Dodaj do ulubionych

Żenujące zagrywki ZUS-u

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.01, 23:23
Dziś miałem, jak to 10go , do zapłacenia ZUS. Okazało się, że jeśli ktoś już ma
pieniądze, żeby tą skandaliczna kwotę zapłacić, niestety normalnie nie może
tego zrobić. Zanieść pani pieniędzy i odejść z upragnionym kwitkiem. Musi
wpłacić na jakieś konto (PROWIZJA!), a później zlecić przelew na rachunki ZUS
(PROWIZJA!). W rezultacie zapłaciłem dziś dokładnie 30 zł PROWIZJI! Czy to nie
powinno być prawnie zabronione?! Skoro mam pieniądze, to dlaczego nie mogę ich
normalnie komuś zapłacić?!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: MKK Re: Żenujące zagrywki ZUS-u IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 23:40
      Dlaczego 30 zł prowizji? za co dokładnie? Poczta pobrała ode mnie 3,5 zł od
      jednej wpłaty za konto -52- (czyli tzw. "zdrowotne"). Nie mam ochoty walczyć z
      ZUSem, choć mam wyrobione na temat jego zdanie. Bo jak wytłumaczyć fakt
      ściągania haraczu za to samo, od jednego łba, po parokroć, o ile ten odważył
      się np. prowadzić działalność gospodarczą obok umowy o pracę? Jeśli mam jedno
      zdrowie, to dlaczego mam płacić za niego ja i mój pracodawca? Ale należy płacić
      i nic nie gadać ! bo jak nie, to od razu komornik zapuka do drzwi. Z tych
      utopionych pieniędzy dla nas (płatników) NIC nie wynika. I to mnie smuci
      najbardziej.
      • Gość: kozak Re: Żenujące zagrywki ZUS-u IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 00:00
        Gość portalu: MKK napisał(a):

> Dlaczego 30 zł prowizji? za co dokładnie? Poczta pobrała ode mnie 3,5 zł od
        > jednej wpłaty za konto -52- (czyli tzw. "zdrowotne").

W moim banku (BGŻ) zapłaciłem 12 zł za to, że pieniądze, które chiałem przelać na
        konta ZUS nie znajdowały się wcześniej na moim koncie, ale właśnie wpłaciłem je w
        tej chwili oraz po 6 zł za każdy zusowski kwitek. To razem 30 zł!

Nie mam ochoty walczyć z
        > ZUSem, choć mam wyrobione na temat jego zdanie. Bo jak wytłumaczyć fakt
        > ściągania haraczu za to samo, od jednego łba, po parokroć, o ile ten odważył
        > się np. prowadzić działalność gospodarczą obok umowy o pracę? Jeśli mam jedno
        > zdrowie, to dlaczego mam płacić za niego ja i mój pracodawca? Ale należy płacić
        >
        > i nic nie gadać ! bo jak nie, to od razu komornik zapuka do drzwi. Z tych
        > utopionych pieniędzy dla nas (płatników) NIC nie wynika. I to mnie smuci
        > najbardziej.

Żeby choć łapówki lekarskie były wliczone w te składki...
        • Gość: MKK Re: Żenujące zagrywki ZUS-u IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.08.01, 00:09
          Gość portalu: kozak napisał(a):

> W moim banku (BGŻ) zapłaciłem 12 zł za to, że pieniądze, które chiałem przelać
          > na konta ZUS nie znajdowały się wcześniej na moim koncie, ale właśnie wpłaciłem
          > je w tej chwili oraz po 6 zł za każdy zusowski kwitek. To razem 30 zł!

Mniej boleśnie odczujesz wydatek pieniędzy, gdy założysz konto Giro na poczcie.
          Na jednej stronie formularza trzeba wpisać parę podstawowych danych, złożyć na
          poczcie i poczekać parę tygodni na rozwój zdarzeń, czyli przesyłkę podstęplowanej
          przez Giro umowy z nadanym numerem konta. To taki kolejny "monopolik"
    • Gość: karbol Re: Żenujące zagrywki ZUS-u IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 16:30
      Dwudziestego trzeciego września można się przynajmniej zemścić. Pieniedzy od
      tego nie przybedzie, przeciwnie wręcz. Miło będzie popatrzeć, jak wióry bedą
      lecieć.
      Tyle naszego.
      Haj.
      • Gość: kozak Re: Żenujące zagrywki ZUS-u IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.01, 23:11
        Gość portalu: karbol napisał(a):

> Dwudziestego trzeciego września można się przynajmniej zemścić. Pieniedzy od
        > tego nie przybedzie, przeciwnie wręcz. Miło będzie popatrzeć, jak wióry bedą
        > lecieć.
        > Tyle naszego.
        > Haj.

Sorry! Nie wiem o co chodzi... A co się wydarzy 23go?!

• Gość: Fufek Re: Żenujące zagrywki ZUS-u IP: 192.168.1.* / 195.205.178.* 16.08.01, 14:42
          O co chodzi z tym 23 września?
          A wracając do tematu: ZUS jest gorszy od mafii, bo z mafią przynajmniej można
          negocjować. ZUS-owi trzeba płacić haracz i nic na to nie poradzisz. Żeby nie
          ponosić dużych opłat związanych z przelewami, radzę Ci regulować płatności
          bezpośrednio poleceniem przelewu z własnego konta, które, jako prowadzący
          działalność gospodarczą - musisz przecież posiadać. To kosztuje niewiele, a i
          tak wszystkie te koszty, łącznie z kosztami przelewu, odliczasz od dochodu
          firmy. Powodzenia.
          PS. O co chodzi z tym 23 września???
          • Gość: Pafik Re: Żenujące zagrywki ZUS-u IP: 216.104.228.* 16.08.01, 15:22
            Gość portalu: Fufek napisał(a):

> O co chodzi z tym 23 września?

23 wrzesnia jedna madra ekipe zmieni u zlobu druga, nie mniej madra, a
            haslo "teraz k... my" przybierze postac "a teraz k... my" :]
            • Gość: JaJaccek Re: Żenujące zagrywki ZUS-u IP: *.chicago-06-07rs.il.dial-access.att.net 16.08.01, 18:52
              Gość portalu: Pafik napisał(a):

> Gość portalu: Fufek napisał(a):
              >
              > > O co chodzi z tym 23 września?
              >
              > 23 wrzesnia jedna madra ekipe zmieni u zlobu druga, nie mniej madra, a
              > haslo "teraz k... my" przybierze postac "a teraz k... my" :]

Tak jest.Na dodatek mowi sie o podniesieniu skladek.:((
              • Gość: Fufek Re: Żenujące zagrywki ZUS-u IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.01, 19:26
                Z okazji deficytu budżetowego już zastanawiają się jak poprawić ściągalność...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka