IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.04, 14:50
Czy byliście, co widzieliście, czy się wybieracie?
Jakie wrażenia dotyczące koncertów, wykonawców, poziomu konkursu, cen
biletów;)?
Ja byłam na konkursie i uważam, że był najsłabszy od kilku lat:(
Ale wiele koncertów zapowiada się ciekawie..
Obserwuj wątek
    • Gość: vevericzka Re: 25.PPA IP: *.kask.net.pl / 81.219.230.* 24.04.04, 16:51
      od jutra zaczynam "bywanie na PPA"... a jest kilka ciekawych widowisk do
      oglądnięcia. pytanie: na co uda mi się wemknąć :o)
      • Gość: Marta Re: 25.PPA IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.04, 17:44
        Ja byłam wczoraj na koncercie inauguracyjnym, czyli recitalu Elżbiety
        Wojnowskiej. W przepiękny sposób zaśpiewała sonety Szekspira z towarzyszeniem
        wrocławskiej orkiesty Leopoldinum. Na koniec pani Wojnowska została uhonorowana
        złotym mikrofonem Polskiego Radia. Koncert bardzo udany. Zadziwiły mnie tylko
        puste rzędy na widowni. Ale to pewnie dlatego, że bilety, których nie mogą
        kupić zagorzali fani PPA trafiają do sponsorów, których za bardzo Przegląd nie
        interesuje. Miejsca zostają puste, a melomani stoją pod drzwiami. Cóz, może to
        cię jeszcze zmieni?
        W każdym razie bardzo dziękuje pani Wojnowskiej za to wspaniałe przedstawienie,
        za te wzruszenia i za skupienie.

Jeżeli chodzi o drugie wydarzenie dnia wczorajszego, to był to konkurs i
        recitaj Janusza Radka. Konkurs prowadził Robert Gonera. Niestety absolutnie nie
        miał koncepcji na konferansjerkę. A szkoda, bo to przecież dobry aktor.
        Brakowało pana Bogusława Sobczuka.
        A konkursowicze, to rzeczywiście blado wypadli. W pewnych momentach , to
        wydawałoby się, że to nie Przegląd Piosenki Aktorskiej a Rokowej. Np. Piotr
        Rogudzki - ma naprawdę możliwości i talent, ale przeciez piosenka aktorska, to
        nie tylko głos ale i gesty, trzy - minutowa rola do zagrania. Wczoraj tego
        brakowało. Podobał mi się pan , który występował ostatni przed przerwą . Jeśli
        się nie mylę, to był to pan Marek Rachoń. Śpiewał utwór KAzika.
        Jestem ciekawa kiedy na przeglądzie, przestaną śpiewać dziewczyny, które już od
        kilku lat próbują swoich sił, ale wybierają największe przeboje Anny Szałapak.
        To ni e jest dobry pomysł. To już się wszytkim znudziło, a Anna Szałapak i tak
        spiewa to po mistrzowsku. Po coć powielać. Trzeba nowych talentów i nowych
        tekstów, piosenek, utworów.
        Recital Radka zaczął się gdzieś koło 2 nad ranem. Do końca nie wytzrymałam, ale
        to tylko dlatego, że ten recital znam już na pamięć. Pan Radek był jak zwykle
        rewelacyjny, mistrzowski, już dawno nie było takiego laureata, który tyle
        rzeczy zrobił w ciągu roku od wygranej. Bardzo dobre przedstawienie. Szkoda, że
        tak późno, bo bardzo wiele osób nie wytrzymało i wyszło.
        pozdrawiam
        reszta relacji z następnych koncertów
    • Gość: shei Re: 25.PPA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.04, 16:37
      The Tiger Lillies - fantastyczne, oryginalne, świeże, choć panowie nienajmłodsi
      przecież :) "Sted" - dobrze dobrane teksty, wykonanie podobało mi się trochę
      mniej. A dziś "Szaleć nienagannie" i piosenki Osieckiej, Kofty... Zobaczymy :)

Ciekawa jestem recitalu Trzcińskiej o Nico - ale to w niedzielę dopiero. I
      sobotniego Nohavicy też.
      • Gość: Marta Re: 25.PPA IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.04, 22:56
        Tak Tiger rewelacyjny. Cała aranżacja po protu genialna. Usłyszałam ich po raz
        pierwszy na Malcie w Poznaniu. CHyba rok czy 2 lata temu. I kiedy zapowiedziano
        ich we Wrocławiu od razu zarezerwowałam sobie czas na ten wieczór. Co innego
        usłyszeć, a co innego zobaczyć na żywo The Tiger Lillies!!! Szkoda, że nie
        udało się zdobyć autografu:( Ale to z powodu zbyt napiętego planu. Zaczynał
        się "Sted..." A jeszcze przed Tigerem, śpiewał pan Grzegorz Turnau. Coś nowego,
        zgrabne aranżacje dawnych utworów, nowe wiersze, nowa droga , coś z muzyki
        filmowej. Koncert bardzo udany.
        Do następnych relacji!!!
    • Gość: shei Re: 25.PPA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.04.04, 11:10
      Poezja Ewy Karpf - świetna, kobieca, klimatyczna, wykonanie Marka Bałaty
      fantastyczne!! Potwierdził on swoją klasę i status jednego z najlepszych
      polskich wykonawców... Robił z głosem co chciał :) Jedyne, co zasmuciło, to
      niewielka ilość widzów, a jedyne, co przeszkadzało, to jazgotliwa
      obecność "Wandzi" Ziembickiej na sali :)
      Na Kameralnej - teatr Syrena z Warszawy (nazwa myląca - to nie był spektakl,
      tylko właściwie recital, występ jednej tylko ale za to ekspresywnej i ciekawej
      Izabelli Olejnik), przyjemne, może nieco za długie.
      Znowu skończyło się baaardzo późno dla co niektórych... ;)))
      • looper Re: 25.PPA 28.04.04, 23:35
        Chodze na niektóre koncerty, byłem na Tiger Lillies - jak dla mnie na razie,
        sorry, ale LEGITYMACJE są The Best!!!
        • devojce Re: 25.PPA 29.04.04, 08:20
          looper napisał:

> Chodze na niektóre koncerty, byłem na Tiger Lillies - jak dla mnie na razie,
          > sorry, ale LEGITYMACJE są The Best!!!

Już Cię lubię :-)))) Niestety w Imparcie nie byłam. Widziałam za to koncert w
          Casablance i w Teatrze Muzycznym. Sa bezkonkurencyjni :-)))))
          • wroclawianka117 Re: 25.PPA 30.04.04, 14:20
            żeby nie było, że nie mam odwagi się podpisać , t osię zarejestrowałam, jako
            stały użytkownik - Marta
            a jeśli chodzi o koncertu :
            wczoraj byłam na spektaklu "Sens życia wg Tiger Lillies". Muszę się szczerze
            przyznać, że nie potrafiłam uniknąc porównań z poniedziałkowym koncertem.
            Koncert był na dobrym poziomie, odbiegał od oryginału. Mimo to, uważam, że już
            dawno w Polsce nic nie stworzyliśmy sami, piosenki są ciągle przekładane z
            innych języków, tekściarze szlifuja się w sztuce translatorskiej. A my, jak
            sądzę, powinniśmy stworzyć coś nowego. Bo The Tiger Lillies to wielki zespół.
    • Gość: asgaard Re: 25.PPA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.04, 16:53
      troche może ten komentarz parę dni za późno, ale ja uważam że konkurs był ciekawszy niż 3 ostatnie na których byłem. Przede wszystkim nie było wtórnego odspiewywania piosenek sprzed lat 30. Dużo samodzielnych twórców, teksciarzy i kompozytorów. Oby tak dalej, a rockowe granie w ykonaniu zespołów Analog i Coma to miła odmienność. Podobała mi się pani Maria Roma Klatka, Pan Mariusz Ostrowski też. Tak na marginesie, to kto wygrał??:)
      • wroclawianka117 Re: 25.PPA 03.05.04, 21:02
        Werdykt dopiero dziś po północy. Byłam na koncercie finałowym - poziom
        wyrównany. Żałuję, że Piotr Rogudzki niestety z przyczyn pewnie od niego nie
        zależnych, stracił swój przepiękny głos. A szkoda. Ja stawiam na pana
        Otrowskiego i Mariusza Orzechowskiego. Szkoda tylko, że konferansjerka się nie
        popisała - pomyłka na pomyłce...
        KOncert finałowy po prostu fantastyczny. Rewelacyjne widowisko w reżyserii pana
        Kościelniaka. Wykonania piosenek kaczmarskiego w bardzo dobrym stylu.
        Przepiękna scenografia. Warto było. Czy to przedstaienie wejdzie na stałe do
        repertuaru Teatru Muzycznego ?
        Brawurowo zaśpiewał pan reżyser. Wszysto na wysokim poziomie, z rozmachem i z
        kulturą. Kolejne dobre przedstawienie, a to się chwali.
        pozdrawiam i życze dalszym, tak udanych przedstawień i sukcesów na przyszłość
        Marta
        • newest Re: 25.PPA 04.05.04, 01:40
          Rogucki wygrał, śpiewając piosenkę na poziomie przeciętnego rockowego utworu.
          Nie wiem jaki głos ma w rzeczywistości, ale ten przepity jest fajny :)
          Zresztą z tego grona finalistów ciężko było wybrać cokolwiek
          Orzechowski na drugim miejscu, może się ścigać z akademikowymi nudziarzami w
          obciągniętych czarnych swetrach. Głos słaby, utwór nudny, jeno na gitarze gra
          jako-tako.
          Nie wiem jakimi kryteriami kieruje się jury (liczniejsze niż grono
          finalistów!!!), dobierając wykonawców do koncertu finałowego, ale zestaw był 7
          nużących i 2 rockowych. Powiało nudą.

Aha - prowadzenie koncertu rozbawiło mnie do łez. Ale to temat na osobny wywód

Koncert Kaczmarskiego... Ech, ja wiem, że wyjdę na malkonenta, ale muszę to
          powiedzieć - zamienmiłbym 10 takich koncertów na jeden koncert Jacka.
          Z całego koncertu nieźle wypadł Lubomski, Kinga Preis, ewentualnie jeszcze
          jeden człowiek, którego nazwiska nie znam.
          Kościelniak zaśpiewał Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego - kto zna ten utwór
          w wykonaniu Kaczmarskiego, ten wie, że po jego wykonaniu Jacek rzadko śpiewał
          coś jeszcze, bo tę piosenkę śpiewał ze szczególnymi emocjami, drąc gardło do
          cna. Kościelniak zaśpiewał Epitafium poprawnie, nic więcej.
          Obława w pozycji kucznej w wykonaniu Imieli - bezjajeczna. Sen Katarzyny II
          (nie wiem jak wykonawczyni się nazywa) - kuriozalny. O innych szybko
          zapomniałem.

Moje generalne wrażenie jest takie - ciekawa inscenizacja sceniczna,
          interesujący dobór utworów, niezła reżyseria, świetna aranżacja (brawo
          Dziubek!), kiepskie wokale, szczególnie żeńskie. Strona wokalna moim zdaniem
          psuje cały spektakl - ciekaw jestem jak reaguje Piotr Dziubek na to, że fajne
          pomysły muzyczne niszczy mu fatalne wykonanie wokalne. Ja mu współczuję.
          Na pewno nie jest rewelacyjne widowisko, ale gdyby śpiewanie było lepsze, to
          byłby to dobry spektakl, a tak... słabo.

• wroclawianka117 Re: 25.PPA 04.05.04, 11:33
            To bardzo się cieszę, że wygrał Piotr Rogucki!!! Mnie się koncert "Galeria"
            strasznie podobał. Cóż różnica gustów. Ciekawe co napisze GW. Ja trzymam kciuki
            za następne realizacje w Tearze Muzycznym.
            Czy Mariusz Lubomski wystęuje na stałe w niektórych przedstawieniach? Może ktoś
            wie?
            pozdrawiam serdecznie
            Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka