Dodaj do ulubionych

Tandem językowy

13.04.04, 17:56
Szukam ludzi, którzy uczestniczą w tandemie językowym (np. ty uczysz kogoś
polskiego, a on ciebie swojego języka ojczystego; może być też wymiana miedzy
Polakami). Wszystkich którzy zetknęli się z czymś takim bardzo proszę o
kontakt na e-mail: ilianna@gazeta.pl lub tutaj na forum. Chodzi o artykuł do
gazety.

A może macie namiary na ludzi (organizację) którzy zajmują się łączeniem
takich językowych par we Wrocławiu???
Obserwuj wątek
    • Gość: bea Re: Tandem językowy IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 13.04.04, 20:03
      Droga Ilianno,

myślę, że informacje na temat tego, gdzie odbywają się takie zajęcia tandemowe
      we Wrocławiu uzyskasz w Szkole Języka Polskiego i Kultury dla Cudzoziemców,
      która znajduje się w Instytucie Filologii Polskiej (na parterze, korytarzem
      prosto, po prawej stronie za damską toaletą).
      Jeśli mnie pamięć nie myli, to takie kursy tandemowe były organizwane przez
      Towarzystwo im. Edyty Stein. Uczestniczyli w nich Polacy i Niemcy.

Sama też uczyłam się w ten sposób języka, tylko, że to był tandem
      niekontrolowany ;) No i ja byłam na wyższym poziomie językowym niż mój
      tandemowy kolega. Ale tandem to dobra rzecz :) Polecam.

Pozdrawiam.
      bea

Ps. Gdybyś miała jakieś pytania to mój adres:
      beatice@gazeta.pl
    • Gość: pavimento Re: Tandem językowy IP: *.ip.netia.com.pl 25.04.13, 09:25
      Witam,
      Także interesuje mnie zagadnienie "tandemów", dotychczas nie spotkałem się jednak z taką formą nauki języka. Szanse na znalezienie kogoś do nauki zależą z całą pewnością od liczby obcokrajowców uczących się bądź pracujących u nas. Jeśli chodzi o jakąś organizacje pomocną w tym zakresie to nie zetknąłem się z niczym takim. Tradycyjne szkoły językowe na pewno stracą klientów jeśli tandemy językowe się upowszechnią.
      • tbernard Re: Tandem językowy 25.04.13, 10:25
        > Tradycyjne szkoły językowe na pewno stracą klientów jeśli tandemy językowe się upowszechnią.

Bo ja wiem. Podejrzewam, że liczba rodaków uczących się angielskiego jest większa niż liczba rodaków uczących się wszystkich innych języków razem wziętych. Jeśli nie liczyć angielskiego, to liczba rodaków uczących się niemieckiego jest większa niż liczba rodaków uczących się pozostałych języków razem wziętych. Potem zapewne jest francuski, hiszpański które dominują nad resztą ale już nie tak jak dwa pierwsze języki. Podkreślam, to tylko moje odczucie. Tak czy owak, nie sądzę aby anglojęzycznych rodowitych była wystarczająca ilość w okolicy. Niemieckojęzycznych ze względu na położenie zapewne jest więcej, lecz też może nie wystarczyć dla każdego chętnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka