embriao 20.05.10, 07:33 Normalne w mieście dynamizmu. W listopadzie 2009 obiecywali np. że budowa nowego wiaduktu nad Krzywoustego będzie skończona w przeciągu 6 miesięcy a jest maj a dopiero filary powstały. Pewnie kryzys, zima i takie tam bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M.B Re: Złotniki do Księgi Guinnessa - piąty rok toną IP: 192.100.112.* 20.05.10, 07:42 O, Hydrobiel to firma legenda... pochodzi z rejonów, skąd sie do wrocławia przeprowadziłem, i u nas na słowo hydrobiel ludzie się tak 'wk....ją" że coś niemożliwego.. ta firma nigdy z wielu inwestycji (a w regionie ma z jakiś powodów wyłączność na większość) nie skończyła o czasie, nie mówiąc o elemenatrnej chociaż jakości.. BRAWO wyboru w firmy!! Odpowiedz Link Zgłoś
dfgfdg Re: Złotniki do Księgi Guinnessa - piąty rok toną 20.05.10, 07:57 Ale kogo to obchodzi? Przeciez najwazniejszy jest stadion. Co tam jakas kanalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
paniskoklex Re: Złotniki do Księgi Guinnessa - piąty rok toną 20.05.10, 08:58 ale ze stadionem też im nie wychodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złotniczanka Re: Złotniki do Księgi Guinnessa - piąty rok toną IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.10, 11:19 Jak byś idioto tam mieszkał, to byś inaczej śpiewał!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dfgfdg Re: Złotniki do Księgi Guinnessa - piąty rok toną 20.05.10, 12:41 pl.wikipedia.org/wiki/Ironia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enobody Re: Złotniki do Księgi Guinnessa - piąty rok toną IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.10, 13:42 Ale jak zwykle ograniczeni umysłowo mieszkańcy ponownie wybiorą tą samą ekipę Dutkiewicza... Masakra Odpowiedz Link Zgłoś
paniskoklex przykład 20.05.10, 08:56 kolejny przykład niekompetencji urzędników. ewidentny brak nadzoru. ale cóż ... zawsze było ciężko dojechać w kierunku leśnicy... a urzędnicy urzędują daleko, daleko...no i dzień pracy taki krótki ... Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: przykład 20.05.10, 10:11 A jakieś argumenty, że to przykład niekompetencji urzędników? Same efekty nie wystarczą. Równie dobrze można powiedzieć, że to kolejny przykład na to, że wrocławscy robotnicy i inżynierowie nie potrafią kłaść kanalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: przykład 20.05.10, 10:46 wszystkie nieudane projekty to wynik złego zarządzania. od tego jest zarządzanie, żeby projekty się udawały. jak "> wrocławscy robotnicy i inżynierowie nie potrafią kłaść kanalizacji." to trzeba sprowadzić z Miękini, albo Mogadiszu - to nie jest pierwsza inwestycja, która tonie w błocie. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: przykład 20.05.10, 11:31 > wszystkie nieudane projekty to wynik złego zarządzania. Nie, zapewniam Cię, że nie wszystkie. > to trzeba sprowadzić z Miękini, albo Mogadiszu - to nie jest > pierwsza inwestycja, która tonie w błocie. Publiczny inwestor jednakże nie może zabronić wykonawcy zatrudniania miejscowej kadry, ani tym bardziej wskazać konkretnej. Natomiast z jakiejś przyczyny wykonawcy wolą miejscową kadrę (zapewne chodzi o pieniądze), co jednak przynosi stałe skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: przykład IP: *.static.korbank.pl 20.05.10, 10:46 Hydrobiel nie jest firmą z Wrocławia ale z Żar.Budowy w dużych miastach dla firm takich jak ta są nie do pokonania i nie powinne wygrywać tego typu przetargów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zlotniczanin Re: przykład IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.10, 12:47 Robotnicy są w 100% z macierzystych terenów następujących firm zamiejscowych: Hydrobiel, SAN-BUD, ATA Technik i ostatnio jako podwykonawca HYDRO-BUD. I kierownictwo i pracownicy fizyczni są zamiejscowi i wynajmują bardzo wiele pokoi na osiedlu. Pozdrawiam Złotniczanin Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: przykład 20.05.10, 14:14 No dobsz, wycofuję się więc z tezy, że Złotniki to dowód na kwalifikacje naszej rodzimej kadry. Ale mało pocieszające jest, że zarówno we Wrocławiu jak i w Lubuskiem brak fachowców od robót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dEVIL Re: przykład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 14:15 miejscowi też są... wiem bo dorabiają tam moi "kumple" Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Pomyśl 20.05.10, 11:10 Urzędnicy powinni zadbać, żeby budowa została zakończona o czasie. Jeżeli firma się nie wywiązała, to powinni nie tylko rozwiązać z nią umowę, ale też podać do sądu i wyszarpać solidne odszkodowanie. Co zaś mamy tutaj? Jedna firma sobie nie radzi, wybierają drugą. Druga też nie daje rady. Przypadek? Drugi raz? Znasz to powiedzenie, że jeden raz to przypadek, ale drugi to już niedbalstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Pomyśl 20.05.10, 11:26 > Urzędnicy powinni zadbać, żeby budowa została zakończona o czasie. Powinni. Bywają jednak przeszkody (niekoniecznie w tym przypadku), które nie są wynikiem niedbalstwa, a jednak uniemożliwiają terminową realizację inwestycji. Zgodzisz się ze mną? > Jeżeli firma się nie wywiązała, to powinni nie tylko rozwiązać z > nią umowę, ale też podać do sądu i wyszarpać solidne odszkodowanie. O ile nie wywiązała się z własnej winy, zgoda. Sam skutek to jednak za mało, by przesądzać o winie wykonawców lub nadzoru, o ile faktycznie w tym przypadku zawiniła aura. A żeby nie było, to i prywatni budowlańcy twierdzą, że w tym roku niewiele dało się zrobić. > Znasz to powiedzenie, że jeden raz to przypadek, ale drugi to już > niedbalstwo? Jeżeli są te same przyczyny, to pewnie i można byłoby spróbować mówić o niedbalstwie, nie przeczę. Dlatego pytam o ciąg rozumowania, który prowadzi do takiej konkluzji. Tymczasem w odpowiedzi dostaję: roboty się opóźniają, bo są źle nadzorowane. O tym, że sa źle nadzorowane świadczy opóźnienie robót. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Pomyśl 20.05.10, 12:24 sverir napisał: > > Powinni. Bywają jednak przeszkody (niekoniecznie w tym przypadku), które nie są > wynikiem niedbalstwa, a jednak uniemożliwiają terminową realizację inwestycji. > Zgodzisz się ze mną? Owszem. Przeszkody takie, jak wojna, trzęsienie ziemi, najazd kosmitów, epidemia dżumy etc. W tym wypadku nie zaobserwowałem nic, co by usprawiedliwiało taką niemoc. > > O ile nie wywiązała się z własnej winy, zgoda. Sam skutek to jednak za mało, by > przesądzać o winie wykonawców lub nadzoru, o ile faktycznie w tym przypadku > zawiniła aura. A żeby nie było, to i prywatni budowlańcy twierdzą, że w tym rok > u > niewiele dało się zrobić. Przez 5 lat pogoda nie pozwalała nic zrobić? To ja chyba w innym Wrocławiu żyję. > Jeżeli są te same przyczyny, to pewnie i można byłoby spróbować mówić o > niedbalstwie, nie przeczę. Dlatego pytam o ciąg rozumowania, który prowadzi do > takiej konkluzji. Tymczasem w odpowiedzi dostaję: roboty się opóźniają, bo są > źle nadzorowane. O tym, że sa źle nadzorowane świadczy opóźnienie robót. To powiedz mi po cholerę nadzór, skoro on nic nie może? Czy sprawy przeciwko wykonawcom skierowano do sądu? Czy zawnioskowano o wykluczenie ich z udziału w przetargach z udziałem środków publicznych? Czy ktoś uczciwie powiedział ludziom dlaczego w środku Europy w XXI wieku nie da się wykopać dziury i położyć rury? Wykonawca spieprzył sprawę równo, ale miasto także sobie zupełnie nie radzi z tą inwestycją. Nie tylko z tą zresztą. Dynamiści mają wielkie problemy z doprowadzeniem czegoś do końca bez kompromitacji i opóźnień. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Pomyśl 20.05.10, 14:11 > Owszem. Przeszkody takie, jak wojna, trzęsienie ziemi, najazd > kosmitów, epidemia dżumy etc. W tym wypadku nie zaobserwowałem nic, > co by usprawiedliwiało taką niemoc. A bywasz na Złotnikach i prowadzisz nadzór, że jesteś w stanie zweryfikować przyczyny opóźnienia? > Przez 5 lat pogoda nie pozwalała nic zrobić? Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że piszę wyłącznie o tym przedłużeniu: z maja do lipca, a nie o tym co się działo w ciągu poprzednich 5 lat. Po prostu tego nie wiem. > To powiedz mi po cholerę nadzór, skoro on nic nie może?(...) Zapytam: co Ty wiesz o: a) prowadzeniu inwestycji związanej z FS? b) prowadzeniu kontraktów na FIDIC? c) kładzeniu kanalizacji na całym osiedlu? Ja, przyznam uczciwie, wiem niewiele. Dlatego pytam i nie otrzymuję w zasadzie odpowiedzi a jedynie pobożne życzenia lub inne wypowiedzi świadczące o tym, że jest jak jest, bo tak właśnie myśli forumowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Pomyśl 20.05.10, 16:05 sverir napisał: > A bywasz na Złotnikach i prowadzisz nadzór, że jesteś w stanie zweryfikować > przyczyny opóźnienia? > Rozumiem, że przez ostatnie 5 lat Złotniki nawiedzały (na zmianę) wojny, epidemie, ataki dywersantów, rewolucje, trzęsienia ziemi i huragany? > Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że piszę wyłącznie o tym przedłużeniu: z maja do > lipca, a nie o tym co się działo w ciągu poprzednich 5 lat. Po prostu tego nie > wiem. > A ja wiem, że coś nie grało wśród nadzoru i budowlańców, bo mnóstwo prywatnych inwestycji w tym czasie ukończono. > Zapytam: co Ty wiesz o: > a) prowadzeniu inwestycji związanej z FS? > b) prowadzeniu kontraktów na FIDIC? > c) kładzeniu kanalizacji na całym osiedlu? > > Ja, przyznam uczciwie, wiem niewiele. Dlatego pytam i nie otrzymuję w zasadzie > odpowiedzi a jedynie pobożne życzenia lub inne wypowiedzi świadczące o tym, że > jest jak jest, bo tak właśnie myśli forumowicz. Tak się składa, że pracowałem przez jakiś czas przy projektach unijnych - w tym projekcie budowlanym (przebudowa pewnego obiektu) za ponad milion złotych. Wiem więc, że tutaj mamy do czynienia z żenującą indolencją po obu stronach. Miasto już dawno powinno winowajcę puścić w skarpetkach, bo tłumaczenie, że przez 5 lat się nie dało wykopać dziury i położyć rury jest po prostu żenujące. Chciałbym zauważyć, że taki Most Milenijny budowano dwa i pół roku, a skala i poziom komplikacji tych inwestycji jest absolutnie nieporównywalny. Odpowiedz Link Zgłoś
malko9 Złotniki do Księgi Guinnessa - piąty rok toną w... 20.05.10, 09:24 No, gdyby tak Najjaśniejszy Sternik tonął w błocie, to na pewno skończono by inwestycję przed terminem. A tak? Panie z Biura Funduszu Spójności (nadzorującego tę inwestycję)pouczają nas dzwoniących z interwencjami, że powinniśmy dziękować (ale komu nie powiedziały), że będzie kanalizacja. No tak, za taki luksus w XXI wieku trzeba by dziękować, a może i na mszę dać. A Pan Prezydent pozostaje ŚLEPY na takie lekceważenie mieszkańców przez podległych/uległych, a jednocześnie aroganckich i niedouczonych pracowników. Ciekawe jak długo będzie trwał taki stan rzeczy. Do wyborów prezydenta miasta? Znów będziemy mamieni obietnicami, byle tylko oddać głos. A co będzie jak sobie przypomnimy obietnice sprzed poprzednich wyborów? To by się działo... Odpowiedz Link Zgłoś
stahoo1976 godne kary 20.05.10, 10:30 Powinni im taką KARĘ dopier...ć żeby się na zawsze zwinęli z rynku. Ale zamiast tego pewnie dostaną kolejny przetarg - tak jak Mostostal. No, ale chłopcy Dutkiewicza zajęci są promocją miasta, po którym nie da się jeździć, nie ma wystarczającej liczby hoteli, nie ma infrastruktury (bo to jest - to średniowiecze) - ale które koniecznie chce organizować EXPO. Boże! ty widzisz a nie grzmisz ?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
byrcyn11 Nie zawracjacie dupy jakimiś 20.05.10, 10:51 Złotnikami - obywatelu Piszczyk. Stadion w tarapatach, autostrada w powijakach, dworzec kolejowy w potrzebie, kolejki do lotniska zdrajcy odmawiają budować, a ty się nie zrywasz, szabli nie chwytasz,... tylko dupę zawracasz jakąś Leśnicą czy Złotnikami - wstydu nie macie redaktorze Piszczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Niech żyje dynamizm! 20.05.10, 11:07 Niech żyje dynamizm i profesjonalni urzędnicy potrafiący dopilnować wydawania publicznych pieniędzy! Hip hip! Hura! Odpowiedz Link Zgłoś
hela_z_gazowni Re: godne kary 20.05.10, 11:09 A może niech zagrzmi i to wszystko zaleje. Może wówczas ktoś podrapie się po głowie i pomyśli że czas wracać na wschód gdzie miejsce naszego narodu. Może po prostu jako zbiorowość nie dorośliśmy do tego aby żyć na pograniczu z Europą zachodnią. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger mnie jedno teraz zastanawia 20.05.10, 11:43 jaka będzie frekwencja na wyborach samorządowych mieszkańców Złotnik? Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l w Złotnikach potrzebna fontanna 20.05.10, 11:48 i zapomnicie z wrażenia o błocie ;)) a naczelnego hydraulika rozliczymy już niedługo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złotniczanin Re: nie zapominajmy o pomniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 13:15 Mamy dwa place. Plac Kaliski i Plac Ciesielski. Urząd Spójności w ramach rekompensaty chce ufundować mieszkańcom na jednym placu fontannę, a na drugim pomnik. Obecnie organizowane jest referendum co ma być na którym placu i czyj pomnik. Bardzo prosimy o życzliwe porady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: momus Dutkiewicz do Księgi Guinnessa za swój dynaminizm. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.05.10, 13:19 CZAS MINĄŁ, PANIE DYNAMINICZNY!! PORA ODEJŚĆ!! PORA NA NORMALNOŚĆ W NASZYM MIEŚCIE!! Odpowiedz Link Zgłoś
senninha Złotniki do Księgi Guinnessa - piąty rok toną w... 20.05.10, 15:31 Zamiast co kilka miesiecy zmieniac termin realizacji inwestycji, umowmy sie na 2020 rok i bedzie wzgledna jasnosc. Na marginesie, forma "wte i wewte" jest razaco bledna. Poprawny zapis to: w tę i we w tę :) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
monaiwona Złotniki do Księgi Guinnessa - piąty rok toną w... 20.05.10, 19:27 a ja tak sobie myślę,że kierownictwo HYDROBIEL dba o swoich pracowników - zapewnia pracę im oraz wielu , wielu ludziom w magistracie.Po co kończyć taką robotę, skoro urzednicy nie ruszają tyłka zza biurka,tylko "analizują" dokumenty.A kasa płynie do ich portfeli.Mieszkam na Kieleckiej-ulicy, którą co parę dni dzielni chłopcy rozkopują, albo stawiają kopczyki z tzw.puzzli na środku jezdni.A ile tu studzienek kanalizacyjnych,a jaka ta ulica nierówna! Ale właściwie po dzisiejszej bitwie po wodę w Kauflandzie chyba nic mnie zdziwi.I śmiesznie i straszno... Odpowiedz Link Zgłoś