Gość: marraa Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: 212.127.95.* 05.04.04, 19:15 piszcie co wiecie ja slyszalam tez duzo np ze w 1 przecietniaki w 2 kujony w 3 ufo w 4 dresy z palkami w 5 politycy w 7 lamusy w 8 zabojady w 9 nie wiem w 10 wies w 11 loki w 12 kuj kuj w 13 przeludnienie w 14 uciekajcie w 15 lepper !!! musze isc do skzoly od 1 do 15 do ktorej mam isc>?????!!!! dawacjie swoje opinie calkiem powaznie ja troche zartowalam ale troche nie papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.04.04, 20:54 nie idz do zadnej, albo wynajmuj prywatnych nauczycieli jak ci zadna nie pasuje. swoja droga w II LO wcale nie ma kujonyw. juz wiecej nauki jest w X Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marraa Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: 212.127.95.* 05.04.04, 22:46 no przeciez ja zartowalam bardzo chce isc do ktorejs z tych szkol i chcialabym wiedziec co wy o nich sadzicie albo jeszcze lepiej by bylo gdybyscie sie w nich uczyli i mogli powiedziec jak tam jest aktualnie to bardzo wazne dla mnie. dziekuje z gory. raczej jestem nastawiona na jezykowe humanistyczne i ogolne, poradzcie jesli mozecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: 80.51.250.* 24.04.04, 13:58 Jeśli human, języki i ogólne wykształcenie to IX :) chcesz wiedzieć więcej - napisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slobo JEDNYNKA - NAJLEPSZE LO !!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 09:47 Co za bzdury piszesz odnośnie I LO!!!! Kończyłem to liceum w 2001 roku - w całej szkole tylko 2-3 osoby nie zdały matury! Z mojej klasy wszyscy są na jakichś studiach (zdecydowana większość na PWr, 5 na AR, 4 na UWr, 2 na AE, jedna na AM, TYLKO jesdna osoba jest w Wyższej Szkole Tego i Tamtego:)) Nie sądzę żeby przyjmowali tam wszystkich, to bzdura. Mam znajomych, którzy uczęszczają jeszcze do "Jedynki" (większość w klasach maturalnych) wszyscy są zadowoleni. Klimat tej szkoły był niesamowity. Do tej pory spotykamy się z ludzmi z klasy i żałujemy że tylko 4 lata mogliśmy spędzić na Poniatowskiego. Najchętniej wzięlibyśmy dziekanki i jeszcze rok pośmigali do ogólniaka. Kończąc: szkoła jest super, poziom nie jest taki jak w III i XIV, ale wcale nie jest gorzej niż w innych ogólniakach. Pozdrawiam wszsytkich kandydatów do LO i z czystym sumieniem polecam "Jedynkę" - nie będziecie żałować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutka Re: JEDNYNKA - NAJLEPSZE LO !!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.04.04, 16:16 Ja się ucze w X Lo i jestem zadowolona. Sa klasy filologiczne (z jezykiem angielskim i z jezykiem niemieckim), biologiczno-chemiczne, matematyczno- informatycze ogólne (jedna z jezykiem niemieckim i geografia druga z angielskim i matematyka jak sie nie myle). jest tez co 3 lata klasa dziennikarska, a co do I lo to chodzi tam moja kolezanka... bo sie nie dostała tam gdzie chciała. Twierdzi, ze ogólnie nie jest zle, jest w klasie jezykowej i ma 6 godzin niemieckiego. twierdzi za to, ze matematyka troche lezy, bo wieszkosc klasy nic nie rozumie i jest ciagla łopatologia. ale zapewne to nie wina nauczycieli, tylko osob. wszak klasa jezykowa sadze, ze nie mozna mowic ze jedna szkoła lepsza od drugiej, bo wiadomo w jednej szkole moze byc swietny poziom w klasach mat-inf, za to w drugiej beznadziejny, za to w tej pierwsze moze byc swietny human, a adziewny mat-inf. Odpowiedz Link Zgłoś
bugia VII LO 06.04.04, 16:38 * wysoki pozim biol- chemu jest oczywisty i dotyka także klas o innych profilach * można trafić na bardzo przyzwoity humaman, ale pod warunkiem historii i fakultetu z p. Moskwą * są dobrzy matematycy * niech pan Bóg broni wyboru tej szkoły osobom, które chcą studiować na Politechnice, bo w tej szkole nikt nie postawi Ci dobrej oceny tak sobie. Nawet dobre osoby płacą za małe potknięcie słabszą oceną na świadectwie. * za moich czasów (matura 1998 r) słaby poziom angielskiego, ale z tych anglistów już prawie nikogo nie ma, więc może sie polepszyło. Ale polecam rosyjski (można się dużo nuczyć) i francuski ( ponoć babka jest dobra i pracuje w szkole cały czas, więc nie ma ryzyka,że co roku będzie inny nauczyciel) * bardzo bogata biblioteka- dla mnie tam było wszystko * osobiście polecam- mam świetne wspomnienia i na nic bym ich nie zmieniła Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: VII LO IP: *.wroclaw.mm.pl 06.04.04, 22:05 W jednym z renomowanych liceów uczy się dwójka dzieci sąsiadki. Syn poszedł tam pierwszy i był zachwycony. Sympatyczna klasa, świetna wychowawczyni, znakomici nauczyciele "strategicznych" przedmiotów. Nie było wątpliwości, dokąd pójdzie córka rok poźniej. I tu zaskoczenie- klasa córki niezgrana, wychowawca- totalna pomyłka, a nauczyciel angielskiego zmienił się pięciokrotnie w ciągu dwóch lat. Dlaczego o tym opowiadam? Żeby udowodnić, że nie ma szkół lepszych, czy gorszych. W każdej można trafić źle lub dobrze. To chyba kwestia szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bugia Re: VII LO IP: *.ssk.com.pl 08.04.04, 08:16 I sporo w tym prawdy, ale też nie do końca. Bo szkoły tzw. renomowane dają jednak lepsze przygotowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: VII LO IP: 80.55.194.* 11.04.04, 10:57 Obecnie chodzę do "siódemki" i muszę powiedzieć że poziom angielskiego jest teraz bardzo wysoki. Zatrudnili nowych nauczycieli tego języka- osobiście polecam panią Piętę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: VII LO IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.04.04, 14:55 hmm, ale tez uczy Cię jeden nauczyczyciel i nie wiesz jak inni. w ażdej szkole są lepsi i gorsi nauczyciele. np u mnie w szkole ja trafiłam na świetną nauczycielkę od angielskiego, mamy zajęcia na bardzo wysokim poziomie. byliśmy tą grupą mniej zaawansowaną, a teraz przegoniliśmy już tą zaawansowaną, która ma niestety nie najlepszą nauczycielkę, uczącą starymi metodami nauczania. tak samo jak jeden uczen jest dobry, drugi przecietny a trzeci slaby, tak samo jest z nauczycielami. mam koleżankę w VII (w 2 klasie jest, biol-chem) i jest naprawdę zadowolona ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bugia Re: VII LO 14.04.04, 13:45 To cieszy,że zatrudnili dobrego anglistę, ja swojego czasu musiałam zdecydowac sie na ustny rosyjski, bo był i jest prowadzony w 7 LO pożądnie. Polecam też chemię w VII jest niezła jazda, na polrocze postawiono 57 pał z tego 27 chemicy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z VII Re: VII LO IP: *.inet.polhost.pl 15.04.04, 21:29 obecnie kończę siódemkę i jeśli ktoś ma jakies pytania chętnie odpowiem kasloj@wp.pl co do poziomu angielskiego, nie zgodziłabym sie, że jest wysoki, może u prof. Pięty, ale nie u prof. Bryszkowskiego czy prof. Dąbrowy... nie polecam co do chemii, to nie jest już tak źle, tylu pał juz nie stawiają, a uczą na dobry z plusem :) niestety, ta "wiekowa" kadra wkrótce odejdzie, a jaki poziom pozostanie... dowiemy sie pewnie za jakieś 5 lat mimo to polecam szkołe, nawet bardzo uczennica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: VII LO IP: 80.55.194.* 17.04.04, 16:43 Ale sama przyznasz że angielski w naszej szkole zmierza ku dobremu. Zaczęła się wymiana wiekowej kadry, może zatrudnią więcej młodych i doskonale wykwalifikowanych anglistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z VII LO Re: VII LO IP: *.inet.polhost.pl 18.04.04, 21:25 nie powiedziałabym, że prof. Dąbrowa jest starszym człowiekiem :) mówi świetnie po angielsku, ale ma problem z przekazaniem uczniom swojej wiedzy a co do pozostałych nauczycieli z tej "wiekowej kadry", to żałuję, że odchodzą, bo wnosili pewien poziom do tej szkoły ( pomijam tu niestety prof. Świerczewską, gdyż wg mnie i wielu moich znajomych jest zbyt konserwatywna, ale zapewne kilka lat temu uczyła świetnie :( ) pozdrawiam, uczennica z VII Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: VII LO IP: 80.55.194.* 19.04.04, 17:12 Małe sprostowanie.Nazwałam obecną kadrę wiekową, bo sama przyznasz że w większości taka jest. Pisząc tak o niej,nie miałam na myśli,że jest kiepska, osobiście uważam,że jest bardzo dobra, chociażby wspomniana przez Ciebie pani Świerczewska (świetna polonistka).Nie wiedziałam że Twoja anglistka nie jest stara, więc napisałam,że być może odejdzie wraz z "siódemkowymi weteranami". Sedecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: VII LO IP: 80.55.194.* 19.04.04, 17:15 Małe sprostowanie.Nazwałam obecną kadrę wiekową, bo sama przyznasz że w większości taka jest. Pisząc tak o niej,nie miałam na myśli,że jest kiepska, osobiście uważam,że jest bardzo dobra, chociażby wspomniana przez Ciebie pani Świerczewska (świetna polonistka).Nie wiedziałam że Twoja anglistka nie jest stara, więc napisałam,że być może odejdzie wraz z "siódemkowymi weteranami". Sedecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: VII LO IP: *.komputerowe.com 23.04.04, 23:18 Ja obecnie kończę 7 LO i musze przyznać że na pewno nie były to stracone lata. Poziom ang średni, mam mieszane uczucia, co do francuskiego, to uważam że jeśli ktoś chce to na pewno może się u pani Piegzik nauczyć, ja jednak nie chciałem;) No i trzy lata nauki tego języka poszły na darmo:P Wg mnie w tej szkole nie trzeba było nic robić żeby zdać z przyzwoitą średnią ( zależy co dla kogo oznacza przyzwoita, ja miałem mniej więcej 3,5 zawsze), z tego co pamiętam to nie robiłem w tej szkole nic, ale miałem zasadę aby nie opuszczać lekcji, opłaciło się. Szkoła teraz się zmieniła, bo jest zreformowana, ale w starym układzie 4 letnim ( 4 klasy autorskie + 4 ogólne) to można było ciągle imprezować bez większych konsekwencji!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bugia Re: VII LO IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.04, 10:07 To się zgadza, że w każdej szkole można przewegetować i jakoś na trójach dobrnąć do końca. Jasna rzecz. Tylko,że osoby które mają zamiar startować na Polibudę- na popularne kierunki np. elektronika z taką średnią nie mają szans. Jest Konkurs świadectw- biorą średnia ocen- ktoś kto ma tróję z matmy itd wypada z baru. Rzeczywiście w 2006 roku wszystko się zmieni. Dla nas, osób które już kilka lat temu skończyły VII LO, to już będzie inna szkoła. Dziś już jest wielu nowych nauczycieli, co rok oglądam zdjęcie nauczycieli ze studniówki i co rok dziwie się ile tam nowych twarzy. W 2006 roku już chyba prawie nikt nie zostanie z mojej starej kadry, chyba tylko p. Kot (chemia) W tym roku na emeryturę odejdzie B. Świerczewska- legenda tej szkoły, choć mnie nie uczyła, to i mnie informacja poruszyła. Odchodzi też p. D. Dziedzic od biologii, która mnie uczyła, świetnie z resztą ( pisemna biol.- bdb). Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akwizytor Re: VII LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 12:58 vii lo jest do dupy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yuppie Re: VII LO IP: *.zmigrod.gigabit.net.pl / *.gigabit.net.pl 10.12.04, 18:20 VII LO to naprawde świetna szkoła! Pod względem biol-chemu jest najlepsza w województwie (tak mówią rankingi). Human jest też spoko bo uczy tam tylko p. Moskwa! (baaardzo dobrze) Za to nie zazdroszczę klasom mat-inf, gdyż poziom informatyki w tej skzole jest w opłakanym stanie! Serio! A moze to tylko wina nauczycielek 'na poziomie'? Naprawdę polecam wszystkiem ambitnym!!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua Re: VII LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 20:00 No to ja obale ten piekny mit o wspanialej VII... Bio-Chem: Klasa owszem, powiedzialabym, ze pod wzgledem bio-chemu lepiej nie mozna trafic, nauczanie Biologii jest na bardzo wysokim poziomie a w dodatku nauczyciele potrafia zachecic do nauki, podobnie sprawy sie maja z Chemia. Mat-Inf: Cienko, slabe przygotowanie na Polibude a jesli chodzi o Infe to jak nie traficie na P.Stanisz, ktora was za pewne zagrozi juz w 1 klasie to marne szanse na dobre wyniki z Infy (przyszlosciowe). Human: Zwazajac na ilosc polonistow trduno mi jest ocenic, ale ogolnie nie specjalnie polecam ten profil w 7. Podsumowanie: W klasach sa zazwyczaj niesamowite osobowosci.Inteligentni rozrywkowi ludzie choc trudno powiedziec zeby klasy byly specjalnie zegrane. 7 jest szkola tylko na papierku, wchodzi sie tam i wychodzi kiedy chce, mozna na korytarzu sie przywitac z danym nauczycielem i sie potem nie pojawic u niego na lekcji nie spodziewajac sie pozniejszych konsekwencji (No chyba ze u P.Myskow ktora ma zwyczaj powiadamiac rodzicow delikwenta o popelnionym przestepstwie). Moze to dobre a moze i zle... ale wydaje mi sie, ze taki luz jest lekkim przegieciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anelka Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.rozanka.wroc.pl 06.04.04, 22:42 czy ktos mialby mozliwosc przedstawienia mi swojej opini o 2,8,9,lub 11? bardzo prosze jesli ktos do ktorejs z tych szkol uczeszcza lub ma tam znajomych. chodzi o poziom,nauczycieli,atmosfere Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: LICEA WE WROCLAWIU: XIV, XII IP: *.magma-net.pl 06.04.04, 23:07 hej słyszałem o wielu liceach ale o tym wiem trochę więcej: do XIV chodzę a w XII mam znajomych. Jeśli o XIV chodzi to nie ćpam a jakoś mi idzie. Nawet całkiem nieźle. Wkuwać rzeczywiście trzeba ale to czy będzie to trwało przez cały dzień to wasz wybór. Przede wszystkim trzeba być systematycznym. Jak sobie olejesz coś przez parę dni to potem trudno się będzie pozbierać. Kończy się to siedzeniem po nocach, bywa że do 4-5 rano, ale zwykle do 2 wystarczy :). Jeśli chodzi o olimpiady to rzeczywiście niedawno wprowadzili obowiązek udziału. Wcześniej nie zmuszali do niczego a teraz boją się o pozycję w rankingu. Ale to nie jest takie upierdliwe jak się wydaje - zawsze można się zgłosić na olimpiadę artystyczną dzięki czemu z WOKU dostaje się celujący i się na nią nie dostać. A napisanie olimpiady geograficznej gwarantuje PIĄTKĘ na semestr. Najwięcej trzeba siedzieć nad angielskim, tym bardziej jeśli skorzysta się z rozszerzonego 6-godzinnego programu. Może to zależy od nauczyciela ale często trzeba uczyć się na pamięć całych tekstów. Łatwo na pewno nie jest i trzeba się nieźle spiąć ale to na pewno daje dużo. Znajomi po czternastce twierdzą że są "zaskoczeni niskim poziomem studiów" (stosunki międzynarodowe, WPPT na Politechnice). Szkoła dla tych którzy chcą dużo osiągnąć i mają mocne nerwy bo jest wiele sytuacji w których naprawdę można wpaść w dół. Spadek średniej o 2,0 w stosunku do gimnazjum jest normalny. Jeśli chodzi o XII LO to nie słyszałem złej rzeczy. To moja rodzinna szkoła (no, ja się wyłamałem) Mnie denerwowałby system punktowy. Liceum ma dość dobry poziom, jest wysoko w rankingu, znakomicie dopasowane są klasy, nauka nie jest najważniejsza. Szkoła dla tych którzy chcą się uczyć, ale nie kosztem wszystkiego innego. Czeka po nim jednak jeszcze dużo pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: LICEA WE WROCLAWIU: XIV, XII IP: *.magma-net.pl 06.04.04, 23:23 A ja chodzę do XIV jest rzeczywiście tak jak piszesz i mi się podoba. Atmosfera nie jest wcale taka beznadziejna jak się mówi! Przy okazji to zapraszamy na DNI OTWARTE już wkrótce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: LICEA WE WROCLAWIU: XIV, XII IP: *.magma-net.pl 06.04.04, 23:25 bb a z której klasy jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: LICEA WE WROCLAWIU: XIV, XII IP: *.magma-net.pl 06.04.04, 23:27 2 E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: LICEA WE WROCLAWIU: XIV, XII IP: *.magma-net.pl 06.04.04, 23:29 Nie mamy czasami jutro jakiegoś sprawdzianu :>? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: LICEA WE WROCLAWIU: XIV, XII IP: *.magma-net.pl 06.04.04, 23:30 nie wiem. Ale słyszałem że Tomaszewski coś wymyślił i będziemy oglądać film <jupi> przez ok. 3 godziny lekcyjne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xiv Re: LICEA WE WROCLAWIU: XIV, XII IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.04, 12:44 Oj biedaki, kalfior waszym przywódcą!:) Nadzieja matka G.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prolssssze Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.rozanka.wroc.pl 09.04.04, 13:40 niech ktos mi cos napisze o 8 lub 9 lub 1 lub 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voytec X LO - ciekawostka ;) IP: *.finemedia.pl 13.04.04, 21:44 Według moich skrupulatnych wyliczeń ( ;p ) mój post jest 149 z kolei i w absolutnie żadnym nikt nie skarżył się na X LO... do tego właśnie liceum chodzi 640 uczniów i z ręką na sercu mogę powiedzieć że nie znam absolutnie nikogo kto byłby z tej szkoły niezadowolony... może coś w tym jest... :) W okolicy X LO nie dostaniesz "w morde" (pojawiło się to przy okazji 1 i 4 LO :P), szkoła jest rewelacyjnie wyposażona a poziom nauczania jest naprawdę wyższy niż w 2, 9 i 13 LO - wiem, bo wielu moich znajomych wylądowało w tych szkołach i czasem wymieniamy się poglądami... :) Jedyne co mogę poradzić - warto odwiedzić każdą ze szkół podczas przerwy między lekcjami... wbrew pozorom można się o niej wieeeele wtedy dowiedzieć i diametralnie zmienić zdanie... POWODZENIA W WYBORZE :) SZCZĘŚLIWY LICEALISTA :P Odpowiedz Link Zgłoś
kk071 XV LO 13.04.04, 23:35 Jakby ktoś był zainteresowany jakimiś informacjami o 15LO to służę pomocą. Mój nr GG 3338869. Ostatnio LO nr 15 sie wspina w rankingach na coraz wyższe miejsca (gdzieś nawet, chyba w Newsweek-u było w pierwszej piątce na Dolnym Śląsku) Pozatym ma najwiekszą liczbe w regionie nauczycieli dyplomowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: X LO - ciekawostka ;) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.04.04, 22:15 wiesz Wojtek ja znałam jedną... narzekala na to, że musi się uczyć ale zarazem poziom dla niej za niski. ze pani prof. Ł wymaga od nich żeczy z kosmosu (klasa dziennikarska) i się przeniosła do V LO i teraz tam też marudzi, że ciągle musi się uczyć, ma same 2, ale poziom dalej za niski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: X LO - ciekawostka ;) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.04.04, 22:16 i sory za blad ortograficzny żeczy=rzeczy, ale ja lubie robić błędy pisząc na kompie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: X LO - ciekawostka ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 20:19 x lo moze ma dobra atmosfere, ale poziom niski, i to tym lo trudno utrzymac sie na dobry studiach! Odpowiedz Link Zgłoś
droga2 Re: X LO - ciekawostka ;) 26.01.05, 20:34 niekoniecznie. poziomu wcale nie ma takiego niskiego. jeszcze moze tez zalezy jaka klasa i jakie studia potem. większość moich znajomych, ktory skonczyli klasę mat-inf i sa teraz na jakichś bardziej ścislych studiach bardzo dzielnie sobie radzi, czasami ma nawet nauczanie indywidualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kluska Dzień Otwarty w III LO IP: *.neta-si.us 14.04.04, 18:22 W sobotę 17 kwietnia od godziny 9.00 do 14.00 będzie Dzień Otwarty w III LO. Serdecznie zapraszam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek-prawda o 14 LICEA WE WROCLAWIU -14lo i inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 23:36 chodze do 14lo i musze przyznac ze bardzo malo sie ucze,nie wygrywam zadnych olimpiad, nie jestem wybitny z zadnego przedmiotu,ale jakos sobie radze.minusy:zycie szkolne-ktorego nie ma,nie dziala radiowezel,gazetka,imprezy zwykle sie nie udaja.. prawda jest ze jesli ktos jest utalentowany znajdzie tu gromadke nauczycieli ktorzy poswieca swoj czas i siegna z nim po laury. ale osoby ktore nie sa bardzo ambitne beda musialy sporo uczyc sie w domu,bo nauczyciele nie przejmuja sie jesli ktos czegos nie rozumie-po to jest szkola zeby dostawac materialy do przerobienia.dla ambitnych i utalentowanych-super rozwiazanie,dla mniej ambitnych polecam np. "Ekola" liceum spoleczne, gdzie sa swietni nauczyciele(polski-prof. biniewicz z 14lo,mat.prof.Syska-12lo, i mistrz z Wos-u, i hist. Prof. Polanski) a fakultety organizowane w grupach po 2-6 osob,wtedy zadne korepetycje nie sa potrzebne i ma sie duzo czasu na zajecia pozaszkolne.(chodzilem tam do gimnazjum)naprawde sporo atrakcji po zajeciach. 3lo-super, klasa teatralna(co 3 lata) w tym roku przygotowala najlpesze spektakle wsrod dolnoslaskiej mlodziezy.pokazali sie na maturach teatralnych w teatrze grotowskiego,publicznosc odzwierciedlala ich poziom-przybyl taki tlum ze pierwszoklasisci musieli zagrac po dwa razy i nie starczylo miejsca. klasa architektoniczna-moj kolega jest bardzo zadowolony, jest w 2 klasie, uczy sie b. duzo ale widac efekty,robi bardzo dobre projekty. wyrozniam rowniez: Vlo-fajna atmosfera,klasa dyplomacji jest naprawde elitarna XII-wedlug znajomych super VII-//- XVII-w tym roku ma byc klasa teatralna pod opieka edwadra kalisza-zapowiada sie bardzo ciekawie-co roku organizowany przekret jest juz slynny wsrod teatrow mlodziezowych. jest tam mila atmosfera. XI-znam nauczyciela wf-u bardzo mily i madry czlowiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek a jednak III ... IP: *.os.kn.pl 14.04.04, 21:52 Jestem szczęśliwą absolwentką III LO i to właśnie wyżej wspominanej klasy humanistyczno-teatralnej. Powiem Ci tak, III to jedno z najlepszych Wrocławskich liceów (a porównanie mam nie tylko dzięki opiniom znajomych, ale również licznym kursom, na które w czasie mojej szkolnej edukacji uczęszczałam, a które organizowane były w różnych liceach). Atmosfera panująca w LO jest rzeczywiście specyficzna - raczej przyjazna, raczej ludzie nie gonią po trupach za ocenami czy olimpiadami, raczej sprzyja własnym inicjatywom i chęci zdobywania wiedzy wiedzy (również tej ponadprogramowej), szkoła raczej stara się rozwijać uczniów we wszystkich możliwych kierunkach (stąd liczne kółka, również poetyckie, i SKS)... I jest tylko jedno ale, moje "raczej", bo od chwli kiedy opuściłam szacowną szkołę zaczęły się tam dziać rzeczy dziwne i lekko niepokojące. Mam jednak nadzieję, że pomysły Dyrektora i jego, moim zdaniem zupełnie chybione, działania są tylko stanem przejściowym... Mimo wszystko III LO polecam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Bardzo proszę IP: *.wroclaw.mm.pl 16.04.04, 22:39 Kochani, nie wpisujcie się w środku, bo w powodzi tylu postów bardzo trudno znaleźć nowy. A niektórzy na bieżąco śledzą wpisy, więc nie mają potrzeby wracać do starych. Tak będzie prościej i przejrzyściej. Na pewno osoba, której chcecie odpowiedzieć, zauważy Wasz post i odpisze. Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzkam Re: Bardzo proszę 17.04.04, 15:00 i jeszcze rada - jeśli ktoś ma konto na gazeta pl to w ustawieniach moze sobie ustawić, zeby wyswietlalo mu chronologicznie (nie w tym durnym drzewku ze trzeba klikac na kazdy post) wszystkie posty na jednej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Klimas IX L.O. - nie ma lepszego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 13:02 znakomita atmosfera, wiele możliwości. nauczyciele spoks, choć kosy. Możliwość wdrażania własnych projektów -stawiają na kreatywność. Dobry układ między dyrekcją a samorządem owocuje w wiele wydarzeń kulturalnych, naukowych itp. Kabaret, różne koła zainteresowań, targi polityczne, koło europejskie etc. można wymieniać w nieskończoność... acha - niesamowity klimat , neogotyk w architekturze i blisko do rynku - "eden 2" ?? pozdrawiam!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KTOŚ XV, VI czy jakaś inna? IP: *.nd.e / *.nd.e-wro.pl 19.04.04, 19:55 Mam problem co do wyboru szkoły. Sama nie wiem gdzie mam iść. Jestem przeciętną uczennicą, nie umiem ryc po nocach. Potrzebna mi szkoła w której przetrwam, no i żeby była w miare ok. Co mi polecacie? Niedługo trzeba wypełniać podania, a ja dalej nic nie wiem nawet czytając forum :( Pomocy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: XV, VI czy jakaś inna? IP: *.wroclaw.mm.pl 22.05.04, 23:25 Pewnie juz złożyłas podania ale jeśli nie lubisz wkuwania po nocach to wybierz VI. Wiem cos o tym, bo sama jestem w XV. W gimnazjum miałm srednia 4.8 teraz spadłam na 2.5 Wszystko przez to, ze myślałam ze w pierwszej klasie nauczyciele traktuja ulgowo. Myliłam sie w XV trzeba ostro zakuwac, żeby miać przyzwoite oceny:P Pozatym atmosferka jest całkiem spoko i szkółka tez jest kofffana:) TYlko te oceny.... Zycze powodzenia i własciwego wyboru, buziaczki:*** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ox~ Re: XV, VI czy jakaś inna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 11:30 uczyc sie w XV? Daj spokoj, przez cztery lata NIC w tej szkole nie zrobilem. Wrzucilem na luz i bez problemu wszystko sie udawalo. Wcale nie trzeba zakuwac Mimo wszystko ciesze sie, ze opuszczam to liceum. 4 lata laby to juz lekkie przegiecie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: IX L.O. - nie ma lepszego IP: *.provider.pl / 62.233.177.* 19.04.04, 21:59 Źle może nie jest,ale bez przesady .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: 212.127.95.* 22.04.04, 20:43 i jak tam dni otwarte w lo9 ???:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 19:06 dni otwarte IX to byla paranoja....przy wejsciu wisial olbrzymi plakat, na ktorym napisano: o bliższe informacje mazecie panstwo pytac naszych uczniow, zapraszamy rownez do sekretariatu" ...ja zwawo zasuwam do sekretariatu...a tu.....kartka z napisem"wstep wzbroniony- lekcje jezyka czeskiego" dla mnie to kompletna paranoja.....a i jeszcze jedno po korytarzach chodzili uczniowie z kartkami wyrwanymi z zeszytow szkolnych i odblaskowo napisem" sekretariat zajety" ta szkola jest zalosna pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halszka Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.04, 21:02 chciałam zauważyć, że poza wrocławskimi liceami jest także swietne liceum pod Wrocławiem - w Długołęce... sporo Wrocławiaków tam chodzi, więc dojazd nie jest wielkim problemem... Odpowiedz Link Zgłoś
breslauer_88 Ratunku!! 24.04.04, 22:23 Dotychczas moją szkołą "pierwszego wyboru" było XLO, głównie ze względu na egzamin oraz kurs DSD II, który zdaje się za darmo. Ostatnio jednak dowiedziałem się, że w tej szkole nie ma żadnych wymian z Niemcami, za to w VIII jest ich dość dużo, ale nie ma możliwości zdania DSD II w szkole. I co ja mam teraz zrobić?? Poradźcie mi, proszę, bo kompletnie nie wiem co mam robić. Z góry dzięki:) PS Bardzo ważny jest dla mnie jęz. niemiecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasna sprawa Re: Ratunku!! IP: *.finemedia.pl 24.04.04, 22:24 Tylko X LO... serio !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Błagam pomocy. lo XIX IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 02.05.04, 22:54 chciałbym iść do lo XIX we wrocławiu ale nie wiem czy tam się trudno dostać?? mam średnią 3.8 i okołó 50 pkt/100 razem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FrankO Re: Błagam pomocy. lo XIX IP: *.kuzniki.net 13.08.04, 12:53 Luzacko :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Ratunku!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.04.04, 11:01 no nie licząc tegorocznej wymiany z Hannoverem, zeszłorocznej z Tubingen, i jeszcze wczesniejszymy, no i tegoroczna wymianą teatrow szkolnych w Weimarze to nie ma. Człowieku, są tak ze 2 rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
breslauer_88 Re: Ratunku!! 26.04.04, 13:49 Gość portalu: kasia napisał(a): > no nie licząc tegorocznej wymiany z Hannoverem, zeszłorocznej z Tubingen, i > jeszcze wczesniejszymy, no i tegoroczna wymianą teatrow szkolnych w Weimarze to > > nie ma. Człowieku, są tak ze 2 rocznie. Naprawdę są? O, to kamień z serca:P Najwidoczniej miałem złego informatora;-) Dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Ratunku!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.04.04, 15:24 ależ proszę bardzo. Tak w ogole jak się nie myle szkoła ma kontakty z 3 szkołami w niemczech i jedna w norwegii ;-) z reszta fajnie jest, jak chcesz pogadac to pisz 1474647. powiem Ci więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Ratunku!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.04.04, 15:25 ależ prosze bardzo, Jak się nie mylę szkoła ma kontakty z 3 szkolami w niemczech i jedną w norwegii ;-) jak chcesz to odezwij się 1474647, powiem Ci o szkole więcej Odpowiedz Link Zgłoś
breslauer_88 Re: Ratunku!! 26.04.04, 18:57 Gość portalu: kasia napisał(a): > > jak chcesz to odezwij się 1474647, powiem Ci o szkole więcej Chętnie, tylko muszę sobie ten debilny program [gg] naprawić, bo znowu coś mi się spieprzyło:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Ratunku!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.04.04, 14:38 moze to nie nalezy do tego forum, ale jesli masz stara wersje, to zainstaluj nowa. ja tez mialam stara i przestała dzialac, trzeba nowa bylo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
breslauer_88 Re: Ratunku!! 27.04.04, 15:36 Ok, spróbuję:-) I nie rozwijajmy tego tematu więcej, bo to rzeczywiście nie na temat:P A za pomoc w wyborze liceum jeszcze raz - wielkie dzięki:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amy Re: Ratunku!! IP: *.finemedia.pl 05.05.04, 17:32 sa wymiany z hannoverem i weimarem i to juz w pierwszej klasie - nie wiem kto ci takich głupot naopowiadał, ze nie ma zadnych. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
agahub Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) 28.04.04, 19:41 Wszystko się zgadza, jestem nauczycielem w XIX LO, jeśli chcesz zobaczyć szkołę i co się tam dzieje zapraszam do odwiedzin strony www,zsc.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda o XII Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: 62.87.130.* 29.04.04, 15:11 XII L. O. jest najlepsze . Nauczyciele przyjaźni dla uczniów, co nie znaczy, że nie wymagają. Może i ma opinię humanistycznego ale chemia to poziom światowy: kto nie wspomina czule Pana Szczęsnego? Matma w wykonaniu Pani Syskiej to mistrzostwo - całe pokolenia Ją pamiętają. A przedmioty humanistyczne z definicji są bardzo dobre: w końcu obie Dyrektorki to historyczki. Dużo imprez; teatr, wyjazdy "śladami" Mickiewicza: Paryż , Litwa; kabarety. Atmosfera super, a teraz szkoła może będzie mieć kontakty ze szkołami europejskimi - języki te rzeczy. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motek Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.04.04, 15:49 a oprocz pani Syskiej i pana Szczęsnego to leżą te przedmioty, taka jest prawda. i ja się cieszę, że nasz rocznik ma tylko wewnętrzne, bo będa inczej patrzeć... w innej szkole pewnie bym nie zdal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda XII Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: 62.87.130.* 30.04.04, 08:51 to nie jest prawda ,że poza Szczęsnym i Syską nie ma dobrych nauczycieli w 12. A Niemcowa ? daj Boże zdrowie ! o maturę z polskiego po Jej "szkole" nie trzeba się martwić- każdy to powie. A Skubiszowa też kosa. Trzeba popatrzeć kto dostaje się na studia w końcu 12 ma 5-te miejsce w rankingu. Radzą sobie i w Ekonomicznej i na prawie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychuu Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.core.lanet.net.pl 30.04.04, 10:04 no jezeli wszystkie opinie na temat tych szkol sa tak trafne jak w przypadku jedynki to nie wiem czy wogole byl sens zamieszczaqc cokolwiek! szkola bowiem jest ok i przyzwoicie przygotowuje do podjecia nauki na wyzszych uczelniach. kto nie wierzy niech zmierzy... Odpowiedz Link Zgłoś
nie_pij_tyle VIII Liceum Ogólnokształcące 01.05.04, 19:00 Widzę, że jak narazie niewiele osób sie tu wypowiedziało na temat mojej szkolki :) Otóz chdze do VIII LO i całkiem mi sie ono podoba. * FAJNY KLIMAT - duzo imprez, co miesiąc Dzień Rozmaitości i wtedy nauczyciele nie mogą pytać, jak sie przebierzemy i fajna zabawa jest :] *POZIOM:jest dość wysoki, chociaz wystarczy sie troche pouczyć i mozna wyjść na semestr ze średnią ok.4.0, wiec nie jest źle :] *NAUCZYCIELE: większość jest w porządku,chemia, fizyka, biologia - bywa ostro, poza tym ok. Ale wystarczy sie pouczyć, a nasi kochani profesorowie naprawde dopshe wykładają :D *WYMIANY: wazny aspekt - nie jestem pewna ile było dokładnie w tym roku, ale 4 na pewno, a moze wiecej (angielskie, francuska i niemiecka) *SZKOŁA:jest kameralna i nauczyciele w przeciwieństwie do wielkich szkół znają uczniów.W środku podkowy na planie której stoi szkoła jest patio, gdzie moze wyjść na przerwe i na którym kategorycznie (hehehe) nie mozna palić :P *W rankingu szkół z WPROSTa 8 była na 8. miejscu :-) ale powinna być wyzej, bo nie uwzgledniono w rankingu Uniwersytetu Wr., przez co dane nie są do konca prawdziwe :/ *Zeby sie dostać w 1 naborze w zeszłym roku trzeba było miec ok.70-75 punktów (zależy do jakiej klasy), w drugim wystarczyło sześćdziesiątpare. *Nacisk jest na języki-zwłaszcza na francuski, który jest językiem wykładowym w klasie dwujęzycznej. Do wyboru jeszcze:rosyjski i niemiecki, a angielski jest w kazdej klasie obowiazkowy. No juz chyba starczy ;) (jak ktos chce wiecej: nie_pij_tyle@gazeta.pl ) Zapraszam do 8, mysle ze przybliżyłam troche tę szkołę :) Pozdrowionka dla was :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrs Liczy sie nie tylko wyśrubowany poziom IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.05.04, 12:27 VI LO jest naprawde OK.Poziom jest średni dla uczniów z ocenami 4-5(z przewagą tych pierwszych :))Nauczyciele są super, środowisko uczniowskie ma wpływ na wiele decyzji szkoły, jest toche wyjśc oraz różnych imprez.Szczerze polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Liczy sie nie tylko wyśrubowany poziom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 19:14 wielkie dzieki!!!! w koncu jakies slowa o VI....wlasciwie to niewiele wiem o tej szkole....tyle tylko ze ponoc angielski jest na dobrym poziomie i ze jest polaczony budynek z gimnazjum....chodzi mi o klimat szkoly...jaki jest..czy jest tu duzo dresow, skatow...cokolwiek...za kazde slowa bede wdieczna pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bsk 6 LO IP: *.media4.pl 19.05.04, 09:33 jestem juz prawie absolwentka 6 LO i uwazam ze to super szkola o przyjemnym klimacie dla uczniow raczej srednio-dobrych wybralam ta szkole bo ma dobra opinie, niezly poziom, mialam tam wielu znajomych z klas starszych i jest blisko mojego domku. wielu uczniow mieszka w okolicy tj. na kozanowie, pilczycach, w lesnicy, czy na os. kosmonautow. Nauczyciele sa w wiekszosci spoko, a w-f jesienia i wiosna jest na stadionie na pilczycach. Uwazam ze dobrze przygotowuja do matury. Jesli ktos chce sie uczyc jezyka rosyjskiego to goraco polecam profesor Sosnowska. Ma opinie kosy, ale jesli uczysz sie systematycznie to nie ma problemu. Pozostale kosy juz odeszly ma emeryture... :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiSsY :)) PYTANIE :))))))))) IP: *.wroclaw.mm.pl 05.05.04, 14:13 Witam! Mam watpliwosci co do wyboru szkoly...moze wiecie cos wiecej na temat 1,2,11,24 lub 17 ??? wiecie moze ile chca tam punktow ??? Blagam o odpowiedz bo nie jestem w stanie wybrac miedzy tymi szkolami... wybitnie dobra szkole typu 14 czy 7...w zasadzie to nie chodzi mi o jakas zalezy mi na przecietnym ogolniaku do ktorego dostac sie mozna juz od ok 60 punktow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gluredhel Re: PYTANIE :))))))))) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.04, 14:41 ja też chcę takiego co sie można dostac od 60 pkt razem błagajmy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amy Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.finemedia.pl 05.05.04, 17:09 Chodze do 10 LO. Moim zdaniem jest to szkoła dla ucznia , który w gimnazjum miał raczej dobre oceny (czerw. pasek, lub nieco niżej), przynajmniej taki uczen nie musi tu wkładać zbyt wielkiego wysiłku, zeby miec jakotakie oceny :) Inni tez sobie pewnie dadza rade, ale moga wystapic male trudnosci :P. Ogólnie szkoła ma swój poziom, ale nie trzeba ryc dniami i nocami (sadze ze poziom tu mniej wiecej taki jak w 1 czy 2), a klimat szkoly tez calkiem fajny. Denerwujące są czasem dzieci z gimnazjum, ale budynek duuuzy, wiec tłoku nie ma. Dobra lokalizacja - nie w centrum, ale obok przystanki srodków komunikacji jadacych w wielu kierunkach (idealne udogodnienie na ewentualne ...ekhm... wagary ;) ), A znajdujące się o rzut beretem wały są idealne w ciepłe dni na okienka i takie tam ;P. Budynek co prawda nowy, ale mogli by troche odświeżyć, chociaż ogólnie sie nie sypie - niektóre klasy sa naprawde nieźle wyposażone, przestronne jasne korytarze, duzo ławeczek i parapetów, nie trza siedziec na podlodze. Genialny bufet . Buduja nam winde :) , szczesliwy numerek niestety tylko jeden :( , full kółek zainteresowań, konkursów itp., Ogólnie jest swietnie wiec zapraszam we wrzesniu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amy Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.finemedia.pl 05.05.04, 17:28 Chodze do 10 LO. Moim zdaniem jest to szkoła dla ucznia , który w gimnazjum miał raczej dobre oceny (czerw. pasek, lub nieco niżej), przynajmniej taki uczen nie musi tu wkładać zbyt wielkiego wysiłku, zeby miec jakotakie oceny :) Inni tez sobie pewnie dadza rade, ale moga wystapic male trudnosci :P. Ogólnie szkoła ma swój poziom, ale nie trzeba ryc dniami i nocami (sadze ze poziom tu mniej wiecej taki jak w 1 czy 2), a klimat szkoly tez calkiem fajny. Denerwujące są czasem dzieci z gimnazjum, ale budynek duuuzy, wiec tłoku nie ma. Dobra lokalizacja - nie w centrum, ale obok przystanki srodków komunikacji jadacych w wielu kierunkach (idealne udogodnienie na ewentualne ...ekhm... wagary ;) ), A znajdujące się o rzut beretem wały są idealne w ciepłe dni na okienka i takie tam ;P. Budynek co prawda nowy, ale mogli by troche odświeżyć, chociaż ogólnie sie nie sypie - niektóre klasy sa naprawde nieźle wyposażone, przestronne jasne korytarze, duzo ławeczek i parapetów, nie trza siedziec na podlodze. Genialny bufet . Buduja nam winde :) , szczesliwy numerek niestety tylko jeden :( , full kółek zainteresowań, konkursów itp. Siatka godzin - przedmioty sa naprawde mądrze poupychane na te 3 lata (porównywałam z innymi szkołami). Świetna strona www - możesz looknąć na zastepstwa na nastepny dzien/dni (i wiesz, czy warto marnowac czas na nauke) albo zobaczyc kiedy beda skrócone lekcje, rada p[edagogiczna czy wywiadówka. Pewnie sa jeszcze inne sprawy, ale nic mi sie juz nie nasuwa, jakby co to pytac. , Ogólnie jest swietnie wiec zapraszam we wrzesniu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.05.04, 20:42 amy? w ktorej jestes klasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiSy Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.wroclaw.mm.pl 06.05.04, 17:32 a orientujesz sie moze ile chca w 10 punktow rekrutacyjnych ?? moze chociaz okolo ???? Pozdrawiam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.05.04, 18:28 cięzko powiedziec, rok temu po pierwszym naborze zeby dostac sie do skzoły trzeba było 75 punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzkam punkty do 10. 06.05.04, 18:59 do 10tki starczy 55-60 pkt. juz nie oszukujmy ludzi :) tymi bredniami ze okolo 100 do mat infu i dziennikarskiej trzeba bylo. sa ludzie ktorzy dostali sie z 50cioma paroma. ale mysle ze 65 to optimum i pewnosc daje ze sie dostaniesz. mowie oczywiscie o najgorszych klasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: punkty do 10. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.05.04, 19:29 wydaje ci sie, rok temu pierwszy nabor był 75 punktow, do szkoły, a 79,5 do dziennikarskiej, do mat-infa stosunkowo łatwo sie dostac bo sa 64 miejsca. a 55 na pewno ci nie wystarczy. rok temu drugi nabor byl od 59 jak sie nie myle. wiesz, sa ludzie nawet w najlepszych szkołach co tez sie dostali z niewielka iloscia punktow. z reszta rok temu (rocznik 86) dostal sie do klasy ogolnej (gdzie trzeba najmniej punktow) i po półroczu cofnęli go do 3 gimnazjum, bo na liceum sie nie nadawał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: punkty do 10. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.05.04, 19:31 piszac rok temu mam na mysli, ze rok temu chodził do 1 klasy. a z reszta chodzisz, do tej szkoły, ze wiesz wszystko tak doklanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł ile trzeba miec punktów zeby dostać sie do 9,3,1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 20:38 napiszcie jak to jest Odpowiedz Link Zgłoś
markona Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) 06.05.04, 14:16 -swięta prawda, 7 lo zdecydowanie przereklamowane. Zdarzyły sie chyba dwa rocznki, (matura, gdzieś w okolicach 1996, 1997 może 1998) które były szczególnie uzdolnione i "wyciągnęły" szkołe w rankingu. Później "belfrowie" nie potrafili dostatecznie wytłumaczyć przedmiotów, pozostawiali do samouczenia, korepetycje (rozumiem, żebmłodzieżzachęcać do samodzielności w uczeniu się, ale to było przeginanie). Biologia na niższm, niż można się spodziewać poziomie. Braki tematyczne do wstępnego na medycynę i to na kierunku biol-chem. Przypadkowa wykładowczyni informatyki na kier. mat-info. Byli uczniowie informatycy-amatorzy, którzy lekko zaginali w temacie, a co z resztą, jak typową odpowiedzią na problem było "a, jakoś tam zobaczycie", "sprawdzę i następnym razem pokażę" (często bez powrotu do tej sprawy). Pomoce naukowe przestarzałe, gabinety przedmiotowe nie uzupełniane od wieków, itd., itp. Być może są gorsze licea, ale to by tylko świadczyło o słabości polskiej edukacji, niewspominając o reformie edukacyjnej, w której każdy uczeń "niósłby ze sobą pieniądze" dla szkoły. Chyba "7" już by nie istniała. Odpowiedz Link Zgłoś
scaut Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) 08.05.04, 10:21 hahaha ale rozbawilas mnie z ta recenzja 7lo. Chodze tam do drugiej klasy o profilu biol-chem i wszystko o czym mowisz jest nieprawda. Większość ludzi z mojego profilu wybiera się na farmacje lub medycyne i wydaje mi się ze będą oni w 100% przygotowani. Ostatnio będąc na TAREDZIE pytalem się z kolegami z klasy na stanowisku akademii medycznej jakie mamy szanse, jak powiedzieliśmy ze chodzimy do 7lo to nas wysmiali, większość AM to uczniowie 7lo , a na egzaminach wstępnych bija na glowe uczniow z innej szkoly. Jeśli chodzi o biologie to wstyd jest mowic o słabym jej poziomie. Nauczyciele SA genialni i potrafia bardzo dobrze przygotowac do matury, oczywiście trzeba się duzo uczyc, po prostu być na bieżąco , ponieważ codziennie można być odpytanym z kilku wcześniejszych lekcji. Choć sprawdziany i kartkowki czasem są trudne, to nie można się załamywać ocenami , ponieważ wiele osob z ocenami dostatecznymi mature z biologii pisze na bdb lub celujący. Ja będąc w 2 klasie kompletnie nie boje się pisac rozszerzonej matury za rok ponieważ ten material który na nia obowiazuje jest na ocene dopuszczajaca bądź dostateczna przy ocenie naszych nauczycielek na sprawdzianach. Mamy bardzo poszerzony program nauczania biologii, a ksiazka z której się uczmy (oczywiście do profilu) rozszerzonym jest niemal nie potrzebna(jedynie rysunki się przydaja), ucząc się do sprawdzianow korzystamy najczęściej z roznych książek biochemicznych lub biologicznych dla studentow medycyny bądź innych przyrodniczych kierunkow. Ale nie można narzekac, jeśli komus zalezy aby dostac się na medycyne to ucząc się na bieżąco w naszym liceum nie będzie miał żadnego problemu z dostaniem się tam. (podobno w tamtym roku zdawalo tylko 16 osob na medyczny kierunek i 15 się dostalo- to oczym świadczy). I wcale do egzaminow nie trzeba poszerzać materialu samodzielnie. Polecam „zbior testow z egzaminow wstępnych” Persony, w których większość pytan dotyczy egzaminow z medycznej, fakt pytania sa trudne ale mi i innym znajomym z mojego liceum nie sprawiaja one trudności w powtorkach przed sprawdzianami. Podobnie jest z chemia, choc tutaj jest kilku wykwalifikowanych nauczycieli którzy nieraz powoduja przyspieszone bicie serca na lekcji chemii Prawda jest taka ze bardzo trudno jest mieć 5tke z tego przedmiotu i nauczyciele sa bardzo wymagający, (czasem ludzie mdleja z nerwow na lekcjach) ale można się do tego przyzwyczaic . Pracownie nie sa wcale az tak stare a siedząc na lekcjach mamy bliska styczność ze wszystkimi przyrządami chemicznymi, roznymi substancjami itp. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: 80.55.194.* 08.05.04, 19:18 W pełni się z Tobą zgadzam scaut, ja też chodzę do VII do biol.-chem. tylko że do I klasy i uważam że poziom wymienionych przez Ciebie przedmiotów jest naprawdę wysoki. Jeśli chodzi o biol. - chem. siódemka jest godna polecenia. Poza tym wolałabym by osoby które nie znają realiów szkoły ( patrz markona) nie pisały wiadomości wyssanych z palca na forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.05.04, 20:25 a skad wiesz czy markona nie jest uczniem/absolwentem tejzee szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ata Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: 195.205.44.* 11.05.04, 15:00 Mogę powiedzieć tyle,że po X LO klasie mat.-inf. na studia dostaje sie 90%. Oczywiscie,że trzeba dużo dać od siebie, sam nauczyciel nie wystarczy, tym bardziej, że jeden świetny ( prof. Wilk) juz nie żyje. Ale warunki do nauki są. Klasa mat.-inf jest ( była?) klasą autorską i Politechnika nie jest potem straszna. Wydaje mi się, że wszędzie znajdą sie swietni nauczyciele i niestety również tacy, którzy zostaja nauczycielami z przypadku. Atmosferę tworzą również uczniowie, moja klasa mat.-inf. była mocną, koleżeńską klasą. To procentuje. Polecam X i klaseę mat.-inf. Odpowiedz Link Zgłoś
natwil Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) 12.05.04, 14:09 a ja uważam ze LO1 jest spoko. sama tam chodze co prawda wiem że wiekszość idzie tam bo nie dostają się nigdzie indziej ze mną też tak było mimo że miałam dobre oceny na koniec gimnazjum i teraz jest mi naprawde cięzko tak ponieważ są punkty i trzeba pożadnie się uczyć żeby mieć przynajmniej 3 na koniec roku a to ma swoje dobre strony gdyż czegoś się uczymy a i atmosfera jest superowa i nie ma żadnych kłutni między uczniami jak w innych szkołach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent III LO Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 00:44 Mało jest o III LO, a właściwie o LO nr III, bo zmienili nazwe rok temu. Powiem wam czemu jest mała i położona w takim miejscu. Założona w latach 60 przez gościa o nazwisku Zięba (jego wnuk uczy tam fizyki teraz - polecam jego zajecia, najlepszy fizyk w trójce - Paweł Zięba). Szkoła uczyla bardzo dobrze. Miala wysoki pozim co nie podobalo sie partii. Za duzo inteligencji konczylo te szkole. Przenisli ja do budynku w ktorym teraz jest. Z jej czesci po latach utworzoino 14 LO (dyrektorem zostal wicedyrektor III LO i jest tam nadal) i zaczela sie rywalizacja. Moje liceum walczy o przeniesienie do wiekszego budynku od lat. W tym roku przeniesiono 14, ktora miala duzy budynek. To, ze III jest tak polozona to dobra oznaka jak widac. Nauczyciele sa super. Duza czesc to byli uczniowie. Nie ma walki o oceny. Szkola nastawiona na scislowcow i jezeli nie jestes dobry z polskiego to i tak sobie niele poradzisz. Mialem zajecia z Dariuszem Romanowskim i bardzo dobrze je wspominam. Skonczylem polski z 4, mature zdalem bez problemow. Przedmioty scisle sa na dosc wysokim poziomie, ale nie jest tak ze jak nie ryjesz to paly. Atmosfera jest swietna. Nauczyciel to nie wrog tylko ktos z kim mozna pogadac. Wielu uczniow 14 jak zobaczylo co tam sie dzieje od razu szlo do 3 i bardzo sobie chwala. Mam kolege, ktory przeniosl sie po miesiacu w 14. W tym roku zdaje mature, a w miedzyczasie zalicza kilka przedmiotow ze stodiow matycznych na UWr. Jest chyba najlepszy z matmy w III. Sa tam tez ludzie przecietni. Jezeli nie masz wiekszych problemow z przedmiotami scislymi to srednia 4.5 jest w zasiegu. Powtarzanie roku jest tak rzadkie, ze o zadnym nie slyszalem. Mature zdaja prawie wszyscy. Prawie znaczy, ze nie zdaje kilka osob 5 to max na cala szkole. Wiekszosc z tego zalicza ustne w sierpniu i sa na studiach. kilka lat temu matury nie zdala tylko 1 osoba. W zeszlym roku posesji sierpniowej zostalo bez matury chyba tylko 2-3 osoby. Mam kolege na PWr, ktory nie zdal polskiego ustnego, zaliczyl w sierpniu i jest najlepszy w grupie na swaim kierunku i to nie dlatego ze pozostali to matoly. II wrankingach jest tak nisko bo nikt nie zmusza ludzi do uczestnictwa w olimpiadach tak jak np w 14. Tu chcesz to idziesz, nie to nie. Przy rekrutacji trafia sie na pania sekretarke. Trudna osoba. W czasie tych 4 lat z sekretariatu nie wylecialem z hukiem tylko chyba 2 razy. Wiekszosc osob podobnie, ale do tego mozna sie przyzwyczaic (nie nalezy pytac o cos co jest napisane na drzwiach bo to ja bardzo drazni). Nie nalezy podkulac ogonu i uciekac jak cos mowi tylko poczekac i poweidziec swoje. Przez telefon rodzice moga nawet czasem krzyknac. Kolega chcac sie dowiedziec o wyniki rekrutacji zadzwonil. Zostal zapytany w ostry sposob czy ma az tak daleko, ze nie moze przyjechac. Powiedzial, ze tak, ze 100 km. Pani sekretarka spokojnym glosem potwierdzila mu, ze sie dostal. To jest jedyna taka osoba w tej szkole. To jest swietna szkola, a jak sie jeszcze na dobrych nauczycieli trafi to jest poprostu wspaniale. Bardzo goraco polecam tym dla ktorych matematyka czy fizyka nie sa straszne. Nie musicie byc z tych przedmiotow swietni - poprostu sie ich nie bujcie i to jest szkola dla was. Wiekszosc osob, jak nie wszyscy, dostali sie na studia tam gdzie chcieli, w wiekszosci na PWr, ale tez na AE, UWr i inne uczelnie. Rafał Zięba absolwent III LO we Wrocławiu student Politechniki Wrocławskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Zięba Re: Rafał Zięba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 21:27 Tylko zbieznosc nazwisk. Radze zajrzec na strone www.lo3.wroc.pl , zeby sie przekonac jaka tam jest atmosfera. Tam jest forum na ktorym sa wypisane smieszne sytuacje z klas. Widac po nich jakie sa relacje z nauczycielami. Historyjki sa naprawde smieszne. Rafał Zięba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta LO III Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 06.06.04, 10:14 Małe sprostowanie: szkoła została założona w latach 40. a nie 60. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent 14 LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 14.05.04, 16:15 Ukończyłem XIV LO w 1984 roku. Szkołę pamiętam jako całkiem fajną, dającą dobre podstawy do kontynuowania naukę na studiach studiów. Niestety dyrektor psuł cały obraz. Zabronił maturzystom wstępu do szkoły i zawiesił ich w prawach ucznia za to, że nie poszli na pochód 1 Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
sniffier Re: LICEA WE WROCLAWIU - JAKIE KTORE CO ;) 18.05.04, 14:41 Nie idź do jedynki - tam śmierdzi gównem!!! Ta szkoła jest beznadziejna, wszystko jak ze średniowiecza. Miałem tam iść, ale po tym co zobaczyłem to zrezygnowałem.:/ Odpowiedz Link Zgłoś