Dodaj do ulubionych

MOBBING SZKOLNY

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 01:55
"Mobbing - nazwa brzmiąca obco, ale samo zjawisko dobrze nam znane.
Dziś przerwano zmowę milczenia. Ofiary mobbingu zaczęły mówić o tym
publicznie.I nagle okazało się, że to codzienność prawie każdego ucznia.

Mobbing (także bullying) to bezpodstawne, uporczywe i powtarzające się
prześladowanie psychiczne jednostek przez osobę lub grupę osób w celu jej
destrukcji lub wyeliminowania.
Szkolny mobbing jest stosowany przez nauczycieli w stosunku do swoich
uczniów".
POGADAMY ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zdzisław Re: MOBBING SZKOLNY IP: *.tvk.wroc.pl / *.tvk.pl 25.02.04, 13:41
      A mobbing na uczelni może być?? bo jak tak, to mam kilka słów do powiedzenia...
      • Gość: psycholog Re: MOBBING SZKOLNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 01:23
        Bardziej interesuje mnie szkoła srednia, ale przecież z niej niedaleko na
        studia - mów, pisz, spiewaj i klnij, ale szanuj drugiego, choć nie masz tego
        samego.Pozdrawiam - juz Cię lubię CENTRALNIE !
    • Gość: katatonik Re: MOBBING SZKOLNY IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 28.03.04, 21:56
      psychologu szanowny, cały dowcip polega na tym, ze przesladowanie jest ZAWSZE
      uzasadnione - w każdym razie w swiadomosci prześladowców
      sądziłem ze psycholodzy takie rzeczy wiedzą
      • Gość: psycholog Re: MOBBING SZKOLNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 20:42
        ....ale PRZEWAŻNIE nie jest uzasadnione z punktu widzenia prześladowanego -
        myślałam, że katatonicy o tym wiedzą !
        Nie jestem psychologiem - jestem matką dziecka - ucznia, który po próbie
        samobójczej doszedł do siebie, ale niewiele brakowało....Szukam ludzi -
        rodziców, uczniów, którzy mają podobne (niekoniecznie tak drastyczne)
        doświadczenia za sobą.
        szukam, bo zamierzam COŚ z tym zrobić. centralnie nastawiam sie na jedna osobę,
        ale DOSKONALE wiem, że jest więcej.Dzięki katatoniku - też Cię lubię -
        CENTRALNIE !
        Podpisuję się psycholog, bo może tutaj przedstawiciele tego zawodu (pracujący w
        szkołach) bedą aktywni.
        • Gość: katatonik Re: MOBBING SZKOLNY IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 11.04.04, 22:51
          oczywiscie chodziło mi o to, ze żadne przesladowanie i nigdy nie jest
          uzasadnione (albo że - kto chce psa uderzyć...)
          tak sie składa, ze pracuje w szkole jako pedagog szkolny (glupia nazwa, ale co
          tam)i też wiele o tym myslę
          mysle, że wiele zależy od nauczycieli - jeśli dzieckko czy mlody człowiek nie
          ma sam z sobą bardzo poważnych problemow (czasem bywa i tak) przesladowanie
          jest praktycznie niemozliwe bez co najmniej milczącej zgody dorosłych - to
          zwlaszcza w podstawowce, im mlodsi uczniowie, tym wiekszy wpływ na nich
          wywieramy
          znam niestety przypadki, kiedy to dorośli nie tylko nie przeszkadzaja
          przesladowaniu, ale wręcz sami je inicjują - to nie takie rzadkie
          serdecznie Cie pozdrawiam, bedę tu zagladać i mysleć - moze cos wymyslę,
          przynajmniej bardzo mi zależy
          pozdrowienia
          • Gość: matka polka Re: MOBBING SZKOLNY IP: *.wroclaw.mm.pl 12.04.04, 12:32
            To nie jest tak, że próbę samobójczą podejmuje się z jakiegoś konkretnego
            powodu. Zbiera się na tę desperacką decyzję cały szereg przyczyn, wśród
            których mobbing może być tą kroplą przepełniającą czarę. Jeśli więc dziecko
            jest po próbie samobójczej, to zamiast szukać winnych trzeba podjąć działania
            konstruktywne. Są to: zmiana otoczenia, wizyta u psychiatry, uzdrowienie
            stosunków w domu( to zwykle on jest miejscem, gdzie stany depresyjne się rodzą)
            zmniejszenie wymagań wobec dziecka i stawianie mu realnych wymagań itd. Wiem,
            że najprościej znaleźć winnego na zewnątrz,ale to sytuacji nie naprawi, a matce
            powinno chodzić o dobro dziecka.
            • Gość: katatonik Re: MOBBING SZKOLNY IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 13.04.04, 17:41
              Szanowna Matko Polko!
              Zapewne masz racje - ale to, co robisz, jest tylko odrzucaniem piłeczki. Pani,
              ktorej dziecko jest po takiej próbie, na pewno świetnie wie wszystko, co byłaś
              uprzejma napisac. To, co robisz, jest zrzucaniem całej odpowiedzialnosci na
              rodzine - własnie odpowiedzialności za tę kroplę to akurat działka tych, co
              pracują w szkole (więc i moja, i wszystko każe mi sądzić, że i Twoja). Nawet
              jesli jest to tylko kropla, to szkoła jest za nia odpowiedzialna - zachowując
              wszelkie proporcje, ale jest.
              Wiem, że mądry, uważny i wrażliwy nauczyciel moze sprawic, by uczeń bardziej
              wierzył w siebie i miał lepsze relacje z kolegami - moze pomóc dzieciakowi
              wydobyć z siebie to, co najlepsze - ja zresztą wierzę, że nie tylko może, ale
              jest jego obowiazkiem starac sie, by tak było. Katatonik
              • Gość: realistksa Re: MOBBING SZKOLNY IP: *.GRAB.verizone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 22:58
                "Wiem, że madry i wrażliwy nauczyciel może sprawić, by uczeń bardziej wierzył w
                siebie....."
                Gdzie są tacy nauczyciele? Na pewno nie w VII Lo we Wrocławiu
            • Gość: katatonik Re: MOBBING SZKOLNY IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 13.04.04, 17:46
              Jeszcze raz do Matki Polki
              Gdybyś była uprzejma o mobbingu trochę poczytać, wiedziałabyś, że może
              dotknąć absolutnie każdego dorosłego, niezależnie od jego cech charakteru etc.,
              więc co dopiero dziecko czy nastolatka. Wiedziałabys, że mobbing to
              nie "kropla" - to prześladowanie ciągnące się długo, w którym bierze udział
              cała grupa, wśród której mobowany pracuje czy uczy sie - poddani mobbingowi
              zupełnie normalni i zdrowi dorosli podejmuja próby samobójcze. Więc najpierw
              poczytaj, potem pisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka