300zl 28.01.10, 17:04 spłodzić,urodzić i olać, jedynie kler na tym zarobi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja-skiniowiec Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 28.01.10, 17:26 Tja, i teraz publicznie ukrzyżują jedną matkę, która zagłodziła dzieciaka robiac z tego publiczny show. Szkoda tylko że przy okazji nie wspomina się o dużo częstszej sytuacji odwrotnej, gdy do lekarza trafiają dzieci od niemowląt do przedszkolaków włącznie, tak utuczone, jak ludzik z reklamy Michelina. I niestety za to nie ma kary. A wraz zalewem róznych macdonaldów i gazowanych napojów typu coca cola, i dawaniem dziecku pieniędzy niech sobie coś kupi na mieście, jest to coraz częstsze zjawisko. I o tym też się nie mówi. I nikt nie uświadamia rodziców jakie konsekwencje mają ich zachowania wobec dziecka. j. jaskiniowiec.blogspot.com Tak na marginesie taka ciekawostka: w przypadku noworodków, w tym okresie czasu następuje proces nazwijmy to ustalenia się poziomów róznych komórek i taki raz utuczony noworodek będzie się już potem całe życie zmagał z nadwagą i tłuszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
road_66 Był wywiad z lekarzem, który stwierdził, że nie 28.01.10, 17:51 można stwierdzić, że za śmierć tego dziecka odpowiada matka. Typ choroby, mógł sprawić, że dziecko zmarłoby prędzej czy później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drojb Re: Ojciec "ma obowiązek opieki nad dziećm" IP: 94.75.121.* 28.01.10, 23:19 Dlaczego zatem chcą wsadzić matkę? Ona - lepiej lub gorzej, ale się opiekowała. On zwiał, jak sporo panów, przed trudnościami. I jeszcze jedno: ją wsadzą na 5 lat. A co z dziećmi? Jedno do biedula, drugie - do domu opieki... Bardzo sprawiedliwe rozwiązanie? Powinna usunąć tę ciążę - nie miała by kłopotów. Odpowiedz Link Zgłoś
kownopalka Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 28.01.10, 17:52 No ludzie pomyślcie, a gdzie była pomoc społeczna, opieka lekarska. Czy nikt nie widział co się dzieje. Zostawiono chore dziecko na pastwę niedołęznej jak widać matki. Najłatwiej teraz obarczyć ją całą winą i skazać. I nie ma problemu więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.10, 18:14 no właśnie, leczenie takiego dziecka to pewnie kupa pieniędzy, i niby skąd ta bidna kobiecina miała je wziąć? teraz każdy mądry, pewnie, ukamienować babe, a co... będą igrzyska, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isia Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.10, 22:07 Zanim coś napiszesz dobrze pomyśl. Trójka dzieci małych dwoje chorych wymagających opieki całą dobę. Matka żyje z alimentów bo gdzie i kiedy ma pracować. Po za tym takie dziecko wymaga specjalnego odżywiania i rehabilitacji. Tylko kto z lekarzy czy rehabilitantów na takie zadupie pojedzie. Zamiast pisać dajcie w spokoju tej kobiecie wyleczyć rany. Odejście dziecka nawet chorego boli. Każdą matkę boli dajcie jej spokój. Ona już swoje przeszła patrząc na kalectwo tych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: kto sie zajmie dziecmi ?nt IP: 83.238.116.* 28.01.10, 19:17 "Sąd w zeszłym roku przyznał Annie M. kuratora, który systematycznie odwiedzał rodzinę. Stwierdził, że ogrom obowiązków związanych z dwójką chorych dzieci przerósł matkę." Kurator jest do pomagania w pracach domowych? Zajmie się dziećmi, aby matka załatwiła ważną sprawę, albo choć odpoczęła?- to coś nowego. Jak do tej pory kurator, to ktoś, kto wtyka nos w cztery kąty i pisze raporty. A to sąd się wykazał:) Gdyby zasądził pielęgniarkę, ale pewnie nie ma odpowiednich procedur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia Re: kto sie zajmie dziecmi ?nt IP: *.icpnet.pl 28.01.10, 19:43 Otóż to, kurator i MOPS są od kontrolowania i wytykania. Do pomocy nie ma nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
jagger2009 Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 28.01.10, 18:15 no przeciez tak katolicki kraj i kler warczacy przeciwko aborcji,gdziez wiec wszyscy ktorzy powinni byc byli??? chyba sad zdaje sobie sprawe co to jest porazenie mozgowe chyba ze sam doznal porazenia mozgowego i nie wie jakie decyzje wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_sisi Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 28.01.10, 18:18 czy to nie jest regula, ze w takich przykrych wypadkach opieka spoleczna zawsze sie tlumaczy, ze nie byla wpuszczana do mieszakania? wydaje mie sie, ze jest to nagminne. A ponadto, jezeli ostani raz dziecko bylo u lekarza w 2008 roku, to nikt sie tym nie zainteresowal? ze trzeba pomc matce, ze moze lekarz przynajmniej na krotka wizyte powinien przybyc do chorego? W sumie bardzo wspolczuje tej kobiecie i jej dzieciom. to prawda, ze w RP najlatwiej ukarac, ale pomocy to zadnej. Niestety, najwiecej na tym beda cierpiec dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: 83.238.116.* 28.01.10, 19:42 A co to jest opieka? Jak do tej pory, to wizyta pani, która według swojego "widzimisie" i pewnych wytycznych osądzi, napisze raport. I co dalej? To fakt, kobieta była w trudnej sytuacji sama. Z jakiej paki MOPS ma pomagać. To są obcy, też bym nie wpuściła, ale zorganizować sobie wsparcie osób trzecich z rodziny, ludzi, do których ma zaufanie- mogła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: własny pogląd Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.01.10, 14:56 Gość portalu: anie napisał(a): > To fakt, kobieta była w trudnej sytuacji sama. Z jakiej paki MOPS ma pomagać. T > o > są obcy, też bym nie wpuściła, ale zorganizować sobie wsparcie osób trzecich z > rodziny, ludzi, do których ma zaufanie- mogła. Noooo, już widzę jak rodzina się pali do opiekowania się niepełnosprawnymi w stopniu znacznym dziećmi. Poza tym piszesz tak jakby ta rodzina nic w życiu nie robiła, tylko czekała na prośbę o pomoc od swojej krewnej. Kazdy ma swoje życie i swoje problemy, a taka opieka to nie hop-siup. Wg mnie kobieta niesamowicie dzielna, że podjęła sie opieki na dziecmi w takim stanie, samotnej opieki dodajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek70 Musiało umrzeć jedno z trójki tych dzieci 28.01.10, 18:19 aby się w końcu ktoś tą kobietą i jej problemami przyjrzał!!! Nie piszę że na pewno, ale mam dziwne podejrzenia że nikt się nimi nie przejmował, ani pomoc społeczna ,ani przychodnia jeśli dzieci były pod specjalistyczną opieką. Skoro miała wyznaczonych kuratorów to co przez ten czas robili?, gdzie byli?.Ja nie bardzo sobie wyobrażam sytuację jak samotna kobieta za alimenty i może śmieszny (bo jeśli był to zapewne śmieszny)zasiłek miała utrzymać, wyżywić a co najważniejsze leczyć i rehabilitować dwoje z trójki dzieci .Niech mi ktoś napisze jak to zrobić !!! Znam kilka kobiet z takimi dziećmi mające "normalne" rodziny i tylko jedno takie dziecko i ledwo dają radę choć pomaga im jeszcze rodzina a tu.To może drastyczne stwierdzenie ale może lepiej się stało ze to biedne dziecko umarło skoro jego matki nie było stać na jego leczenie a nikt im i tak by nie pomógł!!! Tyle że teraz pozostałe dzieci mogą pozostać bez matki bo państwo teraz ukarze ją za brak PIENIĘDZY bo tylko tego im pewnie brakowało by godnie żyć!!! Tu chyba jest gorzej niż w Afryce bo tam może nie zdają sobie sprawy że może być inaczej a tu. Ps. ciekawe co było przyczyną porażeń mózgowych tych dzieci? bo niestety często jest to wina opieki okołoporodowej czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Musiało umrzeć jedno z trójki tych dzieci 28.01.10, 19:49 Tu chyba nie brak pieniedzy byl problemem, tylko spore niedostosowanie spoleczne i nie radzenie sobie z bardzo trudna sytuacja zyciowa. Odpowiedz Link Zgłoś
quebec4 ^^ O czyżby? 28.01.10, 22:06 Tu nie chodzi o pieniądze? No pewnie - bo każdy samotny rodzic, któremu się po prostu, chce bez problemu zajmie się 5tką dzieci, że czego dwoje z porażeniem mózgowym, będzie z nimi wszystkimi odrabiać lekcje, jeździć na rehabilitację, do lekarzy, w międzyczasie będzie karmić, prać, zmieniać pieluchy. I to bez żadnej pomocy, za same alimenty. Wystarczy tylko chcieć! Nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: Musiało umrzeć jedno z trójki tych dzieci IP: 83.238.116.* 28.01.10, 23:28 A poradź sobie. Mam trójkę zdrowych i się nabiegam. Odpuść sobie z niedostosowaniem, bo nie ma tu nic do rzeczy. Błąd, że sama była z problemami. I tatuś dziecka jest tu winien i rodzina. Trzeba nie mieć za grosz wyobraźni, żeby nie widzieć, że dwójka ciężko chorych dzieci to horror. Zdrowe też ma swoje prawa. Ona miała pełne prawo nie dać sama sobie rady. I przestańcie winić MOPS itp. W takich sytuacjach najważniejsza jest rodzina. Można się kłócić itp., ale w momencie, gdy ważne jest zdrowie, czy życie, wszelkie "niesnaski" idą w kąt. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek70 Pomoc społeczna miała obowiązek pomóc!!! 29.01.10, 11:29 Tak jak z pierwszą częścią Twojego postu mogę się zgodzić tak z drugą nie!! cyt."I przestańcie winić MOPS itp. W takich sytuacjach najważniejsza jest rodzina. Można się kłócić itp., ale w momencie, gdy ważne jest zdrowie, czy życie, wszelkie "niesnaski" idą w kąt." A skąd ty wiesz czy miała jakąś rodzinę? a nawet jak miała to powiedz jak ich zmusić do pomocy jeśli nie chcą (z różnych powodów) Ja np. nie utrzymuję kontaktów ze swoim ojcem choć jemu powodzi się że tak powiem superowo a mnie już nie i co? myślisz że choć wiedział o moich problemach coś zrobił, pomógł choć mógł? ano nie i w zasadzie dobrze , jakoś dałam radę i nie mam teraz długu wdzięczności wobec osoby do której nie pałam miłością.Różne są sytuacje rodzinne i nic ci do nich. A pomoc społeczna jest właśnie tą instytucją która między innymi z moich podatków (bo ja,ty i inni na nich płacą) powinna udzielać pomocy takim jak ta kobieta!!! Sorry ale wiem co nieco o ich pracy przynajmniej w moim mieście,bo znam osoby które muszą z ich"pomocy" korzystać i niestety tam chyba pracują, niewłaściwe osoby,nie mające ani krzty empatii dla ubogich ,schorowanych ludzi którzy są zmuszeni prosić o pomoc. Co ciekawe te same urzędniczki nie potrafią odróżnić osób potrzebujących od zwykłych meneli ,którzy maja takie zdolności "aktorskie" że zawsze załatwią to po co przyszli. Ach temat rzeka..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: Pomoc społeczna miała obowiązek pomóc!!! IP: 83.238.116.* 29.01.10, 16:22 Nie znam osoby, która szybko wyszłaby na prostą przy pomocy MOPS-u, nie w małych miejscowościach. Przy wsparciu bliskich: miesiąc, dwa, góra trzy, a chyba o to chodzi, aby jak najszybciej było po problemach. Tej kobiecie potrzebna pomoc przy dzieciach i koniecznie środek transportu. Kto zna przypadek, kiedy to państwowa pomoc refunduje takie rzeczy. A gdzie rehabilitacja, pielęgnacja itp. Państwo nigdy nie da takiej pomocy, jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek70 Re: Pomoc społeczna miała obowiązek pomóc!!! 29.01.10, 19:18 Gość portalu: anie napisał(a): > Nie znam osoby, która szybko wyszłaby na prostą przy pomocy MOPS-u, nie w małyc > h > miejscowościach. Wiesz Bogatynia może nie jest dużym miastem ale "Jest to jedna z najbogatszych gmin w Polsce, na jej terenie znajdują się Kopalnia Węgla Brunatnego Turów oraz Elektrownia Turów zatrudniające łącznie ok. 7 tysięcy osób." czego można dowiedzieć się przeglądając strony internetowe;) więc nie mów że miasto biedne. Przy wsparciu bliskich: miesiąc, dwa, góra trzy, a chyba o to > chodzi, aby jak najszybciej było po problemach. Tej kobiecie potrzebna pomoc > przy dzieciach i koniecznie środek transportu. Kto zna przypadek, kiedy to > państwowa pomoc refunduje takie rzeczy. A gdzie rehabilitacja, pielęgnacja itp. > Państwo nigdy nie da takiej pomocy, jak trzeba. Może państwo nie da tylko pytanie dlaczego nie da, tym bardziej że ma taki obowiązek!! A co do rehabilitacji czy środka transportu to uwierz że na takie właśnie cele są pieniądze MOPS-u tylko trzeba umieć się o nie postarać. A ta kobieta widać tego właśnie nie potrafiła, to jest tak oczywiste że aż strach. Właśnie dlatego że żadna z "pind" tej instytucji nigdy nie interesuje się swoimi podopiecznymi od początku do końca to tak się to kończy. I daj już spkój rodzinie tej kobiety o ile ją ma? A co jak jest z domu dziecka i nie zna swojego pochodzenia? na kogo zrzucisz odpowiedzialność? Idź na 8h do swojego MOPSa i poprzyglądaj się anonimowo ludziom którzy tam przychodzą to zrozumiesz. Ps. Nie obraź się ale mam inne zdanie i na razie nie widzę powodu by je zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Musiało umrzeć jedno z trójki tych dzieci IP: *.chello.pl 02.02.10, 12:05 wiesz muszę się z tobą niezgodzić. winni są lekarze którzy pozwolili wychowywać 2 chorych dzieci, mops,kurator ale nie facet i nie ona!!!. A ogólnie nie rozumiem o co hałas mi dziś kwiat zwiędł i nie ma afery? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika titto IP: 81.219.149.* 28.01.10, 23:42 zlituj ty się, jestem z tych bystrzejszych, ale nawet ja nie dałabym rady dotrzeć do przychodni z dwoma wózkami z niepełnosprawnymi dziećmi i ich rodzeństwem bez żadnej pomocy. Ta kobieta mogłaby sobie dać radę tylko przy całodobowym wsparciu drugiej przynajmniej osoby, nie wspominając o stabilnej sytuacji finansowej. Titto- mam dwoje, na szczęście zdrowych dzieci. Z doświadczenia wiem, że samotna matka w ciężkiej sytuacji może co najwyżej zęby wbić w ścianę, bo nawet bochenka chleba nie ma kto przynieść ze sklepu, o realnej pomocy w postaci potężnego zapieprzu przy dzieciach nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
burek_polny Zarzuty postawcie opiece spolecznej ! 28.01.10, 18:45 Ale to ktoregos z rodzicow latwiej obarczyc odpowiedzialnoscia... Wystarczy stwierdzic, ze nie zostalo sie wpuszczonym do mieszkania, aby miec czyste sumienie ???? ZENADA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ninja Re: Zarzuty postawcie opiece spolecznej ! IP: 81.219.133.* 28.01.10, 20:18 Jasne - opiece społecznej. Kretynom i nieudacznikom najłatwiej zwalić winę na system. Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_sisi Re: Zarzuty postawcie opiece spolecznej ! 28.01.10, 20:28 Ninja jestes bezduszna i bez wyobrazni. Dzieci tej kobiety maja prawo wychowywac sie w przyzwoitych warunkach, zwlaszcza, gdy ich matka nie radzi sobie z ta sytuacja. Wlasnie takiej pomocy sie wymaga od cywilizwanego kraju, a nie spychania na margines spoleczenstwa, jak to jest norma w RP. A swoja droga posiadajac 7 dzieci w tym 2 niepelnosprawnych to nawet dla pelnej rodziny z przyzwoitymi dochodami jest nie dlada wyzwaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: Zarzuty postawcie opiece spolecznej ! IP: 83.238.116.* 29.01.10, 00:10 Tak, dzieci maja prawo do przyzwoitych warunków. A jak zainteresowałabyś się raportem fundacji Dzieci Niczyje wiedziałabyś, że państwo nie jest w stanie takiej opieki dać. Wręcz może być gorzej, niż w rodzinnym domu. Było swojego czasu sporo na ten temat w mediach, tylko szkoda, że niektórzy ludzie mają tak krótką pamięć. Dziecko ma prawo być z rodzicami, niezależnie od zamożności lub jej braku. I to prawo powinno być nienaruszalne, poza szczególnymi wyjątkami, takimi jak przemoc. Nie jakiś tam klaps, tylko faktyczne "lanie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doombringer Re: Zarzuty postawcie opiece spolecznej ! IP: *.130.dream.net.pl 29.01.10, 07:29 Dzieci mają prawo wychowywać się w przyszwoitych warunkach ale przede wszystkim powinny być przy matce. U nas jest jakiś dziwny system wartości. Kobietom po porodzie nie pozwala się odpocząć nawet chwili ale dzici to chętnie rząd przekazywałby opiece społecznej za każdy przejaw niedawania sobie rady. Może od razu do jugendamtów? A potem dziecko przyjdzie do takiego rodzica (jeśli ten nie zrobi czegoś głupiego z rozpaczy) z pretensją, że odrzuciło własne dziecko. Jaki start mają te dzieci? Taki jak pokazywali w uwadze? Sąsiedzi, którzy nie życzą sobie w mieszkaniu obok dzieci wychowanych w domu dziecka? Potraktowanie tej kobiety w ten sposób jest okrutne i obawiam sie, że raczej nie dotrwa do końca kary. Skoro zabrali jej dzici i jeszcze chcą ją do pudła wpakować to raczej cos sobie zrobi zanim trafi do zakładu. A wszelkie instytucje zostaną uniewinnione bo to instytucje publiczne i mają większą siłę przebicia niż nic niewiedząca, nie radząca sobie matka. Jedyne co mnie tylko w tej sprawie zastanawia i irytuje to pytanie gdzie ta kobieta miała głowę kiedy poszła z facetem do łóżka? Skoro on nie myśli móżgiem to trzeba było pomyśleć samemu. Jest takie fajne powiedzenie. Umiesz liczyć, licz na siebie. Nie zakładaj, że ktoś pomyśli lub zrobi coś za ciebie. Wzglednie po urodzeniu poprzednich dzieci trzeba było sie wogóle zastanowić nad wyborem kolejnego partnera a nie lecieć na pierwszego lepszego, który szepną jej czule do ucha. teraz czule olewa swoje obowiazki i raczej ciężko będzie go zmusić do tych obowiązków. I rząd dziwi sie, ze ludzie nie chcą mieć dzieci? Bezstresowe wychowywanie, po którym bachor zatłucze matke/ojca krzesłem a jak dostanie to matka/ojciec trafi za kraty za przemoc. Kobiety w ciąży nie są mile widziane w firmach bo trzeba trzymać dla nich miejsce więc generuja straty, Za zaniedbania wynikłe z braku pomocy z jakiejkolwiek strony odbieraja dzieci albo wsadzaja do więzienia. Jeszcze troche a jedyne dzici jaki będą sie rodzic to te, których matki nawet nie będą wiedziały na której dyskotece poznała ojca i który to z nich jest tym właściwym. Polska zginie albo bedą nią rządzić gwałciciele, mordercy i pozostaly przyszły męt społeczny. Mam nadzieje, że nie dożyję tego Odpowiedz Link Zgłoś
maryna70 Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 28.01.10, 18:53 Cywilizację poznaje się po tym jak społeczeństwo radzi sobie z pomaganiem słabszym. A kobieta, która urodziła trojaczki i dwoje jest głęboko niepełnosprawnych, powinna byc otoczona opieką szczególną!!!! Gdzie był ojciec dzieci, lokalne władze, KOSCIOL, sąsiedzi? Ta kobieta jest święta, że nie oddała dzieci do przytułku juz w szpitalu. A teraz Państwo polskie za jej heroizm płaci jej sądem i straszy więzieniem,ciekawe czy się zaopiekuje dwójką dzieci jak tą Pania posadzi? Takie sprawy najbardziej mnie przerażają w naszym kraju. Znieczulica, brak ochrony ludzi dotkniątych - w niczym nie zawinionym !- nieszczęściem. Ktoś kradnie, pije, bierze kredyty, nie spłaca - prawo go chroni. Kobieta rodzi, wychowuje i traktują ją jak burą sukę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isia Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.10, 22:14 Prawda!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: 83.238.116.* 29.01.10, 00:12 Dadzą tatusiowi, który je ma gdzieś i pewnie nowe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
maryna70 Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 28.01.10, 18:57 Ludzie zbierzmy się i pomóżmy tej Pani!!! To skandal, nie mozna jej tak zostawić. ktoś ma jakiś pomysł??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek70 najprościej byłoby wpłacić pieniądze 28.01.10, 19:31 tylko kto dotrze do kobiety? i załatwi resztę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: 83.238.116.* 29.01.10, 00:13 Są też fundacje. Tyle ich powstało dla dzieci. Niech też się wykażą. Odpowiedz Link Zgłoś
femme-marie Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 28.01.10, 19:13 Pracuje z dziećmi po dziecięcym porażeniu mózgowym, mimo prawidłowego żywienia, wręcz większego niz przecietny dzieciak, z trudem przybierają na wadze, jakby organizm tracił wszystkie kalorie na utrzymaniu przy życiu, mama mojej uczennicy kolejny miesiąc spędza w szpitalu, nie do końca wykształcone płuca, powodują ataki duszności, mimo ze matka ma specjalny odsyczacz, inhalator i bóg wie co jeszcze, domowa opieka nie wystarcza,a dziecko odchodzi mimo wszelkich starań, przy jednym dziecku jest to ogrom pracy i cierpienia , nie wyobrażam sobie jak jest przy dwójce chorych i trzecim w końcu tez mającym swoje potrzeby dzieckiem, hołd dla matki ze dawała sobie rade tak długo, ten wyrok świadczy o kompletnej niewiedzy na temat rodzin osób niepełnosprawnych, o kompletnej indolencji na temat DPM, mam nadzieję, że kolejna instancja zmieni tak głupi niesprawiedliwy wyrok www.okamgnienie.mp3.wp.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
femme-marie Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 28.01.10, 19:15 przepraszam , na szczęście to tylko zarzut, a ja się już rozpędziłam myśląc, że to wyrok Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Najłatwiej oskarżyć matkę, a tatuś gdzie? 28.01.10, 19:56 Ojcu wolno opuścić niepełnosprawne dziecko? W Polsce zawsze matka winna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: Najłatwiej oskarżyć matkę, a tatuś gdzie? IP: 83.238.116.* 28.01.10, 23:31 Powinien odpowiedzieć za swoje "tchórzostwo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: Najłatwiej oskarżyć matkę, a tatuś gdzie? IP: 83.238.116.* 28.01.10, 23:59 Masz rację- ojcu wolno więcej, nie tylko opuścić dziecko. Np. w artykułach typu: on- x promila, ona- y promila. Na kim się psy wiesza? Na kobiecie. Tak naprawdę: oboje winni w tym samym stopniu. Tak samo źle wygląda pijany facet, jak i pijana kobieta. Niby zwyczajowo od faceta jakoś mniej się wymaga w tym temacie, ale to absurd. Mam nadzieję, że kiedyś się to zmieni. Można namnożyć wiele przykładów. Tak samo, jak mniej się wymaga, tak samo mniej oczekuje i rzadziej są postrzegani jako pełnoprawni opiekunowie dzieci. To źle. Zresztą, nawet na sprawach rozwodowych raczej rolę ojca sprowadza się do płacenia alimentów i "odwiedzin". Całą czarną robotę odwalają kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: *.icpnet.pl 28.01.10, 20:00 Podpisuję się pod postem femme-marie femme-marie napisała: > Pracuje z dziećmi po dziecięcym porażeniu mózgowym, mimo > prawidłowego żywienia, wręcz większego niz przecietny dzieciak, z > trudem przybierają na wadze, jakby organizm tracił wszystkie kalorie > na utrzymaniu przy życiu, mama mojej uczennicy kolejny miesiąc spędza > w szpitalu, nie do końca wykształcone płuca, powodują ataki > duszności, mimo ze matka ma specjalny odsyczacz, inhalator i bóg wie > co jeszcze, domowa opieka nie wystarcza,a dziecko odchodzi mimo > wszelkich starań, przy jednym dziecku jest to ogrom pracy i > cierpienia , nie wyobrażam sobie jak jest przy dwójce chorych i > trzecim w końcu tez mającym swoje potrzeby dzieckiem, hołd dla matki > ze dawała sobie rade tak długo, ten wyrok świadczy o kompletnej > niewiedzy na temat rodzin osób niepełnosprawnych, o kompletnej > indolencji na temat DPM, mam nadzieję, że kolejna instancja zmieni > tak głupi niesprawiedliwy wyrok Mam nadzieję, że ktoś tej kobiecie pomoże zamiast ją karać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumowanalewka Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: *.icpnet.pl 28.01.10, 20:17 I PO CO kazac sie meczyc tym dzieciom? nie lepiej zeby umarly (wiem, ze lepiej) Odpowiedz Link Zgłoś
kubatka Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 28.01.10, 21:29 również pracuję z dziecmi chorymi na porażenie mózgowe i mającymi problem niedowagą, ale przecież jest coś takiego jak gastrostomia - przez rurkę prosto do żołądka podany pokarm. Na co dzień mam z tym do czynienia i póki co to same plusy karmienia poprzez gastro są, nie ma problemu z niedożywieniem dzieci, dzieciaki przybierają na wadze i są zdrowsze i odżywione. Rodzice nie chcą gastro ale jak się już przekonają to są zadowoleni. Z tego co czytałam o tej sprawie to jednak ewidentna wina matki, jak mogła przez 2 lata nie być u lekarza z dziećmi?! Przecież wystarczyłaby odrobina walki o dziecko i z pomocą gastrostomii mały mógłby jeszcze długo żyć... brak słów normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama 3 dzieci Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: *.greenlan.pl 28.01.10, 21:43 dzieki za Twój głos może ktoś zastanowi się nad kolejnym rzuconym kamieniem...... szkoda tylko, że zarzuty postawiono matce tych dzieci a nie opiece społecznej, lekarzom z ośroda zdrowia , kuratorowi i osobom, których praca polega na niesieniu pomocy a gdzie byli sąsiedzi, znajomi, rodzina???. i do tych, którzy tak szybko wydają wyrok- co wy byście zrobili na miejscu tej kobiety- która musiała się czuć zaszczuta, bezradna.... Odpowiedz Link Zgłoś
quebec4 ^^ Dokładnie! 28.01.10, 22:17 Jeżeli przez ten cały czas kuratorzy, opieka i inne instytucje wiedziały, że matka sobie nie radzi miały zas***y obowiązek starać się to dziecko odebrać. Skoro tego nie zrobiły to znaczy że dopuściły się poważnego zaniechania obowiązków służbowych - i sądzić to trzeba by raczej ich. Piszę to nie umniejszająć zasług tej samotnej osoby. System jest chory. Gdyby ta samotna matka oddała dziecko do opieki (lub po prostu porzuciła je przy porodzie) dzieci te zapewne już dawno by nie żyły... i raczej nikogo by z tego powodu nie sądzono... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: ^^ Dokładnie! IP: 83.238.116.* 29.01.10, 00:30 Przesadziłaś. Ty naprawdę uważasz, że jedynym rozwiązaniem jest odbieranie dzieci? O matko, co za bezduszność. Odpowiedz Link Zgłoś
galareta2 Bezdusznością jest pozwolić im umierać! 29.01.10, 08:34 Lepiej żeby w domach własnych rodziców umierały, byle tylko nie oddać ich w czyjeś odpowiedzialne ręce? To dopiero jest bezdusznośc. Odpowiedz Link Zgłoś
galareta2 Bezdusznością jest pozwolić im umierać! 29.01.10, 08:38 Lepiej, żeby umierały, byle we własnym domu, czy lepiej żeby w porę zaopiekowali się takimi dziećmi odpowiedzialni ludzie? Bezdusznością jest bezmyślność w takich sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
szaai Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 28.01.10, 23:03 wydaje mi się, że śmierć dziecka jest wystarczającym cierpieniem dla matki. W obecnych warunkach naszego systemu opieki zdrowotnej naprawdę ciężko chorzy nie otrzymują dostatecznej pomocy, nawet mimo wszelkich starań pracowników opieki (pielęgniarek etc). Ta Pani wychowywała dzieci sama. Mąż zostawił ją z trójką wymagających szczególnej opieki dziećmi! Nie znamy powodu, dla którego nie była u lekarza przez ostatnie dwa lata. Wszyscy znamy naszą służbę zdrowia. Być może Kobieta była zmęczona trudami związanymi z egzekwowaniem należnej opieki? Być może opieka ta nie zadowalała jej, nie przynosiła efektów? By cokolwiek osądzić trzeba najpierw zaznajomić się z takimi szczegółami! Najłatwiej przecież oskarżyć kogoś o zaniedbania, a przecież to było jej dziecko i na pewno je kochała! Gdyby tak nie było uciekłaby od odpowiedzialności wychowania tej dwójki już dawno, oddając je do adopcji. Odpowiedz Link Zgłoś
lieft [...] 28.01.10, 19:33 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
o_liwka33 Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 28.01.10, 19:42 Ja również byłabym bardzo ostrożna z zarzutami dla Matki dzieci !!!!! Pracowałam z takimi dziećmi. Kontakt z nimi nawet przez kilka godzin był ogromnym wyzwaniem fizycznym i psychicznym !!!! Ktoś kto nigdy nie miał nic wspólnego z tak ciężko chorym dzieckiem nie zrozumie tego !!!! A opieka społeczna -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamagosi Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: *.wroclaw.mm.pl 28.01.10, 19:51 Po co matka miała chodzić do lekarzy? Porażenia się nie leczy, bo nikt nie zna na nie lekarstwa. Można rehabilitować, ale nie wiadomo, czy te dzieci jakoś funkcjonują dzięki rehabilitacji, czy bez niej rozwijałyby sie tak samo.Generalnie w takim Wrocku jest kilku neurologów dzieciecych zajmujących się takimi dziećmi. Wizyta u nich polega na tym, że obejrzą dziecko i mówią, że trzeba miec nadzieję. Tylko tyle są w stanie zrobić. No ale skąd to ma wiedzieć prokurator, skoro nie ma takiego dziecka? On myśli, że to jak z anginą: idzie się do lekarza, aplikuje antybiotyk i po sprawie. I najlepiej babę zamknąć, a dzieci do domu dziecka.Ja bym zamknęła prokuratora i jego dzieci skierowała do bidula. Może inaczej spojrzałby na sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 28.01.10, 19:46 Skad niewyksztalcona kobieta mogla wiedziec, ze dziecku przydalo by sie karmienie przez sonde? Za to kurator (pielegniarka) powinna chyba zwrocic na to uwage? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek.n.k Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 28.01.10, 19:52 I tak następna osoba może wylądować w więzieniu. A gdzie badania prenatalne - odpowiada państwo. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu natura regulowała takie sprawy. Ludzi raczej nie interesują ludzie którzy zamarzają - może prokuratura powinna zająć się państwem polskim, a Ci co umierają z głodu, też nikogo nie interesuje. Na topie jest teraz kundel uratowany na morzu. Człowiek przestaje się liczyć, chociaż jest wyjątek, człowiek liczy się tylko dla prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan janek Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: *.wroclaw.mm.pl 28.01.10, 19:58 I tak prokuratura zaliczyła spektakularny sukces: ujęła groźną przestępczynię. Brawo!Będzie co wpisać do statystyk, bo z łapaniem prawdziwych bandytow są pewne kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: 83.238.116.* 29.01.10, 00:26 Gość portalu: pan janek napisał(a): > I tak prokuratura zaliczyła spektakularny sukces: ujęła groźną > przestępczynię. Brawo!Będzie co wpisać do statystyk, bo z łapaniem > prawdziwych bandytow są pewne kłopoty. Zbyt mobilni....? Odpowiedz Link Zgłoś
janspruce Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 28.01.10, 19:59 Jest to wic: Zaraz po Cudzie nad Wisla zebral sie nasz Sejm i rozdawane byly tam stanowiska ministerialne dla wszystkich mniejszosciowych frakcji. Rozdali wiec wszystkie teki na dla Mojsia z frakcji zydowskiej zabraklo. Staje wiec Mojsi i powiada: Dla mnie proponuje Ministerstwo Od Spraw Bananow i Ananasow! Cala sala oczywiscie w smiech - Marszalek prowadzacy obrady zwraca uwage Mojsiowi ze przeciez w Polsce ani banany ani ananasy nie rosna Mojsi replikuje: Przeciez w Polsce nie ma Sprawiedliwosci a Ministerstwo jest! Powiedz mi czy ten Zyd nie mial racji? Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 28.01.10, 20:27 "A tak ciężko chore dziecko powinno być pod stałym nadzorem lekarskim." No właśnie - POWINNO. Czy to matka jest winna, że nie było? Miała zamieszkać w poczekalni przychodni? A ojciec gdzie był? On niczemu nie jest winien? A opieka społeczna? Przecież niezaradnej matce trójki niepełnosprawnych dzieci trzeba było pomóc. Powinna mieć na stałe pielęgniarkę-asystentkę do pomocy i wizyty lekarza w domu tak często, jak trzeba. To i tak kosztowałoby taniej niż wychowywanie tych dzieci w przytułu. To i tak cud, że ta dzielna kobieta ich nie oddała. A teraz jest oskarżona. Cholerny "katolicki" kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
color-trend Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 28.01.10, 20:35 Troje dzieci w tym dwoje cięzko chorych, z porażeniem mózgowym!!! Taka sytuacja przerasta nawet dobrze sytuowaną, pełną rodzinę. Każdy kto widział dziecko z porażeniem mózgu, wie o czym piszę. A co dopiero samotną kobietę. To ona powinna zaskarżyc odpowiednie organy. Oj, bardzo żle dzieje się w tym państwie. Jakie okrucieństwo. Pogarda dla człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalubicz Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 28.01.10, 21:07 Ta, ukrzyżujcie ją, a wszystkie panie kurator i inne pierdzące w stołek niech wypchną pierś do odznaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
cherokee77 Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 28.01.10, 22:35 Wiecie co ? Moze pomyslmy jak by tu zaskarzyc te opieke troskliwie wypisujaca papierki dla zapewnienia sobie alibi? W koncu ktos jest za te smierc odpowiedzialny poza ta biedna kobieta, ktorej nalezy sie raczej medal za wytrwalosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: 81.219.149.* 28.01.10, 23:27 Ciekawe, kogo nie przerosłaby taka sytuacja- trojaczki! z czego dwoje z porażeniem mózgowym! Bardzo współczuję tej rodzinie, mam nadzieję, że matka i dzieci otrzymają pomoc. Osobom, które bezwzględnie opiniują na niekorzyść tej kobiety, proponuję odwiedzić- jako wolontariusze- najbliższy dom opieki nad osobami niepełnosprawnymi, pozbawionymi rodzin i zdanymi na opiekę społeczną. Rodziny dzieci niepełnosprawnych lekko nie mają, natomiast samotne matki, obarczone całkowitą opieką nad dziećmi i zdane na łaskę finansową byłych mężów, przechodzą piekło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: 81.219.149.* 28.01.10, 23:30 Ciekawe, kogo nie przerosłaby taka sytuacja- trojaczki! z czego dwoje z porażeniem mózgowym! Bardzo współczuję tej rodzinie, mam nadzieję, że matka i dzieci otrzymają pomoc. Osobom, które bezwzględnie opiniują na niekorzyść tej kobiety, proponuję odwiedzić- jako wolontariusze- najbliższy dom opieki nad osobami niepełnosprawnymi, pozbawionymi rodzin i zdanymi na opiekę społeczną. Rodziny dzieci niepełnosprawnych lekko nie mają, natomiast samotne matki, obarczone całkowitą opieką nad dziećmi i zdane na łaskę finansową byłych mężów, przechodzą piekło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: 83.238.116.* 29.01.10, 00:14 Ale według sądu- ona nie dała rady. Co za bezduszność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 01:17 łatwo klikać siedząc na wygodnym krzesełku, prawda? Spróbuj opieki nad trojaczkami,w tym dwójką chorych. Mam bliźnięta, w tym jedno z dysfunkcją i wiem ile sił i pieniędzy potrzeba. Jeżlei ta kobieta została sama, to przed sądem powinni stanąć odpowiedzialni za to ludzie. Matka nie maszyna. Stał się dramat, ale czy tylko matka zawiniła? Nie dośc, że straciła dziecko to jeszcze odpowie za bezsens prawa, bezduszność urzędników i olewactwo dawcy spermy, bo ojcem takiego typa nie nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
waliakon2 Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 29.01.10, 01:23 A mnie jest po prostu żal tej kobiety a ukarać należałoby tego bydlaka który ją zostawił z trojgiem dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
galareta2 A urzędy jak zwykle wykazują się nie kiedy trzeba 29.01.10, 08:31 Matce osławionej Róży zabrano dziecko mimo, że to było dopiero trzecie, w dodatku zdrowe i w dodatku była to rodzina pełna. Wtedy panie kuratorki i sędziny wszystkiego aż nadto dopilnowały - żeby podwiązać jej jajniki i żeby czym prędzej dziecko zabrać! A tu jakoś ani pani kurator, ani pani sędzina, ani pani doktor nie zrobiły NIC żeby zwyczajnie te dzieci zabrać osobie która w żaden sposób nie była zdolna się nimi opiekować. Sama i z piątką bodaj dzieci, w tym dwójką niepełnosprawnych. Jak zwykle wszyscy wiedzieli o sytuacji tylko nikt nic nie potrafił zrobić! Żałosny to kraj, w którym nie system i prawo, a wyłącznie urzędnicza chęć stanowi o ludzkich losach. Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_sisi Re: A urzędy jak zwykle wykazują się nie kiedy tr 29.01.10, 10:12 pytam sie: dlaczego zabierac dzieci? czy nie mozna zorganizowac tak pomocy, ze do dzieci przychodzi opiekunka/pielegniarka - tak, zeby ta kobieta mogla zajac sie w miedzy czasie innymi obowiazkami lub zwyczajnie odpoczac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tezmatka Re: A urzędy jak zwykle wykazują się nie kiedy tr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.10, 10:21 Dlaczego uważasz, że to jest wyłącznie sprawa pani kurator, pani sędziny czy pani doktor? A gdzie jest miejsce dla panów. Czy ta sprawa ich nie dotyczy? Może ktoś mi napisze co mają do zaoferowania w takiej sytuacji panowie (mówię o większości sejmowej posłowie.Czy pomoc dla matki ogranicza się wyłącznie do kontroli MOPSu, pisania raportów, no i sporadycznych żałosnych zasiłków.To nieludzkie, że w takiej sytuacji matka jest sama. Odpowiedz Link Zgłoś
paco1000 Zarzuty dla matki po śmierci 8-kilogramowego 7-... 29.01.10, 10:22 Nie widział , nie słyszał , miał epilepsje. Ja jednak chciałbym umrzeć jak najwcześniej gdyby mnie takie coś spotkało...To straszne Odpowiedz Link Zgłoś