Dodaj do ulubionych

Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia]

27.01.11, 10:04
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: oj Re: Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.11, 10:20
      to jeszcze długo pacjenci szpitala obok i okoliczni mieszkańcy, nie zmrużą oka w nocy.
      • Gość: maxx Tandeta IP: *.trans.net.pl 27.01.11, 11:25
        to zwykła tandetna architektóra , szkoda ze takie piekne miasto zasmiecane jest takimi budynkami
        • squat_kromera Re: Tandeta 27.01.11, 11:34
          Szkoda że tak późno.
          • Gość: m Re: Tandeta IP: 94.42.104.* 27.01.11, 13:00
            kominy elektrociepłowni są póki co wyższe od Sky Tower
        • paul123 Re: Tandeta 27.01.11, 11:40
          Najwyzsza pora by takie budynki we Wrocku stawiac. Nie ze porozwalane po calym miescie, ale w jednym miejscu. Jedyne czego szkoda, to to, ze Czarnecki nie wygral przetargu na Centrum Poludniowe.
          • Gość: swoboda_t Re: Tandeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 15:45
            To bez różnicy, i tak LC nic wielkiego by tam nie postawił. Nie ma na to rynku, Sky Tower po przerwaniu budowy i okrojeniu projektu powstaje za prywatne pieniądze Czarneckiego, który oficjalnie przyznaje, że liczy się z bardzo długim zwrotem z tej inwestycji. Projekt był od początku przeskalowany i nietrafiony. No, ale jak już zaczął, to wypadałoby skończyć, więc budowa trwa. I dobrze, szkieletor byłby totalną porażką, a tak dość brzydki i fatalny urbanistycznie, ale ukończony ST kilku osobom się spodoba.

Ja nie jestem z Wrocka i ten gniot nie będzie mi spędzał snu z powiek, ale IMO szkoda, że projekt jest efektem chęci pokazania przez LC kto ma najdłuższego (co się ostatecznie nie udało, bo ST został obniżony). 2-3 mniejsze wieżowce w tej kasie, tak po 100-140 metrów, wyglądałyby znacznie lepiej. Tworzyłyby jakiś zalążek klastra wieżowców, nowoczesnego skyline'u, a ze 140 metrami i ST i tak wyprzedziły Sea Towers, Altusa i Andersię (jedyne poza Warszawą wieżowce z IIIRP). I lepiej wpisywałyby się w okolicę. A tak będzie samotna i dość tandetna pała wystająca z bunkra galeri handlowej. Poza wysokością nie ma żadnych walorów :(
            • Gość: gość Re: Tandeta IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.11, 19:44
              No tak warszawiak albo inny gniot sie odezwał
            • naiwny_debilek Re: Tandeta 28.01.11, 11:27
              Co niby wyższego jest lub sie buduje w naszej ojczyźnie? Ale tak uczciwie, do dachu, a nie do końca ostatniej anteny na iglicy.
        • Gość: pozdrawiam Re: Tandeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 12:09
          Do szkoły młotku i ucz się bo na architekturze znasz się tak samo dobrze jak na ortografii.
        • Gość: swoboda_t Re: Tandeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 13:26
          Sku Tower stoi w tak paskudnym miejscu, że estetycznie go nie zepsuje, nawet w tej obecnej, maksymalnie potanionej wersji. Urbanistycznie zepsuł, no ale to już wina Urzędu Miasta, inwestor chciał wycisnąc działkę maksymalnie i to robi.
          • Gość: breslauer Re: Tandeta IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 13:47
            Nie wiem tylko co to za głupia lokalizacja: architektonicznie, dla najemców i dla gapiów z chodnika - że wieża stoi na tyłach działkach przy pl. Hirszfelda zamiast bliżej rogu Wielka/Powstańców czyli tam gdzie naturalnie powinna stać
        • karola9938 Re: Tandeta 27.01.11, 15:08
          Gość portalu: maxx napisał(a):

> to zwykła tandetna architektóra , szkoda ze takie piekne miasto zasmiecane jest
          > takimi budynkami

Ale i tak jest milion razy ładniejszy od koszmarnych budynków z czasów PRL które jak najpredzej powinny zniknąc z krajobrazu Wrocławia.
    • kklement A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu wali. 27.01.11, 12:38
      Bo jako zwykły obywatel nie będę mieć okazji podziwiania widoków z tego najwyższego w mieście budynku. Kiedy stał tam Poltegor, to można było obejrzeć miasto z jego - o ile pamiętam - przedostatniej kondygnacji, na której był ogólnodostępny bufet (a w nim pyszne pierogi). Było to fajne miejsce na spędzenie wagarów :)
      Niestety, właściciel SkyTower nie przewidział tarasu widokowego albo chociażby lokalu na jego szczycie, rezerwując, jak rozumiem, ostatnią kondygnację na użytek właścicieli apartamentów.
      • Gość: feldgibel Re: A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.11, 13:07
        Jago budynek i ma prawo robic w nim co chce i nie ma obowiązku robienia tarasów dla choloty, która z rozdziawionymi gebami bedzie podziwiac widoki z okrzykiem "ja pierd..." lub " o kur... "

Swoja droga szkoda ze takiego miejsca tam nie bedzie ...

• kklement Re: A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu w 27.01.11, 13:13
          Kościół katolicki, co by o nim złego nie mówić, też nie miał obowiązku udostępniać dla zwiedzających wież katedry i kościoła św. Elżbiety. A zrobił to. Natomiast pan Czarnecki ma Wrocławian głęboko za zwieraczami, o czym w.w. powinni pamiętać, zanim zaczną bić przed nim pokłony i uprawiać samogwałt przed jego wieżowcem.
          • Gość: feldgibel Re: A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.11, 15:01
            he he Kosciol to mafia ktora dziala (pobiera haracz od maluckich) od ponad 2000 lat wiec wieże moze poudostepniac za darmo ;) Pozostale uslugi platne w 100% poczwaszy od chrztu, slubu a skonczywszy na pochowku ;)

Podaj przyklad kiedy to kosciol zrobil cos za wlasne pieniadze (nie zbiorkowe) ;)

Czarnecki doszedl do $ samemu ;) Płacac podatki a nie jak koscioł ktory jest zwolniony ;)

• Gość: sss Re: A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu w IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 16:14
              ja podaję: w ostatnich latach kościół robi wiele (dla siebie) za dziesiątki baniek odzyskanych w gruncie rzeczy bezprawnie od Skarnu Państwa. "Bosko namaszczony Katolicki developer" bo za chwilę odsprzedają te grunty pod osiedla
            • miejski_glupek Re: A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu w 27.01.11, 16:21
              > he he Kosciol to mafia ktora dziala (pobiera haracz od maluckich) od ponad 2000
              > lat wiec wieże moze poudostepniac za darmo ;)

Wjazd na wieże katedry i św. Eżbiety jest płatny.
              • niestaly_czytelnik Na wieżę św. Elżbiety nie da się wjechać 27.01.11, 16:36
                Trzeba użyć własnych nóg, więc coś ci się chyba pomyliło z tym wjazdem.

• miejski_glupek Re: Na wieżę św. Elżbiety nie da się wjechać 27.01.11, 16:45
                  Wybacz mój slang.
              • Gość: cfaniak ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 19:19
                pijesz pifko za jasiem i malgosia :) obserwujesz kiedy ciec ide do kibla i wtedy wchodzisz na gore za free :P
              • Gość: feldgibel Re: A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.11, 12:06
                he he nei wiedzialem bo unikam takich nawiedzonych miejsc ...
    • kubak29 Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] 27.01.11, 12:52
      Na pierwszym zdjęciu widać układaną hydroizolację tarasu - czy ktoś wie jaki to system?
      • Gość: PRZEMO79 Re: Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 13:07
        pewnie bedzie tam papa mocowana mechanicznie( na kołki i zgrzewane są tylko łączenia) w taką pogode nie przykleisz papy do podłoża.
        • Gość: Gość Re: Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 14:36
          Ej...chyba nie. Widać, że nakładają coś czarnego bezpośrednio na żelbet. A na filmie widać, że rozkładają jakąś masę.
      • Gość: gość portalu) poczekamy az beton stanieje IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.01.11, 13:10
        poczekamy az beton stanieje
        skończy sie skytower, obwodnica, deweloperzy jadą na jałowym biegu....
        co na to betoniarnie?
    • Gość: super samowznoszące się deskowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 13:20
      Budynek robi wrażenie, ciekawi mnie budowa wieży, może ktoś napisze cos więcej jak to deskowanie działa?
      • Gość: Jaros Re: samowznoszące się deskowanie IP: *.icpnet.pl 27.01.11, 14:36
        Metoda ślizgowa, nic nowatorskiego.
        • Gość: Gość Re: samowznoszące się deskowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 14:50
          Niestety nie masz racji. To nie jest metoda ślizgowa. Metoda ślizgowa zakłada, że beton jest układany w sposób ciągły a szalunek porusza się stale z małą prędkością, przez co beton "pozostaje" w szalunku krótki czas. Ale faktycznie takie deskowanie jak to na Sky Tower nie jest niczym nowym. Zasada jest prosta: podczas zbrojenia pierwszego segmentu w konstrukcji umieszczane są kotwy na których po rozszalowaniu zabetonowanego elementu cały układ szalunku wielkowymiarowego wraz z pomostem roboczym podnosi się do góry na siłownikach i specjalnych szynach na kolejny segment betonowania.
          • Gość: sss Re: samowznoszące się deskowanie IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 16:12
            co za brednie. metoda ślizgowa to można most na nabrzeżu budowac a to co w Sky Tower to jest pseudo samowznoszące, bo wiadomo,z e demontuja i wznosza je ludzie
            • Gość: Gość Re: samowznoszące się deskowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 16:35
              Ot i "fachowiec" się znalazł:) aż mi się komentować odechciało :)
    • moriono Re: Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] 27.01.11, 14:45
      heraldek taki masz problem z tym że Czarniecki buduje wieżowiec?
      Zarób pieniązki to tez sobie wybudujesz ;)
    • Gość: pen dzi jak nudowano w latach 30 IP: 192.193.216.* 27.01.11, 14:50
      empire state bulding to 3 piętra na dobe rosły
      • Gość: feldgibel Re: jak nudowano w latach 30 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.11, 15:03
        Ale to murzyni budowali .. przepraszam afroamerykanie ...
      • Gość: Gość Re: jak nudowano w latach 30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 15:19
        Bzdury opowiadasz. Średnio wypadło im 1 piętro na dobę. Ale tam była konstrukcja stalowa!! Na budowę przyjeżdżały gotowe elementy, więc to nie była prędkość budowy ale montażu. Stropy można było "wylewać" na spokojnie w oderwaniu od montażu szkieletu.
      • 45rtg Re: jak nudowano w latach 30 27.01.11, 15:20
        Gość portalu: pen dzi napisał(a):

> empire state bulding to 3 piętra na dobe rosły

Ta, jasne. I postawili go w związku z tym w miesiąc, co?
        • Gość: ddd Re: jak nudowano w latach 30 IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 16:10
          to ty nie wiesz że można zaszalowac i wylac 3 piętra naraz, 3 mokre stropy - normalka przecież :)
    • byrcyn11 Czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego 27.01.11, 16:25
      wież budowana jest od Hirszfelda ? Jadąc Kruczą prezentuje się okazale, ale już od Powstańców Śl. widok przykrywa niższa zabudowa Sky Tower. A chyba właśnie goście wjeżdżający od autostrady maja "otwierać dzioby" z wrażenia ;-)
      • heraldek Re: Czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego 27.01.11, 16:48
        Po zbudowaniu przewioza wieze blizej Powstańców Śl......
    • agewski Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] 27.01.11, 17:22
      Na Trump Tower w Chicago żelbetowe piętra były odlewane co 4 dni przy jednozmianowym trybie czasu.
      • Gość: MIKSEREK Re: Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] IP: 195.245.213.* 27.01.11, 22:57
        A Waćpan jak jeszcze trochę poszukasz w Swojej Genialnej Pamięci to nas znowu poinformujesz że tak w ogóle to gdzieś tam w Afryce odlewano /w warunkach ulewy tropikalnej, ciągłej/...... zaraz..,zaraz..?! odlewano piętro -w czasie 42 sekund - ...czy to może :na piętrze coś, ktoś robił?...
        Konkluzja: chyba zawsze, wszystko jest u Ciebie lepiej. Oczywiście - koniecznie "za granicą".
        Serdecznie pozdrawiam Wszystkich Malkontentów /Rozkojarzonych ?/.
    • trupyirobaki A szkielet Lipskinda w dupie!:) 27.01.11, 23:55
      i oby mu tak zostało aż do rozbiórki.
      • Gość: www Re: A szkielet Lipskinda w dupie!:) IP: 222.128.41.* 28.01.11, 07:34
        Niezly zawistnik z Ciebie.

Naprawde wolisz, zeby zamiast super budynku byl szkielet i obok bloczek z PRL?
        • 45rtg Re: A szkielet Lipskinda w dupie!:) 28.01.11, 09:50
          Gość portalu: www napisał(a):

> Niezly zawistnik z Ciebie.
          >
          > Naprawde wolisz, zeby zamiast super budynku byl szkielet i obok bloczek z PRL?

Chodzi o ten budynek Liebskinda co ma być wciśnięty w Warszawie w jakiś kwartał ulic? No to ta sprawa jest na tyle śmierdząca że owszem, akurat tego "super budynku" lepiej żeby tam nie było.
    • icc217 A jak to po polskiemu 28.01.11, 03:23
      ta skaj tauer?
      Oj polskie chopki ... kompleksow to wy mata ... i ta wieza wam totalna cimnoto nie pomoze!
      • naiwny_debilek Re: A jak to po polskiemu 28.01.11, 11:20
        A co to, kompleksów mieć nie można? Patrz lepiej i ucz sie jak je leczymy!
    • aboutblank >>> Niech kończą budować SkyTowera 28.01.11, 19:17
      jak najszybciej. Bo budowa odcięła mój sposób na omijanie korków na Powstańców Śląskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka