Dodaj do ulubionych

Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w cen...

05.03.10, 09:33
Skoro "Godzina parkowania będzie kosztowała tak jak teraz 3 zł", to dlaczego
"Strefa A - *20 min - 50 gr; drugie i trzecie 20 min - po 50 gr"? Zgodnie z
cennikiem pierwsza godzina kosztowałaby 1,50 zł.
No chyba, że to ja liczyć nie umiem...
Obserwuj wątek
    • Gość: hmm Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c IP: 156.17.60.* 05.03.10, 09:38
      Czytać ze zrozumieniem:

"zaproponowano, że za pierwsze i drugie 20 minut postoju zapłacimy po 50 gr"

Nie ma nic o tym, że trzecie 20 minut 50 gr. Jak stoisz do 40 minut to 1 zł ale
      jak 41 do 60 minut to już 3 zł.
      • Gość: jaw Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 10:11
        Jak to nie ma jak wyraznie czytam

Strefa A

* 20 min - 50 gr; drugie i trzecie 20 min - po 50 gr; druga godzina - 3,60 zł;
        trzecia - 4,30 zł
        • Gość: xxx Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c IP: *.dsl.telepac.pt 05.03.10, 10:58
          a jak automaty beda tak zaprogramowane ze przyjmuja 50gr na 20 minut jak wrzucisz 1 zl to nic nie wyjdzie, dopiero jak 3zl to godzina. Tzn. ze mozn atylko kupic 20minut, a potem dopiero 1h.
        • Gość: hmm Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c IP: 156.17.60.* 05.03.10, 14:04
          hmm.. teraz przejrzałem jeszcze raz tekst i najpierw w tekście nie ma "trzecie
          20 minut" a na dole są (zasugerowałem się tekstem jednolitym). Więc po prostu
          raz dziennikarz nie napisał (i to jest prawidłowo) a na dole przy kolejnym
          wyszczególnieniu faktycznie jest trzecie 20 minut co wprowadza w błąd)
          Przepraszam:)
      • olek_01 Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c 05.03.10, 10:29
        Gość portalu: hmm napisał(a):

> Czytać ze zrozumieniem:
        > Nie ma nic o tym, że trzecie 20 minut 50 gr. Jak stoisz do 40 minut to 1 zł ale
        > jak 41 do 60 minut to już 3 zł.

Strefa A :
        *20 min - 50 gr; drugie i trzecie 20 min - po 50 gr; druga godzina - 3,60 zł;
        trzecia - 4,30 zł

tak więc tym razem Ty się mylisz i nie rozumiesz tekstu - ale nie martw się -
        zdarza się ,nawet mi ;-P
        • Gość: hmm Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c IP: 156.17.60.* 05.03.10, 14:02
          hmm.. teraz przejrzałem jeszcze raz tekst i najpierw w tekście nie ma "trzecie
          20 minut" a na dole są (zasugerowałem się tekstem jednolitym). Przepraszam:)
          • olek_01 Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c 06.03.10, 23:05
            Gość portalu: hmm napisał(a):

> hmm.. teraz przejrzałem jeszcze raz tekst i najpierw w tekście nie ma "trzecie
            > 20 minut" a na dole są (zasugerowałem się tekstem jednolitym). Przepraszam:)

Spoko:-) jak już napisałem - ja też jestem omylny ;-)
      • Gość: niezadowolony Niech Dutkiewicz i oni wszyscy zrezygnują IP: 156.17.122.* 05.03.10, 14:42
        mnie ta decyzja szkodzi a nie poprawia sytuacje
    • argajll Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w cen... 05.03.10, 09:40
      I co z tego ze ustala nowe stawki, jakies strefy, kicha na maksa ze
      sciagalnoscia, egzekwowaniem prawa. Juz nie pamietam kiedy ostatni raz
      widzialem parkingowego.
      • t-tk Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c 05.03.10, 10:11
        Ja natomiast widzę ich całkiem często, przynajmniej w okolicach rynku.
      • Gość: Jarek Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c IP: *.217.146.194.generacja.pl 05.03.10, 10:21
        Nie widziałem ani jednego, ale widziałem mandaty za szybą - to znaczy, że działają.
      • olek_01 Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c 05.03.10, 10:31
        argajll napisał:
        Juz nie pamietam kiedy ostatni raz
        > widzialem parkingowego.

A po co parkingowy jak są parkomaty ? :P
        • Gość: maxim Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c IP: *.e-wro.net.pl 05.03.10, 11:02
          > A po co parkingowy jak są parkomaty ? :P

Bo jakby nie było parkingowych to nikt by nie korzystał z parkomatów :P
          • olek_01 Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c 06.03.10, 23:14
            Gość portalu: maxim napisał(a):
            > Bo jakby nie było parkingowych to nikt by nie korzystał z parkomatów :P

Ja tam korzystam :-) swoją drogą jakby Straż Miejska wzięłaby
            się do roboty, to zaczęliby korzystać:P

poza tematem - : na Szewskiej ile razy jestem to mnie szlag
            jasny trafia że tam kierowcy jeżdżą sobie w najlepsze po
            deptaku i SM ma to głęboko w dupie:/
            ile tam pieniędzy można by zainkasować.
            Tak samo na przeciwko Kameleona -
            parkują buraki na miejscach dla niepełnosprawnych.
            1.03. dzwoniłem na 986 i nic !!! noż kur*** Mać !!!
            Co oni tam wyprawiają,że nie mogą odebrać telefonu !!!
      • Gość: maxim Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c IP: *.e-wro.net.pl 05.03.10, 11:00
        > I co z tego ze ustala nowe stawki, jakies strefy, kicha na maksa ze
        > sciagalnoscia, egzekwowaniem prawa. Juz nie pamietam kiedy ostatni raz
        > widzialem parkingowego.

A po co masz go widziec ?
        Zapewniam cię ze parkingowi są 10 razy skuteczniejsi niż Straż Miejska.
        Przejdzie luknie przez szybe i idzie na nastepny parking.
        A jak nie masz biletu to płacisz prawie 50 zł.
    • ralfx Przedwyborczy PR Radnych i Prezydenta? 05.03.10, 10:22
      Powtórzę się raz kolejny. W ogóle nie rozumiem uchwały RM o płaceniu przez
      mieszkańców stref opłat za parkowanie. Jeśli my mieszkańcy stref mamy płacić
      za parkowanie to strefy powinny obejmować całe miasto. Będę mieć ochotę
      zaparkować np na ul. Krzywoustego czy Armii Krajowej to zapłacę wg
      taryfikatora (mieszkańcy w tym momencie też płacą abonament). Albo RM niech
      uchwali darmowy abonament dla mieszkańców stref. A może jednak RM niech coś
      zrobi żebym mógł się ze strefy wyprowadzić skoro mi się nie podoba? Jako
      najemca mieszkania komunalnego (notabene którego Gmina nie chce sprzedać bo te
      mieszkania nie są na sprzedaż - dlaczego? cytuję urzędnika: "bo nie", nawet
      zamienić nie mogę na ten sam lub większy metraż i to zadłużone - "nie",
      dlaczego? cyt. urzędnika z ul. Kotlarskiej 41 - bo Gmina nie będzie się
      zajmować zamianą mieszkania i ja sam mam pójść do innego najemcy i przekonać
      go żeby się ze mną zamienił. W końcu ja Gminie proponuję pieniadze, a Gmina
      ich nie chce. Prezydent ma stadion i nie będzie zajmować się takimi
      przyziemnymi sprawami (w końcu to tylko ponad 6 mln zł zadłużeń wobec Gminy
      Wrocław) więc może Radni, którym dałem mandat w końcu by się tym zajęli?
      Ale po co to wszystko piszę...
      • Gość: maxim Re: Przedwyborczy PR Radnych i Prezydenta? IP: *.e-wro.net.pl 05.03.10, 11:09
        > Powtórzę się raz kolejny. W ogóle nie rozumiem uchwały RM o płaceniu przez
        > mieszkańców stref opłat za parkowanie.

Powinni płacic obcy ?

>Jeśli my mieszkańcy stref mamy płacić
        > za parkowanie to strefy powinny obejmować całe miasto
        Wtedy ty jako mieszkanieć strefy nie miałbyś interesu trzymać auto poza strefą.
        Po co strefy w całym mieście skoro auta służą do jazdy głównie do centrum i tam
        jest tak naprawdę problem z parkowaniem ?

>Albo RM niech
        > uchwali darmowy abonament dla mieszkańców stref.
        Całe miasto się zamelduje w centrum.
        Chcesz mieszkać na peryferiach lub mieć dom z garażem to korzystasz ze swobody
        parkowania.
        Chcesz mieć auto i mieszkać ma Manhattanie , lepiej się zastanów czy cię na to stać.
        Centrum miasta ma wystarczająco gęsto siec MPK aby można nią było dojechać do
        auta zaparkowanego na ulicy odległej od centrum.
        Chcesz bliżej to płać.
        Nikt nie zaprania posiadania auta i darmowego parkowania.
        ale nie mogą sprzątaczki jeździć do Rynku autami bo pracują akurat w tamtejszym
        banku lub barze.
        Abonament też nie może być ani za drogi ani za tania aby u jednej babci w pokoju
        nie mieszkało 20 osób.

• Gość: YaBol "Daj, daj, daj..." - spadek po komunie IP: *.as.kn.pl 06.03.10, 05:45
        1. Bardzo dobrze, że zlikwidowano abonamenty.
        2. Mieszkanie w centrum jest kosztowne wszędzie - jak ci nie pasuje,
        wyprowadź się na peryferia. Tam nie będziesz musiał płacić za parkowanie,
        o ile będziesz miał szczęście i znajdziesz wolne miejsce postojowe.
        3. Ludzie poza centrum też mają problem z parkowaniem. Jedynym
        rozwiązaniem jest kupno miejsca postojowego/garażu za których utrzymanie
        i tak trzeba płacić, więc nie biadol człowieku, bo wstyd sobie
        przynosisz.
        4. Niby dlaczego ktokolwiek ma robić cokolwiek w twojej sprawie? Jak ci
        się nie podoba, to się przeprowadź. Proste.
        5. Zapewne chciałbyś kupić mieszkanie za półdarmo, więc się nie dziw, że
        miasto nie chce sprzedawać lokali w centrum biedakom. Komunalne
        mieszkania w centrum powinny zostać zlikwidowane. Takie są zapewno plany,
        dlatego miasto nie pozbędzie się tych mieszkań za bezcen.
        6. Możesz wyprowadzić się do TBSu, droga wolna. Pieniądze na wkład masz
        skoro myślisz o wykupieniu.
        7. Z twojej wypowiedzi wnoszę, że jesteś malkontentem, który uważa, że
        wszystko mu się należy, bo jaśnie Panu wynajęto kiedyś mieszkanie
        komunalne blisko Rynku. Czasy komuny się skończyły - teraz każdy o swój
        tyłek musi dbać sam. Jak ci nie pasują warunki, to zmieniasz otoczenie.
        Stać cię. A jak nie, to weź się do roboty.
    • olek_01 Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c 05.03.10, 10:23
      wheredidyougo napisała:

> Skoro "Godzina parkowania będzie kosztowała tak jak teraz 3 zł", to dlaczego
      > "Strefa A - *20 min - 50 gr; drugie i trzecie 20 min - po 50 gr"? Zgodnie z
      > cennikiem pierwsza godzina kosztowałaby 1,50 zł.
      > No chyba, że to ja liczyć nie umiem...

Umiesz liczyć - i właśnie dlatego,jak będziesz miał coś do załatwienia w
      centrum,to będziesz parkował niejako w promocji - dlatego za godzinę 1,50 :-) a
      jak chcesz postać i poblokować innym miejsce to płacz i płać - bardzo proste i
      skuteczne rozwiązenie, mi się ten system podoba , a że jestem kierowcą , i muszę
      wpaść na 15 minut to z jakiej racji mam płacić 2 zł ?:P a tak jest sprawiedliwie
      • Gość: jfk Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.03.10, 10:32
        Jeszcze za tanio.Druga godzina powinna być z 8 zł i maksymalny czas postoju to 2
        godz.Może wtedy coś się zmieni.
        • Gość: maxim Re: Nadchodzi koniec abonamentów parkingowych w c IP: *.e-wro.net.pl 05.03.10, 11:20
          > Jeszcze za tanio.Druga godzina powinna być z 8 zł i maksymalny czas postoju to
          > 2
          > godz.Może wtedy coś się zmieni.

Opłaty powinny byc uzależnione od miejsca i od godziny.
          Żaden problem przeprogramować parkomat czy nakleić naklejkę na znaku.
          Są miejsca gdzie można wyrwać więcej niż 10 zł za godzinę a są miejsca gdzie po
          zlikwidowaniu abonamentu parkingi będą w połowie puste.
          Należy opłaty zrobić na tyle elastyczne aby było zawsze 10-20 % miejsc wolnych a
          tam gdzie zawsze są zajęte powolutku podnosić.
          W ten sposób podwójna korzyść.
          Zmaksymalizuje się dochód z parkingu a najwięcej zapłacą ci co nie przejdą
          więcej niż 50 metrów. Natomiast ci co zastosują się do cenowej sugestii UM i
          zaparkują tam gdzie mniejsze parcie powinni płacić mniej.
          Ponieważ ustawa jest stara i stawki maksymalne są nieżyciowo niski to musimy
          poczekać na elastyczne opłaty bo 3 zł za godzinę to nie jest dużo, szczególnie w
          okolicy knajp.
          Z tego powodu jedyny ruch to likwidacja abonamentów.
          Szkoda że w artykule nie napisali nic o tych dziwnych pomysłach z przestawianiem
          aut mieszkańców.
          Zamiast komplikować mieszkańcom życie z tym przestawianiem lepiej dać taki
          poziom abonamentu aby emeryt korzystający z auta raz na 3 miesiące trzymał go
          poza strefą.

• bezpocztyonline Świetnie. A firmy? 05.03.10, 12:39
      Świetnie.

Rozumiem, że radzie miasta zależało na tym, żeby wiele firm z centrum się
      wyniosło.
      • Gość: Pawel Re: Świetnie. A firmy? IP: *.sbr13.nsw.optusnet.com.au 05.03.10, 13:14
        nie - chodzi o to, zeby ludzie zaczeli korzystac z komunikacji
        publicznej.
        • Gość: xxx Re: Świetnie. A firmy? IP: 193.219.126.* 05.03.10, 14:48
          Super parknę gdzieś indziej samochód tylko po to by potelepać się przez załóżmy 20min tramwajem/autobusem buląc przy tym 4,8zł za bilet w dwie strony.
          Pięknie - marnotrawię czas na dojazd i powrót i jeszcze kosztuje mnie to więcej.

Chyba, że tak nie myślałeś?
          • Gość: maxim Re: Świetnie. A firmy? IP: *.e-wro.net.pl 06.03.10, 12:03
            > Super parknę gdzieś indziej samochód tylko po to by potelepać się przez załóżmy
            > 20min tramwajem/autobusem
            Oj to chyba parkujesz 5-6 km od centrum bo tyle przejedzie tramwaj przez 20 minut.

>buląc przy tym 4,8zł za bilet w dwie strony.
            To bardzo mało w poównaniu do tego ile oszczedzasz na parkowaniu.

> Pięknie - marnotrawię czas na dojazd i powrót i jeszcze kosztuje >mnie to więcej
            Właśnie dlatego ludzie jeżdżą samochodami bo jest taniej.
            Wystarczy zrobic aby autem było drożej i masz po problemie.
            Czas i pieniądze jakie tracisz jadąc MPK odzyskujesz na braku konieczności
            płacenia za parkowanie oraz szukanie miejsca do parkowania.
        • Gość: forest Re: Świetnie. A firmy? IP: *.city-connect.pl 05.03.10, 21:57
          nie - chodzi o to, że stadion kosztuje
      • Gość: YaBol Firmy powinny wykupić miejsca postojowe... IP: *.as.kn.pl 06.03.10, 05:22
        ...na płatnych parkingach. Tylko nie pisz, że drogo, bo jak ktoś ma
        siedzibę w centrum miasta, to go stać. Ja bardzo się cieszę, że
        skończono z kretyńskimi abonamentami sprzedawanymi prawie za darmo dla
        uprzywilejowanej kasty. Każdy kto musi załatwić coś w Rynku powinien
        móc zaparkować spokojnie na 1-2 godziny, a nie szukać jak sęp miejsca
        wśród rzęchów oblepionych reklamami. Egoistycznym ciulom zastawiającym
        za darmo centrum mówię stanowcze NIE! ;)
        • bezpocztyonline Od Zalesia i Biskupina aż do Suchej 06.03.10, 11:44
          Gość portalu: YaBol napisał(a):

> bo jak ktoś ma
          > siedzibę w centrum miasta, to go stać.

1. Tylko, że to "ścisłe centrum" rozciąga się od Zalesia i Biskupina przez
          Wybrzeże Słowackiego, Plac Wróblewskiego aż po Huby na południu i Szczepin na
          północy.

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/51,35771,7627920.html?i=1
          2. Czynsze najmu i ceny sprzedaży lokali są zawsze negocjowane pomiędzy
          kupującymi i sprzedającym bądź pomiędzy wynajmującymi a najemcami. Firmy i
          pracownicy tych firm, by móc pracować w centrum muszą móc tam parkować. Nie
          wszyscy mogą zaparkować na obrzeżach Wrocławia i jeździć tramwajami i
          autobusami. Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na abonament za 320 zł (ten za 160
          był jakoś dostępniejszy, więc bardziej prawdopodobne, że więcej osób z niego
          korzystało).

Takie zmiany dadzą taki efekt, że wiele firm wyniesie się z tak dużego "centrum"
          Wrocławia i lokale użytkowe w "centrum" będą świeciły pustkami. Firmy się
          poprzenoszą poza "centrum", by móc w miarę po ludzku parkować.

"Spotkajmy się we Wrocławiu"?

Nowe hasło powinno brzmieć "Spotkajmy się na rogatkach Wrocławia".
          • Gość: maxim Re: Od Zalesia i Biskupina aż do Suchej IP: *.e-wro.net.pl 06.03.10, 12:12
            1. Tylko, że to "ścisłe centrum" rozciąga się od Zalesia i Biskupina przez
            > Wybrzeże Słowackiego, Plac Wróblewskiego aż po Huby na południu i Szczepin na
            > północy.

To cena rozwoju miasta.
            Strefy parkowania wyznacza sie tam gdzie brakuje wolnych miejsc parkingowych.
            Stref bedzie przybywac więc nie martw sie ze ktoś ma za darmo.

>Firmy i
            > pracownicy tych firm, by móc pracować w centrum muszą móc tam parkować.
            To jest iodtyzm czesto powtarzany zatem i ty w to uwierzyłes.
            Wielu klientów rezygnuje z jazdy co centrum bo miejsca sa zablokowane rpzez
            pracowników tych firm.
            Aby załatwic coś w banku potrzebuje 30-60 minut dlatego nie jeżdżę do oddiału
            banku w centrum tylko załtwiam to w fili bo pracownicy banku parkuja przed nim
            prawie 8 godzin.
            Firmy w centrum traca na tym wielu klientów.
            Czasy gdy lokowano firmę w centrum bo każdemu było po drodze i najłatwieszy był
            tam dojazd dawno minęły.
            Jeśli firmy bolą abonamenty to można ustanowić miejsca dla firm płatne 3000 zł
            miesięcznie.
            Wtedy dyrektor firmy ustali czy pozwolić na tym miejscu parkować pracownikom.
            Wtedy firmy rozdadzą za darmo bilety miesięczne MPK dla pracowników.

• Gość: YaBol Przestań pisać jak rozkapryszone dziecko. IP: *.as.kn.pl 06.03.10, 14:58
            bezpocztyonline napisała:

> 2. Czynsze najmu i ceny sprzedaży lokali są zawsze negocjowane
            pomiędzy
            > kupującymi i sprzedającym bądź pomiędzy wynajmującymi a najemcami.
            Firmy i
            > pracownicy tych firm, by móc pracować w centrum muszą móc tam
            parkować.

Muszą? Otóż nie. Po prostu przyzwyczaiłeś się, że prawie wjeżdżasz
            swoim
            samochodem do biura. To jest leinistwo i wygodnictwo, za które się
            płaci.
            Zaparkujesz ty, to nie będzie mógł postawić samochodu ktoś inny.
            Równowaga
            musi być zachowana, dlatego ilość samochodów jest ograniczana.
            Właścicieli
            firm stać na płacenie. Pracownicy mogą dojeżdżać. Tak jest wszędzie.
            Jak cię
            to boli, to wyprowadź się do Londynu. Gwarantuję, że zmieni to twój
            światopogląd.

Nie
            > wszyscy mogą zaparkować na obrzeżach Wrocławia i jeździć
            tramwajami i
            > autobusami. Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na abonament za 320 zł
            (ten za
            160
            > był jakoś dostępniejszy, więc bardziej prawdopodobne, że więcej
            osób z
            niego
            > korzystało).

Bardzo dobrze piszesz. Abonament mógł kupić każdy. Teraz nie i to
            jest
            właściwy kierunek ograniczanie ilości samochodów w centrum. Wiem, że
            przyzwyczaiłeś się wygodnie wozić tyłek w samochodzie. No cóż, to
            twój
            problem. Będziesz musiał się przestawić, to naprawdę nie tragedia,
            wbrew
            temu jak to przedstawiasz. Twoje lamenty są dziecinne i egoistyczne.

> Takie zmiany dadzą taki efekt, że wiele firm wyniesie się z tak
            dużego
            "centrum
            > "
            > Wrocławia i lokale użytkowe w "centrum" będą świeciły pustkami.
            Firmy się
            > poprzenoszą poza "centrum", by móc w miarę po ludzku parkować.

Bzdura. Dla ciebie szklanka zawsze będzie do połowy pusta, bo jesteś
            wygodnickim malkontentem. Mam lepszy argument za: takie zmiany
            spowodują, że
            klienci tych firm będą mieli gdzie zaparkować, co przyczyni się do
            ich
            rozwoju. Tworzysz idiotyczną wizję apokaliptyczną tylko dlatego, że
            nie
            będziesz mógł parkować swoim rzęchem pod siedzibą firmy w której
            pracujesz.
            To śmieszne.

> "Spotkajmy się we Wrocławiu"?
            > Nowe hasło powinno brzmieć "Spotkajmy się na rogatkach Wrocławia".

Dziecinada.
            • bezpocztyonline Re: Przestań pisać jak rozkapryszone dziecko. 06.03.10, 15:48
              Gość portalu: maxim napisał(a):
              > > Super parknę gdzieś indziej samochód tylko po to by potelepać się przez z
              > ałóżmy
              > > 20min tramwajem/autobusem
              > Oj to chyba parkujesz 5-6 km od centrum bo tyle przejedzie tramwaj przez 20 minut.

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/51,35751,7627920.html?i=1
              Gość portalu: YaBol napisał(a):

> > "Spotkajmy się we Wrocławiu"?
              > > Nowe hasło powinno brzmieć "Spotkajmy się na rogatkach Wrocławia".
              >
              > Dziecinada.

No nie wiem. Zgodnie z mapką trzeba będzie zostawić samochód gdzieś na Zalesiu,
              by dojechać do centrum środkami komunikacji miejskiej. Z drugiej strony
              dojeżdżając wypadałoby zostawić samochód gdzieś w okolicach Dolmedu. Na Hubach:
              na Gajowej.

Środkami komunikacji miejskiej dojeżdża się do centrum z tych okolic nieraz
              naprawdę i 20 minut. Spod Dolmedu do "centrum" za Halą Ludową, z Gajowej na pl.
              Bema itd.

• g625 Re: Przestań pisać jak rozkapryszone dziecko. 06.03.10, 16:07
                Trzeba będzie zapłacić za parkowanie. Jak Cię nie stać na posiadanie
                samochodu, to go nie kupuj. Czy jak nie masz gdzie postawić pralki w
                domu, to trzymasz ją u sąsiada?
                • bezpocztyonline Re: Przestań pisać jak rozkapryszone dziecko. 06.03.10, 18:39
                  g625 napisał:

> Trzeba będzie zapłacić za parkowanie. Jak Cię nie stać na posiadanie
                  > samochodu, to go nie kupuj. Czy jak nie masz gdzie postawić pralki w
                  > domu, to trzymasz ją u sąsiada?

transinfo.pl/text.php?from=tag&id=17813
                  wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,7627920,Nadchodzi_koniec_abonamentow_parkingowych_w_centrum.html
                  1. Stać mnie na samochód i na opłatę za parkowanie.
                  2. Podwyżka tej opłaty za parkowanie o 100% jest absurdalna i niczym logicznym
                  nie uzasadniona.
                  3. Ci, którzy stawiają samochody-reklamy, będą je trzymali nadal, bo nadal
                  będzie to najtańszy cenowo nośnik reklamy.
                  4. Podwyżka uderza w firmy mieszczące się w centrum oraz w ich pracowników.
                  Wiele osób mieszka poza Wrocławiem i dojeżdża do pracy - z konieczności -
                  samochodami, w wielu też przypadkach mobilność to podstawa.

Oczywiście, te firmy wyniosą się poza centrum, co będzie skutkowało tym, że w
                  centrum ich po prostu nie będzie.

Ale samochody-reklamy zostaną.

Miejsc parkingowych i tak nie będzie więcej niż jest i tak stale będą zajęte.

5. Nie każda firma i nie każda instytucja "w centrum" ma możliwość zapewnienia
                  miejsc parkingowych na swoim terenie. W końcu nie każda firma to korporacja z
                  dużym biurowcem i ogromnym placem parkingowym bądź parkingiem wielopoziomowym.

6. To "centrum", o którym rozmawiamy, to nie tylko okolice Rynku, ale też
                  okolice Placu Grunwaldzkiego, okolice ul. Mickiewicza, ul. Marii
                  Skłodowskiej-Curie i jej okolice, ul. Wróblewskiego, Zalesie, ul. Tęczowa i jej
                  okolice, ul. Legnicka i jej okolice, ul. Gajowa i jej okolice.

Jeżeli wy to uważacie za "ścisłe centrum" dostępne jedynie dla zamożnych
                  przedsiębiorców, to współczuję orientacji w mieście.

• g625 Re: Przestań pisać jak rozkapryszone dziecko. 06.03.10, 19:46
                    > 2. Podwyżka tej opłaty za parkowanie o 100% jest absurdalna i
                    niczym logicznym
                    > nie uzasadniona.

> Oczywiście, te firmy wyniosą się poza centrum, co będzie skutkowało
                    tym, że w
                    > centrum ich po prostu nie będzie.

> Miejsc parkingowych i tak nie będzie więcej niż jest i tak stale
                    będą zajęte.

sam sobie zaprzeczasz, zastanów się nad tym, co napisałeś. Może w
                    końcu zrozumiesz, że na cenne dobra musi być wysoka cena.
                    • bezpocztyonline Re: Przestań pisać jak rozkapryszone dziecko. 06.03.10, 21:53
                      g625 napisał:
                      >
                      > > Oczywiście, te firmy wyniosą się poza centrum, co będzie skutkowało
                      > tym, że w
                      > > centrum ich po prostu nie będzie.
                      >
                      > sam sobie zaprzeczasz, zastanów się nad tym, co napisałeś. Może w
                      > końcu zrozumiesz, że na cenne dobra musi być wysoka cena.

Wyrzucenie firm i usług z centrum jest centrotwórcze?

To jakaś alternatywna logika?

Efekt będzie taki, że do firm i usług mieszkańcy centrum będą dojeżdżali na obrzeża.
                      • g625 Re: Przestań pisać jak rozkapryszone dziecko. 06.03.10, 22:10
                        > Wyrzucenie firm i usług z centrum jest centrotwórcze?

do Canary Wharf w Londynie nie dojedziesz autem. To chyba największe
                        zagęszczenie firm i usług w Europie.
                      • sverir Re: Przestań pisać jak rozkapryszone dziecko. 06.03.10, 23:33
                        > Efekt będzie taki, że do firm i usług mieszkańcy centrum będą
                        > dojeżdżali na obrzeża.

I jaki widzisz w tym problem?
              • sverir Re: Przestań pisać jak rozkapryszone dziecko. 06.03.10, 18:16
                > No nie wiem. Zgodnie z mapką trzeba będzie zostawić samochód gdzieś
                > na Zalesiu, by dojechać do centrum środkami komunikacji miejskiej.

Niekoniecznie. Niektórzy po prostu zostawią samochód pod domem, skierują się na
                najbliższy przystanek i dojadą do centrum autobusem lub tramwajem. O ile
                oczywiście go odkryją, bo kierowcy nieraz mają z tym problem.
          • sverir Re: Od Zalesia i Biskupina aż do Suchej 06.03.10, 18:14
            > Takie zmiany dadzą taki efekt, że wiele firm wyniesie się z tak
            > dużego "centrum" Wrocławia i lokale użytkowe w "centrum" będą
            > świeciły pustkami. Firmy się poprzenoszą poza "centrum", by móc w
            > miarę po ludzku parkować.

Jeżeli parkowanie jest głównym przedmiotem działalności tych firm, to z całą
            pewnością poszukają lepszego, tańszego rozwiązania. Ale pozostałe raczej
            zostaną. Ich klienci nadal będą mogli parkować, a właściciel nie porzuci dobrej
            miejscówki tylko dlatego, że nie będzie mógł samochodem wjechać do gabinetu.
      • Gość: melek Firmy lepsze od mieszkańców ? IP: *.e-wro.net.pl 06.03.10, 11:58
        > Rozumiem, że radzie miasta zależało na tym, żeby wiele firm z centrum się
        > wyniosło.
        Tak firmy transportowe muszą zniknąć z centrum miasta.
        Zresztą systematycznie w centrum będą wyłączane ulice z ruchu a nie tylko
        ograniczone parkowanie.
        W cywilizowanych krajach w centrach miast i nie tylko organizuje się komunikacje
        zbiorową.
        Przystanki sę co 100-200 metrów ale to za dużo do przejścia dla zmęczonych
        życiem kierowców.
        Sytuacja w której kierowca jedzie autem z peryferyjnej dzielnicy i w odległości
        1-2 km od centrum przesiada się do MPK dzięki czemu ma darmowe parkowanie jest
        nie do przyjęcia.

Niejeden głupol uważa ze firmy będą bankrutować bo klienci będą dojeżdżać tramwajem.
        Przeniesienie wielu firm poza centrum będzie tylko z korzyścią dla firm ( niższe
        czynsze) jak i dla klientów ( łatwiejszy dojazd a raczej parkowanie) .
        Firmy bliżej ludzi ( bliżej osiedli) skrócą czas dotarcia pracowników i klientów.
    • Gość: klklklk Gnoje! IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.03.10, 11:53
      Mieszkam na łaciarskiej, i gdzie mam teraz parkować samochód? Moze radi teraz mi
      powiedza? Dlaczego mam ponosic konsekwencje tego ze mieszkam w centrum!
      • Gość: maxim Re: Gnoje! IP: *.e-wro.net.pl 06.03.10, 12:19
        > Mieszkam na łaciarskiej, i gdzie mam teraz parkować samochód? Moze radi teraz m
        > i
        > powiedza? Dlaczego mam ponosic konsekwencje tego ze mieszkam w centrum!

Bo nie mieszkasz na peryferiach lub w dzielnicach o niskiej zabudowie.

A mzoie myślisz ze sytuacja parkingowa w centrum nie bedzie sie pogarszać ?
        Pewnie kiedyś tez tak myslałeś skoro jestes zaskoczony.
        Jesli jestes mieszkańcem centrum to się ciesz że są tak tanie abonamenty.
        !0 zł miesiecznie to 30 gr dziennie za parkowanie.
        ha ha ha dziennie to wygadujesz 10 zł telefonem a twoje autko spala
        kilkadziesiąt złoty w paliwie .
        30 gr wobec 30 zł dla pracownika firmy bez abonamentu to 100 razy taniej.

Ale przyjdzie czas gdy nawet auta mieszkańców nie będą się mieścić.
        Mówię ci to abyś nie był zaskoczony jak wzrosną opłaty lub będzie wyrzucony ruch
        z twojej ulicy.
        Przyglądaj się dokładnie to będziesz miał czas się wyprowadzić z miejsca w
        którym "się nie mieścisz".

Aby się w tym mieście dało żyć i normalnie mieszkać należałoby 30-50% ludzi
        skłonić do rezygnacji z auta.
        Inaczej będzie tylko gorzej.

• g625 Re: Gnoje! 06.03.10, 15:05
        > powiedza? Dlaczego mam ponosic konsekwencje tego ze mieszkam w
        centrum!

Bo mieszkasz w centrum. A centrum ma to do siebie, że nie jest to wieś.
      • sverir Re: Gnoje! 06.03.10, 18:18
        > Mieszkam na łaciarskiej, i gdzie mam teraz parkować samochód? Moze
        > radi teraz mi powiedza? Dlaczego mam ponosic konsekwencje tego ze
        > mieszkam w centrum!

Przynajmniej do centrum możesz się przejść. Ja do centrum muszę dojeżdżać
        komunikacją miejską. Dlaczego?
      • Gość: YaBol Sam jesteś niewychowanym g....m! IP: *.as.kn.pl 07.03.10, 06:26
        Ależ nie musisz ponosić konsekwencji. Ktoś ci każe tam mieszkać?
        Sprzedaj lokal i się przeprowadź w miejsce które ci będzie
        odpowiadało. Po twoim wpisie jednak mam wątpliwości czy uda ci się
        takie znaleźć.
        • Gość: Pimo Weekend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 10:43
          Jestem za tym żeby wprowadzić opłaty za parkowanie w weekendy.
          Klienci Galerii Dominikańskiej parkują jak chcą gdzie chcą bo żal im wydać 1 lub
          5 zł na parking w Galerii.

> Ależ nie musisz ponosić konsekwencji. Ktoś ci każe tam mieszkać?
          > Sprzedaj lokal i się przeprowadź w miejsce które ci będzie
          > odpowiadało.

Oczywiście tutaj masz całkowitą rację :)
          Ale dlaczego tak jest że mieszkańcy centrum muszą płacić za parkowanie przed
          blokami w których mieszkają a mieszkańcy np. Kozanowa, Psiego Pola lub innych
          osiedli nie ponoszą takich kosztów ?
          Ciekawi mnie to ogromnie dlaczego tak właśnie jest ?
          Druga kwestia to kontrola biletów. Płaci może co 4 lub 5 kierowca.
          Dlaczego jest tak mało kontrolerów na te niewielkie obszary gdzie trzeba płacić
          za parkowanie?
          Konsekwentna kontrola sprawiłaby że kierowcy płaciliby za parkowanie bez migania
          się. I nie piszę to o Straży Miejskiej tylko o kontrolerach ZDiUM.
          A propo Straży Miejskiej to aż dziw bierze za wytrwałość z jaką pracują od 07:00
          do 15:00 na ul. Szewskiej przy ul. Kotlarskiej.
          Od ul. Wita Stwosza przez Szewską do Kotlarkiej jest zakaz ruchu i walą tam
          mandaty aż huczy.
          Jedna, dwie, trzy itd ulice od Rynku stoją auta źle zaparkowane (nie piszę o
          biletach). Nie ma przejścia na chodnikach parkują na trawnikach a Straż Miejska
          ma to głęboko w DU.IE.
          • sverir Re: Weekend 07.03.10, 15:27
            > Ale dlaczego tak jest że mieszkańcy centrum muszą płacić za
            > parkowanie przed blokami w których mieszkają a mieszkańcy np.
            > Kozanowa, Psiego Pola lub innych osiedli nie ponoszą takich kosztów ?

Niepotrzebnie podnosisz kwestię miejsca zamieszkania. Tu chodzi o to, gdzie się
            parkuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka