Dodaj do ulubionych

Wrocław czy Poznań?

03.01.11, 17:48
hej, planuję przeprowadzić się do jakiegoś większego miasta, bo już mam dosyć wsi, pod uwagę biorę Wrocław, Poznań lub Warszawę, jestem młodą, dobrze wykształconą kobietą, które miasto polecacie do zamieszkania? w którym mieszka się najlepiej?
Obserwuj wątek
    • piotr_ze_wsi Re: Wrocław czy Poznań? 03.01.11, 18:27
      Przyjedź do nas, do Wrocławia. Mamy montownię telewizorów tuż poza granicami miasta, wobec czego tak dobrze wykształcona kobieta bez problemu znajdzie zajęcie przy taśmie, bylebyś nie była zbyt szpetna, bo wtedy w czas przyjazdu wizytatora z Korei będziesz się musiała schować w szafce na brudną odzież roboczą:
      www.polskatimes.pl/stronaglowna/325552,pracownice-lg-za-brzydkie-dla-prezesa-z-korei,id,t.html
    • umciaciarumcia Re: Wrocław czy Poznań? 03.01.11, 18:35
      zapraszamy do Vroclove
      to miasto dla młodych, wykształconych, dynamicznych i z kontem na fejsbuku
      • Gość: Łoś_bimbacz tylko Wroclaugh! IP: *.ip.netia.com.pl 03.01.11, 18:46
        Młodzi wyszkształceni z" kątem" na fejsbuku, mieszkający kątem w mieszkaniach pracowniczo-studenckich bez trudu znajdą stanowisko przy kserowaniu faktur oraz firmowy plecaczek:)))
        • sothink Re: tylko Wroclaugh! 03.01.11, 21:51
          jak jesteś humanistką to będziesz faktycznie we Wrocławiu warstwą niższą jak Łoś_bimbacz
    • wiecznie_zakochana Re: Wrocław czy Poznań? 03.01.11, 19:17
      Może najpierw zacznij rozglądać się za pracą w tych 3 miastach, to odpowiedź przyjdzie sama...
    • Gość: HM_ Re: Wrocław czy Poznań? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.01.11, 21:15
      Przyjedź i pomieszkaj tydzień. Tyle czasu wystarczy, żeby poznać miasto - korzystać z komunikacji publicznej, instytucji, rozmawiać z ludźmi. Jeśli jesteś ze wsi, to może niektóre elementy Ci zaimponują.
      Generalnie Wrocław jest miastem dla osób mających dużo wolnego czasu, który mogą spędzać w korkach i kolejkach. ;-)
    • Gość: Jacek Re: Wrocław czy Poznań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 21:23
      Jako rodowity wrocławianin odpowiem ci krotko: TYLKO POZNAŃ! Trzymaj się z daleka od tego pierdogródka zwanego Miastem Spotkań (kierowców w korkach) i dynamicznego psucia wszystkiego, co tylko można zepsuć.
    • pawel_zet Re: Wrocław czy Poznań? 03.01.11, 21:31
      Zdecydowanie Warszawa. Najlepsza rozrywka (no chyba że lubisz clubbing, w tej konkurencji Wrocław wygrywa; jeśli chodzi o rozrywkę wyższego poziomu, tzn. koncerty, teatry - Warszawa jest bezkonkurencyjna), najlepsze zarobki, najwięcej dobrej pracy. Korki, niestety, są nieprzyjemne, ale komunikacja zbiorowa jest naprawdę niezła (metro, SKM, tramwaje, osobne pasy dla autobusów).
      Jestem wrocławianinem, Warszawa wydaje mi się szpetna, ale gdybym był dzisiaj młodym człowiekiem niezakorzenionym we Wrocławiu, wybrałbym stolicę.
      • Gość: Bela Re: Wrocław czy Poznań? IP: *.wroclaw.mm.pl 03.01.11, 21:52
        to wypie...j do Warszawy Piotrze Zet.
      • liwiaaa Re: Wrocław czy Poznań? 03.01.11, 21:56
        Ja chyba też wybrałabym Warszawę lub Kraków
        Mieszkam we Wrocławiu, ale nie powiem że jestem tu zadowolona z komunikacji, rozrywki, ofert pracy.. Jednakże wszędzie lepiej niż w małej mieścinie z której pochodzę :)
        • Gość: Wrocławiak Re: Wrocław czy Poznań? IP: *.e-wro.net.pl 03.01.11, 22:12
          do Wrocławia dużo najechało ludzi z wiosek, zwłaszcza wioskowych studentów.
          Efekt ....wiadomo.
          Ja od razu rozpoznam takiego wieśniaka.

Z tego co wiem, to wykształcone, ale też atrakcyjne kobietki biorą we Wrocławiu 30 zł za 30 minutek. Nie wiem jak jest w Poznaniu i Warszawie.
          • Gość: romek Re: Wrocław czy Poznań? IP: *.warszawa.mm.pl 03.01.11, 23:36
            Prawdziwy wrocławski łaskawca i kulturalny człowiek. Jesli się zastanawiałaś to kilka typowo wrocławskich odpowiedzi powyżej o wysokim poziomie kultury swiatowości godnych Wroclove tudzież miasta spotkań powinno od razu obudzić w Tobie sygnał iż nadodrzańską metropolię nalezy ominąć szerokim łukiem.
            • prawdziwy-ghostdog Re: Wrocław czy Poznań? 04.01.11, 00:35
              "Gość portalu: romek napisał(a):

> Prawdziwy wrocławski łaskawca i kulturalny człowiek. Jesli się zastanawiałaś to
              > kilka typowo wrocławskich odpowiedzi powyżej o wysokim poziomie kultury swiato
              > wości godnych Wroclove tudzież miasta spotkań powinno od razu obudzić w Tobie
              > sygnał iż nadodrzańską metropolię nalezy ominąć szerokim łukiem. " to by chyba nie mogła pojechać do zadnego, bo w każdym znajdzie sie taki element.
              • monika2345.pl Re: Wrocław czy Poznań? 05.01.11, 17:39
                Dzięki za jakieś odpowiedzi, fakt, niektóre są naprawdę żenujące, ale czekam na więcej, na poziomie, chodzi mi głównie o klimat tych miast, fajne miejsca, kawiarnie, kluby, o pracę raczej się nie martwię, jestem tłumaczką, poza tym pracuję z dziećmi, więc w każdym z wymienionych miast dzieci jest pełno i pracy też, pozdro. Piszcie dalej.
                • piotr_ze_wsi Re: Wrocław czy Poznań? 05.01.11, 20:26
                  Skoro największą uwagę przywiązujesz do klimatu, to musisz wiedzieć, że Wrocław ma klimat bardzo niezdrowy. Ogromna ilość wody i wynikająca stąd wysoka wilgotność doprowadzają do szaleństwa i chronicznych bronchitów.
                  Myślę, że byłoby najlepiej, gdybyś przyjechała tutaj na weekend. Powiedziałbym żonie, że jadę do klienta, a tak naprawdę pokazałbym ci to i owo, z naciskiem na owo, hyhyhy:)
                  • monika2345.pl Re: Wrocław czy Poznań? 06.01.11, 20:20
                    Z żonatymi się nie umawiam, a propos po co się żeniłeś, robiłeś kobiecie nadzieje na fajne wspólne życie, a teraz próbujesz umawiać się z innymi?? Będziesz pózniej skamlał jak żona cię zostawi.
                    • kontrarian Re: Wrocław czy Poznań? 06.01.11, 22:11
                      Wrocław
                    • pawel_zet Re: Wrocław czy Poznań? 06.01.11, 22:53
                      E tam. Ludzie dobierają się wedle wspólnie wyznawanych wartości. Pewnie jego żona też go lubi robić na boki. Albo może w pysk lubi dostać. Nie wnikajmy.
                      Clubbing we Wrocławiu jest doskonały. To imprezowe miasto. Ilościowo jest podobnie jak w Warszawie, ale na znacznie mniejszym obszarze. W sobotnią noc możesz zaliczyć pieszo z 10 fajnych klubów. Oczywiście w tygodniu kluby działają do późna w nocy - tylko ludzi mniej. Dużo więcej Ci na ten temat nie napiszę, bo ustatkowałem się wiele lat temu, ale jeśli tego rodzaju przygody Cię kręcą, to Wrocław jest zdecydowanie najlepszym wyborem. Teraz jako ustatkowany człowiek jestem zainteresowany najbardziej możliwościami zawodowymi, komunikacją zbiorową i samochodową, przedszkolami i szkołami - a z tym jest we Wrocławiu naprawdę marnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka