Dodaj do ulubionych

Trzeci Świat ?

01.10.10, 08:53
Życie zmusiło mnie do wizyty w Centrum Handlowym Bielany w dniu wczorajszym. Za jednym zamachem załatwiłem Makro Cash and Carry gdzie w duzej hali pałętało sie kilkanaście osób, Media Markt i Auchan. Była godzina 19 a ja na dzisiaj musiałem miec słuchawki pólotwarte z jackiem 3,5 mm. Wizyta w Macro byla " przy okazji" żeby coś do żarcia kupi i nie jezdzic po pracy. Ceny KOSMOS !!!. Wrócmy jednak do Media Markt. W tym przybytku "dla idiotów" ostatni raz bylem chyba 5-6 lat temu. Towaru sporo. Były "lodówki" przypominajace lodówki, "pralki" przypominające pralki i były "słuchawki" przypominające "słuchawki". Zaraz w wielkim koszu koło kas leżała sterta słuchawek firmowana przez znana z innych produktów firme HAMA. Cena 5zł 90 gr !!!!!. Dlaczego ten kosz stał w sklepie wraz z zawartością tego nie wiem. Jego miejsce powinno byc w kontenerze na zawnątrz! Znalazłem w końcu jakieś "badziewie" firmy AKG oznaczone symbolem K-370 za 349 zł. Wiedziałem ,że to "cudo" mozna kupic za połowe ceny ,zmuszony byłem jednak do jego kupna. Sprzedawca poinformował mnie,ze maja nawet pozłacany wtyk! Przy tej klasie słuchawek moga mie nawet z czystego złota a i tak nic im nie pomoże. Wziąłem pudełko z napisem "Made in China" i udałem sie na pietro aby obejrzec jakie cuda jeszcze tam maja. I znalazłem. Przy stoisku z amplitunerami, jakies małżenstwo w wieku około 40 lat starało sie kupic sprzet Harman-Kardon za ponad 9 tys. złotych ! Nie cena jest tutaj szokujaca , ale miejsce które wybrali sobie na zakup tego bardzo dobrego sprzetu. Sprzedawca podlaczał amplituner do wielu kolumn(takich po 5 tys sztuka i wyzej) a Harman wydawał cos w rodzaju dzwieku radia samochodowego marki ALPINE. Wszystko oczywiscie MADE IN CHINA. Podszedłem do nieswiadomych ludzi, powiedziałem, ze wywalaja pieniadze w bloto i że takiego sprzetu nie kupuje sie w takich sklepach. Sprzedawca oburzył sie strasznie. Zaproponowałem podejście na stoisko z komputerami i przegladniecie w minutke oferty innych sklepów z takim samym sprzetem. Okazało sie, ze model który chciano wcisnac ludziom kosztował np. w Gdansku w sklepie internetowym niecale 3 tys zł ! Podobnie było z kolumnami. Zszedlem na dolna kondygnacje, zapłaciłem za swoje AKG i udałem sie do sklepu APPLE. Kocham te komputery! Dopieszczone, składane w Europie z irlandzkich, brytyjskich i niemieckich cześci z niewielkim dodatkiem maneli z Państwa Środka. Leopard bije pod kazdym wzgledem Windowsa, kable do matrycy nie sa przyklejane tasma samoprzylepna a zabawa grafiką to czysta poezja. Ludzi nie było juz, bo dochodziła 21 a Panowie byli zajeci posumowywaniem obrotów dnia. Dowiedziałem sie,że sprzedali w czwartek 12 laptopów i 5 stacjonarnych! Może ludzie wreszcie zrozumieli,ze ten cały kit z tradycyjnymi PC czy notebookami oparty na wyrobach MICROSOFT to jedna wielka lipa? Ktos powie,ze zdobycie lewego windowsa jest bajecznie proste, innych programow także. To prawda. Tyle, że era lewizny sie powoli kończy (i słusznie). Nie ma natomiast pojecia "zawiesił mi sie komputer" w przypadku APPLE. Aplikacje pracują kilka razy szybciej a przegladarka internetowa jest przegladarka a nie IE. Oczywiście, jezeli jeden z drugim kretyn wykorzystuje komputer do GG czy Forum Gazeta.pl i na tym koniec to moze sobie restartowa trupa nawet 3 razy dziennie. Nic nie szkodzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: xwro Re: Trzeci Świat ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.10.10, 08:58
      Wow! To jeszcze proszę napisz z jakich bebechów składają się te wspaniałe komputery stacjonarne "firmy apple" ? Czy nie są to czasem normalne części które można samemu kupić (oczywiście za połowę ceny) ? Jedynie za co przepłacasz (tak tak, nie płacisz tylko przepłacasz) to logo nadgryzionego jabłka.
      • Gość: Kokeeno Re: Trzeci Świat ? IP: 192.100.112.* 01.10.10, 09:19
        Apple w Polsce oferuje swoje komputery z ładną obudową i niezłym systemem oraz na komponentach typowego PC sprzed kilku lat za horrendalną cenę (w USA ceny są spoooro niższe, także nie ma problemu). Typowy PC chodzi u mnie kilkanaście dni bez resetu, a zwiecha nie zdarzyła mi się od kilku ładnych lat (system legalny, cały soft również i jest go tyle, ile potrzebuję - czasem trzeba zmienić sterowniki od karty graficznej, bo nvidia czy ATI wypuszcza czasami babole w postaci wycieków pamięci - ale jeżeli robi to dla Windowsa, to te błędy siedzą też najczęściej w sterownikach dla innych systemów).

Co do cen w MM - szkoda tam kupować - średnio 30-50% drożej niż w sklepach internetowych (chociaż w DE mają czasami fajne wyprzedaże, ceny też tam są zdecydowanie niższe niż w Polsce)... Problem z polskimi sklepami z elektroniką jest taki, że mają ceny wyższe niż na Zachodzie, a pensje są tu niższe niż w Chinach (to nie jest pomyłka! Wykształcony pracownik w Chinach zarabia przeciętnie więcej niż jego odpowiednik w Polsce!)

Filmy BD i płyty CD kupuję najczęściej w sklepach internetowych w UK, bo razem z przesyłką (tańszą niż z Polski!) wychodzi jakieś 30-50% taniej niż w Polsce...
        • ensomhet Re: Trzeci Świat ? 01.10.10, 09:55
          To czesc prawdy. Płyty główne w apple maja dwa gniazda na procesoru. Włożenie 2 procesorów siedmiordzeniowych podpartych pamiecia 8 oraz karta graficzna 1024 daje swietne efekty. Prawda jest,ze wszystko co jest sprzedawane w Polsce jest znacznie drozsze niz na zachodzie oraz zawiera inne bebechy (znacznie gorsze) . tak wiec jedynie obudowa wydaje sie byc ta sama. ( mam za soba 3 lata pracy w DELL w Limerick w Irlandii) i proces produkcji na OST BLOCK znam doskonale. Mowienie natomiast,że APPLE to to samo co PC graniczy juz z kretynizmem! Wysune równie smiala hipoteze. Dacia to to samo co RENAULT a Honda kupowana w polskim salonie to to samo co HONDA z salonu w Niemczech. Pusty śmiech!
          • Gość: xwro Re: Trzeci Świat ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.10.10, 11:20
            Możesz mi podać model procesora siedmiordzeniowego ? Nie kojarzę aby Apple wytwarzało własne procesory....
            Płyta główna dwuprocesorowa to nie problem do kupienia. Wystarczy przejrzeć ofertę złodzejtronika.
            Co to jest pamięć 8 ?
            A karta graficzna 1024 to rozumiem 1024MB, tak ? Tylko jaki model ?
            (DżiFors 9500GT 1GB a Radek 5870 1GB to "drobna" różnica...w wydajności)

Widać, że nie bardzo wiesz o czym piszesz jeśli chodzi o sprzęt PC.
            Co do cen - pełna zgoda.
    • tocqueville Re: Trzeci Świat ? 01.10.10, 10:33

mam chińskiego asusa na nowym windowsie, cena dwa razy niższa niż jabłka przy tych samych parametrach
      komputer się nie wiesza, a chodzi kilkanaście godzin na dobę, system chodzi świetnie, a przeglądarkę można sobie zainstalować dowolną - jak ma chrome i internet działa błyskawicznie
      po co przepłacać za apple?

skąd u ciebie ta frustracja?
      nie chcesz kupować w media markt to nie kupuj
      • Gość: woit Re: Trzeci Świat ?Dopalacze i Krzyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 11:05
        Amen
        t
        • Gość: bb Re: Trzeci Świat ?Dopalacze i Krzyż IP: *.dbd-ipconnect.net 01.10.10, 22:30
          pewnie to ten z wielbiacych Appla i lecacych jako pierwszy do sklepu po Tableta po 700E choc mozna kupic lepszego i tanszego innej firmy.
          PC z Linuxem bije na glowe Apple bo mozna sobie pare systemow zainstalowac.
          i sproboj na Apple znalezc specjalistyczne programy jak np. AutoCad.
          • Gość: bb Re: Trzeci Świat ?Dopalacze i Krzyż IP: *.dbd-ipconnect.net 02.10.10, 00:39
            i co do tego skladania w irlandi czy gdzies indziej w europie to cie zawiode bo wystarczy ze calosc przyjdzie w 2 kartonach i zostanie wnetrze skrecone z obudowa i juz made UE a nie China
    • wromario Re: Trzeci Świat ? 01.10.10, 23:36
      Próbujesz jeżdzić na martwym koniu, jockeyu.
      Marki tracą wrtość, cokolwiek byś sobie na ten temat nie wyobrażał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka