browiec1 11.09.07, 01:38 Slyszal ktos cos na temat saperow uprowadzonych w Afganistanie przez talibow?? Z jakiego kontyngentu byli? Podobno bylo ich cos kolo 13 z czego chyba 11 wypuscili. Jesli to prawda to gdzie byla oslona? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odyn06 Re: Saperzy 11.09.07, 11:55 Skąd ta informacja? Czy źródło pewne? Niezaleznie od tego: zgodnie ze Stanagiem NATO 6011(nie pamietam dokładnie numeru) do prac minerskich lub deminerskich wysyła sie pododdział saperów, zabezpieczenie medyczne i logistycznie oraz security team w sile o szczebel większy niz saperzy. Tj, jeżeli w terenie pracuje druzyna, to zabezpiecza ją pluton. Tworzy on pierścień osłony w odległości wzrokowej posterunkami obserwacyjnymi i punktami ogniowymi z transporterem w roli głównej. Tyle teoria.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Saperzy 11.09.07, 12:32 Witam. Ta informacje przeczytalem wczoraj na tym super-hiper pasku z wiadomosciami na TVP3. Albo sie ktos walna z tym info (w co moge uwierzyc patrzac na to co oni wygaduja czasem na tej trojce) albo nie wiem.Bo tez nic na ten temat nie moglem znalezc.Awe. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Saperzy 11.09.07, 12:52 Jednak mieli racje. www.rzeczpospolita.pl/news.rol?newsId=19688 Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: No to sprawa jasna 11.09.07, 14:56 Uff! Ulżyło mi. To nie byli saperzy-żołnierze z ISAF ( ci byliby już martwi), ale cywilni entminerzy spod flagi ONZ. ONZ finansuje rozminowanie terenu w Afganistanie, Libanie, Etiopii, Angoli, niektórych krajach b. Jugosławii i jeszcze paru innych. To są najczęściej Pakistańczycy (Afganistan), Hindusi i Ukraińcy (widziałem ich robotę w płd Libanie) oraz Nigeryjczycy w Angoli. Kto to robi w b. Jugosławii - nie wiem. Starszyzna plemienna w prowincjach Paktia i Paktika (Afganistan) nie da zrobić krzywdy entminerom i dlatego o ich życie winniśmy być spokojni. Gdyby to byli żołnierze NATO - no to po zawodach... Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: No to sprawa jasna 12.09.07, 01:08 Mysle jednak ze wiecej kapelanow jest potrzebnych. Otoz nasi chlopcy podobno ponad 100 przebywa w bazie (posovieckiej zreszta) Bagram w Afganistanie. Zajmuja sie tam usuwaniem wlasnie posovieckich min ktorych sa tysiace a takze innych producentow ( ale nie ma polskich). Jak na sojusznikow przystalo czesto pomagaja amerykanom. Byli tam juz wczesniej i dowodca plutonu stracil stope podczas wydobycia miny. Czyzby zawiodl detektor? Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: No to sprawa jasna 12.09.07, 14:04 A ty znowu swoje, ale niech będzie. Wyjaśniając sprawę z tą miną, to było tak: nasi saperzy wykonywali prace entminerskie na terenie żwirowni w AFB Bagram z której inne kontyngenty Enduring Freedom pobierać chciały żwir do prac budowlanych. Rozminowali swój odcinek, ale w nocy była ulewna i na rozminowany odcinek "spłyneła" mina z nasypu. Saperzy na szczeście ją ominęli, ale dowódca patrolu, który sprawdzał swój odcinek natrafił na tą węgierską lub chińską fracę i stąd ranienie. Na pocieszenie: wyzdrowiał i pełni służbę dalej w Brzegu chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: No to sprawa jasna 12.09.07, 14:12 A tych saperow wynajetych przez ONZ to nikt nirochrania? Bo co innego glupota paru Koreanczykow ktorzy sami sie pchali w lapy talibow a co innego oficjalna akcja ONZ. Tak swoja droga to duzo jest tam takich "niewojskowych" saperow? Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: No to sprawa jasna 12.09.07, 18:21 Ja tego nie wiem, ale warto poszukać na forach ONZ.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: No to sprawa jasna 12.09.07, 23:51 Tutaj mnie serdecznie ucieszyles. Kapelan byl niepotrzbny i cale szczescie.Dobrze ze zyje. Podobno najgorsze miny sa czeskie ,no moze nie najgorsze ale najlepsze w technicznym sensie. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: No to sprawa jasna 13.09.07, 08:39 Z tego, co ja wiem, to najgorsze sa włoskie, choć wszystkie są diabła warte. Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Natomiast spośrod 13.09.07, 09:02 Państw - powiedzmy - cywilizowanych, najbardziej przeciwna konwencji o zakazie min przeciwpiechotnych podobno jest Finlandia. Fińskie pola minowe stanowiły (stanowią?) bardzo ważny element w systemie obrony granicy. Nie tej ze Szwecją chyba i raczej nie z Norwegią. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Cos o saperach 13.09.07, 15:43 Nie muszą być mądrzy, powinno ich być dużo. Taka "mądrość" zmechowska. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Cos o saperach 13.09.07, 18:22 Wiem i znam.Ul. Czajkowskiego we Wrocławiu też mi nie jest obca.:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Ja wyniosłem ją 14.09.07, 08:08 Z ul. Wojska Polskiego w Poznaniu, gdzie przypadkiem spędziłem 3 miesiące (SPR). Więc może bardziej pancerniacka niż zmechowska, ale szkoleni byliśmy na zmecholi-rezerwistów. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś