Dodaj do ulubionych

Jeżdżą po Polsce, by promować dolnośląskie zaby...

12.12.10, 22:55
Swietna robota!!!Jestem Slazaczka ale zakochalam sie w Dolnym Slasku od pierwszego"spojrzenia".Odkrywalam cuda i skarby tej ziemi po omacku,bo trudno bylo znalezc jakies informacje.A jest co ogladac i podziwiac.Potrzeba ogromnych srodkow aby ocalic ten przepiekny zakatek Polski i jego bogactwo.Pozdrawiam serdecznie i zycze Pogodnych,Zdrowych Swiat Bozego Narodzenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Jeżdżą po Polsce, by promować dolnośląskie za IP: *.dsl.telepac.pt 13.12.10, 02:07
      i takie wpisy sie bardzo milo czyta, bez zadnych klotni i narzekania :)
      dolaczam sie do gratulacji, wspaniala robota, czas i energia w to wlozone napewno przyniosly mnostwo dobrego. SUPER!!
    • Gość: Dante Re: Jeżdżą po Polsce, by promować dolnośląskie za IP: *.217.146.194.generacja.pl 13.12.10, 08:26
      Zakochanie się Ślązaka w Dolnym Śląsku nie jest niczym nadzwyczajnym. Dolny Śląsk to też Śląsk, tylko do niektorych tłuków to nie dociera.
    • Gość: ertbor Hala Stulecia IP: *.site / 192.168.1.* 13.12.10, 08:31
      Narzekanie z innej beczki. Nie cierpię komunizmu, ale wolę starą nazwę Hali, bo wydaje mi sie bardziej swojska: w końcu to pamiątka naszej, choć smutnej, historii . A przecież można było znależć inne rozwiązanie dla nazwy np. Hala Wrocławska. Jestem ciekawy, czy poza publikacjami, chce się ludzim mówić "Hala Stulecia". Kurcze, przecież w ten sposób uświetniamy sukces naszego zaborcy, z którym walczyliśmy i przegraliśmy u boku Napoleona (jakby go nie oceniać, zawdzięczamy my namiastkę wolności i nadzieje na niepodległość)
      • Gość: Dante Re: Hala Stulecia IP: *.217.146.194.generacja.pl 13.12.10, 08:54
        To ja może zwrócę uwagę, że nazwa "Hala Stulecia" wcale nie jest upamiętnieniem bitwy pod Lipskiem, tylko innego wydarzenia.
        • Gość: ertbor Re: Hala Stulecia IP: *.site / 192.168.1.* 13.12.10, 09:41
          Sorry, ale kto mówił o bitwie pod Lipskiem?
          • Gość: Dante Re: Hala Stulecia IP: *.217.146.194.generacja.pl 13.12.10, 10:00
            Hala została nazwana w stulecie odezwy króla Prus, który wezwał poddanych do walki z Napolelonem. Co to ma wspólnego z historią państwa Polskiego? I czy mam rozumieć, że od nazwy Hala Stulecia wolisz nazwę wymyśloną przez hitlerowców (Hala Ludowa - Volkshalle?)
            • Gość: ertbor Re: Hala Stulecia IP: *.site / 192.168.1.* 13.12.10, 11:17
              Wolę, nawet jeśli komuniści inspirowali się hitlerowską nazwą, w co wątpię. Jakby hitlerowcy przemianowali Blucherstrasse na Blumenstrasse, też byś optował za pierwszą, bo druga pochodzi od nazistów? A budynek Urzędu Wojewódzkiego też byś kazał zburzyć, bo wybudowali go hitlerowcy? Rok 1813 jest punktem zwrotnym w dziejach wojen Prus z Napoleonem. A co mają losy tych wojen z historią Polaków? Dobre, naprawde, dobre. Ale jeśli potraktować Twoje pytanie na serio - to po co nazwa "Hala Stulecie" w polskim dzis Wrocławiu, skoro nasza historia nie ma nic wspólnego z ówczesnymi dziejami Prus?
              • Gość: Dante Re: Hala Stulecia IP: *.217.146.194.generacja.pl 13.12.10, 12:02
                Na 900 lat istnienia państwa polskiego (nie podaję, że 1000, bo liczę czasu zaborów), przez 600 lat, czyli 2/3 czasu, Polska miała na Śląsk - za przeproszeniem - serdecznie wyjebane. Dopiero jak gołodupcom z Kongresówki w 1918 zaświeciło przed oczami widmo posiadania państwa bez jakiegokolwiek zagospodarowanego dużego regionu z przemysłem i rozwinięta komunikacją, zaczęło się gardłowanie o "odwiecznych polskich prawach do Śląska".

Efekt jest taki, że Wrocław, jak i wiele innych śląskich miast, nie jest ośrodkiem o tożsamości historycznej jednoznacznie polskiej. Przez stulecia nałykał tyle wkładu kulturowego Niemców, że nie ma co go na siłę polonizować i zmieniać historii. Skoro budynek został wybudowany na pamiątkę 100-lecia ważnego wydarzenia w historii Niemiec, niech tak zostanie.
                • Gość: Dante Re: Hala Stulecia IP: *.217.146.194.generacja.pl 13.12.10, 12:06
                  A pytanie "co mają wspólnego wojny napoleońskie z Polską" jest jak najbardziej na miejscu. Prusacy i Niemcy odcisnęli na Śląsku o wiele większe piętno, niż chwilowo przełażące tędy wojska Napoleona. Piętno bardzo pozytywne i trwałe, począwszy od reform Steina-Hardenberga po masę budowli i instalacji, którymi się zachwycamy po dziś dzień. A ty widzę jesteś z tych, co najchętniej to by niemieckie napisy z nagrobków skuwali ;P
                  • Gość: ertbor Re: Hala Stulecia IP: *.site / 192.168.1.* 13.12.10, 12:50
                    Ja nie miałem na mysli Śląska, tylko Księtwo Warszawskie, pisząc o związku wojen napoleońskich z historia Polski. Co sie dzieje z Twym rozumem? Nie musisz mnie uczyc że Śląsk był wtedy pruski. Żyjemy teraz w polskim Wrocławiu i uczymy sie tutaj w pierwszej kolejności polskiej historii. Czy D. Ślask mamy na okres tymczasowy, żeby pozwalac sobie na relatywizowanie historii? Jak wolisz promować historie Niemiec zamiast Polski, to juz to jest Twoje niezrozumienie, delikatnie mówiąc. Możesz krzyczeć o powrót niemieckich nazw nawet na ulice, tylko szczerze, bez takich tekstów, że Śląsk był w historii mniej lub bardziej polski, bo nie oto biega. Hala to najokazalszy budynek publiczny we Wrocławiu, nic dziwnego, że przy każdej zmianie władzy, zmieniała sie jego nazwa. Czy Wrocław wrócił do Cesarstwa Niem. żeby mu przywracać pierwotna nazwę?Hala powinna swa nazwą symbolizowac nowego właściciela.
                    "A ty widzę jesteś z tych, co najchętniej to by niemieckie napisy z nagrobków skuwali"
                    Nie jestes taki spostrzegawczy, jak Ci sie wydaje. Daje sie oszukiwac pozorom. Akurat poświęciłem raz czas na przeszukanie sladów cmentarza w parku Grabiszyńskim i odkopałem dwa nagrobki niemieckie, po to aby były widoczne dla przechodniów. I jestem wielkim zwolennikiem konserwacji wszystkiego co upamiętnia pobyt Niemców na Śląsku. Chcesz powiedzieć coś mądrego, to nie sądź, tylko poswięć czas na szukanie prawdy o tym co lepsze i gorsze...
                    • Gość: Jorg pyskowko IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.10, 15:33
                      Gdzie 2 Polokow zaro pyskowka. Mysla, co wy inteligentne chopy i lobce jezyki to dla Wos nic strasznygo.
                      Co by sie nie miotac, poczytajta sobie orginalne niemieckie opisy historii Hali Stulecia/Ludowej.
                      Potym to sobie nawrzucajta ile chceta.
                      A tgyn kolego co to wziul opis z Wikipedii, to pywno prezydent Komorowski
                      www.asamnet.de/~patzeltm/neu2/projekt01/index.php?idcatside=270&sid=75a7765e169acc935bf929baad60bda8
            • Gość: marek Re: Hala Stulecia IP: *.e-wro.net.pl 13.12.10, 12:04
              > Hala została nazwana w stulecie odezwy króla Prus, który wezwał poddanych do wa
              > lki z Napolelonem.
              Co ty pierdzielisz . Jesteś wrogiem narodu polskeigo czy tylko udajesz głupa ?
              Odezwa była 1 marca 1813 a halę budowano przez dwa lata aby zdarzyć na 100 letnią rocznice bitwy pod Lipskiem gdzie Prusacy spuścili manto Armii Polskiej i Amii Francuskiej.
              Halę oddano w maju i otwarto w niej wystawę w 100 letnia rocznice bitwy pod Lipskiem.

Za angielską wiki:Otwarcie hali było częścią obchodów upamiętniających 100 rocznicę bitwy, stąd nazwa.

> Co to ma wspólnego z historią państwa Polskiego?
              jesteś germańcem , zydem czy przedstawicielem innej nacji tworzacej swoja historię ?
              Nie znasz historii Polski a starasz się usprawiedliwić przywrócenie nazwy pomnikowi militaryzmu pruskiego .

>I czy mam r
              > ozumieć, że od nazwy Hala Stulecia wolisz nazwę wymyśloną przez hitlerowców (Ha
              > la Ludowa - Volkshalle?)
              Hala Ludowa nie kojarzy się mieszkańcom ani z komuną a już z pewnością nie z hitlerowcami.
              To ze jakiś hitlerowiec sobie coś tam mówił nie ma znaczenia podobnie jak i twoje banialuki.
              Hitler doszedł do władzy w 1933 r a Polacy brali udział w wystawie w Hali Stulecia zorganizowanej w 1939 r.
              Nazwę stulecia forsuje m.in prezydent Dutkiewicz ale on znany jest z wspierania niemieckiego biznesu.
              Chodzi tu o to aby Niemcy sypnęli trochę grosza na pomnik swego triumfu , w tym też nad Polakami.
              • Gość: Dante Re: Hala Stulecia IP: *.217.146.194.generacja.pl 13.12.10, 12:17
                angielska wiki podaje niewyobrażalne bzdury, tak samo jak i ty. Hala dostała swoją nazwę w rocznicę odezwy Fryderyka Wilhelma III "do mojego ludu". Taką tytulaturę hali uchwaliła w 1913 rada miejska Wrocławia. Kajzer tak się oburzył, że nie upamiętnia 100-lecia bitwy pod Lipskiem, że nawet dotację na jej budowę cofnął i miasto musiało ją postawić własnymi środkami.

To tyle, pogadamy, jak się douczysz.
    • Gość: Andrzej Re: Jeżdżą po Polsce, by promować dolnośląskie za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 10:17
      Małgorzato! We Wrocławiu w Rynku nr 11/12 jest Oddział PTTK: BORT na 1 p; Biuro Programowe na 3p. Tam uzyskasz wszelkie informacje o ciekawostkach naszego miasta; foldery, plany, przewodniki itp. Zapraszam również na stronę www.naszlaku.pttk.pl Oddział nasz jest wydawcą Internetowego miesięcznika "Na Szlaku". Zachęcam do pisania relacji ze swoich wycieczek.
      • brons08 Re: Jeżdżą po Polsce, by promować dolnośląskie za 13.12.10, 12:47
        Moim zdaniem to promowanie zabytków to była wycieczka po Polsce za pieniądze polskiego podatnika i w dodatku tworząca niestety jakąś prusko-patiotyczną atmosferę.
        • Gość: Hans jo dziekuja IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.10, 13:21
          Ja musza podziekowac temi farorzowi i temu burgemajstrowi, co to robili lans Szlezjen. Dobro robota, co pokazuje jok te Niemce budowali pienknie
    • korcia2000 Jeżdżą po Polsce, by promować dolnośląskie zaby... 13.12.10, 14:51
      Gratuluję pomysłodawcom i zarazem realizatorom tego przedsięwzięcia. Świetna robota!
    • Gość: cyprian To może ja dorzucę 3 grosze IP: 89.174.254.* 26.02.11, 10:00
      Prezentacja historyczno - multimedialna Kościoła Pokoju w Jaworze - www.youtube.com/watch?v=51c3CtAL1JQ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka