwyczaj narastaniu w społeczeństwie
            nastrojów nacjonalistycznych i stanowi ona swoiste dopełnienie wobec
            nacjonalizmu. Zazwyczaj obawa przed wpływami z zewnątrz i aktywne im
            przeciwdziałanie ma swe źródła w sytuacji społeczno-ekonomicznej kraju. Narasta
            w chwilach złej sytuacji gospodarczej, pogorszenia się warunków życia.

Ksenofobiczne nastroje wobec cudzoziemców (a w tym szczególnie wobec emigrantów
            podejmujących pracę w danym kraju) znajdują zwolenników przede wszystkim wśród
            niezadowolonej ze swej sytuacji życiowej, gorzej usytuowanej ekonomicznie części
            ludności danego kraju, która postrzega obcych jako potencjalnych konkurentów w
            walce na rynku.

Ksenofobia może stać się immanentną wartością powszechnie akceptowaną w
            społeczeństwie lub w pewnych grupach społecznych.

Ruchy faszystowskie uczyniły koncepcje nacjonalizmu i etnocentryzmu jednym z
            filarów swych ideologii.

Przeciwieństwem ksenofobii jest ksenolatria - umiłowanie odmienności, inności

ksenofobia
            w Polsce

Ksenofobia oznacza „strach przed obcymi”. Jest to postawa niechęci, wrogości
            wobec obcych rasowo, religijnie lub etnicznie i tworzenie przez nich kultury.
            Jest wyrazem braku tolerancji i usprawiedliwieniem dla agresji.

• et-l Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do my... 12.12.09, 12:59
      Brawo Mlodzi!
      Polska jest katolicka w 90%? Kto to stwierdzil? Wystarczyloby
      wprowadzic podatek na kosciol- jak w np. w Niemczech - i okazaloby
      sie, ze wcale nie 90%. A gdzie sa prawa przedstawicieli innych
      kosciolow?
      Mlodzi argumentuja logicznie, natomiast glosy na forum sa jak zwykle
      obrazajace (sie i innych). Niczego wiecej nie potraficie?
      Sama mam krzyz w domu, ale uwazam, ze szkola powinna byc neutralna!
      • Gość: urzędas Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.chello.pl 12.12.09, 13:19
        powiedz to islamistom we francji

podatek na kosciol placisz razem z tzw pitem
        • Gość: eee Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.09, 13:44
          No właśnie islamizacji. Pojawią się muzułmanie to będzie trzeba powiesić p􏻳łksiężyc i takie tam... bo jak krzyż wisi a katolik􏻳w jest 70% a muzułman􏻳w jest 25% to czemu ma p􏻳łksiężyć nie wisieć ;)
      • Gość: Raf Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 79.110.196.* 12.12.09, 13:24
        > Brawo Mlodzi!
        > Polska jest katolicka w 90%? Kto to stwierdzil? Wystarczyloby
        > wprowadzic podatek na kosciol- jak w np. w Niemczech - i okazaloby
        > sie, ze wcale nie 90%.

Polska byłaby katolicka nawet gdyby do kościoła chodziło tylko 5% osób...

> A gdzie sa prawa przedstawicieli innych
        > kosciolow?

Są w pełni respektowane - w szkołach, gdzie uczęszczają innowiercy, wiszą także
        symbole innych religii. Symbol ateizmu - puste powietrze obok krzyża i gwiazdy
        Dawida - też wisi.

> Sama mam krzyz w domu, ale uwazam, ze szkola powinna byc neutralna!

Szkoła nie może być neutralna, bo z definicji zajmuje się nauczaniem i
        wychowaniem, a tego nie da się robić neutralnie. Wygonisz katolików, przyjdą
        ateusze i będą indoktrynować młodzież lewackimi ideami...
      • Gość: pik Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.12.09, 13:45
        Mylisz dwie kwestie. Po pierwsze, mnie osobiście też irytuje, że mówi się o 90%
        katolików, przecież tyle nawet w największe świta kościelne się nie pojawia na
        obrzędach, nie mówiąc już o życiu zbliżonym do tego jaki zawarty jest w zasadach
        wiary. Ale tym licealistom o to nie chodzi. Najgorsze jest to, że Oni sami tak
        naprawdę nie wiedzą czego chcą i po co. Troszkę to przypomina filozofię "nie
        ważne co mówią, ważne, że mówią". Weź pod uwagę, że nie potrafią oni
        jednoznacznie wskazać co im przeszkadza, jakimi paradygmatami się posiłkują.
        Zresztą ich ateizm wygląda na lenistwo. Padło słowo humanista, ale żadnych słów
        na temat jak ta filozofia w ich wykonaniu nie ma, tak jak i filozofii w ich
        zachowaniu nie ma. Najbardziej rozśmieszyło mnie obchodzenie przesilenia zimy,
        bardzo to takie frapujące. Przyznam szczerze, że rozśmieszyło mnie to. Ciekawe
        jak wygląda to świętowanie, pewnie na dzieleniu się opłatkiem i składaniu sobie
        życzeń, kolęd pewnie nie śpiewają bo to akurat już zapomniana tradycja nawet u
        tych deklaratoryjnych katolików. W każdym razie bardziej ta afera przypomina
        zabawę w grę słów i skojarzeń. Po drugie pojawia się tutaj słowo klucz sukcesu w
        dzisiejszych czasach "dyskryminacja". W ich rozumieniu wygląda to tak. Któreś z
        nich idzie ulicą, pluję, albo rzuca jakiś śmieć na ziemię, ktoś nazywa go
        chamem, albo hultajem mówisz, żeby podniósł to i w tej chwili pojawia się
        magiczna formułka, Ty mnie dyskryminujesz! Oczywiście przykład powiedzmy zabawny
        i dziecinny, ale taki miał być. Żeby mówić o dyskryminacji, trzeba najpierw
        wiedzieć co to jest i jakie jej formy są, to tak samo jak słowo solidarność,
        proste ale ile wątpliwości i różnych założeń kryje się pod tym hasłem. Gdyby
        ktoś ich dyskryminował to np mogli by zostać usunięcie ze szkoły, mieć zaniżane
        oceny być traktowani z boku, a jak sami mówią nie są odtrąceni od wspólnoty.
        Zresztą jeszcze na uczelni miałem okazję przysłuchiwać się rozmowy na podobny
        temat, pomiędzy osobami wyznającymi różne religie oraz osławionymi już w tym
        wywiadzie ateistami. Konkluzją tej rozmowy było to, że problem dzisiejszego
        świata to nie ateizm, to nie odchodzenie od kościoła rzymsko-katolickiego, ale
        właśnie "lenistwo" moralne. Nie wiem czemu słowo lenistwo się mnie tak czepiło,
        może to przez sobotę. W każdym razie i ateiście i osoby protestanckie mówiły, że
        nie ważne czy oni chodzą do takiego czy innego kościoła, czy też nie chodzą do
        niego wcale, złe jest to, że ludzie tracą kręgosłup moralny, tracą wartości,
        żyją dla niczego, a to prowadzi do tego, że coraz częściej słyszymy o tym, że
        ktoś wpada do szkoły i strzela do innych, że brat gwałci siostrę etc. Zresztą z
        rozmowy z ateistami też wyraźnie wynika, że im te krzyże są obojętne, bo nikt im
        nie zabrania i nie narzuca chodzenia do kościoła katolickiego, myślący człowiek
        ma prawo wyboru i gdyby ten drewniany symbol im coś narzucał czuli by się co
        najmniej słabo intelektualnie. Zresztą czy ktoś broni wieszania symboli?
        Odwróćmy sytuację, dlaczego ta garstka (zakładam, że w XIV znajdzie się taka) ma
        być dyskryminowana brakiem tego krzyża? Kompromis nie polega na zabieraniu.
        Kończąc, w sumie dobrze, że jest taka rozmowa, ale martwi mnie jej charakter. A
        w taj kwestii mam poważne wątpliwości co do wyglądu takiej dyskusji bo będzie
        ona powierzchowna.
        • vito3 Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 13.12.09, 16:32
          jak ciezko zrozumiec ze panstwo nie moze byc zakladnikiem jedynie
          slusznej ani zadnej innej religi,za jedyny argument wystarczy
          konstytucja.dzieciaki argumentuja bardzo ugodowo i logicznie jak
          ktos chce szukac brakow to je znajdzie a sedno jest takie panstwo
          jest wlasnoscia wspolna wszystkich obywateli i to z nimi musi sie
          liczyc.panstwo nie zada wieszania godla w swiatyniach.krzyze to
          pikus dobry tyko jako przyklad rycia sie kk gdzie popadnie.tylko
          podatek koscielny jest wstanie policzyc katolikow bo to zonglowanie
          procentami to demagogia
        • Gość: art Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.mokotowplaza.waw.pl 13.12.09, 20:22
          > Odwróćmy sytuację, dlaczego ta garstka (zakładam, że w XIV znajdzie się taka) m
          > a
          > być dyskryminowana brakiem tego krzyża? Kompromis nie polega na zabieraniu.

No to dowieśmy ponad setkę bo tyle jest zarejestrowanych wyznań i zobaczymy jaka jest tolerancja wśród katolików.
          To może od razu ustalmy kolejność tych symboli alfabetyczna czy może procętowa?

O
          • Gość: pik Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.12.09, 12:43
            No więc zróbmy tak, widzisz jakieś przeciwwskazania? Niech więc, każda
            religia/wyznanie ma prawo wywiesić swój symbol. Przecież, każdy ma prawo do
            eksponowania, uzewnętrzniania swojej religii. Gdzie widzisz tu dyskryminację.
            Często podpieracie się konstytucją, ilu z was choć raz ją przeczytało? Wystarczy
            I i II rozdział.
      • korcia2000 Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 12.12.09, 17:20
        Statystyki diecezjalne mówią, że wierzących i PRAKTYKUJĄCYCH katolików jest ok. 45%
      • Gość: Irek Popieram Twoją wypowiedź IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.09, 11:18
        "Wystarczyloby > wprowadzic podatek na kosciol- jak w np. w
        Niemczech - i okazaloby sie, ze wcale nie 90%. A gdzie sa prawa
        przedstawicieli innych kosciolow"
        Niee mam nic przeciwko Kościołowi, ale zarówno krzyże jak i religia
        powinny zniknąć ze szkoły. Szkoła jest miejscem świeckim, dla
        wszystkich. Jestem nauczycielem i sam zetknąłem się z przypadkami
        szykanowania, dyskryminacji a nawet mobbingu ze strony uczniów-
        katolików. Takie przypadki nie powinny mieć miejsca. Podejrzewam, że
        młodzi ludzie z XIV LO mogą być traktowani w podobny sposób zarówno
        przez uczniów, jak i przez nauczycieli. Serdecznie im współczuję i
        gratuluję odwagi.

Swoją drogą niewielu z Was wie, że na naukę religii w szkołach
        ministerstwo przeznacza spore pieniądze, które mogłyby być
        przeznaczone np. na pomoce dydaktyczne. Wielu z nas chodziło na
        religię do kościoła. Chodził kto chciał. Komu to przeszkadzało?
        Kościół to teraz instytucja biznesowa. Prowdzą rózne firmy, dobrze
        zarabiają, na dodatek nie są opodatkowani. Wtrącają się do polityki.
        Prowadzą przedszkola a także szkoły zarówno średnie jak i wyższe,
        niech się zajmą lekcjami religii. Dlaczego uczniowie innych wyznań,
        ateiści lub agnostycy mają na tym cierpieć?
      • Gość: grr Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.09, 00:20
        na takie prowokacyjne rozwiazanie jak podatek koscielny w tym katolandzie nikt sie nie zgodzi, nikt, nawet agnostyk kwachu czy agnostyk tusk... a senyszyn zanim dojdzie do wladzy to...
    • krasnalzgrilla Kim byli ich rodzice 12.12.09, 13:07
      Kim byli ich rodzice? Zuzanny Niemier, Tomasza Chabinka i Arkadiusza Szadurski

Dla mnie godło, flaga w pomieszczeniu oznacza z jakim miejscem na świeci mam do czynienia - czy to są Niemcy, Grecja, Polska .... a wcale nie kojarzę tych symboli, że są to pomieszczenia państwowe :>
      • Gość: Lorka Re: Kim byli ich rodzice IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.09, 13:21
        i to jest własnie polska kultura dyskusji! żenada
        • krasnalzgrilla Re: Kim byli ich rodzice 12.12.09, 13:31
          Gość portalu: Lorka napisał(a):

> i to jest własnie polska kultura dyskusji! żenada

...a co mają do ukrycia... jak się powiedziało "A" to trzeba to ciągnąć i napisać, co wyssali z mlekiem matki ...:>
          mnie to interesuje, jakie są ich korzenie genealogiczne... :P

Żenadą jest fakt, że temat traktuje się wybiórczo... o tym piszemy a to przemilczymy ... taki warsztat dziennikarski uczą w tym XIV liceum ... żenada :-(

• Gość: nubo Re: Kim byli ich rodzice IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.12.09, 14:35
            Masz rację. Ktoś w tej całej antykatolickiej euforii zapomniał, że Orzeł Biały z
            koroną to nasz symbol narodowy (stąd używany często przez tych, którzy
            potrzebują podkreślić i zamanifestować swoją tożsamość), a nie jakiś znaczek
            firmowy
            mówiący "to jest państwowe" tam, gdzie wisi. I jakoś każdy ma
            wyłożone co myśli dziecko chińskie, wietnamskie, koreańskie, żydowskie,
            niemieckie, gdy wchodzi do klasy a tam wisi godło Orzeł Biały, ponieważ tu jest
            Polska. Per analogia do krzyży.
          • jsw Re: Kim byli ich rodzice 13.12.09, 08:55
            A to może najpierw sam wykaż, że masz prawo stawiać takie pytania. Przedstaw proszę swoich przodków, tak to 10-tego pokolenia wstecz, abyśmy wiedzieli, że jesteś prawdziwym Polakiem a nie jakimś przybłędą, na jakiego mi wyglądasz
            • Gość: Otheutt Re: Kim byli ich rodzice IP: *.tpnet.pl 13.12.09, 09:45
              jsw napisał(a):
              > A to może najpierw sam wykaż, że masz prawo stawiać takie pytania. Przedstaw
              proszę swoich przodków, tak to 10-tego pokolenia wstecz, abyśmy wiedzieli, że
              jesteś prawdziwym Polakiem a nie jakimś przybłędą, na jakiego mi wyglądasz

No, to mamy już tutaj pełnoprawnego narodowego faszystę. Nic, tylko pogratulować
              "obrońcom krzyża".
    • Gość: Raf Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 79.110.196.* 12.12.09, 13:17
      "Tak, bo tworzy podział - na katolicką większość i mniejszość, która nie
      utożsamia się z symbolem. Sprawia, że katolicy czują się w klasie bardziej u
      siebie. Dla nas to element obcy. A przecież szkoła jest przestrzenią wspólną."

I tak być powinno! Nie można dopuścic do sytuacji, by katolik, przedstawiciel
      filozofii, która stworzyła Europę, był traktowani na równi z gejem czy imigrantem...
      • Gość: ??? Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 13:31
        Gość portalu: Raf napisał: > I tak być powinno! Nie można dopuścic do sytuacji,
        by katolik, przedstawiciel filozofii, która stworzyła Europę, był traktowani na
        równi z gejem czy imigrantem...
        Święte słowa, Raf! A co w sytuacji, kiedy gejem i imigrantem jest papież lub
        kardynał?
        • Gość: :) Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 14:11
          Papież nie jest. A jeśli kardynał, to wykluczyć go z Kościoła.
      • Gość: tropiciel Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.12.09, 13:35
        jak to mowia w homoeuropie : ju mejd maj dej !! buaha
      • Gość: et-l Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.pools.arcor-ip.net 12.12.09, 16:07
        A katolicyzm to juz filozofia, a nie wiara? To tym bardziej trzeba
        zdjac krzyze :-).
        A Twoja wypowiedz rzeczywiscie swiadczy o prawdziwym obliczu
        katolika!
    • Gość: Gabryel Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 13:21
      Jak widać po wpisach, katolicy- zgodnie ze swoją doktryną - są pełni miłości,
      współczucia i dobrej woli. A ponieważ (jak twierdzą) jest ich w Polsce 90%, to i
      portfel można w publicznym miejscu zostawić, i bezpiecznie chodzić po zmroku, i
      samochód i dom zostawiać otwarty. I nikt z nich nikogo nie obgaduje, nie
      plotkuje i nie oszukuje.Życzliwość zwycięża wszędzie dokoła. Brawo umiłowani w
      Chrystusie, brawo.Czytając wpisy widać, żeście wzorem dla wszystkich.
      • Gość: nocny stróż Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.09, 13:31
        Skoro taki niepozorny znak zawieszony na ścianie budzi tak wielkie
        emocje to oznacza, że BÓG JEST!
        • Gość: stróż dzienny Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 13:35
          Gość portalu: nocny stróż napisał(a):> Skoro taki niepozorny znak zawieszony na
          ścianie budzi tak wielkie emocje to oznacza, że BÓG JEST!
          No jasne! I nocami te krzyże odkurza!
      • krasnalzgrilla Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 12.12.09, 13:36
        Gość portalu: Gabryel napisał(a):

> A ponieważ (jak twierdzą) jest ich w Polsce 90%, to i
        > portfel można w publicznym miejscu zostawić, i bezpiecznie chodzić
        > po zmroku, i samochód i dom zostawiać otwarty.

Można by było,... ale ponieważ jest te pozostałe 10% to tak nie
        jest
        :D

Czarnych owiec jest w stadzie najmniej, ale najwięcej brużdżą ...

• kadykianus Oby więcej takich młodych ludzi w polskim zagonie 12.12.09, 14:25
      Co do wyroku Trybunału. Chodzi o rzeczywistość historyczną. Może to mylący zwrot, ale chodzi mi o realnie występującą dominację Kościoła katolickiego w kulturze włoskiej (i nie tylko) a krzyż na ścianie, oznacza manifestację jednej opcji religijnej, przy takiej samej swobodzie dla innych opcji, w praktyce jednak - oznacza dominację opcji katolickiej.

Mówiąc inaczej, Trybunał orzekł, że w przypadku braku dialogu i licznych przejawów pluralizmu religijnego, można podejrzewać, że stoi za tym supremacja katolicyzmu, czego przykładem są wiszące krzyże i brak symboli innych wyznań.

Może najpierw należy zdjąć krzyże, aby móc kiedyś (gdy ludzie będą bardziej otwarci na inność) wieszać je obok gwiazdy Dawida, pawich piór, półksiężyca, niebieskich kropek, szklanych oczu lub serowej kuli ;)

A kiedy będzie wiadomo, że ten czas już naszedł i ludzie zmądrzeli? Kiedy nie będzie osoby, która by wołała, że krzyż znaczy więcej od gwiazdy Dawida. Na razie, wielu by się z tym nie zgodziło. I dlatego nie należy wieszać żadnych symboli - w tym krzyży. Wyrok Trybunału jest słuszny.
      • krasnalzgrilla Re: Oby więcej takich młodych ludzi w polskim zag 12.12.09, 14:34
        - Oby więcej takich młodych ludzi w polskim zagonie - napisał kadykianus

No tak , będzie więcej wyrywania chwastów ... Randap nie pomoże ... roboty na lata w bród ...
        • Gość: krzyżak Bananowa młodzież robi lans kosztem krzyża. Siooo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 14:46
          Barany tępe to powalczcie jeszcze o kolor ścian, kształt oparć na krzesełkach i
          kolor włosów nauczycieli skoro krzyż wam nie pasuje! Ja jestem daleki od
          katolicyzmu i nie chodze do kościoła ale potrafię zorzumieć że krzyż to
          uniwerslany symbol sily ducha, wybaczenia, miłości, wysokich ideałów a nie
          koniecznie ucieleśnienie nakazów biskupa. Młodzież bananowa urżadza sobie lans w
          prasie kosztem krzyża
        • mitchharris Bananowa młodzież robi swój lans na krzyżu! Hołota 12.12.09, 14:54
          Barany tępe to powalczcie jeszcze o kolor ścian, kształt oparć na krzesełkach i
          kolor włosów nauczycieli skoro krzyż wam nie pasuje! Ja jestem daleki od
          katolicyzmu i nie chodze do kościoła ale potrafię zrozumieć że krzyż to
          uniwersalny symbol sily ducha, wybaczenia, miłości, wysokich ideałów a nie
          koniecznie ucieleśnienie nakazów biskupa. Młodzież bananowa urządza sobie lans w
          prasie kosztem krzyża. Wstyd że LO i to jeszcze XIV ma w szeregach uczniaków
          których nie uczy myślenia tylko tępej bezideowości równej próżniactwu niestety.
          JESTEŚCIE PRÓŻNIAKAMI dzieci i siooo do nauki lepiej
        • kadykianus Re: Oby więcej takich młodych ludzi w polskim zag 12.12.09, 15:11
          :) Kościół ma fatalnych obrońców. To ludzie kierujący się ksenofobią i brakiem myślenia - to tacy adwokaci, kompletnie niezaangażowani w swoją sprawę. Ludzie nie dojrzali. To taka nieruchawa większość, oglądająca Brzydulę. Dzisiaj trochę krzyżami zainteresowana ale jutro już zwróci się ku innym popędom. Nie będzie więc komu wyrywać "chwastów" :)

Sami księża (ci, kierujący się jakimkolwiek myśleniem) wiedzą, że ta dominacja szkodzi Kościołowi. Dlatego nie mieli nic przeciwko zdjęciu krzyży w tej szkole i pozostawienia ich tylko w tej klasie, w której jest religia nauczana. Ten ksiądz wie, że lepiej z mądrym stracić krzyż, niż z głupim nawieszać ich sto :)
        • jsw Re: Oby więcej takich młodych ludzi w polskim zag 13.12.09, 09:00
          krasnalzgrilla napisał:

> - Oby więcej takich młodych ludzi w polskim zagonie - napisał kadykianus
          > ]
          >
          >
          > No tak , będzie więcej wyrywania chwastów ... Randap nie pomoże ... roboty na l
          > ata w bród ...

Uważaj cwaniaku, bo sam możesz być pierwszym wyrwanym chwastem
        • jsw Re: Oby więcej takich młodych ludzi w polskim zag 13.12.09, 09:03
          > No tak , będzie więcej wyrywania chwastów ... Randap nie pomoże ... roboty na l
          > ata w bród ...

Uważaj cwaniaczku, abyś sam nie został pierwszym wyrwanym chwastem
    • krasnalzgrilla Włóż Chrystusa na swoją choinkę. 12.12.09, 14:42
      Nowa moda na ubieranie choinki.
      Brytyjska firma Boss Creations zaproponowała choinkę ubraną w drewniany krzyż – podaje Times.
      Firma ogłasza swoją ofertę hasłem: "Włóż Chrystusa na swoją choinkę. Dosłownie".

Jak mówi rzecznik firmy ma to być nowy ruch, który zapoczątkuje powrót prawdziwej tradycji świąt i jej nieskomercjalizowanego ducha.
    • Gość: VIILO Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 14:44
      troche więcej dystansu koledzy
    • j-50 Liceusy! 12.12.09, 14:49
      Od myślenia to jest w Polsce Glemp i jego święte krowy! Oni zaś
      ciągle myślą, myślą, myślą - co by tu jeszcze ukraść.
      • Gość: gość Re: Liceusy! IP: 212.160.172.* 14.12.09, 08:43
        A konkretnie co tobie ukradli?
    • allerune Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 12.12.09, 15:20
      Brawo dla moich młodszych kolegów. Jestem absolwentem XIV, zawsze byłem z tego
      dumny ale tym razem to po prostu mistrzostwo świata :)
    • plaistow Gdzie można się podpisywać, żeby zdjęli krzyże? 12.12.09, 15:27
      Popieram was w stu procentach, tak trzymajcie dalej.
      A gdzie mozna podpisywać liste z poparciem dla ściągnięcia krzyży?
      Jak tylko się dowiem, od razu podpiszę.
      Powodzenia i wszystkiego dobrego!
      • Gość: drob Re: Gdzie można się podpisywać, żeby zdjęli krzyż IP: *.lanet.net.pl 12.12.09, 15:59

plaistow napisał:

> Popieram was w stu procentach, tak trzymajcie dalej.
        > A gdzie mozna podpisywać liste z poparciem dla ściągnięcia krzyży?

w kiblu na II pietrze
    • yourdzawor Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do my... 12.12.09, 15:29
      Opinia o LO14 nie zmieniona :) Chodzą tam ludzie cofnięci socjalnie,
      wychowywani przez starych ludzi z wysokim poziomem IQ, ale głuptowaci.
      Wystarczy zobaczyć tylko jak wyglądają :)
      Idź na czarną msze, lub napisz sobie wiersz anie gadasz głupoty w gazecie
      jeszcze z takim pseudo-inteligentnym stylem.
      • allerune Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 12.12.09, 15:56
        widzisz prostaczku, a jednak ktoś uznał, że warto zrobić z nimi wywiad.

Tak to niestety jest, że osoba głupia nie jest w stanie ocenić osoby mądrej i
        jedyną rzeczą, którą może zrobić jest zaszczuć i znieważyć. Im więcej osób z
        tłumu się przyłączy i zacznie rzucać kamieniami, tym prostak będzie bardziej
        zadowolony, bo uzna, że ma rację.
        • Gość: drob Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.lanet.net.pl 12.12.09, 16:04
          allerune napisał:

> widzisz prostaczku, a jednak ktoś uznał, że warto zrobić z nimi wywiad.
          >

Wątpliwa kariera

Dziennikarz, własną matkę sprzeda na targu w Sudanie , aby zaistnieć w gazecie ... dziennikarze to największe szuje niszczą ludzi , morale narody ... a to wszystko dla kasiory, to u nich się liczy kasiora,
          • szampans Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 14.12.09, 16:29
            Racja. Dziennikarze TV Trwam i RM, to najgorsza, zlodziejska zaraza.
      • Gość: kola Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 18:12
        zgadzam sie w XIV to ludzie którzy maja kazdego innego w nosie bez
        odrobiny kultury bo oni są najważniejsi a prymityw bije od nich na
        odległość wystarczy iść obok szkoły to nie trudno zauwarzyć.
        Starsza osobę omały włos nie wepchnęli by na jezdnie bo szli całą
        paczka. Są w stanie wszystko zrobić żeby zaistnieć. Ale nic nie
        zrobia z Krzyżem, bo tu nie potrafia Jak zjedzą worek soli to może i
        cos drgnie, ta ich pseudowiedza na nic sie tu zda
        • Gość: qwerty Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.chello.pl 12.12.09, 22:34
          Ale wiedzą jak się pisze "zauważyć" :)
    • nick_jagger kolejny argument zeby uciekac z tego chorego kraju 12.12.09, 15:37
      kocham Polske, ale katole skutecznie utrudniaja mi zycie w mojej Ojczyznie.

Zaraz zwolennicy PiSu i LPRu powiedza ze nie jestem Polakiem, mam to gdzies.
    • akni21 Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do my... 12.12.09, 16:10
      W 100% popieram młodych, światłych ludzi.Aż mi się nie chce wierzyć że w XIV
      LO znalazła się tylko trójka mądrych licealistów.Niby ta szkoła jest najlepszą
      we Wrocławiu,przyjmuje najzdolniejszych uczniów a umysły ma przepojone
      dogmatami a nie myśleniem! Mam nadzieję że dyrektor tej szkoły potwierdzi
      swoją mądrość i nie przestraszy się kościoła?!!
      • Gość: drob Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.lanet.net.pl 12.12.09, 16:21
        akni21 napisała:

> W 100% popieram młodych, światłych ludzi.Aż mi się nie chce wierzyć że w XIV
        > LO znalazła się tylko trójka mądrych licealistów

A może nam napiszesz kim była twoja mamusia; tatuś...

wtedy pogadamy...
        • Gość: akni21 Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 188.33.107.* 12.12.09, 16:42
          właśnie taka odpowiedź jest charakterystyczna dla "katolików".przeważa agresja i
          głupota
          • Gość: drob Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.lanet.net.pl 12.12.09, 16:52
            Gość portalu: akni21 napisał(a):

> właśnie taka odpowiedź jest charakterystyczna dla
            > "katolików".przeważa agresja i głupota

Twoje wpisy są charakterystyczne dla sowieckiej propagandy wyższości
            materii nad duchowością
            Nie obrzucaj mnie błotkiem, tylko napisz w którym wydziale SB pracował tatuś, a
            mamusia, gdzie była sekretarzem wydziałowym

• Gość: ale Ten i większość wpisów "w obronie krzyża" świadczy IP: *.magma-net.pl 12.12.09, 17:38
              o absolutnej nieprzemakalności ich autorów na jakiekolwiek argumenty. To jest
              taki rodzaj powszechnego w Polsce plemiennego, religijnego bezrefleksyjnego
              "kibolstwa" przeciwko inaczej myślącym. A tak naprawdę to w tym rzekomo 90%
              katolickim kraju strach wyjść wieczorem na ulicę, pozostawić samochód na
              niestrzeżonym (a nawet strzeżonym)parkingu, pozostawić zamknięte mieszkanie na
              czas urlopu lub pozostawić na chwile jakąś rzecz bez dozoru. A ten stopień
              powszechnego wandalizmu i chamstwa na każdym kroku.... Niezwykle rzadko można
              spotkać naprawdę uczciwego katolika, od którego bez obaw można odkupić używany
              samochód. I w takiej powszechnej polskiej patologii krzyż nie stanowi niestety
              żadnego przesłania, natomiast jest porecznym rodzajem maczugi do rozprawy z "nie
              naszymi".
              • Gość: alle Re: Ten i większość wpisów "w obronie krzyża" świ IP: *.lanet.net.pl 12.12.09, 17:50
                Rozumiem że Ty należysz do tych 10% ...
                co dzięki nim (10%) nie można

> wyjść wieczorem na ulicę, pozostawić samochód na
                > niestrzeżonym (a nawet strzeżonym)parkingu, pozostawić zamknięte
                > mieszkanie na czas urlopu lub pozostawić na chwile jakąś rzecz bez dozoru.
              • m_gol Nie uogólniałbym 13.12.09, 03:39
                Nie uogólniałbym tak. Sporo obrońców ma jakieś tam swoje argumenty (nie chcę tu
                odnosić się do nich bezpośrednio, bo wątek się rozłazi). To, że Twój rozmówca
                jest prymitywem, to fakt. Ale nie wszyscy obrońcy krzyża tacy od razu muszą być.

Zresztą, gdy poczytasz komentarze do tego artykułu, to i sporo
                anty-krzyżowcowych prymitywów odnajdziesz. Ot, "urok" faktu, że większość
                populacji cierpi na nieuleczalny idiotyzm.

Pozdrawiam obie strony konfliktu. :)
            • jsw Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 13.12.09, 09:10
              > Nie obrzucaj mnie błotkiem, tylko napisz w którym wydziale SB pracował tatuś, a
              > mamusia, gdzie była sekretarzem wydziałowym

panie podrobie (nieświeży zresztą). Widać, że wiesz o SB i jego wydziałach niemało. Aż korci zapytać, skąd taka wiedza?
              • krasnalzgrilla Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy ... z palcem 13.12.09, 13:25
                jsw napisał:

> > Nie obrzucaj mnie błotkiem, tylko napisz w którym wydziale SB pracował tatuś, a
                > > mamusia, gdzie była sekretarzem wydziałowym
                >
                > panie podrobie (nieświeży zresztą).
                > Widać, że wiesz o SB i jego wydziałach niemało.
                > Aż korci zapytać, skąd taka wiedza?

aaaaaaaaaaa... od twojego ojca >jsw <a mojego pryncypała... smutasie :>

• Gość: tajny_uścisk_dłoni Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.as.kn.pl 13.12.09, 15:50
              weź lepiej odstaw ten klej bo dziury na mózgu coraz większe. Ja wiem że to
              wszystko sprawka komuchów, sb, masonów i żydów. Ale klej odstaw, dobra?
        • Gość: Rubheratolanora Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 217.98.20.* 12.12.09, 16:48
          Gość portalu: drob napisał(a):
          > A może nam napiszesz kim była twoja mamusia; tatuś...
          > wtedy pogadamy...

A co to ma do rzeczy? W moim przypadku: farmaceutka, nauczyciel. Wynika coś z tego?
          • Gość: drob Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.lanet.net.pl 12.12.09, 16:55
            Gość portalu: Rubheratolanora napisał(a):

> Gość portalu: drob napisał(a):
            > > A może nam napiszesz kim była twoja mamusia; tatuś...
            > > wtedy pogadamy...
            >
            > A co to ma do rzeczy? W moim przypadku: farmaceutka, nauczyciel. Wynika coś z
            tego?

A no nic , bo nie o taką odpowiedź chodzi , dobrze wiesz o w czym jest sedno
            tego pytania...
            • Gość: wroclafanka Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.chello.pl 12.12.09, 17:42
              Licealistce z XIV ku pamięci, jaka była "demokracja prodecuralna" w Niemczech
              faszystowskich polecam dektet Hitlera "O ochronie narodu i państwa" (niem. Zum
              Schutz von Volk und Staat) – faktyczne zawieszenie praw obywatelskich (prawo do
              aresztowań bez kontroli sądu, cenzury prasy i korespondencji, podsłuchów
              telefonicznych, zakaz zgromadzeń itd).
              Wszystkim innym ośmielam się przypomnieć, że Polska nie jest państwem kościelnym
              (jeszcze), a szkoły państwowe są świeckie. Wszystkim niby-chrześcijanom, którzy
              tutaj dali dowód braku miłości bliźniego, zapalczywości w obrażaniu (nawet
              rodziców?) polecam więcej czasu spędzać w kościele, a mniej na forum.
              Dowiedzieliby się również tego, że święta Bożego Narodzenia ustanowiono w
              terminie przez pogan obchodzonego przesilenia zimowego, by łatwiej było
              wprowadzić chrześcijanizm, a z datą faktyczną urodzenia Jezusa nie są zgodne.
              Zapalczywym bigotom wytłumaczyć się nie da, że religia wspiera wiarę, ale jej
              nie warunkuje. Czyli - można być wierzącym, ale niekoniecznie religijnym, w
              związku z tym jakiekolwiek symbole są zbyteczne. Życzę więcej Boga w sercu.
              Na szczęście "prawdziwość" chrześcijanizmu nie udowodnia się przez zapalczywe
              ataki inaczej myślących, a przez nadstawianie drugiego policzka. Niechaj więc
              zdjęte zostaną krzyże, jeśli sobie ktoś tak życzy - czy katolicka młodzież
              będzie się przez to gorzej uczyć?
              • Gość: alle Re: Licealiści z XIV LO: wroclafanka IP: *.lanet.net.pl 12.12.09, 18:04
                Bóg zapłać za oszołamiające kazanie ...i dobre słowo...

> zapalczywości w obrażaniu (nawet rodziców?)
                > polecam więcej czasu spędzać w kościele, a mniej na
                > forum.

nie rozumiem co tak pastorkę oburzyło? czyżby ostania decyzja kolegów po piórze
                - "TRYBUNĘ" L.- wyprowadzić (zamknąć, usunąć z kiosków )
                • Gość: wroclafanka Re: Licealiści z XIV LO: wroclafanka IP: *.chello.pl 12.12.09, 18:20
                  Nic mnie nie oburzyło. Raczej rozśmieszyło. Nie rozumiesz, rzeczywiście, jak
                  widać. Nic na to nie poradzę. Jak również nie dyskutuję z reakcją na
                  niepojmowanie w Twoim wydaniu - nie kumam, o co chodzi, no to trzeba opluć,
                  obrazić, może walnąć "pastorką", może się da z Trybuną zrównać.
                  W kabarecie pracujesz, czy po prostu tekstu nie umiesz czytać ze zrozumieniem?

• Gość: alle Re: Licealiści z XIV LO: wroclafanka IP: *.lanet.net.pl 12.12.09, 18:34
                    ...no to żółwika... i po maluchu ... tak na początek

aha tak na marginesie... jak tam z twoja dusza , sumieniem wszak idą święta ..
                    może druga kolejka ... śledzik lubi pływać... tak to było
                    • m_gol Re: Licealiści z XIV LO: wroclafanka 13.12.09, 03:43
                      Są chwile, gdy żałuję, że fora nie są moderowane. Kultury, chamie!
                      • Gość: alle Re: Licealiści z XIV LO: wroclafanka IP: *.lanet.net.pl 13.12.09, 08:38
                        m_gol napisał:

> Są chwile, gdy żałuję, że fora nie są moderowane. Kultury, chamie!

... i vice versa Kulturalny Chamie

coś nie pasi?
                        • m_gol Re: Licealiści z XIV LO: wroclafanka 14.12.09, 07:28
                          Po prostu nie zamierzam być kulturalny wobec osób, które same mają z tym
                          problemy. Gdyby ktoś na ciebie (tak, małą literą, na wielką nie zasługujesz)
                          nasrał, to też łagodnie byś mu zwrócił(a) uwagę?

Gdybyś się przyjrzał(a), zobaczył(a)byś, że potrafię komentować kulturalnie
                          wypowiedzi osób mających przeciwne niż ja zdanie. Ale wymagam też kultury od
                          drugiej strony. Pora nadrobić braki w wychowaniu.
            • Gość: Rubheratolanora Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.tpnet.pl 12.12.09, 18:02
              Gość portalu: drob napisał(a):
              > A no nic , bo nie o taką odpowiedź chodzi , dobrze wiesz o w czym jest sedno tego pytania...

Nie, nie wiem. Możesz napisać, co jest tym sednem?
              • krasnalzgrilla Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 12.12.09, 22:18
                Gość portalu: Rubheratolanora napisał(a):
                >
                > Nie, nie wiem. Możesz napisać, co jest tym sednem?

Zacytuję

2. To jest ekipa z klasy prof. Mizi (zdeklarowanego antyklerykała i zwolennika marksizmu) i jakoś się dziwię, że to właśnie oni walczą z religią.

Dziewczyna jest nawet w typie pana prof'a... (Kto wie o co kaman, ten się pewnie uśmiechnie pod nosem wspominając rocznik 84 i niejaką Karolinę.)

• Gość: Raf Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 79.110.196.* 12.12.09, 20:07
        I popatrz - ogłupiona dogmatami młodzież XIV LO wygrywa olimpiadę za olimpiadą,
        podczas gdy ateiści ślinią się z nienawiści na forach...
    • korcia2000 Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do my... 12.12.09, 17:28
      Młodzi Przyjaciele! Nie przejmujcie się atakami fanatyków i głupców.
      Pamiętajcie, że kropla drąży skałę. Wykazaliście się odwagą w głoszeniu swych
      poglądów. Za Wami pójdą inni. To będzie długi proces, ale chyba skuteczny.
      • Gość: krasnal1992 Re: Młodzi Przyjaciele korcia2000 IP: *.lanet.net.pl 12.12.09, 17:41
        Młodzi Przyjaciele idźcie dalej...
        Napiszcie petycje, by zwolnic z państwowych posad osoby po 45 roku życia. Pamiętajcie, że kropla drąży skałę. Wiecie ile miejsc pracy czekało, by dla Was.

Wasze problemy prysłyby jak banka mydlana, mielibyście prace, ...
        hulaj dusza piekła nie ma ...
      • Gość: zdziw Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.wroclaw.mm.pl 12.12.09, 18:22
        Korcia, dokąd pójdą ci inni za nimi? Ciekawe. Dokąd oni niby idą?
    • mareknaw Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do my... 12.12.09, 18:23
      Brawo, brawo, brawo! Cieszę się i podziwiam Was za oparcie się na
      myśleniu a nie na emocjach. Gratuluję.
    • etx-ls Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 12.12.09, 18:23
      Do uczniów XIV, krótko - gratuluję Państwu.

A w ramach dyskusji - RP w miniaturze: link do tego wątku. Wszystko, wszystko
      widać. Plus perełki typu stwierdzenie że oczywiście, Polska katolicką jest.
      Smakowite.
      Ale jest dobrze, idą zmiany, ze względu na poziom indoktrynacji i zakłamania
      będą szybsze i bardziej zaskakujące niż mogłoby się zdawać.
      • Gość: nubo Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.12.09, 20:16
        ech, widać że na forum GW wypowiada się przede wszystkim ateistyczny bolszewizm,
        no cóż, ciągnie swój do swego, lub inaczej: ku... ku...e łba nie urwie
        • m_gol Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 13.12.09, 03:45
          Tak? To poczytaj wypowiedzi paru kolegów/koleżanek, w których m.in. padają
          insynuacje w stosunku do rodziców adwersarzy... To niby jest ten wysoki poziom?

Nie szukaj bagna u ateistów. Wśród katolików macie podobne.
        • Gość: akni Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 89.108.223.* 13.12.09, 18:04
          Swoją wypowiedzią tylko potwierdzasz prymitywny stan swojego umysłu.Ateiści to
          ludzie myślący, propagujący naukę i opierający swoją wiedzę i sposób życia,na
          niej.Nie znam żadnego ateisty(łącznie ze mną) mający cokolwiek wspólnego z
          tzw."komuchami" i "bolszewizmem" jak ty to określasz.Zresztą klepiesz a nie masz
          pojęcia co to znaczy.
        • korcia2000 Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 14.12.09, 08:58
          Gość portalu: nubo napisał(a):

> ech, widać że na forum GW wypowiada się przede wszystkim ateistyczny bolszewizm
          > ,
          > no cóż, ciągnie swój do swego, lub inaczej: ku... ku...e łba nie urwie
          Ateizm jest starszy od bolszewizmu a nawet od myśli oświeceniowej. A poza tym -
          brak krzyży to nie ateizm!
        • Gość: pełna zachwytu Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: 85.219.148.* 14.12.09, 10:52
          OOOOOOOOOOOOOOOO! JAKAŻ CHRZEŚCIJAŃSKA WYPOWIEDŹ! JAKA KATOLICKA!
          PEŁNA MIŁOSIERDZIA, BOŻEJ DOBROCI, UMIŁOWANIA BLIŹNIEGO. SŁOWEM,
          PEŁNA WSZYSTKIEGO, CZEGO UCZY KOŚCIÓŁ I BIBLIA! ACH, PAN JEZUS W
          NIEBIESIECH NA BANK WZDYCHA Z ZACHWYTU NAD PILNOŚCIĄ I DĄŻENIEM DO
          ŚWIĘTOŚCI WYZNAWCÓW SWOICH (na szczęście niektórych, niektórych, z
          całym szacunkiem dla prawdziwie wierzących w Boga - nie o nich tu
          mowa)
          • Gość: Bajka Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 10:57
            Dla złośliwych prymitywnych pyszałków nie powinno tu być miejsca tak
            was boli poparcie dla Kościoła. Nie podoba sie liście grabić i śnieg
            odgarniać.
    • Gość: greg W Świeta do szkoły IP: *.nat.tvk.wroc.pl 12.12.09, 19:05
      "Przeszkadza mi to, bo mam inne przekonania."

Zastanawia mnie, dlaczego nie wystąpili o to, żeby 25 i 26 XII, na Wielkanoc
      oraz w Boże Ciało iść do szkoły i nie zlikwidować wolnych dni w tych terminach?
    • dhondrub Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do my... 12.12.09, 19:08
      Brawo! niezalezne myslenie, rozsadna, mądra rgumentacja, nie do
      odparcia. Trzymam za Was kciuki!
    • Gość: vtv Apel IP: *.am.wroc.pl 12.12.09, 19:30
      Chlopcy, zetnijcie wlosy, ubierzcie sie (nie ma to jak wyjsciowa katana) i
      zacznijcie korzystac z zycia, zamiast marnowac je na pseudofilozoficzne
      dywagacje. Dziewczyna od przesilenia zimowego to juz przypadek spisany na
      straty, nie do odratowania.
      • Gość: Kotek Miau Re: Apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 15:25
        Myślałem, ten Koleś to z kibucu...
    • pamejudd Cos im to myslenie slabo idzie... 12.12.09, 20:06
      .
      • jsw Re: Cos im to myslenie slabo idzie... 13.12.09, 09:17
        pamejudd napisał:

"> ."

A ty wymyśliłeś strasznie dużo, raptem kropkę.
        • krasnalzgrilla Re: Cos im to myslenie slabo idzie... 13.12.09, 10:11
          jsw napisał:

> pamejudd napisał:
          >
          > "> ."
          >
          > A ty wymyśliłeś strasznie dużo, raptem kropkę.

Jemu nie chodzi o tę "wymyśloną" kropkę, ale o podane linki :>.

• gnago Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do my... 12.12.09, 20:09
      "Godło w klasie oznacza, że szkoła jest państwowa. Krzyż, że jest kościelna." .......
      A kolczyk w nosie czy ustach jasno dowodzi że posiadacz tej "ozdoby" jest bydlęciem . Wiedzionym podświadomym pragnieniem autorytarnej władzy - imaginacyjnego postronka na rzeczone kółko. Psychologia - okaleczenie fizyczne tej młodzieży to krzyk o pomoc, o dyscyplinę.Walką z niską samooceną

;)

Opinie płytkie i głupawe.
      TOLERANCJA to coś co te małolaty nie rozumieją, tylko pieprzą jak papuga bez zrozumienia treści
      Rozumnemu i tolerancyjnemu obojętne jest co jest na ścianie: dziura, mucha, kleks, ozdoby, etc.

A z punku widzenia katolickiego ta awersja do krzyża może, albo jest oznaką lekkiego opętania.

Mam nadzieję że w szkole nie ograniczają się do oglądania ścian.
      • Gość: As Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.09, 05:59
        Gnago, jeśli jak piszesz:

"Rozumnemu i tolerancyjnemu obojętne jest co jest na ścianie: dziura, mucha,
        kleks, ozdoby, etc"

to dlaczego ma być krzyż? Przecież z Twojego postu jasno wynika, że obojętne czy
        będzie krzyż, czy kleks!
        • gnago Re: Licealiści z XIV LO: Zostaliśmy wychowani do 15.12.09, 20:41
          Rozumiem, zatem, że gdy noc narzekasz na ciemność, jak znów świeci słońce to narzekasz na blask. Typowa maruda. Błąd większej części ludzkości polega na walce o rzeczy bzdurne i nieistotne zamiast na pryncypiach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka