Dodaj do ulubionych

Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu Urb...

23.03.11, 07:17
przestępca ukradło m.in. moje dane, a jak widać krzywda go nie spotkała. dostanie wyrok w zawiasach (żadna kara) i dalej będzie w urzędzie na chlebek zarabiał. prezio niby go wypie*dolił z roboty, ale wiadomo było że trzeba będzie kolegę przyjąć gdzie indziej. a do prokuratury i tak zawiadomienie złożyłby GIODO, więc zawiadomienie prezia to czysto strategiczne posunięcie.

tak na marginesie to znowu wczoraj pałowałem się z tymi cholernymi automatami, co drugi nie działa. zróbcie coś z tym jeb*nym bajzlem kur*a wasza mać!
Obserwuj wątek
    • masofrev jan.zarski@araw.pl 23.03.11, 07:29
      Adres pana Jana Ż.: jan.zarski@arawa.pl. Wysyłajmy mu e-maile pisząc w nich, co sądzimy o nim i jego brudnych sprawkach!
      • Gość: _ Re: jan.zarski@araw.pl IP: 31.60.203.* 23.03.11, 12:36
        Namawiasz do mail bombingu? Hm... czujesz się lepszy od autora wykroczenia? Samosąd? Takie działania też są karalne.
        Panu Ż jeszcze nie udowodniono niczego, a on się nie przyznaje do winy. Może jednak poczekać na wyrok sądu. Może jego zatrudnienie w ARAWie to próba kupienia milczenia. Pomyśl.
        • masofrev Re: jan.zarski@araw.pl 23.03.11, 12:52
          Mailbombing to wysyłanie dużej liczby e-maili (setek, tysięcy) do jednej osoby za pomocą automatu. Ja do tego nie namawiam - zachęcam jednak obywateli Wrocławia do tego, by osobiście przekazali p. Żarskiemu swoje odczucia. Nie oceniam również jego winy od strony prawnej, natomiast mam prawo oceniać jego osobę od strony moralnej, na podstawie znanych mi faktów. A te są następujące:
          1) p. Żarski przyznał się do wysłania e-maili (czyli sam czyn popełnił, nie przyznaje się do niego jedynie w sensie prawnym),
          2) p. Żarski został "przytulony" przez miejską spółkę, co biorąc pod uwagę jego wyczyn z punktu 1, jest co najmniej dziwne (zwłaszcza, że zdaje się iż nie było ogłoszenia o wolnym stanowisku).

I zgadzam się, że to może próba kupienia jego milczenia... Co w niczym nie odbiera mi prawa do okazania swojego moralnego potępienia tego faktu.
          • masterklocek2 Re: jan.zarski@araw.pl 23.03.11, 13:14
            masofrev napisał:

> 1) p. Żarski przyznał się do wysłania e-maili (czyli sam czyn popełnił,
            > nie przyznaje się do niego jedynie w sensie prawnym),

przyznał się do przekazania danych firmie, która maile rozsyłała, sam tego nie zrobił - pytanie czy wiedział co przekazuje i od kogo to dostał?

• masofrev Re: jan.zarski@araw.pl 23.03.11, 16:29
              Ok, przyznał się do przekazania danych, technicznie sam tego nie zrobił. Czy wiedział - raczej tak, bo przecież sam mówił, iż jego zamiarem było spopularyzowanie fraszek Dutkiewicza.

W niczym to jednak nie zmienia faktu, że same dane uzyskał i wykorzystał jeśli nie nielegalnie, to przynajmniej niezbyt etycznie.
    • echoforever Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu Urb... 23.03.11, 07:59
      Tak, ten wyborczy spam w mojej skrzynce nieźle mnie wtedy zdziwił. Tak się po prostu nie robi. Nie robi się także innych rzeczy, np. nie zatrudnia się skompromitowanych ludzi w miejskich spółkach.
      • Gość: +* Eufemizmy! IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.11, 10:33
        …"wyciek danych", "wyprowadzenie kasy", "obietnica wyborcza" itd.
        Kiedyś były takie jasne pojęcia jak "kradzież" czy "oszustwo"
      • pingwiniarz Re: Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu U 23.03.11, 17:07
        Nie robi się także innych rzeczy, np. nie zatrudnia się skompromitowanych ludzi w miejskich spółkach.

Ja nazwałbym to inaczej. Nie zatrudnia się ludzi, którzy poprzedniej pracy dopuścili się rażącego naruszenia obowiązków służbowych i naruszenia prawa. Takich ludzi zwalnia się dyscyplinarnie, a nie za porozumieniem stron, jak to ponoć miało miejsce.
    • embriao Re: Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu U 23.03.11, 08:22
      Umowę rozwiązano za porozumieniem stron. Więc nie jest tak, że go wywalono.
      • Gość: zniesmaczony To wysoko niemoralne IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.11, 12:55
        zatrudniać u siebie w innej spółce kogoś kto dopuścił się czegoś takiego. W prywatnej firmie miałby wilczy bilet. A tu z jednej posadki na drugą. Proponuję sprawdzić czy był konkurs rozpisany na to stanowisko i ilu było chętnych jesli w ogóle ktoś był. Jak widać aparatczyk robi karierę...
    • Gość: zenek pokaż, kogo zatrudniasz, powiem, kim jesteś... IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.11, 08:31
      cała prawda o bufonie...
    • patrzyciel Wielkie jedno kolesiostwo!!!za nasze pieniądze 23.03.11, 08:37
      Przecież to normalne już królewie. Prezydent mówi: został zwolniony z pracy i doniesienie do prokuratury. A ja mówe: Umowa została wypowiedziana za porozumieniem stron... a nie nagany. Jest to przestępstwo ścigane z urzędu - więc łaski nie zrobił. Poza tym chyba nie trzeba za dużo mówić bo fakty same za siebie świadczą:
      1) Napisane było iż chciał zrobić przyjemność Prezydentowi i przy okazji powiedzieć o jego fraszkach... PRZED WYBORAMI?
      2) Jak większość internautów uważam - zaraz zaraz A JAK SIĘ MOŻNA DOSTAĆ DO SPÓŁKI MIEJSKIEJ? !!!!!!!! Nie przez znajomości
      Dla mnie ta sprawa i tłumaczenie się tych ludzi to zwykła głupia ściema. Honoru nie mają i tyle... jedne wielkie kolesiostwo za nasze pieniądze.
      • radeberger Re: Wielkie jedno kolesiostwo!!!za nasze pieniądz 23.03.11, 10:52
        139 805 lemingów nie może się mylić.
      • Gość: np Re: Wielkie jedno kolesiostwo!!!za nasze pieniądz IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.11, 13:17
        dobre pytanie ...
        jak się dostać do spółki miejskiej?
    • masterklocek2 Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu Urb... 23.03.11, 08:58
      ja mam teraz nadzieję, że wszystko wyjdzie na jaw - będzie wiadomo kto i do czego się dopuścił, bo wierzyć mi się nie chce, że mógł to zrobić asystent w pojedynkę - zwłaszcza, że bezpośredniego dostępu do tych danych nie miał, a jak pisze Gazeta Wroclawska - do zarzutów się nie przyznał... co oznacza, że dane musiał od kogoś dostać - pytanie od kogo?
      • Gość: pitt Re: Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu U IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.11, 09:03
        a ja Ci gwarantuje, ze nic nie wyjdzie na jaw.

juz teraz widac jakie to matactwa i knucia urzedasy maskuja. dlaczego w ogole ta sprawa ucichla? bo el prezydente "zwolnil" zarskiego z pracy? podal do prokuratury? i tyle? z ani jednego, ani drugiego nic nie wyjdzie, a raczka raczke myje i myc bedzie.
        • masterklocek2 Re: Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu U 23.03.11, 09:11
          no nie jestem pewien - teraz gdy są zarzuty postawione, to już większy kaliber, trochę nie ma miejsca na dryfowanie po powierzchni
          • radeberger Re: Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu U 23.03.11, 10:56
            > no nie jestem pewien - teraz gdy są zarzuty postawione, to już większy kaliber,
            > trochę nie ma miejsca na dryfowanie po powierzchni

A pamiętasz jak skończyła się sprawa Jackiewicza? Tam człowiek zmarł, a okazało się, że to samoobrona była - godzinę po zdarzeniu :-)

Nie liczyłbym na zbyt wysoki wyrok.
            • Gość: gyxtgh Żarski myśli, że Sternik dotrzymuje obietnic IP: 149.156.14.* 23.03.11, 13:13
              Żarski myśli, że Sternik dotrzyma obietnicy i da mu kryszę. I się nie myli :)

• net-widz Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu Urb... 23.03.11, 10:16
      Czytam (czarno na białym), że wykorzystując nielegalnie pozyskane dane komitet wyborczy miłościwie nam panującego RD rozsyłał spam wyborczy (przed wyborami) ! To jest granda i kryminał. Nie rozumiem więc dlaczego sąd ma sądzić jakiegoś tam Jana Ż. ? Przecież ta heca z tym UC była właśnie po to przed wyborami. Nawiasem mówiąc RD nie posprzątał jeszcze tablic z plakatami wyborczymi do czego zobowiązuje ordynacja wyborcza. Ale RD ma to w D. Bo przecież plakaty musiałby zdjąć UM na koszt RD czyli też UM - czyli jest OK> Jak zawsze we Wrocławiu.
      70% poparcia (... jedzie mi tu czołg... ?)
      • Gość: golmark Re: Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu U IP: *.internetia.net.pl 23.03.11, 10:32
        A czy ktoś uwierzy, że prokuratura wrocławska posiada w swoim zasobie osobowym samobójcę ??
        Dobrze by było aby przenieść tę sprawę do Poznania , ot tak sugeruję w ramach dobroci nad opinią o wrocławskich prawnikach.
    • qwerty123450 Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu Urb... 23.03.11, 10:55
      Oni nie dadzą sobie zrobić nic złego, rączka rączkę myje. Wszyscy byli urzędnicy gdzieś lądują. Wystarczy tylko poszukać w necie. Polecam również przeczytać kto za co odpowiedzialny

uchwaly.um.wroc.pl/uchwala.aspx?numer=4746/08
      Pan Jan Ż. sam tego nie wymyślił.
      • Gość: ciekawy Re: Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu U IP: 31.60.203.* 23.03.11, 12:50
        Na jakiej podstawie wszedł w posiadanie tych danych?
        Koleżanka przekazała? Jak się koleżanka nazywa? Kto jest jej przełożonym?
        Ktoś z Mennicy? Z Urzędu?
        Kogo kryją?
        Czemu ryzykują skandalem, by załatwią pracę "winnemu".
        Może, żeby "winny" nie zeznał prawdy?
        Panie JŻ czas by zabrał pan głos. Dotychczas wypowiadał się przezydent i jego liczni rzecznicy.
        • pawel_zet Re: Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu U 23.03.11, 16:39
          Pewnie jakaś urzędniczka. Tej akurat mi żal. Wyobraź sobie taką sytuację: przychodzi do Ciebie asystent prezesa firmy, w której pracujesz, i mówi "Daj mi dane osobowe klientów naszej firmy na płytce CD". Oczywiście można odmówić, bo to sprzeczne z procedurami związanymi z ochroną danych osobowych, ale jeżeli człowiek ma dzieci na utrzymaniu, kredyty itp., to kilka razy się zastanowi, zanim odmówi asystentowi prezesa.
          • sverir Re: Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu U 23.03.11, 17:20
            Mi w takim razie tej pani żal podwójny - nie tylko nachodził ją asystent prezydenta, ale w dodatku nie cieszy się zaufaniem przełożonego, któremu mogłaby zgłosić nieuzasadnione żądanie przekazania danych osobowych.
            • Gość: oj tam oj tam Re: Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu U IP: *.e-wro.net.pl 23.03.11, 17:47
              Naiwni. Nie znacie realiów.
              Sądzicie, że asystent Prezydenta "nachodzi" urzędniczki "niskiego szczebla" by dokonać przekrętu?
              W końcu za piękne oczy nie dostał posady. Troszkę inteligentny musiał być.
              Więc jeśli to nie jego bliska znajoma to musiał załatwiać to w inny sposób.
              Wbrew temu co sugeruje sverir szary pracownik mniej drży o pracę, niż ktoś z kadry kierowniczej.

• sverir Re: Zarzut dla Jana Ż. za wyciek danych systemu U 24.03.11, 22:01
                > Wbrew temu co sugeruje sverir szary pracownik mniej drży o pracę, niż ktoś z kadry
                > kierowniczej.

Ja niczego takiego nie sugerowałem. Sugerowałem, że raczej pani odpowiedzialna za bezpieczeństwo danych osobowych jest osobą, która nie musiałaby się bać pana asystenta. Gdyby nie cieszyła sie zaufaniem prezydenta, nie otrzymałaby równie odpowiedzialnej funkcji.
    • Gość: ktoś Wiadomość z jutra - Jan Ż być może niewinny IP: *.static.korbank.pl 24.03.11, 21:34
      www.tuwroclaw.com/wiadomosci,prokuratura-oskarzonych-w-sprawie-danych-urbancard-moze-byc-wiecej,wia5-3266-6374.html
      • map4 Re: Wiadomość z jutra - Jan Ż być może niewinny 25.03.11, 07:36
        Jeśli złoży zeznania, jeśli zgodzi się zeznawać przed sądem, jeśli wskaże mocodawców i przekaże dowody przeciwko nim, to niech odejdzie wolno.

Dokładnie w ten sposób, czyli za pomocą handlu typu zeznanie za immunitet z żołnierzami mafii wsypującymi grube ryby złamano siłę zorganizowanej przestępczości w USA w pierwszej połowie XX wieku.
        • Gość: czumi Re: Wiadomość z jutra - Jan Ż być może niewinny IP: *.centertel.pl 25.03.11, 18:23
          Jasne,że kryje grube ryby. Szefów kampanii. Czyli rzeczników i PRowcow prezia. Jest ich kilku, ale nie znow tak wielu.
          jeśli działały na własną rękę nie wynajmował agencji reklamowej do rozesłała spamu.
          • Gość: xXX Re: Wiadomość z jutra - Jan Ż być może niewinny IP: 149.156.14.* 25.03.11, 20:10
            to nie rzecznicy odpowiadają za dane, sprawa jest grubsza, dużo grubsza.....
            • Gość: czumi Re: Wiadomość z jutra - Jan Ż być może niewinny IP: *.centertel.pl 25.03.11, 20:50
              Myślisz o tym panu? Paragraf 13, ustęp 1, punkt 8)
              uchwaly.um.wroc.pl/uchwala.aspx?numer=900/07
              To dziadek, niedowidzacy. On pewnie nawet nie wie jak włączyć kompa. Nie wpadł by na pomysł spamowania. Fakt, że może beknac za cudze pomysły.
              • map4 Re: Wiadomość z jutra - Jan Ż być może niewinny 26.03.11, 13:02
                Gość portalu: czumi napisał(a):

> Myślisz o tym panu? Paragraf 13, ustęp 1, punkt 8)

Myślę sobie, że tu może chodzić o innego urzędnika:

"Prezydent Wrocławia, plac Nowy Targ 1/8, 50-141 Wrocław informuje, że jest administratorem danych osobowych ..."

- znalezione na stronie www.urbancard.pl/wnioski/

Nie jestem pewien, czy prezydent Wrocławia przekazał swoje kompetencje sekretarzowi miasta w tym konkretnym przypadku, ale jedna, szybka rewizja w magistracie powinna wystarczyć, żeby prokuratura znalazła odpowiedzialnego za wyciek danych.
                • Gość: wacek Re: Wiadomość z jutra - Jan Ż być może niewinny IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.03.11, 07:47
                  Jak już mówimy o prokuraturze to może by znalazła winnego niegospodarności w związku z kartą miejską. To typowe nieprzygotowane przedsięwzięcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka