Dodaj do ulubionych

Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowcy ...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 10:11
Wszystkim oburzonym polecam pracę w Biedronce, ewentualnie a jakimś
hipermarkecie na kasie. Tam nie ma związków zawodowych, więc firmy rozwijają
się dynamicznie, a pracownicy są szczęśliwi.
Obserwuj wątek
    • Gość: aspo 14. pensja?? a co to jest? IP: *.bluel.net 31.03.10, 10:46
      niektórzy cieszą się z dwunastu - a niektórzy mają 14 i marudzą... Dziwny jest
      ten świat...
    • kristoff26 Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc 31.03.10, 10:54
      A niech ktoś mi tylko odpowie na jedno proste pytanie.
      Co to jest ta 14 pensja i dlaczego tylko wybrani ją dostają ?
      Też ciężko pracuję i o takim stworze nie słyszałem. Zresztą nie słyszałem też o 13 pensji. W końcu rok ma 12 miesięcy.
      • Gość: breslauer science fiction? IP: *.54.16.190.static.telsat.wroc.pl 31.03.10, 11:39
        Komentuje Mirosław Maciorowski: Science fiction?

Jest rok 2030, związkowy lider z KGHM Ryszard Zbrzyzny mimo podeszłego wieku
        wciąż czuje się potrzebny. Jest przekonany, że nikt tak jak on nie zadba o
        załogę. Właśnie opalał się na materacu w przydomowym basenie, gdy zadzwonił
        telefon. Pani z kasy kombinatu przypomniała mu, że zapomniał odebrać
        "kiblowego". To dodatek przyznany pracownikom przez zarząd w 2018 roku za
        odstąpienie od pomysłu wysadzenia w powietrze wszystkich ubikacji w kombinacie.

"Bramowe", "kredkowe", "kiblowe" - już się człowiek gubi w tych dodatkach -
        pomyślał zasłużony związkowiec-polityk i pognał po "kiblowe".

Inny, nie mniej zasłużony, lider sprawy pracowniczej Józef Czyczerski też ma już
        kłopoty z pamięcią. Bo odebrał co prawda tzw. dziewiętnastkę (19. pensję), ale
        zapomniał o "kapciowym". To roczna nagroda wywalczona przez związki dla
        wszystkich pracowników za zdzieranie butów w drodze do pracy. Czyczerski
        zasłużył na nią jak nikt inny, bo przecież to on w 2025 roku zorganizował strajk
        okupacyjny, po którym zarząd zgodził się na "kapciowe". Jak je odbierze, spotka
        się ze Zbrzyznym. Muszą coś wymyślić, bo kombinat znów jakimś cudem wypracował
        zysk, a średnia pensja w spółce wciąż tylko dziesięciokrotnie przekracza średnią
        krajową.

Jest o co walczyć, pokłady miedzi skończą się dopiero za rok, może dwa.

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,36743,7694194,Zwiazkowcy_z_Polskiej_Miedzi_znow_zadaja_podwyzek.html
        • Gość: artur Re: science fiction? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 15:44
          .
          No niestety, śmiech przez łzy. Wszyscy złodzieje z KGHM'ów, PBNiG'ów i ENION'ów
          okradają nas zgodnie. W imię czego?
          Pracuję uczciwie, ciężej niż te obiboki a zarabiam 2000PLN. I dla mnie rok ma
          tylko 12 miesięcy...
          • miszczu.pl bo Ciebie nie chronia bandyckie zwiazki zawodowe 31.03.10, 16:32
            podobno bolszewizm jest zakazany jak widać ta czerwona zaraza ma się dobrze przy
            wsparciu PiSbolszewików
          • Gość: Spoxman Żal? IP: 194.114.62.* 31.03.10, 16:52
            Kogo nazywasz złodziejem - KGHM? Prywatną spółkę? Robi ze SWOIMI pieniędzmi co chce.
            A jak na razie to w większości z ich składek zdrowotnych utrzymywana jest służba
            zdrowia - twoja na niewiele wystarczy.

bronił ktoś iść do szkoły górniczej i na dół do roboty?
            • Gość: pff Re: Żal? IP: *.chello.pl 31.03.10, 19:39
              a jak Tobie nie podoba się, że KGHM nie daje podwyżek...broni Ci
              ktoś iść do innej pracy? Jak wam warunki w KGHM nie odpowiadają -
              zapraszamy do założenia własnych firm.
        • Gość: poldek Re: science fiction? Czyli jak nie sieją i nie IP: 88.220.99.* 31.03.10, 19:56
          orzą, a zbierają plony bez odrobiny wysiłku. Trudno się dziwić że
          związkowcy tak stanowczo protestują kiedy ktoś mówi o pełnej
          prywatyzacji. Wszak nie można przecież dopuszczać do złoba kogoś
          obcego skoro można samemu się świetnie nachapać.
      • Gość: Spoxman Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: 194.114.62.* 31.03.10, 16:49
        To jest nagroda roczna (nazwana "pensją" bo przeważnie jest wielkości jednej
        średniej pensji danego pracownika) zagwarantowana przepisami obowiązującego w
        Polsce prawa. Dostają ją górnicy, hutnicy, ale również nauczyciele, pracownicy
        sfery budżetowej.

Uprzedzę durne komentarze - nikt nikomu nie bronił iść do pracy w kopalni czy hucie.
        • l_zaraza_l Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc 31.03.10, 18:15
          Gość portalu: Spoxman napisał(a):

> To jest nagroda roczna (nazwana "pensją" bo przeważnie jest wielkości jednej
          > średniej pensji danego pracownika) zagwarantowana przepisami obowiązującego w
          > Polsce prawa. Dostają ją górnicy, hutnicy, ale również nauczyciele, pracownicy
          > sfery budżetowej.
          >
          > Uprzedzę durne komentarze - nikt nikomu nie bronił iść do pracy w kopalni czy h
          > ucie.

Słusznie, że uprzedziłeś bo baby to głupie są, zamiast iść do kopalni albo do
          uty to studiują, rodzą, potem chorują i wychowują, potem zamiast iść do huty to
          dziadują. Ale to złe kobiety są.
        • Gość: belfer Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: *.lodz.msk.pl 31.03.10, 20:01
          czternastek nie dostajemy ;-) a trzynastki mają być niedługo zlikwidowane jak
          wieść gminna niesie
        • kristoff26 Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc 31.03.10, 20:10
          Jakieś kulawe to polskie prawo że dzieli pracowników na równych i równiejszych.
          A co do budżetówki to mam w domu pielęgniarkę, czyli pracownika sfery budżetowej
          i o żadnej 14 pensji nie słyszała. Ale w sumie po co Jej. I tak zarabia prawie
          tyle co "budżetówka ?" w KGHM czyli coś koło 1000zł. Szaleństwo w biały dzień...
        • Gość: klepaucius34 Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 21:27
          Chetnie bym poszedl do pracy jako gornik lub hutnik by moc okradac reszte
          spoleczenstwa w imie prawa, ale z powodow zdrowotnych nie moge:(
      • Gość: BudżetowiecPan Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: 94.254.178.* 31.03.10, 18:17
        kristoff26 napisał:

> A niech ktoś mi tylko odpowie na jedno proste pytanie.
        > Co to jest ta 14 pensja i dlaczego tylko wybrani ją dostają ?
        > Też ciężko pracuję i o takim stworze nie słyszałem. Zresztą nie słyszałem też o
        > 13 pensji. W końcu rok ma 12 miesięcy.

ha ha Nie miaucz ,a wzrok skieruj na dół. Godne życie jest tylko w budżetówce ,bo to Pany. Urlop na podratowanie zdrowia, wczasy pod gruszą i wierzbą wysługa lat i zim ,szkodliwe za hemoroidy od stołków , L4 na zawołanie ,wczesno - wiosenna emerytura - To wszystko nie wiedział ,bo się nie uczył?. Hę
    • Gość: Juzek Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowcy ... IP: *.robnet.pl 31.03.10, 15:45
      Ludzie. przecież ta banda wszystkich nas okrada. Gdyby nie tak absurdalne
      pensje to zysk spółki a tym samym dywidenda wypłacona skarbowi państwa mogłaby
      być większa. Byłoby więcej w kasie o parę dobrych milionów a to już coś. Nowe
      szkoły, przedszkola, niższe podatki itd. Co na to minister skarbu? Przecież to
      się sprowadza do nieuzasadnionego rozdawania praktycznie publicznych pieniędzy.
      • Gość: ty Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: *.polkowice.vectranet.pl 31.03.10, 16:17
        Józek ale ty jesteś naiwny, prędzej ta kasa wróci do ciebie jak ten
        związkowieć kupi sobie flaszkę w twoim sklepie niż nasz rząd ci
        cośodda w dowolnej formie
        • Gość: ja Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: 66.243.40.* 31.03.10, 16:57
          komuno wroc?
          Pewnie, ze najlepiej krasc i zagarniac jak najwiecej dla siebie.
          A pieniadza jednak na te zlobki, przedszkola, drogi (...) biora sie z czego?
          Ciekaw jestem czy posylasz dzieci do szkoly, przedszkola, jezdzisz drogami,
          wymagasz oswietlenia na ulicach, leczysz sie u lekarzy, wymagasz aby mordercy i
          gwalciciele gnili w wiezieniach do konca zycia? No ciekaw jestem skad panstwo ma
          brac na to wszystko pieniadze? Tylko z tego Twojego PIT'a i VATu? A nie lepiej
          zeby zarabialo tez na zainwestowanych pieniadzach i na swoim majatku? Gdyby na
          kazdym zakladzie zarabiano niezle pieniadze to wszystkim zyloby sie lepiej, nie
          tylko zwiazkowcom.
      • Gość: Spoxman Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: 194.114.62.* 31.03.10, 16:56
        Skończ pier...lić pajacu. Publiczne pieniądze tam były, jak firma KGHM była
        państwowa. A teraz to ty ich okradasz, bo to oni płacą większe podatki i
        składki, żeby państwo mogło ci zafundować ulgę na internet i na dziecko (obyś z
        tej drugiej nie musiał nigdy skorzystać)
        • Gość: ja Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: 66.243.40.* 31.03.10, 17:21
          troszke szacunku pajacu dla starszych.
          Nie masz pojecia co robie, ile zarabiam i gdzie place podatki, wiec zamknij pysk
          i przestan szczekac.
          Zobacz sobie kto jest akcjonariuszem KGHM i przekonaj sie ile jest tam
          publicznego kapitalu. A nastepnym razem jak wyciagniesz łapę do panstwa po
          cokolwiek zastanów się czy Ci sie nalezy - ile sam do tego doplaciles.
          • smok_sielski Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc 31.03.10, 17:37
            > Zobacz sobie kto jest akcjonariuszem KGHM i przekonaj sie ile jest tam
            > publicznego kapitalu.A nastepnym razem jak wyciagniesz łapę do panstwa
            > po cokolwiek zastanów się czy Ci sie nalezy - ile sam do tego doplaciles

Gwoli ścisłości, to póki co skarb państwa ciągnie z KGHM grube miliony w postaci
            dywidendy (o podatkach nie wspomnę).
            smok
            • xolaptop Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: zwiazkowc 31.03.10, 17:54
              I tak powinno byc. Sprywatyzowac wszystko bez reszty, bo te reszty tylko nas
              podatnikow wykanczaja finansowo, a potem dosunac podatki dla prywaciarzy. A jak
              zechca KGHM przeniesc do Chin, droga wolna.
              • l_zaraza_l Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: zwiazkowc 31.03.10, 18:41
                xolaptop napisał:

> I tak powinno byc. Sprywatyzowac wszystko bez reszty, bo te reszty tylko nas
                > podatnikow wykanczaja finansowo, a potem dosunac podatki dla prywaciarzy. A jak
                > zechca KGHM przeniesc do Chin, droga wolna.

Za iseczke ryżu dziennie?
                To jest i sajens i fikszyn na maksa
                • xolaptop Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: zwiazkowc 31.03.10, 20:14
                  Tak, lepiej nich rząd podnosi wszystkim podatki, aby dopłacać do prywatnych.
          • Gość: Spoxman Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.10, 22:01
            Nie mam pojęcia? Spierdoliłeś jak szczur do USA i zza oceanu się udzielasz. Ile
            masz lat i ile zarabiasz g...o mnie obchodzi. Podatków nie płacisz ani grosza
            dla Polski więc zamknij łaskawie swój dziób.
        • l_zaraza_l Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc 31.03.10, 18:30
          Gość portalu: Spoxman napisał(a):

> Skończ pier...lić pajacu. Publiczne pieniądze tam były, jak firma KGHM była
          > państwowa. A teraz to ty ich okradasz, bo to oni płacą większe podatki i
          > składki, żeby państwo mogło ci zafundować ulgę na internet i na dziecko (obyś z
          > tej drugiej nie musiał nigdy skorzystać)

Powitać! Powitać pana Związkowca. Co za zaszczyt, pan Związkowiec osobiście
          pofatygował się kliknąć na forum...
          A którego Sz.P. związku? Bo w gazecie piszą, że jest ich multum. No ale...
          Trzeba z czegoś żyć a z pracy się nie da (czego wpisy licznie zgromadzonych
          dowodem).
          Ale widać, że związek o Sz.P. dba. Były już pierwsze zajęcia z komunikacji bo
          Sz.P. operuje pełnymi zdaniami...
          Ale jednak serce śpiewa, gdy widać jak ta potrzeba mowy ojczystej, zwykłej i
          ludzkiej wyrywa się z serca Sz.P. Związkowca. Urzeczona pozwolę sobie zacytować:
          "Skończ pier...lić pajacu."
          Pięknie powiedziane. Pięknie, od serca i po robotniczo-związkowemu.
    • Gość: tata Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowcy ... IP: 213.17.144.* 31.03.10, 16:03
      I gdzie jest ta "SOLIDARNOSC"? To jedna zwiazkowa banda,ktora dba
      tylko o wlasne interesy? Jak dlugo nie bedzie rozwiazany problem ze
      zwiazkami zawodowymi tak dlugo bedzie w naszym kraju balagan !
      • smok_sielski Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc 31.03.10, 17:21
        > I gdzie jest ta "SOLIDARNOSC"? To jedna zwiazkowa banda,ktora dba
        > tylko o wlasne interesy?

Jak to "własne interesy"? Przecież jeśli wywalczą podwyżki to otrzymają je
        wszyscy pracownicy KGHM (w tym zarząd).
        smok
      • l_zaraza_l Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc 31.03.10, 18:38
        Gość portalu: tata napisał(a):

> I gdzie jest ta "SOLIDARNOSC"? To jedna zwiazkowa banda,ktora dba
        > tylko o wlasne interesy? Jak dlugo nie bedzie rozwiazany problem ze
        > zwiazkami zawodowymi tak dlugo bedzie w naszym kraju balagan !

Taka zabawa.
        Odpowiedz sobie na pytanie: Który robotnik (przy zdrowych zmysłach) sam będzie
        chciał wprowadzić sobie kapitalizm, zrezygnować z "dostawanych" mieszkań,
        sanatoriów, kolonii dla pociech, pełnowymiarowych wczasów w ośrodkach, które
        wyglądają jak z bajki (na tamte realia), zrezygnować z pracy (bo jej nie będzie
        w nierentownych przedsiębiorstwach - stoczniach, kopalniach, przędzalniach, itp.)?

Gdzie jest ta SOLIDARNOŚĆ?... Co dzisiaj robi SOLIDARNOŚĆ (poza czarnymi owcami,
        które rzeczywiście wierzyły w sprawę).
        Oraz inne pytania ale to już każdy we własnym zakresie.
    • topix sprzedajcie ich, przyjdzie prywatny 31.03.10, 16:05
      i trzeba będzie zacząć pracować, wywali na zbity pysk działaczy.
      • xolaptop Re: sprzedajcie ich, przyjdzie prywatny 31.03.10, 17:56
        Widze, ze caly czas nie rozumiesz, ze zarzad ma w tym wlasny interes, aby rekami
        zwiazkowcow wygrywac swoje. Wlasciwie, jak dlugo juz chodzisz po polskiej ziemi?
        • l_zaraza_l Re: sprzedajcie ich, przyjdzie prywatny 31.03.10, 18:51
          xolaptop napisał:

> Widze, ze caly czas nie rozumiesz, ze zarzad ma w tym wlasny interes, aby rekam
          > i
          > zwiazkowcow wygrywac swoje. Wlasciwie, jak dlugo juz chodzisz po polskiej ziemi
          > ?

Ja rozumiem i wierzę.
          Pokaż nam wszystkim zdjęcia związkowców z lufami przystawionymi do skroni
          (zaświadcz, jak widziałeś, że pod groźbą śmierci z ręki zarządu musieli). Pokaż
          nam wszystkim ich oświadczenia majątkowe z czasów, gdy byli tylko pracownikami i
          te z dnia dzisiejszego. Pozwól wszystkim zobaczyć to nadzwyczajne poświęcenie,
          to zubożenie dla dobra maluczkich a nierozumnych.
          • xolaptop Re: sprzedajcie ich, przyjdzie prywatny 31.03.10, 20:18
            Jeśli przykład stoczni jest niewystarczający, to widocznie już za późno na
            naukę. Półprywatny zarząd nie musi mieć broni, aby ją komuś, gdzieś przykładać.
            Wystarczy, że rozpowszechni przez panią Krysię plotkę, jakoby bardzo się starał,
            lecz minister nie daje.
    • Gość: ja Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowcy ... IP: 66.243.40.* 31.03.10, 16:08
      a nie mozna po prostu wywalic na zbity pysk tych, ktorym nie pasuje? Jestem
      przekonany, ze wiekszosci nagle zacznie ta potrojna srednia krajowa bardzo
      pasowac, a na miejsca tych ktorym jednak sie nie oplaca pracowac za te
      pieniadze zatrudni sie nowych. Za taka kase bedzie kolejka i bedzie mozna
      wybierac w najlepszych! Nie rozumiem dlaczego nie mozna do tego problemu
      podejsc wedlug zasad wolnego rynku - nie oplaca Ci sie pracowac za taka kase?
      No trudno, idz do konkurencji. Sytuacja bylaby oczywiscie inna gdyby ludzie
      tam zarabiali po 1200zl za 12h pracy dziennie. Ale przeciez maja tam kokosy w
      porownaniu z reszta kraju!
      • smok_sielski Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc 31.03.10, 17:26
        > maja tam kokosy w porownaniu z reszta kraju!

Po pierwsze te 8 tysięcy brutto którymi epatuje gazeta to średnia, więc zwykły
        fizol nie dostanie tam na dole więcej niż 5 tysięcy brutto.
        Po drugie nie powinno się chyba nawoływać do równania w dół lecz wręcz
        przeciwnie. Za chwilę gazeta zamieści artykuł o nędznych zarobkach w Polsce i
        będzie na forum święte oburzenie jak to nas pracodawcy wyzyskują. Ano wyzyskują,
        między innymi dzięki takim osobnikom jak Ty.
        smok
        • l_zaraza_l Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc 31.03.10, 19:15
          smok_sielski napisał:

> > maja tam kokosy w porownaniu z reszta kraju!
          >
          > Po pierwsze te 8 tysięcy brutto którymi epatuje gazeta to średnia, więc zwykły
          > fizol nie dostanie tam na dole więcej niż 5 tysięcy brutto.
          > Po drugie nie powinno się chyba nawoływać do równania w dół lecz wręcz
          > przeciwnie. Za chwilę gazeta zamieści artykuł o nędznych zarobkach w Polsce i
          > będzie na forum święte oburzenie jak to nas pracodawcy wyzyskują. Ano wyzyskują
          > ,
          > między innymi dzięki takim osobnikom jak Ty.
          > smok
          >

Boszeszszsz... 5.000?! Trzeba było tak od razu. Przecież Polacy są współczujący
          i zawsze pomogą. Pomyślcie o dystrybucji cegiełek dla tych biedaków.
          Ja sama kilka kupie. Zarabiam 1.400 ale to dlatego, że leniwa jestem i muszę
          spać min 4 godziny na dobę (średnio w tygodniu). Wiesz... Jestem tylko leniwa
          BABA ;)
          Ale kupią też moja córka i jej przyjaciele. Mają po 1.200 ale gówniarze mogą
          leserować (nie poszli do huty durnoty a na studia) bo mają dzianych starych
          (czego jestem przykładem).
          Nie trzymajcie takich okropieństw w tajemnicy. Zaciśniemy a Wam popuścimy!
          Dziadować za 5.000. Nie mogę uwierzyć... Jak można było dopuścić?!
          Nie wiem czy zwróciłeś uwagę na post o treści:
          "Wszystkim oburzonym polecam pracę w Biedronce, ewentualnie a jakimś
          hipermarkecie na kasie. Tam nie ma związków zawodowych, więc firmy rozwijają się
          dynamicznie, a pracownicy są szczęśliwi.".
          Przyznasz, że oburzające. Siedzą na dupie cały dzień. 12-14 godzin na
          wyściełanym taborecie i pyszczą.
          Rozumiem, że chcesz równać w górę ale Ci z marketów to nie fizole (!) ale
          KASJERZY. Weź im obniż o 300. To będzie jakieś 30% ich wynagrodzenia. Muszą
          odczuć i otrząsnąć się. Kopalnie albo huty.... Tak powiedziano wyżej i to było
          dobre.

Trzymam kciuki. Wspieraj tych biedaków, może podniosą im na 5,3000 ale co to
          jest... Dla mnie nawet na waciki a co mówić o życiu?...

Pamiętajcie. Trzymamy. Ale jak nie utrzymamy to popuścimy

i skończy się ujadanie po klatcha
          -
          Dziwi mnie przeswiadczenie, ze o czlowieczenstwie swiadczy zdolnosc do
          artykulacji...
    • kolega39 Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowcy ... 31.03.10, 16:12
      Tragedią Polski jest to, że dokonanie chlubnej dla nas transformacji
      ustrojowej w roku 1989 "zawdzięczamy" (taka jest wersja oficjalna)
      związkom zawodowym i Kościołowi. Więc związkowcy w państwowych
      przedsiębiorstwach jak KGHM i kopalnie węgla kamiennego, do niedawna
      również stocznie, uczynili sobie z Rzeczypospolitej Polskiej dojną
      krowę. Cały zysk przejadają (dlatego takie wysokie wynagrodzenia), a
      na inwestycje i rozwój dostają z budzetu (czyli z naszych podatków).
      Górnicy węglowi są jeszcze gorsi, bo żądają podwyżek gdy ich
      kopalnie produkuja ogromne straty. Przywileje związków zawodowych
      zrujnują Polskę.
    • Gość: MIŚ Tylko prywatyzacja! IP: 83.243.107.* 31.03.10, 16:12
      Dzięki niej nie będą tu głupi robole zarabiać pieniędzy... dostaną 2000 i się
      jeszcze będą cieszyć że praca jest. Bo przecież te pieniądze należą się
      Wielkiemu Koncernowi Zachodniemu. No może jeszcze kilku urzędnikom, którzy
      sprawę ustawią...

Wtedy wszyscy będą się cieszyć. Portalowe mądrale, bo nikt nie będzie się
      musiał dowiadywać że inni mają dobrze i zarabiają więcej. Wielki Koncern
      Zachodni, bo sobie pieniądze przewali po świecie bez płacenia podatków.
      Prezesi bo wprowadzą oszczędności i wypłacą sobie po kilka milionów premii.
      Peło, bo będzie liberalnie i wolnorynkowo...
      • Gość: ja Re: Tylko prywatyzacja! IP: 66.243.40.* 31.03.10, 16:50
        nie potrzeba prywatyzacji zeby myslec i dzialac zgodnie z zasada rynku. Ludzie
        juz tam zarabiaja znacznie powyzej sredniej krajowej, wiec nikt im tego nie
        obnizy do 2000.
        Pieniadze z zysku naleza sie akcjonariuszom, ktorzy inwestuja swoje pieniadze,
        ponosza ryzyko i oczekuja zysku z tego tytulu. Kto jest akcjonariuszem? Panstwo
        Polskie, wiec niech zysk plynie do publicznej kasy, a nie do kieszeni
        zwiazkowcow i pracownikow, ktorzy nie zainwestowali ani zlotowki w firme i gdyby
        miala problemy finansowe to nic by nie stracili, a wrecz i tak zadaliby podwyzki
        (vide kopalnie wegla).
        Tak wiec Panie Ministrze Skarbu, zacznij Pan dzialac jak prawdziwy akcjonariusz
        i zadaj wyplaty zyskow z zainwestowanych pieniedzy! One naleza sie wszystkim
        Polakom, a nie zwiazkowcom i pracownikom, ktorzy i tak zarabiaja tak piekne sumki!
      • Gość: Ktoś Re: Tylko prywatyzacja! IP: 193.162.34.* 31.03.10, 16:56
        Wielki Koncern Zachodni musiałby płacić olbrzymie kwoty za
        korzystanie ze złoża do skarbu państwa. Tak to zwykle wygląda.
        • Gość: MIŚ Re: Tylko prywatyzacja! IP: 83.243.107.* 31.03.10, 23:08
          Taaaak... może tak, może i nie... zależy od urzędnika... gdyby tak prześledzić,
          co się stało z krajowym przemysłem sprywatyzowanym za bezcen w latach 90-tych to
          włos się na głowie jeży...
      • smok_sielski Re: Tylko prywatyzacja! 31.03.10, 17:20
        Oj głuptasku, KGHM to prywatna firma (a dokładniej spółka akcyjna). Wyzywanie
        innych od głupoli, kiedy samemu jest się ignorantem jest żałosne.
        smok
        • Gość: ja Re: Tylko prywatyzacja! IP: 66.243.40.* 31.03.10, 18:46
          Panie Smoku, zobacz Pan sobie ile jest kapitału publicznego ukrytego pod tym
          skrótem SA, a później wypowiedz się na forum publicznym, bo się po prostu
          ośieszasz...
          • smok_sielski Re: Tylko prywatyzacja! 31.03.10, 19:44
            > Panie Smoku, zobacz Pan sobie ile jest kapitału publicznego ukrytego
            > pod tym skrótem SA, a później wypowiedz się na forum publicznym

Sporo. I skarb państwa dostaje z tego tytułu sowitą dywidendę (jak i reszta
            akcjonariuszy).
            smok
    • dr.europa Spoleczne pasozyty - wypierdalac! 31.03.10, 16:51
      Nic wiecej nie ma sensu juz pisac o tej cholocie darmozjadow.
      • Gość: Spoxman Re: Spoleczne pasozyty - wypierdalac! IP: 194.114.62.* 31.03.10, 17:04
        Sam jesteś pasożytem i sam spier...aj
    • Gość: Spoxman Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: 194.114.62.* 31.03.10, 16:58
      Gość portalu: max napisał(a):
      > Wszystkim oburzonym polecam pracę w Biedronce, ewentualnie a jakimś
      > hipermarkecie na kasie. Tam nie ma związków zawodowych, więc firmy rozwijają
      > się dynamicznie, a pracownicy są szczęśliwi.

Popieram!
    • Gość: Spoxman Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: 194.114.62.* 31.03.10, 17:03
      Gość portalu: max napisał(a):

> Wszystkim oburzonym polecam pracę w Biedronce, ewentualnie a jakimś
      > hipermarkecie na kasie. Tam nie ma związków zawodowych, więc firmy rozwijają
      > się dynamicznie, a pracownicy są szczęśliwi.

Popieram!
      • Gość: djdustin Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: 77.46.50.* 31.03.10, 17:50
        Pedale ponad 40 % akcji jest w ręku Skarbu Państwa więc nie pier..ol o tym że
        jest to prywatna spółka. To że ma w nazwie SA tak naprawdę o niczym nie świadczy
        bo jest wiele firm w tym pojebanym kraju z końcówką SA a w większości należą do
        państwa. Po drugie to nasi rodzice składkami ZUS do 1989 roku budowali tego typu
        zakłady i pieniądze z ich prywatyzacji powinny z nawiązką wrócić do nich w
        postaci emerytur a nie iść do tłustych brzuchów związkowej braci. To tyle w
        temacie łachudro.
        • xolaptop Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: zwiazkowc 31.03.10, 18:00
          Mylisz sie bardzo. To S.A. w nazwie znaczy bardzo duzo w kazdej polprywatnej
          firmie, bowiem dzieki temu, gdy jest zle, zarzad moze napuscic zwiazkowcow na
          rzad, by ci domagali sie ulg w podatkach, splatach kredytow, a czasami nawet
          dofinansowania z budzetu. Natomiast, gdy jest dobrze, wtedy cicho sza, reka reke
          myje, kwitnie ukrywanie dochodow, gdzie tylko mozna i mnozenie zyskow do
          prywatnych kieszeni. Dlatego polprywatyzacja to chory twor, ktory dla dobra
          podatnikow powinien byc zakazany w Konstytucji.
          • smok_sielski Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: zwiazkowc 31.03.10, 19:46
            > Dlatego polprywatyzacja to chory twor, ktory dla dobra
            > podatnikow powinien byc zakazany w Konstytucji.

Najgorszy jest dogmatyzm. Ja natomiast jestem zdania, ze na rynku jest miejsce
            dla firm panstwowych, panstwowo-prywatnych oraz prywatnych.
            smok
            • xolaptop Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: zwiazkowc 31.03.10, 20:13
              Już tłumaczyłem na czym polega patologia firm państwowo-prywatnych. Nigdy nie
              zrozumiem, dlaczego ktoś nie pracujący w państwowo-prywatnej firmie chce
              utrzymywać prywatny biznes ze swoich podatków.
        • smok_sielski Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc 31.03.10, 18:03
          > pieniądze z ich prywatyzacji powinny z nawiązką wrócić do nich w
          > postaci emerytur a nie iść do tłustych brzuchów związkowej braci.

Pieniądze z KGHM idą do skarbu państwa w postaci sutej dywidendy oraz podatków.
          Poza tym ewentualne podwyżki które wynegocjują związkowcy otrzymują wszyscy
          pracownicy KGHM (nie tylko związkowcy).
          smok
        • Gość: Spoxman Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.10, 22:13
          Do Ciebie cioto i reszty żałosnych zawistników nakręconych przez redaktorka z
          Wrocławia
          Obecnie Skarb Państwa posiada 63 589 900 akcji Spółki, co stanowi 31,79%
          jej kapitału zakładowego (według zawiadomienia z dnia 12 stycznia 2010 roku ).
          Pozostała część jest w rękach polskich i zagranicznych akcjonariuszy, tworząc
          tzw. „free float”.
          www.kghm.pl/index.dhtml?category_id=308
          31,79%! umiesz czytać głąbie?
    • smok_sielski Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowcy ... 31.03.10, 17:14
      W GW jak zwykle nagonka na zwiazki - juz nie wspomne, ze artykul o tych 300zl
      byl tu miesiac temu. Gazeta jak nie lubi zwiazkow zawodowych niech sie
      wyniesie to Chin albo Korei Polnocnej, bo w calej cywilizowanej Europie
      zwiazki zawodowe maja swoje wazne miejsce.
      smok
    • Gość: H Przynajmniej jedni zarabiają godnie jak za granicą IP: *.multi-play.net.pl 31.03.10, 19:21
      takie związkui powinny być w kazdym zakładzie.
      • kristoff26 Re: Przynajmniej jedni zarabiają godnie jak za gr 31.03.10, 19:59
        W sumie racja.
        Już nawet z kolegami zacząłem oglądać szlaban przy wjeździe na parking do firmy.
        Jakby go tak rozwalić (a chyba się da) to "szlabanowe" dostaniemy jak nic.
        Choćby tylko ochłap jakiś, powiedzmy 5 tysięcy. Byłaby to pierwsza akcja naszego
        związku w zakładzie :) Niestety w prywatnych firmach jest tak że jak byśmy
        założyli związek to firma została by rozwiązana, a co dopiero 13 związków.
        I po piernika były mi te lata studiów. Lepiej było zainwestować w gumiaki i bym
        miał te wspomniane 5 brutto, a tak to sobie mogę pomarzyć.
    • Gość: WrocLove Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowcy ... IP: *.nat.tvk.wroc.pl 31.03.10, 20:38
      Śmiać mi się chce. Ja pracuję za tyle..... a ja za tyle.... kogo to obchodzi!
      Jesteście bandą zawistnych biedaków i chcecie żeby inni też byli biedni. Żenada.
    • q-ku 300PLN? To jak posłowie PISu :-) 31.03.10, 21:23
      :-)
    • Gość: Jerzy Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowcy ... IP: *.tvkdiana.pl 31.03.10, 21:33
      Chciałbym mieć takie zarobki .Niech ci ludzie przyjadą na
      podkarpacie i pracują za 1000 zł miesięcznie to będą wiedzieć jak
      ciężko jest żyć , a przewodniczący związków którzy zagwarantowali
      sobie średnie zarobki ok. 6 tyś miesięcznie,( CO NAJMNIEJ) zł mają
      w nosie pracowników. Dbaja tylko o swój własny interes.
    • Gość: xxx Re: Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowc IP: *.toya.net.pl 31.03.10, 23:06
      większość na forum gdy jest mowa o nauczycielach twierdzi, że za dużo zarabiają
      bo za mało pracują

19h przy tablicy to 2k brutto, ile pracuje taki górnik, że dostaje ponad 8k, z
      moich wyliczeń wynika, że powinien minimum 80h tygodniowo
    • Gość: YpsilonFund.com Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowcy ... IP: 83.238.109.* 08.04.10, 09:45
      Zobacz 10 najlepszych blogów o inwestowaniu!
      YpsilonFund.com - blog przyszłego milionera.
      Aktualna wartość portfela: 118 621 zł.
    • ypsilonfund Wojna podjazdowa w Polskiej Miedzi: związkowcy ... 21.04.10, 22:20
      Wg mnie cena miedzi (a tym samym wycena KGHM) jest obecnie
      przeszacowana. Prezes KGHM w wywiadzie dla Parkietu stwierdził, że
      cena miedzi nie wynika z popytu, tylko ze spekulacji.

ypsilonfund.com - blog przyszłego milionera
      Cały
      naród kupuje PZU

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka