Dodaj do ulubionych

Co pokazac Helmutowi?

29.01.04, 11:51
Udalo mi sie namowic niemiaszka na wycieczke do Polski. Miesiac temu
zaliczylismy Gdansk. Teraz zapragnal odwiedzic wszystkie duze "niemieckie"
miasta w Polsce. W lutym jedziemy do Was. Pomozcie prosze przygotowac program
wycieczki (circa 7 dni).
dzieki z gory.
Obserwuj wątek
    • gazeciorek Re: Co pokazac Helmutowi? 29.01.04, 16:05
      Jeśli będziecie wjedżać do Wrocławia od strony południowej, to:

Na początek
      1. Cmentarz Żołnierzy Radzieckich poległych w walkach o wyzwolenie Wrocławia
      2. Cmentarz Żołnierzy Polskich (jw.) przy Grabiszyńskiej
      3. Cmentarz Żołnierzy Radzieckich na Skowroniej Górze

Potem
      Rynek, Katedra i Ostrów Tumski, Panorama Racławicka, Hala Ludowa.
      Może w tym czasie bedzie organizowana w Muzeum Narodowym wystaw Wrocław wczoraj
      i Dziś, to polecam. Niech zobaczy co z Wrocławia zrobili podczas wojny faszysci.

• ka-8 Re: Co pokazac Helmutowi? 29.01.04, 16:19
        Hehe... weź nie rozśmieszaj. Gdyby nie ruskie sołdaty raczej...
      • Gość: Manon Re: Co pokazac Helmutowi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 22:05
        Przy okazji zwiedzania Cmentarza Zolnierzy Polskich proponuje sie uswiadomic z
        czego "usypana" jest gorka.Na pewno bedzie przyjemnie.

pzdr
        • Gość: Helmut Re: Co pokazac Helmutowi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 22:28
          > Przy okazji zwiedzania Cmentarza Zolnierzy Polskich proponuje sie uswiadomic z
          > czego "usypana" jest gorka.Na pewno bedzie przyjemnie.

Komu?

A z czego usypana jest?

A kto sypał i po co?
          • Gość: evil Re: Co pokazac Helmutowi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.04, 03:29
            a jak myślisz co robili z trupkami niemiaszków hmm ?
            I
            I
            --------I--------
            I
            I
            I
            I

mogiła .. może odgrzebiecie dziadka helmuta :)

• Gość: Manon Re: Co pokazac Helmutowi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 13:10
            Nasi upchali w gorce kwatery z cmentarza grabiszynskiego - tego obecnego i
            tego, gdzie teraz jest park.

pzdr
            • Gość: fred Re: Co pokazac Helmutowi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 18:17
              Aaaaa..

Kiedyś zjeżdżałem z tej górki na sankach. Ale nic nie chrupotało pod płozami.

pzdr
    • Gość: kot FIGE!!! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 16:19
    • Gość: fred Swoje foto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 19:32
    • kecajkilwap Re: Co pokazac Helmutowi? 29.01.04, 20:25
      Zamiast pokazywać duże miasta warto pokazać duże obozy zagłady troche ich mamy
      w Polsce wystarczy na 7 dni.
      • mars151 Re: Pieknie 30.01.04, 09:45
        Widze, ze musze jeszcze poczekac, az ktos normalny cos napisze, bo do tej pory
        odezwali sie tylko szowinisci. Mam dadzieje, ze jestescie zjawiskiem
        marginesowym we Wroclawiu.
        • luksusowy_yacht Re: Pieknie 30.01.04, 10:14
          pokaż mu rynek i kamieniczki wokoło, zabierz go na wierze widokową kościoła
          chyba św Magdaleny na ul. św Mikołaja, Ostrów Tumski katedre, panorame
          racławicką. Nic mi więcej do głowy nie przychodzi
        • Gość: Rafis Re: Pieknie IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.01.04, 10:57
          mars151 napisał:

> Widze, ze musze jeszcze poczekac, az ktos normalny cos napisze, bo do tej
          pory
          > odezwali sie tylko szowinisci. Mam dadzieje, ze jestescie zjawiskiem
          > marginesowym we Wroclawiu.

No nie jeden czy dwóch odezwało sie całkiem normalnie ale to prawda że na tym
          forum istnieje pewna grupa idiotów :)
          Przechodząc do rzeczy:
          Zwiedzic trzeba
          1) Rynek i okolice
          2) Ostrów Tumski i okolice+ ogród botaniczny
          3) Wyspy nadoodrzanskie( kładki itp)
          4) Hala Ludowa, zoo, ogród Japoński(nie tylko z nazwy)
          5) Jesli interesuje się architektura to możecie zwiedzić zniszczone ale piekne
          przedmieście Oławskie.
          6) PUNKTY WIDOKOWE, na jeden z nich trzeba wejść-widok zarabisty:
          - koło rynku kościół Garnizonowy(Św. Elzbiety- najwyższy w mieście) oraz
          kościół Marii Magdaleny i najwyżej połozony most w Europie ;) między wieżami.
          - punkt widokowy na wieży katedry(tam jest winda)
          Wiem, że jest zimno ale na punkt widokowy trzeba pójść.
          Aby zobaczyc widoki z mniejszej wysokości warto wejśc na dach Galerii
          Dominikańskiej(galeria handlowa) na placu Dominikańskim-także polecam.
          W okolicach rynku jest około 300 knajp więc gdybyście chcieli zwiedzic
          wszystkie to macie kilkadziesiąt dziennie :)
          Oczywiście jak lubicie to jest mnóstwo muzeów, wystaw itp zarówno o Wrocławiu
          jak i o wszystkim innym-godziny otwarcia itp sa dostępne na stronie UM
          www.wroclaw.pl
          Z powodu zimy ominie was rejs po Odrze :( i chyba wizyta w ogrodzie
          botanicznym oraz japońskim(chyba sa zamknięte w zimie choć sam nie wiem).
          Jak lubi koszykówke to możecie iść na mecz Idei Śląska. Między rynkiem a
          Ostrowem warto zobaczyc uniwersytet wraz z wnętrzami słynna aula Leopoldina.
          Jak masz jeszcze jakies pytania to wal :)

pzdr.

• Gość: Helmut Re: Pieknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 18:07
            Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Jak masz jeszcze jakies pytania to wal :)

Konia ?
    • alikmix Re: Co pokazac Helmutowi? 30.01.04, 13:31
      Dodaj do tego Aule Leopoldina na Uniwersytecie Wroclawskim, nie zapomnij isc do
      historycznej Piwnicy Swidnickiej (Swidnica byla kiedys znana 6z produkcji
      piwa). Jezeli zatrzymacie sie dluzej we Wroclawiu mozesz wyskoczyc na wycieczke
      do Trzebnicy, gdzie jest grob Sw.Jagwigi (Hedwig) - patronki Slaska i do
      Swidnicy, zeby pokazac mu remontowany wspolymi silami (polsko-niemiecka
      fundacja) Kosciol Pokoju oraz Kosciol Stanislawa i Waclawa. Niedaleko masz
      Krzyzowa odbudowana kosztem 20 mln. DM. Niemcy duzo inwestuja na Dolnym
      Slasku,z pewnoscia bedzie zainteresowany gdzie inwesowane sa te pieniadze.
      zycze przyjemnej wycieczki
      • mars151 Re: Dziekuje serdecznie 30.01.04, 14:27
        To mi sie podoba. Dzieki za solidne informacje, juz na podstawie dwoch
        ostatnich wpisow zorganizujemy sobie cala wycieczke.
        A o krzywdach wyrzadzonych innym to moj "Helmut" dobrze wie i wstyd mu za to.

Jaszcze raz dzieki.
        • Gość: MKK nn/t + pozdrowienia dla Rafisa :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.04, 15:33
          Wiem, że to "trochę" nie po drodze ... ale swędzi mnie, by to powiedzieć:
          Międzyrzecki Rejon Umocniony! Tu Niemcy nie muszą się niczego wstydzić!
          G.
          • Gość: Rafis Re: nn/t + pozdrowienia dla Gosi ;) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.01.04, 16:16
            No tak na rynku obowiązkowo Piwnica Świdnicka-najdłużej działająca knajpa na
            świecie oraz Spiż-minibrowar gdzie spożywasz pyszne piwo,które waży sie za
            sciana. Do tego dostajesz domowej roboty smalec :)

pzdr.
            • Gość: Jan Re: nn/t + pozdrowienia dla Gosi ;) IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.04, 20:50
              A ja myslalem,ze kneipa u nas we Freiburgu,zalozona w 1311 i istniejaca do dzis jest starsza...
              • Gość: Rafis Re: nn/t + pozdrowienia dla Gosi ;) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.01.04, 21:15
                Gość portalu: Jan napisał(a):

> A ja myslalem,ze kneipa u nas we Freiburgu,zalozona w 1311 i istniejaca do
                dzis
                > jest starsza...

To czyste pomówienia! najstarsza jes u nas w Breslau! Poza tym ta we Freiburgu
                najpierw przez 100 lat nie mogła dostać koncesji na sprzedaz alkoholu a jak
                juz dostała to zamknał ja sanepid! :)
          • Gość: Manon Re: nn/t + pozdrowienia dla Rafisa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 19:02
            Powinni sie wstydzic, ze nie powstrzymalo to radziecko - polskich dywizji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka