heraldek 27.01.11, 10:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: oj Re: Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.11, 10:20 to jeszcze długo pacjenci szpitala obok i okoliczni mieszkańcy, nie zmrużą oka w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Tandeta IP: *.trans.net.pl 27.01.11, 11:25 to zwykła tandetna architektóra , szkoda ze takie piekne miasto zasmiecane jest takimi budynkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Tandeta IP: 94.42.104.* 27.01.11, 13:00 kominy elektrociepłowni są póki co wyższe od Sky Tower Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: Tandeta 27.01.11, 11:40 Najwyzsza pora by takie budynki we Wrocku stawiac. Nie ze porozwalane po calym miescie, ale w jednym miejscu. Jedyne czego szkoda, to to, ze Czarnecki nie wygral przetargu na Centrum Poludniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Tandeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 15:45 To bez różnicy, i tak LC nic wielkiego by tam nie postawił. Nie ma na to rynku, Sky Tower po przerwaniu budowy i okrojeniu projektu powstaje za prywatne pieniądze Czarneckiego, który oficjalnie przyznaje, że liczy się z bardzo długim zwrotem z tej inwestycji. Projekt był od początku przeskalowany i nietrafiony. No, ale jak już zaczął, to wypadałoby skończyć, więc budowa trwa. I dobrze, szkieletor byłby totalną porażką, a tak dość brzydki i fatalny urbanistycznie, ale ukończony ST kilku osobom się spodoba. Ja nie jestem z Wrocka i ten gniot nie będzie mi spędzał snu z powiek, ale IMO szkoda, że projekt jest efektem chęci pokazania przez LC kto ma najdłuższego (co się ostatecznie nie udało, bo ST został obniżony). 2-3 mniejsze wieżowce w tej kasie, tak po 100-140 metrów, wyglądałyby znacznie lepiej. Tworzyłyby jakiś zalążek klastra wieżowców, nowoczesnego skyline'u, a ze 140 metrami i ST i tak wyprzedziły Sea Towers, Altusa i Andersię (jedyne poza Warszawą wieżowce z IIIRP). I lepiej wpisywałyby się w okolicę. A tak będzie samotna i dość tandetna pała wystająca z bunkra galeri handlowej. Poza wysokością nie ma żadnych walorów :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tandeta IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.11, 19:44 No tak warszawiak albo inny gniot sie odezwał Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny_debilek Re: Tandeta 28.01.11, 11:27 Co niby wyższego jest lub sie buduje w naszej ojczyźnie? Ale tak uczciwie, do dachu, a nie do końca ostatniej anteny na iglicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Re: Tandeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 12:09 Do szkoły młotku i ucz się bo na architekturze znasz się tak samo dobrze jak na ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Tandeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 13:26 Sku Tower stoi w tak paskudnym miejscu, że estetycznie go nie zepsuje, nawet w tej obecnej, maksymalnie potanionej wersji. Urbanistycznie zepsuł, no ale to już wina Urzędu Miasta, inwestor chciał wycisnąc działkę maksymalnie i to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer Re: Tandeta IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 13:47 Nie wiem tylko co to za głupia lokalizacja: architektonicznie, dla najemców i dla gapiów z chodnika - że wieża stoi na tyłach działkach przy pl. Hirszfelda zamiast bliżej rogu Wielka/Powstańców czyli tam gdzie naturalnie powinna stać Odpowiedz Link Zgłoś
karola9938 Re: Tandeta 27.01.11, 15:08 Gość portalu: maxx napisał(a): > to zwykła tandetna architektóra , szkoda ze takie piekne miasto zasmiecane jest > takimi budynkami Ale i tak jest milion razy ładniejszy od koszmarnych budynków z czasów PRL które jak najpredzej powinny zniknąc z krajobrazu Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu wali. 27.01.11, 12:38 Bo jako zwykły obywatel nie będę mieć okazji podziwiania widoków z tego najwyższego w mieście budynku. Kiedy stał tam Poltegor, to można było obejrzeć miasto z jego - o ile pamiętam - przedostatniej kondygnacji, na której był ogólnodostępny bufet (a w nim pyszne pierogi). Było to fajne miejsce na spędzenie wagarów :) Niestety, właściciel SkyTower nie przewidział tarasu widokowego albo chociażby lokalu na jego szczycie, rezerwując, jak rozumiem, ostatnią kondygnację na użytek właścicieli apartamentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feldgibel Re: A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.11, 13:07 Jago budynek i ma prawo robic w nim co chce i nie ma obowiązku robienia tarasów dla choloty, która z rozdziawionymi gebami bedzie podziwiac widoki z okrzykiem "ja pierd..." lub " o kur... " Swoja droga szkoda ze takiego miejsca tam nie bedzie ... Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu w 27.01.11, 13:13 Kościół katolicki, co by o nim złego nie mówić, też nie miał obowiązku udostępniać dla zwiedzających wież katedry i kościoła św. Elżbiety. A zrobił to. Natomiast pan Czarnecki ma Wrocławian głęboko za zwieraczami, o czym w.w. powinni pamiętać, zanim zaczną bić przed nim pokłony i uprawiać samogwałt przed jego wieżowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feldgibel Re: A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.11, 15:01 he he Kosciol to mafia ktora dziala (pobiera haracz od maluckich) od ponad 2000 lat wiec wieże moze poudostepniac za darmo ;) Pozostale uslugi platne w 100% poczwaszy od chrztu, slubu a skonczywszy na pochowku ;) Podaj przyklad kiedy to kosciol zrobil cos za wlasne pieniadze (nie zbiorkowe) ;) Czarnecki doszedl do $ samemu ;) Płacac podatki a nie jak koscioł ktory jest zwolniony ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu w IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 16:14 ja podaję: w ostatnich latach kościół robi wiele (dla siebie) za dziesiątki baniek odzyskanych w gruncie rzeczy bezprawnie od Skarnu Państwa. "Bosko namaszczony Katolicki developer" bo za chwilę odsprzedają te grunty pod osiedla Odpowiedz Link Zgłoś
miejski_glupek Re: A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu w 27.01.11, 16:21 > he he Kosciol to mafia ktora dziala (pobiera haracz od maluckich) od ponad 2000 > lat wiec wieże moze poudostepniac za darmo ;) Wjazd na wieże katedry i św. Eżbiety jest płatny. Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Na wieżę św. Elżbiety nie da się wjechać 27.01.11, 16:36 Trzeba użyć własnych nóg, więc coś ci się chyba pomyliło z tym wjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
miejski_glupek Re: Na wieżę św. Elżbiety nie da się wjechać 27.01.11, 16:45 Wybacz mój slang. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cfaniak ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 19:19 pijesz pifko za jasiem i malgosia :) obserwujesz kiedy ciec ide do kibla i wtedy wchodzisz na gore za free :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feldgibel Re: A mnie jako zwykłego obywatela to po prostu w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.11, 12:06 he he nei wiedzialem bo unikam takich nawiedzonych miejsc ... Odpowiedz Link Zgłoś
kubak29 Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] 27.01.11, 12:52 Na pierwszym zdjęciu widać układaną hydroizolację tarasu - czy ktoś wie jaki to system? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRZEMO79 Re: Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 13:07 pewnie bedzie tam papa mocowana mechanicznie( na kołki i zgrzewane są tylko łączenia) w taką pogode nie przykleisz papy do podłoża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 14:36 Ej...chyba nie. Widać, że nakładają coś czarnego bezpośrednio na żelbet. A na filmie widać, że rozkładają jakąś masę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu) poczekamy az beton stanieje IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.01.11, 13:10 poczekamy az beton stanieje skończy sie skytower, obwodnica, deweloperzy jadą na jałowym biegu.... co na to betoniarnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super samowznoszące się deskowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 13:20 Budynek robi wrażenie, ciekawi mnie budowa wieży, może ktoś napisze cos więcej jak to deskowanie działa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaros Re: samowznoszące się deskowanie IP: *.icpnet.pl 27.01.11, 14:36 Metoda ślizgowa, nic nowatorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: samowznoszące się deskowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 14:50 Niestety nie masz racji. To nie jest metoda ślizgowa. Metoda ślizgowa zakłada, że beton jest układany w sposób ciągły a szalunek porusza się stale z małą prędkością, przez co beton "pozostaje" w szalunku krótki czas. Ale faktycznie takie deskowanie jak to na Sky Tower nie jest niczym nowym. Zasada jest prosta: podczas zbrojenia pierwszego segmentu w konstrukcji umieszczane są kotwy na których po rozszalowaniu zabetonowanego elementu cały układ szalunku wielkowymiarowego wraz z pomostem roboczym podnosi się do góry na siłownikach i specjalnych szynach na kolejny segment betonowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: samowznoszące się deskowanie IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 16:12 co za brednie. metoda ślizgowa to można most na nabrzeżu budowac a to co w Sky Tower to jest pseudo samowznoszące, bo wiadomo,z e demontuja i wznosza je ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: samowznoszące się deskowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 16:35 Ot i "fachowiec" się znalazł:) aż mi się komentować odechciało :) Odpowiedz Link Zgłoś
moriono Re: Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] 27.01.11, 14:45 heraldek taki masz problem z tym że Czarniecki buduje wieżowiec? Zarób pieniązki to tez sobie wybudujesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pen dzi jak nudowano w latach 30 IP: 192.193.216.* 27.01.11, 14:50 empire state bulding to 3 piętra na dobe rosły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feldgibel Re: jak nudowano w latach 30 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.11, 15:03 Ale to murzyni budowali .. przepraszam afroamerykanie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: jak nudowano w latach 30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 15:19 Bzdury opowiadasz. Średnio wypadło im 1 piętro na dobę. Ale tam była konstrukcja stalowa!! Na budowę przyjeżdżały gotowe elementy, więc to nie była prędkość budowy ale montażu. Stropy można było "wylewać" na spokojnie w oderwaniu od montażu szkieletu. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: jak nudowano w latach 30 27.01.11, 15:20 Gość portalu: pen dzi napisał(a): > empire state bulding to 3 piętra na dobe rosły Ta, jasne. I postawili go w związku z tym w miesiąc, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: jak nudowano w latach 30 IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 16:10 to ty nie wiesz że można zaszalowac i wylac 3 piętra naraz, 3 mokre stropy - normalka przecież :) Odpowiedz Link Zgłoś
byrcyn11 Czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego 27.01.11, 16:25 wież budowana jest od Hirszfelda ? Jadąc Kruczą prezentuje się okazale, ale już od Powstańców Śl. widok przykrywa niższa zabudowa Sky Tower. A chyba właśnie goście wjeżdżający od autostrady maja "otwierać dzioby" z wrażenia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Re: Czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego 27.01.11, 16:48 Po zbudowaniu przewioza wieze blizej Powstańców Śl...... Odpowiedz Link Zgłoś
agewski Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] 27.01.11, 17:22 Na Trump Tower w Chicago żelbetowe piętra były odlewane co 4 dni przy jednozmianowym trybie czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKSEREK Re: Budowa sky tower na półmetku [wideo, zdjęcia] IP: 195.245.213.* 27.01.11, 22:57 A Waćpan jak jeszcze trochę poszukasz w Swojej Genialnej Pamięci to nas znowu poinformujesz że tak w ogóle to gdzieś tam w Afryce odlewano /w warunkach ulewy tropikalnej, ciągłej/...... zaraz..,zaraz..?! odlewano piętro -w czasie 42 sekund - ...czy to może :na piętrze coś, ktoś robił?... Konkluzja: chyba zawsze, wszystko jest u Ciebie lepiej. Oczywiście - koniecznie "za granicą". Serdecznie pozdrawiam Wszystkich Malkontentów /Rozkojarzonych ?/. Odpowiedz Link Zgłoś
trupyirobaki A szkielet Lipskinda w dupie!:) 27.01.11, 23:55 i oby mu tak zostało aż do rozbiórki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: A szkielet Lipskinda w dupie!:) IP: 222.128.41.* 28.01.11, 07:34 Niezly zawistnik z Ciebie. Naprawde wolisz, zeby zamiast super budynku byl szkielet i obok bloczek z PRL? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: A szkielet Lipskinda w dupie!:) 28.01.11, 09:50 Gość portalu: www napisał(a): > Niezly zawistnik z Ciebie. > > Naprawde wolisz, zeby zamiast super budynku byl szkielet i obok bloczek z PRL? Chodzi o ten budynek Liebskinda co ma być wciśnięty w Warszawie w jakiś kwartał ulic? No to ta sprawa jest na tyle śmierdząca że owszem, akurat tego "super budynku" lepiej żeby tam nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 A jak to po polskiemu 28.01.11, 03:23 ta skaj tauer? Oj polskie chopki ... kompleksow to wy mata ... i ta wieza wam totalna cimnoto nie pomoze! Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny_debilek Re: A jak to po polskiemu 28.01.11, 11:20 A co to, kompleksów mieć nie można? Patrz lepiej i ucz sie jak je leczymy! Odpowiedz Link Zgłoś
aboutblank >>> Niech kończą budować SkyTowera 28.01.11, 19:17 jak najszybciej. Bo budowa odcięła mój sposób na omijanie korków na Powstańców Śląskich. Odpowiedz Link Zgłoś