Dodaj do ulubionych

Co kupujemy?

10.06.10, 11:03
Znajomi w hipermarkecie Auchan kupili produkt o nazwie "kiełbasa
podwawelska". A oto skład wynalazku: woda, sól, białko sojowe i
zwierzęce wp., skrobia ziemniaczana, E450, E451, E452 -
stabilizatory, E301, E316 - przeciwutleniacz, E621 - substancja
wzmacniająca smak i zapach, cukry, E250 - konserwant, przyprawy
naturalne i ich ekstrakty. Ile kiełbasy jest w tej "kiełbasie"?
Obserwuj wątek
    • Gość: as Re: Co kupujemy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 11:29
      E450: difosforany sodu, potasu, wapnia; zaburzenia w gospodarce wapniowej

E451: trifosforany sodu i potasu; zaburzenia w gospodarce wapniowej;
      występuje w serkach topionych, wędzonkach i konserwach

E452: polifosforany; zaburzenia w gospodarce wapniowej; występuje w
      serkach topionych i wędzonkach

E301: askorbinian sodu; nieszkodliwy

E316: izoaskorbinian sodu

E621: glutaminian sodu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy,
      ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i
      niemowląt zakazane; należy unikać

E250: azotyn sodu; rakotwórczy
    • rozmowaponadwszystko Re: Co kupujemy? 10.06.10, 11:29
      Widziały gały co brały - widocznie zasugerowali się ceną.
      • z-reka-w-nocniku Re: Co kupujemy? 10.06.10, 11:31
        takie czasy
    • amorawiec23 Re: Co kupujemy? 10.06.10, 11:31
      Najlepiej zabić swojego wieprzka i mieć święty spokój!
      • z-reka-w-nocniku Re: Co kupujemy? 10.06.10, 11:58
        z tym sie zgadzam
    • Gość: HM_ Re: Co kupujemy? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 10.06.10, 11:51
      Miałem okazję jeść podroby przygotowane przez masarza "dla siebie", tj. brak konserwantów, bez pompowania wodą i innych śmieci.

Mimo, że nie należę do przepadających za mięsem, to np. kiełbasę jadłem jak czekoladę.
      Od tego momentu wolę zjeść mięso raz na kwartał ale z pewnego źródła.
      • Gość: chrumek Re: Co kupujemy? IP: *.magma-net.pl 10.06.10, 12:20
        a możesz zdradzić gdzie jest to pewne żródło? bo też tak wolę,
        tylko żródła nie znam
        • Gość: HM_ Re: Co kupujemy? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 10.06.10, 18:32
          Mam tak po dalekiej znajomości.
          Sam chciałbym znaleźć lokalne źródło _normalnych_ (czyli jak mówią media i nastolatki - "ekologicznych") wędlin w dobrej cenie. Kiedyś na jakimś bazarze widziałem stoisko firmy, gdzie sprzedawcy twierdzili, że wędliny są robione wg "staropolskiej kuchni" ale 10 zł za 10 dkg to dla mnie zdecydowanie za dużo. :)
          Ale wątek jest dobry - może ktoś się pochwali jakimś wrocławskim źródłem. :)
          • fuck_book Re: Co kupujemy? 10.06.10, 20:30
            Chcę się pochwalić: na święta sama przygotowałam wędliny. Na Hali
            Targowej kupiłam bardzo ładne mięsko, sama przygotowałam zalewę do
            peklowania, w/g najlepszych przepisow mojej Babci, w zalewie szynka
            i baleron poleżały 3 tygodnie, potem zostały uwędzone przez sąsiada-
            specjalistę i ugotowane. Ludzie, naprawdę warto pobawić się i
            zjeść "cóś pysznego". A wracając do tej kiełbasy podwawelskiej - nie
            wkurzyłoby mnie to, gdyby wynalazek nazywał się "wyrób
            kiełbasopodobny". Nie dajmy się, bo jeszcze trochę i będziemy jeść
            jedzenie jedzeniopodobne, wyłącznie.
            • nastyyy Re: Co kupujemy? 11.06.10, 14:43
              A skąd masz pewność, że to mięso było w porządku? Nigdy nie wiadomo, czy już
              wcześniej do tego nic nie dodali;p
              • zla_wiedzma Re: Co kupujemy? 11.06.10, 14:47
                Podobnie jest ze śmietaną...to se ne wrati. Staram się czytać etykiety i czasem
                za głowę się łapię czasem nie kupuję a czasem nie mam wyjścia ...Syrop malinowy
                też jest tylko z nazwy...itd itd.
              • Gość: niejemmiesa Re: Co kupujemy?to, co wybierzemy:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 14:59
                Nawet gdyby ktoś cos wczesniej dodał do tego surowego mięsa, a o
                niewiele mozna je chyba "wzbogacic", to i tak będzie to mniej, niż w
                jakiejkolwiek wędlinie kupionej w sklepie.

Tak jest chyba zreszta ze wszystkimi produktami spozywczymi, równiez
                nabiałem: im prostsze, tym mniej szkodliwe.
                • liczek Re: Co kupujemy?to, co wybierzemy:) 11.06.10, 18:02
                  Ostatnio odkryłam, że zawartość chrzanu w słoiczku z tartym chrzanem - to maksymalnie 63% - w zależności od firmy...
                  • Gość: HM_ Re: Co kupujemy?to, co wybierzemy:) IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.06.10, 19:32
                    Z chrzanem to nie problem, tylko trzeba trochę popłakać przy tarciu i już ma się 100% zawartości chrzanu w chrzanie. :)
                    Kiełbasę samemu też można zrobić ale trzeba mieć źródła "prawdziwego" mięsa. Taka np. 100% szynka wiązana tak potrafi pachnieć, że aż szkoda jeść. ;)
                    • Gość: Kokeeno Re: Co kupujemy?to, co wybierzemy:) IP: *.chello.pl 11.06.10, 20:42
                      Problem w tym, że bez soli do peklowania to taka kiełbaska długo nie wytrzyma
                      (no, w sumie, przy mnie to i tak domowa kiełbasa długo nie wytrzyma). A sól do
                      peklowania zawiera jako konserwant azotyn sodu (środek raczej toksyczny w ilości
                      kilku gramów)...
                      • fuck_book Re: Co kupujemy?to, co wybierzemy:) 11.06.10, 20:57
                        W 1000gramów soli peklowej, której używam jest 0,6% azotynu sondu.
                        Do zapeklowania 3kg mięsa używam 50g soli, dodatki (zioła ) i 1,5l
                        wody. Policz więc, ile NaNO2 zawiera przygotowana przeze mnie
                        zalewa. A po uwędzeniu pachnie tak, że chce się jeść, jeść, jeść, bo
                        kupione w sklepie wędliny smakują mi tak, jakbym jadła osobę
                        zwierzęcą.
                        • Gość: ania a gdzie wędzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 22:23
                          A gdzie mam taką kiełbasę uwędzić??
    • pawo_5 Re: Co kupujemy? 12.09.10, 18:38
      To samo jest z ketchupami, syropami, dzemami i podobnymi przetworami. Szkoda slow co nasze sklepy sprzedaja, wszystko jest sztuczne i tanie. Ja dziekuje, Wole sobie kupic mniej a lepsze i bez wiekszej ilosci chemii (tez nie mozna popadac w paranoje)
      • Gość: żmija Re: Co kupujemy? IP: *.ustka.vectranet.pl 12.09.10, 19:35
        Sławienne APARTAMENTY nad morzem to też nic innego jak zwykłe małe mieszkania.
        30-40m mieszkanie dobrze urządzone,w ogłoszeniach widnieje nie jako mieszkanie do wynajęcia lub sprzedania a jako APARTAMENT.Ale jak brzmi dumnie APARTAMENT.
        To samo się tyczy kiełbasy,która w sumie jest kiełbasopodobna,masło nie jest masłem a wyrobem masłopodobnym ,śmietana wyrobem mlecznopodobnym
    • wielki_czarownik A kto kupuje mięso w markecie? 12.09.10, 19:19
      Przecież w markecie masz wyroby mięsopodobne a nie mięsne. Chcesz prawdziwą kiełbasę to kupuj w porządnym sklepie.
      • Gość: Emeryt Re: Proszę o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 19:53
        A gdzie ten porządny sklep znajdę?
        • wielki_czarownik Re: Proszę o radę 12.09.10, 22:59
          Np. na rogu Chrobrego i albo Wincentego albo Jagiellończyka (nie pamiętam która to ulica).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka