hanishl Sami szczekacze żeby nie gorzej . 10.05.10, 17:01 Każdy kredyt się spłaca . Pokażcie mi nie zadłużone miasto. Co w tym złego ? Spłata kredytu a opłacalność to są dwie różne rzeczy. Jeżeli tak jak pisze autor :przez najbliższe 14 lat obiekt na Maślicach będzie zarabiał jedynie na bieżącą działalność i spłatę rat kredytu to chyba nieźle. Przypominam że nie wszystko w działalności samorządowej musi się opłacać.Jest po prostu potrzebne np każde miasto i województwo dopłaca do komunikacji ( np. tramwaje) Nikt nie szczekał jak się dowiedzieliśmy że mamy mieć organizację mistrzostw Euro 2012. Wszyscy byli bardzo dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian Re: Sami szczekacze żeby nie gorzej . 10.05.10, 18:05 > Każdy kredyt się spłaca . Pokażcie mi nie zadłużone miasto. Proszę bardzo: en.wikipedia.org/wiki/Mississauga The city is debt-free and has not borrowed money since 1978 Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian Re: Sami szczekacze żeby nie gorzej . 10.05.10, 18:08 > Nikt nie szczekał jak się dowiedzieliśmy że mamy mieć organizację > mistrzostw Euro 2012. Ach-"szczekał"-jakże piękne słownictwo. Jakże typowe. Wszyscy byli bardzo dumni. Zostaw sobie propagandowe slogany dla siebie. Niektórzy od początku sprzeciwiali się temu propagandowemu spektaklowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerio Dla mnie od początku było jasne, że Euro to tylko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.10, 17:02 kolosalne straty. No, ale głupi tłum będzie miał igrzyska. A potem wielkiego wrzoda, za którego będzie płacił przez dziesięciolecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kerio Re: Dla mnie od początku było jasne, że Euro to t IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.10, 17:08 nie będzie płacił. To Ty, kerio, i tobie podobni będą płacić. Kibole piłki skopanej, to poza nielicznymi przypadkami, żulia i gimnazjaliści. A tacy podatków nie płacą (a jeśli płacą to niewielkie). Ich obchodzi tylko co jutro wypić i jak Śląsk (Wisła, Lechia, czy kto tam jeszcze) w weekend wypadnie. Zadłużenia miasta nie czują, bo tego "nie widać". Posłusznie głosują na Sternika bo ten buduje to co widać: stadiony, ronda, fontanny. A że buduje nie za swoje? Cóż z tego. Nie za ich buduje. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Dla mnie od początku było jasne, że Euro to t 10.05.10, 17:20 Gość portalu: do kerio napisał(a): > A że buduje nie za swoje? Cóż z tego. Nie za ich buduje. Dwa euro za bilet MPK, trzydzieści złotych za metr sześcienny kranówy, tysiąc pięćset złotych za miejsce dla dzieciaka w przedszkolu, dwa tysiące złotych czynszu za kawalerkę komunalną ... Nadchodzą ciekawe czasy dla mieszkańców Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Dla mnie od początku było jasne, że Euro to t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 17:28 Lepiej niech nic nie budują i utoniemy w syfie i przeciętności. Mnie nie grzeje Narodowe Forum Muzyki, po co mi to we Wrocławiu? Na takie spektakle chodzi jeszcze mniej ludzi niż na stadion, a wydają grubą kasę, żeby coś takiego wybudować i później będzie się spłacało z naszych podatków. Rozumiem jednak, że istnieje odsetek społeczeństwa, który zachwyca się sztuką i dla nich to powstaje więc nie krzywię się jak niektóre szczymryje tutaj, że budują coś co mnie nie interesuje, ale interesuje innych. Dla każdego coś jest robione, równie dobrze orzystający z komunikacji mogą powiedzieć, że im nie jest potrzebna AOW, a wolą metro. Typowo polskie podejście nie robią nic dobrego dla mnie to jest już be i lepiej nie wydawać na to pieniędzy, ale na mecz otwarcia jak Śląsk będzie grał z jakąś dobrą drużyną polecą z jęzorami do ziemi sapiąc po bilety. Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian Re: Dla mnie od początku było jasne, że Euro to t 10.05.10, 18:00 "Lepiej niech nic nie budują i utoniemy w syfie i przeciętności. " Lepiej niech utońmy w błocie na ulice, korkach, czekając na beczkowozy z wodą bo nikt nie naprawił sieci wodociągowej. Ale co tam-będzie ładny stadion c nie krzywię się jak niektóre szczymryje I to jest właśnie pokaz klasy zwolenników stadionu. Dla każdego coś jest robione Niech to będzie robione proporcjonalnie według potrzeb, a nie poświęcając finanse miasta na kilkadziesiąt lat.... ale na mecz otwarcia jak Śląsk > będzie grał z jakąś dobrą drużyną polecą z jęzorami do ziemi sapiąc po bilety. Taaaa. Jak będzie. Zresztą kula płot-piłką nożną interesuję się w stopniu zerowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo Re: Dla mnie od początku było jasne, że Euro to t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 21:37 > Mnie nie grzeje Narodowe Forum Muzyki, po co mi to we Wrocławiu? Ale na Narodowe Forum Muzyki mamy przynajmniej kasę z Unii Europeskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Re: Za stadion ma Euro miasto będzie płacić przez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 18:50 a ile lat za centrum handlowe które ma być obok? Odpowiedz Link Zgłoś
patrzyciel Stadion nas wykończy!!! 10.05.10, 19:04 Stadion nas wykończy, to wrzód!!! - a lekcja historii pokazuje że to nie potrzebny wydatek - kto nie wierzy niech popatrzy na STADION OLIMPIJSKI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Stadion nas wykończy!!! IP: 94.254.218.* 12.05.10, 22:19 zależy dla kogo, dla Hitlera był to wydatek jak najbardziej potrzebny, po olimpiadzie, wielkim sukcesie politycznym, łatwiej było mu rządzić ciemnym ludem. Ach to kolo historii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ropucha Stadion Duce Dutek IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.10, 20:34 e, tam. Stadion bedzie, powstanie liga miejskich urzednikow, pokopia w pileczke, zwieksza sie koszty. Jakos sie bilans wyrowna. Gorzej z utrzymaniem. zawsze mozna tam otworzyc salony masazu z dziewczynami z Ukrainy. Miejski stadion- piekna nazwa. Po 2012 roku zarobi na siebie jako obiekt historyczny. Oprowadzanie wycieczek szybko zwroci naklady. Proponuje nazwe: STADION IM. DUCE DUTKIEWICZA , ceny biletow wstepu wzrosna ponadziesieciokrotnie. Jazu, az lza sie kreci na sama mysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: Stadion Duce Dutek IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.10, 20:58 Już dziś można by w weekendy urządzać tam targowisko wzorem tego ze stolycy.A najlepiej urządzić czarnorynkowe targowisko towarów szemranych płatne miastu od deka "stymulantów" i od lufy lub przy większym skomplikowaniu od 100 kg masy tej "zabawki". Po kilku latach stadion trzeba by powiększać. Z prawem azylu dla handlarzy na terenie miasta Odpowiedz Link Zgłoś
makapob Re: Mafia fudbolowa zbiera żniwo na idiotach... 10.05.10, 21:31 Problem nie w tym, że tak jest akurat ze stadionem, a z tym, że w gminie nie istnieje mechanizm wykluczający podobne idiotyzmy (prokurator czy nikowiec użyłby słowa "niegospodarność"). Tak już przecież niejednokrotnie było. Gmina już kilka razy podobnie przewaliła swoich mieszkańców na grubą kasę, dając w zamian... ładny PR. Bo na piarze właśnie wszystko to polega, na tym się zaczyna i na tym kończy. Mieliśmy kilka dobrych przykładów choćby w ostatniej tylko kadencji. Weźmy taki tramwaj plus. Najpierw kupiono specjalnie dostosowane skody. Nie były w promocyjnej cenie. Gruba kasa. Potem orzeczono, że... eeee, właściwie to niepoczebnem nam jest aż taki wielki ten plus... I toporkiem ucięto co ważniejsze kawałki projektu, bo kosztowały. Albo taki park wodny. Budowali, budowali, wybudowali. Dooobra, rok spóźnienia, z tego się nie będzie strzelać. Dooobra, pogonili Niemca, co się jako tako na tym wszystkim znał, się sami naumiemy i będziem jak zwykle w historii od Niemca sprytsi i szybciejsi. Ale jakoś cicho o tym, że przy okazji gmina wzięła na siebie zobowiązanie spłacania tej zabawki przez 30 lat, jeśli zabawka sama na siebie nie zarobi. Równie cicho o ewentualnych roszczeniach "wypędzonych" Niemców. Toż tego lud ciemny nie zrozumi, a jeszcze będzie niewiedział na kogo głosować przez głowy mętlik.A sprzedaż miejskich zakładów kąpielowych, dumnie przezwanych SPA Wrocław? A wydawanie kasy na nieustającą promocję i z góry skazane na niepowodzenie zdobywanie kolejnych prestiżowych espów, eitów i innych stolic kultury? Problem nie w tym, że władze gmyny prowadzą polytyke pi-ar. Problem w tym, że już dawno nie ma w tym mieście prawdziwie opiniotwórczych dziennikarzy, którym nie "zabraknie czasu", by zapytać, podrążyć, zlecić ocenę rzeczoznawcom, pokazać ich wyliczenia... Czas względnie rzetelnego dziennikarstwa skończył się z nastaniem epoki układów gmina-redakcje. Spójrzcie przed południem na uliczkę w Sukiennicach, kto tam parkuje. Same wozy dziennikarzy. Wszystkie z abonamentem od prezydenta. Traktowani jesteśmy jak tępacy, bo się dajemy tak traktować. Przyjmujemy papkę przygotowaną przez tępaków albo leni, którzy sobie nie chcą pogorszyć stosunków z "dworem" albo których redakcjom zależy na ogłoszeniach o przetargach. Wszyscy wiemy, że budowa tego stadionu to ekonomiczny strzał z dwururki w własne kolano. Że to, co dostajemy to tani PR (niestety, za niemałe nasze pieniądze). Że jak chcemy pojechać klimatyzowanym tramwajem, to wysoki urzędnik wysili się, by... obliczyć, że przeciętnie w roku tylko 16 dni uzasadnia montaż klimatyzacji, w pozostałe jest chłodniej. Klimatyzację, mimo tylko 16 dni, posiada - jak to ktoś celnie na tym forum zauważył - skoda pana prezydenta. Wiemy, wiemy. Ale on i tak zostanie na kolejną kadencję. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Mafia fudbolowa zbiera żniwo na idiotach... 14.05.10, 22:49 Kwiat naszego dziennikarstwa przecież gładko przeszedł z gazet do urzędu miejskiego i poboczności: Szempliński -> Wrocławskie Inwestycje z GW Nowaczyk -> Wrocław 2012 z GW jeszcze byli inni ale nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian Re: Mafia fudbolowa zbiera żniwo na idiotach... 15.05.10, 13:13 Jeszcze była dziennikarka bodajże z działu kultury która przeszła do promocji Wrocławia jako ESK o ile dobrze pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Zdurniałem na stare lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 21:24 To czyj w końcu ten dług stadionowy będzie? Miasta czy spółki? Jeżeli miasta to komisarza trzeba będzie witać i to szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiuszyn Re: Zdurniałem na stare lata 10.05.10, 21:31 Gość portalu: Emeryt napisał(a): > To czyj w końcu ten dług stadionowy będzie? Miasta czy spółki? Jeżeli miasta to > komisarza trzeba będzie witać i to szybko. Jest to dług zewnętrzny, tak więc możesz spać spokojnie. Bardziej bym się martwił o to, że z Twojej, mojej, sąsiada, społeczeństwa kieszeni buduje się stadion w stolicy. Tam, koszt kredytu pokrywa budżet Państwa. Zbankrutować przez to, pewnie nie zbankrutujemy, ale z założenia, mniej sympatycznie jest wydawać swoje pieniądze na stadion w obcym mieście, niż w swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Zdurniałem na stare lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 21:36 Dziękuję za wyjaśnienie. Mam jednak jeszcze jedną wątpliwość. Jeżeli to jest dług zewnętrzny to dlaczego ma go zgodnie z treścią artykułu w GW spłacać miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo Re: Zdurniałem na stare lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 22:00 > Jest to dług zewnętrzny, tak więc możesz spać spokojnie. Bardziej bym się > martwił o to, że z Twojej, mojej, sąsiada, społeczeństwa kieszeni buduje się > stadion w stolicy. Tam, koszt kredytu pokrywa budżet Państwa. Zbankrutować prze > z > to, pewnie nie zbankrutujemy, ale z założenia, mniej sympatycznie jest wydawać > swoje pieniądze na stadion w obcym mieście, niż w swoim. Zapomniałeś dodać że Warszawa swój ligowy stadion buduje za własne pieniądze, bez dotacji rządowych, jak my. A po wtóre Polskę stać być może na jeden stadion narodowy a Wrocławia z pewnością nie stać na taki wielki stadin dla tak kiepskiej drużyny. Na nasze potrzeby z nawiązką wystarcza to co jest. I tak szlag mnie trafia że Dutkiewicz ładuje po kilka milionów rocznie z moich pieniędzy dla prywatnej pilkarskiej spółki i jeszcze jej daje glebę pod hipermarket. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Zdurniałem na stare lata IP: 94.254.218.* 12.05.10, 22:16 dług zew.???? jeśli zabezpieczony gwarancjami miasta to będzie dług miasta. chcieli ominą ten problem oddając działkę do Wroc2012 ale to wystarczyło jedynie na kredyt pod centrum handlowe. Bardzo jestem ciekaw jak ta sprawa się zakończy. Samym PR bankowców nie przekonają :) Odpowiedz Link Zgłoś
wyszynekwanda Za stadion na Euro miasto będzie płacić przez 1... 10.05.10, 21:59 Panie, Dudkiewicz, brawo, jak się promować to za wieelkie publiczne pieniądze. Wiecie co mi przypomina ta historia - tłumaczenie prezesa klubu tęcza, Ochudzkiego Ryszarda, po co jest miś (wszyscy pamiętają). I wnioski podobne - "Największe interesy robi się na wielkich słomianych inwestycjach". I kto za to płaci: jak zwykle - społeczeństwo. Ale wyszła liczba - 666 - może nazwiemy go "Stadionem Bestii"? To nie przypadek to tylko wskazówka - po DIABŁA nam ten stadion. Odpowiedz Link Zgłoś
korcia2000 Za stadion na Euro miasto będzie płacić przez 1... 10.05.10, 22:20 Rocznie trzeba będzie płacić ok. 50 mln. + koszty utrzymania. Czy miasto stać na taki luksus? Takiej kwoty stadion nie zarobi nigdy. Położony jest na peryferiach, można na nim urządzać imprezy tylko przy dobrych warunkach pogodowych (w Hali Stulecia przez cały rok). Czyjeś ambicje zagrały tu mocno, a społeczeństwo będzie płacić.... Odpowiedz Link Zgłoś
ojciecrydzyk1 Re: Za stadion na Euro miasto będzie płacić przez 10.05.10, 22:45 Co stadion jest na peryferiach ? Jest bliżej centrum niż Outaszyn czy Bielany a jakoś tam luda nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Zagonić kretynów kiboli do budowy stadionów... 10.05.10, 22:38 ...za własne pieniądze! Pogonić kota mafii piłkarskiej, z FIFĄ włącznie! Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Zagonić kretynów kiboli do budowy stadionów.. 15.05.10, 19:54 Zamiast wydać pieniądze na programy socjalne , które wyciągną ludzi z biedy, wydaje się na coś , co będzie jeszcze podatnika wiele lat kosztowało. Te zdjęcie , a właściwie ujęcie filmowe , było zrobione dwa tygodnie temu we Wrocławiu. Na nim są trzy dziewczynki w wieku 10-13 lat, które w kontenerze na śmieci szukały pożywienia. Na całym filmie są ujęcia gdzie te dziewczynki znalazły kawałki chleba i wąchały go sprawdzając czy on nadaje się jeszcze do spożycia. Dzieci w śmieciach Co wyrośnie z tych dzieci ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tjaaaa Re: Zagonić kretynów kiboli do budowy stadionów.. IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 01:16 ddyzma5 napisał: > Co wyrośnie z tych dzieci ? wyrosną kibole, tłumnie zapełniający Mauzoleum Sternika oraz galerianki równie tłumie zapełniający sąsiadującą galerię. --- a skoro już zeszło na temat galerianek: Galerianka polska: jak mi kupisz spodnie, to zrobię ci loda, Galerianka chińska: jak mi kupisz loda, to zrobię ci spodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Zagonić kretynów kiboli do budowy stadionów.. 17.05.10, 08:25 Gość portalu: tjaaaa napisał(a): > > wyrosną kibole, tłumnie zapełniający Mauzoleum Sternika oraz > galerianki równie tłumie zapełniający sąsiadującą galerię. > Z tych dziewczynek małoletnich na pewno nie wyrosną kibole. Z pewnością można powiedzieć , że z tych dziewczynek wyrosną kobiety powielające środowisko tworzące problemy socjalne. A więc problemy pochłaniające również pieniądze podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Za stadion ma Euro miasto będzie płacić przez IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.10, 18:49 ddddddddddddd Odpowiedz Link Zgłoś
map4 zadłużenie gminy Wrocław, reloaded 02.07.10, 10:01 Czy podjęcie przez Gminę Wrocław zobowiązania spłaty rat kapitałowych kredytu w wysokości 500 mln złotych powoduje zwiększenie sumarycznego zadłużenia gminy o 500 mln złotych ? Jeśli tak to: zadłużenie na koniec 2010 roku bez stadionowego kredytu wynosić ma 1,9 mld złotych a powiększone o 500 mln wyniesie 2,4 mld złotych. Przy dochodach rocznych rzędu 3 mld złotych zadłużenie gminy na koniec roku wyniesie zatem 80% przy ustawowej granicy 60%. Proszę Regionalną Izbę Obrachunkową o potwierdzenie tych wyliczeń. Odpowiedz Link Zgłoś