Dodaj do ulubionych

Wybieramy radnych??

12.11.10, 03:11
Szukam w necie informacji o kandydatach na radnych z mojego okręgu - chciałabym wiedzieć, gdzie właściwie mieszkają, co robią, a i twarz chciałabym zobaczyć, żeby skojarzyć - która partia ich wystawia o wiele mniej mnie interesuje. Internet jest już w mieście powszechny, ale żadnych tego typu inf nie ma. Na nielicznych wyborczych "reklamówkach" - o tym, gdzie kandydat mieszka i od kiedy - też nic. Czyli po staremu - przynoszą nam radnych w teczce, a my mamy jak barany skreślać na chybił-trafił, w końcu i tak wejdzie pierwszy z listy. Dla mnie i moich sąsiadów istotne jest, żeby radnym był człowiek z naszego osiedla, bo ufamy, że tylko taki zrobi coś dla naszego "podwórka". Moim zdaniem prezentacja kandydatów na radnych tylko z nazwiska i partii jest kpiną z mieszkańców. Nie ma się co dziwić niskiej frekwencji.
W związku z tym mam pytanie - czy tak trudno jest zorganizować spotkanie kandydatów danego okręgu z mieszkańcami? W czym problem, żeby wszyscy stawili się w jednym miejscu i odpowiedzieli na pytania wyborców? Wynajęcie sali mniej kosztuje, niż te nijakie, sztampowe "materiały reklamowe". W moim okręgu 1 (słownie jeden) kandydat zdobył się na osobistą prezentację, wędrując od drzwi do drzwi. Reszta śpi, albo wie, że przejdzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Wybieramy radnych?? IP: *.magma-net.pl 12.11.10, 08:11
      lista 4 przygotowała stronę: radni-wroclawian.pl
      Z podstron kandydatów można przejść do profilu na Facebook .

• Gość: gosc Re: Wybieramy radnych?? IP: *.magma-net.pl 12.11.10, 08:20
        szczegolowsze informacje są na indywidualnych stronach kandydatow. Z w/w strony wpisuje się wybranego kandydata : imie.nazwisko.dorady.org - i to z tych stron można wejść na profile na Facebook
        • Gość: mak Re: Wybieramy radnych?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.10, 17:48
          To ja mam szukać głosów czy odwrotnie to jakieś pomieszanie , właściwie wyborca powinien być szczęśliwy że dostąpi łaski postawienia X na jaśnie panu nr1 z listy a że go nie zna to nie problem przecież może sobie go poszukać jak taki dociekliwy i tak to nic to nie zmieni .
    • Gość: halorobert Re: Wybieramy radnych?? IP: *.static.tvk.wroc.pl 12.11.10, 09:33
      Lista 5- www.piswroclaw.pl
      • banitka51 Re: Wybieramy radnych?? 12.11.10, 15:31
        Chodziło mi o to, żeby nie grzebać po listach komitetów, a znaleźć listy wg okręgów! Przecież listy partyjne nie są dla wyborców, bo kandydaci wymienieni startują z różnych okręgów i wygrzebywanie "moich" kandydatów to bardzo pracochłonne, żmudne i czasochłonne zajęcie. Jeśli kandydaci chcą dotrzeć do wyborców - to obecny sposób prezentacji jest moim zdaniem chybiony (od lat niezmiennie). List prezentujących kandydatów wg OKRĘGÓW WYBORCZYCH nie ma, oczywiście nazwiska są, ale to nie to samo.
        Na stronie FB nie zauważyłam info od kiedy (i czy) kandydat mieszka w moim okręgu:)
        Kogo z mojego okręgu obchodzi pan X -kandydujący z drugiego końca miasta?
        Najwyższy czas, żeby móc zagłosować na CZŁOWIEKA, nie na partie, radni mają być naszą - mieszkańców - 'delegacją', więc nie pojmuję, dlaczego dla mieszkańców nie zrobiono list, tylko dla partii:)
    • Gość: gosc Re: Wybieramy radnych?? IP: *.magma-net.pl 12.11.10, 16:10
      w jakim okręgu pani mieszka?
      • banitka51 Re: Wybieramy radnych?? 12.11.10, 16:59
        Mieszkam w 2, ale nie interesują mnie radni z Biskupina, bo to za Odrą, chociaż chciałabym wiedzieć, co chcą/są w stanie zrobić z obwodnicą miejską. Jednak nie mam możliwości zadać tego pytania komukolwiek, na ulotkach są tylko frazesy partii wspierających. Nie wiem też, czy radnym nie zostanie mieszkaniec Chełmońskiego czy 9.maja lub okolic:))
        Ja akurat wiem, na kogo zagłosuję, bo kandydata z osiedla znalazłam, ale wiem też z rozmów nt że właśnie brak prezentacji kandydatów jest sposobem na wejście pierwszych z list, co oznacza, że partie będą miały swoich w radzie miasta, a nie mieszkańcy:)
        Po zainteresowaniu tematem widać, że internautom to obojętne. Poza netem jednak - zapewniam - także istnieją mieszkańcy:)
    • Gość: kret listy kandydatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 17:55
      Wszystkie listy znajdziesz na stronie: bip.um.wroc.pl
      w zakładce 'wybory' (po lewej na do dole) i dalej 'kandydaci w wyborach samorządowych'

do Rady Miejskiej:
      bip.um.wroc.pl/wps/wcm/connect/042f9a00449bf5bfa4bab4c0cb60906b/Wybory_Obwieszczenie_Listy_kandydatow_2010_11_05.pdf?MOD=AJPERES
      do Sejmiku Województwa:
      bip.um.wroc.pl/wps/wcm/connect/ff348d80449ea719acf2bcc0cb60906b/listy_sejmik.pdf?MOD=AJPERES
      • Gość: myslik Re: listy kandydatów IP: *.opera-mini.net 12.11.10, 20:14
        ciemny lud nie korzysta z internetu
        ciemny lud ma pojsc i oddac glos na usmiechnietego dutkiewicza
        ciemny lud ma czekac na stadion
        ciemny lud lubi igrzyska
        ciemny lud lubi korki
        ciemny lud nie wybiera, tylko glosuje
        ciemny lud kocha swoich proboszczow
        proboszczowie kochaja prezydenta
        prezydent kocha ciemny lud
        ciemny lud kocha prezydent
        prezydent kocha ciemny lud
        ciemny lud kocha prezydenta
        .......
        .......
      • banitka51 Re: listy kandydatów 12.11.10, 20:20
        listy - jak pisałam - czyli nazwiska - znaleźć nie sztuka. O prezentacje kandydatów mi chodzi, czyli kto zacz, gdzie mieszka, od kiedy jest we Wrocławiu, co już zrobił dla miasta/dzielnicy, czyli = na ile problemy mieszkańców okręgu, z którego startuje, są mu bliskie. Proste? jak widać dla tych, którzy wystawiają kandydatów zbyt skomplikowane:) Kret - dzięki za podanie linków do list "obecności", właśnie wyżej już o tym pisałam, że takie listy nic nie mówią o kandydatach mieszkańcom: z jakiej listy/partii? dla mnie mało ważne, byleby zapał miał do pracy, nie do stołka:) że mieszka we Wrocławiu, ok - ale gdzie? Nie wierzę, że mieszkaniec Krzyków zadba o podwórka przy Skłodowskiej:) a ile ma lat? - co z tego wynika, poza ew. wyeliminowaniem pomyłki i posądzenia 90 letniego sąsiada z tym samym nazwiskiem o chęć zostania radnym? Z tych list NIC nie wynika dla szarego wrocławiaka. Oprócz obsadzonych w różnych okręgach osób z tym samym nazwiskiem (przypadek?). IMHO mogę nie zgadzać się z PiS czy PO, ale zagłosuję na kandydata z ich listy, jeśli jest to osoba "wrośnięta" w moje osiedle - czy teraz wyrażam się jasno?
        A taka wyliczanka na listach to żadna prezentacja kandydatów, kompletnie nie trafia w potrzeby mieszkańców. Przydaje się partiom, a nie nam.
        Czyli po staremu - nic dla nas, wszystko dla urzędu:)

• mary.nara Re: listy kandydatów 14.11.10, 18:28
          też szukałam tych informacji, kto gdzie mieszka i co zrobiła dla dzielnicy poza swoimi zawodowymi obowiązkami (śmieszą mnie kandydaci, którzy chwalą się, że jako dyrektorzy tego i owego zrobili coś co należało do ich psich obowiązków i za co brali kasę).

Mają wyborców gdzieś, nie znam ANI JEDNEGO nazwiska z mojego okręgu, mam oddać głos niewązny, czy w imię solidarności jajników głosować na chybił-trafił na jakieś laski?
          O co tu chodzi? dlaczego nie zabiegają o nasze głowy, ie zależy im, pewni swegfo? wejdą platformiarze, dutki i trochę pisiaków, czerwonych i zielonych? reszta może tylko pofikać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka