Dodaj do ulubionych

Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzecz ...

06.05.10, 21:44
Na cmentarzach we Wrocławiu leżą żołnierze, którzy wyzwalali Wrocław
i zostali zabici podczas tych walk. O ile wiem, to żołnierze
pierwszoliniowi bardziej zajmują się walką niż napadami.
Prawdopodobnie dzięki nim mogę mieszkać we Wrocławiu. Dlatego
uważam, że nie ma jakiegoś istotnego powodu aby nie zapalić świeczki.

Natomiast różne czyny typu aresztowania, morderstwa, gwałty, rabunki
i wiele innych popełniają w większości żołnierze formacji tyłowych
typu wojska okupacyjne.
Obserwuj wątek
    • oelefante Bartoszewski ostrzega, że to nekrofilia. 06.05.10, 21:52
      Przecież Bartoszewski wyraźnie stwierdził, że wykorzystywanie zmarłych podczas
      kampanii wyborczej to nekrofilia. Żołnierze radzieccy leżą w Polsce od
      kilkudziesięciu lat, a tu nagle, w okresie kampanii wyborczej, pojawiają się
      głosy, żeby zapalić im świeczkę. Wcześniej takich głosów nie było. To jest
      próba wykorzystania zmarłych w kampanii wyborczej. Niegodna ludzi, uważających
      Bartoszewskiego za autorytet.
      • Gość: Ars Re: Bartoszewski ostrzega, że to nekrofilia. IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.05.10, 22:21
        Nie, to jest próba zrobienia kroku w kierunku normalności.
        Zginęli żołnierze, którzy szli na Berlin. Ich groby są koło
        naszych domów.
        Ale ty się tym nie zajmuj, jedź ze świeczką na Wawel.
        • wilhelm4 Re: Bartoszewski ostrzega, że to nekrofilia. 07.05.10, 03:55
          Tylko co ma spadniecie samolotu do wspominania tych zolniezy ?
          Nie ma zwiazku = Jasne ze nie ma, masz racje.

Tylko jak widac - jednak chyba jest. :(
          • zwykly_troll Re: Bartoszewski ostrzega, że to nekrofilia. 10.05.10, 03:42
            wilhelm4 napisał:
            > Tylko co ma spadniecie samolotu do wspominania tych zolniezy ?
            > Nie ma zwiazku = Jasne ze nie ma, masz racje.
            >
            > Tylko jak widac - jednak chyba jest. :(
            tak? gdzie - oprócz twojej głowy? i pamietaj żeby tabletkę rano wziąć
        • Gość: ollie Re: Bartoszewski ostrzega, że to nekrofilia. IP: *.aster.pl 08.05.10, 23:22
          A co z grobami tych co szli na Moskwę?
      • Gość: Patton Nie zapalę IP: *.lanet.net.pl 06.05.10, 22:25
        Czułbym się, jakbym zdradził tych Polaków, którzy zginęli i oddali
        życie na wojnie.
        Nie mogę tego zrobić.
        • pracownikxyz Wendeta 07.05.10, 10:55
          Gość portalu: Patton napisał(a):

> Czułbym się, jakbym zdradził tych Polaków, którzy zginęli i oddali
          > życie na wojnie.
          > Nie mogę tego zrobić.

Więc żeby ich nie zdradzić, i jeszcze powstańców, I żołnierzy Batorego i
          Żółkiewskiego, I Jagiellonów. Żeby ich nie "zdradzić" zabijajmy się do końca świata.

Weź się zastanów człowieku nad swoją mściwością.
        • hela_z_gazowni Re: Nie zapalę 07.05.10, 12:02
          Oficerowie którzy leżą przy Karkonoskiej ponieśli śmierć zdobywając Breslau, a
          wcześniej wyzwalając Kraków i inne ziemie na południowy wschód od Wrocławia.
          Nikt Ci nie każe składać wieńców na grobach żołnierzy NKWD odpowiedzialnych za
          ludobójstwa na żołnierzach AK. Nikt Ci nie każe zapalać zniczy na grobach
          żołnierzy jednostek tyłowych odpowiedzialnych za gwałty i grabieże. Nikt Ci nie
          każe składać pokłonów przed politkami radzieckimi. Ale Ci co tam leżą nie
          myśleli o polityce tylko o walce z nazistowkim najeźdcą.
          W moim mniemaniu należy im się szacunek i wdzięczność za to co zrobili dla
          naszego narodu.
        • leszek.kreatywny nie pale szkopom nie zapale ruskom 08.05.10, 18:40
          Przeciez oni gwałcili i rabowali i co z tego ze to wiesniacy za Uralu?
          Czy juz nikt nie pamieta, jak wszyscy sie bali tych sołdaków? Co robili z
          kobietami polskimi i niemieckimi, jak kradli obrazy, biblioteki jak niszczyli
          pałace etc.

To nie była wyzwolicielska armia, bo wyzwolenie sie skonczyło na dawnych
          granicach z II RP dalej już była okupacja.
          • zwykly_troll Re: nie pale szkopom nie zapale ruskom 10.05.10, 03:46
            leszek.kreatywny napisał:
            >...
            widać zgwałcili cię wiele razy, a głównie to w oczodół albo w ucho chyba, że ci
            mózg naruszyli i dlatego teraz takie pierdoły po forach wypisujesz. wytrzyj
            ślinę z kacikow ust i jeszcze raz sie zastanów kmiocie, co te biedne,
            niedozywione ruskie ci są winne, idioto.
      • pracownikxyz To nie kampania wyborcza tylko normalizacja 07.05.10, 10:49
        Między nami i Rosjanami jest wielka przepaść krzywd i kłamstw. Jak jest szansa,
        żeby coś z tym zrobić i nie przenosić tego na przyszłość to trzeba z niej
        skorzystać. Zapalając znicze nie odnosimy się do tych żołnierzy i ich czynów
        przed laty, tylko do zachowania zwykłych Rosjan i ich władz w obliczu Katastrofy
        Smoleńskiej. Chodzi o budowanie wspólnych interesów na przyszłość. Tak jak w
        Unii Europejskiej. Narody, które mają z sobą po drodze, to z sobą nie wojują.
        • alinaw1 Re: To nie kampania wyborcza tylko normalizacja 09.05.10, 15:44
          Chwileczkę. Czy zapalenie znicza na grobach poległych
          Czerwonoarmistów ma być wyrazem mojego podziękowania za odruchy
          współczucia po katastrofie smoleńskiej? To jakaś paranoiczne teza
          tej akcji. Ja nie zapalę napewno- choćby nie wiem jak pan Michnik z
          panem Wajdą mnie przekonywali. Mój dziadek zginął nie zrąk
          faszystów, tylko"przyjacił" ze Wschodu. Komu zapalić znicz?
          • pracownikxyz Re: To nie kampania wyborcza tylko normalizacja 11.05.10, 08:55
            alinaw1 napisała:

> Chwileczkę. Czy zapalenie znicza na grobach poległych
            > Czerwonoarmistów ma być wyrazem mojego podziękowania za odruchy
            > współczucia po katastrofie smoleńskiej? To jakaś paranoiczne teza
            > tej akcji. Ja nie zapalę napewno- choćby nie wiem jak pan Michnik z
            > panem Wajdą mnie przekonywali. Mój dziadek zginął nie zrąk
            > faszystów, tylko"przyjacił" ze Wschodu. Komu zapalić znicz?

Rozumiem Cię, ale nie można w nieskończoność się gryźć. Rosjanie są jacy są, ale
            nie znikną nagle więc trzeba się z nimi jakoś dogadać. Pora, żeby wreszcie
            łączyło nas coś pozytywnego, bo na razie to czytanie naszej wspólnej historii
            przypomina mroczny dreszczowiec.
      • Gość: leXXX Re: Bartoszewski ostrzega, że to nekrofilia. IP: *.hsd1.nj.comcast.net 09.05.10, 01:29
        Sam Bartoszewski to naczelny nekrofil .zna temat jak nikt.
      • Gość: britex Re: Bartoszewski ostrzega, że to nekrofilia. IP: *.aster.pl 09.05.10, 15:03
        Jednym można w tym "dzikim kraju" więcej , a jednym mniej ....
        "prof" bartoszewski nie raz już sie POpisał swoja 'elokwencją'
        DEWIANT i Matołek po gimnazjum używający tytułu profesorskiego !!!
        Jesienią 2009r byłem w MPiKu przeglądałem tam Wielki Słownik Jęz. Niemieckiego
        wydanego przez P W N pod redakcją .... prof. dr hab. władysława bartoszewskiego
        !!!!, obecnie w tym samym słowniku władysław b. występuje jedynie pod nazwiskiem
        - goły jak św. turecki bez żadnych tytułów ????!~!!! CIEKAWOSTKA hahahahaaaa
        • annastasia Re: Bartoszewski ostrzega, że to nekrofilia. 11.05.10, 21:48
          Prof. Władysław Bartoszewski w niegodny profesora i Polaka sposób żałobę
          Jarosława Kaczyńskiego za tragicznie zmarłym bratem bliżniakiem, bliskiej
          rodziny i znajomych oraz przyjaciół nazywa w haniebny sposób nekrofilią, sam
          dobrowolnie wykluczając się w ten sposób ze społeczeństwa polskiego,z naszej
          kultury, zwyczajów i obyczajów nie okazując ani czci i pamięci tragicznie
          zmarłym ani współczucia ich pogrążonym w żałobie i smutku rodzinom, wykazując,
          że widocznie utożsamia się z inną religią niż katolicka i inną kulturą niż
          polska - samo się nasuwa powiedzenie "wylazło szydło z worka" Tak haniebne
          zachowanie popiera lub wyrażnie nie krytykuje większość wypowiadających się
          przedstawicieli rządu Rzeczpospolitej Polskiej, nawet premier rządu RP usiłował
          tłumaczyć chamskie zachowanie profesora jakby jakiekolwiek wcześniejsze zasługi
          dawały komukolwiek prawo do tak haniebnego zachowania.
          • annastasia Re: Bartoszewski ostrzega, że to nekrofilia. 11.05.10, 22:02
            Nieoczekiwanie chamskie zachowanie profesora Władysława Bartoszewskiego
            Honorowego Przewodniczącego Komitetu Wyborczego kandydata na Prezydenta,
            Bronisława Komorowskiego wpisuje się w przyjętą przez prominentnych
            przedstawicieli rządu RP i Platformy Obywatelskiej formę kampanii na rzecz
            swojego kandydata, kampanii kłamstw, oszczerstw, insynuacji i manipulacji co
            łatwo im przychodzi gdy stale dzierżą tak wysokie i ważne funkcje w Państwie.Aby
            odsunąć od rządu i podległych służb ewentualne podejrzenie niedopełnienia
            obowiązków i w ten sposób wprowadzić w błąd opinię publiczną przedstawiciele
            rządu RP i PO stale podnoszą sprawę listy osób zaproszonych przez prezydenta RP
            w poczet delegacji udającej się do Katynia [przez Smoleńsk] aby uczcić pamięć
            naszych polskich bohaterów pomordowanych przez Sowietów przed 70 laty, w lesie
            pod Katyniem, epatują wyborców jakimś nagraniem nieustalonego głosu w kokpicie
            samolotu spoza ścisłej, załogi, cedząc w odpowiedni sposób informacje ze
            śledztwa i manipulując nimi, [podnosząc tematy zastępcze itd.gdy jeszcze nie
            obeschły żałobne łzy członków rodzin osób tragicznie zmarłych w katastrofie
            samolotu prezydenckiego szkaluje się dobre imię, pamięć i cześć tragicznie
            zmarłych, w katastrofie, w tym zmarłego tragicznie, na posterunku,w czasie
            wykonywania obowiązków wobec Ojczyzny i Narodu, naszego, urzędującego Prezydenta
            Najjaśniejszej Rzeczpospolitej Polskiej i innych dostojników naszego Państwa i
            Kościołów oraz innych osób i załogi samolotu, które leciały tym samolotem razem
            z prezydentem RP aby złożyć hołd i oddać należytą cześć naszym,polskim
            bohaterom pomordowanym 70 lat temu w lesie, pod Katyniem.Co ciekawe i znaczące
            dziennikarze i politycy rosyjscy, na czele z Prezydentem Federacji Rosyjskiej
            teraz po tragicznej śmierci prezydenta Lecha kaczyńskiego wyrażają się o Nim z
            wielką czcią i szacunkiem natomiast wyżej wymienieni politycy polscy z Platformy
            Obywatelskiej i niektórzy z innych partii teraz po zakończeniu żałoby państwowej
            powrócili do haniebnych praktyk ośmieszania osoby zmarłego tragicznie prezydenta
            RP wykazując przy tym szczególną zajadłość i dziką nienawiść. Podobnie z wielką
            nienawiścią krytykują brata zmarłego prezydenta, Jarosława Kaczyńskiego;
            cokolwiek On powie oceniają żle, jak coś mówi oceniają żle, jak nie mówi nic,
            mówią, że obraża wszystkich wyborców bo nic nie mówi,ośmieszają nawet ciemne,
            żałobne ubiory [ to co, rodzina zmarłego prezydenta, jego brat, bratowa,
            koledzy, przyjaciele mają się ubierać i zachowywać tak jak fircyk, jak marszałek
            Niesiołowski!?] czepiają się wszystkiego tak jak to czyni ze szczególną
            wściekłością marszałek Stefan Niesiołowski i tak jak to czyni prof. Władysław
            Bartoszewski w niegodny profesora i Polaka sposób żałobę Jarosława Kaczyńskiego
            za tragicznie zmarłym bratem bliżniakiem, bliskiej rodziny i znajomych oraz
            przyjaciół nazywa w haniebny sposób nekrofilią, sam dobrowolnie wykluczając się
            w ten sposób ze społeczeństwa polskiego,z naszej kultury, zwyczajów i obyczajów
            nie okazując ani czci i pamięci tragicznie zmarłym ani współczucia ich
            pogrążonym w żałobie i smutku rodzinom, wykazując, że widocznie utożsamia się z
            inną religią niż katolicka i inną kulturą niż polska - samo się nasuwa
            powiedzenie "wylazło szydło z worka" Te haniebne działania podchwytują niektórzy
            dziennikarze i niektóre media bezwzględnie popierające Platformę Obywatelską i
            jej kandydata na prezydenta, nie dlatego aby był on lepszy od innych ale z
            nieukrywanej nienawiści przewidywanego Jego adwersarza, Jarosława Kaczyńskiego i
            szukające stale jakiejś sensacji za wszelka cenę...!!!
    • Gość: pededro Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec IP: *.146.130.233.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.05.10, 23:09
      Z tym „wyzwalaniem” Wrocławia to chyba Cię trochę poniosło... O ile
      mi wiadomo, dzisiejszy Wrocław był w 1945 roku niemieckim Breslau i
      konia z rzędem temu, kto znajdzie chociaż jednego mieszkańca
      ówczesnego Breslau, który tu czekał z otwartymi ramionami, czekając
      na wyzwolicieli ze wschodu.
      Mnie się pomysł nie podoba. Jest całkowicie asymetryczny. Gest
      Rosjan był bardzo miły, to fakt, ale niejako odwzajemnianie się
      paleniem świeczek na grobach ludzi, którzy zniewolili Polskę wydaje
      mi się jednak przegięciem. Uważam, że wystarczającym gestem jest to,
      że utrzymujemy te cmentarze. I że kto chce, może tam zapalić
      świeczkę, kiedy chce. Sam tam bywam 1-go listopada czasami. Ale
      zorganizowana akcja... Nie, to mi jakoś zgrzyta.

PS. Nie, nie jestem zwolennikiem PiS :-)
      • pleple.pl Gdzie i kiedy mogę zgłosić się po konia z 08.05.10, 20:45
        wyposażeniem?
        Jakoś łatwo pisać, trudniej konsekwencje ponieść?
        Pamiętaj o "ludziach ze znakiem P", przymusowych robotnikach- zarówno Polakach,
        jak i cudzoziemcach... pamiętaj o części kościoła ewangelickiego, który był
        przez III Rzeszę sekowany ( choć niemieccy ewangelicy najgorzej i tak nie mieli ).

To jak? Szykować słomę i siano?

• krawat23 Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec 08.05.10, 23:06
        Byli jednak we Wrocławiu tacy co czekali na ACz jak na zbawienie -
        jeńcy i robotnicy przymusowi. Jednym z nich był np. Czesław
        Kiszczak. Zapytaj go o to.
        • major_walenda Kiszczak? Kumpel Michnika? 09.05.10, 11:09
          ?????
    • Gość: Kolec Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec IP: *.internetunion.pl 06.05.10, 23:15
      Niczego nie wiesz ani o historii ani o Armii Czerwonej. Po pierwsze Sowieci nie
      wyzwalali Wrocławia tylko go zdobywali. Po drugie to było leczenie dżumy cholerą
      - jeden totalitaryzm zastąpiono drugim.
      • Gość: Hero Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 07.05.10, 00:10
        Nareszcie gazeta ujawnia swoje komunistyczne korzenie - przeciez to
        paranoja. W/g tego to powinnismy zapalic znicze na grobach oficerow
        SS i Wermachtu przeciez to tez byli zwykli ludzie....Jak bedzie
        jakas tragedia w Rosji chetnie zaniosy kwiaty pod ich ambasade ale
        nie bede popierac swoetyzmu i idiotyzmu gazety. Nie jestem
        zwolennikiem Pis-u ale mysle ze dla jakiejs przeciwwagi opinii i
        przed odrodzeniem sie propagandy PRL-u ktora lansuje gazeta bede
        glosowac na Kaczynskiego.
      • Gość: Ars Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.10, 00:11
        Trudno żołnierzom, którzy zginęli np. na Krzykach czynić zarzut, że zdobywali
        Wrocław, a nie wyzwalali nasze miasto. Nie mieli czego wyzwalać, mieli co
        zdobywać. Trudno też ich winić za sowiecki totalitaryzm. Można chcieć lub nie
        chcieć zapalić znicz na jakimś grobie radzieckiego szeregowca (nie oceniam
        negatywnie żadnego z tych wyborów), ale nie ma sensu obarczać tych, którzy
        zginęli "leczeniem dżumy cholerą".
        • wilhelm4 Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec 07.05.10, 03:57
          Ale czy to tzw.system mordowal i gwalcil czy jednak konkretne
          indywidua ?
        • djmiixer Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec 07.05.10, 10:22
          Wiele było akcji Gazety, ale jeszcze żadna nie była tak durna.
          Podobnie jak argumenty użyte przez arsa. Idąc tą zdumiewającą logiką
          trudno mieć pretensję do żołnierzy Niemieckich za napad na Polskę w
          1939 roku, bo przecież tylko wykonywali rozkazy. Podobnie może być ze
          strażnikami w Oświęcimiu, bo przecież oni służyli najlepiej swojej
          ojczyźnie i byli przekonani, że tak trzeba. Gdy czytam, że żołnierzy
          wrogiej armii napadających na mój kraj, mordujących, podpalających i
          gwałcących trudno winić za totalitaryzm i nie wolno mieć do nich
          pretensji bo tylko wykonywali rozkazy, to proponuje również zapalić
          znicz na grobach Armii Czerwonej nie tylko 9 maja a więc w JEJ dzień
          zwycięstwa, ale także 17 września, jedna durna akcja więcej. Zresztą
          czego spodziewać się po gazecie, która pisze, że patriotyzm jest jak
          faszyzm
          • Gość: Ars Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.10, 17:38
            Jeśli nie widzisz różnicy między strażnikami w Oświęcimiu, a radzieckimi
            szeregowcami idącymi na Berlin, to trudno mi z Tobą polemizować.
            Może zatem w ogóle nie powinniśmy czcić naszych, polskich żołnierzy, bo przecież
            napadli oni na Czechosłowację w 1968 roku? A wcześniejszy rajd polskiego wojska
            na Wilno pod wodzą Żeligowskiego?
            Skoro moja logika jest zdumiewająca, to zastanów się nad swoją.

Może jeszcze podasz mi link do tego, gdzie Gazeta Wyborcza pisze, że patriotyzm
            jest jak faszyzm. Bardzo proszę, bo chętnie bym się zapoznał.
    • heraldek Z niecierpliwoscia czekam dnia, kiedy ostatni .... 07.05.10, 00:16
      .....kombatant zejdzie z tego swiata.....i cale te pokolenie porosna
      pokrywy....
      • Gość: pededro Re: Z niecierpliwoscia czekam dnia, kiedy ostatni IP: *.146.130.233.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.05.10, 02:05
        Z pewną taką nieśmiałością, bo po raz pierwszy używam inwektyw na
        forum, ale jednak nie mogę się powstrzymać. Heraldek... jesteś
        baranem. Sam się pokryj pokrywami, albo lepiej – pokrzywami. Ja z
        niecierpliwością czekam dnia, kiedy na forach nie będzie takich
        wpisów.
        • ggrdl To wcale nie takie głupie 10.05.10, 11:06
          Nie znam intencji autora, ale w samej tęsknocie jest jakiś sens. Ja to odbieram,
          że kiedy odejdą od nas ostatni kombatancie, umrą ostatnie ofiary i ostatni kaci
          - wtedy zabliźnią się ostatnie rany. Wojna, krzywdy - to przejdzie do HISTORII.
          I DOBRZE.

Czy ktoś dzisiaj rozpamiętuje krzywdy doznane podczas I wojny światowej? Są
          tacy, ale jakże nieliczni, zwykle w n-tym pokoleniu.
          Chciałbym, aby II wojna była równie odległa, jak bitwa pod Grunwaldem, jak
          Powstanie Styczniowe. I nie jest ani brak patriotyzmu, ani brak szacunku dla
          bohaterów.
      • pracownikxyz Głupota nie zna granic 07.05.10, 10:56
        Co udowodnił autor poprzedniej wypowiedzi. Mam nadzieję, że jego głupotę
        niedługo "pokryją POKRYWY" :D
    • wilhelm4 Prawie identyczny artykul na G.Slasku : 07.05.10, 03:48
      katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,7847256,Zapal_swieczke_na_grobach_Rosjan__Odpuscmy_ich_kosciom.html

Czytajcie komentarze.
      • wilhelm4 Haha, w Krakowie tez : 07.05.10, 04:01
        krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,7847419,Z_rodzina_rokrocznie_zapalamy_znicze_na_grobach.html

Podejrzyna akcja, nienaturalna, "odgórna"......
        • pamejudd Ty umiesz w ogole czytac?! 08.05.10, 00:25
          Oczywiscie, ze teksty sa na jeden temat, podobnie jak np. takie poswiecone akcji "Rodzic po ludzku".

Gdzie jednak ich "identycznosc" o ktorej piszesz?!
    • wilhelm4 Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzecz ... 07.05.10, 03:52
      > ale dla Polski zaczęło się zniewolenie, i to było dla nas tragiczne
      I ani slowa o Slasku, tj.:
      a) ziemi, gdzie ci Rosjanie "spoczywaja"
      b) ziemi, która tego Pana gosci
      c) ziemi, w kontekscie ktorej tu (powinna byc) mowa

dziwne, bardzo dziwne (manipulowanie historii) .......

• Gość: lordpartynic Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec IP: *.magma-net.pl 07.05.10, 13:35
        miasto juz sprzata cmentarz na Karkonoskiej - puste gesty pod
        publiczke mnie denerwuja, normalnie przez tyle lat to nie bylo czego
        sprzatac? a teraz jest?
        swieczki na cmentarzu "ruskich tankow" pala sie z roznych okazji,
        wiec przynajmniej kilka osob w tym miescie stac bylo na ten gest bez
        naganiania wydarzen prze Wybiórcza
        kazdy zrobi co zechce, obowiazku nie ma
    • asmall4 Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzecz ... 07.05.10, 15:21
      "Wiem, że Polska jest teraz bardzo Rosji potrzebna. Ona zaczęła swoją
      ekspansję, zbliżyła się do Ukrainy, coraz bardziej szuka wpływów w krajach,
      które wpadły w orbitę Unii Europejskiej. Ale przecież musimy pamiętać, że tam
      są też zwykli ludzie i to z nimi powinniśmy budować więzi."

Paradne :)
    • heraldek Zołnierskie cmentarze to rzecz ....nie dla ruskich 07.05.10, 17:02
      .....gdzie sa cmentarze zolnierzy Wehrmachtu z terenu Rosji, Litwy,
      Bialorusi....pozostaly tylko zdjecia grobow, ktore Wehrmacht
      przesylal rodzinom poleglych....
      • Gość: wnt Re: Zołnierskie cmentarze to rzecz ....nie dla ru IP: *.xdsl.centertel.pl 07.05.10, 21:41
        Nasza tradycja katolicka to palenie zniczy, składanie kwiatów, w Święto Zmarłych. Pozostańmy wierni pięknej tradycji.
        Widziałem we Francji zadbane cmentarze wojenne z pierwszej i drugiej wojny poległych żołnierzy francuskich i obok niemieckich z dopiskiem Zginęli za Ojczyznę, mozna tam było spotkać również polskie nazwiska wcielonych do wojska Polaków z poznanskiego, Pomorza i ze Śląska.
        Świadczy to o pewnej kulturze narodu, niestety takie przypadki nie
        mają miejsca na terenach byłego ZSRR. Jesteśmy narodem katolickim i szanujmy mogiły również najczęściej Tych, którzy nie przyszli do nas z dobrej woli ale z rokazu komunistów czy hitlerowców pozostawiając
        rodziny w swoich Ojczyznach.Mozemy to robić cały rok, ale szczególnie pamiętajmy o nich 1 listopada.
    • bopin Zapalmy 07.05.10, 19:00
      Gdzie jest jakiś cmentarz żołnierzy Wermahtu?
      • o.beyzyma Re: Zapalmy 08.05.10, 20:43
        Wojenny cmentarz niemiecki jest w Nadolicach. Swego czasu poświęcił go kardynał
        Gulbinowicz - godny następca kardynała Kominka.
    • Gość: kikas Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec IP: *.cmbg.cable.ntl.com 07.05.10, 21:54
      "i nie przebaczaj, zaiste nie w twojej mocy
      przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie"
    • smith-wesson morderdcom, gwałcicielom i złodziejom???? 07.05.10, 22:08
      Świetny k!@#a pomysł....
      • Gość: kikas Re: morderdcom, gwałcicielom i złodziejom???? IP: *.cmbg.cable.ntl.com 07.05.10, 22:22
        "strzeż sie jednak dumy niepotrzebnej
        oglądaj w lustrze swa błazeńską twarz"
      • Gość: realista a co ty byś zrobił? IP: *.chello.pl 08.05.10, 09:30
        Załóżmy, że urodziłbyś się 80 lat temu na jakiejś radzieckiej/rosyjskiej wsi. Załóżmy że byłbyś nawet pacyfistą ;) W biedzie, ciszy i spokoju pracujesz sobie w kołchozie aż tu nagle nadchodzi wojna i przychodzi do ciebie pismo od bezdusznej biurokratycznej maszyny że zostałes wcielony do armii.
        Odmowa to właściwie odrazu śmierć - albo przez egzekucję, albo w łagrach. Wybierasz więc opcje 'Armia Czerwona' bo masz większe szanse na przeżycie.
        Z armią wysyłają cię gdzieś na front na pierwszą linie gdzie giniesz w pierwszym dniu. Ani nic nie ukradłeś, ani nikogo nie zgwałciłeś, strzelanie też ciężko nazwać morderstwem...

Jak w takim razie nazwać takiego chłopaka? Wysłał ich zbrodniczy system, oni nie mieli nic do gadania. To sa po prostu ofiary totalitaryzmu.
        • o.beyzyma Re: a co ty byś zrobił? 08.05.10, 20:47
          Zobacz sobie piękny film "Ballada o żołnierzu" albo "Lecą żurawie"...
          • Gość: kikas Re: a co ty byś zrobił? IP: *.cmbg.cable.ntl.com 08.05.10, 22:13
            Filmy zapewne warte obejrzenia.

Znicza jednak na grobie zolnierza Armi Czerwonej nie zapale, gdyz zwyczjnie nie
            odczuwam takiej potrzeby. Kiedys musialem robic to w ramach lekcji w
            podstawowce, ale na szczescie czasy te bezpowrotnie minely i obecnie mozna
            swiadomie i swobodnie dokonywac wyborow.
          • giuseppe53 Zapytaj Finów o zdanie... 09.05.10, 11:07
            o.beyzyma napisała:

> Zobacz sobie piękny film "Ballada o żołnierzu" albo "Lecą żurawie"...

Rosja i "niewinni" Rosjanie napadli ich 30.XI tak samo zdradziecko jak Polskę 17.IX.

Propagandowych filmów nakręcono w Rosji wiele - podobnie jak w III Rzeszy.
            A ludobójstwo było na porządku dziennym i do dzisiaj nikt nie jest temu winien.
            Tylko jacyś Marsjanie pewnie.
      • Gość: Pacyfista Re: morderdcom, gwałcicielom i złodziejom???? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 09.05.10, 14:30
        Bardzo celna opinia,pistoleciku-Niemcy PRZYSZLI do Polski z
        kwiatami.Pistoleciku czy posiadles sztuke OBIEKTYWNEGO MYSLENIA?ilu
        mlodych Rosjan oddalo zycie majac do wyboru atak na niemieckie
        okopy,lub kule od NKWD gdyby przyszla mu "ochota" wrocic do domu
        gdzies tam na Syberii?to tyle w OGROMNYM skrocie.
    • czlowiekzsolacza Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzecz ... 07.05.10, 22:58
      Mój sąsiad mawiał:
      - Trzeba ukarać tych, którzy wprowadzili w Polsce socjalizm, czyli
      Roosevelta i Amerykanów, Churchilla i Anglików, de Gaulle i
      Francuzów.............a nie Stalina i Rosjan, krórzy otrzymali kraj
      nad Wisła, od tamtych, na tacy.
      • Gość: kikas Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec IP: *.cmbg.cable.ntl.com 07.05.10, 23:15
        a Ty co zwykles mowic?
      • krawat23 Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec 08.05.10, 23:09
        zabierzmy sie do karania, choćby od jutra!!!
    • margot50 Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzecz ... 07.05.10, 23:19
      Zapalę świeczkę.
      • Gość: kikas Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec IP: *.cmbg.cable.ntl.com 07.05.10, 23:21
        "a nagrodzą cię za to tym co mają pod reką
        chłostą śmiechu zabójstwem na śmietniku"
    • togo13 Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzecz ... 07.05.10, 23:53
      Ja tez zapale swieczkę.Zgoda buduje, niezgoda rujnuje. Umiem
      wybaczać bom katolik.
    • czlowiekzsolacza Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzecz ... 07.05.10, 23:57
      Co ja zwyłem mówić ?
      Wiele rzeczy, ale w tym temacie, że nic sie tu nie działo, za
      przyczyna Rosjan, bez pozwoleństwa państw zachodnich. Bo na wszystko
      sie zgodzili w Jałcie i w Poczdamie.
    • Gość: blebleble To byli zwykli chłopacy IP: *.chello.pl 08.05.10, 09:21
      To byli zwykli chłopacy, któych reżim wysłał na śmierć. Część z nich naprawdę myślała że idzie wyzwalać Polske od faszystów.
      Dowódctwo wogóle się nie martwiło o straty w ludziach bo ludzi mieli sporo.
      • alinaw1 Re: To byli zwykli chłopacy 09.05.10, 15:36
        Ci czerwonoarmiści, którzy zamordowali mojego dziadka to też byli
        fajni chłopcy- takie luzaki- najwięcej ubijali po pijaku. Aha, ci,
        co wczesniej nas ubijali- też byli wysłani przez takiego jednego
        niedoszłego malarza. Też pewnie byli fajni...
    • niewolnica.z.pisu Jutro TVN zacznie "fakty" 08.05.10, 11:02

od przeglądu cmentarzy radzieckich w Polsce.
    • palec1 Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzecz ... 08.05.10, 19:34
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7856144,Zakonnik_z_PC_broni_pomnika.html

• Gość: behemot Re: Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzec IP: *.punkt.pl 08.05.10, 20:23
        Nieodparcie odnoszę wrażenie, że jest to kupczenie zniczami,
        zawłaszczenie katastrofy smoleńskiej do medialnego wizerunku poprawy
        stosunków z Rosją. Nawet gdy te na skutek katastrofy ulegną poprawie
        (czego każdy rozsądny obywatel naszego kraju sobie życzy) to nie
        będą one zasługą polityków ale tych, którzy zginęli w katastrofie.
        Żałoba jest sprawą Polaków, no ale jednoczesnie trwa walka o władzę
        i walczacy o nią grają katastrofą a właściwie emocjami, które
        wywołała ona w podzielonym społeczeństwie. Mamy tedy euforyczne
        bratanie się z Rosjanami i żałobną, przetrąconą ale suwerenną i
        solidarną Polskę, chciałby się powiedzieć - wybór należy do ciebie.
        Rosja, która nigdy nie ukrywała, że woli Tuska od Kaczyńskich, też
        bierze udział w tej polityce gestów zwielokrotnioną projekcją filmu
        Katyń i odkrywania przed swoim społeczeństwem faktów, których dłużej
        nie można już skrywać. No ale polityka gestów, to polityka dość
        powierzchowna. Najbardziej jednak pomogłaby swojemu faworytowi
        prowadząc tak śledztwo w sprawie katastrofy, by nie przysparzać
        argumentów opozycji a faworyta nie stawiać często w dość kłopotliwej
        sytuacji.
        • Gość: leXXX Znicze nalezy zpalac 1-GO listopada IP: *.hsd1.nj.comcast.net 09.05.10, 01:26
          nigdy 9go maja.To tyle na ten temat
    • giuseppe53 Rosjanie "wyzwalali" w 1939 Finlandię - 09.05.10, 10:36
      też im za to świeczki zapalicie? W Finlandii może?
      Będziecie mieli odwagę spojrzeć Finom w oczy?
      II wojna została wywołana wspólnie i w porozumieniu przez Rosję i Niemcy. Oba
      te państwa są winne zbrodni wojennych i ludobójstwa.
      Powiem więcej, II wojna była przez Rosję planowana na długo zanim Hitler
      doszedł do władzy.
      To, że Hitler usiłował zbudować antykomintern nikt już nie pamięta.
      To była rosyjska wojna o hegemonię w Europie.
      I Rosja do dzisiaj ponosi za tę wojnę i jej skutki winę.
      Wszyscy "obrońcy" rosyjskich okupantów niech się nauczą na początek historii.
      Bo o wojnie fińskiej 99% z nich nawet nie słyszało.
      Tuskomatołki.
      • Gość: britex Re: Rosjanie "wyzwalali" w 1939 Finlandię - IP: *.aster.pl 09.05.10, 15:37
        Św. prawda ale PO co przyPOminać niewygodne fakty, przecież teraz mamy (nową)
        erę miłości z Rosją ... , a po za tym co wspólnego z ZSRR ma obecna
        "demokratyczna" Rosja ???
    • major_walenda 1 września zapalny znicze na grobach Niemców...... 09.05.10, 11:01
      ...a Warszawie również 1 sierpnia.

To też byli chłopaki, którzy prywatnie do nas nic nie mieli, a na wojnę poszli
      bo Hitler im kazał.
    • major_walenda ZSRS wyzwalał także zachodnią Ukrainę............. 09.05.10, 11:13
      ...i zachodnią Białoruś.
      Akcja wyzwalania rozpoczęła się 17 września 1939r.
      Również i tam było trochę zabitych krasnoarmiejców, bo polscy panowie do nich
      strzelali.
      Pamiętajmy również i o nich i zapalmy im świeczkę.
    • edwardrydz Wieczna hanba i pogarda nazistom i komunistom, 09.05.10, 14:45
      Niemcom i Rosjanom ktorzy najechali Polske w 1939 roku. Swieczki i
      wspomnienie tylko dla ofiar nie dla katow. Jesli jestes patriota,
      nei pal lampek na hitlerowskich i stalinowskich grobach.
      • pazza.eu Re: Wieczna hanba i pogarda nazistom i komunistom 09.05.10, 22:50
        A co ty wiesz o patriotyzmie?!
        Jak na osobe rozumna, a do tego jeszcze patriote - cos ci zbyt latwo przychodzi osądzac i rozkazywac.
        Osądzanie zostaw Bogu i Historii, zas rozkazy schowaj dla siebie. Mozesz sobie rozkazac isc do diabla!
        Szczesliwej drogi, rydzykowy pacanie.
    • tomashec Zapalmy znicz - żołnierskie cmentarze to rzecz ... 10.05.10, 09:11
      Wojska nigdy nie dbały o interesy ludzi, tylko o interesy ponadnarodowe oraz
      interesy korporacji. Nie róbmy z bycia żołnierzem honoru...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka