Dodaj do ulubionych

W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FOTO]

29.03.11, 18:35
nie wiem czy autor artykułu widział wieze radiowa w żórawinie komin elektrociepłowni sie chowa
Obserwuj wątek
    • vindicator W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FOTO] 29.03.11, 18:38
      Polecam artykuł o wysokościowych aspiracjach Wrocławia przed wiekami :)
    • Gość: srb.srooba Re: W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FO IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.11, 18:47
      No nie wiem... wg mnie wieżę radiową raczej ciężko uznać za budowlę, powiedziałbym, że to raczej konstrukcja. W takim układzie autor napisał ok. No ale mogę się mylić, nie jestem budowlańcem ani z wykształcenia, ani z zawodu, ani z zamiłowania :)
      • Gość: jarek Re: W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FO IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.03.11, 20:27
        wieża radiowa to budowla w myśl ustawy o podatkach i opłatach lokalnych (opodatkowanie nieruchomości)
        j.
        • Gość: srb.srooba Re: W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FO IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.11, 20:31
          OK, jak już mówiłem nie jestem specjalistą :)
    • flugufrelsarinn a plany były takie mocarstwowe... 29.03.11, 20:14
      a tu taki okrojony klops wyrasta,jeden z wielu betonoszklaków...na tle tych wszystkich bloków z żelbetu będzie wyglądał niczym nowoczesny błyszczący designerski wibrator
      • camparis Re: a plany były takie mocarstwowe... 29.09.11, 12:19
        Najładniej Sky Tower wygląda ... z wieży Sky Tower! :) Bo tylko widać tam jego cień!
        Udało mi się wejść tam jakieś 2 tygodnie temu:

miastowroclaw.blox.pl/2011/09/z-lotu-sky-towera.html
    • wojtas71 W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FOTO] 29.03.11, 20:46
      Sky Tower to po prostu ekstra sprawa.

Nie zwracając uwagi ze centrum poludniowe obok to dziura w ziemi, to ze komus moze sie nie podobac ksztalt wiezy czy elewacji. Ale od razu widac co to znaczy wlasnosc prywatna!!! Czy Sky Tower jest w innym kraju niz Polska, gdzie jak sie dowiadujemy w GDDKIA zima byla wyjatkowo sroga i trwala dlugo, oprocz tego byly ulewne deszcze, powodzie i inne kataklizmy? Na wlasnosci prywatnej w 21 wieku korzysta sie z technologii i cala zime robili 3 pietra miesiecznie i tak cisna i NIKT nie narzeka.

Tylko w panstwowych przedsiewzieciach ciagle jest cos nie tak, albo fuszerki jak akwapark z dziurawym basenem, albo most ktory mial byc gotowy miesiac temu a nawet nie zaczeli na dobre want montowac.

Skandal!
      • 45rtg Re: W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FO 30.03.11, 10:48
        wojtas71 napisał:

> Sky Tower to po prostu ekstra sprawa.
        >
        > Nie zwracając uwagi ze centrum poludniowe obok to dziura w ziemi, to ze komus m
        > oze sie nie podobac ksztalt wiezy czy elewacji. Ale od razu widac co to znaczy
        > wlasnosc prywatna!!! Czy Sky Tower jest w innym kraju niz Polska, gdzie jak sie
        > dowiadujemy w GDDKIA zima byla wyjatkowo sroga i trwala dlugo, oprocz tego byl
        > y ulewne deszcze, powodzie i inne kataklizmy?

Jasne, zalany plac budowy pod Rędzinem to tylko taki photoshop był.

> Na wlasnosci prywatnej w 21 wieku
        > korzysta sie z technologii i cala zime robili 3 pietra miesiecznie i tak cisna
        > i NIKT nie narzeka.

Tak? Robili betonowanie jak było -15 stopni? No, to jest możliwe tylko u prywatnego, któremu zwisa że klientom będzie się sypać ściana. Na państwowej budowie po prostu przerwaliby roboty jakby pogoda wyszła poza dopuszczalne normy.

Tylko że, z tego co pamiętam, to betonowanie Sky Tower też przerwano na czas największych mrozów - czyli jak nie patrzeć piep*ysz, koleżko.

> Tylko w panstwowych przedsiewzieciach ciagle jest cos nie tak, albo fuszerki ja
        > k akwapark z dziurawym basenem,

Akwapark nie jest państwowy, dyletancie.

> albo most ktory mial byc gotowy miesiac temu a
        > nawet nie zaczeli na dobre want montowac.

Niby jak nie zaczęli, skoro zakładają?

• Gość: @ Re: W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FO IP: *.internetia.net.pl 29.03.11, 21:10
      www.olestig.dk/babel/pix/breughel.lille.stor.jpg
      (Księga Rodzaju 11:1-9)
      „1 Cała ziemia dalej miała jeden język i jedno słownictwo. 2 A
      podczas swej wędrówki na wschód odkryli w końcu dolinną równinę w ziemi Szinear
      i tam zamieszkali. 3 I zaczęli mówić jeden do drugiego: „Nuże, naróbmy cegieł i
      wypalmy je przez wyprażenie w ogniu”. Cegła więc służyła im za kamień, asfalt
      zaś służył im za zaprawę. 4 I rzekli: „Nuże, zbudujmy sobie miasto oraz wieżę,
      której szczyt sięgałby niebios
      , i uczyńmy sobie sławne imię, żebyśmy czasem nie
      rozproszyli się po całej powierzchni ziemi”. 5 A Jehowa zstąpił, by zobaczyć
      miasto i wieżę, które budowali synowie ludzcy. 6 Potem Jehowa rzekł: „Zaiste są
      oni jednym ludem i wszyscy mają jeden język, i oto, co zaczynają robić. Teraz
      więc nic, co by zamyślili uczynić, nie będzie dla nich nieosiągalne. 7 Nuże,
      zstąpmy i pomieszajmy tam ich język, by jeden nie rozumiał języka drugiego”. 8
      Toteż Jehowa rozproszył ich stamtąd po całej powierzchni ziemi i w końcu
      przestali budować miasto. 9 Dlatego nadano mu nazwę Babel, gdyż tam Jehowa
      pomieszał język całej ziemi, i stamtąd Jehowa rozproszył ich po całej
      powierzchni ziemi.”
    • pssz Czy ten artykuł to promocja tego sky? 29.03.11, 21:29
      Szkoda, że inwestor nie zna języka polskiego. Może w naszym języku by się udało stworzyć jakąś nazwę.
      Za to murarze tradycyjnie jak na każdej budowie: młotek i kielnia. Ciekawe, czy tak samo knocą? ;)
      • 1410_tenrok fajnie mówisz, tyle, że kielnia............... 29.03.11, 22:53
        murarz to pojęcia obce polskiemu językowi! I co na to powiesz?
        Kiedyś brano z łaciny/niemieckiego (muro - maurer) lub niemieckiego (kelle), a obecnie z angielskiego. może jeszcze za naszego życia zapożyczenia pochodzić będą z języka, którym mówi już jakieś 1,5 mld ludzi????
      • Gość: drom Re: Czy ten artykuł to promocja tego sky? IP: *.kalisz.mm.pl 30.03.11, 07:37
        murarzy to na tej wysokości nie uświadczysz - tam pracują zbrojarze i betoniarze.
        roboty murarskie to w dzisiejszych czasach, a zwłaszcza na takich obiektach, roboty wykończeniowe. konstrukcja to wyłącznie żelbety.
        co do knocenia to - jak już ktoś tu napisał - na prywatnej inwestycji możesz zapomnieć: mur ustawia się z dokładnością do 2-3 mm na 2m łacie lub rozbiera i wykonuje od nowa, więc o fuszerce w tym zakresie nie ma mowy :-)
        • 45rtg Re: Czy ten artykuł to promocja tego sky? 30.03.11, 10:41
          Gość portalu: drom napisał(a):

> co do knocenia to - jak już ktoś tu napisał - na prywatnej inwestycji możesz za
          > pomnieć: mur ustawia się z dokładnością do 2-3 mm na 2m łacie lub rozbiera i wy
          > konuje od nowa, więc o fuszerce w tym zakresie nie ma mowy :-)

ROTFL :-) Chyba, chłopcze, nie widziałeś nowo stawianych "apartamentów". Ludziki wszystko kupią, więc tylko idiota by rozwalał całkiem dobry mur tylko dlatego że się odchyla o decymetr od pionu :->
    • Gość: lesław c Re: W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FO IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.11, 21:42
      naprawdę nie wiem po co oni wpuszczają fotoreporterów na budowę - te zdjęcia mogły by zostać użyte do quizu:
      "znajdź 20 szczegółów, do których może się przyczepić wnikliwa kontrola BHP"

A już szczytem jest niedopałek szluga przy dolnej krawędzi fotki tutaj: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/51,35751,9342379.html?i=28
      • Gość: loko Re: W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FO IP: *.finemedia.pl 29.03.11, 21:51
        żal mi ciebie trochę - do czego by tu się przyczepić itd. - w tym kraju nigdy nie będzie dobrze z taim malkontenctwem.
        • Gość: lesław c Re: W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FO IP: *.147.181.149.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.11, 10:44
          jakim malkontenctwem pajacu?
          ja jestem największym zwolennikiem tego typu inwestycji pod słońcem - głównie dlatego, że dają mi one chleb i pieniądze.
          Pytam tylko - po co publikując takie relacje, będące jednocześnie dokumentacją zdjęciową braku przestrzegania:
          Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych (z dnia 6 lutego 2003)
          piłują gałąź, której siedzą
          • 1410_tenrok a konkretnie, oprócz szluga? 30.03.11, 11:43
            i czemu nie doniesiesz do PiPu?

zawsza tylko mapowe bla bla bla
    • Gość: hidden camera Czy tam można wejść na górę i zrobić fotki? IP: *.internetia.net.pl 29.03.11, 22:11
      Skoro Michalaka tam wpuścili...
    • januszz4 Mieszkanie na wysokości 200 m? 29.03.11, 22:26
      W życiu bym na takich wysokościach nie chciał już mieszkać. Wystarczy, że przez kilkanaście lat mieszkałem na jednym z najwyższych pięter jednego z "sedesowców" na Pl. Grunwaldzkim. Widoki co prawda cudowne, ale można je podziwiać kilka dni, a później czujemy się jakoś tak wyobcowani, brakuje bliskiego kontaktu z ziemią i zielenią za oknem. Takie odczucie pogłębia się w czasie silnej wichury, nie mówiąc juz o efektach akustycznych. Zresztą zależy co kto lubi.
      • Gość: MonX Re: Mieszkanie na wysokości 200 m? IP: *.wroclaw.mm.pl 29.03.11, 23:24
        Potwierdzam - mieszkanie na dużej wysokości nie jest dla każdego. Mnie szlag trafia od razu, gdy mam mieszkać powyżej 10 piętra. Natomiast co do Sky Tower to budynek ma fatalne położenie. Nawet na wysokości 200 metrów huk od Powstańców będzie potworny dzień i noc, nie da się otworzyć okien. Okrągły rok jechać na klimie i wentylatorach? Dziękuję.... A przecież, jak to mawiają sprzedawcy, o wartości nieruchomości decydują trzy rzeczy. Po pierwsze - położenie. Po drugie - położenie. I po trzecie i najważniejsze - położenie....
        • allerune Re: Mieszkanie na wysokości 200 m? 30.03.11, 01:23
          > budynek ma fatalne położenie. Nawet na wysokości 200 metrów huk od Powstańców b
          > ędzie potworny dzień i noc, nie da się otworzyć okien.

no ja się założę że okna na oścież sobie tam nie otworzysz :)

> Okrągły rok jechać na kl
          > imie i wentylatorach? Dziękuję....

taka już specyfika takiego budownictwa

jak dla mnie to fajna sprawa mieć coś takiego w mieście
        • Gość: bezsens Re: Mieszkanie na wysokości 200 m? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.11, 02:53
          problemem jest to, że przy każdej tak dużej budowli musi istnieć infrastruktura hałasująca' - takich wysokich budynków nie stawia się przeważnie na zapyziu lecz buduje tam, gdzie jest bardzo droga ziemia i chce się każdy kawałek wykorzystać.

Mnie osobiście 'wyalienowanie' na wysokości' nie przeszkadza, przeszkadza mi natomiast klimatyzacja. Jak wyłączę to się uduszę (temperatura gwałtownie wzrośnie bo jest dużo ciemnego szkła na elewacji), a jak nie wyłączę to będę miał przesuszone powietrze i ten irytujący, cichy szum działających urządzeń.

Z takich powodów niestety mieszkanie w wysokościowcu - mogę posiadać, a mieszkać - nigdy.

Nie wspomniając już o tym, że jako osoba ceniąca sobie ciszę i spokój raczej nie wytrzymałbym nerwowo w budynku, gdzie oprócz mnie 'żyje' galeria handlowa (generuje spore tłumy) oraz jest duże zagęszczenie mieszkańców na piętro (są piętra, gdzie jest po 5 mieszkań...)
          • Gość: vxd Re: Mieszkanie na wysokości 200 m? IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 11:22
            Nie bedziesz mial przesuszonego, poniewaz zainstaluja tam regulatory wilgotnosci powietrza :)
            • Gość: MonX Guzik z pętelką IP: *.wroclaw.mm.pl 30.03.11, 16:47
              Powietrze z najlepszej nawet klimy nie umywa się do świeżego. Zwłaszcza, jeżeli na wejściu masz powietrze z centrum miasta. No niestety. Nie mówiąc o tym, że nawet najcichsze klimatyzatory są wyraźnie słyszalne. Jednym słowem, masz niby luksusowy apartament, a tak naprawdę masz tylko sprzęty i gadżety, a de facto mieszkasz jak żul, w hałasie i smrodzie. Bogaci ludzie nie mieszkają w centrach miast.
            • januszz4 Re: Mieszkanie na wysokości 200 m? 30.03.11, 18:48
              Gość portalu: vxd napisał(a):

> Nie bedziesz mial przesuszonego, poniewaz zainstaluja tam regulatory wilgotnosc
              > i powietrza :)
              Jest jeszcze jeden problem, z którym spotkałem się mieszkając w jednym z wieżowców na Pl. Grunwaldzkim. W latach 80. nagminnie zdarzały się dłuższe wyłączenia prądu. Tymczasem w tych wieżowcach klatki schodowe sa wewnątrz budynków, pozbawione światła dziennego i oświetlane jedynie elektrycznością. Przy czym nie było oświetlenia awaryjnego. Czyli brak prądu oznaczał: nieczynne windy i konieczność drałowania na 15 pietro ciemną wąską klatką schodową. Nie mówiąc już o tym, że nieczynne hydrofory i pompy tłoczące ciepłą wodę do kaloryferów powodowały brak ogrzewania w zimie i brak zimnej i ciepłej wody w kranach. zaczynały sie wędrówki mieszkańców po schodach ze świeczkami w ręku i wiadrami po wodę (na jednym piętrze było tam 6 mieszkań). Istny koszmar. Mieszkańcy Sky Tower będą jeszcze bardziej uzależnieni od prądu. Nie tylko windy, klimatyzacja, woda, ogrzewanie, ale także prawdopodobnie kuchnie wyposażą w kuchenki elektryczne (raczej instalacji gazowej nie będzie). Niemożność otworzenia okna spowoduje w czasie upałów i przy braku prądu saunę w mieszkaniach. Wystarczy jedna poważniejsza awaria na sieci przesyłowej i doopa blada. No ale nie chcę zrażać potencjalnych nabywców. Jak kogoś stać, to warto tam mieć mieszkanie ale wyłącznie jako drugie lub kolejne. Natomiast samemu mieszkać w normalnych warunkach.
      • suf-ler Re: Mieszkanie na wysokości 200 m? 02.04.11, 11:03
        Słusznie zależy co kto lubi a raczej kogo na co stać. Sądząc po twojej wypowiedzi możesz sobie tylko pomarzyć o zamieszkaniu w Sky Tower.Skoro lubisz kontakt z ziemią to najwygodniej ci będzie w M1 dwa metry pod ziemią. Co za cholerny naród stękaczy i malkontentów.
        • januszz4 Re: Mieszkanie na wysokości 200 m? 02.04.11, 11:42
          suf-ler napisał:

Sądząc po twojej wypowiedzi możesz sobie tylko pomarzyć o zamieszkaniu w Sky Tower.Skoro lubisz kontakt z ziemią to najwygodniej ci będzie w M1 dwa metry pod ziemią. Co za cholerny na
          ród stękaczy i malkontentów.

Czytaj ze zrozumieniem. napisałem "kontakt z ziemią a nie podziemiem". Jeśli miałbym już wybierać między Sky Tower a Underground Tower, to niewątpliwie wybrałbym to pierwsze. Tak na przeczekanie, zanim administracja nie wykwateruje mnie do tego drugiego Tower. napisałem.
    • Gość: Stefan Re: W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FO IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.11, 17:15
      Schowa się też i Sky Tower bo maszt w Żurawinie ma 260 metrów
    • bartosz.wi W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FOTO] 31.03.11, 00:28
      Co za bzdura z tym rekordem wysokości na Dolnym Śląsku. Jeżeli autor bierze pod uwagę wszystkie konstrukcje i porównuje Sky Towera do komina wrocławskiej elektrociepłowni 186 m (a nie jak napisał 180), to niech weźmie pod uwagę wszystkie kominy:

Lubin 230 m - widok niesamowity. Wygląda na to, że jest 1 na Dolnym Śląsku, a w kraju jest 41 (o pół metra przegrywa z Pałacem Kultury i Nauki),
      Polkowice 220 m - 45 miejsce w kraju,
      Głogów 214 m - 47 w kraju,
      Skytower 212 m - 50 miejsce w kraju i co najmniej 4 w województwie.

Lista budowli wg wysokości:
      pl.wikipedia.org/wiki/Lista_najwy%C5%BCszych_konstrukcji_w_Polsce
      Lista kominów wg wysokości:
      pl.wikipedia.org/wiki/Lista_najwy%C5%BCszych_komin%C3%B3w_w_Polsce
      PS
      Zobaczcie jak wiele jest masztów i kominów między 300 - 365 metrami. W-wa daleko w tyle ;)

PS 2
      Dziennikarze :(
      • Gość: lk Re: W Sky Tower budują już apartamenty [WIDEO, FO IP: *.internetia.net.pl 29.09.11, 13:10
        Może to infantylne pytanie i nie na temat, za co przepraszam: ale dlaczego właściwie kominy muszą mieć 200 - 300m a nie np. 30 m ? Tyle tylko, żeby poza budynki wystawać ?
        Od czego to zależy ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka