kluska11 16.11.10, 18:38 A Andrzejak jest jak skala! Pogratulowac bezczelnosci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Obserwator Re: Kto i kiedy odwoła rektora Akademii Medycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 21:36 W końcu stoją za nim biskupi. I Platforma. I wrocławscy rektorzy. Czego ma się obawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzypce1 Re: Kto i kiedy odwoła rektora Akademii Medycznej IP: *.hsd1.fl.comcast.net 16.11.10, 22:17 "Koncz Waszmosc, wstydu oszczedz...", chcialoby sie powiedziec, ale to nie ta kategoria ludzi. A jaka? Plun swini w ryj a ona mysli, ze deszcz pada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Kto i kiedy odwoła rektora Akademii Medycznej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.11.10, 22:25 Piekła i gorącego kotła, bo zpewnością tam trafi!!!. Człowieku odejdz wreszcie i przestań z Uczelni robić gnój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Kto i kiedy odwoła rektora Akademii Medycznej IP: *.bluel.net 16.11.10, 22:43 A może jest niewinny i chce to udowodnić, zanim zadecydują o jego losie i reputacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefisto Re: Kto i kiedy odwoła rektora Akademii Medycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 23:37 niewinny? a nos przypadkiem mu nie rośnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Kto i kiedy odwoła rektora Akademii Medycznej IP: *.bluel.net 17.11.10, 00:03 Nie wiem, bo nie czytałam jego pracy habilitacyjnej, ani nie porównywałam jej z żadną inną pracą naukową, a ty? Jeżeli nie znamy faktów, może należałoby poczekać na orzeczenie komisji z UJ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefisto Re: Kto i kiedy odwoła rektora Akademii Medycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 16:09 stosowne ciała już wydały werdykt, dużo obiektywniejsze niż procedura recenzowania moim zdaniem, więc o co kruszymy kopię? Odpowiedz Link Zgłoś
edynburg2010 Kto i kiedy odwoła rektora Akademii Medycznej? 16.11.10, 22:23 Kolesie, kolesie, kolesie, kolesie itd. Na układy nie ma rady...kolesiowskie państwo, kolesiowskie instytucje włącznie z uczelniami. Odpowiedz Link Zgłoś
drbatman Kim Ir Rektor 17.11.10, 00:54 jednak wolno się spada z niektórych stołków w naszym Bantustanie. ale skoro można być senatorem RP po tym jak cała Polska widziała go w sukience wciągającego nosem "sproszkowane lekarstwa" to czemu się dziwić. te wszystkie ciała opiniujące, tryby odwoławcze i kaskadowe procedury decyzyjne służą tylko i wyłącznie kryciu czarnych owiec, bo poziom naukowy tej i większości innych uczelni medycznych jest już dawno "zakaukaski". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itonai Re: Kim Ir Rektor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 08:18 Mam nadzieję, że Elektorzy będą bardziej obiektywni i mniej strachliwi niż tych 18. Senatorów i potrafią podjąć decyzję nie ulegając wytycznym Gazety Wyborczej. Swoją drogą, jak trzeba być tchórzliwym, żeby nawet w tajnym głosowaniu się bać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korea Re: Kim Ir Rektor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 16:13 swoją drogą jak zepstutym trzeba być, żeby wygłaszać takie sądy jak Ty? Najzabawniejsze, że ludzie zawieszonego rektora chodzą i opowiadają dykteryjki, że Pani Minister tylko pogroziła palcem, że to ot takie sobie tylko lekkie zawieszenie, kiedy ministerstwo wyraźnie mówi, że oczekuje, a pomiędzy wierszami wręcz żąda odwołania, bo inaczej samo to zrobi. co to panowie za goebelsowki PR? rzeczywiście znamiona działania wodza Korei Północnej, autonomia dla układu i zespucia, ale tak się koledzy nie da i ten folwark się zamyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Kim Ir Rektor IP: 46.112.100.* 17.11.10, 22:37 Człowieku ! Używając określeń takich jak: „goebelsowki PR”, „wódz Korei Północnej” itd., robisz z siebie małego szczekającego pieska. Jak coś piszesz, to używaj siły argumentów. Jeśli nie potrafisz nic innego, to zobacz jak należy się wypowiadać w sprawie odwołania Rektora przez Ministra Zdrowia. Oto argumenty jakie możesz używać (bez obelg i bez szczekania): Minister Zdrowia w decyzji o zawieszeniu Rektora użył określenia, że nastąpiło „rażące naruszenie prawa”. Zgodnie z art. 38 Prawa o szkolnictwie wyższym, właściwy minister może odwołać rektora z zajmowanego stanowiska, jeśli nastąpiło z jego strony „rażące naruszenie prawa”. Minister, przed wydaniem decyzji o odwołaniu rektora musi jeszcze zasięgnąć opinii Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich, ale ta opinia nie jest wiążąca dla ministra. Jeszcze jedno. Gdyby minister chciał tylko zawiesić rektora, a sprawa jego odwołania pozostawałaby tylko w kompetencji Kolegium Elektorów, to w decyzji o zawieszeniu rektora byłoby użyte określenie o „istotnym naruszeniu prawa”. Wtedy minister może tylko zawiesić rektora. Ale jeśli użył określenia „rażące”, to znaczy że zostawił sobie możliwość samodzielnego odwołania rektora. Tak wygląda rzeczowa argumentacja w dyskusji ! Ale to jest dla ciebie chyba zbyt trudne. Ciekaw tylko jestem, czy jesteś zwykłym niedouczonym studenciną, czy też posiadasz jakiś stopień naukowy - co jest prawdopodobne. A może jesteś nawet ‘belwederskim” profesorem, bo tam też zdarzają się podobne osobniki. Przy okazji już do wszystkich mam pytanie. Większość z was strasznie plujecie na tą szkółkę. A ja z ciekawości sprawdziłem pozycję tej Waszej Akademii Medycznej w ostatnio opublikowanym światowym rankingu szkół wyższych i instytucji naukowych. Kto nie wie o czym mówię - to adres podaję poniżej. www.scimagoir.com/ I co zobaczyłem? Wg SIR World Report 2010 w kategorii “Health Sciences” jest to najlepsza szkoła medyczna w Polsce i trzecia w całym regionie EE. Wprawdzie biorąc pod uwagę cały świat, jest to zaledwie 326 pozycja, ale następna w kolejności szkoła medyczna w Polsce tj. Collegium Medicum UJ znajduje się aż 42 pozycje niżej. Kto to wytłumaczy? Ranking jest z pewnością obiektywny. Nie może ty być mowy o lokalnych układach itp. Zatem, czy ta Wasza Akademia Medyczna jest rzeczywiście tak dobra i tylko kilka niezadowolonych piesków poszczekuje, bo mają coś do ugrania. Czy też jest inne wytłumaczenie? Przypominam że macie 3 miejsce w regionie EE. Kto odpowie na powyższe pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Kim Ir Rektor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 22:53 Nie jest taka dobra. Jest na 1 miejscu w Polsce pod względem liczby publikacji. Ale popatrz na ich jakość. To też można na SIR wyczytać. W dwóch kategoriach: publikacje w top 25% czasopism (to też nie taki cud, daleko do czołówki top 10%) i współczynnik cytowania. Jagiellonka jest lepsza. Nie każdy praca jest warta tyle samo. A niektóre są warte tyle, ile kosztuje papier na którym je wydrukowano. Odpowiedz Link Zgłoś
drbatman Re: Kim Ir Rektor 17.11.10, 23:22 Moj drogi, takie publikacje produkuje sie jak chinskie zabawki. Tanio i z badziewnym efektem. Tworzy sie lokalny "przykliniczny" periodyk, w ktorym doktoranci streszczaja rozdzialy z podrecznikow bez jakiegokolwiek wkladu wlasnego. 40% objetosci to reklamy lekow. Nazwiska wroclawskich naukowcow w liczacym sie polskim kwartalniku z mojej specjalnosci pojawiaja sie niezmiernie rzadko niestety. Na kongresach dumnie prezentuja efekty swych badan, a ja przezywam kolejne deja vu - to samo pokazywal jakis profesor z Niemiec czy USA 3-4 lata temu tylko na grupie przypadkow sto razy wiekszej. Smutne ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itonai Re: Kim Ir Rektor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.10, 17:50 Gratuluję dobrego pióra. Fajnie się to czyta - szczególnie podobała mi się dedukcja o "belwederskim" profesorze. Ma Pan rację, ten "Korea" - sądząc po stylu wypowiedzi i prawie braku błędów ortograficznych (co dzisiaj jest rzadkością) - na pewno nie jest ani studentem, ani doktorem; niechybnie musi być profesorem. Coś mi się zdaje, że to któryś z tej tchórzliwej osiemnastki. A dlaczego tak się dzieje? Jak zwykle w życiu (a w Polsce w szczególności) - gorszy pieniądz wypiera lepszy - miernoty, aby coś osiągnąć najpierw muszą narobić, delikatnie mówiąc, niezdrowego zamieszania. Nauki Palikota i Niesiołowskiego nie idą w las. Teraz każda miernota czuje się spełniona dopiero wówczas, gdy opluje, skopie czy zgnoi porządnego człowieka. A, że wrocławska AM jest najlepsza w Polsce? Niepotrzebnie Pan o tym pisze, bo przecież w wykonawcach instrukcji Gazety Wyborczej obudzi to jeszcze większą furię i da asumpt do jeszcze większego plucia. Wybija się i ma osiągnięcia - do kotła z Nim. Odpowiedz Link Zgłoś
kluska11 Te, itonai spakowales sie juz? 19.11.10, 06:27 Nie bylaby to juz najwyzsza pora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator III Re: Kim Ir Rektor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 23:56 Dyskusja zbacza na boczny tor. Wszystko jedno dobra czy zła uczelnia. Wyższą uczelnią nie może kierować człowiek, który popełnił plagiat. Jak na razie to tylko sprawca głębokiego kryzysu zaprzecza plagiatowi. Nawet nieszczęsny recenzent z Gdańska nie zajął w tej sprawie jednoznacznego stanowiska. Andrzejak zatracił poczucie rzeczywistości. Nie ma chyba również uczciwych przyjaciół, bo gdyby miał, to namawialiby go do ustąpienia. Każdy dzień go pogrąża. Wiadomo że po decyzji ministra nie wróci na urząd. Profesor Ziętek często się dystansował od swojego jeszcze niedawno szefa. Będzie dobrym rektorem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GAWEŁ Re: Kim Ir Rektor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 16:28 Może czytaj ze zrozumieniem. Na czele rankingu są uczelnie chińskie. A jeżeli AM jest dobra, to nie powinien nią kierować człowiek z tak poważnymi zarzutami. Odpowiedz Link Zgłoś
javall Kto i kiedy odwoła rektora Akademii Medycznej? 17.11.10, 10:56 No, jak to kiedy? Na 60lecie Uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Obserwatora Re: Kto i kiedy odwoła rektora Akademii Medycznej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.10, 14:01 Jest taki kierownik ginekologii przy Chaułbińskiego co ma ponad 200 publikacji i największy Impact factor, ale żadnej z tych prac nie napisał i większość jest lipna. Pojęcia o ginekologii nie ma, żadnego! Jak pan to wytłumaczysz??? Teraz Pan wiesz skąd 3-miejsce w rankingu EE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Kto i kiedy odwoła rektora Akademii Medycznej IP: 193.30.160.* 18.11.10, 17:36 Dziękuję za wyjaśnienia w sprawie jakości publikacji. Rzeczywiście tak szczegółowo SIR nie oglądałem. Przyznaję, że cytowania są bardzo ważne i to one naprawdę świadczą o wartości publikacji. Ale powiedzcie jeszcze jedno. Co to jest u was "największy Impact Factor". Czy jest gdzieś publikowana lista rankingowa wszystkich pracowników naukowych AM we Wr. z wyszczególnieniem posiadanego przez nich IF oraz liczbą cytowań. Jak są u was liczone punkty IF(myślę,że mówimy tylko o publikacjach w czasopismach z listy filadelfijskiej - bez zaliczania do IF streszczeń zjazdowych drukowanych w suplementach). A co do "gwiazd" na stanowiskach kierowników Katedr i Klinik, to wiem że są zwyczajowo dopisywani do każej publikaci swojego zespołu niezależnie od ich faktycznego udziału. Dlatego do IF powinno się zaliczać tylko 2-3 pierwszych autorów. Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Słyszałem, że jedna z waszych nowych "gwiazdek" zaliczyła sobie jako dorobek naukowy instrukcję dla firm farmaceutycznych napisaną przez "European Medicines Agency", gdzie jest przedstawicielem Polski. Podobno na tej podstawie chciał nawet dostać tytuł profesora - nie u Was tylko u wojaków z WIM. Co o tym wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
kluska11 Kto odwoła rektora Akademii Medycznej? Elektorzy! 18.11.10, 16:10 Zdziwie sie bardzo jesli zaglosuja "przeciw"! www.am.wroc.pl/pliki/aktualnosci/2010/1118.pdf Koles ma mocno przewalone! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumcajs Re: Kto odwoła rektora Akademii Medycznej? Elekto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 19:01 Porażające. Minister, który Go "bronił?" tak mu jednoznacznie dopierd...ł Przejrzał na oczy, bo zapoznał się z opinią Zespołu do spraw Etyki przy Ministrze Nauki? A swoją drogą wku.....ą mnie przede wszystkim obrońcy, którzy nie "widzieli" ale uwierzyli , Andrzejakowi............. chyba takim może pomóc tylko udowodnienie, że Gość od nich przepisał od 1 do 50 strony........ choć też wątpię..... Chyba, ze sami też przepisali... Można przypuszczać, że "ślepi obrońcy" też muszą mieć na sumieniu oszustwa naukowe..nie ma innego wytłumaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itonai Re: Kto odwoła rektora Akademii Medycznej? Elekto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 06:50 Pismo ministerstwa jest zadziwiające, chociażby na ilość błędów ortograficznych które w nim popełniono. Gdy pierwszy raz go przeczytałem, to właśnie ze względu na te rażące błędy, byłem przekonany, że to marna prowokacja i podróbka. A co jeśli się okaże, że błędy w piśmie są nie tylko ortograficzne, ale i merytoryczne? Odpowiedz Link Zgłoś
kluska11 Itonai, a gdzie tam masz ortografy? 19.11.10, 07:36 Twoj oglad rzeczywistosci jest jednak mocno wypaczony! Odpowiedz Link Zgłoś